16.2 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Κάθε Μάιο, στους πρόποδες του Ολύμπου και στη Κρήτη,  το “αστέρι της Βηθλεέμ” ή “ορνιθόγαλο”, κάνει την εμφάνιση του στην Ελληνική γη και τα πλούσια μικροσκοπικά λευκά άνθη του, ανάμεσα σε άγριους κρόκους της φύσης, σαγηνεύουν.

  • Αρχικά, στην Ευρώπη ήταν γνωστό ως “κρεμμύδι του σκυλιού”, αλλά μέχρι τον 15ο αιώνα συνδέθηκε άμεσα με τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και έτσι ονομάστηκε “αστέρι της Βηθλεέμ”. Το όνομα, αναφέρεται κυρίως και  στα έξι πέταλα του άνθους.

Ορνιθόγαλο | Αλεκάτη: βότανα, μανιτάρια, τροφή, θεραπείες, συνταγές,  καλλιέργεια

Αντίστοιχα, “ορνιθόγαλο” ονομάστηκε από μια περίεργη σύμπτωση, το ελληνικό όνομα που συντηρείται στο σύγχρονο επιστημονικό γένος ήταν “γάλα του πουλιού” και ονομάζεται “γάλα του πουλιού” σε διάφορες γλώσσες.
  • Ο όρος “γάλα του πουλιού” είναι συνώνυμος με ένα “εκλεκτό πράγμα”, αλλά αρχικά ήταν υπαινιγμός σε μια αρχαία πεποίθηση ότι τα περιστέρια ανήκαν σε ένα ενιαίο φύλο και τα μεγάλα στήθη του περιστεριού ήταν σε θέση να δώσουν το γάλα, όπως τα θηλαστικά, στα νεογνά τους.
Το περιστέρι σε Μέση Ανατολή θεωρούνταν πως κατέβηκε κάποτε στον κόσμο σαν ευεργέτης της ανθρωπότητας με τη μορφή αστεριού, έτσι ώστε και το αστέρι και το περιστέρι συμβόλιζαν κάποιες θεές όπως η Ιστάρ, η Αφροδίτη και η Κυβέλη.
Έχει λοιπόν, αρχαιοελληνική ρίζα και σημαίνει “του πουλιού το γάλα”, εννοώντας κάτι το εκλεκτό.
  • Το ορνιθόγαλο, είναι ένα ποώδες φυτό που αναπτύσσεται από βολβούς, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε χρόνο. Οι βολβοί έχουν ωοειδές σχήμα και διάμετρο 1 – 3cm. Το περίβλημα του βολβού είναι σαν μεμβράνη. Τα φύλλα είναι στενά και γραμμικά. Τα άσπρα, αστεροειδή άνθη σχηματίζονται πάνω σ’ ένα κορμό που μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά σε ύψος. Τα λουλούδια εμφανίζονται στο φυτό από Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο.

 

Παρόλο που ο βολβός του φυτού είναι βρώσιμος, τα υπόλοιπα μέρη του, φύλλα, άνθη, καρποί, είναι τοξικά και επικίνδυνα τόσο για τον άνθρωπο όσο και τα ζώα. Η ποιοτική και άφθονη γύρη του, που δυναμώνει τα μελίσσια και συλλέγετε κατά επιλογή από τις μέλισσες, ακόμη και σε μέρη που φύονται πολλά μελισσοκομικά φυτά της εποχής.
  • Αντίθετα, είναι πολύ τοξικό φυτό για τα άγρια ζώα και όλα τα μέρη του φυτού πρέπει να θεωρούνται ως δηλητηριώδη. Το απόσταγμα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σαν θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του τρόμου και της αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης ή της θλίψης. Επίσης, σε διάφορα έλκη, φλύκταινες, αέρια του εντέρου και σε ορισμένες σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

*****

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Ανάμεσα στα στενά δρομάκια του Μετσόβου, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τον περίπατο του, ο κεντρικός δρόμος πάντα σε οδηγεί σε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, απαράμιλλης ομορφιάς. Το πάρκο των 10 στρεμμάτων, ο Αβερώφειος κήπος, με θέα τις πλαγιές της Πίνδου και στο κέντρο του το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θα σας κόψει την ανάσα.

Αβερώφειος Κήπος | Δήμος Μετσόβου | Κοινωφελής επιχείρηση

  • Σπάνιο και μοναδικής ομορφιάς πάρκο, πλημμυρισμένο από ενδημικά είδη δέντρων και φυτών, από τη πλούσια χλωρίδα της Πίνδου.  Ο Αβερώφειος κήπος, είναι μία εξαιρετική μικρογραφία της Πίνδου, μιας και φιλοξενεί αναρίθμητα δέντρα και φυτά που αντιπροσωπεύουν τη χλωρίδα της. Πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων, φύονται στη περιοχή.

Αβερώφειος Κήπος | Μνημεία & Αξιοθέατα | Πολιτισμός | Ν. Ιωαννίνων |  Περιοχές | WonderGreece.gr

Στο κέντρο, το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο οποίο προσευχήθηκε για βοήθεια το 1840 ο Γεώργιος Αβέρωφ, πριν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Από τότε δεν ξαναγύρισε ποτέ. Κράτησε όμως το λόγο του και με χρήματα που έστειλε, επισκεύασε την παλιά εκκλησία και έφτιαξε ολόγυρα της, τη μικρογραφία της Πίνδου.
  • Στην έκταση του πάρκου, μία παιδική χαρά για τους λιλιπούτειους φίλους, μία πετρόχτιστη γεφυρούλα και μία τεχνιτή λίμνη, συμπληρώνουν το τοπίο. Πρόκειται για ένα επίγειο παράδεισο με μοναδικό φυσικό κάλλος!!

Αβερώφειος Κήπος – Νερόμυλος Γκίνα - Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

*****

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Μαθαίνουμε ότι οι χαροκαμένοι γονείς της Μακρυνίτσας έχουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς είναι άνεργοι. Όποιος μπορεί βοηθάει ή έστω κοινοποιεί. Για να είναι πιο ξεκάθαρο:

Τραπεζα Πειραιώς
GR52 0171 2580 0062 5815 1296 466
Πηγή: TheNewspaper.gr
**
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα
  • Παιδιά έστω και 1 ευρώ ο καθένας να διαθέσει μπορεί να κάνει την διαφορά.Είχα καταθέσει στο παρελθόν για τον μικρό Παναγιώτη και πραγματικά νιώθω απέραντη χαρά που συνέβαλα να γυρίσει υγιής.Εννοείται θα βοηθήσω και εδώ.Το ξέρω είναι δύσκολοι καιροί αλλ…

    Δείτε περισσότερα
  • Για να είναι πιο ξεκάθαρο:
    Τραπεζα Πειραιώς
    GR52 0171 2580 0062 5815 1296 466
  • Όσοι μπορούμε, εννοείται να βοηθήσουμε! Θεωρώ ότι και το 1€ μετράει. Μαζεύονται αν βάλει κάτι ελάχιστο ο καθένας μας!! Θα μπορούσε κάποιος να μου πει τι άλλο έχει συμβεί στους ανθρώπους; γιατί με τα σχόλια που διαβάζω,νομίζω ότι κάτι έχει συμβεί; ή κάν…
  • Είμαι από την περιοχή και η ενημέρωση που έχω να σας κάνω είναι ότι η οικογένεια χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Ο λογαριασμός είναι σωστός και αληθινός και έχει πάρει νομική άδεια για να γίνει η δωρεά. Σημείωση όταν κάνουμε κατάθεση στη τράπεζα η επισή…

    Δείτε περισσότερα

Lockdown : Το «Πάσχα στο χωριό» διχάζει τους ειδικούς

  • «Φωτιά» παίρνει, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη εβδομάδα, η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό, αφού παρά τα πολλά κρούσματα, αλλά και την έκρηξη στους κρίσιμους δείκτες, από την κυβέρνηση συζητούν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown
ΤοΒΗΜΑ Team
Lockdown : Το «Πάσχα στο χωριό» διχάζει τους ειδικούς | tovima.gr

Μάλιστα, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα οι επιστήμονες της χώρας μας θα ξεκινήσουν να συζητούν το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Όπως και οι ίδιοι διευκρινίζουν, τότε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει σταθερή πτώση, όπως αυτή διαφαίνεται την εβδομάδα που διανύουμε.

  • Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι επιστήμονες

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά στο σχέδιο Πάσχα στο χωριό. Πρόκειται για εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, αφού ο κόσμος έχει φανερά πλέον κουραστεί και θα του κάνουν καλό λίγες ημέρες αποσυμπίεσης. Βέβαια θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.

  • «Υπάρχει η ασφάλεια του να είναι κάποιος εμβολιασμένος, να έχει νοσήσει και να έχει αντισώματα, ή του να κάνει τεστ πριν μετακινηθεί. Αυτά είναι τρία εργαλεία που είναι σημαντικά και μπορούν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, δεδομένου βέβαια ότι επιδημιολογικά μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Το ζήτημα στο Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να μείνει ο καθένας στο δικό του σπίτι, χωρίς να βρεθούμε με συγγενείς, φίλους ή όποιον άλλον θέλετε» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

  • «Είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο αέρας είναι πολύ καλύτερος, δηλαδή στους δρόμους και τις αυλές στα χωριά μας και να ψήσουμε το αρνί, παρά να είμαστε στα μέσα διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Εκεί η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη» συμπλήρωσε.

***

Στο δεύτερο στρατόπεδο είναι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

«Να πάρω τα παιδιά και την οικογένεια και να πάμε στο εξοχικό μας στο χωριό τη στιγμή που αν κάποιος από εμάς κολλήσει τον κορωνοϊό και χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη θα είναι ολόκληρο το σύστημα πολύ πιεσμένο. Να το κάνουμε μαζικά αυτό και να το ρισκάρουμε; Εγώ προσωπικά λέω όχι» είπε από την άλλη πλευρά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ.

  • Ανοιχτούς ναούς ζητά η Ιερά Σύνοδος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

«Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Σήμερα στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 20 τετραγωνικά μέτρα.

  • Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το άνοιγμα της χώρας

Οι ημερομηνίες για την «επιστροφή στην κανονικότητα» μπορεί να μην έχουν κλειδώσει ακόμη, ωστόσο υπάρχει ένα προσχέδιο στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτό, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια -μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου- αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

To Σάββατο 24 Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες. Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.

***

Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία θα γίνει με γνώμονα και την τουριστική περίοδο, η οποία ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστή με τουρίστες στη χώρα.

Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών σχολείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα 10 Μαΐου και στόχος του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από τις εισηγήσεις των ειδικών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εικόνα της πανδημίας του κοροναϊού.

*****

Τώρα την ξαναθέλουν τη βιομηχανία… (Του Γιώργου Κράλογλου)

Γεμίσαμε Τουρκία και Βαλκάνια με ελληνικές βιομηχανίες (του 40χρονου διωγμού) και επιστρέφουμε τώρα με ασυγκράτητη βιομηχανική αγάπη… Το πιστεύετε;

Διαβάζουμε σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης “…συνεδρίασε, για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και της εκπροσώπου της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Δέσποινας Μακρή.

Πρόκειται για το μισό υπουργικό συμβούλιο. Και έχει ξεχωριστή σημασία καθώς ο κ. Γεωργιάδης “…ανέδειξε τη σημασία συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων με Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής, που θα συσταθεί”.

Μετά από όλα αυτά, ποιος να αμφισβητήσει πλέον ότι η ελληνική Πολιτεία θέλει και σέβεται τη συμμετοχή της βιομηχανίας σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας.

Κανείς, λέμε εμείς, εκτός από τη βιομηχανική ιστορία του τόπου και ειδικά τα κεφάλαια που γράφτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Το 1975 -1985, η ελληνική βιομηχανία είχε ένα και μόνο αίτημα. Κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Φροντίστε να έχουμε ίσους όρους με τα άλλα κράτη -μέλη και παρόμοιο οικονομικό μοντέλο. Εάν το πετύχουμε εμείς θα τα καταφέρουμε.

Στις “εξέδρες” όμως του τότε στίβου του πολιτικού ανταγωνισμού ήταν η καλλιεργημένη ελληνική σοβιετία, ως προσφερόμενο πελατειακό δυναμικό.

Ποιος θα χάλαγε την πράσινη ή την μπλε “μαγιά” (που ήταν για το ζύμωμα της σοβιετίας) επειδή θα τα μάζευαν οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές να φύγουν από την Ελλάδα.

Η ελληνική βιομηχανία ήταν το πρόβλημα ή το ΠΑΜΕ, που θα σήκωνε μονάχο του τη σημαία του βιομηχανικού διωγμού.

Στο ερώτημα της βιομηχανίας “Θέλετε ή όχι βιομηχανία στην Ελλάδα;” η απάντηση, από τον Καραμανλή, ήταν “Θα σας ρίξω στην θάλασσα της ΕΟΚ για να κολυμπήσετε”.

Από τον Παπανδρέου “Θα γκρεμίσουμε τα κάστρα της ολιγαρχίας. Θα δώσουμε στον λαό την εθνική παραγωγή”.

Την ίδια ώρα όμως, παραλάμβαναν τα ΜΟΠ να τα μοιράσουν δήθεν για την περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη της Ένωσης στην οποία, κορυφαία ήταν και η Ελλάδα…

Το 1985-1995, ξηλώνουμε την ταμπέλα “Υπουργείο Βιομηχανίας”, διαλύοντας και υπηρεσίες. Ελληνική σοβιετία και βιομηχανία με ολιγάρχες δεν πάνε μαζί… Στο κάτω-κάτω η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία είχαν υπουργεία Βιομηχανίας. Μας έφταναν αυτά…

Μετά το πρώτο κύμα αποβιομηχάνισης της Ελλάδας και την αποεπένδυση διώξαμε ό,τι είχε απομείνει στη χώρα. Ελαστικά, είδη αυτοκινήτου, συναρμολόγηση, λιπάσματα, ναυπηγεία, χημικά, πρώτες ύλες και άλλα πολλά.

Διώχναμε τα ιδιωτικά και χτίζαμε την κρατική βιομηχανία. Αυτήν που πληρώνουμε ακόμη από την τσέπη μας. Χειρότερη και από τις ιδιωτικές προβληματικές που κρατικοποιήσαμε…

Το 1995-2005 σκεφτήκαμε ξανά τη βιομηχανία γιατί η ανεργία βρόνταγε πόρτες και παράθυρα. Και ανοίγανε μόνο κρατικά, των ΔΕΚΟ και κρατικών βιομηχανιών, που ήταν ήδη για τα μπάζα…

Ποια ήταν η λύση; Μελέτες, Επιτροπές και ομάδες εργασίας για να ανακαλύψουμε μια νέα βιομηχανική Ελλάδα.

Εναπομείναντες βιομήχανοι και εκπρόσωποί τους υπολογίζουν πως στα υπόγεια των οικονομικών υπουργείων υπάρχουν μελέτες με περισσότερες από 7.600 σελίδες!! Μία μόνο μελέτη ξεπερνά τις 1.500 σελίδες!!

Το 2005-2015 (ειδικά μετά την πτώχευση του 2009) αρχίσαμε να μετράμε τη βιομηχανική μετανάστευση, και τη μετατροπή ξανά σε βοσκοτόπια όλης της ακριτικής Βόρειας Ελλάδας. Από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Έβρο.

Κατά τα άλλα. Φτιάξαμε στα χαρτιά ένα υπουργείο Επενδύσεων, που δεν λειτούργησε ποτέ!! Και 4-5 επιτροπές και φόρουμ μιας νέας εκβιομηχάνισης…, λες και περπάτησε η προηγούμενη…

Το 2015 μέχρι και σήμερα, δεν χρειάζεται να τα πούμε εμείς. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Το 98,5% της δευτερογενούς παραγωγής είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες (μέχρι να πάρουν και αυτές τον ίδιο δρόμο με τη βιομηχανία).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με βαρύ πόνο…, για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης πρότεινε εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, (δικής του εμπνεύσεως), βασισμένο στη βιομηχανία (αρκεί να είναι μικροί και πολύ μικροί οι βιομήχανοι…, λέμε εμείς). Και η Ν.Δ, ως κυβέρνηση, θα βάλει τα οικονομικά υπουργεία να κάνουν τη δουλειά του υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο καταργήθηκε πριν 40 χρόνια!!

[email protected]


  • Ο Δένδιας στάθηκε σωστά απέναντι στον Τσαβούσογλου. Όμως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης@www.tovima.gr
***
Καλά τα είπε ο Δένδιας, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν | tovima.gr

Όμως, εξηγεί γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι ο διάλογος είναι «μπρα ντε φερ». Δηλαδή, μια διαδικασία που δεν αναζητούν οι δύο πλευρές κοινό τόπο, αλλά ανοίγουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και διαφιλονικούμενα ζητήματα ελπίζοντας να υποχρεώσουν τον συνομιλητή τους σε υποχώρηση.

Αυτό έκανε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου ανοίγοντας προκλητικά όλα τα ζητήματα. Σίγουρα, όλα αυτά η Τουρκία τα έχει ξαναπεί. Και επίσης σίγουρα δεν είχε δείξει ότι αλλάζει στάση επ’ αυτών. Όμως, είχε ένα σαφή συμβολισμό να επιλέξει να τα θέτει έτσι.

Γι’ αυτό και ορθά ο Νίκος Δένδιας απάντησε. Και δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω, υπενθυμίζοντας όχι μόνο τις πάγιες ελληνικές θέσεις αλλά και το διεθνές δίκαιο. Την ίδια ώρα που επανέλαβε και ορθά την ελληνική θέση για διάλογο.

Αυτή η συνομιλία μπροστά στις κάμερες δείχνει πώς είναι αυτή τη στιγμή ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Τις μεγάλες αποστάσεις.

Την τουρκική επιθετική στάση και το διαρκές άνοιγμα μετώπων.

Την απροθυμία να φανεί διάθεση συμβιβασμού.

Δείχνει όμως και ότι η Τουρκία δεν μπορεί εύκολα να σηκωθεί από το τραπέζι.

Δεν μπορεί να πει «δεν θα κάνω διάλογο».

Θα τον υπονομεύσει, αλλά δεν θα τον αρνηθεί.

Αυτό φτιάχνει ένα τοπίο σίγουρα δύσκολο για την Ελλάδα.

Όχι μόνο, γιατί η Τουρκία θα πάει με αυτή την τακτική που θα δυναμιτίζει τις προσπάθειες συνεννόησης και δεν θα επιτρέπει να καταγράφονται βήματα προόδου.

Κυρίως γιατί οι δυο χώρες έρχονται με άνισους όρους.

Η μία έρχεται με μια αλαζονική σχεδόν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και η άλλη τραυματισμένη από μια δύσκολη δεκαετία.

Όμως, και η Ελλάδα μπορεί να έχει ισχυρά σημεία υπέρ της.

Στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των αντιθέσεων, στο εσωτερικό της έχει υποχωρήσει η βαρύτητα των πατριδοκάπηλων όλων των αποχρώσεων, σέβεται τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει και τους κανόνες τους.

Πάνω από όλα έχει τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί οικονομικά και κυρίως κοινωνικά, να έχει μια δίκαιη ανάπτυξη που να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν σε αυτή τη χώρα και άρα να έχει την αυτοπεποίθηση που αναλογεί σε μια κοινωνία που δεν αισθάνεται αδικημένη από την ίδια της την πατρίδα.

Γιατί ισχυρή Ελλάδα είναι η ανασυγκροτημένη οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.

Και αυτή η Ελλάδα θα μπορέσει να οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και τελικά τη συνεργασία.

Όμως, όλα αυτά απαιτούν έναν άλλο διάλογο.

Στη χώρα μας και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Για ένα κοινό σχέδιο και το μέλλον αυτού του τόπου.

*****

Του Άγη Βερούτη – Με διαφορά, η πιο ψηφιακά προηγμένη πόλη της Ελλάδας είναι τα Τρίκαλα:

– η μόνη με υπηρεσία ψηφιακού ελέγχου smart-city εντός του δήμου που έχει την “Αναπτυξιακή e-Trikala” για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τεχνολογικής αναβάθμισης της πόλης από το 2008

– έχει 5G από το 2019

– έχει λεωφορεία χωρίς οδηγό εδώ και 6 χρόνια

– έχει δωρεάν ασφαλές ασύρματο δίκτυο σύνδεσης Ίντερνετ (free-WiFi ) από το 2005 με δωρεάν προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε κάθε δημότη

– έχει θερμοκοιτίδα δωρεάν φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων με όλες τις υποδομές – GiSeMi Hub (για high technology start-ups), ονομάζεται “κόμβος καινοτομίας” στην καθομιλουμένη

– έχει εφαρμογή κινητού “smart-parking” που σου λέει πού έχει διαθέσιμη θέση να παρκάρεις ανά πάσα στιγμή, και με αισθητήρες για 50 θέσεις ΑΜΕΑ, γιατί δεν είναι όλοι πολιτισμένοι σε αυτό τον κόσμο!

Έχει κι άλλα πολλά τεχνολογικά προηγμένα στα Τρίκαλα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κυρίως έχει δήμαρχο τον Δημήτρη Παπαστεργίου, με ανοιχτόμυαλο επιτελείο και στρατηγικό σχεδιασμό για 20 χρόνια μπροστά.

  • Τι δεν έχουν (ακόμη) τα Τρίκαλα;

Δεν έχουν τις εταιρείες που θα προσλάβουν τους πιο ικανούς ψηφιακούς νομάδες από όλα τα μέρη της χώρας για να υλοποιήσουν κάποια από τα βήματα προς την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι οι εργάτες της γνώσης και της τεχνολογίας που μπορούν να δουλέψουν για να προσθέσουν αξία με τις ιδέες τους και την εργασία τους σε μια προσπάθεια, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!

Η Ελλάδα έχει διάσπαρτο ανά τον κόσμο πολύ υψηλής στάθμης επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, που θα προτιμούσε να δουλεύει στην Ελλάδα παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, να βλέπει τους φίλους του και την οικογένειά του, αλλά να πληρώνεται κανονικούς μισθούς και όχι ελληνικούς!

Το φορολογικό κίνητρο έχει δημιουργηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά πρέπει να υπάρξει και το ασφαλιστικό για να ισορροπήσει. Οι εταιρείες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε φορολογικά και εισφορολογικά. Τα βλέπουν μαζί σαν ένα εργοδοτικό κόστος που δεν πηγαίνει στις τσέπες του εργαζόμενου μεν, αλλά η εταιρεία το συνυπολογίζει στο τελικό κόστος της.

Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για 200% αποσβέσεις δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και 0% φόρο εισοδήματος για τα πρώτα 3 χρόνια μιας πατέντας σε όποιες εταιρείες έχουν διεθνή πατέντα που λειτουργούν από την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει να δημιουργείται ένα γόνιμο έδαφος μετεγκατάστασης τόσο για ερευνητικές μονάδες διεθνών εταιρειών όσο και νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, για το οικονομικό όφελος και κυρίως για την ποιότητα ζωής που προσφέρει μια χώρα με 9 μήνες καλοκαίρι και την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη.

Δεν θα μου φανεί περίεργο αν στα επόμενα λίγα χρόνια τα Τρίκαλα ή όποια άλλα Τρίκαλα βγουν μπροστά με καινοτόμες ιδέες προσέλκυσης high-tech εταιρειών από όλη την Ευρώπη και δημιουργηθεί έτσι η Ευρωπαϊκή Silicon Valley στην ελληνική επικράτεια.

Με την είσοδο στην 4η βιομηχανική επανάσταση, την ανανεώσιμη ενέργεια και την ηλεκτροκίνηση του Κυριάκου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους από τον Πιερρακάκη, τον εκσυγχρονισμό του Ασφαλιστικού από τον Χατζηδάκη (όλα του Κυριάκου είναι εδώ που τα λέμε), και τις έξυπνες πόλεις σαν τα Τρίκαλα του Παπαστεργίου, η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να μη χάσει το επερχόμενο 4ο τεχνολογικό τρένο.

Αρκεί να μη σκοντάψουμε στις εκτενείς διορθωτικές ενέργειες της οικονομίας, που θα χρειαστεί να κάνουμε στο τέλος του κορονοϊού.

Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ευημερούσα χώρα σε κράτος που να είναι ορκισμένος εχθρός της επιχειρηματικής προσπάθειας, από όπου και αν προέρχεται.

Αυτό. www.facebook.com/a.veroutis


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

https://twitter.com/i/status/1382745839844610055


  • Σκεφτείτε σε τι περιβάλλον μεγαλώνει ένα παιδί που οι γονείς του καταλαμβάνουν το σχολείο για να μην κάνει self test.
  • Τεράστια διαφορά: Ο Ν. Δένδιας δεν «έμεινε Πάκης» μπροστά στον Τσαβούσογλου.
  • Μπραβο στον Δένδια. Δεν μπορούσε στις δηλώσεις του να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις. Τώρα χρειαζονται προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί.
  • ‘Αγκυρα 15 Απριλίου 2021.Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Δένδιας έπραξε σήμερα το αυτονόητο. Υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια της Ελλάδος. Υπερασπίστηκε έτσι τις αξίες, την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Εικόνα

  • Στην αρχή είχαμε αρνητές του κορωνοιού. Μετά αρνητές των εμβολίων. Τώρα έχουμε και αρνητές self test. Αντιδραστικοί χωρίς αιτία, εις βάρος των υπολοίπων.
  • Εικόνα

Εικόνα


  • στον Σύριζα κουτουλάνε σαν ζαλισμένα κοτόπουλα με την εμφάνιση που έκανε ο #Δένδιας στην Τουρκία Μιλάμε για απίστευτη απελπισία
Εικόνα