Το ελληνικό τραπεζικό δράμα – Αιχμάλωτη η οικονομία από τις αδύναμες τράπεζες

Το ελληνικό τραπεζικό δράμα – Αιχμάλωτη η οικονομία από τις αδύναμες τράπεζες

Σε καιρό μηδενικών επιτοκίων και άφθονης ρευστότητας διεθνώς οι ελληνικές επιχειρήσεις είτε δεν βρίσκουν χρηματοδότηση είτε είναι αναγκασμένες να την πληρώνουν πανάκριβα.

ι προ-υφεσιακές συνθήκες που τείνουν να επικρατήσουν στην προηγμένη Δύση, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού αναγκάζουν τις νομισματικές αρχές σε επιθετικές, μέχρις εξαντλήσεως, πολιτικές επιτοκίων. Οι κεντρικές τράπεζες ήδη έχουν μειώσει τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του μηδενός και κατά τα φαινόμενα θα επιμείνουν, δείχνοντας με κάθε τρόπο σε εμπορικές τράπεζες, επιχειρήσεις και καταθέτες ότι αποστρέφονται το λιμνάζον χρήμα.

Αντιθέτως προκρίνουν τις επενδύσεις και την ανάληψη ρίσκου. Στην Κεντρική Ευρώπη και αλλού οι καταθέτες και οι επιχειρήσεις που διακρατούν ρευστά διαθέσιμα τελούν υπό πίεση. Τα επιτόκια καταθέσεων γίνονται αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποδίδουν, παρά κοστίζουν.

Ο Αντώνης Καρακούσης, «ακτινογραφεί» στο «Βήμα της Κυριακής» πώς διαμορφώνεται το προβληματικό τραπεζικό σύστημα καταγράφοντας και αναλύοντας τις εξής ενότητες :

Υποχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Το ελληνικό παράδοξο στις επιχειρήσεις

Ο βραχνάς των «κόκκινων δανείων»

Κενά στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η εξυγίανση των τραπεζών επείγει