Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (14.2.2021)

-Ποσο εχει αυτη η τουρτα καρδια; -60 ευρω -Πιο φτηνη; -Αυτη 40 -Πιο φτηνη; -Αυτη 20 -Πιο φτηνη; -Γιατι δεν της παιρνεις μια ζαμπονοτυροπιτα ; #ValentinesDay


Εικόνα

 • Καθώς ο χιονιάς διατρέχει από Βορρά προς Νότο την Ελλάδα, οι εγκαταστάσεις και τα συστήματα που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα κάθε σπίτι της χώρας, δίνουν μάχη να μείνουν αλώβητα.

Ο κίνδυνος μπλακάουτ είναι μεγάλος και ήδη τα τελευταία χρόνια σημαντικές καταστροφές συνέβησαν σε γερασμένες υποδομές και δίκτυα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

 • Επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς θέρμανση και κάποιοι λιγότεροι χωρίς οξυγόνο αφού δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι συσκευές στο σπίτι τους. Οι καταστροφές των δικτύων είναι σύνηθες φαινόμενο σε μία μεγάλη κακοκαιρία.

Ομως τα τελευταία χρόνια, τα καιρικά φαινόμενα χτυπούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα ενώ οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες.


 

Οι πολιτικοί να μάθουν να διαβάζουν τα «υπόγεια ρεύματα» της κοινωνίας

 • Συχνά οι πολιτικοί μιλούν όχι στην κοινωνία αλλά στην ιδέα που έχουν σχηματίσει για αυτήν. Υποτιμώντας τις πραγματικές δυναμικές

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος@in.gr

 • Εάν κανείς παρατηρήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και προσπαθήσει να δει τις σχέσεις ανάμεσα στη δημόσια σφαίρα και την πραγματική κοινωνία, θα διαπιστώσει ότι με διάφορες αφορμές έρχεται στο προσκήνιο μια έντονη αναντιστοιχία. Δείτε καταρχάς τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

Από ορισμένες απόψεις φαντάζουν σαν καλοπροβαρισμένες χορογραφίες. Λίγη εμπειρία να έχεις από τα πολιτικά και θα μπορούσες να προβλέψεις εκ των προτέρων αυτά που θα λέγονταν π.χ. στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

 • Άλλωστε, η συγκεκριμένη πολιτική αντιπαράθεση ήταν ως εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κυρίως να μίλησαν στα δικά τους ακροατήρια και όχι στην κοινωνία ως σύνολο. Όμως, αυτό σημαίνει ότι κυρίως «χάιδεψαν αυτιά» και δεν συζήτησαν πραγματικά για το πώς θα έχουμε καλύτερα πανεπιστήμια. Ακόμη χειρότερα: αυτό το κατάλαβε και η κοινωνία.

Και μην μου πείτε για το τι λένε οι δημοσκοπήσεις και το πώς επιβεβαιώνουν τη μία ή την άλλη επιλογή. Στις δημοσκοπήσεις συχνά οι άνθρωποι δεν λένε τη γνώμη που έχουν, αλλά τη γνώμη που περιμένουν από αυτούς να έχουν. Αναπαράγοντας ένα ιδιότυπο πολιτικό θέατρο. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο αποξενώνονται από την πολιτική και βαθιά μέσα τους δεν πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

 • Ακόμη και εάν συνεχίζουν να ψηφίζουν κόμματα με το κριτήριο του «μικρότερου κακού». Και τα λέω αυτά γιατί αισθάνομαι ότι το πολιτικό σύστημα δεν πιάνει τα «υπόγεια ρεύματα» της κοινωνίας. Δεν αντιλαμβάνεται σε ποια κλίμακα έχει ενταθεί η ανασφάλεια για το μέλλον. Δεν συνειδητοποιεί ότι σε σχέση με την περιοριστική, από όλες τις απόψεις, συνθήκη που έχει διαμορφώσει η πανδημία και τα μέτρα για αυτήν, πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει στο όριό τους.

Δεν κατανοεί την αίσθηση ότι δεν χάνεται μόνο χρονιά, αλλά το ίδιο το μέλλον. Ούτε έχει επίγνωση ότι όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε παθητική αποδοχή, μπορεί να οδηγήσουν και σε πραγματικές κοινωνικές εκρήξεις. Που μπορεί να ξεκινήσουν από κάτι το δευτερεύον και να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά μέσα σε καύσωνα.

 • Γι’ αυτόν τον λόγο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται με όρους πολιτικής εικόνας και να στοχαστεί με όρους ουσίας. Να δώσει όχι φόβο, αλλά ελπίδα και προοπτική. Ένα σχέδιο που να αναγνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων και όχι κάποιων στατιστικών. Και να εξηγεί με πραγματικά βήματα πώς θα πάμε σε μια επόμενη μέρα διαφορετική.

Αυτό θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι και όχι το κάντε υπομονή γιατί και αυτές οι δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Διαφορετικά, για να θυμηθούμε και το ανέκδοτο, θα αισθάνονται ότι το φως στην άκρη του τούνελ είναι απλώς το φώς ενός τρένου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση.ΓIAΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Τα γεγονότα που έχουν σημασία είναι έξω από το οπτικό πεδίο της κυβέρνησης και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Είναι σαν τα μυρμήγκια που μπορούν να δουν μικρά αντικείμενα, αλλά όχι μεγάλα.

 • Γι’ αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, το πρόβλημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, είναι πιο βαθύ και αφορά πρωτίστως το περιεχόμενο και τους σκοπούς του.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπηρετεί κυρίως την μετάδοση πληροφοριών και δευτερευόντως την κατανόηση του περιεχομένου της γνώσης, πολύ περισσότερο την ανάπτυξη της γνώσης και των μεθόδων παραγωγής της. Είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα χαμηλών προσδοκιών.

 • Συνακόλουθο πρόβλημα είναι η αδυναμία ταύτισης της πλειοψηφίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας με του υψηλούς στόχους που πρέπει να έχουν η εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε αυτό το διαρκές και αναπαραγόμενο ρήγμα, εισχωρεί η παραβατικότητα μειοψηφικών εσωτερικών και εξωτερικών ομάδων.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ασχολούνται με το δευτερογενές πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο βασικό, το οποίο απαιτεί μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και της ευρύτερης κοινωνίας. Η σημερινή κυβέρνηση, στο όνομα της ασφάλειας, χτίζει αυταρχικές δομές, και όταν αποτυγχάνουν, προσθέτει και νέες.

 • Αντιμετωπίζει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως πεδία μάχης με αντιπάλους τις μικρές παραβατικές ομάδες, τις οποίες βλέπει ως τρομοκρατικές οργανώσεις, και την εκπαίδευση ως μια δουλειά που πρέπει να γίνει, όπως κάθε άλλη.

Δημιουργεί κλίμα πολέμου, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, για να δικαιολογεί τις αυταρχικές επιλογές της. Δημιουργεί ένα διαρκές αίσθημα κινδύνου και φόβου, που κάνει να φαίνεται ως αναπόφευκτη, περίπου ως φυσική κατάσταση, η παραίτηση της κοινωνίας από τα βασικά δικαιώματά της, και η παράδοση της εξουσίας και των αποφάσεων σε μια μικρή ομάδα, ως μόνη επιλογή επιβίωσης.

 • Δεν έχει σημασία αν γίνεται πόλεμος και ποια θα είναι η έκβασή του, αρκεί να νομίζει η κοινωνία ότι, γίνεται πόλεμος. Η υπερδεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση, με την επιβάρυνση της πανδημίας, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των πολιτών σε απογοήτευση και παραίτηση από την άσκηση κάθε δικαιώματος. Ο κόσμος είναι εύπιστος, από φόβο και από άγνοια, γιαυτό γίνεται και φανατικός.

Στην κοινωνία επικρατεί είτε η απελπισμένη ελπίδα είτε ο απελπισμένος φόβος και όχι η ισορροπημένη κρίση και η μετρημένη διαίσθηση. Επικρατεί υπέρμετρη αισιοδοξία ή καθολική απελπισία. Η κοινωνία επαναπαύεται στην πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός είναι παντοδύναμος και η κυβέρνηση αλάθητη, τίποτα από τα δύο όμως δεν συμβαίνει.

 • Η εξουσία δεν μπορεί να παραδεχθεί τα λάθη της, την ανάγκη αλλαγή πολιτικής, γιατί αυτό θα θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας. Η διαφορά μεταξύ σκοπών και μέσων χάνεται, αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Χαμένοι οι πολλοί, οι περισσότερη νέοι και φυσικά η χώρα, ειδικά σήμερα στην εποχή που η γνώση, η καινοτομία και η παραγωγή τους από ανθρώπους ολοκληρωμένους, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη, για να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά.


 • μηνύματα – τιτιβίσματα

Τεράστιος. Για πείτε μας λιγο ποσο “καλος” ανθρωπος ηταν. Και πόσο αντισεξιστης. Ειδικα τα αριστερά, που τον έχουν γενικα περι πολλου.
 • Εικόνα

Αφρικανη απο Αιθιοπια η “μητερα” που εχει εισβαλει στη χωρα μας Παρατηρειτε κατι περιεργο στην φωτο που επιλεχθηκε για το αρθρο;; Σοκ στα Ιωάννινα: Μητέρα ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το 6 μηνών βρέφος της

Σοκ στα Ιωάννινα: Μητέρα ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το 6 μηνών βρέφος της | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.grΣυνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, μια 26χρονη γυναίκα από την Αιθιοπία γιατί φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το μόλις 6 μηνών βρέφος της. | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr |…

Εικόνα


Κ.Π: Αρκετά πιά επιστήμονες-πολιτεία με τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής διασποράς! Κολλάμε από αδέλφια παιδιά εγγόνια & όχι από εγκληματική σαρδελοποίηση που βιώνουμε σε μετρό-λεωφορεία, & από γεύματα, περιοδείες συγκεντρώσεις κλπ. Δεν ξέρουν τίποτα για την αξία του μέτρου στη ζωή μας;

Εικόνα

Νικολέτα Βλαβιανού : «Πήρα το μέρος φίλου μου σε διαμάχη με τον Φιλιππίδη και αποκλείστηκα από δουλειές»-  Για τον Πέτρο Φιλιππίδη, έναν από τους ηθοποιούς που έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μίλησε η Νικολέτα Βλαβιανού

 • Νικολέτα Βλαβιανού : «Πήρα το μέρος φίλου μου σε διαμάχη με τον Φιλιππίδη και αποκλείστηκα από δουλειές» | tanea.grhttps://www.tanea.gr/2021/02/14/greece/nikoleta-vlavianou-pira-to-meros-filou-mou-se-diamaxi-me-ton-filippidi-kai-apokleistika-apo-douleies/

  Ν.Μ: Η καραντίνα απέδειξε ποιοι τομείς του κράτους είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του & ποιες υπηρεσίες του είναι άχρηστες κοστοβόρες & πελατειακές. Ακόμα απέδειξε ότι λόγω περιορισμού των περιττών εξόδων των πολιτών αυξήθηκαν οι καταθέσεις & πολλά δάνεια άρχισαν να αποπληρώνονται.

 • Μήδεια και τρίχες, 10′ πόντους και πολύ θα έλεγα, δημοσιογράφοι και μετεωρολόγοι σπείρτε τρόμο.
Εικόνα

Σ.Μ: Δεν κατάλαβα γιατί ο Μητσοτάκης έχει ευθύνες για τον Λιγνάδη και δεν έχει ευθύνες ο Τσίπρας για τον Κιμούλη–επιτροπή Συντάγματος– και για τον Χαϊκάλη που ήταν και υπουργός του; Η απόγνωση σάς οδηγεί στην αποβλάκωση και στις φαιδρότητες.

Εικόνα
Εικόνα
 • Πόσο μπροστά το Ντόλτσε Βίτα

Εικόνα


 • Σκεφτείτε να είχαν υπογράψει επιστολή στην Σακελλαροπούλου…Άδωνις, Πλεύρης και ο Βορίδης για να μεσολαβούσε υπέρ ενός δολοφόνου που έχει σκοτώσει 11 ανθρώπους τι θα γινόταν από τους συριζαιους…

Πανηγύριζαν οι καψεροί με τα fake news της Αυγής για τη δήθεν υιοθέτηση της #πατεντα_τσιπρα για την κρατικοποίηση του εμβολίου και σήμερα στα ΝΕΑ η Φον Ντερ Λάιεν δίνει συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θεσμοθετείται ως «απόλυτο απαραίτητο».

Εικόνα

 • Lockdown : Ποια στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία στην Ελλάδα επιταχύνεται
Lockdown : Ποια στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία στην Ελλάδα επιταχύνεται | in.gr

Τουλάχιστον 70.000 ενεργές εστίες στο σύνολο της χώρας αναγνωρίζουν τα μαθηματικά μοντέλα – Η διάρκεια της καραντίνας πρέπει να είναι τριών εβδομάδων, υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης,… in.gr


 • Αν ακούσω άλλη μια φορά για την “επιδρομή του χιονιά” θα ορμήσω στο δρόμο βγάζοντας άναρθρες κραυγές. Ξέρει κανείς τι κωδικό στέλνω;

Και όσο νευριάζετε ορισμένοι, τόσο περισσότερο θα μας αρέσει

Εικόνα

 • Αφίσες και απειλές με τον Λιγνάδη αλλά με Κιμούλη και Χαϊκάλη πουθενά. Αριστερά, μέχρι και στην ανθρωπιά, κάνουν διακρίσεις.

Έρως: Το ελληνικό νησάκι του έρωτα όπου γίνονται μόνο γάμοι
Έρως: Το ελληνικό νησάκι του έρωτα όπου γίνονται μόνο γάμοι

‘Ταξιδέψτε’ στο νησάκι Έρως στον Πόρο, που έχει σχήμα καρδιάς, τιρκουάζ νερά και αποτελεί πρώτη επιλογή ζευγαριών που θέλουν να παντρευτούν.


 • Δ.Τρ: Happy Treaty of Varkiza day
A reminder to the left-wing leaders and their supporters that will always be at the losing side of history and their pseudo-moral narrative is overrated. Greece can do better by abolishing this rotten ideology from its public core. #nomorepopulism

Σ.ΤΖ: Άκουσα από κάποιον παρατρεχάμενο της κυβέρνησης και έναν λοιμωξιολόγο πως ”καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος κουράστηκε. Ακούστε μ@λ@κες,τίποτα δεν καταλαβαίνετε. Δεν ξέρετε πως είναι να ζεις σε ένα μικρό σπίτι κλεισμένος και να μην δουλεύει κανείς,να μην ξέρεις πότε θα ξαναδουλέψεις!


Εικόνα


«Το συνολικό ποσό, από το Αποθεματικό προσαρμογής λόγω Brexit, που διαθέτει η Κομισιόν για την Ελλάδα, είναι μόλις 23.4 εκατ. ευρώ. Η διάσταση των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό, έχει συνυπολογιστεί; Αν ναι, πώς δικαιολογείται αυτό το χαμηλό ποσό; Αν όχι, γιατί;»


Το απύθμενο θράσος Τσίπρα που τελευταία ζει «ένδοξες» στιγμές 2014 είναι η ευκολία με την οποία εμπλέκει τον Μητσοτάκη στις καταγγελίες για Λιγνάδη & ζητάει εξηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή συγκάλυψης του Πρέσβη της Βενεζουέλας!


Στην Ελλάδα κυβερνούν οι δολοφόνοι του Καποδίστρια και οι απόγονοι τους.
Παράθεση Tweet

Εικόνα


Λίγος σεβασμός στο Κόμμα που σε ανέδειξε δεν βλάπτει..
Παράθεση Tweet
Εντυπωσιακή η βελτίωση της δημόσιας τηλεόρασης επί Μητσοτάκη. Δεν είναι BBC. Είναι όμως μια αξιοπρεπής φιλοκυβερνητική τηλεόραση . Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία επιθετική κομματική τηλεόραση που χλεύαζε τους πολιτικούς αντιπάλους. Η διαφορά είναι σημαντική. Προετοιμάζει καλύτερο μέλλον.


https://twitter.com/i/status/1360669790508118023