19.4 C
Athens,Greece
Σάββατο, Οκτώβριος 19, 2019

Το Κυριακάτικο Σημειωματάριο του μ/μ (23/6)

Το Κυριακάτικο Σημειωματάριο του μ/μ (23/6)

Ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Βαρουφάκης και ο Τσακαλώτος

ΒΗΜΑτοδότης
Ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Βαρουφάκης και ο Τσακαλώτος | tovima.gr
 • Στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχει πιθανότητες να μπει στη Βουλή, στελέχη του πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη.
 • «Δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα τον ρόλο του Κλιντ Ιστγουντ, του Σέρτζιο Λεόνε και του Ενιο Μορικόνε» αναφέρει ειρωνικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 • Στην ερώτηση αν το γεγονός που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Βαρουφάκης «τους βγαίνει από αριστερά», ο κ. Τσακαλώτος απαντά:
 • «Εγώ δεν βάζω αριστερόμετρο στους ανθρώπους, ούτε στα κόμματα».

Ισως η καλύτερη ομιλία Βενιζέλου

Την Πέμπτη το απόγευμα στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Κάραβελ, με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ίσως μια από τις καλύτερες ομιλίες του. Δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα, ενώ έξω από αυτήν είχε στηθεί ένα video wall από το οποίο πολύς κόσμος παρακολουθούσε την ομιλία του.

 • Εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένους υποψήφιους βουλευτές (όχι μόνον από το ΚΙΝΑΛ, όπως ο Α. Λοβέρδος, αλλά και από άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα ο Γρ. Ψαριανός από τη ΝΔ) αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ακούσουν τον κ. Βενιζέλο ήταν πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, αλλά και απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
 • Ακόμα και ο Δ. Καμμένος, που ήταν πρώτα στους ΑΝΕΛ και εν συνεχεία έφαγε πόρτα από τη ΝΔ, πήγε να παρακολουθήσει τον κ. Βενιζέλο.

***

«Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης», είπε, «δεν είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αλλά είναι αυτό καθεαυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας»Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στο κράτος δικαίου και πώς αυτό θα αποκατασταθεί μετά την περιπέτεια της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου δεν είναι πολιτικός ή προσωπικός ρεβανσισμός, αλλά θεσμική υποχρέωση που δεν αντιβαίνει – το αντίθετο – στη διαμόρφωση των αναγκαίων συναινέσεων και του κλίματος εθνικής ενότητας». Και συμπλήρωσε:

***

«Πέραν της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται και στρατηγική ήττα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, κάτι για το οποίο απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις και θεσμικές προϋποθέσεις για την εθνική ανασυγκρότηση, με πρώτη τη σταθερότητα υπό όλες τις εκδοχές της, κυβερνητική σταθερότητα, πολιτειακή σταθερότητα και επειδή η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, συνταγματική σταθερότητα.

Ο οξύθυμος κύριος διευθυντής…

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΔΕΠΑ, όπως μου λένε στελέχη της επιχείρησης, δεν λειτούργησε κατευναστικά. Αυτή τη φορά, οι αναταραχές έχουν μεταφερθεί στη θυγατρική της για τα δίκτυα φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδος, τη ΔΕΔΑ. Με μία αιχμηρή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας (ΠΟΕ), αφού συγχαίρει τη διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας για την «τακτοποίηση» 23 εργολαβικών υπαλλήλων (σε αντίθεση με τη μητρική της ΔΕΠΑ και τις μη υλοποιηθείσες υποσχέσεις του καρατομηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη και της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας), συνεχίζει με καταγγελίες.

***

Βάλλει κατά συγκεκριμένου διευθυντή στη ΔΕΔΑ, τον οποίο δεν κατονομάζει, αλλά όλοι στην εταιρεία τον γνωρίζουν λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του. Οπως αναφέρεται, επιτέθηκε βίαια σε εργαζόμενη «με στόχο να επιβάλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».Και συνεχίζει: «Ως ΠΟΕ κάνουμε ξεκάθαρο και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές ούτε τρομοκρατίας ούτε επιστροφής στο παρελθόν». Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους στην εταιρεία, τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα, ιδίως μετά την τελευταία εξέλιξη και το πιθανότερο είναι η συνέχεια να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Κι άλλα συντροφικά μαχαιρώματα

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, μου λένε, στην κλειστή Βουλή. Αναφέρομαι σε ανάρτηση «φουλ» φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας, η οποία με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής (πρώτη δύναμη εξελέγη η ΝΔ), «την πέφτει» αγρίως στην απερχόμενη διοίκηση της Βουλής, δηλαδή στον Νίκο Βούτση και στους συνεργάτες του, για «ετεροβαρή σύμπλευση με τη ΝΔ» καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ωφελήθηκε «ανέλπιστα και πολλαπλά»!

 • Με ποιον τρόπο; Επειδή στις κρίσεις που έγιναν σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού «εκλεκτοί και εκλεκτές της ΝΔ κατέλαβαν, συχνά διά της συνεντεύξεως, διευθυντικές θέσεις», ενώ «μονιμοποιήθηκαν και διαχύθηκαν στις υπηρεσίες ως κανονικοί υπάλληλοι 68 ειδικοί φρουροί οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις ΠαΣοΚ και ΝΔ».

Ακόμα και για τις μετατάξεις που προκάλεσαν τέτοιον σάλο, διαμαρτύρονται όχι για τις μετατάξεις, αλλά διότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταταγέντων υπαλλήλων προερχόταν από την αντιπολίτευση, κυρίως από τη ΝΔ! Αυτό θα πει «συντροφικά μαχαιρώματα»…

Πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας

Ενα αθλητικό κέντρο ολυμπιακών προδιαγραφών και ένα συνεδριακό κέντρο ανάλογης χωρητικότητας μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν στην Ολυμπία με τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), αφού το κράτος έως τώρα έχει φανεί μικρόψυχο και μίζερο, αν όχι και αδύναμο να χρηματοδοτεί τόσο μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής.

Διεθνούς ακτινοβολίας αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούν έτσι να διεξάγονται κάθε χρόνο στον ιερό χώρο της Αλτεως, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες «προσκυνητών» τουριστών, που στη συνέχεια θα μετατρέπονται αφ’ εαυτών στους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας. Με αυτές τις απλές ιδέες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Κώστας Τζαβάρας παρουσίασε στην Αρχαία Ολυμπία ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που θα αξιοποιεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας.

****

Πέτρος Μάρκαρης: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, πιστεύουμε διαρκώς ότι κάποιοι θέλουν να μας υποδουλώσουν» | Andro

«Τα μόνα νταούλια που παίζουν οι αγορές είναι για τα κέρδη τους» (Photo by Leonardo Cendamo/Getty Images/Idealimage).
O συγγραφέας των μπεστ σέλερ και δημιουργός του πασίγνωστου αστυνόμου Χαρίτου μιλάει ανοιχτά στο Andro για την περίοδο της κρίσης, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους δήθεν εχθρούς μας στο εξωτερικό και το τελευταίο του μυθιστόρημα.
Είναι από τους ελάχιστους έλληνες συγγραφείς που όχι μόνο βλέπει τα βιβλία του να εκδίδονται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αλλά και να καταγράφουν θαυμαστές πωλήσεις – ισάξιες μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής (κυρίως) λογοτεχνίας.
Ας μην ξεχνάμε πως εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί η παρουσία του στις λίστες των εγχώριων μπεστ σέλερ. Κάθε βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη είναι ένα γεγονός από μόνο του.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/petros-markaris-interview/ ]

….

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ σε φόρουμ (Capital) – AMIMHTO

Άλλη μια ΓΣ της καπιταλιστικής Ετζίαν που μας πήρε τον εθνικό μας αερομεταφορέα, το καμάρι μας, την Ολυμπιακή μας και την μετέτρεψε σε κερδοφόρα.
.
Δεν σταματούν μπροστά σε τίποτε αρκεί να ικανοποιήσουν τα άγρια καπιταλιστικά τους ένστικτα. Αεροπλάνα χωρίς έλικες, γεμάτα με κόσμο, μάλιστα στη ΓΣ πληροφορήθηκα ότι εκμεταλλεύονται ακόμα και τα κήτη των αεροσκαφών τους για να διακινούν εμπορεύματα (κάργκο τα λένε οι καπιταλιστές). Δεν αφήνουν τίποτε που να μην το εκμεταλλευθούν για να βγάλουν χρήματα.

Δεν τελειώνει όμως εκεί το ζήτημα αγαπητοί φίλοι. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και προσπαθούν με τα μεγάλα τους μερίσματα να εκμαυλίσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων του λαού, των εργατών, της μικροαγροτιάς, των μικροεπιχειρηματιών, των αδύναμων που κατέχουν μετοχές τους.

 • Αντί να δώσουν μερικά ψίχουλα (π.χ. 1-2 ευρωλεπτά) για μέρισμα ώστε ο κόσμος της δούλεψης να καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι των αεροκαπιταλιστών, εκείνοι δίνουν γενναία μερίσματα ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ: για να μας μπερδέψουν για τους πραγματικούς τους σκοπούς που είναι να συνεχίσουν να ρουφάνε το αίμα του λαού και της εργατιάς με το μπουρί της σόμπας για να πλουτίζουν οι ίδιοι.

Το επαναλαμβάνω: τα γενναία μερίσματα που δίνει η Ετζίαν είναι μόνον για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού. Η πραγματικά σωστή στάση θα ήταν όλοι οι μέτοχοι να μην δεχτούν τα μερίσματα της Ετζίαν και να τα δωρίσουν στο ελληνικό κράτος που θα τα χρησιμοποιήσει για να ξαναγοράσει την Ολυμπιακή και να την γεμίσει πάλι με δάφνες διεθνών επιτυχιών.
Κουίζ: τα πιστεύω αυτά ή τα γράφω για πλάκα;

Ενσωματωμένη εικόνα

Και γιατί, δηλαδή, να ψηφίσουμε δημοσιογράφους;

Παλιά ένας συνάδελφος, που δεν είναι πια στη ζωή, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για οτιδήποτε αφορούσε τα κοινά –Βουλή, Περιφέρεια, Δήμο– έβγαινε δημοσίως και στήριζε τους υποψηφίους που προέρχονταν από τον δημοσιογραφικό χώρο.

Το έγραφε στις εφημερίδες που δούλευε, το έλεγε στο ραδιόφωνο αν του τύχαινε, και το διαδήλωνε με επιμονή στο Διαδίκτυο όταν κατέφθασε κι αυτό για να εκτοξεύσει την επικοινωνία και την προπαγάνδα.
 • Συντεχνιακή αντίληψη! Τι πάει να πει «ψηφίστε συναδέλφους»; Σφραγίδα αξιοσύνης δίνει το επάγγελμα; «Ψηφίστε δημοσιογράφους» κι αν ακόμα είναι διαδρομιστές, ευκαιριάκηδες, καριερίστες;
Ή μήπως είναι καλύτερα να περνάμε τους υποψηφίους δημοσιογράφους –φυσικά χωρίς να τους αποκλείουμε– από έλεγχο πριν βάλουμε τον σταυρό δίπλα από το όνομά τους; Να ψαχτούμε και να εξετάσουμε πώς έγιναν εκλεκτοί των κομμάτων;
 • Πώς από εκφραστές της Κοινής Γνώμης εξελίχθηκαν σε εκφραστές κομματικών γραμμών και  μήπως η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια είναι το τίμημα της δουλειάς που έκαναν υπέρ των «γραμμών» και κατά της Ενημέρωσης;

Ας αναρωτηθούμε, τουλάχιστον εμείς οι δημοσιογράφοι, πριν ψηφίσουμε δημοσιογράφους που έχουν κάνει φέτος επέλαση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων με αριθμούς-ρεκόρ σε συμμετοχές. ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΔΩ «Μου αρέσει»αν πράγματι σας αρέσει το μπλογκ του Harddog και θέλετε να βλέπετε κάποιες από τις αναρτήσεις του στον λογαριασμό σας.

****

«Αρκά, μπαίνεις συνέχεια στο προφίλ του Μπογδάνου, να υποθέσω»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ

Τα σκίτσα του Αρκά ήταν πάντα για να ευφραίνουν –αλλά τελευταία ενοχλούν, σωστά ή όχι. Και τα πολιτικά του σχόλια πότε προκαλούν θύελλα διαμαρτυριών και πότε αύρα επιδοκιμασίας.

 • Ένα από αυτά ανέβηκε κατά το μεσημέρι της Τετάρτης στη σελίδα του fb «ARKAS -The Original Page».
 • Το σχόλιο του Αρκά στο σκίτσο είναι: «Όταν ήμουν μικρός φοβόμουν τους κλόουν! Η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αποδεικνύει ότι είχα δίκιο!»
 • Φυσικά, από κάτω ακολουθούν οι αναγνώστες – οι φίλοι του Αρκά ή οι «άσπονδοι».
 • Ένας από τους τελευταίους γράφει στον σκιτσογράφο: «Μπαίνεις συνέχεια στο προφίλ του Μπογδάνου, να υποθέσω» κι ένας άλλος του συστήνει να μην πηγαίνει στο τσίρκο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η επιβράβευση από πολλούς ακόλουθους της σελίδας. «Μόνο που δεν είναι κλόουν, είναι τυχοδιώκτες γράφει μια κυρία». Βέβαια υπάρχει και η τοποθέτηση ενός ακραίου που γράφει για εκείνον ή εκείνους που, προφανώς, υπονοεί ο σκιτσογράφος (κρατάμε την ορθογραφία): «…εμπασε την σαρα και την μαρα εχουμε πανω απο 2,5 εκατομυρια μουσουλμανους τους εφτιαξε τζαμι θα σας πηδανε και δεν θα τους κανουν τιποτα με τον καινουργιο ποινικο κωδηκα συνορα δεν εχουμε οι τουρκοι κοβουν βολτες στο σουνιο…»

** Μέχρι τις 7 Ιουλίου έχεις πάλι να γράψεις Αρκά…. Μετά μόκο ε;
** Τόσοι και τόσοι κλόουν μας κυβέρνησαν 40 χρόνια και μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση! Μάλλον αυτούς θα εννοεί!
** Αυτοί που θίγονται απο τον ΑΡΚΑ δεν είναι μόνο οι συριζαίοι, είναι και απλοί άνθρωποι που τούς θεωρεί (άρρωστους),αγράμματους,ύπουλους επειδή του κάνουν κριτική,σε ελάχιστα απο τα έργα του!!
** Αρκά στις 8/7 επειδή θα στερέψει το χιουμορακι σου θα σε βοηθάω εγώ κάθε μέρα …. το έχω υποσχεθεί και στους δημόσιους και στους συνταξιούχους
** Όταν ήμουν μικρός φοβόμουν τόν Αρκά!!! Και τώρα που έγινε μετάλλαξη φοβάμαι τον αρακά!!!
** Και πριν 6-7-8-10 χρόνια, ήσουν μέσα στην τρελή χαρά..οι κλόουν, εμφανίστηκαν με τον Συριζα?
** Να μην ξαναπάς στο τσίρκο!
** Εγώ πάντως πιο πολύ απ’ τον κλόουν φοβάμαι ένα μάτσο κλόουν!!Εδώ δεν παλεύεται ο ένας φαντάσου με την επέλαση τι έχει να γίνει!!
** Υπάρχουν πολλοί κλόουν στην πολιτική σκηνή και οχι μονο…. Φαίνεται δε το κατανοούν οι στρατοπεδάρχες των σχολίων…
** κλοουν εχεις γινει εσυ Αρ-κουλη!
** Όλοι οι σοβαροί άνθρωποι όταν μεγαλώσουν ξεπερνούν την αγάπη προς τους κλόουν και διάφορα αφηγήματα για μικρούς σε ηλικία η σε μυαλό. Υπάρχουν και μερικοί που μένουν όσο χαζοί ήταν σαν παιδιά…
** πωπω εσκασα στα γελια ΑΡΚΑ εισαι απιστευτος …που τη βρισκεις τοση εμπνευση ρε μπαγασα???πωπω δεν κρατιεμαι απ τα γελια ρε ..
** Εγώ πάλι τώρα που μεγάλωσα ανακαλύπτω ότι οι κλόουν βρίσκονται αλλού…

Τα θετικά, τα ουδέτερα και ένα… ακραίο 

** ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ
** σωστοοος
** Πεθαινω που θιχτηκαν οι συριζαιοι παλι…
** Μονο που δεν ειναι κλοουν… Ειναι τυχοδιωκτες επικυνδινοι για την ελλαδα.
** Δώσε πόνο!!!!!!
** Το είπα και θα το ξαναπώ. Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να παρακολουθείς τα ζαία να βγάζουν τα εσώψυχά τους σε κάθε ανάρτηση του ΑΡΚΑ. Παντού βλέπουν την μύγα που τους μυγιάζει. Κορυφαία απόλαυση λέμε !!
** ** Οι καλοπροαίρετοι γελούν…οι άλλοι ξυδάκι απ´το καλό, ε;
** Στις 7 Ιουλίου οι κλόουν θα πάρουν κλωτσο μία για πάντα
** Ολοι ειναι να δεσουν μια πετρα και να βουτιξουν απο το λιμανι του πειραια …ολοι τους ειναι για φτυσιμο
** Πλεον ολοι φοβηθηκαμε μ αυτα τα παρασιτα στην εξουσια. Ευτυχως δε θα ξαναβγουν ποτε στο προσκηνιο ξανα  ** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.

****

Άγκυρα: Η γοητευτική «άγνωστη»

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο θρύλος αναφέρει ότι στην Άγκυρα κατοικούσε ο άπληστος βασιλιάς της Φρυγίας, ο Μίδας, δίπλα στον χρυσοφόρο ποταμό Πακτωλό, και ο πατέρας του, ο ξακουστός Γόρδιος, που έδεσε τον περίφημο κόμπο τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του. Καραβάνια πέρασαν από αυτή τη γη, αυτοκρατορίες γεννήθηκαν και καταστράφηκαν. Βυζαντινοί, Άραβες, Σταυροφόροι, Σελτζούκοι, Μογγόλοι, ακόμα και ο Ατατούρκ, «ο πατέρας του έθνους», του οποίου οι φωτογραφίες σε ακολουθούν παντού στην Τουρκία, αγάπησαν αυτόν τον τόπο.

Σήμερα η Άγκυρα, τοποθετημένη στην καρδιά της χώρας, είναι ένα κομμάτι της «αληθινής» Τουρκίας που παραμένει αναλλοίωτο από τον τουρισμό. Βρίσκεται πραγματικά στα σύνορα όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές επιρροές, σε συνδυασμό με αυτές της Μέσης Ανατολής, έχουν χρωματίσει την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τις τέχνες, τη νυχτερινή ζωή.


Eπίσκεψη στο Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)
 • Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν συγχωνευτεί, για να χτίσουν μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα.

  Όταν λοιπόν κανείς φτάνει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, το πρώτο πράγμα που αισθάνεται είναι –ας μου επιτραπεί ο όρος– «ελευθερία», με τη χωροταξική έννοια της λέξης.

Η Άγκυρα είναι μια ευρύχωρη πόλη με ψηλά κτίρια, που δεν σε πολιορκούν, ούτε κρέμονται από πάνω σου.

Αντίθετα με το αντίπαλον δέος της, την πολυδιαφημισμένη και κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα παραμένει άγνωστη και ατμοσφαιρική, αφήνεται στα χέρια του έμπειρου ταξιδιώτη να την ανακαλύψει και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Σε αυτή την πόλη δεν είναι αυτονόητο, όπως αλλού στην Τουρκία, ότι μπορείς να κάνεις τις αγορές σου σε ευρώ ή δολάρια. Όλοι προτιμούν τις λίρες. Δεν ακούς ρωσικά ή κινέζικα σε κάθε γωνιά, ούτε θα συναντήσεις τα ενοχλητικά τεράστια γκρουπ τουριστών. Σε κάποια πράγματα είναι πιο ευρωπαϊκή από την Κωνσταντινούπολη, σε άλλα πολύ πιο τουρκική από άλλες περιοχές. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα, θα «συναντήσεις» τον Ατατούρκ. Δρόμοι, δημόσια κτίρια και πλατείες φέρουν το όνομά του. Επισφραγίζοντας τη μοναδικότητά του ως ηγέτη, το κοινοβούλιο έχει μάλιστα ψηφίσει την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Ατατούρκ, ακόμα και για τους απογόνους του.

ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Η Άγκυρα, παρότι έχει ηλικία 2.700 ετών, πήρε το χρίσμα της πρωτεύουσας λιγότερο από εκατό χρόνια πριν και έγινε το σύμβολο του αγώνα του τουρκικού λαού για την εθνική απελευθέρωση και της έναρξης μοντέρνων μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών στη χώρα και στην κοινωνία.

Ακόμα και πίσω στις μέρες του σουλτανάτου, ήταν στην Άγκυρα που έλαβε χώρα η πρώτη εθνοσυνέλευση στο παλιό κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Από το μπαλκόνι του, στις 29 Οκτωβρίου 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ ανακοίνωσε την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Γιατί όμως διάλεξε την Άγκυρα ως νέα πρωτεύουσα;

Πρώτον, γιατί αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην ιστορία – η νέα πρωτεύουσα συμβόλιζε τη μετάβαση από το σουλτανάτο, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, σε ένα κοσμικό κράτος με μοντέρνο σύνταγμα, ποινικό και αστικό κώδικα, αλφάβητο και σύστημα παιδείας. Δεύτερον, λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης. Εκατοντάδες χιλιόμετρα αχανούς γης αποτέλεσαν φυσικό οχυρό και προστάτευαν την πόλη από ξαφνικές επιθέσεις, αντίθετα με την Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν πιο ευάλωτη λόγω της εγγύτητάς της με τη θάλασσα.


Το λευκό τζαμί Kocatepe Camii είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο πόλεις σε μία. Το μοντέρνο κοσμικό κράτος συνυπάρχει με τη βαθιά θρησκοληψία. Εδώ βρίσκεται ο πολιτικά «ιερός ναός» του κεμαλισμού, το μαυσωλείο του Ατατούρκ (Anitkabir) στην κορυφή του λόφου Rasattepe, εδώ και το θρησκευτικό ορόσημο της Άγκυρας, το μεγαλοπρεπές λευκό τζαμί Kocatepe Camii (Dr. Mediha Eldem Sk. No.67), το μεγαλύτερο της Τουρκίας, που αποτελεί τον λαμπρότερο χώρο λατρείας του ισλαμισμού στη χώρα.

Είναι η πόλη των επισήμων, των διπλωματών και των φοιτητών –όλοι οι μεγάλοι κρατικοί θεσμοί, η έδρα της κυβέρνησης, οι πρεσβείες και τα μεγάλα πανεπιστήμια βρίσκονται εδώ–, μια μοντέρνα μητρόπολη χτισμένη με ένα πολύ προσεκτικό ρυμοτομικό σχέδιο και προγραμματισμό. H ταχύτατη ανάπτυξη που ακολούθησε την ανακήρυξη της Άγκυρας σε νέα πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης μετανάστευσης από τις αγροτικές περιοχές, ενθάρρυνε αυτή τη μοναδική ανατολική νεωτερικότητα.

 • Μέχρι τότε, η επαρχιακή πόλη των μόλις 75.000 κατοίκων ήταν γνωστή αποκλειστικά για τις πανέμορφες γάτες της και το μοχέρ (μαλλί από κατσίκες).
 • Οι γάτες ακόμα και σήμερα χαίρουν μεγάλου σεβασμού.
 • Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν αυτόματοι πωλητές για γατοτροφές, που για να τις αγοράσει κανείς δεν χρειάζεται χρήματα.
 • Αρκεί να τοποθετήσει αντί νομίσματος ένα ανακυκλώσιμο είδος σε πλαστικό ή γυαλί.

  Γκαλερί, στούντιο τέχνης και μουσικές σκηνές ξεπηδούν από παντού, σε κάθε γωνιά, και ενισχύουν την ακμάζουσα τοπική καλλιτεχνική κοινότητα. Ο Nuri Abac υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους εικαστικούς με καταγωγή από την Άγκυρα. Οι πίνακές του είναι περιζήτητοι: είχε ζωγραφίσει την καθημερινή ζωή, σε συνδυασμό με σουρεαλιστικά στοιχεία του φολκλόρ της Ανατολίας και της μυθολογίας.

Τέλος, λίγοι Τούρκοι μουσικοί υπήρξαν τόσο αγαπητοί όσο ο Baris Manco – από τους πρωτοπόρους του ροκ της Ανατολίας, που συνδύαζε τις μελωδίες της λαϊκής μουσικής με τους ψυχεδελικούς ήχους της δεκαετίας του 1970. Η συναυλία του το 1985 στην Άγκυρα ακόμη συζητιέται και μνημονεύεται.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


H θέα από την ακρόπολη της Άγκυρας (Hisar). (Φωτογραφία: Shutterstock)

Σιωπηλός μάρτυρας μιας εποχής αρχαίων μαχών είναι η ακρόπολη της Άγκυρας (Hisar), χτισμένη σε έναν από τους ψηλότερους λόφους της πόλης. Τα εξωτερικά τείχη του φρουρίου χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, ενώ τα εσωτερικά από τον 7ο αιώνα. Όταν περιπλανιέσαι εντός της οχύρωσης μέσα στα στενά σοκάκια –κάποια από τα οποία κατοικούνται ακόμα–, έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

 • Παλαιά κτίρια έχουν μετατραπεί σε πολύχρωμα καφέ και μικρά μαγαζάκια με περιποιημένες προσόψεις.
 • Όλα είναι διατηρημένα και συντηρημένα με μεγάλη φροντίδα.
 • Όχι μακριά από τη νότια πύλη του κάστρου βρίσκεται ο μιναρές ενός από τα πιο παλιά μουσουλμανικά κτίρια της πόλης:
 • το τζαμί Allaaddin χτίστηκε το 1231 και περιβάλλεται από έναν από τους πιο όμορφους κήπους της πόλης, που την άνοιξη είναι στα καλύτερά του.

H κεντρική αγορά, που συνδυάζει τον σκεπαστό χώρο με τα εμπορικά μαγαζιά, βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τον 15ο αιώνα. Χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα, σε καθένα από τα οποία πωλούνται διαφορετικά αγαθά, όπως δέρματα, κοσμήματα, μπαχάρια κ.ά. Το παλιό οθωμανικό μπαζάρ Mahmut Pasa έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί στο Μουσείο των Ανατολικών Πολιτισμών (Gözcü Sk. No.2).

Κάθε γωνιά του σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια διαφορετική περίοδο της τουρκικής ιστορίας μέσα από έναν πλούτο συλλογών και εκθεμάτων (παλαιολιθικών, νεολιθικών, ασσυριακών, φρυγικών, ρωμαϊκών κ.ά.), υψώνοντας ταυτόχρονα ένα πέπλο μυστηρίου για τον επισκέπτη.


Πολλά από τα όμορφα οθωμανικά κτίρια της γειτονιάς Χαμάμονου στεγάζουν σήμερα καφέ και εστιατόρια. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Η μικρή γειτονιά Χαμάμονου (Hamamönü) πολύ εύκολα μπορεί να σε «βυθίσει» στους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι μια ιστορική συνοικία με στενά λιθόστρωτα δρομάκια που περιστρέφονται σαν λαβύρινθος, αποκαλύπτοντας πανέμορφα οθωμανικά κτίρια, τα οποία τώρα στεγάζουν πολυάριθμα μικρά καφέ και εστιατόρια που σε παρασύρουν στις νοστιμιές της παραδοσιακής τουρκικής κουζίνας: μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μαντέ (χειροποίητα ζυμαρικά) και κουζού ταντίρ (αρνίσιο κρέας).

 • Εδώ βρίσκεται και το ανακαινισμένο σπίτι του ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, συγγραφέα των στίχων του εθνικού ύμνου της Τουρκίας.
 • Τα σημεία ενδιαφέροντος στο Χαμάμονου είναι πολλά· ξεχωρίζουν το χαμάμ Karacabey (Talatpasa Blv No.101), που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, και το τζαμί Taceddin Sultan (Mehmet Akif Ersoy Sk. No.5).
 • Κατά μήκος του δρόμου Sanat Sokagi, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν διάφορους καλλιτέχνες και παραδοσιακούς τεχνίτες επί το έργον, έχοντας την ευκαιρία να αγοράσουν τις δημιουργίες τους. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας με μια στάση στο Bahcem Cafe (Sarikadi Sokak No.5) για καφέ στη χόβολη και μεζέδες.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Στην Άγκυρα θα πετάξετε από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μέσω ενδιάμεσου σταθμού (με Turkish Airlines, Pegasus Airlines κ.ά.). Η πιο συνήθης ανταπόκριση είναι μέσω Κωνσταντινούπολης. Ενδεικτική τιμή για πτήσεις στα τέλη Μαρτίου: από 256 ευρώ με επιστροφή.


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Εάν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, προτιμήστε την περιοχή Sogutozu, που είναι το επιχειρηματικό, πολιτικό και εμπορικό κέντρο της Άγκυρας. Από τις επιλογές διαμονής ξεχωρίζει το Wyndham Ankara (wyndhamankara.com, από 106 ευρώ το δίκλινο) για τις ανέσεις και τις παροχές του. Στα συν, το Salix Spa, που μεταξύ άλλων υπηρεσιών προσφέρει παραδοσιακό τουρκικό λουτρό, αλλά και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, γνωστά για την γκουρμέ κουζίνα τους.
Τα καταλύματα στα πέριξ της παλιάς πόλης προσφέρουν κοσμοπολίτικο περιβάλλον, με θέα στην ιστορική συνοικία:
• Divan Cukurhan (divan.com.tr, από 63 ευρώ). Εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης. Στεγάζεται σε ένα όμορφο, ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο των τελών του 16ου αιώνα, που λειτουργούσε ως οθωμανικό καραβανσαράι (πανδοχείο) για τους περαστικούς ταξιδιώτες.
• Angora House Hotel (angorahouse.com.tr, από 38 ευρώ). Aνακαινισμένο οθωμανικό σπίτι στην παλιά πόλη. Τα ξύλινα έπιπλα-αντίκες, τα τουρκικά χαλιά και τα διακοσμητικά αυτοκρατορικά αντικείμενα στα δωμάτια θα σας μεταφέρουν στη δεκαετία του 1920. Η περιτειχισμένη αυλή είναι εξαιρετικό μέρος για να απολαύσετε το πρωινό σας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Zenger Pasa Konagi (Doyran Sokak 13). Οι ρουστίκ εσωτερικοί χώροι και η ποικιλία των οθωμανικών αντικειμένων στον ισόγειο χώρο δίνουν την αίσθηση μουσείου. Παραδοσιακές γεύσεις και φαγητά μαγειρεμένα σε αυθεντικό οθωμανικό φούρνο, με ποικιλία από μεζέδες και κρεατικά. Σπεσιαλιτέ το Sac Kavurma, αρνίσιο κρέας τηγανισμένο σε σιδερένια πλάκα.
• Boyacizade Konagi (Βerrak Sokak No 7/9). Παλιό οθωμανικό αρχοντικό, που μετατράπηκε σε εστιατόριο. Σερβίρει ψάρι δίπλα σε κλασικά πιάτα τουρκικής κουζίνας, σε ένα γοητευτικό περιβάλλον βγαλμένο από τα παλιά. Περσικά χαλιά, αντίκες και η μυρωδιά των μπαχαρικών συναντούν τις μελωδίες του fasil, είδους παραδοσιακής τουρκικής μουσικής, που παίζεται ζωντανά στο εστιατόριο.
• Hattena Hatay Sofrasi (Süleyman Hacιabdullahoglu Cd. 41/A). Για παραδοσιακά πιάτα από την περιοχή Hatay, η οποία είναι διάσημη για τα καταπληκτικά κεμπάπ της και το επιδόρπιο κιουνεφέ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στην ΚΑΘΗxantzop2162019

Ο καπετάν Πάνος Καμμένος η θαλαμηγός εκατομμυρίων και άλλες… ιστορίες

 • Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη χλιδή μες την οποία ζει ο άλλοτε συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και υπερασπιστής της «Πρώτης φορά αριστερά».
Ο καπετάν Πάνος Καμμένος η θαλαμηγός εκατομμυρίων και άλλες… ιστορίες | tovima.gr

Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Παραπολιτικά για το πολυτελές σκάφος αλλά και την προκλητική πολυτέλεια του Πάνου Κάμμενου, έρχονται νέα στοιχεία να προστεθούν στην ήδη κατεστραμμένη εικόνα του βουλευτή.

Σύμφωνα πληροφορίες του Πρώτου Θέματος η αδυναμία του Καμμένου στα σκάφη βρήκε πρόσφορο έδαφος μετά την πολιτική του αποστρατεία.

Το φουσκωτό των 8,3 μέτρων που είχε μέχρι τώρα αλλά και ένα των 11.5 μέτρων δεν έφταναν για τον καπετάνιο Παύλο. Έτσι αγόρασε το εντυπωσιακό LayBack (στα ελληνικά σημαίνει «ξαπλώνω» και «αράζω»).

Πρόκειται για μια Ferretti 68 που μπορεί να αγόρασε μεταχειρισμένη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ευκαταφρόνητο το ποσό των 530.000 ευρώ που κατέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες για την αποκτήσει.

Μείζον ζήτημα προκύπτει αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για την αγορά του πολυτελούς σκάφους καθώς το τελευταίο Πόθεν Έσχες που έχει καταθέσει στη Βουλή (οι δηλώσεις των -μέχρι τις προάλλες- εν ενεργεία βουλευτών σταματούν στο 2015) δεν προκύπτει επ’ ουδενί δυνατότητα μιας τέτοιας αγοράς για τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας δήλωσε εισοδήματα 72.000 ευρώ και άλλες 72.000 από είσπραξη ενοικίων. Επίσης, δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του ένα φουσκωτό 8,3 μέτρων και ένα αυτοκίνητο 4.970 κυβικών εκατοστών (σε ακινησία, εξαιτίας αδυναμίας πώλησής του). Ακόμη δήλωσε ότι είναι μέτοχος σε εμπορική ανώνυμη εταιρεία με κεφάλαιο εισφοράς 163.000 ευρώ. Όλα αυτά σίγουρα δεν δικαιολογούν την αγορά του μεταχειρισμένου Ferretti προς 530.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τις εργασίες συντήρησης στο σκάφος ο καπετάν Καμμένος σήκωσε άγκυρα και έβαλε πλώρη για τις Σποράδες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ο ίδιος και ο γιός του μπήκαν στο λιμάνι της Σκιάθου με ένα τέρνετ με σκοπό να προμηθευτούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Το υπερπολυτελές σκάφος ήταν αγκυροβολημένο στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, στο νησάκι Τσουγκριάς.

Από συγκυβερνήτης… μπάρμαν

Αφού η κοινοβουλευτική του παρουσία έλαβε τέλος, πλέον, ο πρώην υπουργός Αµυνας του Αλέξη Τσίπρα αναζητά νέες ασχολίες για να γεµίζει τον ελεύθερο χρόνο του. Την ίδια στιγµή, ο υιός του, Ηλίας, αναπτύσσει πρωτότυπες επαγγελµατικές δραστηριότητες.

Αρχικά, ο γιος του Πάνου Καµµένου άνοιξε ένα café-bar στη Βουλιαγµένη µαζί µε φίλους του. Το συγκεκριµένο café-bar διαφηµίστηκε από τον ίδιο παραµονές των ευρωεκλογών, όταν ο πρώην υπουργός Αµυνας βρέθηκε µε χαβανέζικο πουκάµισο να φτιάχνει cocktails και να απολαµβάνει χαλαρές στιγµές µε στελέχη του κόµµατός του.

Τα επαγγελµατικά σχέδια του υιού του Πάνου Καµµένου δεν περιορίζονται µόνο στον χώρο της εστίασης, αλλά επεκτείνονται και στον χώρο του εµπορίου.

Ετσι, ο Ηλίας Καµµένος εμφανίζεται µέτοχος µε άλλα δύο άτοµα στην εταιρείας Greekkannabis ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε πριν από ελάχιστο χρονικό διάστηµα µετά την αλλαγή της σχετικής νοµοθεσίας στη χώρα µας.

Συγκεκριµένα, η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε στις 22 Νοεµβρίου 2018 και ανάµεσα στα άλλα έχει ως αντικείµενο την προώθηση προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στο καταστατικό της, έχει αντικείµενο την καλλιέργεια, παραγωγή, µεταποίηση, παρασκευή, αποθήκευση, µεταφορά, συσκευασία, διάθεση και εµπορία εντός και εκτός Ελλάδος λιναριού, κάνναβης, αρωµατικών φυτών, σπόρων, βοτάνων και κάθε είδους παραγώγου από τις ανωτέρω ουσίες.

Print Friendly, PDF & Email