Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (01.11.2020)

 • ΤΟΥ Δημήτρη Χαντζόπουλου στην ΚΑΘΗ


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

oi-neoi-krinoyn-tin-exelixi-tis-pandimias0

Αξιοπιστία

Σε αυτό τουλάχιστον θα περίμενε κανείς να έχουμε ομονοήσει: η πολιτεία έχει ανάγκη τους επιστήμονες – τα ανεξάρτητα και νηφάλια πορίσματά τους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να «καίγονται» ως αντιπολιτευτική ύλη με φτηνές επιθέσεις, ούτε να επιστρατεύονται σαν αλεξικέραυνα. Από την υπερπολιτικοποίηση δεν απειλείται το κύρος των προσώπων. Απειλείται η ίδια η αξιοπιστία της υγειονομικής πολιτικής.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ: Δεν είναι η διαφορά θερμοκρασίας, που δεν είναι άλλωστε τόσο μεγάλη σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, αλλά ο φοιτητικός πληθυσμός που έχει προκαλέσει την έκρηξη κρουσμάτων σε μια σειρά νομών της Κεντρικής, της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας, διαβεβαίωσαν την «Κ» τρία μέλη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

 • Σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Κομοτηνή «είναι σαφής η σύνδεση της διεύρυνσης των κρουσμάτων στον φοιτητικό πληθυσμό με την αύξηση του αριθμού των θετικών στον ιό στην ευρύτερη περιοχή», είπε κυβερνητική πηγή με εμπλοκή στην καθημερινή διαχείριση της κλιμάκωσης των μέτρων.

«Στη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, διαγνώσθηκαν δύο φοιτητές θετικοί», βεβαίωσε την «Κ» μέλος της διοίκησης, «οι οποίοι στη συνέχεια οργάνωσαν πάρτι για τους συμφοιτητές τους στην καραντίνα, όπου είχαν απομονωθεί… Αποτέλεσμα, να ξεφύγει η κατάσταση στη σχολή». Το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγή της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρέπει να υπήρχε επί εβδομάδες μετά την επιστροφή των φοιτητών από τις διακοπές τους, αλλά «φάνηκε τώρα εξαιτίας των μαζικών τεστ».

 • Παρόμοια περιστατικά αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη, των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων και του Δημοκριτείου της Θράκης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ροδόπη είχε ελάχιστα κρούσματα το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου σε σχέση με τον Νομό Ξάνθης, που παρουσίασε απότομη αύξηση λόγω των παλιννοστούντων μουσουλμάνων εργατών. Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί από κρούσματα στον φοιτητικό πληθυσμό», είπε στην «Κ» μέλος της τοπικής Πολιτικής Προστασίας.

Η Ροδόπη είναι πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με την Ξάνθη. Στα Ιωάννινα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε χθες ότι οι φοιτητές «δεν μπαίνουν σε σειρά», καθώς, όπως παρατηρεί η τοπική αστυνομία, συγκεντρώνονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Στα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα αναμένεται να περιλαμβάνεται και η μετάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθημάτων σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

 • «Ετσι κι αλλιώς στις “κόκκινες” περιοχές αυτό είναι ο κανόνας και σήμερα, ενώ στις “πορτοκαλί” δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων», παρατηρεί ο Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννιτών. H κυβέρνηση, με τα μέτρα που προτείνει, ελπίζει ότι «οι φοιτητές θα γυρίσουν για λίγο καιρό στα χωριά ή στις γενέθλιες πόλεις τους έως ότου αποφορτισθεί η επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις του κόμματος «Έλληνες για την πατρίδα» και αντιεξουσιαστών στο Νέο Ηράκλειο.


Στο σινεμά απόψε, 6 άτομα σε αίθουσα 300 μ² Στο αεροπλάνο, σε ακτίνα 2 μ., υπάρχουν 27 άτομα Μαντέψτε σε ποιο μέρος από τα δυο μεταδίδεται πιο εύκολα ο κορονοϊός και κερδίστε μια θέση στη Λίστα Πέτσα, έκδοση 3η


ΜΗΝΥΜΑ: Στα πανεπιστήμια, από την μεταπολίτευση και μετά, προάγεται ο αθεϊσμός κι ο εθνομηδενισμός! Μην παραπονιέστε κ.πρύτανη, δικά σας δημιουργήματα είναι τούτα τα τσογλάνια και κάνουν πολιτικό αγώνα!


ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Ας σταματήσουμε να αναρτούμε τη φωτογραφία του Πρύτανη Ας μην προβάλλουμε αυτόν τον κτηνώδη φασισμό Πλέον ας ποστάρουμε μόνο την παρακάτω φωτογραφία. Επαναλαμβάνω είναι ζήτημα τιμής για την Ελληνική Δημοκρατία και τις διωκτικές αρχές οι φασίστες να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

 • Εικόνα

Την ώρα που θυσιάζεται η εστίαση παρατηρούμε έκπληκτοι να πραγματοποιούνται καθημερινά πορείες, συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών και όχι μόνο, οι οποίες παραμένουν ανενόχλητες κ[email protected]. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Λυπηρό.
 • Εικόνα

Τελευταίο φύλλο σήμερα για τον «Φιλελεύθερο». Δυστυχώς. Είναι λυπηρό όταν κλείνει μία εφημερίδα.
 • Εικόνα

Είναι μια εποχή χωρίς απαντήσεις. Μόνο διλήμματα και ερωτήματα προκύπτουν.

 • Η πανδημία επελαύνει. Τι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δυναμική του ιού; Μεταλλάσσεται και πόσο; Τα εκτεταμένα lockdown είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο κατά του κορωνοϊού;

Είναι ή δεν είναι η εστίαση στο επίκεντρο της διασποράς; Μπορούν να μπουν κανόνες μέσα στα σπίτια των ανθρώπων, σε συναθροίσεις και συγχρωτισμούς; Θα είναι έτοιμο το εμβόλιο αρχές του 2021; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

 • Οι αριθμοί δεν είναι φιλικοί και, κυρίως, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Ζούμε με «εκτιμήσεις». Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω. Xθες προστέθηκε στη λίστα των αβεβαιοτήτων και ο σεισμός.

Γεγονότα με μεταμορφωτική δύναμη που συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο (από την πανδημία μέχρι τη φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία), που μπορούν να αλλάξουν τη συνθήκη ζωής του καθενός, δεν απορροφούνται ψυχικά ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα.

 • Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό από αιφνιδιασμούς και ανατροπές, υπάρχει κάτι που παραμένει αδιατάρακτα ίδιο: η πολιτική της καταγγελίας. Σε μια παραλλαγή γνωστής παροιμίας, πρόκειται για την πολιτική που δεν βλέπει το τσουνάμι, αλλά καταγγέλλει το δάχτυλο που δείχνει το τσουνάμι.

Αυτό συνέβη χθες με την ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η αξιωματική αντιπολίτευση θέλοντας να προλάβει το διάγγελμα του πρωθυπουργού (το οποίο, λόγω σεισμού, μετατέθηκε για σήμερα) για τα νέα μέτρα. Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε τα περί «εγκληματικής αδράνειας του κ. Μητσοτάκη», όχι για να μη θίξουμε την κυβέρνηση, αλλά για να μην εκθέσουμε περαιτέρω την αντιπολίτευση.

Είναι θλιβερό το θέαμα της έκπτωσης επιχειρημάτων και της μη αποδοχής της πραγματικότητας για ένα κάποτε πρώτο δημοσκοπικά κόμμα, είτε είναι κανείς ψηφοφόρος του είτε όχι.

 • Σε καιρούς τεκτονικών αλλαγών, η πολιτική για να έχει φωνή οφείλει να αντιμετωπίζει τους κραδασμούς και να απευθύνεται στον πολίτη νηφάλια, καθησυχαστικά και στιβαρά. Τα λάθη περιλαμβάνονται στον λογαριασμό. Εκείνο που δεν περιλαμβάνεται είναι η τυφλότητα και η αδιαφορία. Η αναπαραγωγή της άρνησης ως πολιτικής θέσης.

Εκλογές ΗΠΑ και η Τουρκία- Βασίλης Νέδος

 • Αλλοι ευελπιστούν ή μάλλον εύχονται ότι πιθανή επικράτηση του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει το μείγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Στην Ελλάδα οι ανήκοντες σε αυτή την κατηγορία αποτελούν πλήθος.

Και έως έναν βαθμό έχουν δίκιο. Η απολύτως λογική ελληνική επικέντρωση στην τουρκική ευθεία επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας θολώνει πολλές φορές το κριτήριο με το οποίο κινούνται οι υπερδυνάμεις.

 • Οποια και αν είναι η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ, του Τζο Μπάιντεν, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο τέλος της ημέρας οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το μακροπρόθεσμο αμερικανικό συμφέρον. Πράγματι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ανατροπέα των συνηθισμένων ισορροπιών στην περιοχή.

Ποια είναι, όμως, η εναλλακτική για τις ΗΠΑ; Να επιτρέψει στη Ρωσία, στο Ιράν και στην Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στο κατώφλι της Ευρώπης ή να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις;

 • Ηδη από την εποχή Ομπάμα, η οποία συμπίπτει με την επιτάχυνση της στροφής του αμερικανικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό, η Ουάσιγκτον φλέρταρε με την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ιράν, αλλά και την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας.

Το «φλερτ» με το Ιράν τελείωσε άδοξα, ωστόσο στην Ουάσιγκτον υπάρχει η πίστη ότι η Τουρκία μπορεί ακόμα να παραμείνει «αγκιστρωμένη» στη Δύση, έστω και με μια πιο «ειδική» σχέση.

 • Οι εξελίξεις θα δείξουν αν η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι νηφάλια ή αποτελεί απλώς ευσεβή πόθο του αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου. Τους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας θα τεθούν σε διαδικασία αναθεώρησης σε νέες βάσεις.

Είναι αδιανόητη η σκέψη ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αφήσει την Τουρκία δίχως διέξοδο εκτόνωσης. Οποια πορεία και αν ακολουθήσει τελικά η Αγκυρα, το άμεσο μέλλον θα είναι μια διαρκής δοκιμασία και για την Ελλάδα, η οποία καλείται να διαχειριστεί αλλαγές στο status quo της περιοχής, κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη σχεδίου.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

skitso-toy-andrea-petroylaki-31-10-200


Για όσους “κοιμούνται” ακόμα τον ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ή/και υποστηρίζουν ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ: Την Δευτέρα, δηλαδή ΜΟΛΙΣ πριν 5 ημέρες, οι διασωληνωμένοι ήταν 95 και σήμερα έφτασαν τους 135 (αύξηση 40%)! Τα κρούσματα ήταν 715 και σήμερα 2056 (αύξηση 300%)! ΣΕ 5 ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΕΣ! Ξυπνήστε!


ΒΑΣ.ΒΙΛ: Η Σουηδία, η οποία ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο καταπολέμησης της πανδημίας, χωρίς lockdown, δημοσίευσε τον παρακάτω πίνακα γενικά των θανάτων Σουηδών ανά έτος – όπου φαίνεται πως το 2020 δεν είναι περισσότεροι. Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες;

 • Εικόνα

ΜΠ.Π: Η «χαλαρή» αποτελεσματικότητα ορισμένων υπουργών, απέχει έτη φωτός από την «σκληρή» ρητορική τους.Μ.ΒΟΥΛ: “Οι δράστες θα επικηρυχθούν” τουίταρε ο Χρυσοχοΐδης για τους κοκκιναυγίτες που βασάνισαν τον πρύτανη. Θα έλεγε “συλληφθούν” αλλά δεν του αρέσουν οι υπερβολικές υποσχέσεις.


Ενοχλεί το «τσιμέντο» (που υπάρχει από 10ετίες) στην Ακρόπολη τυπάκια που καίνε τρόλεϊ, σπάνε στάσεις μμμ και μουντζουρώνουνε αγάλματα και αρχαία. Και μετά κλαίγονται που τους λέμε φερέφωνα των συριζαίων. Και βλάκες


Οι μουσουλμάνοι είναι οι μόνοι που όλος τυχαίως δεν πάνε πρόσφυγες σε χώρες μουσουλμανικές όμοιες τους, αλλά πάνε “μετανάστες”σε χώρες που μισούν και αυτές και τον πολιτισμό τους, και από την επόμενη μέρα που φτάνουν σε αυτές δημιουργούν προβλήματα. Δεν είναι λίγο περίεργο;


ΛΙΝΑ ΚΛΕΙΤΟΥ: Η κτηνωδία κατά του Πρυτάνεως προέρχεται, απο την ακραία εξτρεμιστική αριστερά. Προσδιορίζει, αυτούς που την υποθάλπουν και την αιτιολογούν. Τα περί προβοκάτσιας, πέφτουν στο κενό. Θα τολμήσω να πω, ότι “τέτοιοι” έκαψαν τους εργαζόμενους της Μαρφιν. Αναζητείται δικαιοσύνη!


Για να εφαρμοστεί ο Νόμος στα (υπό αριστερή κυριαρχία) ΑΕΙ πρέπει να συναινέσουν οι Πρυτανικές αρχές σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη κ την Αστυνομία! Η αλητεία στα ΑΕΙ θα αντιμετωπισθεί μόνο όταν αναλάβει το θέμα προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Και θα είναι Ιστορική Μεταρρύθμιση..


Μόλις φάνηκε το σώβρακο του μπαχαλακια Documento,ΕΦ ΣΥΝ, ΑΥΓΗ, κλπ. Αριστερά ΜΜΕ, κήρυξαν εθνικό πένθος! Για την αλητεία από τα αριστερά καλόπαιδα κατά του #πρύτανη μούγκα στη στρούγκα… Όχι δεν είστε θλιβεροι… Είστε αηδιαστικοι…


Ένα μικρό αγόρι, σχεδόν δυο χρονών, ο Άθωνας, είναι το πρώτο παιδί μιας οικογένειας από τη Κρήτη. Το νεαρό ζευγάρι ταξίδεψε ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσει και να τον υιοθετήσει ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες…
Κρήτη: Καθηλώνουν οι γονείς που υιοθέτησαν το βρέφος που βρέθηκε μόνο και αβοήθητο σε χωράφι…- Ένα πανέμορφο ζευγάρι στην Κρήτη πήρε μια απόφαση ζωής. Η υιοθεσία του παιδιού έγινε γρήγορα κεντρικό θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία… Ένα μικρό
newsit.gr


ΕικόναΑυτά…. Αλλά ας μας πει ο Πετράκος που ξέρει καλύτερα…


ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Ο Δένδιας ήθελε να στείλει στην ΕΜΑΚ στη Σμύρνη, ο Κυριάκος σήκωσε το τηλέφωνο και δήλωσε την… στήριξη του στον Ερντογάν για τη συμφορά που έφερε ο Εγκέλαδος. Ανέκαθεν στον καιρό της μεταπολίτευσης, η Ελλάδα ήταν ο καρπαζοεισπράκτορας της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που αλωνίζουν οι νεοθωμανοί ασελγώντας στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

 • Δεν φτάνει που η ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει γίνει κουρελόχαρτο με την… άδεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, οργή προκαλεί και το γεγονός ότι ο Κυριάκος σήκωσε το τηλέφωνο για να… ευχηθεί στον Ερντογάν και να τον ευχαριστήσει στο διάγγελμά του “για τη θετική ανταπόκριση”.

Πάρτε λοιπόν τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης φιλίας. Επέκταση μέχρι της 14 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε πριν λίγο από την Τουρκία στην NAVTEX που αφορά τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, όπως μεταδίδει τουρκικό ΜΜΕ.

 • Προσέξτε το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύουν. Φτάνει μέχρι τις παραλίες της Ρόδου. Ακριβώς στα 6 ν.μ για να μην παραβιαστεί βεβαίως βεβαίως η… “κόκκινη γραμμή” του Μητσοτάκη.

Εικόνα

Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Βλέπουν απέναντί τους αποφασιστικότητα; Βλέπουν απέναντί τους μια ισχυρή Κυβέρνηση; Θα το πάνε μέχρι τέλους γιατί έχουν απέναντί τους γιουσουφάκια και είλωτες της Μέρκελ.

 • Ήδη απεμπολίσαμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ σε λίγο θα τους υποδεχτούμε στα λιμάνια μας με φιλαρμονικές και παραδοσιακά εδέσματα.

Μόνο θλίψη και οργή για αυτούς που έφεραν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την ταπείνωση.


Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία η εξουσία ζητά από τους πολίτες να μην ασκούν κριτική στους θεσμικούς παράγοντες, επειδή είναι επιστήμονες. Λευκή επιταγή δεν πήρε ποτέ κανείς και πουθενά, σόρρυ.