To κυριακάτικο απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (10/5)

Κορονοϊός – Ο “Guardian” αποθεώνει την Ελλάδα: Η υπερηφάνεια έχει αντικαταστήσει το θυμό και την ντροπή

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει την έγκαιρη λήψη σκληρών μέτρων που έχει οδηγήσει σε έναν από τους χαμηλότερους απολογισμούς θανάτων στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις τύχες ενός έθνους που συνήθως συνδέεται με φαινόμενα κοινωνικής ανυπακοής και ανικανότητας, απότοκα ενός «δυσλειτουργικού» κράτους.

 • Τώρα, ωστόσο, ενώ η Βρετανία δεν είναι βέβαιη αν θα χαλαρωθούν τα περιοριστικά μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για ένα πιθανό τουριστικό ρεύμα από τον Ιούλιο, αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει τον πειρασμό του κομπασμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει καταγραφεί για την κυβέρνησή του.

 • «Η υπερηφάνεια έχει αντικαταστήσει το θυμό και την ντροπή, συναισθήματα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της πορείας με το τρενάκι του τρόμου που συνιστούσε η εγγύτητα της χώρας στη χρεοκοπία.
 • Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των θεσμών του κράτους φέρεται επίσης να έχει επιστρέψει. Η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε επί χρόνια κρίσης ίσως είχε προετοιμάσει τους Έλληνες να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, λένε αναλυτές», συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian.

Εγκώμια για Μητσοτάκη

Για τον πρωθυπουργό σημειώνεται ότι κινήθηκε αποφασιστικά, “παγώνοντας” την οικονομία – που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει- και του αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι έλαβε τις συμβυλές των ειδικών από την αρχή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε πως το χτυπημένο από τη λιτότητα ΕΣΥ θα κατέρρεε γρήγορα αν δεν επιτυγχανόταν συγκράτηση του ιού, κάτι στο οποίο βοήθησαν ειδικοί σε λοιμώδεις ασθένειες που βρέθηκαν στο προσκήνιο.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού σχολιάζει στην εφημερίδα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες, που διαβάζει κάθε μελέτη για την πανδημία και έρχεται σε επαφή με Έλληνες σε υψηλές θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό.

«Είχαμε επίγνωση των ορίων των δυνατοτήτων της Ελλάδας», προσθέτει ο σύμβουλος, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρχε περιθώριο για επικοινωνιακά κόλπα.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πολίτες και αναλυτές στην Ελλάδα που λένε ότι στη Βρετανία η κυβέρνηση Τζόνσον υποτίμησε τη σοβαρότητα του κορωνοϊού και ενδεχομένως να έδωσε αρχικά προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της δημόσιας υγείας.


Ο κορονοϊός έχει πλήξει εστιατόρια και καφετέριες, με τους ιδιοκτήτες τους να αγωνιούν για την “επόμενη μέρα” και να ανυπομονούν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης το συντομότερο δυνατό, μιας και η… χασούρα είναι μεγάλη.

 • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι επίσημες αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα (σ.σ. μέχρι στιγμής η ημερομήνια ορόσημο είναι η 1η Ιουνίου) αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση περίπου στις 18 με 20 Μαΐου, πάντα σε συνεννόηση με την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ περιμένουν και τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Για τις καφετέριες, συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%, ενώ για την εστίαση από 13% στο 11-12%. Ωστόσο, στο ζήτημα της εστίασης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από τους θεσμούς.

TITIBIΣMATA

Αυτό και αν είναι η σφαγή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου…
Oil Crash Busted a Broker’s Computers and Inflicted Huge Losses
Syed Shah usually buys and sells stocks and currencies through his Interactive Brokers account, but he couldn’t resist trying his hand at some oil trading on April 20, the day prices plunged below… bloomberg.com


Michelle and Barrack Obama with their moms. 

Εικόνα


The Hindenburg above New York City- May 6, 1937-.

Εικόνα

The destroyed centre of Berlin in 1945.
Εικόνα

New York City, Madison Avenue and 36th Street, ca., 1885.

Εικόνα

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington, and Cindy Crawford (1990). More photos: cmore.pics/s3dQn

Εικόνα

History Lovers Club@historylvrsclub
WWII — German soldiers in Poland, 1939. See more: cmore.pics/haQAN
…..

Εικόνα

Greek-Cypriot woman looks for his husband after Turkish Invasion of Cyprus, 1974.

Εικόνα

Ηistory Lovers Club @historylvrsclub- 1965 Mk1 Lotus Ford Cortina – a seriously flash and fast Police car in its day
….

Εικόνα

A photograph of a wheelie dated 1936.

Εικόνα

American soldiers attend Mass in the bombed cathedral of Cologne, 1945

20-cb

Headquarters of the Cologne NSDAP at the Hohenzollen Ring 81 in 1928.

The Hohenzollern Bridge over the Rhine in Cologne , 1945, Margaret Bourke-White.

 • http://historyloversclub.com/

13-cb

Ustasa (Croatian fascist) camp guards order a Jewish man to remove his ring before being shot. Jasenovac concentration camp, Yugoslavia, between 1941 and 1945. – Jewish Historical Museum of Yugoslavia.

Εικόνα

Olympic and Titanic docked together in the UK, March 1912. 

 

The Grand Staircase of the Titanic, 1912


 • Ε.Ι Παπαδόπουλος: Μοιράζει μπόνους 1,5 εκατ. στους 1.200 εργαζομένους
Σε σειρά δράσεων προχώρησε η εταιρεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας- Σε στοχευμένες υποστηρικτικές ενέργειες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Εργασίας προχώρησε η εταιρεία Ε.Ι.Παπαδόπουλος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει η χώρα.
Ειδικότερα, για την Υγεία η εταιρεία εξασφάλισε την προμήθεια 12 άμεσα παραδοτέων αναπνευστήρων, τους οποίους θέτει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο θα επιλέξει, αναλόγως των αναγκών, σε ποια νοσοκομεία της χώρας θα χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, η εταιρεία προχώρησε στην προμήθεια συστήματος υπερηχοτομογραφίας καθώς και φορητού ακτινολογικού συστήματος που θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Για την Παιδεία προχωρά μέσω του Junior Achievement Greece σε χρηματική δωρεά ώστε να αποκτηθούν 455 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα διατίθενται σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα για τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μέσω διαδικτύου.

Για τους εργαζομένους της που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (στα εργοστάσια παραγωγής, τις αποθήκες, τη διανομή και τις πωλήσεις) θα τους διανεμηθεί επιπλέον αμοιβή, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς τους,.

Κλείνοντας η εταιρεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εκφράζει την ευχή να τελειώσει γρήγορα η υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας

Η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε έχει ιστορία 98 χρόνων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων της χώρας. Διαθέτει 4 εργοστάσια και απασχολεί περισσότερα από 1.200 άτομα ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 52 χώρες. Μετρά δεκάδες βραβεύσεις σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.

________________________________

To κυριακάτικο πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (10/5)

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (09.05.20)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ


Τσιόδρας- Χαρδαλιάς: Η ανάπαυση των πολεμιστών

 • Ισως πολλοί να διερωτηθούν γιατί σταματά η ενημέρωση των 6 των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά

ΒΗΜΑτοδότης

Τσιόδρας- Χαρδαλιάς: Η ανάπαυση των πολεμιστών | tovima.gr

***

Μήπως όμως έχετε φανταστεί πώς είναι το 24ωρο των Τσιόδρα και Χαρδαλιά; Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ξυπνούν αμφότεροι από τις 5.45 το πρωί, κάθε πρωί, ώστε να προετοιμαστούν προκειμένου να κάνουν τις επαφές τους για να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό στις 9 το πρωί με τηλεδιάσκεψη.

 • Η τηλεδιάσκεψη αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα και εν συνεχεία ο μεν κ. Τσιόδρας πηγαίνει σε νοσοκομεία για να επισκεφθεί ασθενείς με κορωνοϊό. Πηγαίνει στις ΜΕΘ, έχει επαφές με γιατρούς και νοσηλευτές, επισκέπτεται γηροκομεία, δύο φορές βρέθηκε στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού για να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κρεμαστινού, από την καθηγήτρια εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

Αυτή η ενημέρωση των 6 χρειάζεται προετοιμασία. Καμιά φορά τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα. Παρόμοιο πρόγραμμα έχει και ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει στην αρμοδιότητά του και την αντιπυρική προστασία: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να καεί επειδή έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον κορωνοίό», λέει συχνά.

 • Οπως καταλαβαίνετε το ωράριο και των δύο είναι εξουθενωτικό και αποφάσισαν τώρα που τα κρούσματα μειώνονται να αραιώσουν τη συχνότητα της ενημέρωσης, Μην αμφιβάλλετε ότι εάν χρειαστεί θα βρεθούν και πάλι καθημερινώς στη ενημέρωση.

Τι στεναχώρησε τον Χαρδαλιά

Ρώτησα ένα από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Χαρδαλιά, τι ήταν αυτό που τον απογοήτευσε όλο αυτό το διάστημα; Το γεγονός ότι τον θεωρούσαν σκληρό; Ο,τι τον παρομοίαζαν με τον Τσακ Νόρρις; Τίποτα απ΄αυτά μου είπε, απλώς καμιά φορά ήταν απογοητευμένος μ΄αυτά που άκουγε ότι «μας ψεκάζουν, ότι θα μας βάλουν μικροτσίπ και διάφορα». Μα πιο πολύ απογοητευμένος ήταν από τα πάρτι με τις μπίρες take away στις πλατείες: «Αυτοί οι ελάχιστοι δεν αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν εις βάρος των πολλών, ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και δικούς τους ανθρώπους;», έλεγε σε συνεργάτες του.

 • Ο Κρεμαστινός διδάσκει μετά θάνατον

«Είναι η τραγική ειρωνεία να φύγει έτσι ο άνθρωπος που μας συμβούλευε, ατομικά και συλλογικά για τα θέματα της υγείας μας», λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού για να συνεχίσει: «Μετά από τέτοια δοκιμασία στη ΜΕΘ και με τον θάνατό του ο Δημήτρης Κρεμαστινός διδάσκει ιατρικά για τη σοβαρότητα της απειλής του κορωνοϊού και για την ισότητα στην ανθρώπινη μοίρα και το κοινό χρέος». Θέλω όμως εδώ να σας μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία που είχα προσφάτως με τον Δημήτρη Κρεμαστινό…

***
Μερικές ημέρες πριν από την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, κτυπημένος από τον φονικό ιό, ο καθηγητής ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Θέλησε να διερευνήσει γιατί στην Τουρκία δεν είχαν καταγραφεί τότε κρούσματα κορωνοιού. Θυμάστε που ο Ερντογάν μοίραζε στους Τούρκους κολόνιες ή τους έλεγε να μην φοβούνται γιατί το DNA του Τούρκου είναι τόσο δυνατόν που δεν κολλάει τον φονικό ιό;

 • Ο καθηγητής Κρεμαστινός με τη σοβαρότητα και τις διεθνείς γνωριμίες που είχε, ανέλαβε για λογαριασμό των ελλήνων επιστημόνων να διαλευκάνει την όλη υπόθεση. Ετσι επικοινώνησε με γνωστό Τούρκο ομόλογό του καθηγητή της Καρδιολογίας και τον ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει;
 • Ο Τούρκος, ο οποίος να σημειωθεί ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα σε συνέδρια καρδιολογίας και είχε αναπτύξει μια ισχυρή φιλία με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, του εκμυστηρεύθηκε ότι υπάρχουν όντως κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία, πλην όμως η τουρκική κυβέρνηση κυβέρνηση τα μετρά ως κρούσματα… γρίπης. Του έδωσε μάλιστα και σχετικά στοιχεία.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε αμέσως τους συναδέλφους του στην Ελλάδα και μου ζήτησε να γράψω την πληροφορία αυτή χωρίς όμως να αναφέρω το όνομα του Τούρκου καθηγητή λόγω του ότι αποκάλυψε ένα μυστικό που καλά κρατούσε ο Ερντογάν. Λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο Κρεμαστινός άρχισε να δίνει την άνιση μάχη στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, η Τουρκία μετά από ισχυρή διεθνή πίεση έδινε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και τους πρώτους θανάτους.

 • Πόθεν έσχες κορωνοϊέ;

Σας πληροφορώ προκαταβολικά πως το επόμενο διάστημα θα ακούτε συχνά πυκνά την λέξη πόθεν έσχες. Όχι μόνο διότι μεθαύριο Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα δώσει στην δημοσιότητα περίπου 1.000 πόθεν έσχες πολιτικών. Σίγουρα απ’ αυτές τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα βγουν πολλά μαργαριτάρια, καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν μετείχαν στην προηγούμενη Βουλή και αντιλαμβάνομαι από τα συμφραζόμενα πως η περιουσιακή τους κατάσταση εμφανίζει ειδικό ενδιαφέρον.

 • Οπως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πόθεν έσχες μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ γιατί τα περιουσιακά στοιχεία προέρχονταν από τα έτη 2018 και 2019, όταν δηλαδή στην εξουσία βρισκόταν το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Πληροφορούμαι όμως ότι αυτό το διάστημα διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες και σε μια ειδική κατηγορία ατόμων που εμπλέκονται στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Δηλαδή έλεγχος ατόμων που εμπλέκονται σε ΜΚΟ, σε σιτισμό προσφύγων και σε καταυλισμούς προσφύγων καθώς και με κονδύλια . Δεν ξέρω εάν αυτός ο έλεγχος γίνεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των πόθεν έσχες, αλλά από αυτά που μαθαίνω καταλαβαίνω ότι η ατζέντα κορωνοϊός θα πάψει πολύ σύντομα να μονοπωλεί την επικαιρότητα.

***
Και για να γίνω πιο σαφής σας πληροφορώ ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (το Τμήμα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης) για τα πώς έχουν διατεθεί τα κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Λεπτομέρειες δεν πρόκειται να σας πω αφού οι έρευνες είναι απόρρητες. Εκείνο όμως που μου επιτρέπεται να σας πω είναι ότι βρέθηκαν αρκετές περιπτώσεις «ύποπτων» (ας τις χαρακτηρίσω κομψά έτσι) αναθέσεων. Αφορούν απευθείας αναθέσεις, ή αναθέσεις σε ημέτερους. Επίσης για να μην ξεχνάμε, έρευνα για τα κονδύλια της σίτισης των προσφύγων διεξάγει και η OLAF, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 • Οι έξωθεν παρεμβάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου γνωρίζουν τον «υπόγειο» πόλεμο στον ΣΎΡΙΖΑ δια της τεθλασμένης –δηλαδή μέσω στοχευμένης αρθρογραφίας και σχολίων κατά συγκεκριμένων κορυφαίων στελεχών. Το ίδιο επαναλήφθηκε και προ ημερών με αφορμή το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χειροκρότησε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον εμπρησμό της Marfin και τον άδικο χαμό τριών ανθρώπων.

 • Ο συμβολισμός της κίνησης του κ. Βούτση δεν άρεσε σε κάποιους και υπήρξαν σχετικά υπαινικτικά σχόλια από «φίλα προσκείμενους», αν και για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ήταν μια αυτονόητη συμβολική κίνηση για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο θλιβερό εκείνο γεγονός που στοιχειώνει ακόμα την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία, καθώς οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της αποτρόπαιας ενέργειας παραμένουν ασύλληπτοι.

Άλλωστε η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή την ημέρα εκείνη για τα θύματα της Marfin και κανένα κόμμα φυσικά δεν είχε άλλη άποψη. Πάντως μαθαίνω ότι το θέμα με τις «έξωθεν παρεμβάσεις» κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί ήδη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, άρα στο υψηλότερο επίπεδο, και αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση καθώς κάποια στελέχη του θεωρούν ότι πρόκειται για «προσπάθεια χειραγώγησης» του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας στους υποτιθέμενους «φορείς» αυτής της απόπειρας το «αυριανικό ακαταλόγιστο», όπως λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους…

***
Αποκομματικοποίηση στην πράξη

Παρά τα προβλήματα που έχει φέρει στη διοίκηση ο κορωνοϊός, ο θεσμός του υπηρεσιακού Γραμματέα που νομοθέτησε με το επιτελικό κράτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, βρήκε ήδη εφαρμογή στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνει πρώτος το παράδειγμα και με πράξεις δείχνει ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί πέρα και πάνω από κομματικούς προσανατολισμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί σε όλες τις συσκέψεις του υπουργείου του, μαζί με τους υφυπουργούς του και τους Γενικούς Γραμματείς και την υπηρεσιακή Γραμματέα του ΥΠΕΣ Γεωργία Βαλατσού. Η αποκομματικοποίηση στην πράξη!

***
Η Μενδώνη και τα κονδύλια για τον Πολιτισμό

Από τις 2 Απριλίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε εξαγγείλει 15 εκατ. ευρώ ως αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Εδώ και μέρες είχε εξαγγείλει μέτρα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού (θύματα των συνεπειών του κορωνοϊού) και έλαβε εγκαίρως όλα τα μέτρα. Πολύ πιο πριν, όπως μου είπε, των κάθε λογής διαμαρτυριών. Ο,τι δήθεν δεν έπαιρνε μέτρα και αποφάσισε να πάρει μόνον όταν ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν. Αυτό, λέει δεν ευσταθεί και έχει και αποδείξεις. Ηδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πληρωμή 45.000 εργαζομένων στον Πολιτισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρει η κυρία Μενδώνη ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε αναστάτωση καθώς πάνω από 10 χρόνια δοκιμάζεται…

Μην τα βάζετε με τους πιτσιρικάδες στις πλατείες

 • Αντί διάφοροι να τα βάζουν με τους πιτσιρικάδες στις πλατείες, καλό θα είναι να σκεφτούν τη σημασία της ψυχραιμίας
 • Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης
 • ΤΟ ΒΗΜΑ
Μην τα βάζετε με τους πιτσιρικάδες στις πλατείες | tovima.gr

Ακόμη και οι πιτσιρικάδες που έπρεπε κανονικά να κάθονται συνέχεια μέσα στο σπίτι.

 • Και οι περισσότεροι το τήρησαν. Λίγοι οι «σκαστοί». Και αυτοί για… σοβαρούς λόγους, γιατί άντε να πείσεις ερωτευμένους εφήβους να μη συναντηθούν. Μετά μας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουμε απαγορεύσεις. Για την ακρίβεια μας ανακοίνωσαν ότι σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις.

Και πλέον οι πιτσιρικάδες μπορούν να βγουν έξω. Τι περιμένατε να γίνει; Θα πήγαιναν εκεί όπου θα έβρισκαν τους συνομηλίκους τους. Να πάρουν περιπτερόμπυρες και να αράξουν σε πλατείες. Άλλωστε, οι καφετέριες και άλλα μαγαζιά παραμένουν κλειστά και το περιμένουμε να δούμε πότε και πώς θα ανοίξουν και με ποια αραίωση κ.λπ.

 • Και παρότι ήταν μια κατάσταση αναμενόμενη, είδαμε αντιδράσεις πανικού. Από «τοπικούς άρχοντες» που ζήτησαν αστυνομική παρουσία μέχρι διαφόρους που έσπευσαν να σπείρουν τον πανικό. Μόνο που μια τέτοια κατάσταση δεν την αντιμετωπίζεις ούτε με ΜΑΤ ούτε με δακρυγόνα. Και κυρίως δεν την αντιμετωπίζεις με πανικό. Αρκετά φοβισμένη είναι ούτως ή άλλως η κοινωνία.

Μια τέτοια κατάσταση την αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία με κατανόηση. Δηλαδή, κάθεσαι και σκέφτεσαι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι θα θελήσουν να βγουν να ξεσκάσουν και αυτό θα το κάνουν σε ανοιχτούς χώρους. Όσο δεν έχεις ακόμη ανοίξει καφέ και άλλους οργανωμένους χώρους, όπου θα τηρούνται αποστάσεις κ.λπ., άλλοι ανοιχτοί χώροι εκτός από τους δημόσιους δεν υπάρχουν.

 • Και τι κάνεις, ιδίως από τη στιγμή που ξέρεις ότι δεν μπορείς να βάλεις την αστυνομία να φυλάει κάθε πλατεία και ανοιχτό χώρο σε όλη την επικράτεια; Κάνεις συστάσεις, εξηγείς στον πιτσιρικά ότι μπορείς να πας στην πλατεία και να μιλήσεις με τα φιλαράκια αλλά πρέπει και να προσέχεις γιατί σπίτι είναι το παππούς και καλό είναι να τον προστατεύσεις.

Δεν στέλνεις τα ΜΑΤ, δεν στέλνεις drone, δεν βάζεις τα περιπολικά με σειρήνες. Τον πιάνεις στο φιλότιμο και ταυτόχρονα του δίνεις την αίσθηση ότι κατανοείς την ανάγκη του. Και έτσι και αυτός δεν τρελαίνεται και το «μένουμε ασφαλείς» τηρείται. Δεν θέλει τρόμο, τρόπο θέλει.


Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν το βράδυ, με πέτρες και ξύλα, σε δύο σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ και έσπασαν την τζαμαρία τους, ενώ προκάλεσαν παράλληλα φθορές σε ένα ATM καθώς και σε ένα σταθμευμένο όχημα ενός καταστήματος στην ίδια περιοχή.

 • Τα ίδια άτομα πέταξαν μια βόμβα μολότοφ σε μηχανή της ΔΙ.ΑΣ στην οδό Αγίου Μελετίου, χωρίς, ωστόσο, να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός. Έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή.

Λίγο νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αστυνομίας, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και έκαναν πορεία στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μαρία Κατσουνάκη
 ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Με αντίπαλο την κοινωνία

 • Επανάληψη καταστάσεων με κομματική καθοδήγηση ή αυθόρμητη πρωτοβουλία ο συνωστισμός σε πλατείες στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα; Και να ξεκίνησαν ως εκτόνωση μετά τη δίμηνη, περίπου, καραντίνα, οι συγκεντρώσεις με μπίρες και ποτά απέκτησαν αμέσως πολιτική σκέπη.

Από τη μια δαιμονοποιήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας ως το «κράτος της καταστολής», από την άλλη εμφανίστηκαν εκπρόσωποι (με την ευρύτερη έννοια) κομμάτων να μιλούν για «ΜΑΤ στις πλατείες και στη γειτονιά μας –Αγία Παρασκευή–, που ήρθαν για να δείρουν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «ο περιορισμός της νόσου δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, αλλά κοινωνικής και ατομικής ευθύνης του καθενός». Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να είναι συντονισμένο και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γενικώς, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι.

Τα «μέτωπα» είναι, εντέλει, τα μόνα που δημιουργήθηκαν αυθορμήτως και με μεγάλη ταχύτητα. Ο διάχυτος φόβος από την πανδημία, ο εγκλεισμός και η κοινωνική απομόνωση προκάλεσαν και μια ευρύτατη γκάμα αντιδράσεων περισσότερο ή λιγότερο δικαιολογημένων. Η ασφυξία και η καχυποψία (από κοντά και η πάσης φύσεως συνωμοσιολογία) αποθηκεύτηκαν σε ποσότητες στα κλειστά σπίτια και διαμερίσματα και τώρα που σιγά σιγά ανοίγει η βαλβίδα αποσυμπίεσης έρχονται ορμητικά στην επιφάνεια.

Δεν μπορεί οποιαδήποτε συνάθροιση να βαφτίζεται ανυπακοή, αλλά τι γίνεται όταν η δημόσια υγεία επιβάλλει να τηρούνται αποστάσεις; Σε ποιον απευθύνονται πολιτικές διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα (είδαμε και τους καλλιτέχνες να στήνουν καλαματιανούς για να διαδηλώσουν, την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωνε μέτρα στήριξης) όταν οι αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός ζει ακόμη ανάμεσά μας;

Οσοι αυτή την εποχή προκαλούν ή καλλιεργούν διχασμούς, αναμοχλεύοντας εστίες που σιγοκαίνε ή διακινώντας το μόνο που διαθέτουν, θυμό και ιδεοληψίες, έχουν έναν βασικό αντίπαλο: την κοινωνία. Αυτή αναλαμβάνει να απομονώσει και να αγνοήσει συμπεριφορές που τρέφονται από την πρόκληση και τη σύγκρουση, απ’ όποια πολιτική παράταξη κι αν προέρχονται. Η κόπωση, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα δημιουργούν από μόνες τους ένα μέτωπο πάνω στο οποίο προσκρούουν όσοι αναζητούν ρόλο ύπαρξης στήνοντας «κινήματα αγανάκτησης». Οσοι αναπολούν πλατείες για να ξεμουδιάσουν από τον πολιτικό «εγκλεισμό».Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ: Με αφορμή όσα συμβαίνουν τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ και τα παρακολουθούμε α-μέτοχοι, πιθανόν άβουλοι και πολύ φοβάμαι μοιραίοι…

(Μέρος 1ο)
Φοβού τους Δαναούς και “δώρα” φέροντας… Ιδίως όταν έχουν τυφλό ακροατήριο, ακόμα και στις κορυφές και όχι μόνο στις παρυφές…

 • Αυτά συμβαίνουν όταν ένα ολόκληρο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πολύμηνη εσωστρέφεια και δε λέει να αποτινάξει τις αμαρτίες επί διακυβέρνησής του, αλλά ακόμα φέρεται και άγεται από κάθε λογής αρθρογράφους, που έχουν γαλουχηθεί στην ίντριγκα και την “συμβουλευτική πολιτική” των υψηλών κλιμακίων (αλήθεια, ποιος τους έμπασε κατευθείαν σε παρεμβατικούς ρόλους και ποιος τους αναπαράγει;).

Σε ένα δημοκρατικό προοδευτικό αριστερό κόμμα, η κριτική δε γίνεται μετά το φόνο, αλλά όταν είναι ολοφάνερα τα σημάδια ότι επίκειται αυτοχειρία και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο των 12 μηνών – για να μην πω 4 χρόνων και γίνει ασήκωτο το βάρος.

 • Πόσα…κόμματα είχαμε κυβερνώντας, για σκεφθείτε το… πόσα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας, παρέες, ομάδες από το παρελθόν που άλλαζαν και σύνθεση, ανάλογα με τον ρού των γεγονότων, αλλά και της ισχύος ή της δυσφορίας των πεπραγμένων μελών του ή άλλων αντίπαλων πόλων, υπουργούς με δική τους προσωπική ατζέντα, που “βοηθούσε” μεν πρόσκαιρα την κυβέρνηση και την ηγεσία, αλλά κατέληξε μπούμεραγκ στη συνέχεια και για τους ίδιους και για την κυβέρνηση και για το κόμμα και κυρίως για ένα ρεύμα του 40% των συμπολιτών μας, που πίστεψε και ήρθε δίπλα;

Υπουργούς και στελέχη που ζήλωσαν τις συναναστροφές με κάθε είδους “παράγοντες” του παρελθόντος και δεν καταδέχονταν ούτε στο τηλέφωνο να απαντήσουν, να ακούσουν, όχι ρουσφετολογικά αιτήματα, αλλά κραυγές αγωνίας για το που οδεύουμε. Πολύ περισσότερο να συναντήσουν ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν και μπορούσαν, αλλά κάθε φορά χτυπούσαν σε τοίχο…

 • Αλλά υπήρχε το Μαξίμου, που κάλυπτε όλους και όλα, προς χάριν της ομαλής συνέχειας και των προσπαθειών εξόδου από τα μνημόνια, προς χάριν ενός ταλαίπωρου λαού, που από υπερηφάνεια δέχτηκε και το νέο μνημόνιο.

Καλώς; Φυσικά και όχι. Και οι εκ των υστέρων αντιδράσεις, εκ των πραγμάτων αδύναμες, εγκλωβισμένες, ίσως και κάτι περισσότερο, λόγω και κοινών αγώνων, αλλά και αλληλοεξάρτησης.

 • Δεν χρειάζονται ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες, μόνο μέχρι να ανέλθεις, κρίνεσαι αν τα έχεις ανοιχτά όταν κυβερνάς και μαζί έχεις ανοιχτά και τα μάτια σου και τα αυτιά σου και μαθαίνεις να μην ακούς τις σειρήνες, ακόμα και όταν βρίσκονται πολύ κοντά σου.

Εδώ υπάρχει το σοβαρότερο ερώτημα: Μαθαίνεις;;; Έμαθες;;; Μέχρι τώρα, δεν πείθεις ακριβώς, όταν με μία ερώτηση, με ένα άρθρο, γίνονται πράξη οι παλιές σου καταστροφικές συνήθειες. Και το 32%; Το θυμούνται μήπως οι ξιφομάχοι των ημερών και οι βαστάζοι τους, εντός και εκτός των τειχών;;;
(έπεται συνέχεια…)


ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ: Αυτές είναι φωτό από τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου στη Κυψέλη και στη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Αξίζει να προσέξουμε ότι δεν είναι όλοι νέοι. Κάποιοι είναι αρκετά μεγάλοι με τις μάσκες τους κάτω από το πηγούνι ως νέο αξεσουάρ. Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 4 μήνες σε όλο το κόσμο, από έναν άγνωστο για την ανθρωπότητα ιό και κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι ο Covid-19 είναι συνομωσία, μια απλή γριπούλα που θα μολύνει όλους τους άλλους εκτός από αυτούς. Κάθε περαιτέρω σχόλιο με ξεπερνά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες
***
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: 30 Απριλίου 1945. Ο Χίτλερ αυτοκτονεί. 7 Μαΐου 1945. Η Γερμανία συνθηκολογεί με τους δυτικούς Συμμάχους. 9 Μαΐου 1945. Η Γερμανία συνθηκολογεί με τους Σοβιετικούς & τελειώνει με τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αφήνει πίσω της μια Ευρώπη κρανίου τόπο. Σύνολο στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν: περίπου 16,2 εκατομμύρια.
 • Σύνολο στρατιωτών των Δυνάμεων του Άξονα που σκοτώθηκαν: περίπου 6,8 εκατομμύρια. Σύνολο πολιτών που σκοτώθηκαν: περίπου 57 εκατομμύρια. Σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: περίπου 80 εκατομμύρια. Εμείς ξεχάσαμε. Οι Γερμανοί όχι. Εαν τους δοθεί η ευκαιρία θα το επαναλάβουν. Με κάθε τρόπο. Οχι απαραίτητα δια των όπλων. ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε.

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ: Δεν συμφωνώ με την Πολιτεία:

Με το άνοιγμα των Σχολείων.
Με την γρήγορη και ατεκμηρίωτη υγειονομικά άρση των μέτρων.
Με διαφημίσεις που υποστηρίζουν μάσκες από μπλουζάκια.
Με την πίεση που ασκείται από κάποιους να ανοίξουν τα πάντα στο όνομα του Τουρισμού, της Κατανάλωσης, του Άρτου του Επιούσιου εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.
Με τη μείωση των ημερών ενημέρωσης από τον κ. Τσιόδρα
Με την υποβάθμιση της Αξίας της Ανθρώπινης ζωής
Με την εσκεμμένη προσπάθεια υποβάθμισης του κινδύνου από τον κοροναϊό
Με το διαχωρισμό της κοινωνίας σε μεγάλους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, που και να πεθάνουν λίγα χρόνια νωρίτερα δεν χάλασε ο κόσμος και νέους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και δεν θα πάθουν τίποτα αν εκτεθούν στον ιό.
Με την αισχροκέρδεια που αφήνει να κυριαρχεί στις μάσκες και στα απολυμαντικά

Φοβάμαι ότι αν ο ιός δεν εξαφανιστεί, θα θρηνήσουμε πολλές χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και θα έρθουμε πολύ πιο πίσω, απ’ ότι κάποιοι κοντόφθαλμοι νομίζουν. Επίσης ας λάβουμε υπόψη μας ότι αν ο ιός έχει την ίδια ή μεγαλύτερη δυναμική στο μέλλον, τότε ίσως να μην έχουμε Τουρισμό ούτε το καλοκαίρι του 2021. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον ιό και κάνουμε σχέδια εν αγνοία μας. Και “όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο θεός γελάει “.

 • Πρόγραμμα χρειαζόμαστε, ενα flow chart ενεργειών που θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια και τις πιθανές εκδοχές δραστηριότητας του ιού και των κρουσμάτων και αυτό να γίνει γνωστό στον κόσμο, να επικοινωνηθεί με διαφάνεια, να το εμπιστευτεί ο λαός και να ακολουθηθεί με σχετική προσήλωση. Όχι άλλο έρμαια του θωρακισμένης απροετοιμασίας.

Γιατί αν συμβεί και ο ιός δεν έχει την αναμενόμενη συμπεριφορά το καλοκαίρι – που το απεύχομαι διακαώς – χαμένη θα είναι και η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να δίνει πρόστιμα για το ψήσιμο του Πασχαλινού οβελία και μετά από δύο εβδομάδες να αφήνει τα πάντα ελεύθερα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία είναι τόσο ανόητες που δεν ανοίγουν τα σχολεία? Όχι δεν είναι ανόητες.

 • Κάθε άλλο…προσπαθούν να μη κάνουν τα παιδιά πειραματόζωα, γνωρίζοντας ιστορικά ότι ο ιός της Ισπανικής γρίπης ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος στο δεύτερο κύμα του και τότε ήταν που σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 40 ετών. Και γιατί σταμάτησε να σκοτώνει? Γιατί απλούστατα όσοι έμειναν ήταν τόσοι λίγοι που είχαν αποκτήσει, την ανοήτως αποκαλούμενη από πολλούς λοιμοξιολόγος του διαδικτύου, ” ανοσία του κοπαδιού” κι έτσι ο ιός μη βρίσκοντας ποιον άλλο να σκοτώσει εξασθένησε και πήγε και κρύφτηκε. Τόσο απλή είναι η κοινή λογική.

Όμως έχουμε έλλειψη κοινής λογικής, περίσσεια χειραγώγησης και κανένα στρατηγικό μοντέλο αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεως. Δεν είμαι σίγουρη αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεως. Νομίζω ότι πρέπει να έχει, αλλά κάποια παράπλευρα συμφέροντα δεν τον αφήνουν να το εκπονήσει. Όμως αυτά τα ίδια τα συμφέροντα είναι που στο μέλλον θα του γυρίσουν την πλάτη αν ο κορονοϊός επιτεθεί με απρόσμενες εξελίξεις.

 • Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της.
  Δεν μπορεί να ισχυρίζεται δεκαετίες ολόκληρες, ότι η βαριά βιομηχανία της είναι ο Τουρισμός.
 • Δεν μπορεί να στηρίζει την επιβίωση οικογενειών στις μερίδες κακοτηγανισμένου γαύρου, μαρίδας και χωριάτικης σαλάτας που θα πουλήσει σε κάποιες παραθαλάσσιες ταβέρνες και συγχρόνως να μην υπάρχουν εργατικά χέρια να δουλέψουν τη γή και να δυναμώσουν την πρωτογενή παραγωγή.

Σκοπός της Πολιτείας πρέπει να είναι η αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.
Ανάπτυξη της Πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς παραγωγής και μεταποίησης θα δώσουν μια ώθηση στην χώρα μας και θα μειώσουν την ανεργία.

 • Και μια τελευταία ερώτηση από τις πολλές που έχω: Αν δεν έρθει Τουρισμός και αν επιτεθεί ο Κοροναϊός τότε ποιος θα βγεί χαμένος? Εμείς οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, οι βουτηγμένοι μέσα στην αβάσταχτη ανάγκη της επιβίωσης πίσω από μια φανελένια μάσκα. Το παρόν προφίλ πιστεύει πάνω απ’ όλα στην αδιαπραγμάτευτη Αξία και Αξιοπρέπεια της Ανθρώπινης ζωής.

ΜΗΝΥΜΑ: Περιμενω να δω σε ποια πλατεία της Αθήνας θα κάνουν σημερα το βράδυ επίδειξη ισχύος οι δυνάμεις καταστολής του αμετροεπούς Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (Σημείωση: Σε πολλές πλατείες υπήρχαν απο το απόγευμα πολλοί ανθρωποι….Λέτε να τους εβγαλαν απο τα σπίτια του; οι ακραίοι; Χαχα!


Δέκα χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν είχε σκεφτεί να φτιάξει μνημείο για τα θύματα της Μαρφίν. Δέκα χρόνια ο κ. Καμίνης δεν πρόλαβε να φτιάξει ένα μνημείο ούτε αυτός. Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε πάει να αφήσει ένα λουλούδι στον χώρο. Αυτή είναι η διαφορά μας.


 • ΜΗΝΥΜΑ: Μακράν η καλύτερη αποδόμηση που έχει γραφεί για τον ⁦@syriza_gr⁩ και προσωπικά για τον atsipras⁩. Αξίζει να διαβαστεί.
Νέο. Στη Μαρφίν κατάθεση στεφάνου στις 9.30 πμ. | Λεωνίδας Καστανάς
Γι αυτό δέκα χρόνια μετά θα καταθέσεις στεφάνι. Δεν ξέρεις τι γίνεται, μπορεί και να το χάψουν. Το Σάββατο πρωί στις 9.30. Alone. Στη Μαρφίν. athensvoice.gr

Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα μείνει αβανδάλιστη από τα μωρά του συριζα η πλάκα μνήμης στην Μαρφιν;

 • Μία εβδομάδα 85% Ένα μήνα 11.3% Έξι μήνες 2.1% Ένα χρόνο 1.6%

 • ΜΗΝΥΜΑ:
 • 2010 καμία κουβέντα για τα θύματα της Μαρφίν
 • 2011 καμία δήλωση
 • 2012 τίποτα
 • 2013 τίποτα
 • 2014 Ουτε λέξη
 • 2015 τίποτα
 • 2016.. ”
 • 2017.. ”
 • 2018.. ”
 • 2019.. ”
 • 2020 “Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, εδώ και δέκα χρόνια τη μνήμη των συμπολιτών μας” Ο απόλυτος ξ@@@@@@@! 

Τι_θα_γινοταν_αν ήταν στο τιμόνι ο συριζα; Αυτοι θα ήταν στο υπουργείο πολιτισμού
 • Εικόνα
 • Που να τολμήσει να σταθεί μπροστά τους το ανθρωπάκι.
Εικόνα
 • Με έχει στοιχειώσει και συγκινήσει πάρα πολύ αυτός ο άνθρωπος
Εικόνα

Αν ηταν “αριστερος” θα τον περιφερανε απο εκπομπη σε εκπομπη. Θα ειχαμε πορειες, βανδαλισμους, απειλες. Θα ειχε το”δικαιωμα” να καταδικαζει και να κρινει τους παντες. Τωρα, ειναι απλως ενας γονιος που εχασε το παιδι του.