Το κοινωνικό κόστος του Bitcoin δεν μπορεί να αγνοηθεί – και είναι τεράστιο

Το κοινωνικό κόστος του Bitcoin δεν μπορεί να αγνοηθεί – και είναι τεράστιο

Του Lionel Laurent

Καθώς το Bitcoin επιχειρεί την πλέον πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του μετά από μια “βουτιά” 40% σε τρεις ημέρες, η μακροπρόθεσμη δυναμική του ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο συνδέεται άρρηκτα με το κόστος του για την ευρύτερη κοινωνία.

  • Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πράξουν περισσότερα. Η Lael Brainard της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναφέρθηκε στο ζήτημα τη Δευτέρα, όταν προειδοποίησε ότι ο πολλαπλασιασμός των εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό και αυξημένο κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης της ρυθμιστικής “περιμέτρου” των κρυπτονομισμάτων.

Η περιβαλλοντική ανησυχία
Ωστόσο, η “βρώμικη” φύση του Bitcoin εξακολουθεί να είναι η κύρια ανησυχία. Το αποτύπωμα άνθρακα των εξορυκτών οι οποίοι “διψούν” για κατανάλωση ενέργειας, το οποίο “χτύπησε καμπανάκι” κατά τη διάρκεια της πανδημικής “τήξης” των τιμών στις αρχές του 2021, είναι πλέον αδιαχώριστο από τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί, οι επενδυτές, ακόμη και οι πλέον φανατικοί ζηλωτές των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν τα τελευταία.

Υπήρξαν κάποια καλά νέα για τους “ταύρους” των κρυπτονομισμάτων, με ακόμη ένα tweet από τον Elon Musk, τον δισεκατομμυριούχο ισχυρό άνδρα της Tesla, ο οποίος μοιάζει να ταλαντεύεται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin. Ο Musk ανέφερε ότι οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων της Βόρειας Αμερικής δεσμεύθηκαν ενώπιόν του για μεγαλύτερη διαφάνεια στο ενεργειακό τους μείγμα – μια ” δυνητικά πολλά υποσχόμενη” ένδειξη για πιο πράσινες ημέρες για τον κλάδο στο μέλλον.

Αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο των υπολογιστικών πόρων οι οποίοι καταναλώνονται για την εξόρυξη νέων Bitcoin και την εκτέλεση συναλλαγών. Οι απαιτήσεις σε ενέργεια για τη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων ξεπερνούν τις αντίστοιχες ολόκληρων χωρών.

Ένα κόστος το οποίο προσεγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έχει καταναλωθεί στη “μαύρη τρύπα” της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας, ωστόσο αυτό δεν περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών που κατέβαλε η κοινωνία – τουλάχιστον το ποσοστό άνω του 80% των Αμερικανών πολιτών οι οποίοι δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα.

Μελέτη του 2020, με βάση την απαιτούμενη ενέργεια ανά κέρμα, υπολόγισε ότι κάθε 1 δολάριο σε αξία Bitcoin που δημιουργήθηκε ήταν υπεύθυνο για 0,49 δολ. σε ζημίες για την υγεία και το κλίμα στις ΗΠΑ και 0,37 δολ., αντίστοιχα, στην Κίνα.

Έτερη έκθεση, την οποία συνέταξε η Larisa Yarovaya του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ανακάλυψε ισχυρή σχέση μεταξύ της μεταβλητότητας των τιμών του Bitcoin και εκείνης των μετοχών εταιρειών του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εξόρυξης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξόρυξη μπορεί να ενθαρρύνει μια πιο αποφασιστική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα επιφέρει όμως επίσης και μεγαλύτερο έλεγχο για εκείνο που ένας βουλευτής ονόμασε “σχεδόν απεριόριστα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια” από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Αυτά τα αποτελέσματα επηρεάζουν την πραγματική οικονομία με έναν όχι θετικό τρόπο, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ενθουσιάσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας ή πλούτου. Η ζήτηση για εξοπλισμό υπολογιστών προς εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει καταστήσει την αγορά του ακριβότερη – συχνά υπερβολικά ακριβή – για όλους τους υπόλοιπους, σε σημείο που οι κατασκευαστές chip όπως η NVIDIA έχουν διαφοροποιήσει σκόπιμα τα προϊόντα τους προκειμένου να τα κάνουν λιγότερο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται από εξορύκτες.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο: αντικοινωνικές πρακτικές
Για τους “ευαγγελιστές” του κλάδου, αυτά τα κόστη εξισορροπούνται από τα οφέλη αποκέντρωσης που προσφέρει το Bitcoin: “Ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε κρυπτογραφημένες αποδείξεις αντί για εμπιστοσύνη”, όπως το έθετε η αρχική Λευκή Βίβλος. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio το αποκαλεί “μια εκπληκτική εφεύρεση”. Χωρίς τη σπάταλη εξόρυξη, δεν θα υπήρχε blockchain του Bitcoin, δεδομένου ότι τα δύο είναι αλληλένδετα.

Και όμως, το “ενάρετο αφήγημα” περί ενός αποκεντρωμένου νομίσματος υπόσχεται μια μελλοντική ουτοπία, ενώ παράλληλα προσφέρει μια παρούσα δυστοπία. Το Bitcoin ενθαρρύνει τη συσσώρευση και την κερδοσκοπία, παρόμοια με τον ψηφιακό χρυσό, αντί να προσφέρει ένα κοινωνικά χρήσιμο μέσο για καθημερινές πληρωμές.

Είναι επίσης ένα κόστος για την κοινωνία όταν χρήματα χάνονται ή όταν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με κρυπτονομίσματα αποφεύγουν τη φορολογία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ προσπαθεί δικαιολογημένα να διορθώσει. Η κερδοσκοπία η οποία συνδέεται με τα κρυπτονομίσματα ενθαρρύνει επίσης την κακόβουλη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης υπολογιστών για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και της δέσμευσης δεδομένων ανθρώπων, ζητώντας ως αντάλλαγμα λύτρα. Το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο έφτασε το 1 τρισ. δολ. πέρυσι.

Η συζήτηση έχει ανοίξει
Ενθαρρυντικά, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων δεν απορρίπτουν συλλήβδην τον προβληματισμό για το κοινωνικό τους κόστος.

Ο πρωτοπόρος του κλάδου Ray Dillinger προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι το Bitcoin έχει καταστεί “καταστροφή” και “αποτυχία”, επικαλούμενος ειδικότερα τη διαφθορά και τη σπατάλη ενέργειας στο πλαίσιο της εξόρυξης.

Ο Vitalik Buterin, ένας από τους συνιδρυτές του Ethereum, προωθεί έξυπνα τη μετάβαση στην εξόρυξη μέσω “απόδειξης μεριδίου”, σε αντίθεση με την εξόρυξη μέσω “απόδειξης εργασίας” του Bitcoin ως μια πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση. (Η απόδειξη εργασίας χρησιμοποιείται για την επικύρωση συναλλαγών και την εξόρυξη νέων tokens, ωστόσο απαιτεί ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών το οποίο να βρίσκεται σε λειτουργία όλο το 24ωρο).

  • Η γενική αίσθηση, ωστόσο, είναι ότι τα προβλήματα του Bitcoin είναι βαθύτερα και δεν θα επιλυθούν χωρίς ρυθμιστική παρέμβαση. “Εάν αφήσουμε το Bitcoin να μεγαλώσει κι άλλο, το κοινωνικό κόστος θα είναι πολύ υψηλό”, λέει ο Yu Xiong του Πανεπιστημίου του Surrey, ένας εκ των συντακτών εργασίας επάνω στο ζήτημα της εξόρυξης.

Ο ίδιος προτείνει την ιδέα συγκεκριμένων αδειών εξόρυξης. Τα τελευταία σχόλια του Musk κάθε άλλο παρά κλείνουν, πάντως, την πόρτα σε μια προοπτική εξωτερικής παρέμβασης.

www.capital.gr/bloomberg-view/