To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 9 Απριλίου 2021)

Μεταρρυθμιστές έχουμε, μεταρρυθμίσεις θα δούμε;

 • Του Γιώργου Κράλογλου

Μεταρρυθμιστές έχουμε. Έχουμε και τολμηρό σχέδιο. Με 207 σελίδες και 58 μεταρρυθμίσεις. Είχαμε όμως και σοσιαλιστές Και εκσυγχρονιστές. Είδαμε τίποτε; Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο, να χάσει άλλο χρόνο. Δεν έχει την πολυτέλεια να πειραματιστεί. Να διορθώσει την οικονομία πάνω στο μοντέλο που λειτουργεί.

 • Δεν διορθώνεται τίποτε. Και, σε αυτή την οικονομία, δεν προσαρμόζεται επίσης τίποτε. Ούτε φιλελεύθερα συστήματα. Ούτε ανταγωνιστικότητα. Ούτε επαναπατρισμός κεφαλαίων και Ελλήνων. Είναι δεν είναι λοιπόν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις (δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε ότι είναι), σημασία έχει ότι η 12ετής πτώχευση, του 2009, και οι συνέπειες από την πανδημία κάνουν τις μεταρρυθμίσεις μονόδρομο.

Είναι η αναγκαστική πορεία της οικονομίας. Μπορεί να τις έφερε η συγκυρία στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να τις παρακάμψει και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση επιλέγαμε.

 • Και ας δούμε γιατί.

Οι δανειστές, το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας χαριστούν περνώντας στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας” υποχρεώσεις μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία (που υπογράψαμε το 2018), για ετήσια πλεονάσματα 3% και 2% ως το 2026.

 • Ούτε την υποθήκευση (εκτός από τον Παρθενώνα και τον Λυκαβηττό…) για 99 χρόνια, όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους θα αγνοήσουν πριν το 2117!!.

Συνεπώς η στόχευση, μέχρι το 2026, του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, των 207 σελίδων με τις 58 μεταρρυθμίσεις, του κ. Μητσοτάκη, συμπίπτει με τις δεσμεύσεις μας από Ενισχυμένη Εποπτεία (υποχρεωτικά πλεονάσματα) που επίσης ολοκληρώνονται το 2026!!

 • Μετά το 2026 ξεκινά η δεύτερη φάση υποχρεώσεων (αλλιώς το μνημόνιο μάς περιμένει στη γωνία…). Χρονικός ορίζοντας, τα 40 χρόνια!!

Πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το σημερινό αλαλούμ στην οικονομία που οδηγεί το 100% δέσιμο της ανάκαμψης, μόνο στον τουρισμό; Με την προσευχή να δεήσει ο Θεός των Βρυξελλών και του Βερολίνου να κάνουν τα στραβά μάτια για τα υποχρεωτικά πλεονάσματα και την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα; Ως πότε θα μας “προστατεύει” ο κορονοϊός…

 • Η οικονομία μας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Όχι για να γίνει ελκυστική και να φέρει επενδυτές, ελληνικά κεφάλαια παρκαρισμένα σε ξένες Τράπεζες και 600.000 Έλληνες εξωτερικού να μας βοηθήσουν στην παραγωγικότητα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, (όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες), να περιμένουμε την ανάκαμψη σκορπώντας ακόμη μια φορά πόρους της Ε.Ε. (όπως τα ΜΟΠ, Περιφερειακά, Ντελορ, ΕΣΠΑ) σε άχρηστους, οργανισμούς, ΔΕΚΟ και άλλες κρατικές παράγκες που τις λέγαμε βιομηχανία αλλά μας έκαναν τη χώρα της απέραντης βιοτεχνίας, της λιανικής, της ταβέρνας, του καφενείου, των νοικιασμένων δωματίων, του μερικού τουρισμού και των γκαρσονιών.

 • Αυτή η χώρα ούτε ανακάμπτει, ούτε αναπτύσσεται χωρίς μια πολύ, μεγάλη φουρνιά καθαρά ιδιωτικών επενδύσεων (όχι με κρατικούς εμβολιασμούς…) και με θέσεις εργασίας να κρατάνε τους σημερινούς Έλληνες στον τόπο τους.

Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Να πάμε μπροστά; Να κρατήσουμε τα νέα παιδιά της Ελλάδας στον τόπο τους;

 • Έτσι θα φέρουμε πίσω Έλληνες του εξωτερικού; Επειδή θα συνεχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά στις 700.000 βιοτεχνίες και τα μαγαζιά που διαθέτουμε (αν δεν κλείσουν οι 250.000 όταν τελειώσουν οι επιστρεπτέες και τα χαρίσματα χρεών και επιδομάτων…) για να κάνουν ψηφιακή την οργάνωσή τους; Αυτό νομίζουμε;

Μήπως θα μας σώσουν οι μεγάλοι και οι λίγοι της ολιγαρχίας; Αυτοί που μας παραμυθιάζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όταν η αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι του τόπου μας δεν ξεπερνούν τους 5-6. Και δεν θα μας είχαν μείνει και αυτοί αν δεν τους προσφέραμε κρατικοδίαιτη οικονομία… Κάνουμε λάθος;

 • Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο το κάποιο κεφάλαιο, ενός κάποιου προγράμματος, όπως αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 • Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία πρέπει να επιβληθούν, ως “εμβολιασμός” για προστασία και ανάρρωση από τις χρόνιες πολιτικές ασθένειες του άθλιου, άχρηστου, σπάταλου και διαπλεκόμενου κρατισμού, που φύτρωσε και καλλιεργήθηκε σε όλη την μεταπολίτευση.
 • Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα. Και όποιος διαφωνεί πολιτικά, απλά εκδικείται (για δικούς του λόγους), τους εντός και τους εκτός Ελλάδας, Έλληνες.

george.kraloglou@capital.gr


Πρακτικές ιδέες κατά της πανδημίας

 • Αν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία επιτρέπει την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, κατά μείζονα λόγο μπορεί να επιτραπεί η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων προκειμένου να αποτραπεί ο βέβαιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Μαρίνος Γιάννης@https://www.tovima.gr/
**
Πρακτικές ιδέες κατά της πανδημίας | tovima.gr

Ωστόσο με την επίκληση του άρθρου αυτού φρονώ ότι η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και πορείες προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση του κορωνοϊού. Μείζονα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία συνιστούν οι συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού προσώπων, χωρίς μάλιστα τήρηση των απαιτουμένων αποστάσεων, με συγχρωτισμό και αδύνατη την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

 • Αν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία επιτρέπει την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, κατά μείζονα λόγο μπορεί να επιτραπεί η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων προκειμένου να αποτραπεί ο βέβαιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η άποψη αυτή ενός απλού νομικού, όπως η ταπεινότητά μου, πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί αν ετίθετο σχετικό ερώτημα από την κυβέρνηση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας των καθημερινών συναθροίσεων ιδιαιτέρως στην Αθήνα νομίζω ότι μπορεί να πείσει το ανώτατο δικαστήριο να εφαρμόσει το άρθρο 22 του Συντάγματος και στις δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες.

Η ίδια μέριμνα για την επιτυχέστερη αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλλει νομίζω στο Δημόσιο να κάνει χρήση πειστικότερων μηνυμάτων προς τους απειλούμενους από τον κορωνοϊό πολίτες. Αντί της απλής υπόδειξης για χρήση μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, τολμώ να πω, τρομοκρατική γλώσσα: «Μόνο αν φοράς συνεχώς μάσκα μπορείς να γλιτώσεις από τον θάνατο. Χωρίς μάσκα δεν έχεις ελπίδα».

 • Για τους νέους: «Μπορεί εσείς να κινδυνεύετε λιγότερο αλλά επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από συνάξεις σε πλατείες ή σε παρέες φίλων μεταφέρετε τον θάνατο στους γονείς και στους παππούδες». Καλό θα ήταν επίσης να δείχνουν οι τηλεοράσεις καθημερινά τα φέρετρα των νεκρών από κορωνοϊό που εξέρχονται από τα νοσοκομεία, όπως το έκαναν στην Ιταλία ή στη Βενεζουέλα, και να αναφέρουν κάθε μέρα πόσοι νέοι και νέες νόσησαν από τον κορωνοϊό και πόσοι τυχόν πέθαναν.

Ιδιαίτερη θεωρώ την ευθύνη των συναδέλφων δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ενημέρωσή μας σε σχέση με την πανδημία. Ας ξεχάσουν τις περιττές ευγένειες και οσάκις απευθύνονται σε συμπολίτες να μην παραλείπουν να τους επικρίνουν όταν δεν φορούν μάσκα, όπως και όταν παριστάνουν ότι φορούν έχοντάς την κατεβασμένη κάτω από τη μύτη ή, ακόμα χειρότερα, κάτω από το σαγόνι.

 • Ακόμα αυστηρότεροι και σκληρότεροι στις διατυπώσεις τους φρονώ ότι οφείλουν να είναι οι επιστήμονες, που έχουν αναδειχθεί σε καθημερινούς ενημερωτές μας. Οι συνεχώς ακουόμενες συστάσεις να είμαστε προσεκτικότεροι και να ακολουθούμε τις υποδείξεις ηχούν ως άσφαιρα πυρά. Εχουν καταλήξει να μη μιλούν ως γιατροί προς ασθενείς αλλά ως πολιτικοί που επιδιώκουν να ακουστούν ευχάριστα από τους πολίτες.

Όλο το παρασκήνιο για το άνοιγμα του Λυκείου

 • Εάν δεν άνοιγαν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου, υπήρχε κίνδυνος να χανόταν ολόκληρη η χρονιά.

ΒΗΜΑτοδότης

Όλο το παρασκήνιο για το άνοιγμα του Λυκείου | tovima.gr
 • «Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Να σημειώσω ότι εάν δεν άνοιγαν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου υπήρχε κίνδυνος να χανόταν ολόκληρη η χρονιά. Μαθαίνω λοιπόν ότι στην Επιτροπή εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης για τις σχολές χορού και άλλες παρόμοιες σχολές, πλην όμως οι ειδικοί αποφάσισαν να μην ανοίξουν.

***
Δύο υποχρεωτικά τεστ

Το άνοιγμα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας θα συνοδεύεται με 2 υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

***
Ο Τσίπρας και οι εκλογές

Ένα ακόμα βήμα προτού ζητήσει επισήμως εκλογές εμφανίστηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

 • Προχώρησε σε όξυνση της αντιπολιτευτικής του ρητορικής προαναγγέλλοντας αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή, λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ακολουθούνται στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη ως μέσο άσκησης του αντιπολιτευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες είναι να ζητήσει εκλογές.

***
Ο Ερντογάν εξοργίζει την Φώφη

Αυτή εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου με τον Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ να… στρογγυλοκάθονται και να αφήνουν «σύξυλη» τη Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε την οργή της Φώφης Γεννηματά. Σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την στάση του προέδρου της Τουρκίας κατά την επίσημη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα -με το γνωστό επεισόδιο που δημιουργήθηκε, όταν η τουρκική προεδρία δεν είχε προβλέψει κάθισμα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Υπήρξε όμως και αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «οι γυναίκες αξίζουν την ίδια αναγνώριση, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους». Σκληρή ανακοίνωση γεμάτη νόημα.

***
Αλλά, αν η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει την παραμικρή πείρα από το πρωτόκολλο, αλλά και την ουσιαστική μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικό περιβάλλον, η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Ο Σαρλ Μισέλ δεν ήταν προετοιμασμένος για την αναμενόμενη, αν όχι προμελετημένη, προσβολή; Και αν όχι, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε στην αυτονόητη αυθόρμητη αντίδραση; Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως.

***

Τσιόδρας και ο ρυθμός αύξησης του κορωνοϊού

Ας επανέλθω όμως στον κ. Τσιόδρα και στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών. Μιλώντας για τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού, το Rt, εξήγησε πως με την τιμή του στο 0.97 σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός μέχρι και τα τέλη Μαΐου, με περίπου 400 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid. Σημείωσε πως με τη συγκεκριμένη νόσο δεν είναι εφικτές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, γιατί όλα εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά μας. «Μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ κοντά στον Μάιο, αν το Rt ανεβεί κοντά στο 1,1», είπε. Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο».

***

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

 • Ο τζόγος δεν πήγε… πάσο στην πανδημία – 16 δισ. πόνταραν οι Έλληνες!

Σημαντικό πλήγμα έχει επιφέρει η πανδημία και στην αγορά τυχερών παιγνίων, της οποίας τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (GGR – προκύπτουν αφαιρώντας από τον κύκλο εργασιών τυχερών παιγνίων τα αποδοθέντα κέρδη) υποχώρησαν σε ποσοστό 27,14%, στο 1,6 δισ. ευρώ το 2020, έναντι του 2019, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την περασμένη χρονιά.

 • Ωστόσο, o συνολικός κύκλος εργασιών (TGR) αυξήθηκε κατά 0,43%, στα 16 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2019, με τα παίγνια που διεξάγονται διαδικτυακά (remote gambling) και επίγεια να καταλαμβάνουν μερίδιο 72,11% (11,5 δισ. ευρώ) και 27,89%, αντίστοιχα. Οι αναλογίες αλλάζουν σε όρους ακαθάριστων εσόδων, όπου τα διαδικτυακά και τα επίγεια παίγνια αντιστοιχούν στο 36,21% και στο 63,79% αυτών, αντίστοιχα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΒΕΛΕΓΚΟΣ@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

o-tzogos-den-pige-paso-stin-pandimia-16-dis-pontaran-oi-ellines0Τα στοιχεία της ΕΕΕΠ αποκαλύπτουν και τη μεγάλη στροφή, λόγω  πανδημίας, στον διαδικτυακό τζόγο. Το 2020 τα έσοδα που προήλθαν από τα παίγνια που διεξάγονται διαδικτυακά αυξήθηκαν κατά 35,85% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων (TGR) και 34,46% επί του GGR σε σύγκριση με το 2019.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη κατηγορία αντιστοιχεί το 72,11% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των παιγνίων και το 36,21% του GGR, με τη συνεισφορά τους στα δύο αυτά μεγέθη να έχει αυξηθεί, σε σχέση με το 2019, κατά 19% και 17%, αντίστοιχα. Οπως αναφέρει η έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, μεγάλο μέρος των παικτών που συμμετείχαν στα παίγνια του επίγειου δικτύου μετατοπίστηκαν στα διαδικτυακά παίγνια, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη σημαντικότατη αύξηση του κύκλου εργασιών και των μεικτών κερδών της συγκεκριμένης αγοράς.

Κατά την περίοδο 2016-2020, την πρώτη θέση μεταξύ των διαδικτυακών παιγνίων στο GGR καταλαμβάνουν μακράν τα παίγνια της κατηγορίας του στοιχηματισμού (betting), στην οποία περιλαμβάνονται το fixed odds betting, δηλαδή προκαθορισμένης απόδοσης, το in play betting (σε πραγματικό χρόνο) και το virtual betting, με ποσοστά που κυμαίνονται από 76% (2016) έως 60,5% το 2020, τα οποία όμως παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις την τελευταία τριετία.

 • Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα των διαδικτυακών καζίνο, τα οποία παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση, από 15,71% το 2016 σε 36,46% το 2020. Τα παίγνια πόκερ, ενώ κινούνταν πτωτικά από το 2016 (7,98%) έως το 2019 (2,65%), πέρυσι το ποσοστό συμμετοχής τους στο GGR ξεπέρασε το 3%.

Ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες, στα παίγνια του ΟΠΑΠ αντιστοιχεί το 22,5% και το 55,6% του συνολικού κύκλου εργασιών (TGR) και των συνολικών ακαθάριστων εσόδων όλων των παιγνίων, με τη συνεισφορά τους να έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30% συγκριτικά με πέρυσι. Από τα «Ελληνικά Λαχεία» πέρυσι προήλθε μόλις το 1,24% του συνολικού κύκλου εργασιών (TGR) όλων των παιγνίων, μέγεθος που υποχώρησε κατά 54,5% σε σύγκριση με το 2019.

Από τα τυχερά παίγνια το Δημόσιο είχε έσοδα 628,9 εκατ. ευρώ το 2020, από 845 εκατ. ευρώ το 2019, με το 56,42% αυτών να προέρχεται από τον ΟΠΑΠ. Ακολουθούν οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος (19,7%), τα «Ελληνικά Λαχεία» (7,7%), οι επιχειρήσεις καζίνο και οι ιπποδρομίες.


Ευτυχώς «ανήκομεν εις την Δύσιν»

Κύριε διευθυντά

 • Είμαι αναγνώστης της εφημερίδας «Καθημερινή» και διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον το «άρθρο» ή το «σχόλιό» σας σε αυτήν.

Ομως ένιωσα μια εσωτερική παρόρμηση να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ συγχρόνως για δύο από τα τελευταία σας. «Οι ήρωες του 2021» 24/3/21 και «Εξωστρεφής πατριωτισμός» 25/3/21.

 • Με εντυπωσίασε η ευρεία και βαθιά συγχρόνως αντίληψή σας για το έργο που προσφέρουν οι υγειονομικοί· αντίληψη, που σας έκανε να μας συμπεριλάβετε στους ήρωες του 2021 και σας ευχαριστούμε.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε τη χώρα μας «πιο στέρεη» γράφετε στο δεύτερο άρθρο σας. Πόσο περιεκτική αναφορά! Τα λέει όλα! Και συμπληρώνω εγώ.
 • Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκτός από το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και το «Θα σας ρίξω στη θάλασσα και θα μάθουμε να κολυμπάμε», έχει κάποιες χαρακτηριστικές αναφορές, όπως «κ. Παπανδρέου, δεν γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά» ή «Ζούμε πέραν των δυνάμεών μας» και

«Είμαστε ένα απέραντο τρελοκομείο» που, αν τους δίναμε την πρέπουσα σημασία, θα είχαμε αποφύγει πολλά κακά που μας βρήκαν. Γλιτώσαμε όμως απ’ τα περισσότερα, επειδή είχε προλάβει να παραδώσει «πιο στέρεη» χώρα, όπως πολύ εύστοχα γράφετε!

Η πολιτική παρακαταθήκη του είναι η αποφυγή του λαϊκισμού και του διχασμού. Για την υπηρέτηση αυτού του σκοπού πρέπει να έχουμε διαρκώς συνείδηση του πού βρισκόμαστε· κι αυτό σήμερα το περιγράφετε πολύ εύστοχα, όταν λέτε «ο συνδυασμός μιας αναθεωρητικής και παράλογης Τουρκίας, της πανδημίας, των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα.

 • Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά οι πιέσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα έχουν σχεδόν υπαρξιακή διάσταση».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας εμφανίστηκε μετά από 12 χρόνια σιωπής να μιλήσει για μια Ελλάδα έτσι όπως την έβλεπε πάντα: φοβική, εσωστρεφή, χαμηλών οριζόντων και προοπτικών. Ελπίζουμε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό και το πως έφτασε τη χώρα στη χρεωκοπία το 2009.

 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: Μετά πολύ καιρό εμφανίζεται ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης! Μετά και την αποχώρηση Μέρκελ ίσως ακόμη υπάρχει ελπίδα για την Ευρώπη. Italy’s Draghi slams Erdoğan as a ‘dictator’ after Sofagate – POLITICO
Italy’s Draghi slams Erdoğan as a ‘dictator’ after Sofagate- ‘I believe it wasn’t appropriate behavior,’ says Italian PM.- politico.eu

Ο.Φ: Αν είχαμε Παππά και όχι Πιερρακάκη…Εικόνα


Πλέον έχουν χάσει κάθε έλεγχο και κάθε ηθικό φραγμό. Τα fake news που διασπείρουν καταρρίπτονται αυτοστιγμεί με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η εικόνα τους δεν είναι απλώς ανθρωπίνως λυπηρή. Είναι και ψυχιατρικώς ανησυχητική.

Εικόνα

Εικόνα


Εικόνα


Π.Λ: Τελικά έχω καταλήξει ότι η καλυτερη εποχη για το Δυτικό κόσμο, ήταν η περίοδος του Ψυχρου Πολέμου. Ασφάλεια, αφθονία κ ανάπτυξη. Δεν περνούσε κουνούπι. Από όταν έπεσαν τα τείχη, μας πήρε ο διάολος!


ΕικόναΕικόνα


 • Γ.Σ: Ἕκαστος ἐφ’ ᾧ ἐτάχθη
Εικόνα

 • Γ.Μ: Μια πολύ δυσάρεστη είδηση για τον ελληνικό αθλητισμό: έφυγε από τη ζωή κτυπημένος από τον κορονοϊό ο Βασίλης Σεβαστής, ένας άνθρωπος ταυτισμένος με τον ελληνικό στίβο, δεκαθλητής στα νιάτα του. Συλλυπητήρια στον ελληνικό στίβο & στους οικείους του. Καλό σου ταξίδι Βασίλη.

  Εικόνα

  Τουλάχιστον ας γυρίσουν όλα τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, ως αντιπολίτευση.Έστω κι έτσι κάτι θα μάθουν. Συγχαρητήρια στην Υπουργό Πολιτισμού,μακάρι ν ακολουθήσουν το παράδειγμα της και άλλοι συνάδελφοι της στην κυβέρνηση.

  Εικόνα


  ΥΔΡΑ

Εικόνα


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Refresh