Το καθημερινό σημειωματάριο του μ/μ (Σάββατο 08 Μαϊου 2021)

*****
KΑΛΛΙOΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Το κάστρο της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στην είσοδο του νησιού, της Λευκάδας και κουβαλάει οκτώ αιώνες ιστορίας. Αξίζει μια επίσκεψη, τόσο για την επιβλητική του παρουσία όσο και για την αρχαιολογική σημασία που κουβαλάει.Χρονολογείται γύρω στο 1300 μ.Χ και στο εσωτερικό του στέγαζε την πόλη της Λευκάδας από τη πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα έως το 1684.
  • Το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα και όχι, Λευκάδα. Την ονομασία αυτή, την είχαν επιβάλλει οι Ανδεγαυοί το 1331. Το όνομα “Αγία Μαύρα”, το μετέφεραν από τη Γαλλία και το επέβαλλαν και στο Μαχαιράρο της Ζακύνθου, όταν την κατέκτησαν και αυτή. Σήμερα σώζονται ερείπια κτιρίων, κυρίως από την εποχή της Ενετοκρατίας, τα οποία χρησίμευαν περισσότερο ως στρατώνες.
Αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα και θεωρείται πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Στις αρχές του 14ου αιώνα, ο Ιωάννης Ορσίνι, παίρνει ως προίκα το νησί της Λευκάδας από το γάμο του με την κόρη του Νικηφόρου Σ’, Δεσπότη της Ηπείρου. Το 1302 μ.Χ, κατασκεύασε ένα μικρό φρούριο στη θέση του κάστρου, το οποίο χρησίμευσε ως μικρός στρατιωτικός σταθμός με χαμηλό δυναμικό.
Σκέψεις πάνω στην Αγία Μαύρα και την μεσαιωνική ονομασία της Λευκάδας -  aromalefkadas - Ενημερωτική ιστοσελίδα της Λευκάδας
  • Οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί το 1479 και αναβάθμισαν το οχυρό χτίζοντας επίσης και μια γέφυρα με 360 καμάρες που λειτουργούσε και ως υδραγωγείο και διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα και υδροδοτούσε το οχυρό. Δυστυχώς το σημαντικό αυτό έργο δεν στέκεται πια καθώς καταστράφηκε από σεισμούς. Απομεινάρια του υπάρχουν όμως και είναι εμφανή έως και σήμερα.
Το κάστρο είναι θεμελιωμένο επάνω σε χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Ακαρνανίας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Η πολεμική του ιστορία είναι πλούσια μιας και πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές στους 7 αιώνες της ύπαρξης του.
  • Η Αγία Μαύρα, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της οθωμανικής δυτικής μεθορίου και για αυτό το λόγο ήταν εξοπλισμένη με 126 κανόνια, πυκνή διάταξη τυφεκιοθυρίδων και φρουρά 300 ανδρών σε περίοδο ειρήνης.

Κάστρο Αγίας Μαύρας - Ελληνικά Κάστρα

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το κάστρο έγινε άντρο πειρατών, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο για επιθέσεις είτε σε εμπορικά πλοία, είτε στις ακτές της Ηπείρου και των υπόλοιπων Επτανήσων. Με το πέρασμα των χρόνων, το πλήθος των πειρατών είχε μεγαλώσει πλέον τόσο πολύ, που το κάστρο αποκαλούνταν από τους ταξιδιώτες, “φωλιά τεράτων”.
  • Σήμερα η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη δυτική πύλη. Διατηρούνται αρκετά ερείπια κτιρίων, από την εποχή κυρίως της Βενετοκρατίας. Εντύπωση προκαλεί το σύστημα ύδρευσης και αποστράγγισης ομβρίων υδάτων, όπου ίχνη του διακρίνονται ακόμη.
Στο βόρειο τομέα βρίσκονται ερείπια του Ναού του Παντοκράτορα, που έχτισε ο Μοροζίνι στη θέση τζαμιού, όταν κυρίευσε το κάστρο το 1684, κτίρια της Αγγλοκρατίας, αγγλικό νεκροταφείο και η ανατολική πύλη με την Κρεμαστή γέφυρα.
..
Κεντρική θέση κατέχει στο βόρειο μέρος του κάστρου, αλλά και στις καρδιές των κατοίκων της Λευκάδας, ο μικρός ορθόδοξος ναός της Αγίας Μαύρας, στο εσωτερικό του τραπεζιόσχηστου προμαχώνα. Χτίστηκε το 1883 και γιορτάζει στις 3 Μαϊου οπότε συρρέουν πλήθη προσκυνητών.


Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου
Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

  • https://esquire.com.gr/lifestyle/texnologia/15151/poios-einai-o-vitalik-buterin-o-neoteros-crypto-disekatommuriouxos-tou-kosmou?utm_source=capital.gr

Ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής της δημόσιας πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα Ethereum, που δημιουργεί και διαχειρίζεται το κρυπτονόμισμα Ether (και όχι μόνο, όπως θα δούμε), μόλις έγινε ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Με αυτόν τον όρο, το περιοδικό αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο σε κρυπτονομίσματα που, αν μετατραπεί σε δολάρια, αξίζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο.

Vitalik Buterin, η μεγαλοφυΐα των κρυπτονομισμάτων


Ο Buterin μπήκε στον κόσμο του Bitcoin σε νεαρή ηλικία και πλέον διαθέτει τη δική του “επιχείρηση” κρυπτονομισμάτων, την Ethereum. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γεννημένος στη Ρωσία, μετακόμισε στον Καναδά με την οικογένειά του όταν ήταν έξι ετών. Η πρώτη του επαφή με το Bitcoin έγινε στα 17 του, μέσω του πατέρα του, ενώ σύντομα άρχισε να γράφει για μία έκδοση που λεγόταν Bitcoin Weekly, η οποία μετέδιδε ειδήσεις σχετικές με το Bitcoin (και πλήρωνε τους αρθρογράφους της με κρυπτονόμισμα).

  • Κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη έκδοση έκλεισε και εκείνος αποφάσισε, από κοινού με τον Mihai Alsie, να δημιουργήσουν το Bitcoin Magazine, του οποίου υπήρξε και ένας από τους βασικούς συντάκτες. Επίσης, ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, όπου εξερεύνησε περισσότερο τον θαυμαστό κόσμο του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και το 2012, μάλιστα, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η δημιουργία του Ethereum και του Ether

Το 2013, ανήρτησε ένα post στο οποίο παρουσίαζε τα σχέδια για το Ethereum, μία δημόσια πλατφόρμα blockchain ανοιχτού κώδικα, που θα δημιουργούσε και θα διαχειριζόταν ένα τότε νέο κρυπτονόμισμα, το Ether (ETH). Πολύ σύντομα μετά από αυτή την ανακοίνωση, επωφελήθηκε μίας επένδυσης ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων που του ήρθε μέσω της Υποτροφίας Thiel και αποφάσισε να παρατήσει το πανεπιστήμιο για να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στο Ethereum. Η “επιχείρησή” του αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 2014 και άρχισε να λειτουργεί το 2015, με κεφάλαιο 72 εκατομμύρια νομίσματα.

  • To Ethereum αποτελεί μία τεχνολογία με πολλές εφαρμογές- Πλέον, το Ether είναι το δεύτερο πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα στην αγορά, μετά από το Bitcoin. Η κύρια διαφορά, όμως, της “επιχείρησης” του Buterin με το Bitcoin έχει να κάνει με το ότι το Ethereum, ως πλατφόρμα, πέρα από τη διάθεση του δικού της κρυπτονομίσματος, επιτρέπει τη δημιουργία και εκτέλεση αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών και έξυπνων συμβολαίων, που βασίζονται σε ένα πρωτόκολλο συναλλαγής που εκτελεί, ελέγχει και καταγράφει τις σχετικές με αυτά έννομες πράξεις, κάτι που επιτρέπει τη χρήση του πέρα από το στενό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, ο Nick Szabo, κρυπτογράφος, δικηγόρος και εξπέρ σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όρισε το πρωτόκολλο του Bitcoin ως μία αδύναμη εκδοχή αυτού που χρησιμοποιεί το Ethereum.

Σύμφωνα με το Forbes, στη “θυρίδα” του Buterin στο Ethereum βρίσκονται συνολικά 333.520 ETH που ισούνται σε 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια, πάντα σύμφωνα με τις “τιμές συναλλάγματος” της 3ης Μαΐου. Μάλιστα, αναμένεται η αξία τους να ανέβει κι άλλο με την αύξηση της δημοτικότητας των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών, που θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν “ενδιάμεσους” όπως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Επίσης, η δημοτικότητα των NFTs, για τα οποία μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ, ενισχύει κι άλλο τη δύναμη του Ethereum. Κι αυτό γιατί αυτά τα μοναδικά (κατ’ επίφαση) “αντικείμενα” αντιστοιχίζονται, ανάμεσα σε άλλα, με έργα ψηφιακής τέχνης, αναμνηστικά αθλητικών αγώνων, εικονικές ιδιοκτησίες ή παιχνίδια και στη συνέχεια πωλούνται και αγοράζονται μέσω του Ethereum, με την προσφορά και τη ζήτησή τους να αυξάνονται συνεχώς και το μέλλον της τέχνης να θεωρείται ότι βρίσκεται πάνω τους.

Κοινώς, ο Vitalik Buterin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εμπροσθοφυλακή του μέλλοντος του κόσμου των χρηματοοικονομικών.


Εικόνα


Για μερικούς ανθρώπους ο χρόνος που περνάει είναι σύμμαχος. Δείτε τον Κλούνεϊ. Από wannabe Τομ Σελεκ με ολίγον από κλαρινογαμπρο από Αγία Βάρβαρα στα 30 κάτι, σε αυτόν τον υπέροχο κύριο στα 60 του. Απλά δε συμβαίνει με όλους. Δυστυχώς

Εικόνα

Εικόνα


Η ΑΥΓΗ καταγγέλει την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις με βασανιστήρια υιοθετώντας τις καταγγελίες μιας ΜΚΟ με τίτλο Δίκτυο Παρακολούθησης Βίας στα Σύνορα (BVMN) . Η ΜΚΟ αυτή είναι τόσο αξιόπιστη και ανεξάρτητη ώστε όταν πας να δεις τα οικονομικά της σε παραπέμπει στο… μέλλον

Εικόνα


Κ.ΝΤ: Αυτός ο ορθόδοξος ναός που βλέπετε βρίσκεται στην Αιθιοπία της Αφρικής και ΔΕΝ είναι φτιαγμένος με τούβλα κλπ αλλά είναι *μονολιθικός*, δηλαδή ΣΚΑΛΙΣΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΣΙΦ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΣ ΕΔΑΦΟΣ!!!!

Μου φαίνεται αδιανόητο πώς γίνεται να φτιάξει κανείς ένα τόσο

Εικόνα

  • Χρ.ΤΣ: Το να απαντάς στα απροκάλυπτα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον ρουτίνα. Καμια μέρα θα πουν αλήθεια και δε θα ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε.

    Εικόνα

    Εικόνα

    Εικόνα

    Εικόνα

Λ.ΝΤ: Ο ένας πήρε το δαχτυλίδι από τον προηγούμενο πρόεδρο και ως φασίστας ακόμα αρνείται να κάνει εκλογές από τη βάση για την προεδρία του κόμματος και ο άλλος εκλέχθηκε από τη βάση του κόμματος του. Ποιος διορίστηκε λοιπόν;

Εικόνα

  • Διαβάζω τώρα ότι τα ψέκια, εκτός από τα εμβόλια και τα ραπίντ, εκτός από τα θερμόμετρα υπερύθρων που θα τους “βγάλουν” το 3ο ματι, τους ενοχλούν και οι εμβολιασμενοι γιατί λέει “θα τους κολλήσουν”. Ρε μαζέψτε τους σε ένα ψυχιατρείο να τελειώνουμε!
  • Ντ.Β: Εμένα ευτυχώς ο πατέρας μου θα με άρχιζε στα κλωτσομπουνίδια αν με πιάναν για σεξουαλική παρενόχληση και θα ζητούσε συγγνώμη από τις οικογένειες! Δεν θα έβγαινε να λέει τι καλό παιδί είμαι και δεν είχα δώσει δικαιώματα! Αλλά στο σπίτι με έμαθαν πως το Όχι είναι όχι!
  • Όποιος θεωρεί ότι το γυναικείο ντύσιμο είναι προκλητικό και δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ορμές του, ας πάει για στείρωση. Δεν θα ξεκινήσουμε την καταπίεση της γυναίκας στον 21ο αιώνα γιατί έτσι γουστάρουν απλά μερικοί είτε λόγω ανωμαλίας είτε λόγω θρησκείας.
  • Οι άλλοι στην Καβάλα τσακώθηκαν για το που θα ταφεί ο ηλικιωμένος και μόλις τον έθαψε η σύζυγος πήγε ο γιος κ τον ξέθαψε για να τον θάψει σε περιοχή της αρεσκείας του και μετά περιμένετε σωτηρία.
  • Ο πατερας του νεαρού που παρενόχλησε την κοπέλα λέει «το παιδι είναι τέλειο», η μάνα των τσαμπουκαλεμενων 17χρονων που σάπισαν τον ελεγκτή του μετρο στο ξύλο λέει: «είναι παιδιά με proficiency”. Κάποιοι γεννάνε παιδιά και τα βάζουν στον αυτόματο. Δεν τα γνωρίζουν στ αλήθεια.
  • Βιάζουν ηλικιωμένες 80-90 χρ, βιάζουν κοριτσάκια, βιάζουν ΑΜΕΑ, βιάζουν γυναίκες με μπουργκα, βιάζουν τις κόρες τους Κοφτε λοιπόν τις δικαιολογίες στυλ “τάθελε και τάπαθε” ο βιασμός δεν εχει σχέση με το σεξ, ειναι ανίατη αρρώστια κι οποιος/α τον δικαιολογεί είναι εξίσου ενοχος
Bank of England chief not a big fan of crypto
Cryptocurrency investors should be prepared to lose all their money – Bank of England — RT Business…
  • The Agora and the Acropolis from Observatory Road, Athens 1955 ©Robert McCabe.

    Εικόνα

Μ.Κ: Όσο σκέφτομαι ότι η Καλαμάτα είχε μπει στο πιλοτικό πρόγραμμα 5G, αλλά αποχώρησε εκουσίως, για να μη μείνουν στείροι οι άντρες καλαματιανοί, καταλήγω στο συμπέρασμα, με τα μυαλά που βλέπω να έχουν, μακάρι να είχε αυτή τη δυνατότητα το 5G! Σίγουρα δεν ήταν απόφαση Κωνσταντινέα;

  • Ο αλλος ανοιγει πυρ σε ενα γραφειο με 5 ατομα μεσα και πυροβολει 20 φορες μερα μεσημερι, δεκαδες ατομα τριγυρω, πολλα μαγαζια, γυμνασιο-λυκειο παραδιπλα, δικαστηριο 40 μετρα πιο περα και καταφερνει και διαφευγει. Μπανανια? Ισως.
  • Από τα πιο περίεργα πράγματα που άκουσα πρόσφατα είναι πως δεν πειράζει που οι νέοι βανδαλίζουν δημόσια περιουσία επειδή είναι τόσο καιρό κλεισμένοι στα σπίτια εξαιτιας της πανδημίας. Αν ομως βανδάλισαν τα δικά σας σπίτια κ τα δικά σας μάρμαρα άλλα θα λέγατε. Υποκριτές

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας Καθημερινή


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας Κεφάλαιο