Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (12 Ιουλίου 2020)

Κορωνοϊός: Εδώ είναι Βαλκάνια…

ΒΗΜΑτοδότης

 • Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια, φορώντας τη μάσκα του. Σε κλειστό χώρο βρισκόταν και θεώρησε αναγκαίο να φορά τη μάσκα του.

Ηταν μαζί με τον Κίμωνα Δρακόπουλο (που βγάζει τον αλγόριθμο για τα μοριακά τεστ), οι μοναδικοί που φορούσαν μάσκα μέσα στο πρωθυπουργικό Μέγαρο. Κάθισε απέναντι από τον Πρωθυπουργό και απέφυγε να βάλει τα χέρια του στο τραπέζι όπου υπήρχαν αντισηπτικά και νερό. Μετείχε στην τηλεδιάσκεψη με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που είχαν κληθεί σε αυτή την έκτακτη σύσκεψη…

***
Αφού ο κ. καθηγητής άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις από πολλούς, εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την κατάσταση στα Βαλκάνια λέγοντας μάλιστα ότι είναι αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση. Αντιθέτως, είπε, η κατάσταση στη Δύση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη.

 • Σ΄αυτή την έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Υποχρεούνται δηλαδή να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν. Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων. Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε, καθότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ.

***

Οταν ο κορωνοϊός αναβάλλει ταξίδια, συναντήσεις και επαφές

Θα σας περιγράψω τώρα πώς ο Covid-19 (ή για να ακριβολογώ ο φόβος για τον Covid-19) επηρεάζει σημαντικά ραντεβού και αναβάλλει ή ακυρώνει προγραμματισμένες συναντήσεις και επαφές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είχε επισήμως ανακοινωθεί και στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον ότι η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ μετά την υγειονομική κρίση και οι Αμερικανοί του ετοίμαζαν θεσμική υποδοχή (με αγήματα, παρουσιάσεις όπλων, ανάκρουση εθνικών ύμνων κτλ). Ενα από τα θέματα που θα συζητούσε ήταν και η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά όλοι λογάριαζαν (όπως λέει η παροιμία) χωρίς τον ξενοδόχο και για να ακριβολογώ χωρίς τον… Covid-19. Και εξηγούμαι.

***
Οι Αμερικανοί είπαν στον Ελληνα υπουργό ότι είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ, αλλά εάν εξαιρέσει κανείς τη συνάντηση δια ζώσης που θα είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, οι περισσότερες των άλλων επαφών του θα γίνονταν με τηλεδιάσκεψη. Και όταν λέμε «υπόλοιπες επαφές», εννοούμε, συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, με γερουσιαστές, με βουλευτές, με υφυπουργούς και βοηθούς υπουργούς και με άλλους. Συναντήσεις δηλαδή σημαντικότατες, αν υπολογίσει κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και γενικά τις προκλήσεις της Τουρκίας…

***
Τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα

Ετσι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη! «Δηλαδή θα μένω σ΄ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον και από εκεί θα κάνω τηλεδιασκέψεις; Δεν μπορώ να τις κάνω και από την Αθήνα, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα έξοδα (πρωθυπουργικό αεροπλάνο, καύσιμα κτλ;)» διερωτήθηκε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να προσθέσει: «Οι Αμερικανοί είχαν 65.000 κρούσματα, η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολη». Εντός της εβδομάδας ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναμένεται αν συναντηθεί με τον κ. Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν ελληνοαμερικανικά ζητήματα που εκκρεμούν.

***
Ασκήσεις Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

Πάντως οι Αμερικανοί δεν τα βάζουν κάτω με τον κορωνοϊό. Προγραμματίζουν, μαθαίνω, στην Αλεξανδρούπολη άσκηση με ελικόπτερα, αλλά και με ταχύπλοα σκάφη. Τώρα θα πείτε τι γυρεύουν αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη στην Αλεξανδρούπολη; Πρόκειται για τα σκάφη MARK V των αμερικανικών SEALS, τα οποία θα μεταφερθούν από τη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην άσκηση έχει προσκληθεί και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

***
Και η Φλοράνς ανέβαλε την επίσκεψη

Η δεύτερη αναβολή επίσκεψης που έγινε ήταν με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Επρόκειτο να επισκεφθεί την χώρα μας στα μέσα Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε και λόγω του κορωνοϊού, αλλά και γιατί Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν σε υψηλό επίπεδο να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου. Αναμένεται βεβαίως να συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Οι στρατιωτικοί γιατροί στη μάχη του Covid-19

Πάντως το ζήτημα του περιορισμού της διασποράς του ιού απασχολεί πολύ τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εμφανίζεται προβληματισμένος από το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα:

 • «Νομίζουν όλοι αυτοί ότι ο ιός πέρασε ή ότι δεν υπήρξε ποτέ. Δεν τηρούν τα μέτρα, έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα. Εχω πολλές φορές προειδοποιήσει και τους πατριώτες μου στην Καβάλα. Τώρα που εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα στην Θάσο, σίγουρα θα το έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα με σχολαστικότητα».

Εως τώρα 160 στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες έχουν διατεθεί για τα μοριακά τεστ του κορωνοϊού: «Συνεχώς μου ζητούν και άλλους γιατρούς και άλλους νοσηλευτές για ελέγχους στα σύνορα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Θα πρέπει να κλείσω ένα ολόκληρο στρατιωτικό νοσοκομείο για να αποσπάσω και άλλους γιατρούς και νοσηλευτές στους ελέγχους», έλεγε.

***
Ο Παπανδρέου, η Μαργαρίτα και το Γυναικείο Κίνημα

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετακόμισε μαζί με την Ολλανδή σύντροφό του. Εφυγε από το σπίτι όπου διατηρούσε στα Δικαστικά και εγκαταστάθηκε στο Φάληρο. Ο λόγος; Για να βρίσκεται πιο κοντά στη Βουλή.

 • Ο κ. Παπανδρέου, μένει τώρα στο Φάληρο μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα, η οποία τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 97 της χρόνια. Αποφάσισε, λόγω ηλικίας, να εγκαταλείψει το κτήμα της στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης όπου έμενε μόνη της και να μείνει μαζί με τον μεγάλο γιο της.

Ο έτερος γιος της ο Νίκος Παπανδρέου γράφει μαθαίνω το 11ο βιβλίο του για το Γυναικείο Κίνημα και για τον Φεμινισμό. Περιγράφει με μυθοπλασία (αλλά με πραγματικά πρόσωπα) ιστορίες για το πώς οι γυναίκες του ΠαΣοΚ, όπως η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η Καλλιόπη Μπουρδάρα, η Ντιντή Γιαννοπούλου, η Κάκια Γεννηματά και άλλες μετείχαν ενεργά στο Γυναικείο Κίνημα.

 • Μάλιστα περιγράφει και μια σκηνή όταν η Ντιντή Γιαννοπούλου είπε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου ότι «εγκαταλείπω για λίγο τον φεμινισμό γιατί θα πρέπει να πάω σπίτι μου και να μαγειρέψω στον άνδρα μου».
 • Να σημειώσω ότι ο σύζυγός της ήταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος και αδελφός της ο Κίτσος Τεγόπουλος και ότι η ίδια έως το τέλος στήριξε με όλες τις δυνάμεις το Γυναικείο Κίνημα.
 • Να σημειώσω επίσης, ότι κατά παράδοξο τρόπο, ούτε η Μελίνα Μερκούρη ούτε η Αμαλία Φλέμινγκ αναφέρονται στο Γυναικείο Κίνημα: «Οσο κι αν έψαξα δεν βρήκα συμμετοχή τους», μου είπε ο Νίκος Παπανδρέου.

***
Το ΚΙΝΑΛ στην αίθουσα Τροπαίων

Και αφού έγινε αναφορά για τον Γιώργο Παπανδρέου έχω να σας πω και τούτα: Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν μετέχει ποτέ στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, παρέστη (φορώντας μάσκα) την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, η οποία συνεκλήθη επειδή δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις (απείχε μαζί με τον Χάρη Καστανίδη).

 • Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ συνεδρίασε στην επιβλητική αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, εκεί όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο.  Η Φώφη Γεννηματά απείλησε ευθέως ότι όποιος δεν τηρήσει από εδώ εμπρός τις αποφάσεις της ΚΟ «θέτει τον εαυτό του εκτός» ή όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου «θα κατέβει από το τρένο».

***
Η απρέπεια της Ραλλίας Χρηστίδου

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τη χείριστη εντύπωση και πολλά σχόλια προκάλεσε (και ακόμα προκαλεί) μία αναφορά της Ραλλίας Χρηστίδου στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, με την οποία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστή τραγουδίστρια, υποστήριξε ότι «οι τραπεζίτες φίλοι της ΝΔ ευθύνονται για τους νεκρούς της Marfin». Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και συνάδελφοι τους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήριζαν «αδιανόητα» όσα είπε η κυρία Χρηστίδου από το βήμα της Βουλής για τον θάνατο τριών εργαζομένων της τράπεζας από μολότοφ που πέταξαν κουκουλοφόροι που συμμετείχαν σε πορεία.

***
Οι Συριζαίοι βουλευτές στη διαδήλωση

 • Περίπου 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν στο κομματικό κάλεσμα διαμαρτυρίας κατά του νέου πλαισίου για τις πορείες και μετείχαν στη διαδήλωση.

Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμούσε περί τα 300 άτομα, ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος γύρω στις 7.30 και διαλύθηκε 40 λεπτά αργότερα στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αφού στην πάνω είχε στηθεί η εξέδρα του ΚΚΕ, συνεπώς οποιαδήποτε σκέψη… «συγχρωτισμού» μπορεί να κατέληγε σε ένταση.

 • Η γενική εντύπωση ήταν ότι κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το είχε προαναγγείλει μέσες – άκρες στην ομιλία του νωρίτερα στη Βουλή. Ωστόσο, όπως έμαθα, οι πιο υποψιασμένοι, τον απέτρεψαν, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία της φιέστας.

***
Το εμβόλιο…

Διαβάζοντας το Time, έπεσα πάνω σε μια είδηση που αφορά τον 58χρονο Αλβέρτο Μπουρλά, οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι σύμβουλος της Pfizer και δηλώνει πεπεισμένος ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα δώσει έγκριση τον Οκτώβριο για την παραγωγή του εμβολίου Covid-19.

 • Οπως αναφέρει ο κ. Μπουρλάς οι προβλέψεις της Pfizer για τον αριθμό δόσεων που θα παράγει εφέτος φτάνουν τα 100 εκατ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρία του έχει ξεκινήσει συνομιλίες με κυβερνήσεις σ΄όλον τον κόσμο για το πόσες δόσεις θα λάβουν.

Μαρία Κατσουνάκη ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Από τη χρήση της μάσκας μέχρι τα πανηγύρια

 • Οσο απλά και κατανοητά μοιάζουν τα βήματα της προστασίας από τον κορωνοϊό, τόσο περίπλοκα και κοινωνικά ανεφάρμοστα αποδεικνύονται.

Οι αποστάσεις δεν τηρούνται, οι συνωστισμοί επιστρέφουν, οι μάσκες φαίνεται να χαρακτηρίζουν τους πολύ σχολαστικούς, τα αντισηπτικά παραμένουν σε χρήση, αλλά από μόνα τους δεν σώζουν την κατάσταση. Πριν από ένα μήνα το πρόβλημα εντοπιζόταν στα μπιτς μπαρ και στις παραλίες. Επιβλήθηκαν πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές περιόρισαν –ενδεχομένως– την ανεξέλεγκτη διάθεση για παραβίαση κάθε περιοριστικού μέτρου και πρωτοκόλλου.

 • Και ύστερα άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες, τα κρούσματα να αυξάνονται και να δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς, χθες ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις αφίξεις κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Τα ανοικτά μέτωπα, αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Δεν είναι μόνο οι «εισερχόμενοι».

Παρά τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα της διασποράς, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας διοργανώνονται πανηγύρια. Πριν από λίγες μέρες στην Αλίαρτο, πρόσφατα στην Κοζάνη, άναψαν το γλέντι και οι χοροί, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται πολύ θορυβημένοι, κάποιοι ζητούν να απαγορευτούν για φέτος τα πανηγύρια, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

 • Και αφού εξαντληθούν τα «πρέπει» και τα «οφείλουν», μαζί με την αυστηρότητα των υποδείξεων από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς, τι απομένει;
 • Τι μπορεί να περιορίσει την εμφανή χαλάρωση, την οποία διαδέχονται αλλεπάλληλοι συναγερμοί;
 • Ο «άγνωστος» SARS-CoV-2 και η επίμονη παρουσία του σε όλον τον πλανήτη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Και όμως.

Χρειάστηκε να περάσει η πανδημία σε αυτή τη φάση, της άρσης των απαγορεύσεων, για να φανεί ότι η έννοια της ατομικής ευθύνης υπερεκτιμήθηκε. Οι υπερθετικοί βαθμοί έχουν εξαντλήσει και εξαντληθεί, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με μια προσωπική κλίμακα αξιολόγησης και ιεράρχησης. Φιλτράρει και προσαρμόζει την κάθε πληροφορία ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες του.

 • Εν ολίγοις, ακούει ό,τι τον εξυπηρετεί, ερμηνεύει τις οδηγίες όπως επιθυμεί. Από τη χρήση της μάσκας μέχρι τα πανηγύρια. Ο κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο τα συστήματα υγείας, αλλά και την ωριμότητα των ανθρώπων, τη συνοχή των κοινωνιών, τη δυνατότητα αυτοελέγχου. Η εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στους θεσμούς δεν μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Σημείο καμπής στην κατανόηση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας υπήρξε η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος στις αρχές του αιώνα που διανύουμε και η μεταμόρφωση της Βιολογίας σε μια επιστήμη μεγάλων δεδομένων.
 • Η μελέτη των γονιδιωμάτων κατέδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε γενετικά όμοιοι σε ποσοστό 99,9% και πως η διαφορετικότητα του καθενός οφείλεται στο 0,01%.
Χάρη σε αυτό το 0,01%, δηλαδή, ξεχωρίζουμε τον Γιώργο από τον Γιάννη όταν τους βλέπουμε, αλλά και εξαιτίας αυτού του 0,01% ο Γιάννης θα πάθει Πάρκινσον εκεί γύρω στα 50, κάτι που δεν θα συμβεί στον Γιώργο.
 • Περιττό να επισημάνουμε ότι στη χρονική περίοδο κατά την οποία η ιατρική υπόσχεται εξατομίκευση θεραπειών, το να μπορούμε να ξεχωρίσουμε με τη βοήθεια της γενετικής τις θεραπευτικές ανάγκες του Γιώργου από τις ανάγκες του Γιάννη είναι μείζονος σημασίας.

Με άλλα λόγια, ενώ είναι συνετό να μελετούμε την ανθρώπινη ποικιλομορφία, είναι ξεκάθαρο ότι η έννοια της φυλής στερείται πραγματικού βιολογικού νοήματος.

 • Οχι μόνο επειδή πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ δύο ατόμων της ίδιας «φυλής» μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις γενετικές διαφορές μεταξύ ατόμων διαφορετικών «φυλών», αλλά και για έναν ακόμη λόγο:

όσο περισσότερα γονιδιώματα μελετούμε, τόσο περισσότερο φανερό γίνεται ότι το ανθρώπινο DNA είναι ένα ψηφιδωτό στο οποίο αντανακλάται η ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία μεταναστεύσεων, συνευρέσεων και επιμειξιών.


MIA AΠO TΙΣ μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Αγίας Σοφίας είναι τι θα συμβεί με τα περίλαμπρα ψηφιδωτά που περιλαμβάνουν απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας μαζί με τα σπάνια πορτραίτα αυτοκρατόρων. Όπως προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», αυτός ο ψηφιδωτός διάκοσμος θα καλύπτεται πιθανότατα με ειδικά οπτικά την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής.

 • Το εμβληματικό κτίριο των 1.500 ετών φιλοξενεί στα σπλάχνα του μια αμύθητης πολιτιστικής αξίας κληρονομιά, τον ψηφιδωτό πλούτο της Αγίας Σοφίας. Ό,τι γλύτωσε από τη λεηλασία του 1.204 και την άλωση του 1.453, κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό από τα επικίνδυνα σχέδια του τούρκου ηγέτη.

Σύμφωνα με όσα προαναγγέλλει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, δύο τεχνάσματα θα χρησιμοποιούνται ώστε να μη φαίνονται οι σπάνιες ψηφιδωτές απεικονίσεις των χριστιανικών και βυζαντινών στιγμιοτύπων.

 • Ο πρώτος τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άμεσα καταστροφικός. Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται με προσανατολισμό τη Μέκκα, προς την οποία στρέφονται οι μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν, θα καλυφθούν με κουρτίνες, στερεωμένες σε ξύλινα τελάρα. Οι κουρτίνες θα ανοίγουν μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Την ώρα της προσευχής, ειδικά χαλιά που θα τοποθετηθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, θα εκπέμπουν ένα φως που θα επισκιάζει τον υπόλοιπο χώρο. Έτσι οι αγιογραφίες θα καλύπτονται από σκοτάδι και δεν θα είναι ορατές από τους μουσουλμάνους που θα προσεύχονται.

 • ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Κ.Π: Σκιάχτηκα λίγο.. αλλά μετά σκέφτηκα ότι κακώς δεν τον άφησε. Θα είχε πάρει τη Πόλη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "Elena Akrita ώρες . Γιώργος Αυτιάς, Δεκέμβριος 2017 Αργήσαμε, πολύ αργήσαμε να πάρουμε μέτρα και δού τώρα. #Αγιά_Σοφιά"


Ας του πει κάποιος του Βορίδη ότι το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη -αυτου που μετέτρεψε την Αγ. Σοφία από τζαμί σε μουσείο- δεν μας ανήκει και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε χρήση όπως κάθε ακροδεξιό μπετό αποφαίνεται εύκαιρα στα ΜΚΔ. Όφειλε λόγω ιδιότητας να είναι ενημερωμένος και να ενημερώνει σωστά στα ΜΜΕ.
Έχει παραχωρηθεί στο Τουρκικό κράτος με απόφαση του ΔΣ το 1935 και αποτελεί μέρος του Τουρκικού προξενείου λειτουργώντας ως μουσείο. Χώρια που σ αυτά που λεειτ δεν υπάρχει καμία λογική.
Όχι άλλο σανό ρε σεις… φτάνει με τις ακροδεξιές παραμυθες.Το Μουσείο Ατατούρκ είναι μουσείο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων». Βρίσκε…

MUSEUMFINDER.GR

Μουσείο Ατατούρκ | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας


Άς του εξηγήσει επίσης κάποιος ότι τον Ερντογάν μια χαρά θα τον βολεύει. Να σβήσει τον κεμαλισμο θέλει. Άρα, με δικές μας κινήσεις καταστρέφεται ο τόπος προσκυνήματος των κεμαλιστών και προσφέρεται ο δικός του τόπος καταγωγής για προσκύνημα!


Κ.Π: Αφήνοντας τους συναισθηματισμούς απ έξω, γιατί δεν είναι απλά η Αγ. Σοφία που βεβαίως πρόκειται για βίαιη παραβίαση της διεθνούς πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά το τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή, συνοπτικά:
 • Μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί από Μουσείο διεθνούς κύρους & δεύτερο σε επισκεψιμότητα πανευρωπαικά -γιατί περί αυτού πρόκειται & μικτή χρήση ως μουσείο ταυτόχρονα, ουσιαστικά δεν μπορεί να συνυπάρξει παρά μόνο κατά την Ερντογανιο λογική με δεδομένο ότι ο Μουσουλμανισμός δεν αποδέχεται απεικονίσεις αγίων, ούτε εχουν ένδεια τζαμιών- σηματοδοτεί τα εξής:
Στροφή του Ερντογαν προς την Ανατολή & τους Σουνίτες μουσουλμάνους, σταδιακός φανατικός εξισλαμισμός, εγκατάλειψη του κοσμικού κράτους με αποκαθήλωση του δόγματος Κεμαλ, επίδειξη δύναμης μέσω εθνικισμού για κάλυψη των πραγματικών του προβλημάτων που θα πρέπει να είναι τεράστια πλέον, θρησκευτικός πόλεμος κατά της Δύσης με επιλογή “προσευχής” την 24η Ιουλίου που αμφισβητεί σημαδιακά & ξεκάθαρα την συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) & 97 χρόνια αργότερα γυρίζει 500 χρόνια πίσω αναπολώντας οθωμανικές αυτοκρατορίες, με όλα όσα επικίνδυνα προκύψουν στο εξής.
 • Μετέρχεται αδίστακτα κάθε μέσου προκειμένου να παραμείνει ισόβιος μονάρχης κι αυτό είναι μόνο η αρχή στο σχέδιο του. Το θέμα επομένως είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπόι μας & θα ήταν λάθος να το δούμε έτσι όσο κι αν μας πληγώνει περισσότερο απ όλους. Είναι διεθνές. Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα αν παίξει για μια φορά ακόμη τη τυφλόμυγα, η αποφασίσει να το αντιμετωπίσει στα ίσα.

Γιατί δεν είναι όλα οικονομικά συμφέροντα. Πολλές φορές τα οικονομικά συμφέροντα έπονται των πολιτικών που χαράσσονται.


Φοβάμαι ότι αυτοί εκτός της Πόλης θα πάρουν μόνοι τους και τη μισή Τουρκία και μετά θα έχουμε οικονομική κρίση γιατί δεν θα ξέρουμε τι να τη κάνουμε. Λίγο φρένο ρε παιδιά..

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Οι εταίροι & φίλοι Ευρωπαίοι πολύ πικράθηκαν για το θέμα της Αγιασοφιάς. Το Λουξεμβούργο το πήρε πάνω του. Θα τους βομβαρδίσει.


Γιατί μια ζωή στα δύσκολα περιμένουμε την περιβόητη” εξωτερική βοήθεια ” ενώ στο να καταπατουμε κ να βιάζουμε την γμν δημοκρατία τα καταφέρνουμε κ μόνοι μας.

Ο Ερντογαν είναι ισχυρότερος από ιονδηποτε άλλο Τούρκο ηγέτηαπό την εποχή του Κεμαλ. οι Αμερικανοί, ημιαποσυρομενοι από την ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής του έχουν αναθέσει ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή κι ο ιδιος απλά «τεστάρει» ποσά περιθώρια έχει για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη χώρα του όπως τα αντιλαμβάνεται ο ιδιος. Όσο για μας μας βλέπει ως ένα δυσάρεστο μικρό γείτονα του οποίου την φινλανδοποίηση επιδιώκει να πετύχει. Τωρα θα κριθεί πόσα cojones έχουμε ως χώρα και πολιτικό σύστημα.


Θα το πάει μέχρι τέλους.
Σου συνιστώ να διαβάσεις το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη “γεωστρατηγικοί παράμετροι ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου” (αν δεν το έχεις διαβάσει).
Εκεί ο μεγάλος αυτός διανοητής εξηγεί πριν 25 χρόνια αυτά που ζούμε σήμερα.
Κανένα κόλπο.
Ο Ερντογάν ότι λέει το εννοεί και το κάνει πράξη.
Αν εμείς θεωρούμε πως αυτά είναι απλά κόλπα τότε κακό του κεφαλιού μας.


 • ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ στην ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗcapturehfiyf

ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Η Ακρίτα σχολιάζει την Αρβελέρ. Την Αρβελέρ! Η Ακρίτα! Δηλαδή κάπου ώπα.
Παραποιημένη η φωτογραφία από την ομιλία της κ. Ραλλίας Χρηστίδου στη Βουλή – ELLINIKA HOAXES-  Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραποιημένη φωτογραφία της κ. Ραλλίας Χρηστίδου από το βήμα της Βουλής. Σε […]
ellinikahoaxes.gr

Κώστα που πέρασες στην Νομική και είσαι κατηγορούμενος για τα προχθεσινά επεισόδια, συγχαρητήρια. Στην Νομική θα μάθεις πως δεν μπορείς να καταστρέφεις τις περιουσίες των άλλων ούτε να βάζεις σε κίνδυνο την ζωή των αστυνομικών. Όποιος διαπράττει αυτά τα αδικήματα, τιμωρείται.


Παρατηρώ πως άνθρωποι που δηλώνουν πως δεν υπάρχουν σύνορα, «απάτριδες», που έχουν συμπαρασταθεί πολλές φορές σε Τούρκους ενάντια στην Ελλάδα, που πιστεύουν πως η σημαία είναι ένα πανί και είναι εναντίον της Εκκλησίας μας, σκίζουν τα ιμάτιά τους για την #Αγια_Σοφια Αιδώς αργείοι.


ΕικόναΗ Χαμάς πανηγυρίζει για την μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί… Σύντροφοι Συριζαιοι, μην ξεχνιέστε: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!


«Βορίδης για Αγιά Σοφιά: ‘Άμεσα μετατροπή του μουσείου Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού!’» Α. Δεν υπάρχουν γενοκτονίες του ελληνισμού Β. Ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι που έκανε μουσείο το τζαμί Γ. Το τουρκικό προξενείο δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, φασίστα


Ο @atsipras θα παραμένει για πολύ καιρό σιωπηλός; Ως πότε θα παρακολουθεί σαν απλός θεατής τα όσα αποκαλύπτονται; Ως πότε θα το παίζει Κινέζος, καλύπτοντας όλες τις αθλιότητες της κυβέρνησής του;


Ο Μακης δηλώνει δικηγόρος
 • Ο Μακης δεν ξέρει ότι το σπίτι του Κεμαλ ειναι η Τουρκικη πρεσβεια=τουρκικο έδαφος
 • Ο Μάκης δεν ξερει ότι ο Κεμαλ έκανε την Αγια Σοφια από Τζαμι σε Μουσειο
 • Ο Μάκης παιζει το παιχνίδι του Ερντογαν
 • Μην γίνεις σαν τον Μάκη
Παράθεση Tweet
Αυτές θα ήταν μερικές από τις ενέργειες μίας χώρας που θεωρεί υποχρέωση της να απαντήσει στις συνεχείς διεκδικήσεις μίας άλλης και στη βαρβαρότητα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – εκτός από τις υπόλοιπες που έχει προτείνει ήδη η @ellinikilisi

Εικόνα


Η Χαμάς πανηγυρίζει τη μετατροπή της #Αγιασοφιά σε τζαμί! ”Πέφτουν”οι μάσκες για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ #Ερντογάν. Μάλιστα βλέπουμε συχνα κ τον ίδιο τον Τσίπρα να φοράει κ τα μαντηλάκια της ”αντίστασης” διαμαρτυρόμενος υπέρ της Παλαιστίνης!


Λιτό περιεκτικό εύστοχο και αλήθεια! Η κ. Ευθυμίου έγραψε: «Ο κ. Ερντογάν ματαιοπονεί. Ακόμα και τους τοίχους της Αγίας Σοφίας να ξύσει για να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, βυζαντινοί ύμνοι θα αναδίδονται. Σε θεσπέσια ελληνικά. Στους αιώνες των αιώνων.»
Η Μαρία Ευθυμίου για την Αγία Σοφία: Ο κ. Ερντογάν ματαιοπονεί
H Μαρία Ευθυμίου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, αναφέρεται στην απόφαση Ερντογάν, ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί
athensvoice.gr