Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (05/01)

Βρετανικό άρμα στους δρόμους της Αθήνας (συμβολή των οδών Πετμεζά και Δημητρακοπούλου, Άγιος Ιωάννης Γαργαρέττας) την περίοδο των Δεκεμβριανών
Χρονολογία Δεκέμβριος 1944 – Ιανουάριος 1945

*

5 Ιανουαρίου 1945, η δεύτερη Απελευθέρωση της Αθήνας 

**

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945[1] [2] από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στις βρετανικές και κυβερνητικές δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας οι δυνάμεις του υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.[3]

Πίνακας περιεχομένων

 • 1Γενικά
 • 2Περιεχόμενο της συμφωνίας
 • 3Τα μετέπειτα
 • 4Δείτε επίσης
 • 5Παραπομπές- Σημειώσεις
 • 6Αναφορές
 • 7Βιβλιογραφία
 • 8Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελούσαν ο επικεφαλής Γεώργιος Σιάντος [γ.γ. ΚΚΕ], Ηλίας Τσιριμώκος [γ.γ. Ε.Λ.Δ.], Δημήτρης Παρτσαλίδης [γ. Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ] και ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης ως στρατιωτικός σύμβουλος, ενώ η κυβερνητική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον επικεφαλής Ιωάννη Σοφιανόπουλο, υπουργό Εξωτερικών, Περικλή Ράλλη (υπουργό Εσωτερικών), Ιωάννη Μακρόπουλο (υπουργό Γεωργίας) και τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα ως στρατιωτικό σύμβουλο. Οι συνομιλίες άρχισαν στις 23:00 της 2 Φεβρουαρίου του 1945 στην έπαυλη Κανελλόπουλου[4] και στην πρώτη συνεδρίαση πήραν μέρος εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς οι Σοφιανόπουλος, Μακρόπουλος, Ράλλης με παρατηρητή το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιβασιλέα, Γεωργάκη και εμπειρογνώμονες τον αντισυνταγματάρχη Παυλόπουλο και τον ταγματάρχη Παπαθανασίου. Τους ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ εκπροσώπησαν, αντίστοιχα οι Τσιριμώκος, Σιάντος, Παρτσαλίδης, με εμπειρογνώμονα το Σαράφη και δυο αξιωματικούς του ΕΛΑΣ[5].

 • Μετά τις αρχικές τυπικές προσφωνήσεις, προέκυψε διαφωνία μεταξύ των δυο μερών για το κρίσιμο ζήτημα της αμνηστίας και η σύσκεψη διακόπηκε προσωρινά[6], για να επαναρχίσει στις 6 Φεβρουαρίου[7] [8]. Το ΕΑΜ απέσυρε την αρχική του αξίωση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ συζητήθηκαν τα θέματα των δοσιλόγων, της συγκρότησης εθνικού στρατού και σωμάτων ασφαλείας, των ομήρων, της διενέργειας εκλογών και δημοψηφίσματος (το οποίο λόγω συνθηκών θα μετατίθετο χρονικά τουλάχιστο για ένα 6μηνο) και του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ.

Στις 8 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι ένα σχέδιο αφοπλισμού του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ είχε ήδη καταρτισθεί από τους εμπειρογνώμονες της κυβερνητικής πλευράς (Εφ. “Έθνος“, φύλλο 8/2/1945, σελ. 2: “Κατηρτίσθη το σχέδιον αφοπλισμού των ανταρτικών σωμάτων του ΕΛΑΣ”) ενώ από τις αστικές εφημερίδες εκφράζονταν επιφυλάξεις για την “υποχωρητική στάση προς το ΕΑΜ που προκαλεί δυσφορίαν” Ο ΕΛΑΣ ζήτησε την άρση του στρατιωτικού νόμου αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε, επιθυμώντας να τον τερματίσει μετά τον πλήρη αφοπλισμό των αριστερών ανταρτών.[9]

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B6%CE%B1%CF%82


***
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Oταν ο Τζιτζικώστας το παίζει Τραμπ

Oταν πας ως περιφερειάρχης να εγκαινιάσεις ένα κινηματογραφικό στούντιο περιτριγυρισμένος από τις εργαζόμενες στις υπηρεσίες του Οργανισμού που διοικείς και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το πορνό, αυτό δεν λέγεται σεξισμός. Αυτό λέγεται χοντράδα, αγένεια, ξεδιαντροπιά, θα έλεγα δε και «βλαχιά» – με την παραδοσιακή σημασία του όρου ( «χωριατιά» κατά το λεξικό Δημητράκου).

Η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια ώστε να περιορίσεις όλη αυτή την γκάμα των χαρακτηρισμών στον κοινότοπο σεξισμό. Και στο κάτω κάτω η αναφορά στο πορνό δεν αφορά μόνον τις γυναίκες. Αφορά και τους άνδρες. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να συγχωρηθεί η εν λόγω ξεδιαντροπιά είναι η γεροντική άνοια, της οποίας το πρώτο στάδιο πολλές φορές χαρακτηρίζεται από την καταρροή βωμολοχίας, αν δεν κάνω λάθος.
 • Δεν είναι η περίπτωση του κ. Τζιτζικώστα ο οποίος πρωταγωνίστησε στο χαριτωμένο αυτό επεισόδιο όταν ο υπεύθυνος της εταιρείας ευχήθηκε στις παριστάμενες εργαζόμενες να παίξουν όλες τους σε κάποια ταινία. Κι ο προϊστάμενός τους είπε χειρονομώντας χαρακτηριστικά: «Προσέξτε σε ποια ταινία θέλετε να παίξετε». Ανέφερε μάλιστα και το όνομα σκηνοθέτη πορνό.

Απολογούμενος ζήτησε συγγνώμη και μας διαβεβαίωσε ότι του ξέφυγε. Ηθελε να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα, να δημιουργήσει οικειότητα, να αστειευθεί ο άνθρωπος. Με κάτι τέτοια έχει γίνει δημοφιλής στις παρέες και στους παρατρεχάμενους, περιζήτητος για το χιούμορ του. Η εκδοχή του ακούσιου λάθους είναι η χειρότερη. Σημαίνει ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά είναι μέρος του χαρακτήρα. Υπάρχει όμως και η ευμενέστερη εκδοχή, ας την πούμε «πολιτική» για να συνεννοηθούμε.

 • Ο κ. Τζιτζικώστας έχει ηγετικές φιλοδοξίες. Ηταν και υποψήφιος για αρχηγός της Ν.Δ. Είναι προφανές ότι δεν τον χωράει το αξίωμα του περιφερειάρχη. Θέλει κάτι παραπάνω. Δικαίωμά του. Και έχει τα πρότυπά του τα οποία προσπαθεί να μιμηθεί.
 • Δεν αποκλείεται λοιπόν να σκέφτηκε ότι και ο Τραμπ με κάτι τέτοια κατάφερε να γίνει πλανητάρχης. Δυστυχώς, όμως, ο Τραμπ είναι ο Τραμπ και ευτυχώς ο Τζιτζικώστας είναι ο Τζιτζικώστας. Οπως το αλκοόλ δεν σε κάνει Διονύσιο Σολωμό, έτσι και η βωμολοχία δεν σε κάνει πλανητάρχη.

Ας μην υποκρινόμαστε. Κάθε μεγάλο κόμμα περιλαμβάνει στους κόλπους του όλες τις ανθρώπινες ποιότητες που συνθέτουν την κοινωνία. Από τον πιο ανάγωγο και αγροίκο ώς τον πιο εκλεπτυσμένο και ευγενή, απ’ τον απελέκητο ώς τον πιο καλλιεργημένο. Το ζήτημα είναι ποιοι καταφέρνουν και δίνουν τον τόνο, ποιοι είναι οι ενορχηστρωτές ώστε να μπορούν να γίνουν ευδιάκριτες οι παραφωνίες. Πάντως, αν μη τι άλλο, τέτοιου είδους επεισόδια μας υπενθυμίζουν ότι τη διαχωριστική γραμμή τη χαράσσουν περισσότερο οι ανθρώπινες ποιότητες και λιγότερο οι πολιτικές διαφορές.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (04.01.20)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Φίλοι μου σας Ευχαριστώ Πολύ για τα καλά σας λόγια και την πρωτοφανή ανταπόκριση πάνω στη τωρινή 4σέλιδη αρθρογραφία μου στην εφημερίδα Κεφάλαιο για το ΓΔ και τις κορυφαίες διαγραμματικά μετοχές για το 2020. Δεν έγραψα τίποτα παραπάνω απο αυτό που βλέπω και νιώθω. Να είστε καλά.

Εικόνα

*
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Από 1 Ιαν.2020 νέες ρυθμίσεις υπέρ των καταναλωτών θεσπίζει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Διαπιστώνω όμως ότι πληρώνω Cosmote για Internet 50Mbps και παίρνω από 2 έως 23Mbps. Τηλεφωνώ για υποστήριξη στο 13888, περιμένω 3 (ναι 3) μέρες. Το chat δεν λειτουργεί! Έγινε πάλι Δημόσιο;
*
Δεν έχουν τελειωμό τα άσχημα νέα για τον Ολυμπιακό φέτος. Τρεις εβδομάδες εκτός ο Μιλουτινοφ με μερική ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί πόδι.
 • ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟΝ ΑΟΡΑΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΤΩΝ MEDIA…

*

ΛΟΥΚΑΣ Γ.: Η έξοδος Παυλόπουλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμού, της χειρότερης μορφής τυχοδιωκτισμού. Βέβαια, δεν έχουμε τελειώσει με αυτήν την εποχή, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 30%. Γίνεται όμως μια νέα εκκίνηση μετά από 5 χρόνια μιζέριας.

*

ΜΠ.Π’Π: Με κατάθεση Δημητριάδη καταδικάστηκε ο Φλώρος. Ο Δημητριάδης υπήρξε δικηγόρος του mr Energa, αλλά κατέθεσε εναντίον του. Συνέβαλε δηλ στην απόδοση δικαιοσύνης. Κατά Βαξεβάνη αυτό δείχνει έλλειψη…σθένους, άρα αδυναμία διεύθυνσης του γραφείου του ΠΘ! Δεν έκανε μόνο Κούκου ο κοντός. Λάλησε!

*

Εύκολα τα βάζετε με τους Αμερικανούς και τους Εβραίους υποστηρίζοντας τους μουλάδες. Θα σας έπρεπε να είναι ισχυροί οι μουλάδες και αδύναμη η Δύση και θα βλέπατε για πότε οι μουσουλμάνοι θα σας είχαν ενώσει το έντερο με τον οισοφάγο!

*

Α. Γεωργιάδης: Αν έχει κάποιος 200 ευρώ το μήνα, μπορεί να επιβιώνει Υπουργός υπανάπτυξης

*
Just to put things into perspective:
 • After recent run of +94% within 3mths, Tesla’s mkt cap is now ~50% larger than that of Daimler or BMW.
 • BMW has sold ~2.4mln vehicles, Daimler ~2.3mln Mercedes-Benz vehicles while Tesla delivered 367,500 vehicles total in all of 2019.
Εικόνα
*
Σε νευρικο κλονισμο η Κουμουνδούρου – Αναστατα τα λιγοστά εναπομείναντα τρολ, εισέρχονται σε mode “εγωδενειμαισυριζα” – αναμένεται παρέμβαση βόμβα απο Αντιλιαν.
Παράθεση Tweet
HellasJournal.Com@HellasJournal
Απίστευτη εξέλιξη, δεν του περνά του Ερντογάν: Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία, διακόπτει και διπλωματικές σχέσεις hellasjournal.com

Εικόνα

*
Ο Άδωνις αναφέρει την μελέτη του δημοσιογράφου του Κεα περί 200€..Στην συνέχεια κόβουν το βίντεο για να ρίξουν λάσπη και δεν δείχνουν την αλήθεια που δηλώνει ο Άδωνις κατηγορηματικά ότι:
 • δεν πιστεύω ότι ζει κάποιος με αυτά! Δείτε όλη την δήλωση του Άδωνι όπως πραγματικά έγινε! https://twitter.com/i/status/1213570718782382080
*
Ο Συριζα εδωσε προεκλογικα για εξαγορα ψηφων ενα χαρτζιλικι και το χαρακτηρισε 13η συνταξη.Το θρασος και το παπατζιλικι των Αριστερων δεν παιζεται. Αδωνη κοψτε μαχαιρι τα επιδοματα που δημιουργουν επαγγελματιες τεμπεληδες και δωστε δουλειες στον κοσμο .Αυτο ειναι το ζητουμενο.
Εικόνα
*
ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Αν δεν είναι αυτή η φωτο της ημέρας, ποια θα είναι ?
 • Παππούς και γιαγιά επισκέφτηκαν τον Εύζωνα εγγονό τους και κάθισαν μαζί του για να μην είναι μόνος τα Χριστούγεννα .

  Εικόνα

*
(Δ): Αυτό που ο Σουλεϊμανί κηδεύεται σε αμερικανική Chevrolet είναι το αντίστοιχο του Αντρέα που έφτιαξε το ΕΣΥ και όταν το χρειάστηκε πήγε Χέρφιλντ.

Εικόνα

*
ΑΡΗΣ Χ’ΤΖ: Και οι μετοχές δύο κορυφαίων εμπόρων όπλων μετά τη δολοφονία Σολειμανι

Εικόνα

Εικόνα
*
Δεν πιστεύω να απελαθεί και να μας πουν τίποτα φασίστες
Παράθεση Tweet
protothema.gr @protothema
Καταγγελία: «Θα σφάξουμε τους Έλληνες» φέρεται να φώναξε Αλγερινός που έκλεψε σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη protothema.gr/greece/article
*
ΕΦΗ ΣΙΡ: Κύριε @chrisochoidis, νομίζω πλέον οτι ήρθε η ώρα να επιτραπεί νόμιμα να έχουμε επάνω μας ….pepper spray & taser…!!

Παράθεση Tweet
protothema.gr@protothema
Καταγγελία: «Θα σφάξουμε τους Έλληνες» φέρεται να φώναξε Αλγερινός που έκλεψε σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη
*
Just to put things into perspective:
Buffett’s bubble indicator sounds the alarm as global stock mkt cap has risen >100% of global GDP this year. But there’s more room to run. Had risen >120% just before the GFC in 2008.

Εικόνα

*
Πήτερ Λιβανός: Ο «αόρατος» πάμπλουτος εφοπλιστής με τα 220 συλλεκτικά αυτοκίνητα!!Δεν πάει σε δεξιώσεις και τρώει σουβλάκια με τους υπαλλήλους του. 

Εικόνα

*
Trump threatens to strike 52 Iranian targets if Tehran retaliates against US
Trump threatens to strike 52 Iranian targets if Tehran retaliates against US
cnbc.com
***
ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ: Άντε μου στο δι@ολο μέρες που είναι. Το ρεύμα είναι 66 ευρώ , τα υπόλοιπα νταβατζιλίκι. Βαρέθηκα τόσα χρόνια

ΕικόναΗΝΥΜΑ: Παρατηρώ ότι σε κάθε μαλακία που γίνεται στο εξωτερικό από παλαβούς με μαχαίρια ή όπλα, η αστυνομία τους τινάζει τα πέταλα στον αέρα κ κανένας δεν διαμαρτύρεται. Αν γινόταν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, όλοι θα έσκουζαν για το δικαίωμα στη ζωή των καθαρμάτων.