21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το καθημερινό σημειωματάριο του μ/μ (Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021)

Τραγωδία στο Ισραήλ: 44 νεκροί κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στο όρος Μερόν [photo, video]

Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι.

Το τραγικό γεγονός ανέφεραν το κέντρο άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τα 100 και πλέον θύματα, ανέφερε πως καταμετρά έξι νεκρούς, κατά συνέπεια το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία ανέρχεται σε τουλάχιστον 44.

Η μεγάλη γιορτή στο όρος Μερόν

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Τα εκστατικά πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από τον νέο κορωναϊό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.

Αρχικά το κέντρο άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) είχε κάνει λόγο περί κατάρρευσης κερκίδων στον χώρο.

«Νομίζαμε πως ήταν συναγερμός για βόμβα, ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτό εδώ. Η αγαλλίαση έγινε θρήνος, το λαμπερό φως έγινε βαθύ σκοτάδι», είπε ένας από τους προσκυνητές, ο Ιτζχάκ, στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Δίαυλος 12.

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις στο Ισραήλ – και πιθανόν όχι μόνο – αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επιτράπηκε να γίνει εξαιτίας του ότι έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του. Το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 6.300 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 838.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Το τραγικό γεγονός ανέφεραν το κέντρο άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού).

  • ο MDA ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Δίαυλο 12, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 38. Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως. Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία.
Photo EPA/DAVID COHEN ISRAEL μέσω ΚΥΠΕ

Ο χώρος του τάφου του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι θεωρείται από τους ιερότερους τόπους των Εβραίων.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες. Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες. Το σκοτάδι φώτιζαν οι φάροι δεκάδων ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή» και πρόσθεσε «όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα».

Η γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ εν μέρει τιμά το τέλος μιας φονικής επιδημίας που είχε αποδεκατίσει τους μαθητές ταλμουδικού ιεροδιδασκαλείου της αρχαιότητας. Φέτος, οι αρχές είχαν επιτρέψει να πάνε στο Όρος Μερόν ως και 10.000 άνθρωποι, αλλά πάνω από 650 μισθωμένα λεωφορεία μετέφεραν από όλη τη χώρα προσκυνητές εκεί, με άλλα λόγια συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ εκτίμησαν πως στον χώρο βρίσκονταν ως και 100.000 πιστοί.

Το 2019, έναν χρόνο πριν από την πανδημία, συνέρρευσαν για το ετήσιο προσκύνημα εκεί 250.000 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από AFP-Xinhua μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ


  • Κορωνοϊός: Τέσσερις απρόσμενες κινήσεις που μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου
  • Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για νόσο COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο πρόσφατη διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Oral Medicine and Dental Research.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, η κακή στοματική υγιεινή και ιδίως η ουλίτιδα, επιτρέπει στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να εισχωρήσει μέσω των εξασθενημένων ούλων στα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγηθεί ταχύτερα στους πνεύμονες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι προσθέτουν την περιοδοντίτιδα και την συσσώρευση οδοντικής πλάκας στους παράγοντες που μπορεί να επιτρέψουν την εισχώρηση του κορωνοϊού πέραν της στοματικής κοιλότητας στους πνεύμονες, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι στην COVID-19 τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων παρά οι αεραγωγοί πλήττονται αρχικά από τις υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στο σάλιο. Η περιοδοντίτιδα, μάλιστα, έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες θανάτου λόγω της νόσου.

Αφορμή για την πρόσφατη μελέτη στάθηκαν οι απεικονιστικές εξετάσεις των πνευμόνων σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίες οδήγησαν τον ακτινολόγο Δρ Graham Lloyd-Jones στη συνεργασία με ερευνητές της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης.

Σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών, η στοματική κοιλότητα ως πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό του ιού, θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδό του στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από κάποιο τρωτό της σημείο λόγω κακής υγιεινής και, περνώντας από τις φλέβες του λαιμού και του στήθους, να φτάσει στην καρδιά πριν καν ωθηθεί στις αρτηρίες και τα μικρά αγγεία των πνευμόνων.

«Ίσως έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί κάποιοι φτάνουν να νοσήσουν και άλλοι όχι. Επιπροσθέτως, τα ευρήματα θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους διαχείρισης του ιού, ανοίγοντας το πεδίο για εύρεση σωτήριων οικονομικών ή και ανέξοδων θεραπευτικών μεθόδων που θα στοχεύουν στη στοματική υγιεινή», εξήγησε ο Δρ Iain Chapple, Καθηγητής Περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Στο πλαίσιο των φθηνών αλλά αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για τη μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο και την προστασία της στοματικής υγείας, η ερευνητική ομάδα προτείνει τη χρήση στοματικών διαλυμάτων, σε κάποια από οποία έρευνες έχουν αποδώσει εξουδετερωτική δράση έναντι του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος για την αποτροπή σχηματισμού πλάκας.

Ο Δρ Chapple πρόσθεσε και τις πλύσεις στόματος με αλατόνερο στις αποδοτικές κινήσεις για τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.

Η έρευνα αποτελεί σύμπραξη ερευνητών από το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και του Ινστιτούτου Έρευνας Mouth-Body στο Λος Άντζελες της Καλοφόρνια και το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.


Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής που κυκλοφορούν εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή


Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της MARC για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,4%, έναντι 21% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, διαφορά 15,4 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,4%, και η Ελληνική Λύση με 4,3%. Το ΜέΡα25 συγκεντρώνει 2,9%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην «μάχη» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 51,3% έναντι 22% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το 77,3% κρίνει αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 53,4% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης.


  • Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : «Τώρα είναι η ώρα να γίνουν όλα»
  • Το καταστάλαγμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Στουρνάρα
Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : «Τώρα είναι η ώρα να γίνουν όλα» | tovima.gr

«Τώρα είναι η ώρα να γίνουν όλα»

Το καταστάλαγμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Στουρνάρα

Το μεταπανδημικό δόγμα του Ταμείου Ανάκαμψης, της εξυγίανσης των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων – Μετά το Πάσχα έρχονται οι αλλαγές στο εργασιακό και η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις

 

  • Το Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει το πλήθος των ευκαιριών του Ταμείου Ανάπτυξης
  • Ερχονται οι αλλαγές στο εργασιακό και η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις
  • Ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών
  • Η κυβέρνηση επενδύει και στα μέτρα στήριξης προς τη μεσαία τάξη
  • Το ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον κινητοποιεί ξένα και εγχώρια κεφάλαι
  • Τα σχέδια των μεγάλων ελληνικών ομίλων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ελπιδοφόρο μήνυμα των νέων

Οι εμβολιασμοί φέρνουν αισιοδοξία

Η προοπτική ανοίγματος εστίασης και οικονομίας διαμορφώνει περιβάλλον προσδοκίας για καλύτερες ημέρες – Το Μαξίμου επενδύει στα μέτρα στήριξης προς τη μεσαία τάξη
  • Αγκάθι οι μεταλλάξεις και το υψηλό ιικό φορτίο
  • Πώς θα γίνει το άνοιγμα μετά το Πάσχα
  • Αυξάνονται άμεσα σε 1.500 τα εμβολιαστικά κέντρα για να εξυπηρετούν 1000.000 πολίτες την ημέρα

Αρθρο Κώστα Σημίτη: Η πανδημία, τα εμβόλια και οι πατέντες

Διαβάστε ακόμα

Οδηγός: Πώς να επενδύσετε τα χρήματά σας στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων

Επενδυτικά προϊόντα, μετοχές και ακίνητα βλέπουν οι ειδικοί

Διάκριση: Μιλούν οι τέσσερις νέοι έλληνες επιστήμονες της λίστας «Forbes»

Εκτός από την κοινή καταγωγή, οι κάτω των 30 ετών διακριθέντες επιδεικνύουν επίσης έναν μεγάλο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους, εφευρετικότητα και ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό προφίλ

Ερευνα: Ο σκοτεινός κύκλος των 870 θανάτων στο «Γηροκομείο της φρίκης»

Ο μέσος χρόνος διαβίωσης των ηλικιωμένων στη «μονάδα φροντίδας» ήταν 4-5 μήνες! Τα περίεργα «κενά» στους κρατικούς ελέγχους, η μοιραία συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους και οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

 

Γιάννης Σπράος: Ενας αριστερός που δεν τον πείραζε να τον λένε Πινοσέτ

Πώς είναι να μετατρέπεσαι μέσα σε μια νύχτα σε έναν ιψενικό «εχθρό του λαού»; Αλλά και τι σημαίνει καλός οικονομολόγος; Ανάμεσα στο βίωμα και στον στοχασμό, ο Γιάννης Σπράος εξηγεί, μιλάει για τη «μισητή» έκθεση που πήρε το όνομά του, θυμάται τη γνωριμία του με τον Κώστα Σημίτη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και τώρα, στα 95 του χρόνια, αναπολεί τις «ωραίες φιλίες» των πιο ταραγμένων χρόνων

 

Ανασχηματισμός: Η ελληνική πολιτική της Μεταπολίτευσης σε ένα μείζον συλλογικό έργο

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση χαρτογραφεί τον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής από το καλοκαίρι του 1974 ως το τέλος της εποχής των μνημονίων

 

Και ακόμα:

Οι εκατό πρώτες ημέρες: Ο Τζο Μπάιντεν αλλάζει τις ΗΠΑ στα βήματα του Ρούσβελτ

Ιστορική επιστροφή του «μεγάλου κράτους»

Ο Μπάιντεν έχει ήδη καταφέρει να αλλάξει την πολιτική δεκαετιών, επαναφέροντας το «μεγάλο κράτος»: αντιμετώπισε την πανδημία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοίνωσε μέτρα 6 τρισ. για υποδομές και στήριξη της οικονομίας και προχωρεί σε υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων

 

Συνέντευξη Τάνερ Ακτσαμ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν πράξη σχεδιασμένη, οργανωμένη

Πώς επηρεάζει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας η αναγνώριση

Ο γνωστός τούρκος ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ των ΗΠΑ, μιλάει στο «Βήμα» για το ρηξικέλευθο βιβλίο του σχετικά με τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά – Τι λέει για τα οθωμανικά αρχεία, το παρελθόν και το παρόν, τη σύγχρονη Τουρκία, τον Ερντογάν και τη Δύση

 


  • Η μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο εγκαινιάστηκε στην Πορτογαλία

Πορτογαλία

Ο Ουγκό Σαβιέρ είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισαν τη μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο, όταν άνοιξε σήμερα, κοντά στην πόλη Αρούκα, στη βόρεια Πορτογαλία.

«Ωχ… να’ μαστε!», είπε ο 42χρονος με άγχος, μόλις πάτησε το πόδι του, με περίσσιο θάρρος, στη διάφανη μεταλλική κατασκευή, μήκους 516 μέτρων, μαζί με έναν επίσης νευρικό φίλο του και έναν ξεναγό.

Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά, μέσα στο αναγνωρισμένο από την Unesco Γεωπάρκο της Αρούκας, η γέφυρα κρέμεται από ύψος 175 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Πάιβα.

Το τοπίο είναι γαλήνιο, όμως το να διασχίσει κανείς τη γέφυρα απαιτεί γερά νεύρα. Καθώς στερεώνεται σε μεταλλικά καλώδια και δύο τεράστιους πύργους στις δύο άκρες της, η κατασκευή ταλαντεύεται με το παραμικρό βήμα.

«Φοβόμουν λίγο, όμως το άξιζε», λέει ο Σαβιέρ, έχοντας περάσει στην άλλη πλευρά. «Ήταν φανταστικό, μια μοναδική εμπειρία, μια έκρηξη αδρεναλίνης».

Η γέφυρα άνοιξε σήμερα μονάχα για ντόπιους, όμως από τη Δευτέρα όλοι θα μπορούν να την επισκεφθούν, έχοντας κάνει κράτηση.

Οι ντόπιοι ελπίζουν ότι το αξιοθέατο, με κόστος περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της περιοχής, ειδικά μετά την καταστροφική πανδημία Covid-19.

Καθώς στεκόταν στη γέφυρα, η δήμαρχος της Αρούκας, Μαργκαρίντα Μπελέμ, δήλωσε πως η γέφυρα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι για να μετακομίσουν και να μείνουν στην περιοχή.

«Οι προκλήσεις, που έπρεπε να υπερπηδήσουμε, ήταν πολλές… όμως τα καταφέραμε», είπε στο Reuters η δήμαρχος με υπερηφάνεια. «Δεν υπάρχει άλλη γέφυρα σαν κι αυτή στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Το αχάριστο ελληνικό κράτος

  • Καθώς κατά μία παγκόσμια παραδοξότητα μνημονεύονται και τιμώνται κυρίως πρόσωπα που έχουν ως αποστολή να σκοτώνουν είτε αμυνόμενα είτε επιτιθέμενα και σπανίως οι επενδύοντες στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας και συνεπώς της προσδοκώμενης ευημερίας των λαών, νομίζω ελάχιστοι Ελληνες θυμούνται το όνομα του Μποδοσάκη και αόριστα την ιδιότητά του ως μεγαλοβιομηχάνου.
Μαρίνος Γιάννης
Το αχάριστο ελληνικό κράτος | tovima.gr

Υποστήριξα την προηγούμενη Κυριακή ότι στη νέα εγκατάσταση-μαμούθ, στην οποία θα στεγαστούν 14 υπουργεία στην περιοχή του Υμηττού όπου τα υπολείμματα της πάλαι ποτέ πανίσχυρης βιομηχανίας πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ, θα έπρεπε να δοθεί το όνομα του ιδρυτού της Μποδοσάκη Αθανασιάδη, και όχι ενός διαπρέψαντος στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και πρώην δημάρχου Υμηττού, του Ανδρέα Λεντάκη. Ισως επειδή είχε καταλήξει σε στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης του Αντώνη Σαμαρά.

  • Καθώς κατά μία παγκόσμια παραδοξότητα μνημονεύονται και τιμώνται κυρίως πρόσωπα που έχουν ως αποστολή να σκοτώνουν είτε αμυνόμενα είτε επιτιθέμενα και σπανίως οι επενδύοντες στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας και συνεπώς της προσδοκώμενης ευημερίας των λαών, νομίζω ελάχιστοι Ελληνες θυμούνται το όνομα του Μποδοσάκη και αόριστα την ιδιότητά του ως μεγαλοβιομηχάνου. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ύπαρξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, παρά το σπουδαίο έργο του στον τομέα της παιδείας και της φιλανθρωπίας, επίκαιρη ζωντανή έκφραση της οποίας συνιστά το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου νοσηλεύονται πολυάριθμα θύματα του κορωνοϊού.

Ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης, που ξεκίνησε από ξυπόλυτο παιδί στη Μικρά Ασία για να αναδειχθεί νεότατος σε μέγα επιχειρηματία στην Τουρκία, μετακόμισε μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα. Και μολονότι είχε χάσει την περιουσία του στην Τουρκία, χάρις στην επιχειρηματική του ευφυΐα ανηύρε τα κεφάλαια και ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα αναδεικνυόμενος ως ο θεμελιωτής της εκβιομηχάνισής της τον 20ό αιώνα. Αγοράζοντας και αναπτύσσοντας την Εταιρεία Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ίδρυσε ακολούθως τη μία μετά την άλλη σειρά από μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Απλώς θα τις παραθέσω σε τίτλους απ’ όσα ενθυμούμαι, από την περίοδο της ενεργού δημοσιογραφικής μου πορείας.

  • Πόσοι γνωρίζουν π.χ. ότι αφετηρία του εξηλεκτρισμού της χώρας αποτέλεσε η εγκατάσταση από τον Μποδοσάκη της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, τη ΛΙΠΤΟΛ, η οποία περιήλθε εν συνεχεία στη ΔΕΗ ως η πρώτη κύρια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας; Στον Μποδοσάκη ανήκαν τα μεταλλεία Κασσάνδρας (Μαντέμ Λάκκου, Μαύρης Πέτρας και Ολυμπιάδας), τα οποία εξελίχθηκαν στη σημερινή μονάδα παραγωγής χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων από καναδούς επενδυτές.

Την κυριαρχία της Εταιρείας Λιπασμάτων επεξέτεινε με τη Βιομηχανία Λιπασμάτων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη γαλλική Sant Gobain. Στη Δραπετσώνα έστησε επίσης μαζί με την αμερικανική εταιρεία Owen μεγάλη υαλουργία. Εμβληματική υπήρξε η δημιουργία της ΠΥΡΚΑΛ, χάρις στα πυρομαχικά της οποίας μπόρεσε να αμυνθεί η χώρα απέναντι στην επίθεση του Μουσολίνι, για να καταλήξει μεταπολεμικά σε προβληματική και υπολειτουργούσα στα χέρια του ανεπρόκοπου ελληνικού κράτους. Την ίδια τύχη είχε και η εμβληματική ΛΑΡΚΟ (παραγωγής νικελίου), για να καταλήξει σε ζημιογόνο πρυτανείο υπερπρονομιούχων εργαζομένων μετά την κρατικοποίησή της.

  • Ολες αυτές οι πρότυπες βιομηχανίες, με διάφορα αήθη τεχνάσματα περιήλθαν τελικά στο κράτος για να καταντήσουν προβληματικές, ζημιογόνες και βάρος για τον ελληνικό λαό που επί ατελείωτα χρόνια τις πληρώνει.

Αυτόν τον μεγάλο θεμελιωτή της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, πριν τη χρεοκοπήσουν το ΠαΣοΚ με τις κοινωνικοποιήσεις του και τα συνδικάτα με τις ατελείωτες απεργίες τους, διέγραψε η κυβέρνηση από την εθνική μνήμη με τη μετονομασία της περιοχής του δημιουργήματός του, της ΠΥΡΚΑΛ, σε Ανδρέα Λεντάκη.