Το κόκκινο τηλέφωνο στο Πεντάγωνο

ΒΗΜΑτοδότης

Το κόκκινο τηλέφωνο στο Πεντάγωνο
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο που έχει εγκατασταθεί ανάμεσα στα γραφεία των υπουργών  Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας  (για απευθείας συνδιάλεξη) παραμένει ανενεργό εδώ και πολλούς μήνες. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας προτιμά τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια για δηλώσεις  και για απειλές του τύπου ότι θα στείλει τα γεωτρύπανα του στο  Αιγαίο και ανοικτά της Κρήτης, ή ακόμα απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ.
Προτιμά λοιπόν τα τουρκικά κανάλια  παρά να συζητήσει θέματα με τον Ελληνα ομόλογό του: «Ισως να θέλει  να φανεί αρεστός στον Ερντογάν και συμπεριφέρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο», λέει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι εκτός πραγματικότητας πως η Αθήνα αρνείται συζήτηση για τα ΜΟΕ.
Οπως κάθε φορά έτσι και τώρα, σημειώνει, «ορίσαμε πιθανές ημερομηνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις 20 έως 25 Ιουλίου και ακόμα περιμένουμε την απάντηση της Αγκυρας και του τούρκου υπουργού Αμυνας». Διάλογος όμως με απειλές κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και με υπερπτήσεις πάνω από νησιά πώς θα γίνει;
***
Αντιθέτως, τα «κόκκινα» τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν χτύπησαν τελικά, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί.
  • Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής του, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες υπό το φως και της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ΕΕ και αφορά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτες χώρες.