Το καλό trading φέτος είναι το γρήγορο trading (της Μαίρης Βενέτη)

Το καλό trading φέτος είναι το γρήγορο trading

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές κατάφεραν να σπάσουν το αρνητικό σερί τριών πτωτικών εβδομάδων, με τη Wall να κλέβει την παράσταση, καθώς ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 5,4%, ο S&P 500 με κέρδη 6,5% και ο Nasdaq με κέρδη άνω του 7%.

Καθώς η μητέρα των αγορών προσέγγισε το άνω μέρος της ζώνης που αποτελεί ένα πρώτο δυνατό ανάχωμα -3500 έως 3600 μονάδες- η στήλη προοιώνισε την Τετάρτη που μας πέρασε τις ισχυρές πιθανότητες ενός ανοδικού διαλείμματος.

(σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Καταθέσαμε την άποψη ότι πιθανότατα η άνοδος να είναι πεπερασμένη, δεδομένου ότι δεν άλλαξε το παραμικρό στο παγκόσμιο κύμα ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αντίθετα οι δυσμενείς συνθήκες που περιβάλλουν το οικονομικό outlook δεν έχουν εκλείψει σε κανένα επίπεδο. Επομένως η τρέχουσα ανοδική αντίδραση αποτελεί ένα bear market rally και όχι αλλαγή τάσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα δοθούν καλά κέρδη για όσους αποφάσισαν να ποντάρουν στην προσέγγιση της ζώνης 3500-3600 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι οι 3950-3975 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση-το «παλιό» 4040- με τις 4060 μονάδες και τη ζώνη των 4200 -4290 μονάδων ν’ αποτελούν τους επόμενους ανοδικούς στόχους.

Όμως, αν η αγορά δεν καταφέρει να πιάσει έστω τον πρώτο στόχο, τότε θα είναι σαφές δείγμα του μεγέθους της αδυναμίας της αγοράς από τη μια και του μεγέθους της απαισιοδοξίας των επενδυτών από την άλλη.

Αντίθετα, μια δυναμική κίνηση της αγοράς πάνω από τις 4420 μονάδες θα μπορούσε να φέρει τα «κάτω πάνω». Δεν το αποκλείουμε-στις αγορές ποτέ δεν λέμε ποτέ- όμως ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει μια απρόσμενη λύση στον γόρδιο δεσμό του ρωσοουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Όσον αφορά τον δείκτη Dax, μια ανοδική αντίδραση έως τις 14685-15030 μονάδες δεν πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση που δρομολογηθεί ένα δυνατό bear market rally και στην Ευρώπη, αν και επαναλαμβάνουμε ότι πέριξ των 13900-14000 μονάδων θα είναι συγκεντρωμένες αρκετές «καραβιές» πωλητών.

Σε περίπτωση που ο βιομηχανικός δείκτης Dax φτάσει ασθμαίνοντας μέχρι τη ζώνη των 13200-13340 μονάδων και δεν καταφέρει να τη διασπάσει ανοδικά, τότε θα έχουμε στην κυριολεξία μια μεγάλη «κραυγή» ανησυχίας από τη γερμανική βιομηχανία και το διάγραμμα θα «ανοίξει» δραματικά προς τα κάτω.

Μεγάλη προσοχή θέλουν και οι αγορές των ομολόγων. Αν και η στήλη από την αρχή του έτους έχει καταθέσει την άποψη της, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρά την δελεαστική άνοδο των αποδόσεων στην αγορά των ομολόγων- η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί- αυτό δε σημαίνει ότι ο «πόνος» πλησιάζει σίγουρα στο τέλος του.

Σκεφτείτε απλά: Δεν θα ήταν λογικό οι επενδυτές να ζητήσουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου που θα οδηγήσει τις αποδόσεις πάνω από τον ρυθμό πληθωρισμού; Αν σε κάποιους φαίνεται παρατραβηγμένη αυτή η άποψη, καλό θα ήταν να θυμηθούν την πορεία των ομολόγων την περίοδο 1977-1982. (σ.σ: τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν κατά 44% σε πραγματικούς όρους).

Συνεχίζεται ο μαυροπίνακας των μακροοικονομικών ανακοινώσεων

Για όσους μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τις επενδυτικές στρατηγικές της προηγούμενης δεκαετίας- όπως το buy and hold ή το «όλα ή τίποτα» – θα παραθέσουμε συνοπτικά την πινελιά της προηγούμενης εβδομάδας στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

-. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό των 50 μονάδων σύμφωνα με την έρευνα από το University of Michigan.

– Η  οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο. Η S&P Global ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, βούτηξε στις 51,2 μονάδες αυτό τον μήνα, από 53,6 τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Ειδικότερα ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 52,4 μονάδες από τις 57 μονάδες του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 56 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 23 μήνες.

Ο PMI υπηρεσιών έπεσε στις 51,6 μονάδες από τις 53,4 μονάδες του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,3 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών.

– Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν περισσότερες από τις εκτιμήσεις.

-Στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούνιο από το 54,8 του Μαΐου, πολύ κάτω από το 54,0 που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλό των τελευταίων έξι μηνών πέριξ των 52,8 μονάδων από τις 56,6 μονάδες.

Με το κόστος να διατηρείται στα ύψη και τις αλυσίδες εφοδιασμού να αντιμετωπίζουν διαταραχές, τα εργοστάσια μείωσαν τις αγορές πρώτων υλών με τον μελλοντικό δείκτη παραγωγής να υποχωρεί στο 51,6 από 55,4. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

-Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη διολίσθησε τον Ιούνιο, με τον δείκτη του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα να πέφτει στο 92,3 από 93,0 τον Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν τον δείκτη στο 92,9.

Ορμώμενος από τους δείκτες μεταποίησης που έδειξαν ξεκάθαρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες «θα είναι δύσκολοι», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης το 2023.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της Fed παραδέχτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στην εξαμηνιαία του κατάθεση στο Κογκρέσο ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι πλέον πιθανό.

Θα κλείσουμε με την ανακοίνωση για μείωση του τζίρου κατά 0,5% των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο. Αν και η πτώση ήταν μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, εντούτοις δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η μεγαλύτερη αρνητική συμβολή προήλθε από τα καταστήματα τροφίμων, στα οποία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% !

Τα μακροοικονομικά στοιχεία λοιπόν της προηγούμενης εβδομάδας μας υπενθύμισαν για άλλη μια φορά φέτος την λαϊκή ελληνική παροιμία: Kάλιο πέντε και στο χέρι…..

MAIΡH BENETH

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.