To κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (15/7)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ

Tο να εισρέει στη χώρα μαύρο Ρώσικο χρήμα για να κάμψει τις όποιες προσπάθειες απεξάρτησης των Βαλκανίων από ρώσικες επιρροές εδώ και περίπου 2 χρόνια, δεν είναι τίποτε παράδοξο αφού έχει να κάνει με ισχυρά διεθνή γεωπολιτικά-οικονομικά συμφέροντα.
Συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

 • ‘Αλλωστε, οι Αμερικάνικοι σχεδιασμοί ήταν μακροχρόνιοι σε γνώση των Ρώσων & δεν ακυρώνονται εύκολα, εμείς επιλέξαμε θέση…
 • Αφού ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πλέον κοινά σημεία αναφοράς μας από χρόνια και μόνο οι αφελείς θα πίστευαν ότι όλα αυτά θα αντιστρέφονταν.
 • Η εξωτερική πολιτική είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός μιας μεγάλης εικόνας έχοντας ως παραμέτρους ένα συνεχές δούναι και λαβείν επ ωφελεια των εμπλεκομένων
 • Και αλίμονο σ’ αυτούς που βλέπουν τα πράγματα με στενή οπτική, η μένουν απ’έξω. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη.

Δεν είναι μόνο ότι ο Ερντογάν μαζεύοντας όλες τις εξουσίες πλέον δρα ανεξέλεγκτος χρησιμοποιώντας το κράτος ως παραμάγαζό του, είναι ότι τίποτε από τα πρόσφατες οικονομικές ενδείξεις, δεν συνηγορεί υπέρ του.
Τα δίδυμα ελλείμματά του αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ο πληθωρισμός χτυπά νέα ρεκόρ λόγω της εγκατάλειψης θέσεων από ξένους επενδυτές και πτώσης της ισοτιμίας, η τούρκικη λίρα συνεχίζει να απαξιώνεται βίαια έναντι των ισχυρών νομισμάτων αγγίζοντας το 1:5 έναντι του δολαρίου, με τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη να συνεχίζει τις απώλειες, ο κρατικός δανεισμός άγγιξε το 18,7%,

 • ενώ χαρακτηριστική είναι η χρηματιστηριακή εικόνα που αντικατοπτρίζεται στις τράπεζες του,
 • αφού άλλωστε εκείνες είναι που σηκώνουν το βάρος και του δανεισμού του
 • και των επιπτώσεων του δανεισμού των επιχειρήσεων με ρήτρα ξένου νομίσματος από την αλόγιστη οικονομική πολιτική του.
 • Η Garanti που αποτελεί την ναυαρχίδα του τραπεζικού του τομέα έχει χάσει πάνω από το 40% της χρηματιστηριακής της αξίας μέσα σε 5μισι μήνες.
 • Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους συνεχίζονται και θα αυξηθούν προσεχώς, αν δεν στρίψει το τιμόνι.


ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ

Φωτογραφία του Patroklos Koudounis.

________________

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κλείνουν τα μάτια στην διοικητικά και ποινικά παράνομη παρουσία του δ/ντος συμβούλου της Λίγκας, με τον Γ. Βασιλειάδη να ψάχνεται…

____________
Eξυπηρετούνται ή έχουν γίνει μπαλόνια;
Αυτά τα 390 συνολικά εκατομμύρια που οφείλει η Χαλυβουργική του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (όσο και αν θέλουν τα βλαστάρια του Γιώργος και Παναγιώτης να τον κρίνουν ανίκανο ως διαχειριστή – ενώ αυτοί ήταν… ικανότατοι φέτος στον Ολυμπιακό!) στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα, άραγε εξυπηρετούνται ή έχουν γίνει μπαλόνια σαν αυτά με τα φωτάκια που είναι της μόδας και πουλάνε οι μικροπωλητές στην Πλατεία Κλαυθμώνος για παιδιά και τουρίστες;
Τα μπαλόνια της Κλαυθμώνος
Οι τράπεζες έχουν κάνει καμία κατάσχεση για να εκπλειστηριάσουν εταιρικά ή προσωπικά ακίνητα και να εξασφαλίσουν ότι μπορούν, ή κάνουν τα στραβά μάτια και κυνηγάνε λυσσωδώς μόνο όσους οφείλουν ψίχουλα;
Και αν δεν υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις ας κατασχέσουν τον… Σπανούλη και τον Πρίντεζη τουλάχιστον! Ακούγεται ότι ένας επίμονος εισαγγελέας έχει αρχίσει και τα ψάχνει, ελπίζουμε να είναι όλα σωστά και να μην υπάρχουν παραλείψεις.
_________________
Οι «κρυπτοχριστιανοί»
Πιο καθαρά δε μπορούσε να τα πει ο Απόστολος Κακλαμάνης. Σε άρθρο του στα ΝΕΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και «Νέστωρ» της προοδευτικής παράταξης, στην ουσία λέει ανοιχτά και δημόσια αυτό που, πολλά πλέον παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν σε κατ` ιδίαν συζητήσεις.
Οι «κρυπτοχριστιανοί»
Ότι, δηλαδή, πρέπει να εγκαταλειφθούν τα πειράματα με «Ελιές, ΔΗΣΥ και ΚΙΝΑΛ» και να τεθεί ως στόχος ο επαναπατρισμών των «κρυπτοχριστιανών» μας στο ΠΑΣΟΚ». Επιστροφή στις ρίζες, με άλλα λόγια, ως ο μόνος δρόμος, κατά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, για να επιστρέψουν οι παλιοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Κινήματος, που τους υπολογίζει σε 2.723.073. Υπενθυμίζει δε με νόημα, ότι η κα. Γεννηματά είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με εντολή την ανασυγκρότησή του…..
______________
Αναίρεσαν τον εαυτό τους
Δεν ήταν τυχαία, ούτε ανεπίγνωστη,  η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, αλλά και βουλευτών της πλειοψηφίας, στον πρότερο βίο του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

….

Προκαλεί μελαγχολία η σύγκριση της διαχρονικής πολιτικής του Κινήματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου,  στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, με τη σημερινή του στάση, όπως καταγράφηκε με την πλήρη άρνηση για το σύνολο του νομοσχεδίου (με μοναδική εξαίρεση τη διάταξη για την κατάτμηση της Β` Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, που αφορά όμως τις βουλευτικές εκλογές και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ).

 • Αποτελεί, όντως, δείγμα γραφής, για τη συνολική μετάλλαξη του πάλαι ποτέ ρωμαλέου Κινήματος, σε όλα τα επίπεδα, όπως εύστοχα επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.
 • Είχαμε σημειώσει, σε προηγούμενη παρέμβαση μας, ότι η ιδιαίτερη σημασία που απέδιδε το ΠΑΣΟΚ και, προσωπικά, ο ιδρυτής του, στο θεσμό, ως ενσάρκωση της λαϊκής κυριαρχίας, στην πιο άμεση και αυθεντική εκδήλωση της.
 • Αυτή η πρωταρχική σημασία, που απέδιδε το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του, στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτυπώθηκε σε αυτή την ιδρυτική του διακήρυξη,
 • όπου η Λαϊκή Κυριαρχία, ως ένα από τα τρία βάθρα (τα άλλα δύο ήταν η Εθνική Ανεξαρτησία και η Κοινωνική Απελευθέρωση) της νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που επαγγελλόταν,
 • αποκτούσε υπόσταση, μέσα από την ενίσχυση του θεσμού, μέσα από ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας της.

Αναίρεσαν τον εαυτό τους

Οι φραστικές αυτές διακηρύξεις, απέκτησαν θεσμική έκφραση, μετά τον Οκτώβριο του 1981, όταν, με το εμφαντικό 48%, το ΠΑΣΟΚ καλούνταν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να κάνει πράξη τα οράματα του.

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που κατέθεσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού,  στην οποία εξαντλούνταν ο θεσμός, αφ` ενός μεν αποκτούσε τους αναγκαίους, θεσμοθετημένους,  πόρους και αρμοδιότητες, για να ασκήσει το ρόλο του, αφ` ετέρου δε εγκαθιδρύονταν νέοι πρωτοποριακοί θεσμοί, όπως οι Δημοτικές Συνελεύσεις και τα Συνοικιακά Συμβούλια, με αιρετούς εκπροσώπους, που παρείχαν τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής του πολίτη, στη λήψη των αποφάσεων, στο επίπεδο της ίδιας του της γειτονιάς.

Με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, ετίθετο τέρμα ή, έστω, υφίστατο σημαντικούς περιορισμούς, το συγκεντρωτικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο, που απέτρεπε τους πολίτες, από την ενεργό και διαρκή συμμετοχή και παρέμβαση, στα κοινά της ίδιας τους της πόλης.

 • Στην περαιτέρω εμβάθυνση του νέου, δημοκρατικού και αποκεντρωτικού μοντέλου, συνέτεινε και η ενίσχυση των Κοινοτήτων, που, τότε, αποτελούσαν αυτοτελείς μονάδες, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, με δικά τους, αιρετά όργανα διοίκησης.
 • Επιπλέον, με την κατάργηση του «ελέγχου σκοπιμότητας» και την υποκατάσταση του από απλό, αντικειμενικό και απρόσωπο, έλεγχο νομιμότητας, από το νομάρχη, που τότε ήταν  διορισμένος κυβερνητικός αξιωματούχος,
 • ο θεσμός απαλλάχθηκε από την ασφυκτική κυβερνητική κηδεμονία, που τον μετέτρεπε, στην πράξη, σε ένα ακόμη «γρανάζι» της κρατικής μηχανής, αποκτώντας πραγματική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία.

Παράλληλα, με αυτό το πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων, που έδιναν «φιλί ζωής», σ` έναν ευνουχισμένο θεσμό, τέθηκε στη δημόσια συζήτηση, η ανάγκη εισαγωγής του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου, αλλά και για την εναρμόνιση με όσα επικρατούσαν στην τότε ΕΟΚ, στην οποία είχαμε μόλις ενταχθεί….

Κατηγορία
_______________
Θεός τιμωρός

Οφείλουμε μια εξήγηση, σε σχέση με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που αναφέραμε στο χθεσινό μας κείμενο. Είναι αλήθεια, ότι δεν είχε προκύψει, όταν γράφονταν, τα νέα δεδομένα, που δημιουργούσε το «μπλόκο» της Γερμανίας, που δημιουργούσε μια άλλη εντύπωση.

Θεός τιμωρός

Είχαμε, όμως, υπόψη, τη δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου κου. Μοσκοβισί, ότι είχε ενημερωθεί η Κομισιόν, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, δε νομίζουμε ότι αλλάζει η γενική εικόνα, αφού και νεότερες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του επικεφαλής του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, επιβεβαιώνουν ότι στις 20 Αυγούστου, τελειώνει το  πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Σεντένο, ότι η προχθεσινή, ήταν η τελευταία συνεδρίαση του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, «ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα». Αλλά και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου, είναι «συνήθης σε όλες τις χώρες, που εξέρχονται από το πρόγραμμα».

Αλλά και ως προς το συγκεκριμένο, το ESM, έχει ήδη εγκρίνει την εκταμίευση της επίμαχης, τελευταίας δόσης, των 15 δις και απομένει και η τυπική έγκριση από τα Κοινοβούλια, δηλαδή το γερμανικό, μετά τον προσδιορισμό των αντιμέτρων. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι παραμένουμε ακόμη σε πρόγραμμα, αλλά και το τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν κυβερνήσεις υποχρεώνονταν να αποσύρουν ψηφισμένες διατάξεις, ύστερα από απαίτηση της τρόϊκα. Το επισημαίνουμε γιατί εξακολουθούν κάποιοι να δείχνουν επιλεκτική μνήμη.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα πρέπει να μας προσγειώσει στη «γκρίζα» ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που, δυστυχώς, δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει «αγκυλωμένη» στην κυρίαρχη, προτεσταντική λογική των Γερμανών.

 • Εχουμε αναφερθεί και άλλοτε, στην «ιεραποστολική» αντίληψη, με την οποία η κυρίαρχη γερμανική αντίληψη προσεγγίζει και την Οικονομία, βλέποντας τα δημοσιονομικά, με βάση τη Βίβλο.
 • Στην αντίληψη αυτή, η αμαρτία δεν εκλαμβάνεται ως στοιχείο της ανθρώπινης περιπέτειας, αλλά ως αδιανόητη παρέκκλιση, που δεν αίρεται με «ασκήσεις μετάνοιας», αλλά απαιτεί αυστηρή και εις το διηνεκές τιμωρία.

Όπως εύγλωττα το θέτει ο πρωταγωνιστής της εξαιρετικής σειράς «Η αίθουσα του θρόνου»-που επαναπροβάλλεται στο MEGA-δεν έχουμε «ένα Θεό φιλεύσπαγχνο, που κατανοεί και συγχωρεί, αλλά έναν Θεό τιμωρό, που θέλει να ταπεινώνει το δημιούργημα του». Δυστυχώς αυτή την Ευρώπη έχουμε. Ακόμη.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

________________

Σύντομα

 ** Και για όσους δεν κατάλαβαν άρχισαν ήδη οι διαδικασίες για να βρουν εκλογική περιφέρεια οι βουλευτές της Β Αθήνας και της Αττικής μετά το σπάσιμο. Σε μικρά και μεγάλα κόμματα υπάρχει αναβρασμός γιατί κάποιοι αισθάνονται απειλούμενοι από δημάρχους και τοπικά στελέχη, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στους ψηφοφόρους. Όσοι έβγαιναν από την προβολή τους μέσω τηλεοράσεων και μεγάλων λόμπι, πρέπει τώρα να ξαναπάνε πόρτα-πόρτα σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Σύντομα

**Στα Βαλκάνια γεμίσαμε «προδότες» και «ψεύτες»…

Προδότης ο Αλέξης Τσίπρας, προδότης ο Ζόραν Ζάεφ, που παραδίδει την «Μακεδονία», προδότης ο Εντι Ράμα, που υποκύπτει στις ελληνικές απαιτήσεις. Υπάρχουν και οι ψεύτες. Ο Στόλτεμπεργκ που έβαλε ήδη την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς να το λέει, ψεύτης ο Μοσκοβισί που άλλα ψηφίζει το Eurogroup και άλλα λέει ο επίτροπος για ψηφοθηρικούς λόγους, ψεύτης και ο αυστριακός επίτροπος Χαν που του ξέφυγε η αλήθεια για το παζάρι στα σύνορα, και μετά προσπάθησε να το μαζέψει. Πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία έχουν ταυτόσημες απόψεις. Μεγάλη επιτυχία της …ΝΔ.

** Η παράνομη, κατά τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας, ρωσική δραστηριότητα εκτυλισσόταν γύρω από την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση της οποία το παράρτημα στη χώρα μας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Η Αυτοκρατορική Ένωση έχει σαν επίσημο στόχο τη διευκόλυνση του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους και την εν γένει διατήρηση της Ορθόδοξης παράδοσης. Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και νυν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Υπήρξε επίσης επικεφαλής της FSK (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας), υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB.

** Η Μόσχα πάντως θεωρεί ότι όλα είναι σκευωρία των Αμερικανών. «Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε σε απολογία τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις.

_________________

Ομολογία

Αν καταλάβαμε καλά η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι έχει πάρει από το υπουργείο Εξωτερικών και τα κρατάει σπίτι της διαβαθμισμένα έγγραφα για το σκοπιανό.

Ομολογία

 • Παλαιότερα και ο κ. Βενιζέλος είχε πει στη Βουλή ότι έχει διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα.
 • Κατά τα λοιπά άπαντες καταγγέλλουν τον Κοτζιά επειδή αποχαρακτήρισε ορισμένα διαβαθμισμένα έγγραφα για να παρουσιάσει στη Βουλή την ανακολουθία παλαιών και σημερινών λόγων της ΝΔ στο σκοπιανό.

__________________

Την χαϊδεύουν
Παρά τις διαρκείς προκλήσεις και την απροσχημάτιστη παραβίαση θεμελιωδών αξιών και αρχών, η Τουρκία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αβροφροσύνη, από τους ευρωατλαντικούς εταίρους μας.
Την χαϊδεύουν
 • Δεν είναι μόνο οι F-35, που η διοίκηση Τραμπ είναι έτοιμη να παραδώσει στην Άγκυρα, παραβλέποντας το «ντιλ» της Τουρκίας με την Ρωσία, για τους S-400.
 • Είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρόσφερε 83 εκατομμύρια ευρώ, στη γείτονα, για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων.
 • Υποτίθεται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών…
 • Αλλά όπως τονίζει και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, που ανέδειξε το θέμα με γραπτή ερώτησή του, υπάρχουν πληροφορίες ότι οχήματα τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, στη Συρία.
 • Και εις ανώτερα….

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

________________

Θα τους τρελάνει τους…κεντροαριστερούς

Η Φώφη Γεννηματά ξεκινά νέα πορεία με στόχο την πλήρη οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Δεν έχουμε ακριβώς καταλάβει ποιος φορέας ακριβώς θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση. Το ΚΙΝΑΛ, η ΔΗΣΥ, το ΠΑΣΟΚ; Συγχρόνως πάντως ξεκινά και η …διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων για βουλευτικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θα τους τρελάνει

Η Φώφη θέλει …συσπειρωμένο τον κόσμο της κεντροαριστεράς γι’ αυτό και τους κρατά σε αγωνία. Θα υπάρχει το ΚΙΝΑΛ: Θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ; Και άλλα τέτοια βασικά ερωτήματα. Μόνο που πρέπει κάποια ώρα να ξεκαθαρίσει για ποιόν ακριβώς φορέα μιλάμε γιατί θα τους τρελάνει τους…κεντροαριστερούς.

____________________

Η σκοτεινή Γερμανία και ο ΦΠΑ στο Αιγαίο

Η ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα του βαυαρού Ζεεχόφερ, “ενοχλήθηκε” από την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστών. Η Γερμανία ζήτησε από τον Ε. Τσακαλώτο να βρει ισοδύναμα για τα 28 εκ. ευρώ τα οποία θα “λείψουν” από τον προϋπολογισμό λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η σκοτεινή Γερμανία και τον ΦΠΑ στο Αιγαίο

Ο λόγος που έγινε αυτό δεν αφορά την ισορροπία του προϋπολογισμού. Είναι κτύπημα στην Μέρκελ – η οποία αποδέχθηκε (συμφώνησε) την μείωση στην συνάντησή της με τον Τσίπρα, από τον κυβερνητικό της εταίρο,  τον χριστιανοκοινωνιστή βαυαρό Ζεεχόφερ, ο οποίος δεν θέλει κανένα μέτρο που να ευνοεί τους μετανάστες.

Όλ’ αυτά την ώρα που το φιλοναζιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το AfD, καταγράφηκε με το ποσοστό ρεκόρ 17,5%, το υψηλότερο από την ίδρυσή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild και πλέον αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη, μετά την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και πριν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Για την ελληνική κυβέρνηση το όλο θέμα δημιουργεί ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά όχι ζήτημα ουσίας, γιατί πολύ απλά τα 28 εκ. ευρώ ισοδύναμα μπορεί να βρεθούν. Φαίνεται όμως η απίστευτη αντίληψη των Γερμανών, που πρέπει μονίμως να πληρώνουν άλλοι για τα δικά τους προβλήματα.

_______________
 
Print Friendly, PDF & Email