Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 7 Mαίου 2021

 • «Κατέβασε διακόπτες» ο ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης μετά από 47 χρόνια λειτουργίας το παλαιότερο εν ζωή εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, στο πλαίσιο απολιγνιτοποίησης της χώρας

Ώρα 23:55 τα μεσάνυχτα. Ο Γρηγόρης Τσαλιάνης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει την εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας 4 του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, να προχωρήσουν στην άμεση μείωση του φορτίου και του σβησίματος της μονάδας.

 • Το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας.

Την Τετάρτη, αργά την νύκτα, ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 1975, σε μια περιοδεία του στην Κοζάνη, ο τότε πρωθυπουργός, Κωσταντίνος Καραμανλής, περιηγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις και τα κοντρόλ λειτουργίας του σταθμού, με τις δύο μονάδες που είχε κατασκευάσει η Γαλλική ALSTHOM και για την εποχή θεωρούνταν από τις πλέον σύγχρονες στη λιγνιτική βιομηχανία της Ευρώπης.

Η Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw, τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw, τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019. 

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306M w, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Γρηγόρης Τσαλιάνης, στο μέγιστο της λειτουργίας του, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Δήλωσε ότι στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, «την ώρα που εκτελούσαμε χειρισμούς για το τελευταίο σβήσιμο της τελευταίας μονάδας, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο, οι εργαζόμενοι, κάποιοι αμήχανοι, άλλοι συγκινημένοι, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών εκεί ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο. Κλείνει ένα κύκλος για τα στελέχη και τους εργαζόμενους και ανοίγει ένας άλλος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους», κατέληξε ο κ. Τσαλιάνης.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός, έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου, που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, σχολίασε ότι «για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα, ο ΑΗΣ Καρδιάς αποτέλεσε έναν σταθμό σύμβολο, που χαρακτήρισε και συνέδεσε την περιοχή της Κοζάνης και τη χώρα μας με την ηλεκτρενέργεια, το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, τη λειτουργία της πρωτοποριακής τηλεθέρμανσης» και ότι το σβήσιμο του ΑΗΣ «αποτελεί ένα σημαντικότατο οικονομικό πλήγμα για την περιοχή».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι η πόλη της Πτολεμαΐδας οφείλει τη θέρμανσή της τόσο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που έκλεισε το 2011, αλλά και στον ΑΗΣ Καρδιάς, που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες και ανέφερε ότι «κάθε κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας είναι μια τεράστια απώλεια για την περιοχή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το σκίτσο της ημέρας - 06/05/21

 • Μ.Βρετανία: Ένας στο 1 εκατ. που έκαναν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca εμφάνισε θρόμβωση

Μόνο ένας στο 1 εκατομμύριο Βρετανούς που έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσίασε θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

 • Η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Μ. Βρετανίας παρουσίασε σήμερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έξι άτομα από τα 5,9 εκατομμύρια που έλαβαν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca εμφάνισαν θρομβώσεις.

Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που αφορούσε την πρώτη δόση του εμβολίου, όταν εντοπίστηκαν 242 περιπτώσεις στα 22,6 εκατομμύρια άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση, δηλαδή περίπου ένας στους 100.000.

 • Οι ειδικοί θεωρούν μέχρι στιγμής ότι οι περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων προκύπτουν ως μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο. Ο κίνδυνος παραμένει ελάχιστος σύμφωνα με την βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Υγείας, η οποία για λόγους σύγκρισης, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως κάθε χρόνο έξι στις 10.000 γυναίκες εμφανίζουν θρόμβωση εξαιτίας των αντισυλληπτικών χαπιών.

Σημειώνεται πως στις 49 ανήλθαν οι Βρετανίδες που πέθαναν μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης της AstraZeneca. Ακόμη δεν είναι σαφές εάν έχουν καταγραφεί θάνατοι ανθρώπων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι αξιωματούχοι της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Υγείας επέμειναν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των ενδεχόμενων κινδύνων.


Το σκίτσο της ημέρας - 02/05/21


Σφαγή στο μετρό του Ρίο ντε Τζανέιρο

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε έξω από σταθμό μετρό του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία.

Σφαγή στο μετρό του Ρίο ντε Τζανέιρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αιματηρό συμβάν έγινε στη διάρκεια επιχείρησης των αρχών κατά εμπόρων ναρκωτικών σε μια παραγκούπολη στην περιοχή Τζακαρετσίνιο.

Τοπικά Μέσα σημειώνουν πως η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν σε εξέλιξη για τον εντοπισμό υπευθύνων για διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονιών, περιστατικά ομηριών σε τρένα και στρατολόγηση παιδιών στον κόσμο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ συνέδραμαν και άνδρες του στρατού, προκειμένου να εμποδίσουν τους εγκληματίες να διαφύγουν. Οι ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν ανεβαίνοντας στις στέγες, καθώς η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στη φαβέλα με θωρακισμένα οχήματα, όπως δείχνουν τα πλάνα που προβάλλουν τηλεοπτικά δίκτυα.

Επιπλέον, κάτοικοι της περιοχής ανήρτησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο όπου καταγράφονται εκρήξεις, ανταλλαγή πυρών και ελικόπτερα που πετούν πάνω από το σημείο.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σφαίρες κατέληξαν σε βαγόνι ενός τραμ, τραυματίζοντας δύο επιβάτες, ανέφερε η πυροσβεστική.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας εξ αυτών κατέληξε, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά το επεισόδιο δείχνουν πολίτες τραυματισμένους. 

Ήταν η φονικότερη αστυνομική επιχείρηση στην πολιτεία του Ρίο.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε αστυνομική επιχείρηση στο Ρίο, ξεπερνώντας τον απολογισμό των 19 νεκρών στη φαβέλα Κοπλέξ ντου Αλεμάου το 2017, με τη διαφορά ότι δεν χάσαμε κάποιον δικό μας την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας Ρονάλντο Ολιβέιρα.

Η αστυνομία είπε πως μεταξύ των νεκρών στο Τζακαρετσίνιο, βρίσκονται ηγετικά μέλη της συμμορίας ναρκωτικών Comando Vermelho, που ελέγχει τη ζωή στη φαβέλα. Τουλάχιστον 10 ύποπτοι συνελήφθησαν.

Σε κατάσταση συναγερμού

Η ευρύτερη περιοχή τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, με τα καταστήματα να κατεβάζουν ρολά, μια κλινική να βάζει λουκέτο, ενώ σταμάτησε η λειτουργία σε ένα εμβολιαστικό κέντρο κατά του Covid-19. Την ίδια ώρα,  κάτοικοι απέκλεισαν κεντρικό δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τα αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας.


Το σκίτσο της ημέρας - 29/04/21


Γερμανία: Πρώτο κόμμα οι Πράσινοι και σε νέα δημοσκόπηση

Αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα, Παρασκευή, οι Πράσινοι θα κατακτούσαν την πρώτη θέση και θα αποτελούσαν την ισχυρότερη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ τη συμπρόεδρό τους Αναλένα Μπέρμποκ θα ψήφιζαν απευθείας και για καγκελάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Γερμανίας ARD.

Γερμανία: Πρώτο κόμμα οι Πράσινοι και σε νέα δημοσκόπηση

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap για λογαριασμό του ARD. Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

 • Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και με το 14% των ερωτηθέντων να τους επιλέγει βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μπροστά από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο θα ελάμβανε 12% (+1%). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%). Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό συντηρητικών/Σοσιαλδημοκρατών παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό δυσαρέσκειας μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Άρμιν Λάσετ και τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Μπέρμποκ θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Σολτς το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Λάσετ το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.Εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου οι δορυφόροι της εταιρείας του Μασκ για το πολύ γρήγορο Ίντερνετ

Ιπτάμενα αντικείμενα εμφανίστηκαν να κινούνται στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη βόρεια Κύθνο, με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς να παράγουν τον παραμικρό θόρυβο, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Τα φωτεινά αυτά αντικείμενα χάνονταν σε συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, ή έσβηναν τα φώτα τους, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται ξαφνικά. Ψαράς που επικοινώνησε με το zougla.gr από τη βόρεια Κύθνο ανέφερε πως παρατήρησε περισσότερα από 50 ιπτάμενα αντικείμενα στον ουρανό.

Εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου οι δορυφόροι της εταιρείας του Μασκ για το πολύ γρήγορο Ίντερνετ

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως τα φωτεινά αυτά σήματα τα οποία εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης δεν είναι παρά οι δορυφόροι της εταιρείας SpaceX του Ίλον Μασκ που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για την παροχή γρήγορου, δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω του συστήματος Starlink.

Οι δορυφόροι του Μασκ εμφανίστηκαν και στην Πτολεμαΐδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.


Η φυλετική ποδοσφαιρική «αδελφότητα» της Ευρώπης δεν έχει… ρατσισμό

Η φυλετική ποδοσφαιρική «αδελφότητα» της Ευρώπης δεν έχει... ρατσισμό

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να παρακολουθήσει κανείς έναν ημιτελικό της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Θα τον προτιμήσει χωρίς δισταγμό π.χ. και από την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ας είναι φανατικός του σινεμά. Μια θεατρική παράσταση ή ένα φιλμ βλέπεται και μια άλλη ώρα, μια άλλη μέρα. Όχι και το ποδοσφαιρικό θέαμα, που έχει τη χάρη, τη μοναδική του χάρη, να το απολαμβάνει κανείς μόνο στην ώρα του. Ζωντανό.

 • https://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/

Μετά το Μάντσεστερ Σίτι-Παρί στο πρόγραμμα ήταν χθες το Τσέλσι-Ρεάλ. Τι σημασία έχει αν ήταν λιγότερο χορταστικός ο δεύτερος ημιτελικός από τον πρώτο; Η κρισιμότητα του παιχνιδιού είναι εκείνη που μαγνητίζει κι όχι η ποιότητα που περιμένει κανείς από τους δυο αντιπάλους σε τόσο υψηλό επίπεδο.

 • Οι δυο αγγλικές εταιρείες που προκρίθηκαν στον τελικό, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι, παίζουν μεθαύριο Σάββατο στις 07:30 μ.μ. για το πρωτάθλημα. Αγώνας διαφορετικός, σ’ άλλη διοργάνωση, που δεν θα κρίνει τίποτα. Η Μάντσεστερ προηγείται με 80 βαθμούς, η Τσέλσι βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 61, έναντι 67 της Μάντσεστερ Γιουναΐτεντ και 63 της Λέστερ.

Η Ρεάλ, δηλαδή η βασίλισσα της Ευρώπης, όνομα και πράμα με τους περισσότερους τίτλους, δεν τα κατάφερε χθες με το 4ο κλαμπ της Αγγλίας. Την Τσέλσι, που νίκησε μόνο 2-0 (φώτο). Λες και το άλλο: Από τον τελικό της Ευρώπης απουσιάζει η δεύτερη και η τρίτη της βαθμολογίας και παρούσα θα δηλώσει η τέταρτη Τσέλσι. Το πιο σωστό, βέβαια, είναι το άλλο, ότι για μια ακόμα φορά στον τελικό θα βρεθούν δύο αγγλικές ΠΑΕ. Δύο προϊόντα παραγωγής του αγγλικού πρωταθλήματος.

 • Δεν υπάρχει κανένας… εμφύλιος αγγλικός, επειδή θα… τσακωθούν στον τελικό δυο ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Το ίδιο ισχύει να πει κανείς αν θα είχαν προκριθεί η Ρεάλ και η Παρί. Ή η Μάντσεστερ Σίτι με την Μπάγερν. Όλες αυτές είναι της ίδιας… φυλής. Ανήκουν πια στην ίδια κατηγορία, έχουν τον δικό τους (!) ανταγωνισμό.

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικο, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μπάγερν, Παρί είναι αυτή την εποχή η αφρόκρεμα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Η περισσότερο εκλεκτή φυλή. Υπάρχουν κι άλλα μαγαζιά με προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσουν στην κορυφή, να διεκδικήσουν τα χοντρά πακέτα. Π.χ. η Γιουβέντους, η Ντόρτμουντ, δηλαδή ΠΑΕ φυλής απλησίαστης για δεκάδες ομάδες κατώτερης αξίας. Για ομάδες που δεν είναι σε θέση να μπουν στην αδελφότητα της διεθνούς ποδοσφαιρικής αριστοκρατίας.


Ορίστηκε ημερομηνία για επανδρωμένη διαστημική πτήση από τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος

Η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει σκάφος (πύραυλος και κάψουλα) New Shepard με πλήρωμα στο διάστημα στις 20 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το BBC, οι αστροναύτες μάλλον θα είναι από το προσωπικό της εταιρείας, μα μία θέση δημοπρατείται online.

Οι πτήσεις του New Shepard είναι υποτροχιακές: Προορίζονται να μεταφέρουν επιβάτες σε ένα ταξίδι πάνω και κάτω, που φτάνει για λίγο πάνω από ύψος 100 χλμ. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Karman Line, που έχει οριστεί ως το «σημείο έναρξης» του διαστήματος.

«Μόνο 569 άνθρωποι έχουν περάσει την Karman Line. Με το New Shepard μας, πρόκειται να το αλλάξουμε αυτό, και να το αλλάξουμε δραματικά» είπε η Αριάν Κορνέλ, διευθύντρια πωλήσεων για αστροναύτες (astronaut sales) της Blue Origin. Όταν ρωτήθηκε εάν θα ήταν ο ίδιος ο Μπέζος παρών στην πτήση της 20ής Ιουλίου, αρνήθηκε να απαντήσει.

Η ανακοίνωση της Blue Origin εκλαμβάνεται ως μια νέα ένδειξη της «ανάστασης» του διαστημικού τουρισμού μετά από ένα κενό περίπου 12 ετών.

Η πρόταση του Μπέζος είναι μόνο μία από αυτές που είναι πλέον διαθέσιμες για τους πολύ πλούσιους του πλανήτη. Ο μεγάλος του αντίπαλος, Έλον Μασκ, αναμένεται να εκτοξεύσει ένα από τα διαστημόπλοια Dragon της SpaceX με πλήρωμα που θα αποτελείται πλήρως από πολίτες. Θα τεθεί σε τροχιά και θα μείνει εκεί για ημέρες.

Το New Shepard είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, με ύψος 18 μέτρων και πλάτος τεσσάρων. Οι εκτοξεύσεις γίνονται από το Βαν Χορν στο δυτικό Τέξας.

Προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τις τιμές, ωστόσο μακροπρόθεσμα η εταιρεία ελπίζει να βγάζει περίπου 200.000 δολάρια ανά θέση.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Τόσα και τόσα έχει κάνει ο Πιερρακακης, δεν μπορεί να φτιάξει και αυτή τη βλακεία με τους έναντι λογαριασμούς για το ρεύμα; Κάποιος αλλος τρόπος θα υπάρχει να μετρούν το ρεύμα κάθε μήνα αντί κάθε τρίμηνο με επίσκεψη στα σπίτια.
 • Το άκουσα από μαθήτρια, κόρη φίλου, και δεν το πίστευα: οι συνδικαλησταράδες “εκπαιδευτικοί” απαίτησαν, και η Κεραμέως συναίνεσε, να μιλούν ΧΩΡΙΣ ΕΙΚΟΝΑ στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, λόγω προσωπικών δεδομένων! Τα παιδιά τόσους μήνες τον δάσκαλο τον ακούν, αλλά δεν τον βλέπουν!
 • Πρετεντέρης @ta_nea- η πενταμερής για το Κυπριακό έληξε άδοξα. Ο χώρος συμβιβασμού μοιάζει ανύπαρκτος και δυο κυριαρχίες σε ένα κράτος δεν νοούνται. Μία εξίσωση του 70% με το 30% είναι κακή δημοκρατία αλλά και λάθος αριθμητική #εμπιστευτικά
  Εικόνα
Ο Γκ. Νόμπρε,19, Σάο Πάολο, ειχε όνειρο την Ιατρική. Χρειαζόταν ιδιαίτερα, αλλα ήταν φτωχός. Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου του πρότεινε να καθαρίζει το κτίριο για δωρεάν μαθήματα. Δέχτηκε. Εδώ είναι ηστιγμή που με με την μαμά και την αδερφή του, μαθαίνουν πως πέρασε στο πανεπιστήμιο!
..

Εικόνα

 • Ο Χριστός Η Παναγία κ Οι Άγιοι Απόστολοι

Εν έτει 2021 στην τελευταία κομμουνιστική χώρα, οι κομμουνιστές της οποίας είναι μεγαλοσυνταξιούχοι ΔΕΚΟ, στέλνουν τα παιδιά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, κατοικούν σε βίλες στην Εκάλη κ στο Σούνιο, κάνουν πορείες για το δίκιο του εργάτη!

Εικόνα
Εικόνα
 • Εικόνα
 • Greece. This is it.

Εικόνα
ΒΑΣ.ΒΙΛ: Η πραγματική ταλαιπωρία είναι τα πάνω από 60 δις € που μας κόστισαν οι τράπεζες μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας – συν τα Ηρακλής που έπονται, συν τον αφελληνισμό τους.

Εικόνα


Εικόνα

Εικόνα

 • Όλες οι πορείες, διαδηλώσεις και λοιπές επαναστατικές ασκήσεις από τις 11 και μετά. Να στρώσουν επιδερμίδα οι αγωνιστές, να πιουν κι έναν λαϊκό φρέντο καπουτσίνο να στανιάρουν γιατί αυτά τα ξενύχτια με μπύρες, τσίπουρα, ρακές κ.λπ. υποσκάπτουν το αγωνιστικό φρόνημα.

 • Τζουμάκας-Άχαστος-Μαριλίζα. Ξεχειλίζει η ναφθαλίνη … (Μετά αναρωτιούνται γιατί τους κάνει πλάκα ο Κανένας)

  Εικόνα