Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Πέμπτη 6 Mαίου 2021

 • Στα σπουδαία νέα της ημέρας. 3 βραβεία DARC κατέκτησε ο φωτισμός της Ακρόπολης. 1ο Βραβείο φωτισμού στην κατηγορία Υποδομών 1ο Βραβείο για τον φωτισμό της εκδήλωσης απόδοσης του φωτισμού Το «Ultimate Darc Award», ως «best of the best» lighting design 2020

MHNYMATA – TITIBIΣMATA

Κάθισα και σκέφτηκα ότι όλοι μου οι φίλοι έχουν σταματήσει να καπνίζουν και εγώ έχω απομείνει με κάτι τριτοκοσμικούς να καπνίζουμε. Μαύρα δόντια μαύρα δάχτυλα κ χάλια δέρμα. Δεν συζητώ για την απαράδεκτη μυρωδιά… Ε μην τα πολυλογώ ξύπνησα και λέω τέλος!
Paul Sorvino, the Good Fellas.
..

Εικόνα

 • Οι Ισπανοί άρχισαν το ”ξεστοκάρισμα”, άντε και στα δικά μας σύντομα!
Εικόνα
Μ.Π: Παίδες κόψτε το «αστείο» με τον Πάμπλο …Πρώτον διότι υπαρχει ανάλογο παρελθόν με σούργελα τύπου Μπερλουσκονι, δεύτερον διότι αυτός πήγε σπίτι του αλλά ο λαϊκισμός μια χαρά κρατιέται στην Ισπανία και τέλος διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξ. αντιπολίτευση, όχι μονοψήφιο απόκομμα …
 • ΑΝΝΑ ΔΙΑΜ: Τα νεα από την Ισπανία σήμερα δεν είναι ότι ηττήθηκε ο αριστερός λαϊκισμός αλλά ότι νίκησε ένας επικίνδυνος και ανεύθυνος ακόμα και για την ζωή των ανθρώπων δεξιός λαϊκισμός.

11 χρόνια από την τραγωδία της Μαρφίν. Ελπίδα όλων μας είναι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι φυσικοί αυτουργοί τις δολοφονίας των τεσσάρων «θυμάτων του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός»

 • Χάλια πήγε κι αυτό…
Εικόνα
 • ΛΙΝΑ ΚΛ: Δεν ξεχνούμε! Περιμένουμε απο τον κ.Χρυσοχοΐδη να οδηγήσει στην δικαιοσύνη, τα θρασύδειλα κτήνη που έκαψαν ζωντανούς τους εργαζόμενους της Μαρφιν
Εικόνα
Γήπεδο με λεφτά της Περιφέρειας στην Α.Ε.Κ, δωρεά το κλειστό της Πυλαίας στον Π.Α.Ο.Κ, χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων για στέγαση όλων σχεδόν των τμημάτων του Π.Α.Ο, και για τον Ολυμπιακό Μας μόνο ευχές και συγχαρητήρια; Σοβαρά τώρα; Ως εδώ και μη παρέκει… #GATE7
 • Δ.Π: Όταν πρότεινε ο @atsipras στη Βουλή την προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια, ο @kmitsotakis έσπευσε να το απορρίψει με ειρωνίες. Όταν προτείναμε οι Ευρωβουλευτές του @syriza_gr και πέρασε σε ψήφισμα του ΕΚ, οι ΕΒ της ΝΔ, αρνήθηκαν να το ψηφίσουν. Τώρα το ζητά κι ο #Μπαιντεν!

Ν.Μ: Ο Μπάιντεν αυξάνει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και χθες αύξησε τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα θα ήταν λαϊκιστής και θα έπρεπε να λογοδοτήσει στον  Πορτοσάλτε, να ρωτήσει το κέντρο φιλελεύθερων μελετών και να περιμένει την Ξαφά να μασήσει φύλλα.

 • Ο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για ελεύθερα εμβόλια και μια πρόταση που εδώ και μήνες είχε καταθέσει ο Τσίπρας και η ευρωομάδα της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
 • Ν.ΣΒ: Χειροκρόταγαν κιόλας τον Μητσοτάκη που έλεγε τέτοιες εξυπνάδες ειρωνευόμενος την πρόταση τΣίπρα για τις πατέντες. Τώρα που ο Μπάιντεν στηρίζει την ίδια πρόταση τι θα κάνει ο Κυριάκος; Θα κάνει πάλι τον έξυπνάκια; https://twitter.com/i/status/1390033525815095299

Η άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για τον #COVID19 είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ το κατανοεί και για αυτό στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ. Οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού ακόμα στηρίζουν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας.

 • Πάμε λίγο για να καταλάβετε: οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια έως -1% (δηλ. κερδίζουν από τον δανεισμό αυτό) έως το Μάρτιο του 2021, 44,5δις€ και έχουν δανείσει το 2020 μόνο 5,5δις€, όταν ο σκοπός του προγράμματος είναι ο δανεισμός των ΜμΕ.
Εικόνα
***
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Όταν στα τέλη του 1800, ο Κονιτσιώτης, Βασίλειος Έξαρχος, άνοιξε το παντοπωλείο του στο κέντρο της Αθήνας, δεν φανταζόταν ποτέ πως η περιοχή κάποια στιγμή θα πάρει το όνομα του. Ο Βασίλειος Έξαρχος, από τη Κόνιτσα των Ιωαννίνων, ξεκίνησε φτωχός, από το χωριό Πουρνιά, ένα μικρό χωριό όπου σήμερα υπάρχει η προτομή του.
 • Ο Έξαρχος (ένα πολύ οικείο επίθετο για την Ήπειρο), αποφάσισε να πάει στην Αθήνα για να βρει δουλειά. Έγινε έμπορος και τελικά άνοιξε ένα μπακάλικο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Όχι ένα απλό μπακάλικο αλλά ένα μαγαζί με πολλά καλά προϊόντα και μάλιστα σε καλές τιμές. Γι’αυτό και οι Αθηναίοι άρχισαν να τον προτιμούν όλο και περισσότερο και απέκτησε μεγάλη φήμη.

Κάποια στιγμή όλοι οι Αθηναίοι πήγαιναν στον Έξαρχο να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα. Έτσι δεν άργησε πλέον η περιοχή να γίνεται γνωστή με το όνομα του μπακάλη και τη φώναζαν Εξάρχεια. Έτσι και έμεινε.
Ο μπακάλης από την Ήπειρο που έδωσε το όνομά του στα Εξάρχεια
 • Μέχρι τότε την φώναζαν Πιθαράδικα καθώς από εκεί οι Αθηναίοι αγόραζαν πιθάρια για τα σπίτια τους. Εκτός από τον Βασίλειο Έξαρχο, πολλοί Ηπειρώτες μάστορες έφτασαν στην απελευθερωμένη Αθήνα, για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της πρωτεύουσας.
KAΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”, βρίσκεται στην Ευρυτανία και είναι προσβάσιμο από τη γέφυρα του Κρικελιώτη ποταμού, που ενώνει τα χωριά Ροσκά και Δολιανά ( ή Στουρνάρα) και καταλήγει στο Καρπενήσι μέσω του διάσελου της Καλιακούδας. Στη Ροσκά μπορεί να φτάσει κάποιος από τον Προυσό.
….
 • Η τοποθεσία “Πάντα Βρέχει”, βρίσκεται 800 μέτρα πιο πέρα από τη γέφυρα, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Στο σημείο αυτού του μήκους, περίπου 100 μέτρων, τα νερά που έρχονται από την απότομη βόρεια πλευρά του φαραγγιού προς την Καλιακούδα, σχηματίζουν “κουρτίνες νερού” πριν πέσουν στον Κρικελιώτη, θυμίζοντας βροχή.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει – Τουριστικές Κατοικίες Καρπενησι

Πριν από αυτό το σημείο υπάρχουν δύο ακόμη μεγάλοι καταρράκτες και ένας μικρότερος.
Λόγω του μεγάλου ύψους τους όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή. Το αποτέλεσμα είναι, ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ!

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

 • ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Το “Κλήμα Παυσανία” βρίσκεται στον οικισμό Σέλλα Παγκρατίου, στην αυλή της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων Αχαΐας και ίσως είναι το αρχαιότερο στον κόσμο, αφού υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΛΗΜΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑ 3000 ΕΤΩΝ, ΑΧΑΪΑ. HISTORICAL VINE TREE OF PAUSANIAS, GREECE - YouTube

Το κλήμα, βοτανικά, ανήκει στο είδος Vitis Vinifera Siluestris, άγρια άμπελος, από το οποίο εξελίχθηκε το υποείδος Vitis Vinifera Sativa. Ο περιηγητής Παυσανίας, την άνοιξη του 172μ.Χ επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει εάν ήταν πραγματικότητα η φήμη που είχε ακούσει ότι οι πέστροφες στον ποταμό Αδριάνειο κελαηδούσαν όπως το πουλί, τσίχλα.
 • Φυσικά διαπίστωσε ότι η φήμη δεν είχε καμία βάση αλήθειας και ότι ένας καλοφαγάς είχε διαδώσει την πληροφορία εννοώντας ότι οι πέστροφες κελαηδούν από  νοστιμιά ….
Τότε συνάντησε το περίφημο αγριόκλημα, που ήταν από τότε τεράστιο , προκαλώντας το ενδιαφέρον του. Γι’αυτό συνέστησε στους κατοίκους να το προσέχουν και να το περιποιούνται.
 • Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάϊο, αλλά δεν δίνει καρπούς. Από το 1976 έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης.