Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (07.3.2021)

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό στην Αττική δύο περιπτώσεων μετάλλαξης του κορωνοϊού. Πρόκειται για δυο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού, με κοινό παρονομαστή και στα δύο κρούσματα τη μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού.

 • Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επικαλείται το Open, η εν λόγω μετάλλαξη, δεν κάνει το στέλεχος πιο μεταδοτικό, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ιχνηλάτηση των δύο κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σταθερά πάνω από 2.000 τα κρούσματα

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τις νέες μολύνσεις να παραμένουν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 κρουσμάτων, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 2.301 νέα κρούσματα.

 • Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.664 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ σε 452 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το στοιχεία το ΕΟΔΥ, η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 1.153 νέες μολύνσεις, ενώ τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 247.

enteinetai-i-anisychia-gia-tis-metallaxeis0

 • Σημειώνεται πως μόνο χθες έγιναν άλλες 387 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 222 σε νοσοκομεία της Αττικής η οποία πολιορκείται από τον ιό.

Στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη έναντι του τρίτου κύματος της COVID-19 το υπουργείο Υγείας προχωράει στην καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χθες το μεσημέρι εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, έγγραφο με το οποίο ζητείται από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας (έως τις 8 μ.μ.) πόσες κλίνες –απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας– διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι «κλειστές», πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές.

 • Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το αίτημα απευθύνεται «λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της COVID-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να καταγράψει πόσες κλίνες μπορεί να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον παραστεί ανάγκη. Και όπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, εξετάζουμε όλα τα σενάρια». [Διαβάστε]


Το Εθνικό Θέατρο, από τον φόβο στην απαξίωση

Χωρισμένοι οι άνθρωποι σε στρατόπεδα, τα παιδιά που φοιτούν σε σύγχυση εν μέσω πανδημίας και διαδικτυακών μαθημάτων, οι χαρακτηρισμοί εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα, αποπέμπονται καθηγητές με εγνωσμένη προσφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα όρια ανάμεσα στην αυστηρότητα (επιβεβλημένη) και στον αυταρχισμό συσκοτίζονται, διογκώνονται σε βία, προσβολή ή παρενόχληση.

 • Οι αντοχές, ένθεν κακείθεν, γίνονται διάφανες, περισσεύουν οι «επιμελητές της τάξης» και όσοι προσπαθούν να ισιώσουν με τον χάρακα την ανθρώπινη φύση.

Η τρομοκρατία επιβάλλει τους όρους της. Οσοι διαφωνούν με όσα διαδραματίζονται φοβούνται να το δηλώσουν δημόσια για να μην υποστούν τις συνέπειες, το «μπούλινγκ», που επεκτείνεται και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

 • «Δυσκολεύομαι πλέον να λέω ότι εργάζομαι στο Εθνικό Θέατρο», εξομολογείτο γυναίκα που δουλεύει χρόνια στην κρατική σκηνή. Οι μόνες φωνές που ακούγονται και κερδίζουν έδαφος είναι οι καταγγελτικές. Εύκολα κάποιος κατηγορεί, δύσκολα ο κατηγορούμενος αποδεικνύει την αθωότητά του. Εξαιρούνται, ασφαλώς, οι ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Η διαπόμπευση συντελείται στο άψε σβήσε. Κι ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα «στραβά» είναι ορατά από όλους, κανείς δεν τολμάει να τα καταδείξει δημοσίως. Εν ολίγοις, η δημόσια σφαίρα συρρικνώνεται και ζαρώνει χωρίς αντίλογο. Οποιος αντιστρατεύεται την τρομοκρατία ή προσπαθεί να δημιουργήσει ανάχωμα ή εκφράζει, έστω, αμφιβολίες, βλέπει να στήνεται και ένα ικρίωμα που γράφει το όνομά του.

 • Ο τρόμος που διασπείρεται, ο φόβος που καλλιεργείται και ο πανικός με τη συνεπακόλουθη σπασμωδικότητα στις αποφάσεις τίποτα καλό δεν προμηνύουν. Ούτε για καθαρτικά κινήματα όπως το #MeToo.

Αν η ενέργεια που δαπανάται τον τελευταίο καιρό συγκεντρωνόταν για να αναδείξει την παραγωγή των πολύ καλών παραστάσεων που παρουσιάζονται στο Εθνικό Θέατρο ή να προβάλει το υψηλό επίπεδο των σπουδών στη δραματική σχολή, τόσο από την πλευρά των καθηγητών όσο και των μαθητών, η αποτίμηση θα έφερνε την εκτίμηση, και αυτή την αναβάθμιση. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο συνέπεια πράξεων, αλλά και παραλείψεων· συνέπεια απαξίωσης όχι μόνο προσώπων, αλλά και θεσμών.Το «kathimerini.gr» μίλησε με εργαζόμενους στην πλατεία Ομονοίας. Τα πάντα κυλούσαν αργά.

 • Ο κύριος που πουλούσε εφημερίδες στον πάγκο του, στη συμβολή της πλατείας με την Αθήνας μοιάζει ήρεμος και στωικός. Δεν έχει πουλήσει πολλές εφημερίδες, αλλά μας δηλώνει ότι θα παραμείνει όλη την νύχτα εκεί ασχέτως κίνησης.

Στη συμβολή της πλατείας με την Πειραιώς, ο κύριος που εργάζεται στο περίπτερο αναφέρει ότι οι εικόνες, σε μια από τις πιο πολύβοες πλατείες του κόσμου, είναι πρωτοφανείς. Συμπληρώνει ότι έως τις 19.30 υπήρχε λίγος κόσμος, κυρίως αλλοδαποί, αλλά στις 20.00 δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέραν από αστυνομικούς.

odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones0
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones1
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones2
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones3
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones4
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones5
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones6
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones7
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones8
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones9
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones10
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones11
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones12
odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones13

Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : Το στοίχημα του Μαρτίου

 • Η κυβέρνηση προσδοκά «Ανάσταση» μετά το Πάσχα – Ανοιγμα της οικονομίας από Απρίλιο, στόχος 5,5 εκατ. Εμβολιασμένοι ως το Ιούλιο
Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : Το στοίχημα του Μαρτίου | tovima.gr
 • Ανοιγμα της οικονομίας από Απρίλιο, στόχος 5,5 εκατ. Εμβολιασμένοι ως το Ιούλιο
 • Καθοριστική η απόδοση των μέτρων ανάσχεση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες
 • Στόχος η σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου και εν συνεχεία της εστίασης
 • Γιατί μειώθηκε η μέση ηλικία στις Εντατικές
 • Στα σκαριά εμβόλια δεύτερης γενιάς για τις μεταλλάξεις
 • Αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για δυναμική ανάκαμψη την επόμενη διετία
 • Η υπόθεση Κουφοντίνα κλονίζει τον ΣΥΡΙΖΑ- Ανυποχώρητο το Μαξίμου, σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ
Το αυτογκόλ με τις δηλώσεις Δρίτσα για την υπόθεση Κουφοντίνα και την τρομοκρατία και η αμηχανία της Κουμουνδούρου – Να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομία επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας
 • ΤΟ ΒΗΜΑ: Από τον ζόφο στην ελπίδα

East Med: Οι αναταράξεις, το παρασκήνιο και η διαφορά Αθήνας – Καΐρου


Αναταράξεις μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» για τον αγωγό – Οι διαψεύσεις της Λευκωσίας, παρά την ενημέρωση της Αθήνας στο επιτελείο του κύπριου Προέδρου, και το «μήνυμα» της συμφωνίας του 2018 με την Αίγυπτο

Αρθρο – παρέμβαση Κ. Σημίτη: Μια ματιά στο αύριο

ΒΗΜΑτοδότης: Η ευκαιρία και η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μπορεί να πορευθεί η Ελλάδα στη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων

Ο καθηγητές Κώστας Κωστής και Γιάννης Βούλγαρης καταθέτουν τις απόψεις τους για τις χαμένες ευκαιρίες των προηγούμενων ετών, την αναγκαιότητα συναινέσεων, τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τις δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω και για το αν οι σημερινές συνθήκες προσφέρονται για τη διαμόρφωση μεταρρυθμιστικού ρεύματος
 • Ελασσόνα: Ανησυχούν οι επιστήμονες για τον δίδυμο σεισμό

«Ανιερή» συμμαχία: Η ισορροπία αμοιβαίων συμφερόντων Πούτιν – Ερντογάν

Ερευνα: «Μαθήματα προετοιμασίας» σε ανάδοχες οικογένειες

Ο πήχης στα 100: Προς νέα εποχή τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία

Αφιέρωμα: «Ημέρα της Γυναίκας» στη σκιά του #MeToo


diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis0«To Φθινόπωρο επιστρέφουμε στην κανονικότητα». –  Ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι μιλάει για την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών εμβολίων, τις ανησυχίες που δημιουργούν οι μεταλλάξεις, για τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και για τη  δύσκολη σχέση του με τον Πρόεδρο Τραμπ.

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis1

* Ο Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μιλάει στην «Κ» για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ανάγκη συνέχισης των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας.

*Νέο Τσέρνομπιλ στην πόρτα μας. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023 αποτελεί κίνδυνο ασφαλείας για την Ανατολική Μεσόγειο.

*Θολό τοπίο για την πορεία της επιδημίας παρά τα νέα μέτρα. Σε άνοιγμα του εμπορίου έως τα τέλη Μαρτίου και της εστίασης μέσα στον Απρίλιο ελπίζει η κυβέρνηση.

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis2

*Στο όριό τους τα νοσοκομεία. Γιατροί των ΜΕΘ μιλούν στην «Κ» για το μεγάλο στοίχημα μετά από μάχη  δώδεκα μηνών με την πανδημία.

* Ψυτάλλεια. Ο μικρόκοσμος των λυμάτων και οι εξάρσεις του ιού. Εκτίναξη της χρήσης αντικαταθλιπτικών έφερε η καραντίνα.

* Αναδρομικές αυξήσεις σε συντάξεις. Κερδισμένοι 200.000 συνταξιούχοι.

* Μήνες αναμονής για μεταβίβαση ακινήτου. Η πανδημία έχει επιτείνει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

*Οι συνέπειες στη Δικαιοσύνη από την απεργία πείνας Κουφοντίνα. Οι ομάδες κρούσης υπέρ του πολυισοβίτη και ο κίνδυνος των μοναχικών λύκων. Σε ύψιστη επιφυλακή η ΕΛΑΣ.

* Έτοιμος ο Τσίπρας να πατήσει το «κόκκινο κουμπί» των διαγραφών μετά το «φάλτσο» Δρίτσα.

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis3

Αξιολόγηση, τηλεκπαίδευση και ιός. Που οφείλονται οι αντιδράσεις της  ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για έναν θεσμό ο οποίος κρίνεται θετικά από την κοινή γνώμη.

* Παράταση «προσωρινών» ελαφρύνσεων. Διατηρούνται και το 2022 οι μειωμένες εισφορές και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

* «Δεν πρέπει με τίποτα να ξεχαστεί το Μάτι». Η επιζήσασα της τραγωδίας Ζόε Χόλοχαν που είχε έρθει στην Ελλάδα για μήνα του μέλιτος τον Ιούλιο του 2018 περιγράφει την άνιση μάχη που έδωσαν με τις φλόγες εκείνη και ο αδικοχαμένος στο Μάτι σύζυγός της.

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis4

* Σοκ από την υπόθεση Σαρκοζί. Αντιδράσεις στη Γαλλία από μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ προκάλεσε η καταδίκη του πρώην Προέδρου για διαφθορά.

* Ο Τραμπ ξεκίνησε ήδη τον προεκλογικό αγώνα για το 2024. Η πρώτη του ομιλία μετά τα επεισόδια και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

* Ελον Μασκ της Tesla κατά Τζεφ Μπέζος της Amazon. Η κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος από δυο μεγιστάνες.

* Το τρέξιμο είναι το φως μου. Στο Γεύμα με την «Κ» η δρομέας υπεραποστάσεων Αλεξάνδρα Παναγιώτου που νίκησε τον καρκίνο με το πείσμα της .

Όταν η Ελλάδα έβγαζε βιομηχάνους. Η «Κ» συνάντησε τον 103 ετών Απόστολο Πίτσο της θρυλικής εταιρείας λευκών συσκευών που ιδρύθηκε το 1865.

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis5

* ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο νόμος του 1922 για τη μετανάστευση. Η ιστορική έρευνα καταδεικνύει ότι δεν αφορούσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες αλλά τους προερχόμενους από τον Καύκασο.


 • Δείτε βλέμμα
Εικόνα
Πρετεντέρης@ta_nea το Κέντρο είναι ιστορικά και πολιτικά διακριτή παράταξη που δεν ετεροπροσδιορίζεται. Το «ακραίο Κέντρο» είναι η άρνηση να εκχωρήσει την ταυτότητά του στη Δεξιά ή την Αριστερά, με καμία από τις οποίες δεν έχει εκλεκτική συγγένεια #συγκρούσεις

Εικόνα

Ο Κουφοντίνας δέχτηκε ορό ενυδάτωσης. Τον Έκτορα και τους υπόλοιπους τους προσήγαγαν. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία εγινε νόμος του κράτους. Οι πορείες διαλύθηκαν ποτιζόμενες. Ο Τσίπρας αγνοείται. Μείνετε λοιπόν σπίτι κ αφουγκραστείτε την σιωπή της ήττας. Επιτέλους κράτος.


Εικόνα


 • Μια μέρα στο twitter ενός αντάρτη

Εικόνα


 • Σε λίγο θα πηγαίνει σε εθνικές επετείους με σαγιονάρες, βερμούδα και χαβανέζικο πουκάμισο “Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω”

Εικόνα


Εικόνα


 • Αφήστε τον ρε φασίστες, έχει μάθημα ιππασίας στις 16:00

Εικόνα


Εικόνα


Οι θρασύδειλοι πίσω από τις κουκούλες, που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλούν μια γυναίκα, επαγγελματία, πολιτικό. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται από θρασίμια. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα επιληφθεί.

Εικόνα


Εικόνα


ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ@sakismoumtzis-  ” Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την σύλληψη του μέλους μας Ε. Κουφοντίνα. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του για να φροντίσει το άλογο του. Ιππείς ενωμένοι ποτέ νικημένοι” Ιππικός Ομιλος Βαρυμπόμπης.


 • Θα μπορούσε να ήταν και έργο τέχνης.
Εικόνα

 • Μήπως ξεκαθαρίζει εντελώς, ποιοι ήθελαν τελικά, να ζήσει ο Κουφοντίνας και ποιοι είχαν επενδύσει στο να πεθαίνει;

Προφανώς η ίδια δεν ξέρει να ντύνεται αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Να επιλέγουν τα ρούχα για τις δημόσιες εμφανίσεις της και να τη μάθουν να στέκεται σωστά. Δεν είναι ωραίο αντί για αρχηγό κράτους να μοιάζει με οικιακή βοηθό

Εικόνα


 • Antivirus pioneer John McAfee charged with $13m cryptocurrency fraud
Antivirus pioneer John McAfee charged with $13m cryptocurrency fraud
He’s currently detained in Spain on tax evasion charges
independent.co.uk

Παράνομη η αστυνομία. Νόμιμοι αυτοί. Κουνάει κ το δάχτυλο με ύφος 1000 καρδιναλίων! Ρισπεκτ πραγματικά, ατσάλινα νεύρα κ ιώβεια υπομονή.
Παράθεση Tweet
Πριν η αστυνομία διαλύσει τη συγκέντρωση, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης ζητούσε από την αστυνομία να δείξει την εντολή της απαγόρευσής της.
https://twitter.com/i/status/1367922967468969989


Ο Γιαννούλης που μας μιλούσε για «Κυνική η αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη ότι είναι υπεράνω των νόμων» παραδέχθηκε ότι έγραφε πόντους στο δίπλωμα οδήγησης της μάνας του που δεν έχει οδηγήσει ποτέ! Κόντεψε & να το χάσει! Τελείωσε τη μαρτυρία με ένα υπέροχο «Έχει διαγραφεί το αδίκημα»!


Αφέθηκε ελεύθερος ο γιος του Κουφοντίνα που είχε προσαχθεί στο Σύνταγμα protothema.gr/greece/article…Έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του αυτό το παιδί. Στις επόμενες Εθνικές εκλογές θα φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΎΡΙΖΑ. Ο Αλέξης πάντα ανταμείβει αυτούς που τον βοηθάνε.
Αφέθηκε ελεύθερος ο γιος του Κουφοντίνα που είχε προσαχθεί στο Σύνταγμα
Από τους 29 προσαχθένετες οι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι

 • Στο μεταξύ βγάζουν συνεχώς βίντεο με τις αύρες και το πλύσιμο του Χρυσοχοΐδη και δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος το φχαριστιέται και η κυβέρνηση παίρνει πόντους. Τέτοιος ιδρυματισμός

Γαλλία: Η αστυνομία εκκένωσε τις όχθες του Σηκουάνα γιατί δεν τηρούνταν οι αποστάσεις
Γαλλία: Η αστυνομία εκκένωσε τις όχθες του Σηκουάνα γιατί δεν τηρούνταν οι αποστάσεις

Η αστυνομία εκκένωσε τις όχθες του Σηκουάνα γιατί δεν τηρείτο η κοινωνική αποστασιοποίηση, μετά από προειδοποιήσεις μέσω


Πήγε ο Τσιπρας στους σεισμόπληκτους στην Λάρισα και ζήτησε να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις.

 • Ο Τσιπρας που έλεγε στους κατοίκους στο Μάτι ότι αν τους έδινε παραπάνω λεφτά “θα τα σπατάλαγαν”.