19.4 C
Athens,Greece
Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2019

Το δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (19/8)

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – Αναμένεται θερμό φθινόπωρο…: Ο Trump προειδοποιεί πάλι την ΕΕ: Είστε οι επόμενοι στους δασμούς, γιατί είστε χειρότεροι από την Κίνα. Μας αντιμετωπίζετε με φραγμούς και φόρους, επικαλούμενος στοιχεία ότι το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ αυξήθηκε 11% στα 75 δις ευρώ μόνο το πρωτο εξάμηνο του 19, απειλώντας με δασμούς ιδίως στα αυτοκίνητα, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

 • Από την άλλη ο Boris Johnson, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, κάτι που θα έπληττε αναμφίβολα το διασυνοριακό εμπόριο. Οι ΗΠΑ αποτελούν μακράν τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό & η Βρετανία τον τρίτο της Γερμανίας, η οποία εξαρτά το ΑΕΠ της κατά 47% από τις εξαγωγές της, ενώ η οικονομία της βρίσκεται με το ένα πόδι σε ύφεση & από την άλλη αρνείται κατηγορηματικά να συμμετέχει κατά 2% του ΑΕΠ της στις δαπάνες του ΝΑΤΟ όπως συμφωνήθηκε, εντείνοντας τον εκνευρισμό των ΗΠΑ. Αναμένεται θερμό φθινόπωρο…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Χαμόγελα έφερε στην κυβέρνηση η εκτέλεση του προυπολογισμού το πρώτο επτάμηνο,μας λέει η Καθημερινή. Τον οποίο προυπολογισμό η ΝΔ ως αντιπολίτευση καταψήφισε τότε σύμφωνα με το κατά Σταικούρα ευαγγέλιον διότι: ” …Είναι νεομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός, καταρτισμένος σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομίας, καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης κλπ κλπ”, μας έλεγε τότε πάλι η Καθημερινή.
https://www.kathimerini.gr/…/pyr-omadon-kata-toy-neoy-proup…
Επτάμηνο... πότε ακριβώς είπαμε έγιναν οι εκλογές; Τώρα γαργάρες και χαμόγελα…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Δεν βλέπω να αλλάζει τίποτε για τους Ελληνες που μένουν μόνιμα & εργάζονται στην Αγγλία με το Brexit , είδικά όσοι είναι εκεί πάνω από 3 χρόνια. Οι περισσότεροι είναι εξειδικευμένοι και τους χρειάζονται. Για τους έχοντες Βρετανική υπηκοότητα, ούτε κουβέντα.

 • «Μας ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται καμία αλλαγή απλώς συνεχίζει να ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι και σήμερα, είτε το Brexit είναι άτακτο, είτε με συμφωνία», λέει στο Protagon η Γεωργία Πολυμερά που ζει και εργάζεται περισσότερα από 15 χρόνια στο Λονδίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη έσπευσε να χορηγήσει τη μπλε κάρτα που εξασφαλίζει απ’ αόριστον παραμονή όχι μόνο στους Ελληνες, αλλά σε όλους τους επιστήμονες που θεωρούνται σημαντικοί για την έρευνα στη χώρα. Μάλιστα, οι έλληνες ερευνητές ακόμη και 12 μήνες να βρίσκονται στη χώρα, έχουν ήδη λάβει μόνιμη άδεια παραμονής.

 • Ειδικά στα νοσοκομεία, που είναι ο πιο νευραλγικός τομέας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι έλληνες εργαζόμενοι, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν αλλαγές, καθώς η χρηματοδότηση είναι κρατική. «Μας έχουν χορηγήσει ένα τύπο μόνιμης βίζας. Δηλαδή μπορούμε να παραμείνουμε και να εργαζόμαστε για πάντα στη Βρετανία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε και βρετανική υπηκοότητα…

“Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο υπήκοοι της ΕΕ έχουν λάβει άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit χωρίς να έχει απορριφθεί κανένας αιτών λόγω ποινικής καταδίκης. … Περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για διακανονισμό που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, να ταξιδεύουν και να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στις παροχές μετά το Brexit…”

THETIMES.CO.UK
More than one million EU nationals have been given permission to stay in the UK after Brexit with no applicant rejected because of a criminal conviction. Poles top the list of those granted settled…

*****

ΜΗΝΥΜΑ: Παλιό & γνωστό πλέον, αλλά είμαστε κι εμείς μεγάλοι τώρα με μια στυφή γεύση στο στόμα, που στη δίψα των νιάτων μας για είδωλα τότε λίγο μετά τη χούντα, να αναρωτιόμαστε αν φάγαμε χοντρό δούλεμα από ένα νιόνιο συστηματικό copier άλλων σε πολλά. Εμφάνιση, ύφος, ντύσιμο, παρουσίαση, στήσιμο, τραγούδια…

STONTOIXO.COM
Μεταξύ άλλων τον έχει κατηγορήσει και ένας μουσικός του ότι του έχει κλέψει τραγούδι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Μην κρατάς αρνητική στάση λέγοντας: Δεν θα επιτύχω, δεν θα επιτύχω … Προτιμότερη είναι η θετική στάση: Θα αποτύχω, θα αποτύχω, να’σαι και τρέντυ.
Αυτό το προεκλογικό χαριτωμένο ότι “οι αγορές προεξοφλούσαν τη νίκη της ΝΔ” αποδείχθηκε… ανεμογκάστρι. Το Mitsotakis effect που έταζε θαύματα, παρέλαβε έξοδο από τα μνημόνια, συνεχείς αποκλιμακώσεις ρεκόρ των αποδόσεων των ομολόγων, ράλι του ΧΑΑ από την αρχή του χρόνου στο +48%.
 • Μετά τις εκλογές οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, τον Αύγουστο η κατρακύλα σε τραπεζικό δείκτη χτύπησε -24% ήτοι 2,5 δις εξαφανίστηκαν, ενώ ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες -12%. Σε ελεύθερη μετάφραση 6,2 δις ευρώ χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης εταιρειών-τραπεζών συνολικά έβγαλαν φτερά μόλις σε 10 μέρες. Το σοκ ήταν μεγάλο, αλλά σίγουρα δεν το’λεγες και επενδυτικό…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ(15/8): Όταν εκφράζεις άποψη περί σωστής ευχής αρνούμενη να μπεις σε νεολογισμούς ανόητων σλόγκαν & μιμητισμού, υπάρχουν κάποιοι πτωχοί τω πνεύματι που σε κατηγορούν για… έλλειμμα πίστης. Λες και το πώς πιστεύει κανείς και πως εκδηλώνεται, δεν είναι εσωτερικό και ατομικό θέμα άκρως σεβαστό στον καθένα μας.

 • Σόρρυ φοκς που σας χαλάω τη σούπα, αλλά πιστεύω στο Θεό μέσα μου ισοδύναμο στους κανόνες της ηθικής και της αγάπης, χωρίς πανηγύρια, θαύματα και μεγαλόσταυρους, χωρίς παπάδες και ανθρώπινους κανόνες, χωρίς κηρύγματα ακροδεξιού μίσους, χωρίς να συμμετέχω σε θρησκευτικά πανηγύρια επιλέγοντας τη διακριτικότητα μιας άλλης μέρας, χωρίς… άλλα κάνω στη βιτρίνα κι άλλα στο πίσω μέρος της καθημερινότητας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν σέβομαι τις παραδόσεις μας αλλά μόνο στα πλαίσια των παραδόσεων, χωρίς να αισθάνομαι μέλος ενός…περιούσιου λαού που στο όνομα της πίστης μπορεί να μετατραπεί και σε ανθρωποφάγο. 

Πιο καθαρές δεν θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις μου μεταξύ της αφεντιάς μου, της πίστης μου και των ανθρώπων γύρω μου. Μακριά από εμένα λοιπόν όλοι οι δήθεν πιστοί που ενδύονται απνευστί τον ρόλο του γενικού εισαγγελέα. Δεν θα πάρω….Είμαι πια σε ηλικία βλέπετε… Την Καλημέρα μου στην όμορφη και πολυπροβληματική μας χώρα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Τσίπρα λένε και κλαίνε στο Χρηματιστήριο! Οι άριστοι, το πήγαν 11,5% πιο κάτω απ’ εκεί που το άφησε ο Τσίπρας. Aπό τις 11 συνεδριάσεις του Αυγούστου, οι 10 ήταν πτωτικές. Χρόνια είχε να γίνει τέτοιο αρνητικό σερί.
****

Πλατανα. Το δάσος αρχίζει λίγο έξω από τα Ψαχνά με σύνορα αγρούς με ελαιόδενδρα και ενώ ο δρόμος «σκαρφαλώνει» στο βουνό.

Αλλά είναι καμένο ήδη τη δεύτερη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν μικροί χωματόδρομοι όπου έχουν πάρει θέσεις μάχης τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν απλώσει μάνικες παίρνοντας νερό από υδροφόρες.

 • Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοιλάδα κάτω από το μοναστήρι του Μακρυμάλλη στον δρόμο προς το Κοντοδεσπότι, εκεί όπου βρίσκονται οι τρεις γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτούνται τα Ψαχνά και τα δύο χωριά. Δηλαδή, «καθόλου βαθιά μέσα στο δάσος αλλά στην άκρη και πλάι στον ασφαλοτοστρωμένο δρόμο»  όπως λέει ο δήμαρχος Μεσαπίων Διρφύων, Γιώργος Ψαθάς και τρεις κάτοικοι των δύο χωριών που μίλησαν στην «Κ».

Ο κ. Ψαθάς είναι ένας πρακτικός άνθρωπος που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ένα ρητό του στρατηγού Μακρυγιάννη: «Να μάθωμεν γνώση αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν». Δεν του αρέσει να ακολουθεί κάθε αλλαγή διάθεσης των συνδημοτών του (σ.σ. τον παρατήρησα στη διάρκεια της φωτιάς στην Πλατάνα όταν πολλοί κάτοικοι του έλεγαν πανικόβλητοι «θα καεί το χωριό!» και εκείνος τους απαντούσε λιγόλογα «δεν θα καεί!»).

 • Μέσα στη φωτιά, με τους συνεργάτες του άνοιξε αντιπυρικές ζώνες σε σημεία που ούτε να φανταστεί δεν μπορούσε πριν ότι θα του επέτρεπε το δασαρχείο να τις ανοίξει. Οταν μιλάει με συνεργάτες του αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν αυτές τις μέρες με τη δαμόκλειο σπάθη της φωτιάς να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε όλο τον χρόνο;».

Οι ζώνες και η διάνοιξη και η συντήρηση δασικών δρόμων είναι απολύτως απαραίτητες για να κερδηθεί η μάχη με τις φλόγες. Ο κ. Ψαθάς δεν δαπανά όλα τα χρήματα που λαμβάνει ο δήμος κάθε χρόνο για αυτές τις εργασίες, αλλά σχηματίζει μια «καβάντζα». «Αν δεν κάνουμε διαχείριση του δάσους», λέει στην «Κ», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά έξω από το χωριό Πλατάνα, «θα έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια». Η ευρύτερη περιοχή καίγεται για 3η φορά από το 2016.

 • Στο τμήμα του δάσους που εκμεταλλεύεται ο δασικός συνεταιρισμός της Αττάλης υπάρχουν δεξαμενές νερού και δασικοί δρόμοι.
 • Αιτία και το γεγονός ότι οι ντόπιοι «καλλιεργούν», όπως λένε, τα πεύκα παίρνοντας το ρετσίνι τους (η Εύβοια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρετσινιού της χώρας).
 • Πάντως και σε αυτό το σημείο του δάσους υπάρχουν ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ με τους γνωστούς πορσελάνινους δίσκους στην κορυφή τους.

Στην έκθεση της επιτροπής του Γερμανού καθηγητή Γκολντάμερ που συγκροτήθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι γίνεται λόγος για τη «δασική καύσιμη ύλη που είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί η διαχείριση να επηρεάσει, προκειμένου να μετριάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς και να μπορέσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης να την ελέγξει, με την προϋπόθεση ότι οι άλλοι δύο παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς (τοπογραφία και καιρός) δεν έχουν ακραία χαρακτηριστικά.

 • Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καίγονται βρίσκονται κατά κανόνα σε χαμηλά υψόμετρα και είναι εκτός διαχείρισης επειδή δεν είναι παραγωγικά.
 • Παρ’ όλα αυτά η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης με καθαρισμούς, κλαδεύσεις, απομάκρυνση της βιομάζας ακόμη και καύση των υπολειμμάτων υλοτομιών είναι απαραίτητη για να αποφεύγεται υπερσυγκέντρωση βιομάζας και να διασπάται η συνέχεια του στρώματος του δασικού καυσίμου…».

Το μέλος της επιτροπής δρ Γ. Μητσόπουλος που έχει μελετήσει τα δάση της Εύβοιας είπε στην «Κ» αυτήν την εβδομάδα ότι η «σύνταξη τοπικών σχεδίων για τη διαχείριση του δάσους και της δασικής πυρκαγιάς παραμένει πρώτη προτεραιότητα», ενώ ο τέως υπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), βουλευτής Ευβοίας ο ίδιος, πιστεύει ότι οι διαχειριστικές εκθέσεις για τα δάση και οι αντιπυρικές παρεμβάσεις «πρέπει να γίνουν με ευθύνη των δασαρχείων. Οι αιρετοί είναι πιο ευάλωτοι σε πιέσεις».

Η διαχείριση

Και όμως μέσα στο δάσος υπάρχουν αποδείξεις ότι ένα είδος διαχείρισης γίνεται. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται τρεις δασικοί συνεταιρισμοί και η ΛΑΡΚΟ (από τις τεχνητές λίμνες της μάλιστα στην περιοχή Παγκόντα άντλησαν νερό τα ελικόπετρα της Πυροσβεστικής για να μην φθάσουν μέχρι τον Ευβοϊκό).

 • Στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, όπως και στην Πλατάνα και στην Αττάλη –στο δεύτερο «σκέλος» της φωτιάς– αρκετοί άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στο δάσος είτε για να συλλέξουν το ρετσίνι (η συγκέντρωση του οποίου επιδοτείται ακόμα με εθνική επιδότηση), είτε για να υλοτομήσουν, είτε για να φροντίσουν τα μελίσσια τους (σ.σ. πολλοί κάτοικοι των χωριών βοήθησαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης).

Ομως κάτω από τα πεύκα –τόσο στην περιοχή Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι όσο και στην περιοχή Πλατάνα, Αττάλη– υπήρχαν στοίβες καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί από την πτώση δένδρων και κλαδιών στον βαρύ φετινό χειμώνα.

Αρκετές από τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο δάσος (π.χ. μελισσοκομία) αναπτύσσονται αυθαίρετα, ενώ το τοπικό μοναστήρι μικρή σημασία δείχνει στη διαχείριση της γης του, ενώ η δασική υπηρεσία μιλάει με τους συνεταιρισμούς, όπως άλλωστε και ο δήμος, αλλά οι υπηρεσίες του κράτους «αποφεύγουν» να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Ο Οθωνας και οι εμπρηστές

Ο πρώτος νόμος περί εμπρησμού των δασών δημοσιεύθηκε επί Οθωνα το 1861. Ενώ λίγο αργότερα με την εκδίωξη του Οθωνα απομακρύνθηκαν οι δασικοί υπάλληλοι που είχαν τοποθετηθεί από τον Βαυαρό βασιλιά και ήταν συμπατριώτες του (σ.σ. ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας είχε συνδέσει το δάσος μόνο με τα έσοδα του κράτους).

 • Τα τελευταία χρόνια η δασοκάλυψη της χώρας αυξήθηκε λόγω της κρίσης και της αστυφιλίας μετά το 1970, καθώς ολοένα λιγότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία, τη ρητινοκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία.
 • Μεγάλες δασικές εκτάσεις στη χώρα μας, πριν από τις τελευταίες δεκαετίες, κάηκαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (ένα εκατ. στρέμματα), στην Κατοχή (4 εκατ. στρέμματα) και στην αρχή και στο τέλος του εμφυλίου πολέμου (1,5 και 1 εκατ. στρέμματα αντιστοίχως). ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗ

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ – από τον ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

Αλέξης Παπαχελάς
 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ-
 • Εορτασμός καταλύτης
Η επέτειος των 200 ετών από τον μεγάλο αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας είναι όντως σημαντική και οφείλουμε να τη γιορτάσουμε. Μπορεί άλλωστε να γίνει ο καταλύτης για να έλθουν πιο κοντά ο ελληνισμός της Διασποράς με το εθνικό κέντρο. Και μια ευκαιρία να ξαναχτιστεί το ελληνικό brand, το οποίο τόσο υπέφερε λόγω της οικονομικής κρίσης. Μακριά ωστόσο από επιπόλαιες γραφικότητες και καρικατούρες.
 • Είναι όμως τα 200 χρόνια και μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα ως λαός ποιοι είμαστε. Η ιστορία της Επανάστασης έχει σε κάθε της σελίδα επεισόδια που είναι άγνωστα στη συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων Ελλήνων.
 • Δίπλα στα άπειρα παραδείγματα μεγαλοσύνης του Καραϊσκάκη, του Παπαφλέσσα και των άλλων ηρώων, υπάρχουν πάντοτε εμφύλιες συγκρούσεις, φατριασμοί, νεποτισμός και μια τεράστια αδυναμία συνεννόησης της ηγεσίας του τόπου.
 • Με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν όλα αυτά, γιατί είχαμε ανάγκη από ένα εθνικό αφήγημα χωρίς υποσημειώσεις.

Επειδή όμως πέρασαν 200 χρόνια από τότεκαι οι ίδιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται σαν να είναι χαραγμένες στο DNA του λαού μας, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να μαθαίνουμε την ιστορία μας ψύχραιμα και χωρίς περιττούς εξωραϊσμούς. Το ότι η ιερή υπόθεση της Επανάστασης κινδύνευσε λόγω εμφύλιων σπαραγμών σε κρίσιμες στιγμές είναι χρήσιμο να το μάθουμε και να το εξηγήσουμε. Ποιος ξέρει, ίσως μας κάνει περισσότερο καχύποπτους απέναντι στους κήρυκες του διχασμού, οι οποίοι με τρόπο ανεύθυνο –αν όχι εγκληματικό– βάζουν κάθε 30-40 χρόνια τη χώρα σε περιπέτειες.

 • Η επέτειος της Επανάστασης είναι ακόμη μία ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο σοφή ήταν η διπλωματία της σύγχρονης Ελλάδας από τα πρώτα της βήματα.
 • Με τι μαεστρία καλλιέργησε τον φιλελληνισμό και έπαιξε σωστά τα χαρτιά της με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.
 • Και αυτό είναι ένα κεφάλαιο το οποίο αγνοούμε, γιατί προτιμάμε να θυμόμαστε μόνο τα ιστορικά επεισόδια στα οποία εμφανιζόμαστε σαν θύματα.
 • Η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη και μεγάλωσε επειδή επετεύχθη ο ακατανίκητος συνδυασμός ηρωισμού και σοφής διπλωματίας.

Τα 200 χρόνια είναι λοιπόν ένα ορόσημο. Μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω, να εμβαθύνουμε την αυτογνωσία και να βάλουμε στόχους για το μέλλον. Χωρίς να ξεχνάμε ότι ένας λαός που δεν μαθαίνει ακέραιη και ατόφια την ιστορία του είναι καταδικασμένος να ξαναζεί ορισμένες από τις σκοτεινές πτυχές της.

Έντυπη KAΘΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: αυτοκίνητο
Κύριο ΑρθροΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Επιστροφή στην αξιοκρατία

 • Υπάρχει µια κραυγαλέα αντίφαση στον τρόπο που αντιµετωπίζουν όλες οι πολιτικές δυνάµεις τη στελέχωση της δηµόσιας διοίκησης: Από τη µία, καταγγέλλουν τον διορισµό άεργων κοµµατικών παραγόντων. Και από την άλλη, καραδοκούν για να «ποινικοποιήσουν» τυχόν αµοιβές σε αξιωµατούχους του ευρύτερου ∆ηµοσίου που υπερβαίνουν τον µέσο όρο.

Θα άξιζε µε νηφαλιότητα να ξανασκεφτούµε, τι εξυπηρετεί αληθινά το δηµόσιο συµφέρον: Να υπάρχουν θέσεις ευθύνης «φθηνές», που µοιραία θα είναι ελκυστικές µόνο στους τροφίµους των κοµµατικών διαδρόµων;

 • Ή να δίνονται µε διαφάνεια κίνητρα εφάµιλλα της αγοράς, ώστε να µπορέσει το ∆ηµόσιο να εντάξει στο δυναµικό του στελέχη µε επαγγελµατισµό και πείρα; Κανείς δεν επιθυµεί την επιστροφή στο ασύδοτο κράτος των «κολλητών».
 • Αλλά έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουµε ότι η τιµωρητική κουλτούρα που επικράτησε µετά την κρίση κατέληξε να ταυτίσει την αξιοκρατία µε τη µετριοκρατία.

****

Στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά, επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συνεχίσει τις διακοπές του για το Σαββατοκύριακο, μετά την μετάβασή του στην Εύβοια λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή. Ο φωτογραφικός φακός μάλιστα τον συνέλαβε να απολαμβάνει το μπάνιο του «ινκόγκνιτο» στην παραλία των Μαρμάρων στα Σφακιά.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, με ένα σακίδιο στον ώμο, καπέλο, αθλητικά παπούτσια και αξύριστος, ο πρωθυπουργός πέρασε σχεδόν απαρατήρητος από τον κόσμο και φάνηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα τις διακοπές του.

Μαζί του στην παραλία, ήταν και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόβσκι, ενώ στη συνέχεια γευμάτισαν μαζί σε ταβερνάκι.

****

Σαμοθράκη: Τα προβλήματα που έφεραν απόγνωση σε ταξιδιώτες και επαγγελματίες

 • Τι κι αν ομαλοποιείται η μετακίνηση από και προς τη Σαμοθράκη μετά την περιπέτεια των τελευταίων ημερών που έζησαν παραθεριστές και κάτοικοι, σε αδιέξοδο έχουν έρθει τώρα οι επαγγελματίες του νησιού.
 • Τι κι αν ομαλοποιείται η μετακίνηση από και προς τη Σαμοθράκη μετά την περιπέτεια των τελευταίων ημερών που έζησαν παραθεριστές και κάτοικοι, σε αδιέξοδο έχουν έρθει τώρα οι επαγγελματίες του νησιού.

Η κατάσταση στο νησί θυμίζει «καζάνι που βράζει», καθώς παρ΄όλο που το μεγαλύτερο κύμα ταξιδιωτών έχει αποχωρήσει από το νησί εξαιτίας των έκτακτων δρομολογίων που συντόνισε το Υπουργείο Ναυτιλίας,  οι ακυρώσεις κρατήσεων έχουν προκαλέσει οικονομική αιμορραγία στους επαγγελματίες της Σαμοθράκης, που περίμεναν τον Αύγουστο για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.

 • Μάλιστα για την κατάσταση που επικράτησε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στην Σαμοθράκη ξέσπασε σκληρή πολιτική κόντρα, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη ώστε να δοθεί οριστική λύση την Δευτέρα.

Τα προβλήματα του λιμανιού

Το μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης είναι το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει σχετικά:

«Το πρόβλημα του λιμανιού της Σαμοθράκης δεν είναι μόνο ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του αλλά περισσότερα προβλήματα και πιο σύνθετα. Πρέπει να ξεπεραστούν πλήθος προβλημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδο (ανάγκη νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, έκδοσης νέων περιβαλλοντικών όρων, επαναχάραξης γραμμών αιγιαλού – παραλίας, τροποποίησης της οριοθετημένης γραμμής χερσαίας ζώνης κ.α.) περιορισμένες δυνατότητες κύκλου ελιγμών κι ακόμα πιο περιορισμένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίου.»

Ο κ. Βίτσας προσθέτει ότι το masterplan για το λιμάνι «περιλαμβάνει μία σειρά μελετών, όπως τοπογραφικές, γεωτεχνικές, ακτομηχανική, έργων παράκτιας προστασίας, η/μ εγκαταστάσεων και Μ.Π.Ε. και φυσικά επέκταση. Η αρχική δέσμευση χρημάτων για την εκπόνηση των μελετών έγινε κατόπιν αιτήματός μας για το στρατηγικό για το νησί έργο τον Ιανουάριο του 2015 από το Υπουργείο Υποδομών (Υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης) αργότερα το καλοκαίρι του 2015 παρά τα προβλήματα της χώρας η χρηματοδότηση αξιολογήθηκε ως προτεραιότητας και παρέμεινε στο Π.Δ.Ε (Υπουργός Χ. Σπίρτζης, Γεν. Γραμ. Γ. Δέδες).»

«Αυτό το οποίο πρέπει στη συνέχεια να γίνει είναι οι εγκρίσεις των μελετών και η χρηματοδότηση του έργου», καταλήγει ο δήμαρχος Σαμοθράκης. Πάντως το έργο εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Καμαριώτισσας είναι μεγάλης κλίμακας και η αποπεράτωση του θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση 2-3 χρόνια.

 • Σε ακρόαση οι «υπεύθυνοι» για το χάος  στην Σαμοθράκη

Σε ακρόαση καλεί τους υπευθύνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ που άφησαν την Σαμοθράκη χωρίς πλοίο εν μέσω τουριστικής περιόδου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

 • Συγκεκριμένα, ο  κύριος Πλακιωτάκης θα ζητήσει εξηγήσεις από τους κατά το νόμο υπεύθυνους για την διαχείριση των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης «για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου του υπουργείου.

 • Σύσκεψη την Δευτέρα στο Μαξίμου για οριστική λύση

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

 • Συνεχίζονται τα έκτακτα δρομολόγια

Τα έκτακτα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη επεκτείνει η SEAJETS τη Δευτέρα 19/8 και την Τρίτη 20/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ANDROS JET». Τα δρομολόγια θα παραμείνουν τα ίδια για τη Δευτέρα 19/8 και την Τρίτη 20/8, όπως και στις προηγούμενες ημέρες.

 • Πέτσας: Το πρόβλημα για τη Σαμοθράκη είναι κυρίως οι υποδομές του νησιού

Στις υποδομές του νησιού απέδωσε κυρίως το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σε συνέντευξή που είχε δώσει στον  ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εξηγήσει ότι έπρεπε πρώτα να λυθεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και μετά να σχεδιαστούν οι επόμενες ενέργειες που αφορούν κυρίως στην ασφάλεια του λιμανιού.

 • Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι για το πρόβλημα ευθύνονται κυρίως οι υποδομές του νησιού και εξέφρασε την απορία γιατί τόσα χρόνια δεν αφαιρέθηκαν από τον πυθμένα του λιμανιού οι επιχωματώσεις και τα φερτά υλικά που εμποδίζουν τα μεγαλύτερα πλοία να δένουν στο λιμάνι.
 • Παράλληλα τόνισε ότι η αφαίρεση αυτών των υλικών κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτό φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

 • Επιπλέον εξήγησε ότι η κατάσταση στο λιμάνι της Σαμοθράκης προέκυψε και εξαιτίας των βλαβών που παρουσίασαν τα πλοία της εταιρείας «ΣΑΟΣ» που πραγματοποιούσε τα δρομολόγια αλλά και λόγω του καιρού, καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου. Μάλιστα είπε ότι η εταιρεία ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για το πρόβλημα

Υπογράμμισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα μισθώθηκαν 2 πλοία, το «Άναξ» για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης και το «Άνδρος Τζετ» για να μεταφέρει επιβάτες. Ανέφερε ότι και τα δύο πλοία θα πραγματοποιούν δρομολόγια για όσο καιρό χρειαστεί.

****

Αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες: Αυστηρότερες ποινές σε βαρυποινίτες & εμπρηστές εξετάζει η κυβέρνηση

 • Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους Ποινικούς Κώδικες – Πότε αναμένεται να ψηφιστούν ΤοΒΗΜΑ Team
Αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες: Αυστηρότερες ποινές σε βαρυποινίτες & εμπρηστές εξετάζει η κυβέρνηση | tovima.gr

Σε μία μάχη με τον χρόνο, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο, δεν περνούν απαρατήρητες από το πρωθυπουργικό γραφείο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων οι προειδοποιήσεις για έκτακτη αξιολόγηση της Ελλάδας (εντός του φθινοπώρου) από την Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία, αλλά και την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις αλλαγές που προώθησε άρον άρον προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύουν από την 1η Ιουλίου.

 • Απαρατήρητη δεν περνά όμως και η επανέναρξη των πλειστηριασμών, μια διαδικασία που είχε παγώσει λόγω των πρόωρων εκλογών αποτελώντας πια «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να τροποποιηθεί σε κακούργημα (ξανά) η ενεργητική δωροδοκία (άρθρο 236) ώστε να αποφευχθεί τυχόν αρνητική έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ πιθανότατα θα επανέλθει η προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς με θεσμοθέτηση (και πάλι) της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων προκαλούν σωματική βλάβη (παρ. 2 του άρθρου 315).

Την πρώτη πεντάδα αλλαγών αναμένεται να συμπληρώσουν οι παρεμβάσεις για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών (άρθρο 105), για τις εκρηκτικές ύλες όπως οι μολότοφ (άρθρο 272) αλλά και η επαναφορά μερικών πταισμάτων που καταργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

….

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του δεύτερου γύρου ρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, μαζί με την Οικονομία (φορολογικό νομοσχέδιο κ.λπ.) και μια σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος.

Και μπορεί αρχικά να υπήρχαν σκέψεις για ενέσεις-εξπρές στις προβληματικές κατά την κυβέρνηση διατάξεις, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά η επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα προσεγγίσει ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα για να προβεί σε τροποποιήσεις, με σκοπό να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ή νέες δυσλειτουργίες.

Αλλωστε οι διορθώσεις σε κάποιο άρθρο ενδέχεται να επιφέρουν αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 • Fast track αλλαγές

Η απόφαση για θεσμική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος και να αφεθεί το έργο στα έμπειρα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής φαίνεται πάντως ότι προκαλεί αισιοδοξία στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και στον υφυπουργό Δημήτρη Κράνη πως οι αλλαγές θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ψηφιστούν το γρηγορότερο από τη Βουλή.

Για την κυβέρνηση ο νέος ποινικός χάρτης αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του στοιχήματος του Πρωθυπουργού να θωρακιστεί το πληγωμένο στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κύρος των θεσμών, τελικός στόχος για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη (και) μέσα από τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Ηδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας είχε διαμηνύσει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» και ότι θα αυστηροποιηθούν αρκετές διατάξεις που είχαν περάσει από τη Βουλή στο… παρά ένα της διάλυσής της, προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται αυστηρότερο πλαίσιο συγκεκριμένα στις προϋποθέσεις για την υφ’ όρων έξοδο πολυϊσοβιτών από τις φυλακές, στη χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους τρομοκράτες και σε κακουργήματα που μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (όπως η δωροδοκία). Εξάλλου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για φυλακές υψίστης ασφαλείας – τύπου Γ.

Πάντως με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν ακυρώσει το έργο που επιτέλεσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αντιθέτως θεωρούν ότι έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ενδεικτικά, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας «είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ωστόσο υπάρχουν ταυτόχρονα «αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι πέντε αλλαγές που εξετάζονται

Αρθρο 105: (και επόμενα άρθρα): Αυστηρότερο πλαίσιο για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών

Αρθρο 272: Μετατροπή σε κακούργημα οι παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες (μολότοφ)

Αρθρο 315:Επαναφορά της παρ. 2 που αναφέρεται σε σωματική βλάβη σε συμβολαιογράφους

Αρθρο 236: Κακούργημα το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας

Επαναφορά ορισμένων πταισμάτων

****

Εικόνα

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΛΕΥΚΑΔΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, ωκεανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Print Friendly, PDF & Email