Το κύμα πωλήσεων πέρασε για τα καλά και στα ελληνικά ομόλογα

Το κύμα πωλήσεων έχει “περάσει” και στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τόσο των μακροπρόθεσμων τίτλων όσο και των βραχυπρόθεσμων να εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα το yield του 10ετούς να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα και στο νέο 7ετές το οποίο εκδόθηκε με απόδοση στο 3,5% και σήμερα εκτοξεύεται στο 3,70%.

Με άνοδο κατά 9% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς και διαμορφώνεται στο 4,113% έχοντας απομακρυνθεί από χαμηλά 12ετίας που έχει κινηθεί για μεγάλο διάστημα. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου εκτοξεύεται κατά 12,5% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 3,513%.

Φανερό το γεγονός ότι οι αγορές διεθνώς δεν είναι σε διάθεση ανάληψης του οποιουδήποτε ρίσκου κι αυτό παρασύρει σε sell-off μετοχές και κρατικά ομόλογα. Τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αποτελούν και το αστέρι των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα αφού μέσα σε ένα χρόνο το yield στο 10ετές είχε υποχωρήσει από το 8% στο 3,6%, δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο απυρόβλητο