Το δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (26/8)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Εκτός απροόπτου ο Salvιnι ο οποίος αν και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του η Lega, παραγκωνίζονται μένοντας εκτός κυβέρνησης. Δεν κατάφερε να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές ευελπιστώντας να σαρώσει, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Τα 5 Αστέρια & οι Δημοκρατικοί τα βρήκαν με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής Roberto Fico που προέρχεται από τα 5 Αστέρια.
Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Luigi Di Maio και οι Δημοκρατικοί έχουν λάβει προθεσμία ως τις 27/8 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Προς το παρόν η Ιταλία δείχνει να ανασαίνει, πάντως όσο παραμένουν οι σφικτές δημοσιονομικές προσαρμογές γερμανικού τύπου, οι κυβερνήσεις μικρό περιθώριο ζωής έχουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Μπορεί η Deutsche Bank νάχει τα μαύρα της τα χάλια αλλά το γράφημα της είναι αξιόπιστο και δείχνει τα μαύρα χάλια της ευρωζώνης.
Η ζώνη του ευρώ δεν λειτουργεί όπως αναμενόταν. Οι ονομαστικές συνθήκες εισόδου για τη σύγκλιση έπρεπε να δημιουργήσουν την πραγματική σύγκλιση. Όχι μόνο αυτό απέτυχε, αλλά η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει νέες αποκλίσεις. Τα πραγματικά έσοδα των μελών της ευρωζώνης έχουν αποκλίνει από τότε που αυτή δημιουργήθηκε! Καλά ξεμπερδέματα!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Από τη μία… Η Βρετανία μετά το Brexit θα συνάψει γρήγορα μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ.

  • Από την άλλη: «Από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται στην πιο βαθιά υποχώρησή της και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να βυθίσει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το ζοφερό περιβάλλον, θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάρει ακόμα πιο επικίνδυνα μέτρα….».

«Η Γερμανία έχει πλέον σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι συνολικά οι πολιτικοί της το καταλαβαίνουν. Οι χώρες μέλη της ΕΕ, δεν είναι πλέον οι μεγάλες αγορές της γερμανικής οικονομίας. Η πρώτη και η τρίτη εξαγωγική αγορά της χώρας είναι οι ΗΠΑ και οι Κίνα. Αμφότερες απορροφούν πάνω από το 18% των γερμανικών εξαγωγών και αντιπροσωπεύουν έτσι περί το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

  • Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το… μερίδιο αγοράς. της Ασίας. Έχουμε έτσι μεγάλη εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας εκτός Ευρώπης, γεγονός που κάνει τη χώρα εξαιρετικά ευαίσθητη στους εμπορικούς πολέμους.
  • Κατά συνέπεια η αμερικανο-κινεζική αντιπαράθεση έχει παρασύρει και τη γερμανική οικονομία και τις εξαγωγικές της επιδόσεις», μας λέει ο κ. Clemens Fuest, πρόεδρος του IFO και έμπειρος οικονομολόγος με γνώση της ασιατικής αγοράς.

Και το κερασάκι: Σε πρόσφατη ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η ηγέτις της ακροδεξιάς Αλις Βάϊντελ (Alice Weidel) είπε: «από οικονομικής σκοπιάς, η βρετανική οικονομία είναι η δεύτερη στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει σε μέγεθος 19 μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες αν συγχωνευθούν σε μια μεταξύ τους. Άρα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ισοδυναμεί με μείωση των χωρών μελών της ΕΕ από 27 σε 9 σε οικονομικό επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια, η αντίδραση της ΕΕ στο Brexit, ανάγεται σε μια παθολογική άρνηση της πραγματικότητας, η οποία κάθε άλλο παρά τα γερμανικά συμφέροντα εξυπηρετεί…. https://www.euro2day.gr/…/1694…/to-germaniko-lahaniasma.html

  • Ας πρόσεχε η ιδεοληπτική Γερμανία με εξάρτηση του μισού ΑΕΠ της από τις εξαγωγές της, λέω εγώ. 

Της πρόσφεραν στο πιάτο ελεύθερη χωρίς δασμούς την μεγαλύτερη προηγμένη αγορά του κόσμου των 500 εκατομμυρίων ψυχών. Την ρήμαξε με το κοντόφθαλμο zero sum game των σκληρών δημοσιονομικών προσαρμογών που επέβαλλε χωρίς καν υποτυπώδεις αναπτυξιακές προοπτικές, αντί να την καλλιεργήσει με αμοιβαίες επενδύσεις & θέσεις εργασίας win-win για όλους, με δυνατότητα αφομοίωσης του παραγόμενου πλούτου σε ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.

Αντ’αυτού άνοιξε πανιά για τρίτες Ασιατικές κυρίως χώρες & λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Τον Τραμπ & τον διεθνή εμπορικό πόλεμο που κήρυξε, γιατί πολύ απλά οι ΗΠΑ δεν αντέχουν πλέον τέτοια τερατώδη εμπορικά ελλείμματα της τάξης των 700-800 δις δολ. ετησίως και επιχειρούν να αλλάξουν τις συμφωνίες. Αγνωστο που θα καταλήξει όλο αυτό.

  • Η ΕΚΤ ετοιμαζεται ξανά για ένα γενναίο QE. Μόνο που τα δομικά λάθη ΔΕΝ ξεπερνιούνται με ενέσεις ρευστότητας. Είναι σαν ένα οργανισμό που αδυνατεί να παράγει αίμα κι εσύ επιμένεις να τον τρομπάρεις με μεταγγίσεις. Ενώ ο Τραμπ θα το εκλάβει ως χειρισμό για υποτίμηση του ευρώ εξαπολύοντας (ξανά) μύδρους.

Πρώτο μεγάλο & άμεσο θύμα η Γερμανία και κατ επέκταση όλη η Ευρώπη αύριο. Που αν την χειρίζονταν αλλιώς, ως πραγματικά ενιαία αγορά με την αναγκαία επενδυτική-οικονομική θωράκιση, δεν θα είχε την ανάγκη κανενός, ξεπερνώντας σχετικά ανώδυνα τις διεθνείς αναταράξεις. Αυτά τα λέμε χρόνια τώρα. Από το ξέσπασμα της κρίσης που έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία δομικών αλλαγών στην ΕΕ κι όχι το “πάρτα όλα” του ενός.

  • Τώρα η Γερμανία θα αντιληφθεί τα εγκληματικά λάθη των ηγετών της. Τώρα ίσως θα υποχρεωθεί σε αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη και αντίστροφη πολιτική. Αν και νομίζω ότι πλέον είναι αργά. Κάποιοι ακόμη ονειρεύονται ενωμένη Ευρώπη. Ονειρο ήταν, ίσως απλά ζαχάρωμα του κινίνου & πάει…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

****

Πόσο άρρωστη και πόσο διεστραμμένη μπορεί να είναι μία κοινωνία όταν αποδέχεται τον γάμο ενός 80χρονου με ένα 12χρονο παιδί; #islam

***

ΜΗΝΥΜΑ: «Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη». Αλέξης Φατσέας Τσίπρας. Έλληνας κωμικός και τέως Πρωθυπουργός, 2019 μ.Χ.

***
Mύρτιλλο: το αθηναϊκό café που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με αναπηρία, μας υποδέχεται στο νέο του χώρο…
Mύρτιλλο: το αθηναϊκό café που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με αναπηρία, μας υποδέχεται στο νέο…
ΑΜΕΑ Care – Όλοι Ίσοι….Όλοι Διαφορετικοί….Άμεση Ενημέρωση και Πληροφόρηση των Ατόμων με κάθε είδους Αναπηρία, των Γονέων και των Ειδικών Θεραπευτών….
amea-care.gr
***
Κάνω τον Σταυρό μου, πως μας ελεησε ο καλός Θεός και απαλλαγήκαμε από αυτή την τραγελαφιλή φιγούρα, που κυβερνούσε τα τελευταία 4.5 μαύρα χρόνια. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!
….

Εικόνα

****
ΜΗΝΥΜΑ: Αν τώρα που πάει Γερμανία μιλήσει Γερμανικά στη Μέρκελ δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία, επίδειξη γνώσεων και απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων; Έχει το δικαίωμα να εκθέτει τη χώρα μιλώντας τη γλώσσα κάθε χώρας που επισκέπτεται; Τόση δουλοπρέπεια;
…..
Εικόνα
***
ΜΗΝΥΜΑ: – Του ειπα …οτι θα το αναρτησω στο twitter … -μου ειπε …κανε οτι θελεις Ειναι με συγκαταθεση του … ΛΕΑ Εθν οδος Αθηνων Κορινθου σημερα … Ελληναρας ο γρηγορος ετος 2019
….

Εικόνα

***
ΜΗΝΥΜΑ: Τώρα πως έχει περάσει ότι ο Μητσοτάκης σπούδασε επειδή είχε χρήματα, σε αντιδιαστολή με τον Τσίπρα που έμεινε ντουβάρι διότι τραβούσε τόσο μεγάλα οικονομικά ζόρια που δεν χρειάστηκε να δουλέψει μία μέρα στη ζωή του, θα χρειαστούμε έναν συριζαίο να μας το εξηγήσει.
***

ΚΑΙ ΑΛΛΟ: Διαβάζω ότι αυτή είναι η επίσημη διαφήμιση της Nike. Αυτό που βλέπω όμως είναι μια μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα και τα χρώματα της. Στο πρόσωπο του μεγάλου και σπουδαίου αυτού αθλητή αλλά κι Έλληνα, του Γιάννη Αντετοκούμπο! Με τις ευχαριστίες μας αγαπητέ Γιάννη.

…..

Εικόνα

****
ΜΗΝΥΜΑΤΑ:
Ώρες ώρες συλλογίζομαι πόσο ωραία είναι η ζωή εάν είσαι αριστερός. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να πιστεύω πως για όλα φταίνε οι άλλοι και πως δικαιούμαι να επωφελούμαι από τον κόπο του άλλου με το έτσι θέλω. Να ζω σε μια φούσκα ιδεοληψίας όπου οποίος δε συμφωνεί είναι φασίστας.
  • ΑΕΚ – Ξάνθη 1-2. Η ομάδα αυτή δεν βλέπετε φέτος και δεν είναι ευθύνη μόνο του Πορτογάλου προπονητή Καρντόσο. Οι αποδοκιμασίες των φίλων της ΑΕΚ ακόμα και στο γκολ λένε πολλά για πολλούς. Σοβαρευτείτε!

ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ

…..

Εικόνα

***
ΒREAKING: Stock futures drop at the open as trade war with China escalates; Dow set to drop 340+ points cnbc.com/id/106096035
….

Εικόνα

****
Είναι το Ισραήλ πίσω από μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ Συρίας και Ιράκ; hellasjournal.com/2019/08/einai-

Εικόνα

***
Ο Dimitris Tzanas είναι με τον Στέφανος Κοτζαμάνης.
……
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, περιλαμβάνονται οι Dimitris Tzanas και Στέφανος Κοτζαμάνης, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται, λωρίδες και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, στάδιο, ουρανός, γρασίδι και υπαίθριες δραστηριότητες

****

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΗΜΝΙΩΤΑΚΗ: Χαίρομαι που αρκετοί κοινοποιησατε την “είδηση” ότι διάφορα άτομα άνω των 60 ετών βρέθηκαν να κανουν σεξ σε ένα δάσος. Κι όλη τη μέρα βαριομουνα και έλεγα τι να γράψω, τι να γράψω αλλά παντα μπορώ να βασιστω στο newsfeed μου για έμπνευση. Ας μιλήσουμε λοιπον για το σεξ στην ηλικία που παλαιότερα ονομαζόταν τρίτη.

  • Υπάρχει μια ωραία ταινία γι’αυτο το θέμα (λέγεται Book Club) στην οποία πρωταγωνιστούν διάφοροι διάσημοι ηλικιωμένοι. Ο αγαπημένος μου γέρος μέσα σε αυτή την ταινία είναι ο Αντυ Γκαρσία και ειλικρινά κανένα πιπινι δεν πιάνει χαρτωσιά μπροστά του. Τύφλα να έχει ο Μπραντ Πιτ (που πρέπει να σας πω οτι δεν μου αρέσει καθόλου. Τα χουμε ξαναπει ότι το sexiness είναι κάτι που εκπορεύεται από τον εγκέφαλο, μην επαναλαμβανομαστε).

Ισως σας σοκάρει αλλά πολλά άτομα σε μεγαλύτερη ηλικία, όχι απλά κάνουν σεξ αλλά είναι και σέξι μέχρι να πεθάνουν. Το γιατί χλευαζονται απο τον κόσμο είναι κάτι που δεν επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μου, ιδιαίτερα καθώς σκέπτομαι οτι δεν υπαρχουν πια ΚΑΙ ΤΟΣΑ χρόνια που να με χωρίζουν απο τα περήφανα -ήντα. Εδώ μια μέρα στο silver alert είχαν βάλει εξαφάνιση ηλικιωμένου 54χρονου. Ενα υπαρξιακό alert το παθα.

  • Κανουν σεξ βεβαίως και τώρα που μεγαλώνω έχω και μια δεύτερη απορία, το πώς οι γυναίκες της ηλικίας μου βρίσκουν γοητευτικά τα μικρά. Για όνομα. Τι να το κάνεις το μικρό, να του διορθωνεις τα λάθη στο συντακτικό; Ενώ οι μεγάλοι σε ηλικία και προσωπικοτητα άνδρες, δεν χάνουν ποτέ.

Στην παραπάνω είδηση το μόνο που με προβλημάτισε ηταν το δάσος. Παντα με προβληματίζει ο αστικός μύθος που θέλει τους ανθρώπους να κανουν wild sex (και να τους αρέσει) στα δάση, στις παραλίες με τους αμμουδες και στα πατώματα ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ τα βρίσκουν άβολα αυτά τα μέρη αλλά έχουν ορκιστεί να μην το πούνε σε κανένα ποτέ. Ο μύθος πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τον θάνατό μας.

Υπαρχουν πανέμορφοι, πανκομψοι και απίστευτα σέξι άνθρωποι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τελευταια μας εγκαταλείπει η ψυχή όταν πεθαίνουμε, αλλά εγώ νομιζω οτι τελευταία μας εγκαταλείπει η καυλα.

…..

Η εικόνα ίσως περιέχει: νερό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

***

Επιτέλους το δικαστήριο έκανε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

…..

Τύπος και υπογραμμός

…..

Γράφει ο Περικλής Κοροβέσης 

Οι τυχεροί σήμερα δουλεύουν 8ωρο. Οι λιγότερο τυχεροί 10ωρο. Και οι ακόμα λιγότερο τυχεροί 14ωρο. Και οι άτυχοι καθόλου. Τώρα, ποιος είναι τυχερός και ποιος άτυχος είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Ειδικά αν θέσουμε το πρόβλημα από τη σκοπιά των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας του.
Γιατί ακόμα και αυτό το 8ωρο -που είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί νομίμως- δεν είναι ποτέ καθαρό.. Πρέπει να υπολογίσουμε και τον χρόνο μετάβασης και επιστροφής από τη δουλειά. Υπάρχουν ακόμα οι υποχρεωτικές υπερωρίες, είτε πληρώνονται είτε δεν πληρώνονται, που μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο. Ο Σενέκας είχε πει πως η μόνη περιουσία που έχουμε είναι ο χρόνος μας. Δηλαδή τι χρόνο διαθέτουμε για να ζήσουμε τη ζωή μας, που είναι πεπερασμένη. Και σε αυτό το πέρασμα, κανονικά, πρέπει να ζήσουμε μια αιωνιότητα.
Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο στον πλανήτη μας που για να ζήσει πρέπει να δουλέψει. Στην άγρια φύση όλα είναι δωρεάν: τροφή, κατοικία, μετακίνηση, διασκέδαση, χωρίς διάκριση καθημερινής ζωής και διακοπών. Και εφοδιασμένα με καθοριστικά ένστικτα, αν δεν έχουν το κατάλληλο περιβάλλον, εξαφανίζονται. (Εκατοντάδες χιλιάδες είδη της χλωρίδας και της πανίδας έχουν εξαφανιστεί από κεφαλαιοκρατικά αίτια.)
Ο άνθρωπος προσαρμόζεται. Κατά κανόνα κάνει μια δουλειά που δεν του αρέσει και τον καταπιέζει, για να έχει, έστω και κατά προσέγγιση, αυτά που τα ζώα έχουν δωρεάν. Από αυτή τη δουλειά, θεωρητικά, ξεφεύγουν μόνο οι άνεργοι που έχουν όλο το εικοσιτετράωρο στη διάθεσή τους.
Πρακτικά όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ολος αυτός ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται στην αναζήτηση μιας δουλειάς, αν βέβαια ο άνεργος έχει ακόμα την ψυχική δύναμη να το κάνει. Η ανεργία και η αβεβαιότητα για δουλειά -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- ισοδυναμούν με την κούραση που έχει κάποιος που δεν έχει κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.
Αυτό καταλήγει σε κατάθλιψη και απελπισία που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Οι πιο δυναμικοί μπορούν να βρουν διέξοδο στα επαγγέλματα της παραβατικότητας, που δεν γνωρίζουν ανεργία, ή στην καλύτερη περίπτωση να πολιτικοποιηθούν και να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν κινήματα.
Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν. Πού όμως να βρουν τον χρόνο να πληροφορηθούν και να καταλάβουν το γιατί της κατάστασής τους και τι αντιπροσωπεύει το κόμμα που διάλεξαν; Το μόνο μέσον που έχουν είναι η τηλεόραση και για τους ταξιτζήδες το ραδιόφωνο (συνήθως Real FM). Αν δούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμπορικών τηλεοπτικών σταθμών, θα πέσουμε σε εφοπλιστές που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και στον ημερήσιο Τύπο.
Και με τη διαμεσολάβηση δημοσιογράφων καριέρας, που κατά κανόνα κορυφή της καριέρας τους θεωρούν μια κυβερνητική θέση, περνάει το αφήγημα πως τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επενδυτών ταυτίζονται με τα συμφέροντα των φτωχών. Ή πως πια δεν υπάρχει διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς. Να είμαστε ρεαλιστές. Το συμφέρον μας πρώτα.
Αποτέλεσμα; Η Ν.Δ., το κόμμα των εφοπλιστών και βιομηχάνων, με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιο είναι το αντίδοτο; Ανεξάρτητα ΜΜΕ που να μπορέσουν να ξεφύγουν από το περιθώριο και να γίνουν μαζικά. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η γαλλική «Le Soir», που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέκτησε την πρώτη θέση εκτοπίζοντας μεγαθήρια.

Η ιστορία της είναι συναρπαστική. Στο τέλος του 1936, τότε που στην εξουσία ήταν το Λαϊκό Μέτωπο, το ΚΚΓ θέλει μια ανοιχτή-λαϊκή εφημερίδα, που να μην είναι κομματική -τον ρόλο αυτόν τον είχε η «L’ Humanite»- και να συγκεντρώσει όλη την προοδευτική διανόηση που δεν ήταν ενταγμένη στο κόμμα. Ο Λουί Αραγκόν δέχεται τη θέση του διευθυντή, με τον όρο πως θα έμπαινε και ένας συνδιευθυντής που δεν θα ήταν μέλος του κόμματος.
Και βρέθηκε ο Ζαν Ρισάρ Μπλος, εξέχουσα προσωπικότητα της ευρύτερης Αριστεράς. Ανάμεσα στους συνεργάτες ο Πολ Νιζάν, ο Λουί Γκιγιού, ο Ζαν Κοκτό, ο Ζορζ Σαντούλ, ο Ζαν Ρενουάρ, ο Αντρέ Μαλρό και η Ελσα Τριολέ με αντικείμενο τη μόδα. Γραμμή της εφημερίδας ήταν να αναδείξει τα κοινωνικά προβλήματα και να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα του Λαϊκού Μετώπου (40ωρο την εβδομάδα, πληρωμένη άδεια, γενικευμένη κοινωνική ασφάλεια κ.λπ.) που ήταν ο στόχος της Δεξιάς (αυτής που αργότερα συνεργάστηκε με τους ναζί και συγκρότησε την κυβέρνηση του Πετέν). Υποστήριξε τις 10.000 απεργίες (από αυτές οι 8.000 ήταν καταλήψεις).
Πριν από την απαγόρευσή της το 1939, είχε γίνει ανταγωνιστική της «Paris-Soir», που ήταν πρώτη σε κυκλοφορία. Δεν υπήρχε καμία προπαγάνδα για το κόμμα και το βάρος είχε πέσει στα κοινωνικά προβλήματα, που τα αναδείκνυε με μεγάλα ρεπορτάζ, στον αντιφασισμό και στις τέχνες και τα γράμματα που είχαν εξέχουσα θέση. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής οι πιο πολλοί συντάκτες, ανάμεσά τους και ο Αραγκόν, βρήκαν στέγη στο παράνομο περιοδικό «Les Lettres Francaises».
Το 1953 η εφημερίδα κλείνει. Πώς αυτό; Κυριάρχησε η σκληρή κομματική γραμμή των καθαρόαιμων σταλινικών και έγινε προπαγανδιστικό όργανο του κόμματος. Και από πρώτη εφημερίδα που ήταν το 1945, κατέληξε τελευταία σε κυκλοφορία και πια δεν ήταν βιώσιμη.
Η σημερινή κρίση του Τύπου, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, οφείλεται στην αναξιοπιστία του και στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς που είναι μεγιστάνες. Οποια εφημερίδα αξιοποιεί το καλύτερο δυναμικό μιας χώρας και δεν έχει τίποτα περιττό, επιζεί. Ανθρωποι που ψάχνονται υπάρχουν και μπορούν και συντηρούν έντυπα που παρέχουν γνώση, πέρα από την επιφάνεια.
– το κείμενο του Π. Κοροβέση είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών.

***
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Image result for ωραιεσ εικονεσ με θαλασσα
Image result for ωραιεσ εικονεσ με θαλασσα
Image result for ωραιεσ εικονεσ με θαλασσα
Image result for ωραιεσ εικονεσ με θαλασσα
Image result for ωραιεσ εικονεσ με θαλασσα
Print Friendly, PDF & Email