Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Λίγο μετά το Μαργατίτη, στα νότια του νόμου Θεσπρωτίας, το Έλος Καλοδικίου αποτελεί, μέσα στο άγριο τόπο, εκτός από ένα ακόμη σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά και ένα οφθαλμόλουτρο σπάνιας ομορφιάς, ένα καταπράσινο από νούφαρα “νησί”.

Από τα θαύματα της Φύσης: Η Λίμνη με τα Νούφαρα
 • Τριγυρισμένο από βουνά και μεγάλους καλαμώνες, διαφέρει από τις εκβολές του Καλαμά. Πολλά υδρόβια πουλιά  (ερωτικοί, πάπιες, ποταμίδες), βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια.
Αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, τσίφτηδες, γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν. Στο βόρειο τμήμα του, μια μεγάλη έκταση  καλύπτεται από νούφαρα. Τέλη Μάη που ανθίζουν, το Έλος χαρίζει θέαμα μοναδικό.
..
Το έλος Καλοδικίου, η λίμνη με τα νούφαρα (Θεσπρωτία) ΑΝΩΘΕΝ - Aerial video by drone Dji Mavic Pro - YouTube
 • Με κυάλια, ανακαλύπτει κανείς ανάμεσα στα καλάμια  και στα άλλα υδρόβια φυτά,  θαυμαστά  παρυδάτια πουλιά κι ίσως κάποιον μυοκάστορα να λιάζεται.
Η λίμνη κοντά στο Μαργαρίτη Θεσπρωτίας, καλλιεργούνταν από τους κατοίκους των χωριών Μάντουκα, Μορφάτι, Ελευθέρι και Πυργί. Όταν ο Αλή Πασάς κατέκτησε την Ήπειρο,  έφτιαξε ένα φράγμα από τη μεριά του Πυργίου για να μη σπέρνουν οι ντόπιοι κάτοικοι στα χωράφια του, τα οποία είχε παραχωρήσει σε εξισλαμισμένες.
..
 • Το 1913 δημιουργήθηκε το φράγμα στην γέφυρα του Μουρίου και το 1952 και το 1965 επεκτάθηκε.  Η λίμνη εμπλουτίστηκε  με γόνο ψαριών το 1952.
Η έκταση της λίμνης καλύπτει τα 4.500 στρέμματα, από τα οποία το ένα τρίτο είναι στεριά.
Εκτός από τα βουνά τριγύρω από αυτή, έχει και πηγές,  που αναβλύζουν από το υπέδαφος της.
 • Για να αντιμετωπιστούν οι βδέλλες που παλαιότερα ταλαιπωρούσαν όσους  επιχειρούσαν να μπουν στην λίμνη  για παπύρι, ρίχτηκε σε αυτή ένας συγκεκριμένος γόνος ψαριού από την Ιταλία, που έτρωγε τις βδέλλες.

Η λίμνη με τα Νούφαρα - Wetland of Kalodiki - Υδροβιοτοπος Καλοδικίου | Mapio.net

Στη δεκαετία του 1980 απαγορεύτηκε το κυνήγι και το ψάρεμα,  η λίμνη εμπλουτίστηκε με διάφορα  υδρόβια ζώα, όπως οι μυοκάστορες και σήμερα λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του, το Έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
 • Την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού, το Έλος αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παράδεισο, αφού τότε βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους τα νούφαρα και συγκεκριμένα η κατηγορία nymphea alba.
Μεγάλα καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα. Πάνω τους φέρουν μεγάλα λουλούδια, άσπρα, κίτρινα ή ροζ, σε σχήμα κυπέλλου, με πολυάριθμα πέταλα σε μονή ή διπλή σειρά.
.
ROMIANEWS: Υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα στο έλος Καλοδικίου.Λόγω της σημαντική οικολογικής και βιολογικής αξίας του έχει χαρακτηριστεί ως π… | Greece, Outdoor, Water
 • Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών, κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια, 20 είδη θηλαστικών 11 είδη ερπετών και 5 αμφιβίων. Αγριόγατες, σκαντζόχοιροι, βίδρες, κουνάβια, νυφίτσες, αλεπούδες, σκαπτοποντικοί, ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.

Λίμνη-Έλος Καλοδικίου -- Kalodiki lake Photo from Morfi in Thesprotia | Greece.com

Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και χρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ
αυτό είναι θράσος, έκανε τόσες πορείες για τον Κουφοντίνα και τώρα τον πήρε ο πόνος που δεν θα πάει ο κόσμος στο χωριό να κάνει Πάσχα

Εικόνα

Α.Λ: Πάνω από 100 δις στοίχισε το ένα εξάμηνο “διαπραγμάτευσης” του Αλέξη και του Μπαρουφάκη το 2015. Αλλα τόσα στοίχισε το κλείσιμο των τραπεζών και η απαξίωσή τους που οδήγησε σε χρηματοδότησή τους από το Κράτος. Και αυτοί έχουν το θράσος και μιλάνε σήμερα για την οικονομία και το “μαξιλάρι” που άφησαν στραγγαλίζοντας τη μεσαία τάξη,μαξιλάρι που δεν έφτασε ούτε μέχρι το Γεννάρη να καλύψει τις ανάγκες των μέτρων στήριξης απωλειών λόγω Covid. Γι’αυτό και οι σφαλιάρες των δημοσκοπήσεων ακόμα και από φιλικά ΜΜΕ (όπως το Οπεν) πέφτουν συνεχόμενες στο σβέρκο τους.

 • Ο Μητσοτάκης μειώνει φόρους, δευτερη φορά σε 1,5 χρόνο. Θα το έκανε και ο Άχαστος αλλά 4,5 χρόνια ήταν λίγα….
 • Δύο πανδημίες είναι κοντά στο τέλος τους… Covid-19 & ΣΥΡΙΖΑ
 • Μ.Γ: Χώρα στην οποία κατοχυρώνεται και νομοθετικά το #ακαταδιωκτο για υπουργούς, τραπεζίτες και επιστήμονες σε καιρό πανδημίας, είναι παραδομένη στην ανομία και στη διαφθορά. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μπανανία όλων των εποχών. Με διαφθορά.
 • Λ.Β: Αν κρίνουμε από τους απατεώνες των τραπεζών που έχουν εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που επίσης το εξασφάλισαν όταν υπέγραφαν το PSI το 2012, συμπεραίνουμε πως το ακαταδίωκτο ή κράτος δικαίου αλά καρτ αποτελεί τεκμήριο ενοχής και λαμογιάς.
 • Είμαστε ο μόνος λαός του δυτικού κόσμου που θα μπορούσε να φέρει κομμουνιστές στην εξουσία μέσω εκλογών!..
 • Εικόνα
 • Εν τω μεταξύ ολοι οι ” να πεθάνει η Ελλάδα να ζήσουμε εμείς” που χλεύαζαν την μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το αρνί, το πασχαλινό τραπέζι με τους συγγενείς κ γενικά το Πάσχα στο χωριό, ξαφνικά νιώθουν νοσταλγία και θλίψη που θα τα στερηθούν . Η υποκρισία στα καλύτερά της
 • Ναι, ναι, ήταν υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, ναι ήταν αρμόδιος για το ασφαλιστικό. Και ναι… Τράκαρε με ανασφάλιστο όχημα.
Εικόνα
 • Γ.ΦΛ: Η Αριστερά, όταν δεν μπορεί ν’ αντιπαρατεθεί σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, στήνει σκιάχτρα για να δώσει μάχη. Εκεί εμφανίζεται η δομική αδυναμία της συντηρητικής παράταξης ν’ αντιπαρατεθεί. Έτσι έμεινε μόνος του ο Κ. Χατζηδάκης να παλεύει για τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών
 • Ο.Σ: Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση που ψήφισε νόμο για το ακαταδίωκτο των μελών Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Θα ήταν εθνική ντροπή, οι οπαδοί της 17Ν που έχουν καταστρέψει ζωές κι οικογένειες με δικαστικά πογκρόμ (βλ. Γεωργίου) να ξανακάνουν τα ίδια με ανθρώπους που έσωσαν χιλιάδες ζωές.
 • Δεν υπάρχει η αλητεία των ζαίων.Ήθελαν να στήσουν βιομηχανία μηνύσεων κατα των λοιμωξιολόγων ,για να έχουν να πουλάνε αφήγημα στα γίδια.Τέτοιοι α@@τες δεν θα ξαναπεράσουν
 • Ναι, αλλά με ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πάει στο διάστημα… Χατζηδάκης: Οι υπολογιστές του ΕΦΚΑ θα αντικατασταθούν γιατί έχουν ακόμα Windows 2000
 • Δεν έχει καταλαβει ότι το εμβόλιο γίνεται για να αποκτήσουμε ανοσία; Νομίζει ότι το κάνουμε από άποψη;
Εικόνα