Το δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (22.3.2021)

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ξεκαθάρισε ότι αυτό θα μορούσε να γίνει μόνο με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας των εμβολίων, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

 • Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια έντονη και δημόσια σύγκρουση μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι οι δόσεις αυτές θα έπρεπε να παραμείνουν στην ΕΕ και να χορηγηθούν στους πολίτες αυτής.

νοσοκομείο κορωνοϊού

Αυτή την εβδομάδα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καλέσει τα κράτη της ΕΕ να ασκήσουν βέτο σε μια ενδεχόμενη τέτοια πρόταση των Βρυξελλών. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι θα έσπρωχνε τις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στο ναδίρ. «Έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε προβλεπόμενες εξαγωγές. Αυτό είναι το μήνυμα στην AstraZeneca: να σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», επιμένει η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στα Μέσα του γερμανικού ομίλου Funke.

 • Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων είναι γεγονός. Μονάχα το ένα τρίτο περίπου των αρχικών δόσεων που είχαν παραγγελθεί από την AstraZeneca, αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μείνει ιδιαίτερα πίσω, ειδικά σε σχέση με το αμερικανικό και το βρετανικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου για την Covid-19 27,6 εκατ. άνθρωποι. Δηλαδή πάνω από τους μισούς ενήλικες, ενώ πραγματοποιούνται 421.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα. Αντιθέτως, ο μέσος όρος δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά 100 άτομα ανέρχεται σε 11,8.

 • Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, εάν θα υλοποιήσουν την απειλή τους, μπλοκάρωντας τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο, δικαιούται δόσεις της AstraZeneca από το εργοστάσιό της στην Ολλανδία, όσο και από δύο εργοστάσια που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασιλείο.

Φταίει μόνο η AstraZeneca; 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η AstraZeneca δεν είναι η μοναδική υπαίτιος για το εξαιρετικά οκνηρό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού. Εξαρχής η ΕΕ καθυστέρησε να διαπραγματευτεί τις συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι ρυθμιστικές αρχές της ήταν επιφυλακτικές και η γνωστή γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν διευκόλυνε την κατάσταση.

 • Τη στιγμή, μάλιστα, που η Κομισιόν διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις, τέσσερις στις πέντε δόσεις που έχει παραδώσει η AstraZeneca στην ΕΕ δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, δείχνει έρευνα της Guardian. Κάπως έτσι, ο αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν κάνει λόγο σε άρθρο του «για το ευρωπαϊκό φιάσκο» όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.

Υποστηρίζει ότι «η καθυστερημένη έναρξη των εμβολιαστικών εκστρατειών και οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσουν χιλιάδες αχρείαστους θανάτους». Η ήδη προβληματική κατάσταση επιβαρύνθηκε μετά και την προσωρινή αναστολή του συγκεκριμένου εμβολίου. Αρκετές χώρες σταμάτησαν προσωρινά τον εμβολιασμό, υπό τον φόβο θρομβώσεων. Επανήλθαν, αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναδιαβεβαίωσε την ασφάλειά του εμβολίου.

****

200 χρόνια από το ’21: Μαθητές από το Ναύπλιο φτιάχνουν μία συγκινητική ταινία για την επέτειο

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τον Μάρτη του 1821. Η δίψα για ελευθερία και ανεξαρτησία ένωσε όλους τους Έλληνες, πλούσιους και φτωχούς, διανοούμενους και αγράμματους, στρατιωτικούς και πολιτικούς, εμπόρους αλλά και ανθρώπους της εκκλησίας.

Η ταινία με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση» έρχεται να προστεθεί στις συγκινητικές ταινίες μικρού μήκους που δημιουργεί κάθε χρόνο ο δάσκαλος Νικόλαος Γαλάνης από το Ναύπλιο με τους μαθητές του.

 • Σε συνεργασία με τη δασκάλα Νάντια Στρατή και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, δραματοποιούν τους γνώριμους σε όλους μας ήρωες του ’21, που ζωντανεύουν μπροστά στον κινηματογραφικό φακό στο πιο κατάλληλο σκηνικό, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκεί που κυριολεκτικά κάποτε περπατούσαν.

Η γιαγιά Ελλάδα αφηγείται στα εγγόνια της, τους σημερινούς νέους, ποιοι την βοήθησαν να ξυπνήσει από έναν βαθύ ύπνο 400 χρόνων. Περνούν από μπροστά μας ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης κι ο Κανάρης, οι Φιλικοί, το κρυφό σχολειό κι άλλοι πολλοί…

 • Κι όλοι αυτοί με φόντο το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και τη συνοικία του Ψαρομαχαλά. Στην τόσο δύσκολη εποχή που ζούμε, μέσα σε αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς, τα παιδιά στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας, όπως τότε, τιμώντας τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου


ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ:

1821 – 2021: Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από τον αγώνα της για ανεξαρτησία.

Και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, η Επανάσταση του ’21, έδωσε “τροφή δημιουργίας”, σε Έλληνες designers.
 • Ο Μακρυγιάννης, οι Μαυρομιχαλαίοι, ο Νικηταράς, ο Γέρος του Μοριά, ο Πανουργιάς, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης.
Το ενδυματολογικό θέαμα που παρουσιάζει η υπόδουλη Ελλάδα, δεν απαντάται σε καμία άλλη σχεδόν χώρα του κόσμου. Ακόμη και μέσα στην Ελλάδα, από περιοχή σε περιοχή, δεν υπήρχαν απλά μικροπαραλλαγές, αλλά διαφορετικό αλλιώτικο ντύσιμο, από χωριό σε χωριό, ακόμη και αν η απόσταση μεταξύ τους ήταν κοντινή.
 • Μήτε από τους ιδιωματισμούς τους, μήτε από τη προφορά αντιλαμβάνονταν κανείς από πιο χωριό κρατάει η σκούφια τους. Ο κοτζαμπάσης, ο ξωτάρης, ο γεωργός, ο τσοπάνης, ο προεστός, μπορούσε κανείς να τους ξεχωρίσει επαγγελματικά ή ταξικά, ανάλογα με την ενδυμασία τους. Το μέγεθος του καπέλου στην Ανατολή και στην Ευρώπη, που φορούσε κανείς ήταν ανάλογο της κοινωνικής του τάξης και της εξουσίας του.
Το φέσι στο κεφάλι, το άσπρο πουκάμισο εσωτερικά που κάλυπταν το κορμί, πάντα ξεκούμπωτο και ανοιχτό μπροστά στο στήθος, το γελέκι και η φέρμελη με τα ασημοκεντημένα μεγάλα κουμπιά. Η φουστανέλα στους καπεταναίους και τους γέροντες. Και ανάλογα με την ηλικία, ο καθείς φορούσε μακριά ή κοντή.
 • Η φουστανέλα, παρόλο που είχε αρχοντιά και λόγω του άσπρου χρώματος του υφάσματος, δεν ήταν για πολύ και τόσο αστραφτερή. Πέρα από φορεσιά, τη χρησιμοποιούσαν για να σκουπίζουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, το σουγιά και τα άρματα τους. Οι βλαχόκαλτσες και τα τσαρούχια, άλλα με φούντα και άλλα μυτερά, στα πόδια τους. Και τέλος το σελλάχι, κοσμούσε τη μέση τους, κεντημένο με πολλών τεχνοτροπιών χρυσά κεντήματα.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2021 και Έλληνες δημιουργοί, εξιτάρουν τη μόδα, εμπνευσμένοι από την Ελληνική επανάσταση. Ο συνδυασμός του σύγχρονου, εμπνευσμένο από το παρελθόν, με λεπτομέρειες μοντέρνων υφασμάτων.
 • Η Callista Crafts, η Ancient Kallos, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, η Μαίρη Κατράντζου η οποία εμπνεόμενη από τον μινωικό πολιτισμό, την ελληνική σημαία και τις ελληνικές γραμματοσειρές, σχεδίασε αποκλειστικά για τη Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, φουλάρια και γραβάτες, που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφέρει ως δώρα στις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Ιωάννης Σεργάκης, κοσμηματοποιός και πολλοί ακόμη, συμμετέχουν στην υλοποίηση της ιδέας ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Και κάπως έτσι έρχεται το πάντρεμα και η έμπνευση από το παρελθόν, με το καινούργιο και καινοτόμο, αποτυπώνοντας το σε capsule collections και limited edition κομμάτια.

Αδιανόητη τραγωδία για την οικογένεια του ιερέα από τον Ευαγγελισμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς τη νύχτα κατέληξε από τις επιπλοκές του κορωνοϊού και ο 47χρονος γιος του. Ο άτυχος άνδρας όπως είχε γράψει το Cretalive, όλες αυτές τις ημέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση

Έκρηξη του άγχους, των αντιδραστικών καταθλίψεων και των ψυχιατρικών περιστατικών προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είναι πλέον γεμάτη. Τα άδεια κρεβάτια καλύπτονται σε μισή ώρα από τη στιγμή που ελευθερώνονται. Η πολύμηνη καραντίνα φαίνεται ότι έχει κουράσει και για πρώτη φορά οι επιστήμονες ηχούν καμπανάκι. «Πρέπει δειλά δειλά να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς τη ζωή», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Το άγχος, η κατάθλιψη, οι ψυχώσεις έχουν εκτιναχθεί. Μία ψυχολογική κούραση, μία γενικότερη δυσφορία τη νιώθουμε κι εμείς όχι μόνο ο ψυχιατρικός πληθυσμός. Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Είναι μία νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε», επισημαίνει.
Η Ψυχιατρική Κλινική δεν προλαβαίνει ούτε να αλλάξει σεντόνια. Τα άδεια κρεβάτια καλύπτονται αμέσως. «Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν έτσι. Από τον Σεπτέμβριο άρχισε να παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση. Τα ακούσια περιστατικά είναι πάντοτε στα ύψη. Από τα 14 κρεβάτια τα 8 καλύπτονται με εισαγγελικές παραγγελίες. Αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Τα αιτήματα για βοήθεια είναι εκείνα που έχουν αυξηθεί ραγδαία», σημειώνει.

 • Τρία κόλπα στο πληκτρολόγιο που σώζουν κόπο και χρόνο

Οσοι περνούν ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους και μάλιστα καθημερινά γνωρίζουν πόσο αποφασιστικής σημασίας για τη χρήση του είναι οι συντομεύσεις.

 • Ας δούμε λοιπόν τρία τρικ τfου πληκτρολογίου που διευκολύνουν τη χρήση του υπολογιστή και το σερφάρισμα στο ίντερνετ.
 1. Για να κλείσουμε ακαριαία το πρόγραμμα που τρέχουμε, πατάμε ALT + F4.
  • Για να ελαχιστοποιήσουμε όλα τα ανοιχτά παράθυρα και να βγούμε στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε Windows key + D.
  • 3. Κι αν κλείσαμε κατά λάθος μια σελίδα στο ίντερνετ, πατώντας Shift + CTRL + T την επαναφέρουμε (δουλεύει στους περισσότερους browsers).

Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχαιρε γενικά σεβασμού στις αγορές, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Ο κ. Αμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγήθηκε το γιατί· ωστόσο η εξέλιξη σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

 • Ο διοικητής βρισκόταν στη θέση για μόλις πέντε μήνες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Τον κ. Αμπάλ αντικατέστησε ο οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), εξέλιξη που προφανώς οι αγορές εξέλαβαν ως αμφισβήτηση της μελλοντικής ανεξαρτησίας του τουρκικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

 • Ο νέος διοικητής υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής με αποτελεσματικότητα, για να επιτύχει τον στόχο της: τη διαρκή μείωση του πληθωρισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Καβτζίογλου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς πάντως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να πείσει.

 • Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τη λίρα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη. Η άνοδος του πληθωρισμού και η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν. Ο κ. Αμπάλ είναι ο τρίτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που καθαιρέθηκε από τα μέσα του 2019.

Τη συνδρομή πιστοποιημένων ιδιωτών για να επισπευσθούν οι διαδικασίες προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.


skitso-toy-ilia-makri-21-03-210


Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΒΗΜΑ εφ’ όλης της ύληςΟ Πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του, πιστεύει ότι είμαστε στο τέλος της επίπονης μάχης με τον κορωνοϊό και δηλώνει αισιόδοξος ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα τα καταφέρει, καθώς πλέον υπάρχουν τόσο οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι όσο και τα σχέδια των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων – Μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας με σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου το επόμενο βήμα.Καρακούσης Αντώνης |


**

Επενδύοντας στις… μακέτες | tovima.gr


Διακόσια χρόνια φαγούρα

 • Επί διακόσια χρόνια όλοι πλακώνονται με όλους σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Αλλά κάποια απρόβλεπτη και απροσδόκητη στιγμή κάτι συμβαίνει και όλοι μαζί κάνουν ένα βήμα μπροστά. Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Διακόσια χρόνια φαγούρα | tovima.gr
 • Εκεί συζητείται η οργάνωση μιας Πελοποννησιακής Γερουσίας. Ο Α. Ζαΐμης, προεστός των Καλαβρύτων, που μετέχει στη συνάντηση δεν πολυγουστάρει το σχέδιο και αναφέρει σχετικά:

«Το ύφος και οι λόγοι του Κυρίου Αθανασίου (Κανακάρη) έκαμαν ημάς να μη φανώμεν ευχάριστοι εις την σύστασιν αυτής της Γερουσίας (…) και αντιπολιτευόμεθα οργανίζοντες ίνα ανατρέψωμεν αυτό το σύστημα»

[«Σημειώσεις διά χειρός Α. Ζαΐμη επί της πολιτικής μορφής του Αγώνος»].

 • Πιστοποιείται έτσι ότι στην Ελλάδα πριν αποκτήσουμε ανεξαρτησία ή κράτος, πριν αποκτήσουμε κυβέρνηση ή άλλη αρχή, πριν ακόμη γεννηθεί ο Αλ. Τσίπρας, αποκτήσαμε πρώτα… αντιπολίτευση!

Πρέπει να αποτελεί μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία. Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο γνωστά. Από το ξέσπασμα της Επανάστασης το 1821 έως την Ανεξαρτησία το 1830, η μη υπάρχουσα ακόμη Ελλάδα έζησε τρεις εμφυλίους πολέμους.Νομίζω ότι κι αυτό δικαιούται κάποιας μορφής παγκόσμια αναγνώριση.

 • Εκτοτε ακολούθησαν ακόμη πεντέξι εμφύλιοι κυμαινόμενης έντασης και ικανός αριθμός από «θριάμβους και τραγωδίες» – για να δανειστώ τη διατύπωση του Στάθη Καλύβα.

Παρά τα χειρότερα προγνωστικά όμως και παρά τους σπαραγμούς, αυτή η σπαρασσόμενη χώρα έζησε, μεγάλωσε, αναπτύχθηκε, πλούτισε, εδραιώθηκε μέσα από δράματα και φαρσοκωμωδίες, ώστε διακόσια χρόνια αργότερα να αποτελεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Πώς συνέβη αυτό; Μυστήριο. Επί διακόσια χρόνια όλοι πλακώνονται με όλους σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Αλλά κάποια απρόβλεπτη και απροσδόκητη στιγμή κάτι συμβαίνει και όλοι μαζί κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Ισως είναι άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η χαριτωμένη παρατήρηση του Εμμανουήλ Ροΐδη ότι «η πληγή της Ελλάδας είναι οι Ελληνες» δεν αρκεί να το εξηγήσει. Ελληνες έκαναν τα στραβά, Ελληνες και τα λαμπρά.

Ακόμη κι έτσι όμως το ερώτημα ενδεχομένως δεν είναι αν η Ελλάδα αποτελεί «μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (Γιάννης Βούλγαρης) αλλά πώς κατάφερε να γίνει «παραδόξως μια χώρα».

 • Οποια κι είναι όμως τα ερωτήματα, την απάντηση τη δίνει το αποτέλεσμα. Δηλαδή, η ίδια η Ελλάδα.

Πριν από διακόσια χρόνια συγκροτήθηκε σε ανεξάρτητο κράτος επειδή κάποιοι με όλα τα κουσούρια, τις μικρότητες και τα ελαττώματά τους πολέμησαν γι’ αυτό. «Υπέρ πίστεως και πατρίδος», έτσι το είδαν.

Αν αντιθέτως είχαν ακολουθήσει τις νουθεσίες των σημερινών «δωσίκωλων» και προτιμούσαν διάλογο με τον Δράμαλη ή διερευνητικές με τον Ιμπραήμ περιμένοντας τη Χάγη, το πιθανότερο είναι ότι σήμερα θα περνούσαμε τον Ισθμό με διαβατήριο.

 • Πράγμα που σημαίνει πως έστω με λάθη ή καβγάδες, με τσακωμούς και παραλογισμούς, ακόμη και με διακόσια χρόνια φαγούρας, αυτή η μικρή μεγάλη χώρα πορεύτηκε επάξια όχι στον ανοιχτό δρόμο κάποιων θρυλικών προγόνων αλλά στο δύσβατο μονοπάτι που άνοιξαν τα παιδιά της στο όνομα των παιδιών τους.

Διότι αυτή η «παράδοξη χώρα» δεν έγινε χώρα τυχαία, ούτε εξ αποκαλύψεως. Χρειάστηκε κόπο, προσπάθεια, συνείδηση, γνώσεις και μέτρο. Εφαγε σφαλιάρες. Εκανε κουταμάρες. Διακήρυξε ανοησίες. Πίστεψε σε φαιδρούς γυρολόγους και σε κομπογιαννίτικες φαιδρότητες. Αλλά δεν παραδόθηκεούτε στιγμή.

 • Αυτό για μένα είναι το μεγάλο και ίσως μοναδικό συμπέρασμα διακοσίων χρόνων φαγούρας. Μαζί με την ελπίδα ότι η «παράδοξη χώρα» θα συνεχίσει στο δύσβατο μονοπάτι και τα επόμενα διακόσια!

Λαμπρή η επέτειος των 200 ετών από το ’21

 • Δεν είναι μόνο η παρέλαση, η περιήγηση στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με τα οποία θα τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι και οι παράπλευρες δραστηριότητες, εξίσου λαμπρές, που έχουν ιδιαίτερη σημασία.
 • ΒΗΜΑτοδότης
Λαμπρή η επέτειος των 200 ετών από το ’21 | tovima.gr
 • Οπως για παράδειγμα η παρασημοφόρηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου των φιλελλήνων από τέσσερις χώρες, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία, θέλοντας μέσω αυτής της κίνησης να αναδείξει τον διαχρονικό χαρακτήρα του φιλελληνισμού.

Από τη Γαλλία θα παρασημοφορηθούν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Μπάρμπαρα Κασέν, φιλόλογος, ελληνίστρια και διευθύντρια Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Ζιλ Πεκού, ιστορικός, τέως πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και νυν πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστρία, Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ, αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης, πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, και άλλοι.

 • Από τη Βρετανία οι Τζον Κίτμερ, ελληνομαθής, πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League, Αλμπέρτο Κόστα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βρετανίας-Ελλάδας, Στίβεν Τζον Φράι, ηθοποιός και συγγραφέας, και άλλοι.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι Μπομπ Mενέντεζ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και άλλοι. Και από τη Ρωσία οι Mιχαήλ Σβίντκοϊ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, και Μπορίς Φόνκιτς, παλαιογράφος, κωδικολόγος.

 • Η ακύρωση της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στην Αθήνα έφερε τα πάνω κάτω στο Προεδρικό Μέγαρο και στις προετοιμασίες για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ της 24ης Μαρτίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν πόσοι θα έλθουν εκ Παρισίων και πόσοι θα παρακαθίσουν στο δείπνο, έχει προγραμματιστεί μια νέα σύσκεψη τη Δευτέρα ώστε να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Εκείνο που αποφασίστηκε είναι ότι στο δείπνο θα παραστούν περισσότεροι ξένοι και λιγότεροι Ελληνες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Γιάννα Αγγελοπουλου. Μπορεί η επίσκεψη Μακρόν να ακυρώθηκε, αλλά η Γαλλία τελικώς θα εκπροσωπηθεί, και μάλιστα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

 • Η γαλλική εκπροσώπηση έχει ιδιαίτερα συμβολικό βάρος, καθώς η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες που ενόπλως και διπλωματικώς συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Στην Αθήνα λοιπόν θα έρθει για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Αμυνας και στενή συνεργάτις του προέδρου Μακρόν.


Εικόνα


«Παραγνωρίζουν τα νέα αιτήματα επαναλαμβάνοντας ένα αφήγημα που έχει ξοφλήσει. Με Χούντα, χτισίματα καθηγητών,μαγκάλια κ εργαλειοποίηση τραγικών περιστατικών βγήκε πολιτικό μεροκάματο την εποχή 2010-14 Όχι σήμερα που τα προτάγματα είναι διαφορετικά κ οι μύθοι κατέρρευσαν» Στα ΝΕΑ

Εικόνα


Τhomas Crown@Papillo76566423

 

Το ΚΚΕ έγραψε αυτό. Εγώ ρώτησα αυτό. Μετά έγινε αυτό.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ