20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαϊου 2021)

Η μεγάλη συμμετοχή στον Εμβολιασμό χτίζει σταδιακά ένα τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει να επιστρέψουμε νωρίτερα στην Κανονικότητα. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλων μας


  • So this is what Greece’s lockdown looks like in 2021.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ…

  • Εικόνα
  • Η επέλαση των ηλιθίων

    Εικόνα

  • Με διαφορετικό τρόπο και ωράριο -ελέω πανδημίας- αλλά με αίσθηση ευθύνης και με βαθιά κατάνυξη, οι Ελληνες γιόρτασαν τη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας.

Χιλιάδες πιστοί με αναμμένη μία λαμπάδα και τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα συγκεντρώθηκαν έξω από τους ναούς της χώρας για να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αναστάσεως.

anastasi-christos-anesti-me-katanyxi-kai-elpida0

  • Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στη λειτουργία της Ανάστασης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο, την έξοδο από το σκοτάδι προς το φως, την ψυχική μετατόπιση από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα. Εύχομαι ολόψυχα η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας, την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και τον τελικό θρίαμβο του καλού, μέσα στο φως της αγάπης και της αλληλεγγύης. Χριστός Ανέστη!».

Εύχομαι ολόψυχα η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας, την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και τον τελικό θρίαμβο του καλού, μέσα στο φως της αγάπης και της αλληλεγγύης.

anastasi-christos-anesti-me-katanyxi-kai-elpida2

Το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεκαπέντε λεπτά πριν από τις 19:00. Η υποδοχή του ανέσπερου φωτός έγινε με μια λιτή τελετή και μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα. Στη συνέχεια, 12 πτήσεις μετέφεραν το Άγιο Φως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Περιορισμένος αριθμός πιστών βρέθηκε έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, στην πλατεία Μητροπόλεως με λαμπάδες προκειμένου να πάρουν το Άγιο Φως και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

anastasi-christos-anesti-me-katanyxi-kai-elpida4

To μήνυμα των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία μας είναι η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε και σήμερα

«Οι μέρες του Πάσχα είναι κάθε χρόνο μέρες ειρήνης, αγάπης, συμπόνιας και αλληλεγγύης. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ζούμε δύσκολες μέρες», επισημαίνει σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Υπογραμμίζει ότι η σκέψη όλων μας είναι πρώτα «σε εκείνους που δίνουν τη μάχη της ζωής, μέσα στην ασφυξία των νοσοκομείων. Σε εκείνους που στέκονται με τις λευκές μπλούζες στο πλάι τους. Στις χιλιάδες οικογένειες που πενθούν την απώλεια. Σε όσους συμπολίτες μας περνούν ώρες στέρησης, ανεργίας, ανασφάλειας, φτώχειας, ακόμα και απόγνωσης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι όμως αυτές οι μέρες είναι και μέρες ελπίδας: «Ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Η ζωή θα πατήσει το θάνατο. Το Πάσχα, η Ανάσταση, είναι ο μέγας συμβολισμός της νίκης της ζωής. Που είναι και νίκη του ανθρώπου. Αυτή η βεβαιότητα του ανθρώπου, ότι μπορεί να φτιάχνει το μέλλον του με τα δικά του χέρια και τις δικές του επιλογές κατ’ εικόνα και ομοίωση των ονείρων του, είναι που κινεί τον κόσμο προς τα εμπρός».

«Η πίστη στις δυνάμεις μας, η ανθρωπιά, η ενότητα, η αλληλεγγύη, η επιμονή, το θάρρος, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία μας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας, «είναι η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε και σήμερα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση». «Μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια προς την πρόοδο. Και θα το κάνουμε. Μ’ αυτή την πίστη, εύχομαι σε όλες και σε όλους καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση», καταλήγει το μήνυμα του.

Φώφη Γεννηματά: Αναστάσιμο φως στην ελπίδα για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πασχαλινό μήνυμά της, εύχεται το Αναστάσιμο φώς να δώσει την ελπίδα σ’ όλους.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το μήνυμα της αγάπης εύχομαι να φτάσει σε κάθε σπίτι αυτό το Πάσχα. Να το μοιραστούμε ξανά χωρίς φόβο με τους αγαπημένους μας. Να νοιαστούμε γι αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή. Με το εμβόλιο μπορούμε. Δεν είναι υποχρέωση, είναι δικαίωμα. Αναστάσιμο φως στην ελπίδα για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας για την Αναγέννηση της χώρας με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Χρόνια πολλά με υγεία και αισιοδοξία».


Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 20άρηδες

Επιταχύνεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Την τελευταία εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τρεις ηλικιακές ομάδες, 30-39, 40-44 και 45-49. Η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει στροφές με στόχο να «χτιστεί» «τείχος» ανοσίας και το καλοκαίρι να είναι πιο ελεύθερο.

  • Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τον Ιούλιο οι εμβολιασμοί αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 2,7-2,8 εκατομμύρια τον μήνα. Ο Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει χτιστεί «τείχος» ανοσίας, καθώς θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι πολίτες κάτω των 30 ετών.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα και οι ρυθμοί επιταχύνονται. Από 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα, θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», ανέφερε ο υφυπουργός.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 45-49 ετών

  • Άνοιξε νωρίς το πρωί η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Γύρω στις 8 το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα και για τους υπόλοιπους. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και της Johnson&Johnson, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα από τις 10 Μαΐου.

Η συμμετοχή των νέων από 30-45 ετών στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι μεγάλη, καθώς μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί μέσα σε μόλις λίγες ημέρες 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα.

  • Κάθε μέρα καταγράφεται ρεκόρ εμβολιασμών αγγίζοντας χθες, 30 Απριλίου, τους 3.097.693, εκ των οποίων τα 2.153.570 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 944.123 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει καταγραφεί η κυβέρνηση αυξάνει τόσο τις γραμμές εμβολιασμού όσο και τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Έχουμε αναπτύξει 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν κι άλλα μέχρι το τέλος Μαΐου. Τον Ιούνιο μπορεί να πλησιάσουμε και τα 2.000. Από την Τετάρτη οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν τις 95.000», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

******

Οταν οι ψαράδες δίνουν «ανάσες» στις θάλασσές μας

  • Τα παραδείγματα της Αμοργού και της Αντιπάρου κερδίζουν έδαφος στο Αιγαίο
otan-oi-psarades-dinoyn-anases-stis-thalasses-mas-561349690

kathimerini.gr

«Είμαι 65 χρόνων και από 5 χρόνων βρίσκομαι μέσα στη θάλασσα. Είναι η δουλειά μου και η ζωή μου μαζί, την έζησα σε καλές και σε δύσκολες εποχές. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όμως, είναι διαφορετικά. Βλέπω ότι τα πράγματα αλλάζουν, σαν να παίρνουμε την “κάτω βόλτα”. Κατ’ αρχάς, μειώθηκαν τα ψάρια. Eπειτα, μαζεύτηκαν πολλά σκουπίδια. Και δεν έφταιγαν μόνο εκείνοι από τη στεριά, αλλά και όλοι εμείς που ζούμε κάθε μέρα μέσα στη θάλασσα».

  • Για τον Γιώργο Μαριάνο, πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Αντιπάρου, η στιγμή που άλλαξε την οπτική του ήταν όταν, πριν από λίγα χρόνια, η ομάδα εθελοντών δυτών της οργάνωσης Aegean Rebreath ήρθε στο νησί και πραγματοποίησε υποβρύχιο καθαρισμό του λιμανιού.

«Είδαμε τις ποσότητες που έβγαλαν και ξαφνιαστήκαμε. Λάστιχα, μπουκάλια, κουτάκια, μπαταρίες, ό,τι μπορείς να φανταστείς… Και βέβαια μεγάλα κομμάτια από δίχτυα. Τα έβγαλαν στο λιμάνι, είδε όλος ο κόσμος τη βρωμιά και τη σαβούρα και ταράχτηκε. Ανάμεσα σε αυτούς και εμείς, οι ψαράδες».

  • Για τον Μιχάλη Κρόσμαν, πρόεδρο των αλιέων στην Αμοργό, η αφετηρία ήταν λίγο διαφορετική. «Το 1980 ήρθα από την πατρίδα μου τη Γερμανία στην Αμοργό για διακοπές. Με φώτισε ο Θεός και έμεινα. Μου άρεσε το μέρος, η ζωή των ανθρώπων. Ξεκίνησα λοιπόν να δουλεύω με έναν ψαρά για να μάθω την τέχνη. Μετά 10 χρόνια έφτιαξα το δικό μου σκάφος, παντρεύτηκα, έκανα παιδί.

Τα τελευταία 10 χρόνια το ψάρι μειώθηκε δραματικά. Επιπλέον, είχαν γεμίσει οι ακτές μας με σκουπίδια. Είχα λοιπόν την τύχη μέσω του συλλόγου μας να συμμετάσχω σε ένα συνέδριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είδα ότι τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων στην Ευρώπη είναι κοινά. Οταν επέστρεψα, τα συζήτησα με τους συναδέλφους μου. Καταλάβαμε ότι πλέον έπρεπε να αναλάβουμε δράση».

  • Εκτός από το ζήτημα της διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές, οι δύο παράκτιοι αλιείς συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν πολλά που κρίνονται σε τοπικό επίπεδο, όπως το ζήτημα της προστασίας της θάλασσας από τα απορρίμματα.

«Ολοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης», λέει ο κ. Μαριάνος. «Πρώτα από όλα είναι ζήτημα παιδείας. Κανένας δεν μας είχε πει στο σχολείο να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στη θάλασσα, τα ρίχναμε όλοι χύμα. Πετούσαμε ένα νάιλον, το έπαιρνε η θάλασσα, το έπιανε μια προπέλα από καΐκι. Ποιος έφταιγε μετά; Εμείς οι ίδιοι. Οταν ήρθαν από την Aegean Rebreath και μας μίλησαν για τη δημιουργία των σταθμών ανακύκλωσης για τα αλιευτικά εργαλεία και όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα, αμέσως αγκαλιάσαμε την ιδέα».

otan-oi-psarades-dinoyn-anases-stis-thalasses-mas0
Ο Γιώργος Μαριάνος, πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Αντιπάρου, με «ψαριά» μπουκαλιών από τις θάλασσες του νησιού του.
  • Ντροπή και φιλότιμο

Ο κ. Μαριάνος έγινε σταδιακά «πρέσβης» της αλλαγής της νοοτροπίας στους αλιείς στην Αντίπαρο και σε άλλα νησιά. «Λειτούργησε μέσα μας η ντροπή και το φιλότιμο – όταν βλέπεις τον επισκέπτη στο νησί σου να ανακυκλώνει τα κουτάκια και τα πλαστικά, εσύ θα τα πετάς στη θάλασσα; Αρχίσαμε λοιπόν να συλλέγουμε τα σκουπίδια μας επάνω στα σκάφη μας κι άμα βλέπουμε κάτι να επιπλέει στη θάλασσα να το “ψαρεύουμε” για να το βγάλουμε στη στεριά.

  • Τα παλιά μας δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία τα αφήνουμε στον κάδο ανακύκλωσης αλιευτικών εργασιών και όταν αυτός γεμίσει ειδοποιούμε να έρθουν από την Αθήνα να τον αδειάσουν. Εχω πάει και στην Ανάφη και στη Σαντορίνη, μίλησα με τους συναδέλφους εκεί, όλοι έδειξαν ενδιαφέρον. Μπορούμε να αλλάξουμε. Θα είναι οι άλλοι νοικοκύρηδες στον τόπο μας και δεν θα είμαστε εμείς;».

Στην Αμοργό, η προσπάθεια εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο, συμπεριλαμβάνοντας και θέματα βιώσιμης αλιείας, μέσα από μια πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Αμοργόραμα». «Καθίσαμε και συζητήσαμε όλοι μαζί οι αλιείς και το 2015 φτιάξαμε ένα σχέδιο διαχείρισης για το νησί μας και το υποβάλαμε στο υπουργείο», λέει ο κ. Κρόσμαν.

  • Το υπουργείο είπε «όχι»

«Είπαμε ότι Απρίλιο και Μάιο θα σταματάμε το ψάρεμα γιατί τα ψάρια είναι “αυγωμένα”. Το διάστημα αυτό δεν θα καθόμαστε, αλλά θα καθαρίζουμε τις ακτές της Αμοργού.

  • Είπαμε ότι θα αλλάξουμε τα δίχτυα μας με νέα, με μεγαλύτερα “μάτια”, ώστε να μην πιάνουμε γόνο. Και προτείναμε να οριστούν ζώνες προστασίας. Δύο χρόνια μετά, το υπουργείο απέρριψε το σχέδιό μας. Ηταν πολύ λυπηρό, γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν μια μεγάλη υπέρβαση για εμάς. Δεν το βάλαμε κάτω, όμως, και φτιάξαμε το “Αμοργόραμα”».

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ομάδα των αλιέων της Αμοργού πήγε για ακόμα μια φορά σε δυσπρόσιτες παραλίες. «Τις ημέρες αυτές δεν ψαρεύουμε, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε χρόνο στα ψάρια για την αναπαραγωγή τους. Αντ’ αυτού καθαρίζουμε μικρές βορινές παραλίες, όπου δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση», λέει ο κ. Κρόσμαν.

  • «Επιπλέον, σε τρία λιμάνια, στην Αιγιάλη, στα Κατάπολα και στην Καλοταρίτισσα, έχουμε κάδους και ανακυκλώνουμε τα δίχτυα – μας στηρίζει η οργάνωση “Ενάλεια”, που τα παίρνει στην Αθήνα, και το Cyclades Preservation Fund. Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι ότι μας στηρίζει ο κόσμος της Αμοργού. Συμμετέχουν με πολλή ζεστασιά στις δράσεις μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτά που κάνουμε και μας δίνουν όρεξη να συνεχίσουμε».
otan-oi-psarades-dinoyn-anases-stis-thalasses-mas2
Οι Λουκάς Πάσσαρης, Νικόλαος Βεκρής, Μιχάλης Κρόσμαν και Γιάννης Ψακής στο λιμάνι της Αμοργού.
  • Η ανακύκλωση αλιευτικών εργαλείων

Οι σταθμοί ανακύκλωσης αλιευτικών εργαλείων, όπως αυτός της Αντιπάρου, τέθηκαν πρόσφατα υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σήμερα τέτοιοι σταθμοί υπάρχουν σε εννέα νησιά, ενώ ακόμα επτά θα προστεθούν μέχρι το καλοκαίρι. «Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος είναι ότι βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των δήμων, της τοπικής κοινωνίας και βέβαια των αλιέων», εξηγεί ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της οργάνωσης Aegean Rebreath (η οποία δημιούργησε το δίκτυο).

  • «Η επιτυχία του είναι σημαντική: πέρυσι, εν μέσω κορωνοϊού, συλλέξαμε 11 τόνους αλιευτικών εργαλείων, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για διαχείριση. Μεγαλώνοντας, βέβαια, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολύπλευρη στήριξη». Παράλληλα, η Aegean Rebreath συντόνισε τη δημιουργία του πρώτου επίσημου δικτύου δήμων για το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα. «Είναι ένα δίκτυο παράκτιων και νησιωτικών δήμων που έχει ήδη αναπτύξει πολιτικές για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε καλές πρακτικές, να αναπτύξουμε οριζόντιες δράσεις και να χρησιμοποιήσουμε την τοπική εμπειρία για τη διαμόρφωση εθνικών πολιτικών».

****

Οι Financial Times με δημοσίευμά τους εκθειάζουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για να εκκινήσει την τουριστική της βιομηχανία, ενώ θεωρούν την Ελλάδα από τις πλέον «ανοικτές» χώρες της Ευρώπης, εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τις τελευταίες ημέρες μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κάτοικοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνη προϋπόθεση η προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊού ή ο πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις.

  • Πέρα από την Ελλάδα, οι Financial Times εξαίρουν και τις αντίστοιχες προσπάθειες άλλων χωρών όπως το Ισραήλ, η Μάλτα, το Γιβραλτάρ, η Ισλανδία, οι Σεϋχέλλες και οι Μαλβίδες, αλλά και επιμέρους περιοχών όπως η Αλάσκα και η Μαδέιρα.

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι «τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα από τις 15 Μαΐου», αναφερόμενο στην απόφαση κατάργησης της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Συγχρόνως οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η εμβολιαστική προτεραιοποίηση όσων εργάζονται στον τουριστικό κλάδο.

  • Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στο δημοσίευμα και στην εκστρατεία εμβολιασμού όλων των κατοίκων των μικρών νησιών, τα οποία προφανώς είναι εξαρτώμενα από τον τουρισμό. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «οι εμβολιασμοί των νησιών έως 1.000 κατοίκων έχουν ολοκληρωθεί εντός Απριλίου, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια και για τα μεγαλύτερα νησιά».

Τέλος, αναφέρεται ότι το ελληνικό σχέδιο «φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αεροπορικών εταιρειών», παραπέμποντας στις αποφάσεις αεροπορικών εταιρειών όπως οι Delta και Ryanair να εκκινήσουν άμεσα τις πτήσεις προς την Ελλάδα.

  • Στην κορυφή της Ευρώπης τα κορίτσια του Ολυμπιακού!

Οι Ερυθρόλευκες πραγματοποιώντας με μια πολύ σπουδαία επικράτησαν 7-6 της πανίσχυρης Ντουναϊσβάρος στον τελικό του Final 4 της Euroleague και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο. Τεράστια επιτυχία για τον Χάρη Παυλίδη και τις παίκτριές του, που… τρέλαναν για μια ακόμα φορά την Ευρώπη.

  • Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού σήκωσε το τρόπαιο μέσα στη Βουδαπέστη και κατέκτησε πανάξια την Euroleague, όπως είχε κάνει και το 2015. Τέταρτος ευρωπαϊκός τίτλος για τη γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, με τις Ερυθρόλευκες να κάνουν περήφανο τον κόσμο του συλλόγου και να γράφουν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία των Πειραιωτών.

Αυτό όπως προαναφέραμε είναι το δεύτερο πρωτάθλημα Ευρώπης για τα κορίτσια της ομάδας του μεγάλου λιμανιού και τέταρτο συνολικά ευρωπαϊκό τρόπαιο για τις γυναίκες των Πειραιωτών, σε 9 συμμετοχές σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, έχουν τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς της Eurorleague, τρεις σε τελικούς Len Trophy και δυο σε τελικούς Super Cup.

  • Δυνατό ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έκλεισε το πρώτο οκτάλεπτο μπροστά στο σκορ με 3-2. Οι Ερυθρόλευκες άνοιξαν το σκορ με την Ελευθεριάδου, αλλά η Ντουναϊσβάρος ισοφάρισε σε 1-1 με την Γκάρντα. Η Βασιλική Πλευρίτου έδωσε ξανά το προβάδισμα στις Ερυθρόλευκες (2-1), αλλά η ουγγρική ομάδα με το δεύτερο γκολ της Γκάρντα στο ματς έφερε ξανά το παιχνίδι στα ίσια (2-2). Λίγο πριν το τέλος του οκταλέπτου η Μαργαρίτα Πλευρίτου έκανε το 3-2 και η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έκλεισε την πρώτη περίοδο με προβάδισμα στο σκορ.

  • Στο δεύτερο οκτάλεπτο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην. Η Ντουναϊσβάρος μπήκε καλύτερα στην πισίνα, σκόραρε δύο γκολ στα πρώτα λεπτά και από το 2-3 βρέθηκε στο 4-3. Πρωταγωνίστρια στην ανατροπή η Σίλαγκι που πέτυχε και τα δύο τέρματα της ουγγρικής ομάδα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν πτοήθηκε, απάντησε άμεσα με την Βασιλική Πλευρίτου και ισοφάρισε σε 4-4 το παιχνίδι. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη μάλιστα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου έκανε το 5-4 με πέναλτι της Αβραμίδου και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο μισό του τελικού.

Με άμυνα από… γρανίτη!

Η Ντουναϊσβάρος στα πρώτα δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου ισοφάρισε σε 5-5 με το τρίτο γκολ της Γκάρντα. 3:22’ πριν το τέλος του τρίτου οκταλέπτου η Γκάρντα σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά από το σημείο του πέναλτι και η ουγγρική ομάδα πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ. Η Τσουκαλά με γκολ από την περιφέρεια ισοφάρισε σε 6-6, που ήταν και το σκορ στο τέλος της τρίτης περιόδου.

  • Στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου «μίλησαν» οι άμυνες, με τον Ολυμπιακό 2:40 πριν το τέλος να σκοράρει με την Βασιλική Πλευρίτου και να κάνει το 7-6. Στα εναπομείναντα λεπτά οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη «έπνιξαν» με την τρομερή άμυνά τους τις αντιπάλους τους και έφτασαν στη μεγάλη νίκη. Μια σπουδαία εμφάνιση, με τις Ερυθρόλευκους να κατακτούν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τα οκτάλεπτα: 3-2, 2-2, 1-2, 1-0

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Μπενέκου, Ελευθεριάδου 1, Κανετίδου, Αβραμίδου 1, Σιούτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Τορνάρου, Βάσω Πλευρίτου 3, Τσουκαλά 1, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου.

ΝΤΟΥΝΑΟΥΙΒΑΡΟΣ (Ατίλα Μίχοκ): Μαγκιάρι, Σίλαγκι 2, Παλ, Χούστι, Χόρβατ, Μαϊέ, Σάμπο, Γκάρντα 4, Ζίγκλερ, Μούτσι, Μπρεζόφσκι, Σέλαρ, Σάιμπεν.


Ένα κείμενο γραμμένο πολύ γλυκά για την γενιά μου- με το οποίο όσοι έχουμε παρόμοια ηλικία θα γελάσουν, ίσως συγκινηθούν και σίγουρα κάπου θα «συναντήσουν» τον εαυτό τους… «Ας πάμε να το κάνουμε!»

Στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Εικόνα

George Mavrotas
Πρωταθλήτριες Ευρώπης τα κορίτσια του Ολυμπιακού στο πόλο! Νίκησαν δύο ουγγρικές ομάδες μέσα στην Βουδαπέστη και παίρνουν πανάξια τον τίτλο με μια αμιγώς ελληνική ομάδα. Πολλά μπράβο στον coach Χάρη Παυλίδη που τις οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης.

Εικόνα

  • Τηρήθηκαν ευλαβικά τα μέτρα του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών μας λέει η Σία Κοσιώνη #skai_@@@@
Εικόνα
  • Πάνε και εμβολιάζονται σωρηδόν… Τι θα κάνουμε ρε γαμώτο;
Εικόνα
  • Αυτο που οι σύντροφοι ειρωνεύονται όποιον εύχεται «Καλή Ανάσταση» προερχεται άραγε από κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας κατσίβλαχων που νομιζουν οτι ετσι θα τους χαρακτηρισουν «αστούς» ή απλά είναι η μόνιμη μίρλα μίζερων τύπων που δεν εχουν στον ήλιο μοίρα;
  • Any time you think you’re having a crap day and it can’t get any worse, think about this Brazilian prisoner, spent 5 years digging a tunnel only to come out in the guards rest room.
Εικόνα

  • Άιρτον Σένα: Το συγκινητικό τραγούδι για τον Βραζιλιάνο οδηγό της Formula 1

Ηταν Πρωτομαγιά του 1994 όταν στο Grand  Prix του Σαν Μαρίνο ο τρεις φορές πρωταθλητής Άιρτον Σένα στον έβδομο γύρο της κούρσας βγήκε από μια στροφή και καρφώθηκε με το μονοθέσιό του στον τοίχο, χάνοντας τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 34 ετών.

  • Ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα της Ίμολα, βυθίζοντας τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε βαρύ πένθος. Ο εμβληματικός Βραζιλιάνος αποτέλεσε είδωλο για πολλούς νέους οδηγούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ιταλός συνθέτης και στιχουργός, Πάολο Μοντεβέκι, έγραψε ένα συγκλονιστικό τραγούδι για τον Σένα.

Το 2014 ο Μοντεβέκι βρέθηκε στο Gala που διοργανώθηκε στην πίστα της Ίμολα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Σένα και εμφανώς συγκινημένος ερμήνευσε το κομμάτι, με την ανιψιά του Βραζιλιάνου, Πάουλα Σένα, να βρίσκεται στην εκδήλωση και να δακρύζει.