Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Ρωγμή στο τείχος ανοσίας από την πολυφωνία της ΕΕ – Το plan B της κυβέρνησης

  • Το «βρετανικό μοντέλο» υιοθετεί η Ελλάδα στη στρατηγική των εμβολιασμών – Στόχος η κάλυψη του 57% του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου – Το plan B της κυβέρνησης σε περίπτωση «εμπλοκής» στην επιχείρηση «Ελευθερία» – Οι οδηγίες για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca

Το «βρετανικό μοντέλο» υιοθετεί η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες 30 ετών και άνω. Ακολουθώντας συνεπώς την πιο… ασφαλή οδό – δεδομένου ότι το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε 25 εκατομμύρια Αγγλους -, η οδηγία αναμένεται να λειτουργήσει ως «ένεση» εμπιστοσύνης στους πολίτες που παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις.

Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας έχει ήδη καταρτίσει σαφείς οδηγίες και βρίσκεται σε ετοιμότητα για αντιμετώπισή του στην περίπτωση που κάποιος πολίτης εκδηλώσει το σπάνιο σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής αιτιολογίας ύστερα από εμβολιασμό (VIPIT).

  • Οι νέοι και ο κίνδυνος από το εμβόλιο της ΑΖ

Πιο συγκεκριμένα και όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, «οι βρετανικές αρχές ισοσταθμίζοντας τους κινδύνους έκθεσης από τον ιό έκριναν αναφορικά με τους πολίτες 30 ετών και κάτω ότι είναι ελάχιστα μεγαλύτερος ο κίνδυνος αν κάνουν το εμβόλιο σε σχέση με το να νοσήσουν και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Για όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες το εμβόλιο έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα».

  • Ακολουθώντας λοιπόν το ίδιο σκεπτικό με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνιστά «τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω».

«Οπως με όλα τα φάρμακα, θα πρέπει να βάζουμε στη ζυγαριά το όφελος με την πιθανή τοξική δράση τους. Και το όφελος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο ώστε να αγνοήσουμε την πολύ περιορισμένη σε συχνότητα τοξική δράση. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν βάλουμε στην ίδια εξίσωση όφελος με παρενέργειες, τότε το πηλίκο δεν είναι το ίδιο για τους νεότερους συγκριτικά με τους πιο ηλικιωμένους.

  • Στους νεότερους περιορίζεται γιατί διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από σοβαρή νόσηση, ενώ εμφανίζουν συχνότερα τη θρομβοπενική θρόμβωση» υπογραμμίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Γραβάνης διευκρινίζει πως το ζήτημα που έχει ανοίξει είναι άνευ ουσίας για τη χώρα μας, «δεδομένου ότι προσώρας το AstraZeneca χορηγείται και με βάση την προτεραιοποίηση σε πολίτες άνω των 60 ετών. Βεβαίως, το αμέσως χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η εμβολιαστική εκστρατεία στον νεότερο πληθυσμό. Τότε όμως η χώρα θα έχει προμηθευθεί 7,6 εκατ. δόσεις – πλην αυτών της AstraZeneca, που στην πράξη θα αποτελούν τη συντριπτική μειοψηφία».

Ο ιός της αμφιβολίας και το «plan B»

  • Παρ’ όλα αυτά και δεδομένης της «πολυφωνίας» σε ό,τι αφορά τις οδηγίες χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες της ΕΕ, ο ιός της αμφιβολίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους Ελληνες.

H κατάσταση δε περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς ήδη από την περασμένη Παρασκευή εντάχθηκε στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το εμβόλιο της Johnson&Johnson – σημειωτέον, πρόκειται για το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο, με 1.330.000 δόσεις να καταφθάνουν στη χώρα μας έως τον Ιούνιο – έπειτα από την εκδήλωση τεσσάρων σοβαρών περιστατικών θρομβώσεων.

  • Υπό τις εξελίξεις αυτές και παρότι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν προκαλεί… παρενέργειες στο εκστρατεία «Ελευθερία», κυβέρνηση και επιστήμονες επεξεργάζονται ένα «plan B» στην περίπτωση ελεύθερων ραντεβού.

Μάλιστα και κατά πληροφορίες πιθανόν να αναπροσαρμοστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και να επισπευστούν οι διαδικασίες για νεότερες πληθυσμιακές ομάδες ή/και επαγγελματικές κατηγορίες σε νευραλγικές οικονομικές δραστηριότητες, εφόσον επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και υπό την προϋπόθεση ότι προκύψει πλεόνασμα.

  • Ανεμβολίαστο το 35% άνω των 80 ετών

Συνυπολογίζοντας δε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας, ότι ο ιός «κυκλοφορεί» στον νεότερο πληθυσμό, οδηγώντας το τρίτο κύμα, ένα παράλληλο πρόγραμμα χρήσης των αδιάθετων δόσεων στην κρίσιμη αυτή πληθυσμιακή ομάδα πιθανόν να λειτουργούσε καθοριστικά και να συνέβαλλε αποφασιστικά στην επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης».

  • Μία άλλη δε παράμετρος που πρέπει να συμπεριλάβει κανείς είναι ότι στις ηλικίες άνω των 80 ετών εκτιμάται πως το 35% είναι ανεμβολίαστοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στόχος είναι το αποτέλεσμα της εμβολιαστικής εξίσωσης να ισοδυναμεί με κάλυψη της τάξεως του 57% του πληθυσμού (με μία ή με δύο δόσεις) έως τα τέλη Ιουνίου. Προσθέτοντας δε και το ποσοστό της φυσικής ανοσίας που εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον στο 10%, τότε στα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ανατραπεί η εικόνα.

Προς το παρόν πάντως και όπως διευκρινίζει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το εμβόλιο κρίνεται στα ραντεβού, επιβεβαιώνοντας προσώρας ότι η προσέλευση των πολιτών αγγίζει το 93%. «Συνεχίζεται κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Θα διαπιστωθεί και θα αξιολογηθεί τυχόν πρόβλημα, όταν η διαδικασία ανοίξει για τις επόμενες ομάδες».

  • Το σύνδρομο VIPIT και οι προβλέψεις

Οι πολίτες με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Παρ’ όλα αυτά και όπως διευκρινίζουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν υπάρχει «τεκμηριωμένη συσχέτιση».

  • Επιπλέον προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ». Επισημαίνουν δε, συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, ότι η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Επιτροπής οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες που εμβολιάζονται ότι στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

  • Τα ύποπτα συμπτώματα

Πιο συγκεκριμένα, τα «ύποπτα» σημάδια μετά τη χορήγηση του εμβολίου είναι τα εξής:

– Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα, εστιακή νευρολογική σημειολογία ή επίμονο κοιλιακό άλγος, επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης.

– Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου.

  • Εν τω μεταξύ, συστάσεις συνέταξε πρόσφατα και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σχετικά με την εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία έπειτα από εμβολιασμό για τον ιό SARS-CoV-2, με στόχο την πρώιμη διάγνωση πιθανόν παρενεργειών και την άμεση αντιμετώπισή τους. Ετσι, μεταξύ άλλων, συνιστάται οι ασθενείς που εμφανίζουν μόνο θρομβοπενία ή μόνο θρόμβωση μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 να είναι σε στενή παρακολούθηση.

Επιπλέον, σε κάθε ασθενή που εμφανίζεται με θρομβοπενία (αιμοπετάλια <150.000/μL) και θρόμβωση ή συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση (ζάλη, επίμονη και έντονη κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, εστιακή νευρολογική συνδρομή, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα και ερυθρότητα σκέλους, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου), εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να διενεργείται λεπτομερής έλεγχος.

  • Η λίστα μάλιστα των εξετάσεων είναι μακρά και περιλαμβάνει γενική αίματος και επίχρισμα για την επιβεβαίωση της θρομβοπενίας και τη διαφορική διάγνωση εναλλακτικών αιτίων αυτής, έλεγχο πήξης (που περιλαμβάνει PT, aPTT, ινωδογόνο και D-dimers) και διαγνωστικό απεικονιστικό έλεγχο για ανάδειξη αρτηριακής ή φλεβικής θρόμβωσης, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία διευκρινίζει ότι «επί αυξημένων επιπέδων D-dimers και θρομβοπενίας (χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα από το επίχρισμα του αίματος) και παρουσίας κλινικών ή απεικονιστικών ενδείξεων θρόμβωσης, θεωρείται πιθανή η διάγνωση VIPIT».

  • Για να επιβεβαιωθεί όμως το σύνδρομο, απαιτείται διαγνωστικός έλεγχος για ΗΙΤ, όπως είναι η ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του συμπλέγματος PF4 και ηπαρίνης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι επιστήμονες της Εταιρείας στη θεραπεία των ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη VIPIT, η οποία, όπως διευκρινίζουν, είναι παρόμοια με τη θεραπεία του συνδρόμου ΗΙΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν δε την ανάγκη αποφυγής χορήγησης οποιασδήποτε μορφής ηπαρίνης (κλασικής ή χαμηλού μοριακού βάρους) και χορήγηση εναλλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε θεραπευτική δόση, παρεντερικά ή από του στόματος.

  • Ποιοι δεν πρέπει να ακυρώνουν τον εμβολιασμό

Ενας φόβος που φαίνεται να «παγώνει» μερίδα πολιτών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο και συνεπακόλουθα με την ανοσία έναντι της λοίμωξης COVID-19, είναι αυτός των αλλεργιών. Οπως μάλιστα έχει επισημάνει πρόσφατα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «μια κοινή παρατήρηση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει έναν υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών.

  • Θα έλεγα ότι και οι γιατροί που διενεργούν τους εμβολιασμούς έχουν επίσης μια αυξημένη διστακτικότητα, και αυτός ο συνδυασμός οδηγεί αρκετά άτομα, όπως είπα, να μην εμβολιάζονται, να ακυρώνουν τους εμβολιασμούς τους ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες να εμβολιαστούν σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία».

Για τον λόγο αυτόν τα μέλη της Επιτροπής διευκρινίζουν σε πρόσφατη οδηγία τους και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα για τα εμβόλια ότι δεν απαιτείται παραπομπή σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου για εμβολιαζομένους με γνωστές αλλεργίες σε:
– φάρμακα (πλην εμβολίων COVID-19 και συστατικών τους),
– τρόφιμα,
– νυγμούς εντόμων,
– περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων,
– φυσικό λάστιχο (latex),
– ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του σκιαγραφικού από του στόματος προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80,
– επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο κ.ά.).

  • Και υπογραμμίζουν ότι «η παραπομπή σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου (με δυνατότητα Εξειδικευμένης Καρδιοαναπνευστικής Υποστήριξης) γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αναφυλαξίας άγνωστης αιτιολογίας που χρειάστηκε αγωγή με ενέσιμα φάρμακα (αδρεναλίνη, κορτιζόνη) ή νοσηλεία».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα σε σύνολο 665.000.000 δόσεων εμβολιασμών παγκοσμίως για τη νόσο COVID-19, η πιθανότητα σοβαρής αναφυλαξίας για τα εμβόλια κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 4,5 περιπτώσεις σε 1.000.000 δόσεις, ανάλογη εκείνης των εμβολιασμών από άλλα γνωστά εμβόλια.

****

Δυτ. Αυστραλία: Καταστροφικός κυκλώνας σάρωσε παραλιακές πόλεις

ΕΡΤ – Ανταπόκριση,  Αυστραλία: Έμμα Παπαεμμανουήλ- Αλέκος Μάρκελλος

Τεράστιες καταστροφές άφησε στο πέρασμα του από την Δυτική Αυστραλία ο τροπικός κυκλώνας Seroja. Όταν προσέγγισε τα κεντρικά παράλια της Δυτικής Αυστραλίας χθες βράδυ, ο κυκλώνας ήταν κατηγορίας 3 και οι άνεμοι έφτασαν τα 170 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν σπίτια, παρέσυραν οροφές και βύθισαν στο σκοτάδι χιλιάδες κατοίκους.

Στην πόλη Kalbarri οι αρχές εκτιμούν ότι το 70 τοις εκατό των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές. Το αστυνομικό και το πυροσβεστικό τμήμα, το ιατρικό κέντρο,  το κεντρικό μπαρ και το τουριστικό πάρκο της περιοχής, υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο Επίτροπος του Τμήματος Πυροσβεστικής και Έκτακτης Ανάγκης Darren Klemm είπε ότι περίπου το 70% των κτιρίων στο Kalbarri έχουν υποστεί ζημιά, με το 30% από αυτά να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

“Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο Kalbarri και σίγουρα το επίκεντρό μας είναι εκεί, αλλά και το Northampton έχει επίσης πληγεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά συντρίμμια και κορμοί δέντρων στους δρόμους, ενώ τα ηλεκτροφόρα καλώδια έχουν πέσει”.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Mark  McGowan είπε ότι κυκλώνας σαν και αυτόν δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

“Η κατάσταση στη Δυτική Αυστραλία παραμένει πολύ σοβαρή, λόγω  του Κυκλώνα Seroja. Έχουν ήδη αναφερθεί σημαντικές ζημιές, με την πλήρη έκταση των καταστροφών να μην είναι ακόμη γνωστές.

Το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει ενεργοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ό, τι χρειάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών”, τόνισε από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison.


Ελεγχόμενη στάθμευση από σήμερα στην Αθήνα

Επανέρχεται από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου στην Αθήνα το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Ειδικότερα, στις θέσεις που έχουν χωροθετηθεί για τη στάθμευση των οχημάτων επισκεπτών (πινακίδα Ρ69-ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ), παύει να ισχύει η ελεύθερη στάθμευση των οχημάτων και στο εξής θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν  καταβολής αντίστοιχου τέλους, το οποίο θα είναι ανάλογο της διάρκειας της στάθμευσης.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 09:00 έως τις 16:00. Στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

  • Τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, επίσης, όλες τις ημέρες και ώρες. Για τα οχήματα επισκεπτών, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση 2,5 ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και για στάθμευση 3 ωρών 6 ευρώ.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση ξυστών και ηλεκτρονικών καρτών (μηχανήματα POS) προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 1 ευρώ, 2 ευρώ και 6 ευρώ). Οι εν λόγω κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα κ.λπ.).

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων http://www.cityofathens.gr/kykloforia-stathmeysi/systima-elegxomenis-stathmeysis.

Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού θα παρέχεται και πάλι η δυνατότητα καταβολής του προβλεπόμενου τέλους από απόσταση για τη στάθμευση οχημάτων στις θέσεις επισκεπτών και μέσω χρήσεως συσκευών Android και iOS, συγκεκριμένα μέσω της Εφαρμογής Ηλεκτρονικής Πληρωμής Ελεγχόμενης Στάθμευσης (MyAthensPass).

Το τέλος στάθμευσης μέσω της εφαρμογής ΜyAthensPass είναι ανάλογο της διάρκειας στάθμευσης, όπως συμβαίνει και στις λοιπές κάρτες στάθμευσης επισκεπτών, ενώ η χρήση της εν λόγω εφαρμογής δεν απαιτεί τοποθέτηση κάρτας στο όχημα.


Επενδυτικός «πυρετός» στην αγορά ακινήτων

Η πανδημία μπορεί να δεσμεύει ακόμη τους πολίτες, να πιέζει την πολιτική και να συγκλονίζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά στην ευρύτερη επιχειρηματική αγορά επικρατεί πυρετός προετοιμασιών και αγοραπωλησιών εν όψει της επόμενης, μεταπανδημικής περιόδου.

  • Οσοι παρακολουθούν την εγχώρια επιχειρηματική αγορά και εκείνη των ακινήτων θεωρούν ότι είμαστε μπροστά σε φάση οικονομικής απογείωσης και δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. Αυτή την ώρα η διεκδίκηση υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων είναι πρωτοφανής. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, περισσεύει η ζήτηση τούτο τον καιρό για εμπορικά ακίνητα, ιδιαιτέρως αποθήκες και μεγάλα οικόπεδα που μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Αλλά και η ζήτηση κατοικιών δεν πάει πίσω. Οπως εξηγούν οι κτηματομεσίτες, πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν ακόμη φθηνή την Ελλάδα και σπεύδουν να τοποθετηθούν. «Στην Αθήνα βρίσκεις αξιοπρεπέστατες κατοικίες με 2.000-3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν αντίστοιχα σπίτια π.χ. στο Τελ Αβίβ πωλούνται προς 15.000 δολάρια το τ.μ.» λένε οι γνωρίζοντες, προβλέποντας ότι προϊόντος του χρόνου οι αξίες και γενικώς τα περιουσιακά στοιχεία θα ξαναβρούν τη θέση που τους αρμόζει. Αν επιβεβαιωθούν και οι προγνώσεις για χτίσιμο του τείχους ανοσίας στα μέσα του καλοκαιριού, τότε ίσα που προλαβαίνετε. Τιμές και αξίες θα εκτιναχθούν στα ύψη…

ΒΗΜΑτοδότης

  • Η δήλωσή του προκάλεσε σάλο, αλλά νομίζω θα συμφωνήσετε ότι και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να πουν το ίδιο. Ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» με τον οποίο περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεφεύγει σίγουρα από το ήπιο προφίλ που διαχρονικά έχει καλλιεργήσει ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας και άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε σφοδρή αλλά σε μια περίοδο που οι ευρωτουρκικές σχέσεις κινούνται σε τεντωμένο σκοινί ίσως να χρειάζεται το σύστημα να ταρακουνηθεί. Είχε άλλωστε προηγηθεί το περίφημο, πλέον, «sofagate»: η παρεξήγηση, το λάθος ή κατά ορισμένους το ηθελημένο «άδειασμα» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υποχρεώθηκε να καθίσει σε έναν καναπέ, κατά την επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία του αμήχανου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 6 Απριλίου στην Αγκυρα.

  • Οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών κατάφεραν «να τα θαλασσώσουν» και να δώσουν μια εικόνα σύγχυσης και αδυναμίας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς είχε προηγηθεί η τραγική εμφάνιση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα στο πλευρό του Σεργκέι Λαβρόφ. Επιβεβαιώνεται ότι στην πολιτική οι συμβολισμοί μετρούν πολύ και δεν πρέπει να υποτιμώνται.

****

Ενδελεχή έρευνα για την προέλευση της Covid-19 ζητεί ο Α. Μπλίνκεν και επικρίνει την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία κατέστησε την πανδημία χειρότερη από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διενεργηθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση της Covid-19.

Οι αιχμηρές δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνουν την κριτική που ασκούν άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Κίνα δεν έδωσε πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς ούτε μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να παράσχει αληθινή διαφάνεια, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στην εκπομπή “Meet the Press” του δικτύου NBC.

Ως αποτέλεσμα, ο ιός “ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα απ΄ό,τι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά”, σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στις 30 Μαρτίου πως δεν δόθηκαν στοιχεία στους ερευνητές του οργανισμού που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Έκθεση του Π.Ο.Υ. που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, και δημοσιοποιήθηκε τότε ανέφερε πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η διαρροή από εργαστήριο είναι “εξαιρετικά απίθανο” να ήταν η αιτία.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. είπε πως το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τα γεγονότα υπογραμμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, είπε ο Μπλίνκεν. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς “και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό”, είπε.

Ο Α. Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι σημαντικό υπάρξει μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

“Πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι συνέβη, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή βολή που θα εμποδίζει να επαναληφθεί”, είπε. “Είναι γι΄αυτό που χρειάζεται να φθάσουμε μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης”.

Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Π.Ο.Υ. τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν την Κίνα να παράσχει “πλήρη πρόσβαση” των ανεξάρτητων ειδικών σε όλα τα στοιχεία για το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.


  • Βρετανία: «Βήμα προς την ελευθερία» με άνοιγμα καταστημάτων, κομμωτηρίων και εξωτερικών χώρων παμπ
vretania-vima-pros-tin-eleytheria-me-anoigma-katastimaton-kommotirion-kai-exoterikon-choron-pamp
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο lockdown προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊου, που είναι γνωστό ως «μετάλλαξη του Κεντ».
  • Η εκστρατεία εμβολιασμού που διέθεσε μια πρώτη δόση σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% των ενηλίκων, αλλά και τα μέτρα του lockdown έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και τα περιστατικά μόλυνσης πάνω από 90%, από το επίπεδο κορύφωσης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Η πρόοδος που σημειώνεται θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, όπως είχε δηλώσει ο Τζόνσον νωρίτερα μέσα στο μήνα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, επιθυμεί να πιεί ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας στον κήπο μιας παμπ.
  • «Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, που παρέμειναν κλειστές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και για τον οποιονδήποτε άλλον από εμάς, είναι μία ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μερικά πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε και μας έχουν λείψει» είπε ο ίδιος σε χθεσινή δήλωσή του.
«Παροτρύνω τον καθένα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και να θυμάται ‘χέρια, πρόσωπο, αποστάσεις και καθαρός αέρας’ για να καταπολεμηθεί η COVID, καθώς προχωρούμε με το πρόγραμμα των εμβολιασμών μας».
  • Με περισσότερους από 127.000 θανάτους το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταγράψει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών στον κόσμο, από την COVID-19.
Η προσπάθεια να πεισθούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε ένα τύπο κανονικότητας και να αρχίσουν να ξοδεύουν ξανά, έχει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Βρετανίας, καθώς τα επίσημα στοιχεία τον προηγούμενο μήνα έδειξαν ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την οικονομία της για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις αιώνες.
  • Οι έμποροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν απώλειες εσόδων 27 δισεκατομμυρίων λιρών (37 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις στη διάρκεια των lockdown, ελπίζουν ότι η συσσωρευμένη ζήτηση θα τροφοδοτήσει μία έκρηξη του εμπορίου.
Τα καταστήματα με εμπορεύματα που δεν θεωρούνται απαραίτητα, όπως οι αλυσίδες καταστημάτων με είδη για το σπίτι ή με είδη μόδας, θα λειτουργήσουν και πάλι στην Ουαλία, όπως και στην Αγγλία σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες επιχειρήσεις στη Σκωτία θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 26η Απριλίου.
  • Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αν και οι αρχικοί περιορισμοί που απαιτούσαν να σερβίρεται γεύμα μαζί με το ποτό, καθώς και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί. Το σερβίρισμα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα επιτραπεί μέχρι την 17η Μαΐου το νωρίτερο.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Εικόνα

ΓΚ: Την Παρασκευή εμβολιάστηκα με AstraZeneca. Μου έκαναν εντύπωση η καλή οργάνωση,πόσο εξυπηρετικοί ήταν οι εργαζόμενοι και η καλή διάθεση του κόσμου. Απαράδεκτα μίζερη η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του εμβολιασμού.

  • Ε.Κ- Μπήκα στα avgi, left, tvxs, Documento και γενικά στους κήρυκες της αμερόληπτης-αδέσμευτης δημοσιογραφίας & του ΜιΤου, για να δω τα εκτενή ρεπορτάζ για τη γυναίκα που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον πρέσβη της Βενεζουέλας… Δε γράφουν τίποτα γα@@ το σπιτάκι τους.

https://twitter.com/i/status/1381307446094934019

https://twitter.com/i/status/1381143632208658432

  • Καταλάβατε τώρα γιατί δεν τα θελε ο συριζα τα self tests Πεθαίνουν και οι τελευταίες ελπίδες του για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας στην κοινότητα. Τελευταίο αποκούμπι νέος γύρος συγκεντρώσεων γιατί στο μενού του Κουφοντίνα έχει 2 φορές τη βδομάδα φακές….
Εικόνα
  • Σ.Λ: Για τον θάνατο του άτυχου Ιάσονα, μήπως μάθαμε πως λέγεται ο οδηγός που προκάλεσε το τροχαίο και τον εγκατέλειψε και αν μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε και συνεπιβάτης; τελικά το θέμα εξαντλήθηκε στο να μπει απλώς ένα φανάρι;
  • Εικόνα
  • Παναθηναϊκός ο Αλέξης, Ολυμπιακός ο Κούλης. Όλα ανάποδα πάνε.