Το Δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (29 Απριλίου)

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ
Ποιος ήταν ο Αγιος Γεώργιος που γιορτάζουμε σήμερα

Σήμερα γιορτάζουν οι Γεώργιοι και οι Γεωργίες, ωστόσο πολλοί απορούν επειδή φέτος η γιορτή μετακινήθηκε από τις 23 Απριλίου. Ποιος ήταν ο Αγιος Γεώργιος του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα και γιατί έγινε κινητή η γιορτή του;

 • Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

***

Γιατί δεν πέφτει κάθε χρόνο την ίδια ημέρα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου;

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων.

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, από όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.

Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.

Ωστόσο, κάποιες χρονιές η γιορτή του μετακινείται όταν πέφτει πριν από το Πάσχα και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση. Πηγή: iefimerida.gr

***

Το «θαύμα» μιας παραίτησης

Καμιά φορά τα θαύματα γίνονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Εγινε και το «θαύμα» που περίμεναν στη Σεβαστουπόλεως, ομολογουμένως με μεγάλη επίδειξη καρτερικότητας. Αναφέρομαι στην παραίτηση της Κατερίνας Μάρκου από τη βουλευτική έδρα, αφού θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές με τη Ν.Δ., αλλά η έδρα ανήκει στο Ποτάμι.

 • Το ενδιαφέρον είναι ότι θα την παραλάβει ο άσπονδος εχθρός της, Νίκος Νυφούδης. Το αναφέρω διότι οι δυο τους είχαν φτάσει στο Εκλογοδικείο μετρώντας σταυρούς το 2015. Το μόνο που μου μένει να σχολιάσω είναι ότι το αίμα νερό δεν γίνεται και ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.
***
Θα «έβγαινε» και στην Ελλάδα  
Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα το βράδυ της Τρίτης στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Πολύς και εκλεκτός κόσμος έδωσε το «παρών» στο δείπνο που οργάνωσε ο Τζέφρεϊ Πάιατ προς τιμήν του Μπομπ Μενέντεζ. Το μείγμα είχε επιχειρηματίες και πολιτικούς.
 • Ηταν εκεί ο πρόεδρος του  Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστόπουλος, αλλά και Νίκος Παππάς.
 • Παρόντες ακόμα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ.
 • Κάποια στιγμή, ο Μενέντεζ πέρασε και από το τραπέζι όπου κάθονταν ο Χατζηδάκης με τον Αδωνι.
 • Του έδωσαν τις δέουσες ευχαριστίες  για τη στάση του. Του είπαν μάλιστα ότι και στην Ελλάδα να κατέβαινε υποψήφιος σίγουρα θα εκλεγόταν βουλευτής.
 • Δεν ξέρω βέβαια με ποιο κόμμα.
  Αριστοτελία Πελώνη (Το Kονκλάβιο) / Καθημερινή
***

ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ: Η The New York Times ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσίευση ενός αντισημιτικού σκίτσου που αναπαριστά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το σκίτσο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη διεθνή έκδοση της εφημερίδας, εικονίζει τον Νετανιάχου σαν σκύλο-οδηγό που φοράει περιλαίμιο με το άστρο του Δαυίδ και οδηγεί έναν τυφλό Τραμπ που φοράει ένα κιπά.

Στη συγγνώμη που ζήτησε μέσω του Twitter και η οποία θα δημοσιευτεί επίσης στο φύλλο της Δευτέρας, το τμήμα Opinion (Γνώμη) των New York Times αναφέρει πως το σκίτσο «περιλάμβανε αντισημιτικά στερεότυπα». «Η εικόνα ήταν προσβλητική και ήταν σφάλμα κρίσης η δημοσίευσή της», προσθέτει η εφημερίδα.

***
ΜΗΝΥΜΑ: Στο Πεδίον του Άρεως βρέθηκε την Κυριακή του Πάσχα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην πασχαλινή γιορτή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών Ε.Ε. Η Περιφερειάρχης, μετά τις ευχές, τόνισε σε δηλώσεις της:

«Αισθανόμαστε σήμερα όλες και όλοι πολύ περήφανοι που γιορτάζουμε το οικουμενικό μήνυμα της Ορθοδοξίας, το Πάσχα των Ελλήνων, εδώ στο καταπράσινο Πεδίον του Άρεως, που είναι ανοιχτό στους πολίτες και ασφαλές.

»Εύχομαι από του χρόνου να είναι αυτονόητο ότι το Πεδίον του Άρεως θα είναι ανοιχτό και ασφαλές για όλους και όλες μας και το Πάσχα». Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Κατερίνα Καντεράκη, αφού αναγνώρισε ότι «η κυρία Δούρου είναι η μόνη πολιτικός που δεν μας θυμάται μόνο στις γιορτές», πρόσθεσε:

«Φέτος οργανώσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αυτή τη γιορτή στον ξεχωριστό χώρο, στο δημόσιο, πλήρως ανακαινισμένο πάρκο, μια γιορτή χαράς για τους συμπολίτες μας. Γιατί το Πεδίον του Άρεως έχει γίνει πλέον ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαράς».

***

ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ: Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, μετά τον οριστικό χωρισμό της από τον Γιάννη Πάριο, φαίνεται ότι είναι ξανά ερωτευμένη. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η όμορφη ηθοποιός και ο Σωτήρης Χατζάκης βρέθηκαν στη μουσική σκηνή «Γραμμές», όπου εμφανιζόντουσαν ο Γιώργος Χατζηνάσιος και η Αλέκα Καννελίδου. Ανάμεσά στους θαμώνες ήταν η ηθοποιός και ο σκηνοθέτης, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί στην «Πρόβα νυφικού» στο Εθνικό Θέατρο και τράβηξαν πάνω τους όλα τα βλέμματα.

Μάλιστα, πολλοί γνώριζαν ότι οι δυο τους πέρα από επαγγελματική σχέση συνδέονταν και με μία καλή φιλία. Εκείνο το βράδυ, όμως, έμοιαζαν να είναι πολύ πιο κοντά και η σχέση τους έδειχνε να είναι κάτι παραπάνω από φιλική. Ωστόσο, κανείς από τους δύο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι.

***

Πρώτη είδηση το κοκορέτσι!!!

Ποιο είναι το γεγονός της ημέρας; Οι εκλογές στην Ισπανία. Ομως, τα ΒΡΑΔΙΝΑ δελτία ειδησεων της ΕΡΤ είχαν ως πρώτα θέματα το… Χριστός Ανέστη της προηγούμενης νύχτας και το… σούβλισμα του αρνιού που έγινε πριν από δέκα ώρες! Α ναι, είχαν και τις εορταστικές δηλώσεις τωνπολιτικών. Του χρόνου πρώτη είδηση να γίνει το κοκορέτσι!
– σχόλιο του Γιώργου Kαρελιά στο fb

***
ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΖΑΝ – ΤΣΑΚΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ: 
 • Η Πόρτο υπολογίζει να βάλει στα ταμεία της αυτό το καλοκαίρι 15 εκ. ευρώ από τις πωλήσεις του Ζοσέ Σα και Σέρτζιο Ολιβέιρα!
H Πόρτο θέλει 15 εκατομμύρια για Σα και Ολιβέιρα!

Για τον Ζοσέ Σα γράφει ότι ο Ολυμπιακός θέλει να αγοράσει τον ποδοσφαιριστή πληρώνοντας τη ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιό του (2.5 εκατομμύρια ευρώ). ‘Ομως η Πόρτο έχει δικαίωμα να ματσάρει την προσφορά και να τον επαναγοράσει.

Σκοπός της, όπως γράφει η Correio da Manhã είναι να τον πουλήσει στην Μπέτις η οποία επίσης ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Σα, με ένα τίμημα πολύ υψηλότερο από τα 2.5 εκατομμύρια.

Όσο για τον Σέρτζιο Ολιβέιρα που έχει δοθεί δανεικός στον ΠΑΟΚ γράφει ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης παζαρεύει να ρίξει τη ρήτρα αγοράς από 12 εκ. στα 7 εκατομμύρια αλλά για τον Πορτογάλο υπάρχουν κι άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες στη Γαλλία και στη Γερμανία

Αλέξης Παπαχελάς

 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Με λυμένο χειρόφρενο

 • Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα μοιάζουν με άλλες της πρόσφατης ιστορίας μας. Θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα ασύλληπτης πόλωσης, με μια κοινωνία που είναι εξαιρετικά διχασμένη. Δεν νομίζω να υπάρχουν φραγμοί, το όποιο χειρόφρενο θα σταματούσε τη χώρα από την κατρακύλα σε ακόμη πιο ολισθηρό μονοπάτι φοβάμαι ότι έχει λυθεί.

Οι κυβερνώντες αρέσκονται στο να προβάλλουν τους εαυτούς τους σαν «κακά παιδιά» και να προκαλούν τρόμο στον αντίπαλο. Τους αρέσει να αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, να σκέπτονται σαν ανορθόδοξο μπουλούκι και όχι σαν τακτικός στρατός. Τα κατάφεραν τρεις φορές στο παρελθόν, αλλά τώρα μοιάζει να έχει αρχίσει να δουλεύει για τα καλά ο νόμος του Μέρφι. Κινήσεις που θα τους έβγαιναν παλιά τώρα εξαερώνονται ή γίνονται μπούμερανγκ. Δεν θα είναι πάντως εκλογές για «προσκόπους». Θα χρειασθούν σκληρά παιδιά για να τα βγάλουν πέρα.

Αυτές οι εκλογές θα επικεντρωθούν βεβαίως στα σκάνδαλα. Οπως λέει ένας παλιός και έμπειρος φίλος, «θα έχουμε πολύ ήχο και φως, πολύ σόου». Οι πολίτες δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρονται, και –δυστυχώς– μια μεγάλη μερίδα έχει καταλήξει πως όποιος ασχολείται με τα δημόσια πράγματα εντάσσεται στην απροσδιόριστη κατηγορία του «λαμόγιου». Είναι άδικο, ισοπεδωτικό και επικίνδυνο. Και ωθεί πολλούς ψηφοφόρους στα άκρα. Οι κυβερνώντες έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτό. Οχι γιατί άνοιξαν κάποιες υποθέσεις. Αλλά γιατί το έκαναν άγαρμπα, χωρίς κανένα σεβασμό στους θεσμούς και στο τεκμήριο της αθωότητας. Ανοιξαν έναν φαύλο κύκλο.

Χρειάζεται προσοχή. Εχουμε μπει παγκοσμίως σε μια εποχή που η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν πάρα πολύ την παραπληροφόρηση, τη δολοφονία χαρακτήρων και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Είναι εξαιρετικά εύκολο να διακινήσει κάποιος μια θεωρία συνωμοσίας ή να καταστρέψει τη φήμη κάποιου. Και πολύ φτηνό. Εμείς οι Ελληνες ήμασταν πάντοτε επιρρεπείς στο «θάψιμο» και στις παλαβές θεωρίες. Απλώς τώρα δεν χρειάζεται να τις ψάξεις πολύ, τις σερβίρουν στο πιάτο μας διαβάζοντας ακόμη και τη σκέψη μας…

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της και να πάρει τον δρόμο της ανόρθωσης. Αυτές οι εκλογές δεν πρέπει όμως να αφήσουν πίσω τους πληγές που δεν κλείνουν. Ο κίνδυνος να τραυματισθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα της δημοκρατίας μας και να διαλυθεί περαιτέρω η συνοχή μιας ταλαιπωρημένης και διχασμένης κοινωνίας είναι πολύ μεγάλος. Θα χρειασθούν αυτοσυγκράτηση και σύνεση για να μην υπονομεύσουμε εντελώς την επόμενη μέρα.

Έντυπη ΚΑΘΗ

***

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

gkka_20_28042019_cmyk_page_1_image_0001

Στέφανος Κασιμάτης

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

***

Και όμως αλλάζει

Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή η αποκάλυψη της φαυλότητας, της ιδιοτέλειας και της διαπλοκής με τις οποίες κυβερνά, ενισχύει τη θλιβερή διαπίστωση ότι τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Το ακούω γενικώς να διατυπώνεται από διάφορες μεριές και, ειλικρινά, δεν συμφωνώ καθόλου – παρότι θα όφειλα ως φύσει απαισιόδοξος και γκρινιάρης. Και όμως, η απόδειξη βρίσκεται στον ίδιο τον Τσίπρα και στην ιστορική του kolotoumba ενώπιον του διλήμματος Ευρώπη ή αλλιώς χαίρετε και καλή τύχη.

Σήμερα, εκτός από κουτό, είναι και υποκριτικό να κατηγορεί ο Τσίπρας τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως «ανθέλληνα». Ας δεχθούμε, για χάρη της συζήτησης, τον ηλίθιο και παιδαριώδη όρο «ανθέλληνας» και ας αναρωτηθούμε τι καθιστά ανθέλληνα τον Βέμπερ, σύμφωνα με τη λογική του Τσίπρα. Μήπως ότι υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν η χώρα δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες;

Αν είναι έτσι, τότε η κατηγορία εκτείνεται και στον κατήγορο. Διότι αυτό ακριβώς δεν ήταν που έπεισε τον Τσίπρα να κάνει αλλαγή πορείας 180 μοιρών; Ναι. Και μάλιστα το αναγνωρίζει ο ίδιος, όταν παραδίδει μαθήματα ρεαλισμού προς τους Βρετανούς, μέσω της συνέντευξής του στους Financial Times: «Η Ελλάδα ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης με τον σκληρό τρόπο», λέει ο θυμόσοφος. Εφόσον έτσι είναι τα πράγματα, τότε ο υποτιθέμενος ανθελληνισμός του Βέμπερ ήταν παιδαγωγικός και ευεργετικός. Βοήθησε τον Τσίπρα (και το 61,3%, που τον ακολούθησε στο δημοψήφισμα) να ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης.

Οχι ότι πείθομαι για τη γνησιότητα της μεταστροφής του Τσίπρα – κάθε άλλο. Ωστόσο, η προσαρμογή των ιδεών του με την πραγματικότητα, επειδή έτσι συνεχίζει να νέμεται την εξουσία, αποδεικνύει τη δυνατότητα αλλαγής. Αρκεί εμείς οι ψηφοφόροι να κάνουμε ό,τι και ο Τσίπρας: να ακολουθήσουμε και εμείς το δικό μας συμφέρον, που συμβαίνει να είναι διαφορετικό από το δικό του.

 • Το συμφέρον μας δεν είναι στον κομματικά ελεγχόμενο κρατισμό, που αναστηλώνουν ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περιστασιακοί σύμμαχοί τους.
 • Δεν μπορεί, θέλω να πω, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραλαμβάνει τη ΔΕΗ με 90 εκατομμύρια κέρδη, μέσα σε πέντε χρόνια να καταφέρνει με την κακοδιαχείρισή του να δεκαπλασιάσει το ποσόν ως ζημία και μετά να προτείνει περισσότερες προσλήψεις.
 • Κάποτε θα πρέπει να δοκιμάσουμε ίσως λίγο περισσότερη ελευθερία. Ας το σκεφθούμε καθώς πλησιάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό και αφηρημένο, αλλά απολύτως πρακτικό. Σε συγκεκριμένους τομείς το κράτος πρέπει να γίνει μικρότερο, σε άλλους όμως πρέπει να γίνει καλύτερο. Τέτοια είναι η περίπτωση των Εξαρχείων, για την οποία ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, με την τόλμη που τον κάνει αμέσως να ξεχωρίζει, διαπιστώνει ότι, ναι, εκεί στα Εξάρχεια «υπάρχουν ζητήματα».

Αλλά δεν φταίει άλλος από τον δήμο, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την περιοχή (τι μου λες!) και δεν επενδύει στις υποδομές της – ώστε να τις καταστρέφουν αναρχικοί και αληταρία. Είτε πρόκειται, δηλαδή, για τη ζημιογόνο λειτουργία της ΔΕΗ είτε για τα Εξάρχεια, η λύση για την Αριστερά είναι πάντα η ίδια: να πετάξει το κράτος λεφτά στον πίθο των Δαναΐδων.

 • Εστω, που λέει ο λόγος, αλλά, σε συνθήκες ασφυξίας για την ιδιωτική πρωτοβουλία, για πόσο ακόμη θα αντέχει ο κόσμος την υπερφορολόγηση του Τσαλακώτου; (Μην απατώμεθα με το προεκλογικό πακέτο του Τσίπρα.
 • Τυχόν περικοπές θα είναι περιστασιακές, περιορισμένες και προεκλογικού χαρακτήρα, διότι το σύστημα Τσίπρα βασίζεται στην υπερφορολόγηση.)

Ο Τσίπρας αλλάζει τις ιδέες του για χάρη της πραγματικότητας, εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα και ο μόνος τρόπος που έχουμε, νομίζω, είναι ψηφίζοντας τη Ν.Δ. Δεν εξιδανικεύω, προς Θεού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την παρούσα ηγεσία της, όμως, εκεί βλέπω να συγκεντρώνονται οι περισσότερες πιθανότητες για την αλλαγή.

Δεν εννοώ τίποτε μεγαλεπήβολα σχέδια, διότι ούτως ή άλλως οι πόροι στην πολιτική είναι πάντα πεπερασμένοι, ενώ οι στόχοι και οι απαιτήσεις ατελεύτητοι. Εφόσον όμως ο Μητσοτάκης διαδεχθεί τον Τσίπρα, θα έχουν μεγάλη σημασία η ιεράρχηση των στόχων και η ανάλογη κατανομή πόρων και προσπάθειας. Αρκεί να πετύχει μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, αρκεί τα αποτελέσματα της επιτυχίας αυτής να τα νιώσουν όλοι και θα αρχίσει η αλλαγή του υποδείγματος σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι απλό, ούτε εύκολο και απαιτεί χρόνο. Τι να κάνουμε; Δεν είπε κανείς ότι η δημοκρατία είναι εύκολη υπόθεση. Έντυπη ΚΑΘΗ

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Related image

Related image

Image result for ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣImage result for ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Related image

Image result for ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ