To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 5.4.2021)

Πρετεντέρης

@tovimagr

δεν χρωστάει σε κανέναν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σωστά. Κανείς Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1974 δεν χρωστάει κάτι σε κάποιον. Όλοι χρωστούν μόνο στην ψήφο του λαού και στην εμπιστοσύνη της Βουλής #εμπιστευτικά

Εικόνα

«Έχει ενδιαφέρον ότι ζητείται από υπουργούς να λογοδοτήσουν για τους όρους έβαλε στο Facebook ο ιδιοκτήτης του. Πάντως είναι μάλλον απίθανο να προσπάθησε να “ποδηγετήσει τον δημόσιο διάλογο στην χώρα μας” όπως κατήγγειλε η Ραλλία Χρηστίδου. Στο μεταξύ το κατήγγειλε μέσω Facebook»

Εικόνα


ΜΗΝΥΜΑ: Έχω μια απορία.

 • Δεν βρέθηκε ένας (1) ΕΝΑΣ βουλευτής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ να κάνει ερώτηση στην βουλή και να μάθουμε για ποιο λόγο έχει φρουρά υπουργού ο Φουρθιωτης ; Και οι 300 μέσα στο κόλπο; Ρητορικό το ερώτημα.

Κορωνοϊός : Σφοδρό το χτύπημα στους νέους – Ασφυξία στα νοσοκομεία, λυγίζουν οι υγειονομικοί

«Γροθιά» στο στομάχι τα στοιχεία για τα νοσοκομεία – Οι εφημερίες που «λυγίζουν» τους υγειονομικούς και οι νέοι που πέφτουν νικημένοι από τον φονικό ιό – Συναγερμός στο νοσοκομείο «Γεννηματάς»

****

Π.ΛΑΖΟΣ – Εκεί να δεις ξεκούραση!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πανδημία θεριεύει και γιγαντώνεται συνεχώς. Κάθε ημέρα που περνά χτυπά με μεγαλύτερη μανία και μένος, σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Φυσικά η ευθύνη δεν ανήκει στον SARS-CoViD-19! Αυτός κάνει μόνο ό,τι τον “προστάζει” η Φύση. Όχι, οι ιοί δεν σκέπτονται και δεν διαθέτουν νοημοσύνη! Ούτε καν ένστικτο επιβίωσης, δεν διαθέτουν. Απλά προσπαθεί να εξαπλωθεί και να επιβιώσει κι αυτός, όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα.

 • Όμως πρόκειται για διαφορετική συζήτηση, μιας κάποιας άλλης στιγμής. Η ουσία είναι ότι ο ιός κινείται “φυσιολογικά”!

Το πρόβλημα βρίσκεται στον άνθρωπο! Αυτός αρνείται να κάνει όσα υπαγορεύει η λογική και η επιστήμη για ν’ αμυνθεί απέναντι στον ιό και να τον περιορίσει, αυτός δημιουργεί κατ’ ουσία το πρόβλημα που τον βασανίζει.

 • Απόλυτα χαρακτηριστικά της στάσης που τηρούν οι περισσότεροι απέναντι στην αντιμετώπιση του ιού, είναι τ’ αποτελέσματα μιας μέτρησης για το lockdown που ξεκίνησε στη Γαλλία προχθές Σάββατο (Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς, σημειωτέον).

Το 70% των Γάλλων συμφωνεί με την κυβερνητική απόφαση, για την επιβολή του μέτρου. Αλλά σχεδόν το 50%, δεν θα το εφαρμόσει!

Σε μία χώρα όπου η ηγεσία της “είχε ορκισθεί” δημόσια να μην επιβάλλει ξανά γενικό κλείσιμο, οι συνθήκες την αναγκάζουν να το πράξει! Οι πολίτες συμφωνούν στον μέγιστο βαθμό με την απόφαση, δηλαδή αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν! Αλλά οι μισοί δεν θα την εφαρμόσουν, αδιαφορώντας για τον θανάσιμο κίνδυνο!

 • Δυσκολεύομαι να θυμηθώ μεγαλύτερη παράνοια!

Κυριότερος λόγος για τη συγκεκριμένη αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, θεωρείται η περιβόητη “κούραση του κόσμου”. Η οποία (υποτίθεται) προέρχεται και συμπεριλαμβάνει όλες τις ταλαιπωρίες και στερήσεις που όλοι έχουν υποστεί, τους τελευταίους 13 μήνες! Από το συνεχές κλείσιμο μέσα στα σπίτια, μέχρι τα πολλά και εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τα οποία μπορεί να φθάνουν μέχρι και την δυνατότητα επιβίωσης…

 • Από σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε ν’ ανοίξει το λιανεμπόριο και ν’ αλλάξει κάποιες άλλες διαδικασίες, πραγματοποιώντας τα πρώτα βήματα “ανοίγματος της χώρας”, ενόψει Πάσχα, καλοκαιριού και της, τόσο αναγκαίας για την ύπαρξη της χώρας, τουριστικής σαιζόν.

Βήματα τα οποία έρχονται ενώ το τρίτο κύμα της νόσου δεν δείχνει καμία ένδειξη μείωσης έντασης (μάλλον το αντίθετο), βήματα τα οποία η στήλη και πάρα πολλοί ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά πρώιμα, βήματα τα οποία έρχονται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, ακριβώς εξ αιτίας της παραπάνω “κούρασης”! Βήματα που αφήνουν την κοινωνία ολόκληρη αλλά και τον καθένα χωριστά, έντονα εκτεθειμένους στο ιό υπέρ του δέοντος!

 • Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους αισθάνονται “κουρασμένοι”, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν για οποιονδήποτε, μη απόλυτα αναγκαίο, λόγο:

– να σκεφτούν τις χιλιάδες των νοσηλευτριών, νοσηλευτών και γιατρών που, εδώ και πάνω από ένα χρόνο παλεύουν τον ιό στις κλινικές CoViD, σε τριανταεξάωρες και σαρανταοκτάωρες βάρδιες,

– να αναλογιστούν τις νοσηλεύτριες, τους νοσηλευτές, τους εντατικολόγους αλλά και τους υπολοίπους των διαφόρων, άσχετων ειδικοτήτων που εξ ανάγκης “υπηρετούν” στις ΜΕΘ, για να σώσουν τους δικούς μας ανθρώπους κι εμάς τους ίδιους. Με κίνδυνο της δικής τους ζωής και αυτής των οικογενειών τους,

– να μπουν στον κόπο, όταν αισθάνονται πως τα οικονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και πως πρέπει να βγουν να δουλέψουν για να φάνε οι ίδιοι και οι δικοί τους, να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι περισσότεροι από εκείνους που αποσωληνώνονται, για διάστημα ακόμη και εβδομάδων, πολλές φορές,

– να υπολογίσουν πως όταν νοιώθουν τους τέσσερεις τοίχους να τους “πνίγουν” και νομίζουν ότι πρέπει να βγουν οπωσδήποτε, θα αισθάνονταν πολύ πιο στενάχωρα μέσα στο δωμάτιο μιας κλινικής CoViD, συνδεδεμένοι σε μια συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου. Ή πόση άνεση θα είχαν, ξαπλωμένοι σ’ ένα ράντζο διαδρόμου, περιμένοντας ν’ αδειάσει κανονικό κρεβάτι.

Αν, παρ’ ελπίδα και με όλα τα παραπάνω, εξακολουθούν να νοιώθουν πως δεν αντέχουν άλλη “κούραση”, πριν αποφασίσουν πως “έλα μωρέ, και με την μύτη έξω, ΟΚ είναι η μάσκα”, ας φέρουν στο μυαλό τους πόση ξεκούραση θα βρουν στο νεκροκρέβατο και με πόση άνεση θα… αναπνέουν εκεί!

 • Η αναπόφευκτη ώρα, που ο καθένας θα πάρει αναγκαστικά τις ευθύνες του και θα υποστεί τις συνέπειες, ήρθε! Και κανείς δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει. Έστω κι αν αυτές, θα έχουν να κάνουν μόνο με τον καθρέπτη του…

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr  Twitter: Petros Lazos Facebook: Peter Lazos


ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Υπάρχουν Χώρες στον Πλανήτη που δεν έχουν λεφτά για επαρκείς εμβολιασμούς όλου του πληθυσμού τους, δεν έχουν εφαρμόσει σκληρά πολύμηνα lockdown, δεν επιβάλλουν υποχρέωση χρήσης μάσκας προσώπου, κι όμως δεν έχουν πια νεκρούς από covid-19 γιατί έχουν ανακόψει την πανδημία κοροναϊού SARS-CoV-2
Ψάξτε να βρείτε πως.
Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι αποφυγής θνησιμότητας, σωτηρίας και διάσωσης της Οικονομίας από αυτόν που προτείνει η ΝΔ με τις εδώ επιτροπές σοφών.


Γαλλία : Ερευνα για συμμετοχή υπουργών σε πολυτελή και παράνομα δείπνα

 • Συμμετείχαν Γάλλοι υπουργοί σε παράνομα, πολυτελή δείπνα, παραβιάζοντας τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας; οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν έρευνα για το θέμα αυτό, μετά το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από ιδιωτικό κανάλι, το οποίο βασίστηκε σε μια ανώνυμη καταγγελία.
Γαλλία : Ερευνα για συμμετοχή υπουργών σε πολυτελή και παράνομα δείπνα | tanea.gr

 • Συμμετείχαν Γάλλοι υπουργοί σε παράνομα, πολυτελή δείπνα, παραβιάζοντας τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας; οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν έρευνα για το θέμα αυτό, μετά το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από ιδιωτικό κανάλι, το οποίο βασίστηκε σε μια ανώνυμη καταγγελία.

Ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ρεμί Ετζ ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική, με το ερώτημα της έκθεσης σε κίνδυνο και της αδήλωτης εργασίας. Ο στόχος είναι να επαληθευτεί «εάν οργανώθηκαν βραδινά δείπνα κατά παράβαση των υγειονομικών κανονισμών και να καθοριστεί ποιοι ήταν οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες», ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 • Στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το ιδιωτικό κανάλι Μ6, μια ανώνυμη πηγή υποστήριζε ότι υπουργοί (τους οποίους δεν κατονόμασε) συμμετείχαν σε αυτά τα παράνομα δείπνα.

Διώξεις αν ισχύουν οι καταγγελίες

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε μέσω του Twitter ότι ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και, εφόσον επαληθευτούν, να ασκηθούν διώξεις «στους οργανωτές και τους συμμετέχοντες».

Το κανάλι τράβηξε πλάνα, με κρυμμένη κάμερα, σε έναν χώρο που όπως υποστηρίζει ήταν «ένα παράνομο εστιατόριο σε μια αριστοκρατική συνοικία». Οι συνδαιτυμόνες και οι σερβιτόροι δεν φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν τις αποστάσεις. Εξασφάλισε επίσης εικόνες από μια άλλη βραδιά, όπου δεκάδες άτομα συνωστίζονταν, επίσης χωρίς μάσκες, και κάποιοι αντάλλαζαν φιλιά.

Τι είπε ένας οργανωτής

Ένας από τους οργανωτές, που δήλωσε «συλλέκτης», μίλησε στο κανάλι με αλλοιωμένη φωνή. «Δείπνησα αυτήν την εβδομάδα σε δύο-τρία εστιατόρια, τα λεγόμενα παράνομα εστιατόρια, με κάποιους υπουργούς. Επομένως, το βρίσκω αστείο όλο αυτό. Δημοκρατία έχουμε. Κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Στο Twitter, το χάσταγκ #OnVeutLesNoms («Θέλουμε τα ονόματα») ήταν από τα πιο δημοφιλή σήμερα.

Υπουργοί στα… κάγκελα

Η υπουργός Μαρλέν Σκιαπά δήλωσε ότι «αν υπουργοί ή βουλευτές» συμμετείχαν σε τέτοια δείπνα στο Παρίσι, «θα πρέπει να τους επιβληθεί πρόστιμο και να τιμωρηθούν όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης». Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι «κανείς δεν έχει περισσότερα προνόμια» και αμφισβήτησε τα λεγόμενα του εστιάτορα-συλλέκτη, λέγοντας: «ας δώσει τα ονόματα των υπουργών, αν είναι τόσο καλά πληροφορημένος».

«Όλοι οι υπουργοί, χωρίς εξαιρέσεις, τηρούν τους κανόνες, κανείς δεν θεωρεί ότι έχει οποιοδήποτε προνόμιο», επέμεινε ο Λεμέρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Της Αννας Μαρίας Δρόσου @vita.gr

 • Καρδιά: Πώς θα την ωφελήσετε χάνοντας μόλις το 5% του βάρους σας

Πόσο πολύ μπορείτε να ωφελήσετε την καρδιά σας, χάνοντας μόλις το 5% του συνολικού σας βάρους;

 • Καρδιά: Πώς θα την ωφελήσετε χάνοντας μόλις το 5% του βάρους σας | vita.grΔεν χρειάζεστε να κάνετε μια θεαματική αλλαγή στο βάρος σας για να ωφελήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Ακόμα και η μικρή μείωση του βάρους σας, της τάξεως του 5%, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να κάνει μεγάλη διαφορά.

Το 5% του συνολικού σας βάρους, περίπου 4,5 κιλά αν το βάρος σας είναι γύρω στα 90 κιλά, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά ποικίλα ζητήματα υγείας.

 • Λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις

Αρκούν 4,5 κιλά για να προσθέσουν περίπου 18 κιλά πίεσης στις αρθρώσεις σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που μπορεί να τις φθείρει πιο νωρίς. Το επιπλέον λίπος μπορεί παράλληλα να προκαλέσει φλεγμονή, δημιουργώντας επιπλέον ζητήματα υγείας.

Η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο καταπονημένων αρθρώσεων.

 • Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον το 5% του συνολικού τους βάρους μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 12%.

Αν και δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η απώλεια βάρους σάς προστατεύει από άλλους τύπους, υπάρχουν μερικές ιδιαίτερα θετικές αλλαγές που συμβαίνουν ότι χάνετε ακόμα και λίγα κιλά. Τα υπέρβαρα άτομα, για παράδειγμα, που αδυνατίζουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως οιστρογόνα, ινσουλίνη και ανδρογόνα.

 • Προλαμβάνετε τον διαβήτη τύπου 2

Εάν έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε την συγκεκριμένη πάθηση, τότε η απώλεια βάρους, ακόμα και αν είναι μικρή, αποτελεί την μία μέθοδο πρόληψης ή τουλάχιστον έναν τρόπο για να καθυστερήσετε την εμφάνισή της.

Η άλλη μέθοδος αποτελεί την φυσική δραστηριότητα, την μέτρια άσκηση δηλαδή για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ήδη διαβήτη, η απώλεια αυτού του βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε λιγότερα φάρμακα και να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

 • Μειωμένη αρτηριακή πίεση

Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να κάνει πιο έντονη για τα τοιχώματα των αρτηριών σας την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά. Μπορείτε να μειώσετε την πίεση κατά περίπου 5 βαθμούς εάν μειώσετε το 5% από αυτόν τον αριθμό στην ζυγαριά. Δοκιμάστε να περιορίσετε το αλάτι, καταναλώστε πολλά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, και μπορείτε να την μειώσετε ακόμη περισσότερο.

****

Του Χρήστου Χωμενίδη – Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι δυναμίτης!

 • Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για τίποτα άλλο, δεν θα μπορούσα να γράψω για τίποτα άλλο, αυτό το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, παρά για τη βιογραφία του Φρίντριχ Νίτσε που μόλις τελείωσα.

Κατά την πανδημία στάθηκα τυχερός. Ξεκίνησα τον περασμένο Μάρτιο με την “Άννα Καρένινα” του Τολστόι, το κλασικό αριστούργημα που μού είχε ξεφύγει, ίσως γιατί οι χίλιες τριακόσιες σελίδες του θα με τρόμαζαν υπό κανονικές συνθήκες. Ανακάλυψα στη συνέχεια έναν πολλά υποσχόμενο νέο Έλληνα πεζογράφο, τον Χρίστο Κυθρεώτη και το “Εκεί που Ζούμε”. Έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα γερμανόφωνο από τα βόρεια Βαλκάνια, τον Γκρέγκορ φον Ρετσόρι, που η σημασία του επανεκτιμάται διεθνώς.

 • Εικοσιπέντε χρόνια ύστερα από τον θάνατό του, ο Ρετσόρι από έλασσων προάγεται σε μείζων συγγραφέας. Και τον σπουδαίο Πολωνό Βίτολντ Γκομπρόβιτς, που εάν η ιστορία της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα είχε ειπωθεί διαφορετικά, θα στεκόταν πλάι στον Κάφκα και στον Τόμας Μαν, θα είχε ίσως εκτοπίσει τον άσπονδο φίλο του Χόρχε Λούις Μπόρχες…

Δεν διαβάζω αποκλειστικά λογοτεχνία. Ενδιαφέρομαι ζωηρά για την ιστορία, την πολιτική, τη βιολογία και τον κοσμολογία – οι θετικές επιστήμες δυστυχώς για εμένα, έναν απόφοιτο της Νομικής Σχολής, μόνο εκλαϊκευμένες γίνονται κατανοητές. Το δε μεγάλο μου απωθημένο είναι η φιλοσοφία.

 • Τι να λέμε ωστόσο; Στη φιλοσοφία και αν έχεις ανάγκη από κάποιον να σε πάρει από το χέρι και να σε καθοδηγήσει! Να σού βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Να αντιδιαστείλει τον Πλάτωνα από τον Αριστοτέλη, τονίζοντας τη σημασία των Προσωκρατικών. Να σού εξηγήσει πώς από τον Χέγκελ φτάσαμε στον Μαρξ και από τον Σοπενάουερ στον Νίτσε. Το κάνει εξαιρετικά (συμφωνείς, δεν συμφωνείς με τα συμπεράσματα του) ο Καρλ Πόπερ. Στο μνημειώδες έργο του, “Η Ανοιχτή Κοινωνία και οι Εχθροί της”.

Ο Νίτσε… 

Τον πρωτογνώρισα σε μια έκδοση του 1955, του “Τάδε Έφη Ζαρατούστρας”, που βρήκα έφηβος στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου. Μαγεύτηκα. Έτσι, για καλή μου τύχη, απέφυγα την λούμπα να θεωρήσω την “Ασκητική” του Καζαντζάκη κείμενο ιδιαιτέρως πρωτότυπο ή ιδιαζόντως σημαντικό. Διάβασα στη συνέχεια το “Ανθρώπινο, πολύ Ανθρώπινο” και το “Ecce Homo”. Ο Νίτσε με μαγνήτιζε, παρέμενε όμως για μένα μια αδιευκρίνιστη -και εξόχως παρεξηγήσιμη- περίπτωση.

erevoktonos: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

 • Ώσπου, την περασμένη Δευτέρα, έπεσε στα χέρια μου η βιογραφία του από την Αγγλονορβηγίδα Σου Πριντό. Οι Times την ανακήρυξαν το 2018 “βιογραφία τής χρονιάς”, ήδη μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες, κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα από τα συναρπαστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ. Γιατί; Διότι σε εισάγει σε ένα σύμπαν ανθρώπων, καταστάσεων και ιδεών.

Το 1868, ο Φρίντριχ Νίτσε, φοιτητής στη Λειψία, γόνος οικογένειας κληρικών, προικισμένο παιδί, διαμορφωμένο στο κορυφαίο κλασικό λύκειο Σουλπφόρτα, συναντάει τον Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Ο Βάγκνερ και το μουσικό δράμα | offlinepost

 • Ο Βάγκνερ είναι κάτι παραπάνω από μουσικοσυνθέτης με πανευρωπαϊκή φήμη. Φιλοδοξεί να αναδειχθεί στον πνευματικό πατέρα τού κατακερματισμένου σε κρατίδια γερμανικού έθνους. Οραματίζεται τη Γερμανία ως ενσαρκωτή-συνεχιστή τού κλασικού ελληνικού ιδεώδους.
 • Κατοικεί με την προσώρας ερωμένη του Κόζιμα, θυγατέρα του Φραντς Λιστ, σε έναν ειδυλλιακό πυργίσκο. Διάγει πολυτελώς με μαικήνα του τον αλλοπαρμένο βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο τον Β’. Διατηρεί ένα στενό κύκλο ακολούθων, μια κλειστή αυλή. Ο πιο ξεχωριστός – εκείνος που εξελίσσεται σε θετό σχεδόν γιό του; Ο Νίτσε.

Ο δεσμός τού Νίτσε με τον Βάγκνερ θα καθορίσει τη νεότητά του. Μια σχέση έλξης-απώθησης, δύσβατη, δαιδαλώδης, ώσπου να βρει τον εαυτό του, να χειραφετηθεί, να πλάσει τον δικό του κόσμο ιδεών. Τη φιλοσοφία του.

Ταξιδευτής υπήρξε επί δεκαετίες ο Νίτσε. Από τη Γερμανία στην Ελβετία, στον Ιταλικό Νότο, στην Κυανή Ακτή. Ένοικος σε ταπεινές πανσιόν, θαμώνας σε φτηνά μαγέρικα, με φθαρμένα ρούχα, με μόνη σχεδόν περιουσία του το μπαούλο με τα βιβλία του, το οποίο ζύγιζε εκατόν τέσσερα κιλά. Η σωματική του υγεία; Εξ’απαλών ονύχων άθλια. Διαρκείς δυσπεψίες, βασανιστικές ημικρανίες, υψηλότατη μυωπία.

 • Όσοι δεν τον ήξεραν τον αποκαλούσαν “ο ημίτυφλος κύριος καθηγητής”. Πεζοπορεί εντούτοις και οχτώ και δέκα ώρες καθημερινά. Σκαρφαλώνει στις Άλπεις. Περιπλανιέται στις ερημιές και εκεί γεμίζει τα σημειωματάριά του με επιγραμματικούς κατά κανόνα στοχασμούς. Η σκέψη του Νίτσε εκφράζεται αποφθεγματικά εξ ανάγκης καθώς οι πονοκέφαλοι δεν τού επιτρέπουν να συγκεντρωθεί και να αναπτύξει εκτεταμένα κείμενα σε συνεχή ροή.

Κι όμως αυτή η διακεκομμένη σκέψη έμελλε να δυναμιτίσει τις κρατούσες αντιλήψεις. Να επηρεάσει βαθιά τρεις τουλάχιστον γενιές. Η αντίστιξη μεταξύ “απολλώνειου” και “διονυσιακού” αποτελεί εν πολλοίς δική του σύλληψη. Και η ιδέα της αιώνιας επανάληψης. Και η ρήση “Ο Θεός πέθανε, τον σκοτώσαμε εμείς”, που ακολουθείται από τη συγκλονιστική διαπίστωση:

 • “Έζησε μόνο ένας αληθινός χριστιανός, εκείνος που σταυρώθηκε στον Γολγοθά…” Σε έναν κόσμο δίχως Θεό, πώς θα επιβιώσουν οι ηθικοί κανόνες; Σε μια ζωή στερημένη -ή απελευθερωμένη- από βεβαιότητες και ακλόνητα σημεία αναφοράς πώς θα βρίσκει ο καθένας τη ρότα του; Τότε αναδύεται, από τον νου του Νίτσε, η μορφή τού υπερανθρώπου.

“… Ο άνθρωπος που έχει κυριαρχήσει στον εαυτό του μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα που σπέρνουν οι πολλαπλές προοπτικές τού “ίσως”… Κάθε ιδέα περί “αποτελέσματος” ή “συμπεράσματος” καθίσταται παρωχημένη. Επομένως ο “υπεράνθρωπος” ή το “ελεύθερο πνεύμα” είναι παιγνιώδης. Η ζωή δεν είναι πιά ένας πίνακας νόμων. Είναι ένας χορός στη μουσική τού “και αν;”. Η επίγνωση του εαυτού μας και τού κόσμου βασίζονται στη σύλληψη ότι τελικά δεν κατανοούμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τον κόσμο… Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει αλήθεια – ίσως…”

Σε τέτοιες κορυφές είχε σκαρφαλώσει η σκέψη του Νίτσε, που ενθουσιαζόταν στην ωριμότητα του με την “Κάρμεν” τού Μπιζέ και αναγνώριζε στον Ντοστογιέφσκι έναν ετερόδοξο αδελφό. Και από εκεί γκρεμίστηκε, το 1889, στην τρέλα.

 • Το τελευταίο μέρος τού βιβλίου είναι το πιο σπαραχτικό…

Σκιά του εαυτού του, διανοητικά νεκρός, ο Νίτσε έχει γίνει άθυρμα τής αδελφής του, η οποία χτίζει προσωπική καριέρα πουλώντας τον. Χαλκεύοντας τις ιδέες του, φτηναίνοντας τες. Ο Νίτσε που ένοιωθε περισσότερο Ευρωπαίος παρά Γερμανός, παρουσιάζεται σαν προφήτης του γερμανικού σωβινισμού.

 • Ενώ σιχαινόταν τον αντισημιτισμό, τον έκαναν προμετωπίδα σε ρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα. Ενώ ήταν παθιασμένος αντιμιλιταριστής, μοίρασαν τον Ζαρατούστρα του στους Γερμανούς φαντάρους, στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πιο φρικτό; Η αδελφή του, κληρονόμος με το “έτσι θέλω” και διαχειρίστρια της μνήμης του, δώρισε το μπαστούνι του στον Χίτλερ!

Παρά τη συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης, η αυθεντική σκέψη του Νίτσε μάς έχει μπολιάσει. Και γονιμοποιήσει. “Όλες οι εμπειρίες είναι χρήσιμες, όλες οι μέρες ιερές και όλοι οι άνθρωποι θεϊκοί! … Η ζωή είναι μια πίστα χορού για θεϊκές συμπτώσεις… Το κράτος δεν επιθυμεί ευφυή άτομα αλλά γρανάζια για τη μηχανή… Δεν θέλω να είναι άγιος, προτιμώ να είμαι γελωτοποιός…”

Διαβάστε τη βιογραφία του Νίτσε από την Σού Πριντό. Θα λειτουργήσει μέσα σας αποκαλυπτικά.

* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας


Και όμως συνέβη και αυτό: H διενέργεια rapid test από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή της Καρδίτσας «πρόδωσε» ένα παράνομο ζευγάρι.

 • Όλα ξεκίνησαν όταν σε κεφαλοχώρι του κάμπου εντοπίστηκαν δύο άτομα με κοροναϊό, τα οποία μάλιστα αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η Δημοτική Αρχή ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κάνει ιχνηλάτηση στους κατοίκους. Πράγματι, έφτασε στο χωριό το συνεργείο και έκαναν το rapid test γύρω στα 150 άτομα.
Το rapid test δεν έδειξε μόνο θετικό, αλλά και… κέρατο

 • Από αυτά βρέθηκαν δύο θετικά, ένας άντρας 38 ετών και μια γυναίκα 29 ετών. Τα δείγματα επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό τεστ και εδώ ξεκινούν όλα. Τα δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά, είχαν μεταξύ τους κουμπαριά και αυτό έβαλε τα δύο ζευγάρια σε ανησυχία.

Το νεαρότερο ζευγάρι είχε παντρευτεί πριν τρία χρόνια και έχουν ήδη και ένα παιδί ενάμιση έτους, ενώ το άλλο ζευγάρι έχει δύο παιδιά στο γυμνάσιο. Οι κουμπάροι που τους πάντρεψαν μένουν στο ίδιο χωριό και είχαν πολύ στενές σχέσεις. H γυναίκα του άστατου κουμπάρου υποψιάστηκε ότι μπορεί να συμβαίνει μεταξύ τους.

 • Έτσι, αποφάσισε να παρακολουθήσει το παράνομο ζευγάρι. Το λαβράκι δεν άργησε να βγει. Μια μέρα ο σύζυγος, είπε ότι θα πάει στο χωράφι γιατί βαρέθηκε την κλεισούρα, παρόλο που ήταν σε καραντίνα. Η γυναίκα του όμως τον ακολούθησε και διαπίστωσε ότι είχε πάει σε αποθήκη αγροτικών προϊόντων σε κοντινό χωράφι, όπου τον περίμενε η ερωμένη του.

Τους άφησε πρώτα να προχωρήσουν σε περιπτύξεις και μετά μπήκε κρυφά στην αποθήκη και τους κατέγραψε στο κινητό πάνω στην ερωτική τους έξαψη.

 • Όταν ολοκλήρωσε την καταγραφή, γύρισε στο σπίτι της χωρίς να πει τίποτα. Το βράδυ, είπε στον άντρα της να πάνε επίσκεψη στους κουμπάρους, όπως και έγινε. Εκεί, αφού ήπιαν τα τσιπουράκια τους, η γυναίκα τους είπε ότι σήμερα της έστειλαν ένα αστείο βίντεο στο messenger και ήθελε να τους το δείξει.

Τότε, έδειξε σε όλο το σόι το βίντεο με το παράνομο ζευγάρι, με τον σύζυγο της 29χρονης να μένει άφωνος. Ολόκληρη η γειτονιά ξεσηκώθηκε από τις φωνές και τους τσακωμούς.


 • Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια των Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson

Με ήδη τρία εμβόλια στη φαρέτρα και του Covid και ένα το οποίο αναμένεται τον τρέχοντα μήνα, οι πολίτες προσπαθούν να βγάλουν… άκρη, σχετικά με το εμβόλιο που έκαναν ή θα κάνουν, καθώς επίσης και με αυτό που θα… ήθελαν να κάνουν όταν έρθει η σειρά τους.

 • Μέχρι στιγμής στη μάχη κατά του κορωνοϊού έχουμε σε μεγάλη ανάπτυξη τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech, Moderna και AstraZeneca, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα αρχίζουν οι παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, η ερώτηση που κρέμεται από τα χείλη όλων είναι «σε τι όλα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους;.

Των Pfizer/BionTech διατηρείται επί 5 ημέρες σε απλή ψύξη, της Moderna διατηρείται μέχρι και ένα μήνα στο οικιακό ψυγείο, της AstraZeneca χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών, ενώ της Johnson & Johnson είναι το μοναδικό το οποίο χορηγείται σε μία μόνο δόση. Μέσα από τα χαρακτηριστικά για τα 4 βασικά εμβόλια που βρίσκονται στο σημερινό “οπλοστάσιο” της χώρας, καταγράφονται οι βασικές διαφορές, όσον αφορά την τεχνολογία, την δοσολογία, την αποτελεσματικότητα, την αποθήκευση και φυσικά τις αντενδείξεις.

Ειδικότερα, η αναλυτική εικόνα για κάθε εμβόλιο έχει ως εξής:

1. Pfizer/BionTech (BNT162b2):

Διατηρείται 5 ημέρες σε απλή ψύξη και είναι το πρώτο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα.

– Τεχνολογία: Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της της mRNA τεχνολογίας και όταν χορηγείται στον άνθρωπο μιμείται αυτό που συμβαίνει κατά τη λοίμωξη Covid αλλά χωρίς την παρουσία ιού.

 • Το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BionTech εισάγει στα κύτταρα τον κώδικα δημιουργίας της πρωτεϊνικής ακίδας του κορονοϊού και οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα στο να παράγουν την πρωτεΐνη της ακίδας, μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό μας. Σε αντίθεση με τα «συμβατικά» εμβόλια της παλιάς τεχνολογίας, το mRNA εμβόλιο δεν περιέχει κανένα πραγματικό μέρος του ιού.

– Δοσολογία και αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech χορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 21 ημέρες. Η πρώτη δόση πυροδοτεί το ανοσοκύτταρα του οργανισμού και η δεύτερη τα οδηγεί σε δράση, ώστε να παραχθούν οι τίτλοι αντισωμάτων (δηλαδή η προστασία).

 • Η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική γιατί προκαλεί μνήμη, ενεργοποιώντας τα Τ λεμφοκύτταρα και γι αυτό ονομάζεται «αναμνηστική» δόση. Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις, τότε το εμβόλιο προσφέρει 95% προστασία από τον ιό, ενώ αποδείχθηκε και κατά 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, που θεωρούνται η πλέον ευπαθής πληθυσμιακή ομάδα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την 2η δόση, το εμβόλιο των Pfizer/BionTech είναι 92% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής λοίμωξης Covid, η οποία οδηγεί τον ασθενή στη ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής το εμβόλιο των Pfizer/BionTech έχει φανεί αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού και ειδικότερα έναντι της πολύ διαδεδομένης Βρετανικής μετάλλαξης.

 • Αν και ο εμβολιασμός δεν καθιστά τους ανθρώπους μη μεταδοτικούς, έχει διαπιστωθεί με έρευνα πως η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BionTech μειώνει τόσο το ιικό φορτίο του κορονοϊού στον ρινοφάρυγγα, που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης. Χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

– Αποθήκευση: Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech πρέπει να διατηρείται στους -70ο C, σε ειδικούς καταψύκτες και εφόσον βγει από την βαθιά κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη (2ο C έως 8οC) για 5 μόλις ημέρες. Αυτή η δυσκολία καθιστά δυσκολότερη την διανομή του και υποχρεώνει την Πολιτεία να δημιουργήσει μηχανισμό αναπλήρωσης, ώστε να μην χάνονται οι δόσεις που περισσεύουν από τα ραντεβού που ακυρώνονται.

 • – Αντενδείξεις: Σύμφωνα με τις επίσημες ισχύουσες οδηγίες, όποιος έχει αλλεργία στα συστατικά των εμβολίων δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, που μπορεί να του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Από την εκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναφέρθηκαν μεμονωμένα περιστατικά αναφυλαξίας σε άτομα που τους είχε χορηγηθεί.

Η αναφυλαξία εκδηλώνεται με εξάνθημα, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο και είναι μια πολύ σπάνια αντίδραση, που συμβαίνει μια φορά ανά 1 εκατ. εμβολιασθέντων. Στο mRNA εμβόλιο των Pfizer/BionTech οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς του mRNA, το οποίο ονομάζεται πολυαιθυλένογλυκόλη και είναι πιο γνωστό με το ακρωνύμιο PEG.

 • Επειδή η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό, έχει ζητηθεί στα άτομα με ιστορικό αλλεργιών να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα (30 λεπτά) μετά την χορήγηση της δόσης ώστε να αποσοβείται ο κίνδυνος. Αν παρατηρηθεί αναφυλλακτικό σοκ, χορηγείται ένεση αδρεναλίνης.

2. AstraZeneca:

Χορηγείται σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών. Το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι το 3ο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ, αλλά ήρθε 2ο κατά σειρά στην Ελλάδα και διανέμεται σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικίες-όχι στους ηλικιωμένους 65 ετών κι άνω.

– Τεχνολογία: Το εμβόλιο της AstraZeneca διαφέρει από τα προηγούμενα δύο, καθώς είναι της «κλασικής» τεχνολογίας. Περιέχει έναν αδενοϊό από πίθηκο, τον οποίο χρησιμοποιεί σαν φορέα ώστε να εισάγει «λαθραία» γονίδιο του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα και με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα δημιουργούν το mRNA και τελικά την πρωτεϊνη ακίδα.

– Δοσολογία και αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται κι αυτό σε δύο δόσεις, αλλά εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά καθώς η 2η δόση απέχει 12 εβδομάδες (3 μήνες) από την 1η. Η αποτελεσματικότητα του μετά και την 2η δόση είναι άνω του 90% και είναι το εμβόλιο που έδωσε τα θεαματικότερα αποτελέσματα στην μείωση του κινδύνου μετάδοσης της λοίμωξης.

 • Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του ωστόσο που το διακρίνει από τα υπόλοιπα είναι πως έχει μειωμένη ανοσο-απόκριση στους ηλικιωμένους και γι αυτό στην χώρα μας και σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ έλαβε έγκριση να χορηγείται σε άτομα από 18 ετών έως 64 ετών. Έχουν δηλαδή αποκλεισθεί οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες. Επίσης δεν είναι αποτελεσματικό έναντι της Νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού.

– Αποθήκευση: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το πιο εύκολο στην αποθήκευση από τα τρία εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Διατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 2οC-8o C (απλό ψυγείο) κι επειδή είναι πολύ πιο φθηνό από τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna αποτελεί μια πιθανή μακροπρόθεσμη επιλογή για τις φτωχότερες χώρες.

– Αντενδείξεις: Σε αντίθεση με τα δύο προαναφερθέντα εμβόλια, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν περιέχει το συστατικό PEG που ενοχοποιείται για τις σπάνιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, το λεγόμενο flu like syndrome, και γι αυτό δεν χορηγήθηκε στις μελέτες σε ηλικιωμένα άτομα. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 3 ημέρες.

3. Moderna (mRNA-1273):

Διατηρείται 1 μήνα στο οικιακό ψυγείο και είναι το 2ο Covid εμβόλιο που αδειοδοτήθηκε στην Ευρώπη αλλά παράγεται και διανέμεται σε μικρότερο αριθμό δόσεων, σε σύγκριση με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Astra Zeneca, καθώς η εταιρεία έχει μικρότερη παραγωγική δυνατότητα.

– Τεχνολογία: Το εμβόλιο της Moderna είναι ο 2ος εκπρόσωπος της mRNA τεχνολογίας, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Αν στο μέλλον προκύψει μια μετάλλαξη του κορονοϊού, στην οποία τα εμβόλια έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, τότε με μια μικρή τροποποίηση της πλατφόρμας που τα παράγει, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν-εντός 6 εβδομάδων-ώστε να «πιάνουν» τη μετάλλαξη. Κατά τα άλλα, το εμβόλιο της Moderna μοιάζει πολύ με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech.

– Δοσολογία και αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται (κι αυτό) σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών ή 4 εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων παρέχει προστασία 95% και τα εμβολιασμένα άτομα θεωρούνται προστατευμένα 7 ημέρες. Το εμβόλιο της Moderna αποδεικνύεται αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, χάρη στον μηχανισμό της «κυτταρικής» ανοσίας. Χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών κι άνω.

– Αποθήκευση: Το εμβόλιο της Moderna είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί από αυτό των Pfizer/BionTech, καθώς παραμένει σταθερό στους -20ο C για 6 μήνες (αυτή είναι η θερμοκρασία κοινού καταψύκτη) και μπορεί να διατηρηθεί έως και 30 ημέρες σε οικιακό ψυγείο και για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην διατήρηση και τη διανομή του.

– Αντενδείξεις: Το εμβόλιο της Moderna περιέχει και αυτό σαν μεταφορέα του mRNA το συστατικό πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), οπότε ενέχει κι αυτό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης-σαν της Pfizer, αλλά αυτά τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια.

4. Johnson & Johnson :

Το μόνο που χορηγείται σε 1 δόση.. Πρόκειται για το 4ο εμβόλιο που θα ενισχύσει την φαρέτρα, έχει καταθέσει αίτηση για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται τον Απρίλιο στην Ελλάδα.

– Τεχνολογία: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι κι αυτό κλασικής τεχνολογίας. Ανήκει στα εμβόλια ιικού φορέα-σαν της AstraZeneca- και χρησιμοποιεί έναν άλλο αβλαβή ιό για τη μεταφορά οδηγιών στα ανθρώπινα κύτταρα.

– Δοσολογία και αποτελεσματικότητα: Είναι το μοναδικό Covid εμβόλιο που χορηγείται σε μια δόση κι αυτό του παρέχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχει αποτελεσματικότητα 90% και είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων και ειδικότερα έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Χορηγείται κι αυτό σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

– Αποθήκευση: Είναι εύκολο στην αποθήκευση και σε συνδυασμό με το γεγονός που είναι μονοδοσικό είναι πολύ πιθανό να δοθεί στα φαρμακεία ώστε να γίνονται εκεί οι εμβολιασμοί και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, καθώς έτσι θα πολλαπλασιαστούν τα εμβολιαστικά κέντρα.

– Αντενδείξεις: Θεωρείται από τα εμβόλια με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, κάτι που ενισχύει πολύ το φιλικό κι αξιόπιστο προφίλ του. Στο μέλλον, περιμένουμε κι άλλα εμβόλια, διαφορετικής τεχνολογίας όπως αυτά που περιέχουν που περιέχουν υπομονάδες πρωτεϊνών κι αναπτύσσονται από τη Sanofi και τη Novavax, τα οποία έχουν πλεονεκτήματα στην αποθήκευση καθώς μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου για μήνες.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Refresh