Το καθημερινό σημειωματάριο του μ/μ (Κυριακή 09 Μαϊου 2021)

Η πρώτη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά από μήνες

 • Ο αριθμός πλέον των νέων εισαγωγών είναι μικρότερος από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Συνολικά 4.900 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα.

ΒΗΜΑτοδότης

Η πρώτη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά από μήνες | tovima.gr

 • Και το πιο σημαντικό; Ο αριθμός πλέον των νέων εισαγωγών είναι μικρότερος από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Συνολικά 4.900 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Το πιο απαισιόδοξο. Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί (ανάμεσά τους και το 32% των υγειονομικών) αν και έχουμε ξεπεράσει τα 4.000.000 εμβόλια.

***
Η ώρα της ευθύνης των 20ρηδων

Έρχεται, τον Ιούνιο, η ώρα της ευθύνης των 20ρηδων. Η ώρα για να αποδείξουν κυρίως στους μεγαλύτερούς τους, αλλά και στους αρνητές του εμβολίου, ότι δεν είναι αυτοί το «μαύρο πρόβατο» της πανδημίας. Μπορεί να έχουν κατηγορηθεί, να έχουν καταγγελθεί ως «πρωταγωνιστές», όταν γίνονταν vίral οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και στις παραλίες, την ώρα που η μουσική έπαιζε διαπασών στα λεγόμενα κορωνοπάρτι, αλλά τώρα, σε λίγες ημέρες έρχεται η ώρα της ευθύνης.

 • Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει οι 20ρηδες να αποδείξουν ότι δεν είναι άτρωτοι ότι υπάρχει μόνον ένα μονοπάτι για να πάρουν τις ζωές τους πίσω και να προστατεύσουν τους γονείς και τους παππούδες τους. Και αυτό το μονοπάτι είναι ο εμβολιασμός. Αναμένεται, όπως έκαναν και οι 30ρηδες να γίνουν και αυτοί οι μπροστάρηδες της επιχείρησης «Ελευθερίας», που θα μας βγάλει από αυτό το σκοτεινό τούνελ που έχουμε μπει το τελευταίο έναν χρόνο.

***
Έπαρση σημαιών στην Ακρόπολη

Θυμάστε την εντυπωσιακή τελετή με την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη την 25η Μαρτίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας πληροφορώ ότι η τελετή αυτή θα επαναληφθεί την Κυριακή στην Ακρόπολη, μόνον που θα γίνει η έπαρση δύο σημαιών. Μιας ελληνικής και μιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τιμηθούν τα 40 χρόνια από την ένταξή μας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***
Φρούδες ελπίδες για ανασχηματισμό

Άρχισε πάλι, μεσούσης της πανδημίας και μεσούσης της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, η μουρμούρα βουλευτών για επικείμενο ανασχηματισμό. Όχι πως πιστεύει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό, αλλά ορισμένοι βουλευτές που έχουν μείνει απ’ έξω από την κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι ήρθε η ώρα τους να προσφέρουν στο κυβερνητικό έργο. Και λένε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανακάτεμα της τράπουλας ώστε να χρησιμοποιηθούν και άλλα κοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Και όχι άλλοι τεχνοκράτες.

 • Οι φήμες είναι συνεχείς τόσο που ακούγονται και ονόματα, ποιος θα αναλάβει το τάδε υπουργείο, ποιος φεύγει από την κυβέρνηση, ποιος έρχεται και ποιος μετακινείται αναβαθμιζόμενος. Τίποτα όμως απ΄όλα αυτά δεν ισχύει διαμηνύουν άνθρωποι που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό. Και όσοι ελπίζουν σε επικείμενο ανασχηματισμό δεν έχουν παρά να περιμένουν. Ίσως αυτή τη φορά να περιμένουν κάπως περισσότερο και βεβαίως όχι πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι όποτε και αν γίνει ανασχηματισμός, αυτός θα είναι περιορισμένος ή «διορθωτικός» (όπως θα τον ονομάσουν) και να μην περιμένουν να υπάρξει και… «σεισμός».

..

***
Άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος

Αυτό που συγκινεί περισσότερο, όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη διακήρυξη της Β’ Εθνοσυνέλευσης του Απριλίου του 1823, είναι η φράση «κάθε άνθρωπος άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος». Είναι , είπε η Πρόεδρος, μια φράση του κειμένου «που μας συγκινεί, γιατί δείχνει τη μεγάλη δύναμη και ευαισθησία του έθνους μας». Η Πρόεδρος επισκέφθηκε το Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τον εορτασμό της 198ης Επετείου της Β’ Εθνοσυνέλευσης. Στο νέο Σύνταγμα, είπε, επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Κατοχυρώθηκε η ελευθεροτυπία και καταργήθηκε η δουλεία.

***
Η κληρονομιά της Φίνος Φιλμ

Τι συμβαίνει με το κτίριο στο οποίο μια φορά κι έναν καιρό στεγαζόταν η θρυλική Finos Film στην οδό Χίου στα Πατήσια; Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου θέλουν να το εκμεταλλευτούν, όμως δεν μπορούν καθότι ο χώρος έχει κινηματογραφικό υλικό και μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών. Ένας χρόνος έχει περάσει περίπου από τότε που το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας) φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάβει την μεταφορά και στέγαση αυτού του υλικού. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη; Η διαφύλαξη και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ωραίες λέξεις που χρησιμοποιούνται με στόμφο στους πολιτικούς λόγους. Όσο εύκολα λέγονται ως υποσχέσεις όμως, άλλο τόσο δύσκολα γίνονται πράξη. Μήπως έχει φτάσει η ώρα να γίνουν;

***

Η gaming καρέκλα του Άδωνη

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να εκνευρίζεται συχνά με διάφορους συνομιλητές του, όμως, έχει αποδείξει ότι το χιούμορ δεν του λείπει. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση η κάμερα… ζούμαρε στην καρέκλα που καθόταν και η οποία ήταν κάπως… διαστημική. Όχι η συνηθισμένη υπουργική καρέκλα. Έμοιαζε περισσότερο με gaming καρέκλα, αυτήν που χρησιμοποιούν οι νεαροί παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που κάθονται με τις ώρες μπροστά στις οθόνες.

 • Όπως ήταν φυσικό το Twitter πήρε φωτιά με την καρέκλα του υπουργού ενώ τον Άδωνη… περίλαβαν και οι Ράδιο Αρβύλα που του αφιέρωσαν ένα σατυρικό βίντεο. Για να απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης: «Πραγματικά το καλό χιούμορ είναι ευπρόσδεκτο και αυτό είναι ένα άριστο τέτοιο δείγμα…(την καρέκλα παρεμπιπτόντως την χρησιμοποιώ για λόγους υγείας πάντως μετά την εγχείρηση και είδα μεγάλη διαφορά στη μέση μου)», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισυνάπτοντας το σατιρικό βίντεο της εκπομπής.

***

Μία… ΕΜΥ στις φυλακές

Οι καλές πράξεις πρέπει να λέγονται και να γράφονται. Γιατί φυλακές δεν είναι μόνον εγκληματίες και σκληροί μαφιόζοι. Είναι και άνθρωποι που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση. Με πληροφόρησαν, λοιπόν, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι στις φυλακές Τρικάλων ξεκίνησε να λειτουργεί… μετεωρολογικός σταθμός τον οποίο μαθαίνουν να χειρίζονται κρατούμενοι, μαθαίνοντας πολλά και γεμίζοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μου είπαν επίσης ότι σε τρεις φυλακές, στον Κορυδαλλό, την Αλικαρνασσό και στην Κασσαβέτεια Βόλου, κρατούμενοι έχουν φτιάξει πάνω από 100 σπιτάκια για αδέσποτα ζωάκια που τα μοιράζουν σε φιλοζωικές οργανώσεις.

***
Ένα σπιτόσκυλο από κρατούμενους για τον Peanut

Μαθαίνω, επίσης, ότι ένας… τυχερός σκύλος που θα πάρει ένα ξύλινο σπιτάκι που έφτιαξαν με τα χέρια τους κρατούμενοι, θα είναι και ο Peanut, ο πρωθυπουργικός σκύλος που έχει κλέψει τις καρδιές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα σπιτόσκυλο από κρατούμενους που μαθαίνουν ξυλουργική για να επανενταχθούν στην κοινωνία, για ένα αδέσποτο σκυλάκι που υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έγινε ο…αγαπημένος του Μαξίμου. Τι ωραίο μήνυμα…

***

Στο Δομοκό και ο Λαγός

Κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού, ο καταδικασθείς για εγκληματικές ενέργειες Γιάννη Λαγός. Δεκτό έγινε από το δικαστήριο τω Βρυξελλών το ένταλμα έκδοσης του Λαγού ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφάλειας στο Βέλγιο μετά τη απόφαση άρσης της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως πληροφορούμαι ο Λαγός θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το επόμενο 10ημερο. Εάν τελικά οδηγηθεί στον Δομοκό, τότε θα προαυλίζεται ξεχωριστά από τους άλλους καταδικασμένους για εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγίτες, αφού δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Ο Λαγός μάλιστα είχε ανεξαρτητοποιηθεί και ως βουλευτής. Τώρα απομένει να συλληφθεί και ο Χρήστος Παππάς για να κλείσει ο κύκλος των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

***
Ελεύθεροι σκοπευτές στη Σούδα

Λίγο πριν από το Πάσχα ήρθαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στη Σούδα 22 στρατιωτικοί από έξι χώρες και είχαν μια ιδιαιτερότητα. Ήταν ελεύθεροι σκοπευτές (snipers). Ήρθαν μαζί με τα φοβερά ντουφέκια και τις διόπτρες τους, επίλεκτοι σκοπευτές από το Βέλγιο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Μάλτα και συνεργάστηκαν με Έλληνες σκοπευτές των Ειδικών Δυνάμεων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελεύθερου σκοπευτή είναι ότι πλησιάζει τον εχθρό χωρίς να γίνει αντιληπτός με χρήση καμουφλάζ, χρησιμοποιώντας μια σφαίρα ανά στόχο και βάλλει κατά του στόχου από μεγάλη απόσταση. Τώρα πιθανόν να πείτε τι είδους εκπαίδευση έκαναν οι 22 ελεύθεροι σκοπευτές στην Ελλάδα και ποιους τους έκανε τα διάφορα σεμινάρια;

 • Σας πληροφορώ ότι η εκπαίδευση υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπαιδευτές (Έλληνες και ξένους) του ΚΕΝΑΠ.
 • Πραγματοποιήθηκαν σενάρια εμπλοκής και εξαπολύσεως πυρών από την ξηρά σε πλωτούς στόχους και βολές από ελικόπτερα εναντίον σταθερών στόχων στην ξηρά και ρημολκούμενων στη θάλασσα από πλοίο εν στάσει και εν κινήσει καθώς επίσης και διεξαγωγή επιχειρήσεως εμπλοκής ελεύθερων σκοπευτών σε θαλάσσιο περιβάλλον.


ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ@ https://www.kathimerini.gr/

Eγώ, ένας γηραιός πρώην εξαρτημένος, είδα πολλούς να χάνουν κόπους μιας ζωής στον τζόγο

 • ego-enas-giraios-proin-exartimenos-eida-polloys-na-chanoyn-kopoys-mias-zois-ston-tzogo-561356233
….

Είδα παίχτη να χάνει περιουσία παίζοντας στη ρουλέτα επί χρόνια με εμμονή στο 28. Είδα παραγωγούς από την Πελοπόννησο φέρνοντας την πραμάτεια τους στην Αθήνα να παίζουν μετά στο Λουτράκι και να χάνουν τον ιδρώτα και τους κόπους τους μέσα σε μια νύχτα μόνο. Είδα κάποιον να χάνει σε ένα χρόνο το ταξί του στο Black Jack.

 • Είδα κάποιον υπερήλικα, που είχε χάσει στον τζόγο τη βιοτεχνία του και είχε απαγόρευση από τους οικείους του για την είσοδό του σε Πάρνηθα και Λουτράκι, να πηγαίνει με πούλμαν στο καζίνο του Ρίου για να παίξει κρυφά το χαρτζιλίκι των 100 ευρώ που του έδιναν. Είδα επί χρόνια αναγνωρίσιμο κρατικό λειτουργό να κοιμάται, όταν δεν έπαιζε, σε καναπέδες του Μον Παρνές. Είδα πασίγνωστους καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, αθλητικούς παράγοντες να παίζουν το «είναι» τους στον τζόγο.

Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο από αυτά που έζησα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τον τζόγο. Σε αυτό θα βοηθούσε η τρομερή τάση για αλληλοεξομολόγηση που συμβαίνει μεταξύ των παικτών – θυμάτων του τζόγου. Ερμηνεύω την τάση αυτή σαν μια απελπισμένη προσπάθεια για εξαγνισμό.

Ολα αυτά τα ζοφερά πράγματα που έρχονται σχεδόν καθημερινά στο μυαλό μου, οφείλονται στο ότι με τον εγκλεισμό μας λόγω πανδημίας στο σπίτι όλη τη μέρα πυρπολούμεθα στην τηλεόραση από προτάσεις ενασχόλησης με τον τζόγο. Bet… έτσι, bet… αλλιώς, bet τάδε, φρουτάκια, καζίνο, στοιχηματικές εταιρείες κ.λπ. Ολα αυτά σε νόμιμα sites στο Διαδίκτυο.

 • Να τονίσω εδώ ότι έχουμε στο Διαδίκτυο με νόμιμες άδειες 8 (ναι οχτώ) sites-καζίνο. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε τα «αθώα» Τζόκερ, Λόττο, kino, λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ιππόδρομο, στοίχημα, και τα εν ενεργεία επισκέψιμα καζίνο στις γνωστές πόλεις της χώρας μας, συμπληρώνουμε το ανήθικο και αμαρτωλό παζλ της πολιτικής μας κοινωνίας.

Το γλυκό, τέλος, θα δέσει με το καζίνο του Ελληνικού (αλίμονο για τα νότια προάστια) και έπεται η μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι (βόρεια προάστια ετοιμάστε τους οβολούς σας, βάλτε τα καλά σας και ορμήστε προς τη δόξα).

Διανύω την 8η δεκαετία της ζωής μου και είμαι ευτυχής που νίκησα το «θηρίο» εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που ένιωσα και πάλι ελεύθερος άνθρωπος. Στατιστικά να σας αναφέρω ότι αυτό το καταφέρνει ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό επί τοις εκατό των ασθενών του τζόγου, δηλαδή ίδιο ποσοστό με αυτούς που κάνουν τη μεγαλειώδη σωματική αλλά και ψυχική υπέρβαση για να νικήσουν την άλλη μάστιγα της κοινωνίας μας: τα ναρκωτικά.

 • Τώρα σας θυμίζω ότι κάποτε στο καζίνο δεν επιτρεπόταν έστω τουλάχιστον να μπαίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και άνθρωποι που δεν επιδείκνυαν φορολογική δήλωση με κάποιο minimum εισόδημα.

Κύριε διευθυντά, διαβάζω την εφημερίδα μας ανελλιπώς τα τελευταία 65 χρόνια (διατηρώ και ένα μικρό αρχείο). Με πόνο ψυχής σάς κάνω έκκληση για έρευνα και να ασχοληθείτε με το θέμα του τζόγου και τις συνέπειές του, με γενναιότητα, εμπεριστατωμένα και σε βάθος. Δώστε πολύ χώρο και χρόνο και γίνετε ανάχωμα ισχυρό εναντίον αυτής της γάγγραινας της κοινωνίας μας.


ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ@ https://www.kathimerini.gr/
Ο Καραϊσκάκης και η τουρκοπούλα

Για να μην ξεχνάμε και τα 200 χρόνια, ας θυμηθούμε μια ιστορία από τα παραλειπόμενα της Ιστορίας. Ο Καραϊσκάκης μια φορά γλίτωσε μια τουρκοπούλα απ’ του χάρου τα δόντια και από τότε η τουρκοπούλα έγινε η σκιά του, ο φύλακας άγγελός του. Τη βάφτισε Ζαφείρα, όμως για να μη σκανδαλίζονται τα παλικάρια, την έντυσε Ζαφείρη.

 • Μια φορά που γύρισαν στο χωριό και τους υποδέχτηκαν οι κοπέλες με γλυκά και με σερμπέτια, o «Ζαφείρης» με τον αυθορμητισμό του ίδιου φύλου αγκάλιασε τα κορίτσια και τα φίλησε όλα.
 • Τα κορίτσια παραπονέθηκαν στην καπετάνισσα –το και το ο Ζαφείρης– οπότε το βράδυ… «Ωρέ Γιώργη, γροικάς, εκείνος ο Ζαφείρης…» ο Καραϊσκάκης γέλασε και είπε την αλήθεια.
 • Η γυναίκα ζήλεψε, χόλιασε, δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. Ο Καραϊσκάκης τότε, αντί να τα μπαλώσει –ξέρεις… δεν είναι αυτό που νομίζεις– «Ελα, ωρή Μαριώ», της λέει, «Πώς κάνεις έτσι, έχει και για σένα».

Σημ.: Ο Καραϊσκάκης, ως γνωστόν, τα έβγαζε όλα στη φόρα, ακόμα και τα «μύχιά» του.


diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis0

Ελαστικό ωράριο μόνο με τη συμφωνία του εργαζόμενου

Με δύο ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του εργαζομένου θα εφαρμοστεί το ευέλικτο 8ωρο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το συνδικάτο της επιχείρησης ή δεν υπάρχει καθόλου συνδικάτο. Πρώτον το αίτημα για το ευέλικτο 8ωρο θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον εργαζόμενο και δεύτερον, θα είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε πρόταση του εργοδότη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Το στοίχημα «επανένταξης» των μαθητών στα σχολεία

Δάσκαλοι και καθηγητές σκιαγραφούν στην «Κ» το μεγάλο αυριανό στοίχημα «επανένταξης» των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου στο πρώτο κουδούνι κανονικότητας, μετά την επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να οριοθετεί τους στόχους: ψυχολογική στήριξη, αποτύπωση μαθησιακών κενών, εκπαίδευση εκπαιδευτικών στη χρήση ψηφιακού υλικού, μικτή μορφή διδασκαλίας, με διαθέσιμο on line εκπαιδευτικό υλικό στην τάξη, αξιοποιήσιμο και στο σπίτι.

Ζάεφ: Τεράστιας σημασίας η φρούρηση του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis2

 • Για τεράστια οφέλη που απέφερε στη χώρα του, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, η συμφωνία των Πρεσπών, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Αποδίδει, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή της Ελλάδας, ως νατοϊκός σύμμαχος, να προστατεύει τον εναέριο χώρο της χώρας του. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η στενή φιλία και συνεργασία που οικοδομείται μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας «στα Βαλκάνια του 21ου αιώνα».

Έλεγχος του πράσινου διαβατηρίου πριν από την άφιξη

Με τη χώρα να μετρά αντίστροφα για την επανεκκίνηση του τουρισμού η κυβέρνηση προχωρά στην ενσωμάτωση του πράσινου διαβατηρίου στο PLF που καλούνται να συμπληρώσουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Το σύστημα αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου και θα μειώσει αισθητά την γραφειοκρατία και τον συνωστισμό στις αφίξεις των αεροδρομίων.

Απαιτείται νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την πανδημία

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis4

Με την πανδημία οι πλούσιες χώρες δαπάνησαν περίπου 20% του ΑΕΠ τους σε πακέτα στήριξης. Η Ινδία ξόδεψε μεταξύ 2% και 5 %. Χωρίς επιπλέον στήριξη για χώρες όπως η Ινδία θα δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας λέει στην «Κ» ο καθηγητής Οικονομικών στο ΜΙΤ και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2019 Αμπχιτζίτ Μπάνερτζι. Σημειώνει ότι οι χώρες δεν πρέπει να εστιάζουν τόσο στη μέτρηση του ΑΕΠ τους για να πιάσουν κάποιους στόχους ανάπτυξης αλλά να θα πρέπει να κοιτάζουν την ευημερία των πολιτών τους.

«Ο Μπάιντεν ξεπέρασε τι προσδοκίες όλων μας»

Μέχρι στιγμής έχουμε ίσως τις πιο επιτυχημένες πρώτες 100 μέρες Αμερικανού Προέδρου από την εποχή του Ρέιγκαν, ενδεχομένως και του Λίντον Τζόνσον, λέει στην «Κ» ο βετεράνος δημοσιογράφος του CNN Φαρίντ Ζακάρια. Δυστυχώς στην Αμερική σήμερα αισθάνομαι πως συμπεριφερόμαστε ολοένα και περισσότερο σαν τους σουνίτες και τους σιίτες της Μέσης Ανατολής, σημειώνει μιλώντας για τον διχασμό που υπάρχει στη χώρα του.

Να επενδύσουμε στο νοιάξιμο

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis6

Όλος ο κόσμος είναι φτιαγμένος για τον λευκό στρέιτ άνδρα, Ευρωπαίο ή Αμερικανό – το ίδιο και στην Ελλάδα. Στο γεύμα με την «Κ» ο σεναριογράφος, ηθοποιός, παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος ,όπως αναφέρει, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ταλέντο του είναι ότι έχει κρατήσει την επαφή με το παιδί μέσα του.

Αύξηση εσόδων με μικρότερη φορολογία.

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα 42-43 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση -τόσα εισπράχτηκαν μέσα στο 2020- στα 52-53 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, ποντάρει το οικονομικό επιτελείο.


MHNYMATA – TITIBIΣMATA

skitso-toy-dimitri-chantzopoyloy-07-05-21-561355222


skitso-toy-andrea-petroylaki-07-05-21-561355219


skitso-toy-ilia-makri-07-05-21-561355225


Εικόνα


 • Εκεί που έβγαζε το πουλί του, τώρα κρύβει το πρόσωπό του. Η δύναμη μιας καταγγελίας.
Εικόνα
 • 4.000.000 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού λέει ο Πιερρακάκης και ο Νύρρος λέει ότι ο Πιερρακάκης λέει ψέμματα επειδή μόνο 2.400.000 έχουν κάνει το εμβόλιο. Δηλ ή είναι εντελώς βλαξ ή υπάλληλος.
 • Συμπολίτες μας νεκροί, χιλιάδες οι διασωληνωμένοι και η κυρία Αχτσιογλου δηλώνει πως #η_πανδημια_ειναι_ευκαιρια …πολλά συγχαρητήρια..
Με στραβό αν κοιμηθείς το πρωί θα αλληθωρίζεις που λέει και ο σοφός λαός! #Η_πανδημια_ειναι_ευκαιρια #θα_εκκαθαριστουν

Εικόνα

 • Ο Θεόδωρος Κατσανέβας αγωνίστηκε κατά της χούντας των συνταγματαρχών και υπήρξε πάντα ακραιφνής δημοκράτης, προοδευτικός πολιτικός και αγνός πατριώτης. Η αδόκητη απώλεια του είναι πηγή θλίψης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Εικόνα
 • Δυο χρόνια φαντασιώνεσαι πρόωρες εκλογές. Δεν βαρέθηκες;
Παράθεση Tweet
Πληροφορία: Ο @kmitsotakis συζητεί διαρκώς με ατενούς επιτελεις το ενδεχόμενο εκλογών. Εκτίμηση: Δύσκολα θα το αποφασίσει με έκρηξη πανδημίας κ προβληματικό τουρισμό. Προβλεψη: Θα συρθεί τελικά προς τα κει καθώς οι πραγματικές δημοσκοπησεις θα δειχνουν καταρρευση ΝΔ.
 • ΛΙΜΕΝΙ

Εικόνα

 • ΒΑΣ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με σόκαρε αφάνταστα ο κυνισμός μίας νεαρής γυναίκας και πολιτικού, της κ. Αχτσιόγλου. Είπε ότι η κανονικότητα στις ζωές μας αποτελεί μία παγίδα για την αντίληψη, την οποία διατηρεί η ίδια για την κοινωνία και το μέλλον μας. Τόσο τρομακτικό είναι, αλήθεια, το μέλλον που ποθεί;
 • Το νόμισμα δεν είναι φετίχ κ έφεραν capital controls. Η θάλασσα δεν έχει σύνορα κ γεμίσαμε “επενδυτές”. Πήραν το ρίσκο κ αύξησαν τα κρούσματα. Ό,τι πιο παλαβό σε κυβέρνηση, ό,τι πιο επικίνδυνο σε αντιπολίτευση, ό,τι πιο θρασύ σε ανθρώπινο είδος.
 • Αυτό που σήμερα καταδικάζει το πανελλήνιο, επειδή μετά την Μπεκατώρου οι γυναίκες τολμούν κ οι κάμερες βοηθούν, το ζούσαν καθημερινά οι εργαζόμενες από τον Πρέσβη της Βενεζουέλας. Όταν όμως το κατήγγειλαν ο τύπος που παρίστανε τον πρωθυπουργό κ οι ψηφοφόροι του έβγαλαν τον σκασμό.