Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Tρίτη 13 Απριλίου 2021

κλικ εδώ- Τρεις Ελληνες επιστήμονες κάτω των 30 ετών στη λίστα του Forbes

Ο Γιάννης Ασσαέλ, η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και η Μαριάννα Κοψετάκη μιλούν στην «Κ»


Η ελπίδα της επανεκκίνησης

 • Η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα, θα χρειαστούν μια γερή επανεκκίνηση όταν τελειώσει η καταραμένη περίοδος της πανδημίας. Ο κορωνοϊός λειτουργεί λίγο σαν τα μνημόνια. Επιταχύνει τον πολιτικό χρόνο και καταβροχθίζει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Το παρατηρούμε, άλλωστε, αυτό παντού.

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ θα είχε ενδεχομένως επανεκλεγεί χωρίς τον ιό, ενώ στη Γερμανία το πολιτικό σύστημα τρίζει. Ο ιός δοκιμάζει τις ψυχολογικές και κοινωνικές αντοχές των πολιτών πέρα από κάθε λογική. Ξεθάβει ό,τι πιο αντισυστημικό και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάζει παντού «φωτιές».

 • Ο πρωθυπουργός απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές. Είναι μια ριψοκίνδυνη αλλά ώριμη επιλογή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την επομένη των εκλογών ξεκινάει η συζήτηση για το «πότε θα γίνουν εκλογές». Η θεσμικότητα και η προβλεψιμότητα δεν ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει, βέβαια, μπροστά του μία νάρκη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, την απλή αναλογική. Συνεπώς, η εκλογική αναμέτρηση, αν τελικά γίνει το 2023, θα κρίνει πολλά για την πορεία του τόπου. Αυτό που θα χρειαστεί μόλις τελειώσει η πανδημία θα είναι ένα γερό restart.

 • Χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, που θα βασιστεί σε καθαρές κουβέντες. Και το οποίο θα σηματοδοτηθεί με αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με συγκεκριμένη ατζέντα, που υπερκεράσθηκε από τον κορωνοϊό. Οι πολίτες, όσοι δεν είναι θυμωμένοι πέραν κάθε λογικής, θέλουν να ακούσουν τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια, σε τι μπορούν να ελπίζουν, πώς θα βελτιωθεί η ζωή των ιδίων και των παιδιών τους.

Απαιτείται μια δύσκολη ισορροπία γιατί χρειάζονται άνθρωποι που μιλάνε με την κοινωνία, και μάλιστα με δύσκολες κατηγορίες, όπως είναι οι νέοι, που χρησιμοποιούν –όπως πάντα– μιαν άλλη γλώσσα. Και ταυτόχρονα χρειάζονται και project managers, «Πιερρακάκηδες» που θα «τρέξουν» γρήγορα αλλαγές σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Θα χρειαστεί επίσης, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, να επιλέξει ποια μέτωπα θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, πόσα αυγά αντέχει να σπάσει.

 • Η κοινωνία είναι ζαλισμένη και θυμωμένη. Χρόνος θα υπάρξει για να ανατραπεί αυτό. Αρκεί να γίνουν επενδύσεις, να βελτιωθούν εμφανώς νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ, μέσα μαζικής μεταφοράς και –ναι– να αποφευχθούν άσκοπα αυτογκόλ.
 • Η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μπορεί να είναι το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης σε δύο χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει νέες περιπέτειες. Οσο θα περνάει ο σημερινός θυμός τόσο θα επικρατεί η λογική, και κάποια ώρα και η ελπίδα. Εκεί προφανώς ποντάρει, ορθώς, ο κ. Μητσοτάκης.

Ρίτσαρντ Γκιρ: “Μεταμφιεσμένος ως άστεγος στη Νέα Υόρκη για ένα εικοσιτετράωρο, κανείς δεν με πρόσεξε. Οι άνθρωποι με προσπερνούσαν και με κοίταζαν με ντροπή. Μόνο μία κυρία είχε την καλοσύνη να με ταΐσει. Ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Συχνά ξεχνάμε πόσο ευλογημένοι είμαστε.
**
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κάθεται
Σίγουρα δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο, γι ‘ αυτό θα πρέπει, να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση και συμπόνοια, και αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που έχει ανάγκη, να βοηθήσουμε με όλη μας την καρδιά. Γι’ αυτό αφού τελείωσα αποφάσισα να περπατήσω και να δώσω φαγητό και 100 δολάρια σε κάθε άστεγο που είδα. Έκλαιγαν και ήταν πολύ ευγνώμονες. Όπως είπε και ο Mahatma Ghandi: <γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”

 

 • ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

****

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΝΙΟΣ@www.kourdistoportocali.com: Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ από τότε που το έγραψε ο φίλος Βασίλης.

 • Ο “Σωστός” Έλληνας ή μάλλον «Ελληναράς»!
 • OTI ΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ

 

 • Ψηφίζει την Ν. Δ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια και στο Σύνταγμα είναι με τους αγανακτισμένους κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ που κυβερνάει την χώρα. Tώρα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα ψηφίζει εγωκεντρικά και ποτέ για το γενικό συμφέρον.
 • Δεν θέλει να αποκτήσει και αυτός μια κατσίκα, αλλά θέλει να ψοφήσει αυτή που έχει ο γείτονάς του. Ποτέ δεν του φτάνουν τα χρήματα για τα βασικά είδη ανάγκης, αλλά πάντα του περισσεύουν για τα είδη πολυτελείας!

Την Κυριακή πρωί κάνει τον σταυρό του στην εκκλησία το απόγευμα βρίζει τους πάντες και τα πάντα στο γήπεδο! Κτίζει αυθαίρετα παντού (να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, ένα όροφο για κάθε παιδί, και ένα για ενοικίαση) και μετά δημιουργεί συλλόγους για να τα νομιμοποιήσει.

 • Γλύφει, δωροδοκεί και δωροδοκείται και μετά βρίζει το διεφθαρμένο κράτος. Μόλις τον διορίσουν στο δημόσιο, κάνει απεργίες γιατί τα χρήματα που παίρνει είναι λίγα. Όποιο πόστο και να έχει στο δημόσιο ποτέ δεν είναι ο αρμόδιος και ποτέ δεν εξυπηρετεί αυθημερόν (περάστε αύριο).

Σαν δημόσιος υπάλληλος είναι ο μοναδικός εργαζόμενος που ενώ σχολάει στις δύο και μισή, στη μία και μισή βρίσκεται στο σπίτι του. Πάντα προσέχει που βάζει την υπογραφή του, σπάνια όμως το πράμα του. Για οποιοδήποτε θέμα συνεδριάζει επταμελής επιτροπή με τέσσερα άτομα και αναβάλει την απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση.

 • Έχει άποψη για όλα, είναι ειδικός σε όλα, και έχει για όλα μια παροιμία και μια μαντινάδα. Η πιο αγαπημένη του ατάκα είναι το «ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο απαυτός μας». Ζει από τις επιδοτήσεις. Παίρνει δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λ.π.) και μετά διαμαρτύρεται για τα υψηλά επιτόκια.

Έχει αυτοκίνητο που κοστίζει ένα κάρο λεφτά, αλλά δεν έχει να βάλει βενζίνη! Κορνάρει πριν ανάψει το πράσινο. Όταν το φανάρι είναι πορτοκαλί αναπτύσσει ταχύτητα. Όποιος οδηγεί πιο αργά από αυτόν  είναι ηλίθιος, ενώ όποιος οδηγεί πιο γρήγορα είναι τρελός.

 • Πάει στο περίπτερο για τσιγάρα με το αυτοκίνητο, αλλά τρέχει και πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου της γειτονιάς, γιατί αυτόν που έχει στο σπίτι τον έχει κάνει κρεμάστρα. Όταν τον γράψουν για παράνομο παρκάρισμα διαμαρτύρεται γιατί δεν γράψανε  τους διπλανούς, και μετά ψάχνει να βρει πώς θα μπορέσει να σβήσει την κλήση. Βρίζει τους αστυνομικούς, όταν κάνουν και όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Δεν θέλει να πάει φαντάρος αλλά μετά θα αποκτήσει εκεί τους καλύτερους φίλους και πάντα θα μιλάει με νοσταλγία για τον στρατό. Του παρέχεται δωρεάν υγεία και παιδεία, αλλά πάντα δίνει φακελάκι στο γιατρό και πάντα πληρώνει για να κάνει το παιδί του ιδιαίτερα μαθήματα (συνήθως  με τους καθηγητές του σχολείου του). Πάει στο σχολείο και στο φροντιστήριο, όχι για να ξεστραβωθεί και να μάθει πέντε πράγματα, αλλά για να περάσει στο πανεπιστήμιο.

 • Γράφει στο twitter: ΡΕΕ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού του. Δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει Φ.Π.Α., κρύβει έσοδα από την εφορεία και φωνάζει γιατί το κράτος τον κλέβει. Ο δικός του γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, μάστορας, κρεοπώλης, κ.λ.π. είναι πάντα ο καλύτερος. Τα παιδιά του είναι τα πιο έξυπνα και τα πιο χαριτωμένα του κόσμου.

Είναι ο καλύτερος οδηγός και κάνει και το καλύτερο σεξ, όχι απαραίτητα με την γυναίκα του. Είναι πολύ καλός εραστής, γιατί εξασκείται πολύ μόνος του. Αντί ονόματος χρησιμοποιεί το «ρε μαλάκα». Απατά την γυναίκα του, αλλά παινεύεται πώς αυτή του ήταν πάντα πιστή (δεν βγαίνει από τις στατιστικές, ούτε αριθμητικά). Συγνώμη αν σας έβαλα σε υποψίες.

 • Έχει την γυναίκα του πάνω από όλα. Όλες τις άλλες από κάτω. Πιστεύει ότι η μετριοφροσύνη είναι μια από τις επτά χιλιάδες αρετές του. Θέλει να πάει στο παράδεισο αλλά χωρίς να πεθάνει. Ακούει μόνο αυτά που καταλαβαίνει. Για όλα  φταίνε οι άλλοι. Το κράτος, το σύστημα, η κυβέρνηση, τα κόμματα, ο γείτονας. Αυτός κάνει ότι μπορεί.

Σκέφτεται πώς να αλλάξει τον κόσμο, αλλά ποτέ τον εαυτό του. Τα λάθη του τα ονομάζει εμπειρίες. Πιστεύει ότι είναι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων και για το λόγο αυτό έχει ξεπληρώσει το χρέος του προς την ανθρωπότητα και με το παραπάνω.

 • Δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους, όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί ήταν πάντα φιλειρηνικός (ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε εκπολιτιστικούς πολέμους). Ονειρεύεται να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη (πάλι με χρόνια με καιρούς ..), αλλά δεν έχει σκεφτεί ποτέ πώς ένας λαός δέκα εκατομμυρίων θα κατοικίσει μια πόλη δεκατριών εκατομμυρίων.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα, αλλά αυτός έχει παγωμένο φραπέ. Πίνει τον καφέ espresso σε δύο ώρες. Όταν καταφέρει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την δουλειά του για ένα καφέ, διερωτάται τι δουλειά κάνουν όλοι αυτοί που κάθονται στις καφετέριες. Αν στο δρόμο φωνάξεις  «Πρόεδρε», οι επτά στους δέκα θα γυρίσουν.

 • Θέλει να γίνει ή δημόσιος υπάλληλος (για τη σιγουριά) ή ελεύθερος επαγγελματίας (για να φοροδιαφεύγει). Φωνάζει γιατί του παίρνουν τις θέσεις εργασίας οι ξένοι, αλλά το “Έλληνας οικοδόμος” και “Ελληνίδα καθαρίστρια” έχουν γίνει σύντομα ανέκδοτα. Πιστεύει στο «πας μη Έλλην βάρβαρος»,  γιατί αυτός δεν είναι ρατσιστής, αυτοί είναι μαύροι.

Έχει διαβάσει τόσα πολλά για το κάπνισμα και το ποτό που αποφάσισε να κόψει το διάβασμα. Πάντα, όταν συζητά για δίαιτα, κάθεται σε ένα τραπέζι και τρώει. Στο εστιατόριο πάντα παραγγέλνει περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσει, για να κάνει το κομμάτι του (αυτά που θα περισσέψουν θα τα πάρει για το σκυλάκι, που δεν έχει).

 • Τρώει του σκασμού αλλά πίνει Coca Cola light. Αλλάζει το κανάλι, όταν δείχνει τα παιδιά στην Αφρική να πεθαίνουν από ασιτία, γιατί του κόβεται η όρεξη. Είναι φιλόξενος, αλλά μόνο για ορισμένους ξένους. Το χωριό του είναι το κέντρο του κόσμου.

Πιστεύει ότι η χώρα του είναι η ομορφότερη του κόσμου, και  γι’ αυτό την διάλεξαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Ευτυχώς που υπάρχει και η τελευταία στιγμή, αλλιώς τίποτα δεν θα γινόταν. Γενικά δεν ξέρει τι θέλει, αλλά και δεν θα ησυχάσει ποτέ, αν δεν το αποκτήσει. Η δυστυχία αυτού του τόπου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες.


Μπορεί να είναι καρτούν κείμενο που λέει "Ποιά καλή μέρα;! Ορίστε! Βρέχει! Μου έλεγες ψέματα, TO βλέπω από εδώ! 오 93 Επιστήμη 居 Social Media"


 • Μαθητής από τη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία 97%

Με δεκάδες διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, την πρώτη θέση στην ολυμπιάδα επιστημών, άριστους βαθμούς, εθελοντικό έργο ως διασώστης και πάνω από όλα «δίψα» για γνώση, ο αρχηγός της ομάδας ρομποτικής VeloCT που συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in schools», Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, κατάφερε όχι μόνο να γίνει δεκτός από το Yale, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, αλλά και να εξασφαλίσει υποτροφία 97%.

 • «Έκανα αιτήσεις σε 12 πανεπιστημιακά ιδρύματα και το Yale ήταν μια από τις πρώτες τρεις επιλογές μου», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, διευκρινίζοντας πως έγινε δεκτός στην πολυτεχνική σχολή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου με υποτροφία και θέλει να γίνει μηχανολόγος μηχανικός.

Η φοίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ήταν στόχος ζωής για τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. «Ουσιαστικά είναι κάτι για το οποίο προετοιμάζομαι τα τελευταία χρόνια», αναφέρει εξηγώντας πως με ετήσια δίδακτρα στον τομέα που επέλεξε 88.000 δολάρια, ο ίδιος έχει καταφέρει να κερδίσει υποτροφία που καλύπτει το 97%.

 • Αναφερόμενος στα κριτήρια της επιλογής του από την επιτροπή του αμερικανικού πανεπιστημίου, είπε πως αυτό που μετράει είναι η συνολική εικόνα κάθε μαθητή. «Αξιολογούν το βιογραφικό, τις συνεντεύξεις μας, τις συστατικές επιστολές των καθηγητών, το εθελοντικό μας έργο (ελληνική ομάδα διάσωσης) και αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να καταλάβουν, τι μπορεί να προσφέρει κάθε υποψήφιος στην κοινότητα», τονίζει.

«Θεωρώ πως και τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι κορυφαία», λέει επισημαίνοντας ωστόσο πως φοιτητές «στα πανεπιστήμια της Αμερικής μπορούν να εργαστούν σε κορυφαίες εταιρείες, όπως είναι η Gοοgle και η Tesla, όσο ακόμα φοιτούν, κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα».

 • Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος αναμένεται να αναχωρήσει για την Αμερική τον Αύγουστο, ωστόσο εξομολογείται πως θα ήθελε να επιστρέψει κάποια στιγμή. «Δεν θέλω να ρίξω μαύρη πέτρα στην Ελλάδα και σίγουρα θα ήθελα να γυρίσω πίσω στη χώρα μου. Ωστόσο δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι εφικτό», τονίζει.

Λόγια «μεγάλων ανδρών» που ζουν στη Γαλλια,έχουν εκεί τα λεφτά τους & χτυπιόντουσαν & χτυπιούνται να γυρίσουμε στη δραχμή.Ο πολιτικος πατέρας του Καμμένου που τον συμβούλευσε να συνεργαστεί με τον Τσίπρα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν δεν ψηφίσουμε αυτόν να μας σώσει, τότε ποιον;
**

Εικόνα

ΛΙΝΑ ΚΛΕΙΤΟΥ: Εφόσον τελειώσουμε με την μπουρδολογία του τύπου: “είναι λάθος να κουνάμε το δάχτυλο στην κοινωνία”, ας επισημάνουμε την ζωώδη κατάσταση του νεοέλληνα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πλατεία Βαρναβα.Τα σπίτια τους έτσι τα έχουν; Ντροπή!

Εικόνα


Εικόνα

 • Τώρα, και όχι σε ένα μήνα, σε όσα λύκεια τελούν υπό κατάληψη, τηλεκπαίδευση και απουσίες στους καταληψίες
Γιάνης πίνει Γιάνης κερνάει

Εικόνα


Όταν δίνεται δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς παραμονές εκλογών του 2019 με συνοπτικές διαδικασίες, για να ψηφίσουν μονομπλοκ ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποθέωση της Δημοκρατίας, όταν δίνεται δικαίωμα ψήφου σε απόδημους Έλληνες είναι νοθεία. Για να ξέρετε.


Εδώ δεν βρήκαν μια καλή κουβέντα να πουν για το έγκαιρο κλείσιμο στην αρχή της πανδημίας & φώναζαν ότι Αλβανία/Βουλγαρία τα πήγαν καλύτερα, περιμένατε καλή κουβέντα για τα self test στα σχολεία & τις εκατοντάδες ανιχνεύσεις κρουσμάτων; Μόνιμο το σαμποτάζ μέτρων & επιτήρησης πια!


Ο ίδιος μου ο πατέρας θα συγχωρούσε που τον σκότωσαν …
Θα έψαχνε τον λόγο πίσω από αυτό και δεν θα ήθελε αυτό το γεγονός να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Μια κοινωνία που παλεύει για την αλήθεια και την ισότητα…
Δημήτρης Καραϊβάζ
 • Όταν έχεις την ευλογία να αισθανθείς ότι στο παιδί σου, την στιγμή του μεγαλύτερου πόνου, βλασταίνει το μεγαλείο των βαθύτερων αξιών της ζωής σου …