Το δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (14.9.2020)


Η Τουρκία κι επισήμως στα επίπεδα Αιθιοπίας, Τανζανίας, Ουγκάντας, Κένυας κλπ μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Moodys στο Β2. Χαμηλότερα ακόμη από το 2001 όταν μπήκε στο ΔΝΤ. Η θέση της στους G 20 μάλλον χάνεται.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Π.Κ: Η Τουρκία δεν ανανέωσε την έκνομη Navtex για το Oruc Reis όπως είχε προγραμματίσει και το στέλνει πίσω. Προφανώς αρχίζει ο διάλογος με νέες προτάσεις όπως φημολογείται από το ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να αποφεύγει τις κυρώσεις. Οι στρατιωτικές κινήσεις προς το παρόν αποκλιμακώνονται & ο λόγος στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οψόμεθα για τα περαιτέρω..
 • ΥΓ. Tώρα που ο διάλογος Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε, θα βλέπουμε & θα ακούμε καθημερινά πολλές δηλώσεις, εμφανίσεις έως στρεβλώσεις των ΜΜΕ ένθεν κακείθεν για λαική κατανάλωση. Οσο περισσότερες, τόσο πιο ύποπτες.
Κρατήστε μικρό καλάθι γενικώς μέχρι το αποτέλεσμα.


Α.Χ: Εκτιμώ ότι είναι μία τεράστια ήττα της Τουρκίας. Άτακτη υποχώρηση. Και οι πραγματικά σοβαρές συζητήσεις δεν θα είναι αυτές του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας αλλά οι συζητήσεις της συμμαχίας του east med στις οποίες ΔΕΝ μετέχει η Τουρκία. Όλο αυτό το σκηνικό εκεί είχε ως στόχο από την πλευρά της Τουρκίας. Απέτυχε.


Χ.Γ: Για τις φρεγάτες θα γίνει μάχη. Οι Γερμανοί πλασάρουν 4 μεταχειρισμένες ΜΕΚΚΟ και πρόγραμμα συμπαραγωγής άλλων δύο, οι Γάλλοι νοίκι για 2 συγχρονες (αλλά με άγνωστα στο προσωπικό οπλικά συστήματα για να είναι επιχειρησιακα έτοιμες τώρα) , οι Ολλανδοι 2 μεταχειρισμένες του 95 και συμπαραγωγή 5 καινούργιες αγοράζοντας τον Σκαραμαγκά και την ΕΑΒ (για τον εκσυγχρονισμο των Αιγυπτιακών F16 τα θέλουν). Και ακόμα δεν έχει μιλήσει ο θείος Σαμ που γουστάρει το Νεωριο στην Σύρο από την εποχή του Καμμενου. Ναυμαχία και αερομαχίες στον Σκαραμαγκά πάλι θα δούμε


Δ.Χ: Το ελαχιστότατο εξοπλιστικό πρόγραμμα από τα λίαν απαραίτητα για την άμυνα της χώρας… με αδικαιολόγητη καθυστέρηση μιας μνημονιακής 10ετίας. Δυστυχέστατα, οι φρεγάτες δεν θα είναι οι υπερσύγχρονες γαλλικές…


Σ.Π: Στα χρόνια της κρίσης μας, ο Ερντο κοκορευοταν πως η Τουρκία έχει ανάπτυξη δεν είναι σαν την Ελλάδα που πάει κατά διαόλου. Τώρα τι έχει να πει; Προφανώς για αυτό και η επιθετικότητα του απέναντι μας. Το έβλεπε ότι πλησίαζε και προσπαθούσε να περισώσει ότι μπορεί με το να γίνεται επιθετικός. Δεν τον φοβάμαι, έχει πολλούς υποστηρικτές που τα συμφέροντά τους είναι στην Τουρκία….


Π.Κ: Μετά τα 678 εκατ. € πρόστιμο στις ΗΠΑ, νέο πρόστιμο 385 εκατ. €, θα πληρώσει η Novartis στη Γαλλία. Eδω πρωτοτυπούμε.


Μ.Ρ: Εδώ απλώς η Novartis τους έχει στο χέρι ή για να είμαι πιο ακριβής εδώ τους κρατάει από το λαιμό και τους βγάζει τη γλώσσα! Ο λαός είναι ξεφτύλας! Έπρεπε να βγούμε στους δρόμους να τα κάνουν πάνω τους! Ένα γκριζόμαυρο ρόλο έχει παίξει το παναγιώτατο κκε! Αλλιώς δεν εξηγείται!


Ε.Μ: Είναι πολύ απλός συλλογισμός. Αυτός ο λαός με όσα έχει τραβήξει τα τελευταία 10 χρόνια έχει έναν καημό. Να δει έστω ένα αητονύχη με χειροπέδες. Δεν το αξιώθηκε! Η ήττα του έχει απίστευτες προεκτάσεις. Το ΚΚΕ δεν έχει κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Σνομπάρει γιατί φταίει ο καπιταλισμός και το ΝΑΤΟ και οι επιχειρηματικοι όμιλοι. Θα σου πω τώρα και κάτι άλλο.  Ένα πανό να είχε ανεβάσει για τη διαφθορά δεν θα τολμούσε καμία κυβέρνηση να κυνηγάει όσους τόλμησαν να τους ελέγξουν. Είναι το λαϊκό παράπονο προς το ΚΚΕ. Έχουν βγάλει έξω ατελείωτα δισεκ. και δεν τρέχει το παραμικρό. Ούτε ένα πανό ποτέ για Siemens για Novartis για εξοπλιστικά για χρηματιστήριο για δομημένα ομόλογα. Φταίει ο καπιταλισμός. Φιλιά.


Π.Κ: The bachelor. Tο χαρέμι κι ο επίδοξος σουλτάνος, η το μεγάλο μας νυφοπάζαρο με τα καμένα εγκεφαλικά κύτταρα, η οι κότες σε ρόλο νύφης γλάστρας κι ο κόκορας κλαρινογαμπρός… whatever. Ο ορισμός της κατάντιας και του εξευτελισμού του γυναικείου φύλου. Ενα ακόμη τηλεοπτικό σκουπίδι ανάμεσα στα πολλά, που καταποντίζει την γυναικεία υπόσταση, που ευνοεί την κλειδαρότρυπα, που σβήνει ανθρώπινες αξιοπρέπειες και σκεπτόμενους ανθρώπους. Με τρομάζει αυτή η κατάντια της κοινωνικής φτήνιας που προβάλουν τα σκουπιδοκάναλα. Είστε ότι βλέπετε τελικά.


Πάντως αν προσπαθήσεις λίγο να δεις κάτω από τις γαρνιτούρες των ΜΜΕ για την MED-7 που διοργάνωσε ο Μακρόν (πάντα για ίδια συμφέροντα), θα διαπιστώσεις ότι καταλήγει στην άγνωστη & κρυφή συμφωνία του Βερολίνου που παραμένει ανοιχτή. Γιατί δεν μάθαμε τίποτε?
 • Σέρνουν δηλαδή την Τουρκία με την απειλή των κυρώσεων σε διπλωματική συζήτηση, εκεί που σταμάτησε όταν οριοθετήσαμε την ελλειπή ΑΟΖ χωρίς το Καστελλόριζο με την Αίγυπτο.
Τι δώσαμε, που υποχωρήσαμε, κάτω από ποιές προυποθέσεις διαλόγου θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι κι αν αυτές εμπεριέχουν κυριαρχικά μας θέματα που θίγονται, άγνωστο.
Είδαμε απλά αυτά που μας άφησαν να δούμε. Από ζουμί, τίποτα.


Φ.Κ: Οι δανειστές έστειλαν τον λογαριασμό και οι κυβερνώντες επέλεξαν να τον πληρώσει ο ξανά ο Ιδιωτικός Τομέας! Χωρίς να απολύσουν ούτε έναν αργόμισθο, ή επίορκο, ή καταδικασμένο για απάτες κλπ κλπ. Είχαμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία, φυλακισμένοι με καταδίκη για δολοφονία, να πέφτει ο μισθός κανονικά!


ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ: Για την Ελλάδα το παιγνίδι της ακεραιότητας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έχει ήδη χαθεί λόγω της στάσης που έχει τηρήσει μέχρι τώρα. Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της πως δεν πιστεύει ότι ο περίφημος «χάρτης Μανιάτη» είναι πρακτικά εφικτό να ισχύσει, και αποδέχεται σιωπηρά τους ισχυρισμούς των Τούρκων που λένε ότι αδικούνται από τις πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

 • Το ότι ο Μητσοτάκης φρόντισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία να περιστοιχίζεται από συμβούλους (Ντόκος, Ροζάκης, Διακόπουλος κ.ά.) οι οποίοι πρεσβεύουν αυτή ακριβώς την άποψη, φανερώνει και το τι πιστεύει ο ίδιος. Άρα ήταν αναμενόμενο η όποια αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική επιθετικότητα να είναι εξαιρετικά χλιαρή, αφού δεν πιστεύουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πως το Καστελόριζο, η Ρόδος ή η Κάρπαθος δικαιούνται όντως την υφαλοκρηπίδα που προβλέπει η UNCLOS.

Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην αντιδράσει δυναμικά μέχρι τώρα στις τουρκικές κινήσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνει στο μέλλον. Οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» κουρελιάστηκαν κυριολεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να κάνει σε βάρος μας τους ίδιους απίστευτους τραμπουκισμούς που κάνει και σε βάρος της Κύπρου από τον Μάιο του 2019, χωρίς να υφίσταται απολύτως καμία συνέπεια.

 • Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει παγιώσει τις αξιώσεις της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή χωρίς να υφίσταται το παραμικρό κόστος. Ακόμη κι αν φέρει πλωτό γεωτρύπανο αύριο σε όποιο σημείο επιθυμεί, είναι σίγουρο πως δεν θα συναντήσει καμία ελληνική αντίδραση. Έτσι όπως έχει η κατάσταση τώρα, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε ούτε αν οι Τούρκοι έμπαιναν μέσα στα χωρικά μας ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο ως άλλοθι μπορούν να εκληφθούν για όσα δυσάρεστα πρόκειται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Τον έναν μήνα που το «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν ηττηθήκαμε λόγω έλλειψης όπλων αλλά λόγω απουσίας πολιτικής βούλησης να υπερασπιστούμε την εθνική μας αξιοπρέπεια.

 • Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Τουρκία στο πεδίο χωρίς να τολμήσει να ρίξει ούτε τουφεκιά, και μένει τώρα μόνο να αποδεχθεί και τυπικά την ήττα της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εφόσον ο Τούρκος μπαίνει όποτε θέλει στην υφαλοκρηπίδα μας και παραβιάζει ανενόχλητος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί εβδομάδες, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να συζητήσει με τους δικούς του όρους για να τερματιστεί ο διεθνής διασυρμός της.

Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ότι από έναν διάλογο με τους Τούρκους, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτα να κερδίσει, παρά μόνο να χάσει. Θα πρέπει να είναι κανείς αθεράπευτα αφελής για να πιστεύει ότι μπορούν να συνομιλήσουν επί ίσοις όροις δύο πλευρές από τις οποίες η μία ασκεί διαρκώς ανελέητο στρατιωτικό bullying και η άλλη το δέχεται παθητικά χωρίς να αντιδρά.

 • Η Τουρκία δεν θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για να ζητήσει κάτι. Ό,τι ήθελε να αποσπάσει από την Ελλάδα το έχει ήδη αποσπάσει υπό την απειλή των όπλων. Απλώς, ο Ερντογάν ελπίζει ότι σέρνοντας τον Μητσοτάκη σε φανερό διάλογο (διότι μυστικές διπλωματικές επαφές ήδη γίνονται επί μήνες μεταξύ των δύο χωρών) θα πείσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς ότι η Τουρκία έχει δίκιο σε όσα διεκδικεί, και θα προσθέσει εκβιαστικά την επίσημη ελληνική υπογραφή κάτω από τις αξιώσεις του.

Η ιστορική πείρα μάς έχει δείξει ότι αυτό που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο δεν είναι τα όπλα των Τούρκων αλλά οι υπογραφές των Ελλήνων πολιτικών. Η προδοτική και ντροπιαστική συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε την όρεξη στους Τούρκους, θα στοιχειώνει για πάντα την εξωτερική πολιτική μας.

 • Σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να υπογράψει την εκχώρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και επιμείνει στην προσφυγή στη Χάγη, το πιθανότερο είναι πως οι Τούρκοι πολύ απλά θα μας αγνοήσουν και θα συνεχίσουν τον χαβά τους εντείνοντας τις στρατιωτικές απειλές και ανοίγοντας ίσως και νέα μέτωπα εναντίον μας με τις ένοπλες δυνάμεις τους ή με τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες τους οποίους εργαλειοποιούν καταλλήλως.

Σοβαρές κυρώσεις είναι απίθανο να επιβληθούν στην Τουρκία από μία γερμανοκρατούμενη ΕΕ, πολύ περισσότερο αφού υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ανερυθρίαστα δημοσίως πως δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

 • Επομένως είναι απορίας άξιο σε τι ελπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από το να κοροϊδέψει (ως συνήθως) τον ελληνικό λαό, να θολώσει τα νερά, και να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο μέχρι να επέλθει ο πλήρης εξευτελισμός της.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σωστό;
Και ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου και ο Ασκάρ τελευταία λένε πολλά λόγια.
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που λέγαμε εμείς -Ω μάνα μου Ελλάς!
Ενώ η τουρκική οικονομία φτωχαίνει και η τούρκικη λίρα διολισθαίνει.
Σκυλιά που γαβγίζουν, μη τα φοβάσαι… κι ας τα φοβάσαι.
Δεν είναι ο Τούρκος ο χειρότερος εχθρός μας, είναι ο εαυτός μας…
Χρόνια τώρα, προφανώς!


Β.Θ: Ο Κυριάκος σας έχει κάνει να παραμιλάτε φουκαράδες. Η άποψή σας για την εθνική πολιτική περιλαμβάνει κασιδιαραίους να μοιραζουν φάπες στους Τούρκους και βελοπουλους να πουλάνε αγιασμό για το covid. Κάντε κουράγιο. Προβλέπεται άγριο πήξιμο για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια. Μην κρατάτε την ανάσα σας.


Έρντο, Ακάρ, Τσαβούσογλου και ο άλλος με τα μουστάκια κάθε μέρα στην TV και στο ίντερνετ. Όχι θα μας σπάσουν τα χέρια, όχι θα μας κάνουν μεζέ… Όλη μέρα η Τούρκικη αλητεία στα σπίτια μας με τις ευλογίες του Ελληνικού Υπουργείου τύπου.

Οικονομία πεθαμένη, Ι.Τ. πεθαμένος και από την άλλη λεφτόδεντρα, αναδρομικά, επιδόματα, και δημόσιο uber alles σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Σκάει η κρίση με το Μεμέτικο. Στέλνουν τη Λήμνος και την κάνουν πατίνι. Όχι μια κυνηγάει το Μογγόλικο, την μια τρώει το Κεμάλ Ρέις την άλλη τρέχει σε άσκηση με του Γάλλους..

Σκάει η συμφωνία με την Αίγυπτο, βγαίνει ο άλλος ο αχαρακτήριστος καταληψίας, πρώην πρωθυπουργός με άρθρο την επόμενη και την κατακεραυνώνει με τους Τούρκους να το κάνουν θέμα..

Εν τω μεταξύ σκάει κ η Μέρκελ εξισώνοντας θύμα με θύτη, σκάει και ο Μανόλης… σκάει και η  Μόρια..

Και σιγά, σιγά μαθαίνουμε για τρύπια άμυνα. Για πλοία και υποβρύχια 40-50 ετών, μόνιμα καθηλωμένα μεταγωγικά κ.α στην ΕΑΒ, μέχρι και ότι οι φήμες για καθηλωμένα Mirage, τα στρατηγικά όπλα του Αιγαίου scalp, exocet τα φετίχ των Τουρκοφάγων που μας τα έχουν πρήξει τόσα χρόνια, τελικά αληθεύουν!.

Τραγική ειρωνεία, η υπεροχή στο Αιγαίο στηρίζεται στα υποβρύχια από εποχή αρματολού Άκη… φυσικά και αυτά χωρίς σύγχρονες τορπίλες!..

Ανοίγεις Κυριάκο στη ΔΕΘ, μια από τα ίδια Θα, Θα, Θα.. δημόσιο στο απυρόβλητο.. συν 18 Ραφαελ και φρεγάτες κατόπιν εορτής το 2022 και βάλε.. και έτοιμος για διάλογο με τον Μεμέτη… Βλέπεις και καπάκι την ανύπαρκτη ΠτΔ..


 • 1865 – ΑΘΗΝΑ
ΕικόναΕικόνα
 • Προσφυγικό : Έτοιμη να δεχτεί 5.000 άτομα η νέα δομή της Λέσβου
 • Προχωρούν οι εργασίες στο παλαιό σκοπευτήριο του Καρά Τεπέ, όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Προσφυγικό : Έτοιμη να δεχτεί 5.000 άτομα η νέα δομή της Λέσβου | tovima.gr

Επί έξι διαδοχικές μέρες, πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν τους δρόμους του νησιού, και κοιμόντουσαν στις γωνίες τους. Οι εικόνες ανθρώπων να κοιμούνται και μεταξύ των τάφων ήταν συγκλονιστικές.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στο παλαιό σκοπευτήριο του Καρά Τεπέ, όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής, μόνο 500 άτομα έχουν δεχθεί να μεταβούν στην υπό διαμόρφωση δομή φιλοξενίας, κι αυτό, διότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μια ομάδα Αφγανών, πιέζει και απειλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μη δεχθούν να εγκατασταθούν στη νέα δομή, ώστε να οδηγηθούν στην ενδοχώρα και ενδεχομένως στο εξωτερικό.

Κουμουτσάκος : Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους

Την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης».

Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτους η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».

«Δε θα φύγει κανείς από τη Λέσβο»

«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».

«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Εφτά κρούσματα ανάμεσα στους πρόσφυγες

Πραγματοποιούνται, μάλιστα, μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κοροναϊό. Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη μετακομίσει εκεί, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης.

Για να τους πείσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαμήνυσε από τη Λέσβο ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε την ύπαρξη Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

 • Όπως και αν έχει, στο νέο κέντρο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται.
 • Με τούτα και με εκείνα, όμως, τα επεισόδια συνεχίζονται και μετά τον πετροπόλεμο του Σαββάτου. Το ίδιο και η υγειονομική βόμβα που απειλεί το νησί, εξαιτίας της πιθανής και πάντως ανεξέλεγκτης διάχυσης του COVID-19 στη Λέσβο.

Το κράτος έχει την τεχνογνωσία και τα μέσα να ‘αποψιλώσει’ τα νησιά στα οποία βρίσκονται λαθρομετανάστες, από υποκινητές, μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων, και πράκτορες τρίτων. Μια εντολή αρκεί. Αν δεν δοθεί άμεσα, τότε υπάρχει πολιτική κ κυβερνητική συνενοχή για ό,τι έρχεται…


Η πρώτη αλλαγή που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους δώδεκα μήνες η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτή τη στιγμή η θητεία είναι στους 9 μήνες, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12.

 • Τα γεγονότα στον Εβρο και η ένταση τους τελευταίους δύο μήνες στο Αιγαίο κατέστησαν επιτακτική τη συζήτηση και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός μελέτησε τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έκανε διεξοδικές συζητήσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους στενούς συνεργάτες του για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς με την αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες. Το προσωπικό αυτό κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με πηγές, για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά.

 • Οταν ρωτήθηκε, χθες, στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσει η θητεία τους 12 μήνες για κανένα σώμα, καθώς, όπως είπε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο».

Αρκετά διαφορετικά είναι τα πράγματα για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, θέμα που επίσης άνοιξε ο πρωθυπουργός. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις και τις δεξιότητες όσων κατατάσσονται, που πολλές φορές είναι απαραίτητες για να στελεχωθούν μονάδες όπως το υγειονομικό ή το μηχανικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική επεξεργασία από τα Επιτελεία είναι σε εξέλιξη και οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχουμε πάρει κάποια οριστική απόφαση, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18», συμπληρώνοντας ότι περιμένει να πειστεί πως μια τέτοια αλλαγή «θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Σε πρώτη φάση στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεθεί το θέμα στον δημόσιο διάλογο και να ξεκινήσει η σχετική ζύμωση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην ίδια την κοινωνία. Ως προς τα θετικά μιας τέτοιας σημαντικής αλλαγής ο πρωθυπουργός ανέφερε τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ, όπως είπε, «δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία.

 • Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για έναν χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18».

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει ""Και να βουλιάξουμε New York" εγώ θα κολυμπήσω μέχρι Κουμπάρε, δεν υπάρχει ναυάγιο Τιτανικού στο λέω εγώ" μου "Εμένα o είπε ότι δεν υπάρχουν κουμπάρος μου ναυάγια" "ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ-ΗΘΟΠΟΙΟΙ" ΚΑΤΩ "Γιωργάκη, μην τολμήσεις "ΡΕ ΜΠΙΛΑΚΟ ΕΔΩ να βάλεις σωσίβιο" "Ναι βάλε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΚΟΜΕΝΕ λέτε αεροπορικά;" πόσοι σωσίβιο δεν από εσύ, ΜnΕΕΕΕΕe" πεθαίνουν "Γιατί "ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΩ PE ΜΑΣΟΝΙΑ "Αυτός που πνίγηκε δίπλα μου είχε ήδη καρδιακά" "ΡΕ TAKH, ΜΗΠΩΣ ΝΑ BAZAME ΤΕΛΙΚΑ TO ΣΩΣΙΒΙΟ;""