To χρηματιστηριακό σημειωματάριο του Μικρομέτοχου (27/7)

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: Με την έναρξη διαπραγμάτευσης των εταιρικών ομολόγων των Επιχειρήσεων Αττικής ,ανοίγει η αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η CNL Capital παίρνει την σκυτάλη μετά την ΕΧΑΕ και ανακοινώνει εξάμηνο την Τρίτη, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

 • Την Τετάρτη είναι η σειρά της Τιτάν να ανακοινώσει εξάμηνο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ΤΓΣ της Εθνικής Τράπεζας.
 •  Χωρίς το δικαίωμα στο split των δωρεάν μετοχών (3:1) θα διαπραγματεύεται η Quest στις 30/7, ενώ οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή 2/8.
 • Την ερχόμενη Παρασκευή θα αποκοπεί το υπόλοιπο μερίσματος και το προμέρισμα από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ύψους 0,088 λεπτών ανά μετοχή.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΓΓΟΣ – VERSAL AEΠΕΥ(1): Ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα προ των εκλογών. Απορροφήθηκε το πρώτο κύμα πωλήσεων που είχε δημιουργηθεί από την αναστολή διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως από όσους αγόρασαν βραχυπρόθεσμα, παίζοντας το γεγονός ότι θα εκλεγεί μια Κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις. Όταν αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν, ανακάλυψαν την θλιβερή Ελληνική πραγματικότητα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει κανένα βάθος, ικανό να απορροφήσει “κραδασμούς”.

 • Βασικός λόγος για το παραπάνω, είναι ότι το Χρηματιστήριο για πολλά χρόνια έχει αποτύχει στο κύριο ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της Οικονομίας και αποτελεί απλώς ένα τόπο διαπραγμάτευσης, κυρίως για Επαγγελματίες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να το υποστηρίξει. Θα έχει εξάλλου αρκετά κίνητρα για να το κάνει.

Εκτός του γεγονότος ότι ένα ανθηρό Χρηματιστήριο βοηθά την ανάπτυξη, η Ευρώπη έχει συνδέσει κάποια χρηματοδοτικά πακέτα, όπως το πακέτο Junker, με το Χρηματιστήριο, λόγω της διαφάνειας που αυτό εξασφαλίζει, αλλά και για να τα αποσυνδέσει από τον στενό Κρατικό εναγκαλισμό. Φυσικά, μέχρι στιγμής ο κύριος όγκος των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στα ταμεία των Επιχειρήσεων από αυτό το πακέτο, είναι με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, που και αυτές όμως είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Χ.Α- Σχόλιο ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: Ο χρηματιστηριακός Ιούλιος και το επτάμηνο ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί το σερί των θετικών μηνιαίων προσήμων του Γενικού Δείκτη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Αν τελικώς ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 868,48 μονάδες το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, θα παραμείνει αλώβητος για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012, έως τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch “BB-“, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την Αγορά σε μια εγρήγορση, με προφανείς αποδέκτες τις Τραπεζικές μετοχές.

Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου, καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10ετους, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική. Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου, λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των προβλέψεων, με βάση τους νέους φορολογικούς συντελεστές.

Τέλος, οι ανακοινώσεις της FED για τα Αμερικανικά επιτόκια (31/7), θα διαμορφώσουν διαθέσεις και τάση στο εξωτερικό, επηρεάζοντας ανάλογα και την Εγχώρια Αγορά, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ – ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται έτοιμος να πατήσει σε νέα φετινή κορυφή, αφού τον χωρίζει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του 2019. Η αισιοδοξία των τεχνικών δεικτών συμπληρώθηκε από την επιστροφή σε ανοδική τάση και του MACD, μετά από ένα βραχυχρόνιο διάλλειμα ανάσας 13 συνεδριάσεων, το οποίο ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έμεινε πιστός στην υποστήριξη της τάσης σε όλη την διάρκεια της διόρθωσης, η οποία φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ορόσημο της 27ης Μαΐου.

Παρά την μείωση των συναλλαγών η εικόνα των συνεδριάσεων της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση την είσοδο σε χαμηλότερα επίπεδα όσων πούλησαν τις μετοχές τους υψηλότερα, ή απλώς ανέμεναν χαμηλότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν.

Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει σύντομα νέο υψηλό έτους, με ζητούμενο την διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου η κατάκτηση των νέων υψηλών να έχει ορίζοντα κατάκτησης της επόμενης τοπικής κορυφής που βρίσκεται στις 950 μονάδες. Αν και οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το νέο ανοδικό περιθώριο, η εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής που έχει καταγραφεί, μετά την γρήγορη μετεκλογική διόρθωση.

15.3.2019 – ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ μ/μ – SHORT LIST: Αν ήταν να ρυθμίζουμε, να υπολογίζουμε, να σταθμίζουμε, να ζυγίζουμε τις κινήσεις μας βάσει αυτών, τότε θα ήταν καλύτερα να πουλάγαμε ψάρια στη ψαραγορά. Πιο πολλά θα κερδίζαμε. Και να δικαιωθούν κάποτε π.χ οι σορτάκηδες, τι να πουν σε αυτούς που έβγαλαν ή βγάζουν ένα +50% μέχρι +150% σε διάστημα ολίγων εβδομάδων;;; Όσο γι αυτούς που τους προειδοποιούσαν, γι αυτούς δεν υπάρχει νοητική σωτηρία.

ΣΧΟΛΙΟ – 15.3.2019: Διαβάζεις τα κείμενα ορισμένων για την αγορά και παρατηρείς ότι όταν αυτή ανεβαίνει, αυτοί γράφουν νοιώθοντας σαν να τους έχει σκοτώσει κανείς την μάνα τους!! ‘Ημαρτον και δεν υπάρχει σωτηρία γι αυτούς… Θα πάρουν κι άλλες, πολύ μεγαλύτερες πίκρες…

 • Αμ το άλλο;
 • Τώρα θα ξεμυτίσουν και αρκετοί σαν τα σαλιγκάρια, για να μας καθοδηγήσουν στο τι να προσέξουμε και πως να προχωρήσουμε με τα της αγοράς.
 • Την οποία φυσικά και είχαν ξεχάσει τόσο καιρό.
 • Και δώστου λίστες με ποιές έχουν υπεραποδώσει και ποιές έχουν μείνει πίσω!
 • Λες και πρόκειται για πανηγυράκι…

Image result for ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ

Global X MSCI Greece ETF (GREK)

 • Top 10 Holdings (64.04% of Total Assets)

Get Quotes for Top Holdings

Name Symbol % Assets
Hellenic Telecommunication Organization SA HTO 13.17%
Alpha Bank AE ALPHA 9.90%
Eurobank Ergasias SA EUROB 9.82%
Greek Organisation of Football Prognostics SA OPAP 6.96%
Jumbo SA BELA 5.69%
Piraeus Bank SA TPEIR 4.94%
National Bank of Greece SA ETE 4.28%
GasLog Partners LP GLOP 3.25%
Hellenic Petroleum SA ELPE 3.03%
Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries SA MOH 3.00%
 • 9.69+0.06 (+0.62%)
  At close: July 26 4:00PM EDT
Previous Close 9.63
Open 9.72
Bid 9.62 x 3100
Ask 9.91 x 1200
Day’s Range 9.67 – 9.72
52 Week Range 6.77 – 9.97
Volume 170,611
Avg. Volume 620,907
Net Assets 385.7M
NAV 9.71
PE Ratio (TTM) N/A
Yield 2.16%
YTD Return 39.70%
Beta (3Y Monthly) 0.99
Expense Ratio (net) 0.59%
Inception Date 2011-12-07
J.bl – In case you did miss it! #Greece’s 10-year bond #yield fell below 2% this week, the first time ever. It was almost 34% in 2012…

Εικόνα

J.BL – One of my favorite charts! Total return over a period of more than 30 years on German bank stocks is a mind boggling -30%, against a 900% rise of the MSCI Germany Index. All of that underperformance related to the Great Financial Crisis.

Εικόνα

J.BL – The S&P 500 Index closes the week at another all-time high! Enjoy your weekend!
Εικόνα
J.BL – British Pound falls below 1.24 against the US dollar, lowest level since March 2017

Εικόνα

Hol. Zsc -Good Morning from Germany where house prices keep rising in tandem w/ECB balance sheet. Europace German House Price Index has hit fresh high in June despite GDP slowdown, has gained 75% since Feb 2010 low. And w/more #ECB liquidity to come, the house price rally should continue.

Εικόνα

Print Friendly, PDF & Email