Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (27/28.3.2021)

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, της Υπενθύμισης, ω Υπενθύμιση: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντι τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το ο,τιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησης τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: Μακρυά από τις μετοχές εκείνες που πολυδιαφημίζονται μέσω συνεχών υμνολογίων, ευφάνταστατων σεναρίων, φανταστικών εκθέσεων που σαγηνεύουν τους καλόπιστους, πλην όχι όμως ειδικά εκπαιδευμένους ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ(Ι): Προσέγγιση μετοχών που αν και αξίζουν την δεδομένη στιγμή καλής ή πολύ καλύτερης αντιμετώπισης από την αγορά, εν τούτοις παραμένουν στο περιθώριον. Το παρελθόν όμως – ακόμη και το πολύ πρόσφατον – μας έχει αποδείξει ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους ώρα και μάλιστα δικαιωματικά. ΕΔΩ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ κυρίως το βάρος της προσοχής μας…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Πάντοτε θα είσθε η top προτεραιότητα μας. Οι… λεφτάδες δεν περιμένουν από εμάς να δουν προκοπή. Άλλωστε, γέμισε από δαύτους όλο το ιντερνετικό χρηματιστηριακό enviroment. Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν και πάντα το κονομάνε χοντρά. Τι δουλειά έχουμε εμείς ανάμεσα τους; Από μακρυά και ταπεινά.

****


WALL STREET – Απ.Μάνθος: Η εκτενής προσπάθεια, που γίνεται από το στρατόπεδο των Bears να δημιουργήσουν ελέω του εξελισσόμενου πληθωρισμού μια αρνητική επενδυτική ψυχολογία πάνω στο σαθρό βάθρο της υπονόμευσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με την πρόβλεψη μιας πιθανής σύσφιξης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής μέσω της αύξησης των επιτοκίων φαίνεται  προς ώρας να πέφτει στο κενό. Τα δε θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας (4,3% από πρόβλεψη 4,1%) και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδωσαν ένα γρήγορο ράπισμα στους πωλητές του αμερικανικού δείκτη S&P 500

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Την μία η Καθαρή Δευτέρα, την άλλη η 25η Μαρτίου, έρχεται τώρα το Καθολικό Πάσχα (Μεγ.Παρασκευή 2 και Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου) και μετά το Ορθόδοξο (Μεγ.Παρασκευή 30/4 και Δευτέρα του Πάσχα 2/5)…

 

ΒΥΤΕ(απάντηση Κ.Κ): Δεν είναι στις προτεραιότητες μας να απαντάμε σε τέτοια ερωτήματα. Πάντως, για την συγκεκριμένη είχαμε γράψει πριν μερικούς μήνες επισημαίνοντας την ελκυστικότητα της μετοχής της.

…”Κάποιοι, ιδιώτες φυσικά, (οι θεσμικοί, οι δικοί μας, μόνον πουλάνε αυτά τα χαρτιά έτσι και τα έχουν, για να τοποθετούνται στα χαρτιά που εντέλλονται να αγοράσουν) έχουν αρχίσει και τοποθετούνται τελευταίως, σταθερά και προσεγμένα.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ εδώ και 2,5 μήνες, ενόψει της νέας κίνησης που νομοτελειακά θα έρθει.

  • Με αρνητικό καθαρό δανεισμό!
  • Νetdebt/ebitda AΡNHTIKO(!!)…
  • Αποτιμάται στο ΒΟΟΚ, ενώ οι υπόλοιπες του κλάδου δύο, τρείς και τέσσερις φορές.
  • EV/EBITDA 7,7
  • Συγκρίνοντας την με τις υπόλοιπες αδικείται σημαντικά στο ταμπλό και μία δίκαιη τιμή συγκριτικά με τις υπόλοιπες θα ήταν τώρα περί τα 1,5000 ευρώ. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, εκτός κι αν οι άλλες είναι πανάκριβες, που όμως δεν ισχύει λόγω κλάδου και προοπτικών.
  • TIMH THΣ TOTE: 0,7950-0,8100 ευρώ και τώρα 1,5000…
  • ΕΝ αναμονή του απολογισμού 2020 και του guidance που θα δοθεί από την Διοίκηση.
Μέτοχος % Δικ. Ψήφου % Δικ. Ψήφου Σύνολο % Δικ. Ψήφου Ημερομηνία μεταβολής Λόγος μεταβολής Σημειώσεις
ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΓΕΩΡΓΗΣ 27,893 27,893 29 Νοε 2017 Επικαιροποίηση Ποσοστού Μετόχου
ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ 15,06 15,06 14 Ιουλ 2000
ALPHA BANK Α.Ε. 13,03 13,03 11 Ιουν 2013
ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 6,324 6,324 8 Μαϊ 2018 Ανέρχεται του 5%
ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 6,324 6,324 8 Μαϊ 2018 Ανέρχεται του 5%
ALPHA ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ 5,52 5,52 12 Οκτ 2020

 • ANTRE COSTOLANI


ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ** ΕΙΝΑΙ (και) συγγραφικό ΤΑΛΕΝΤΟ:
Είδες η Μαριώ!!
Όλο και περισσότεροι νέοι επενδυτές θέλουν να πάρουν θέση τους τελευταίους μήνες στο υπό διαμόρφωση οικονομικά  αναπτυξιακό σκηνικό της χώρας προσεγγίζοντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την πύλη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Οι κατά ριπάς ερωτήσεις που δέχομαι για τις μετοχικές αξίες με κάνει να αισιοδοξώ για το μέλλον της αγοράς καθώς οι εκκολαπτόμενοι αυτοί επενδυτές εάν μπολιαστούν με την ορθή μετοχική ιδέα μπορούν να προκαλέσουν ποιοτική άνοιξη διαρκείας στο χρηματιστήριο.
Δύο είναι συνήθως τα κεντρικά ερωτήματά τους:
 • Ποια εταιρεία να αγοράσω;
 • Και Πότε;
Την απάντηση στην πρώτη ερώτηση θα πρέπει να την καθορίζει κατά αποκλειστικότητα η θεμελιώδης ανάλυση. Η εταιρεία η οποία θα επιλεχθεί για να μπει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει ισχυρά θεμελιώδη με τουλάχιστον 3ετή συνεχόμενη μερισματική απόδοση.
 • Η δε δεύτερη ερώτηση μπορεί να απαντηθεί από τη τεχνική ανάλυση με την απλή εφαρμογή τμήσεων  κινητών μέσων όρων και επιπέδων στηρίξεων και αντιστάσεων. Όσοι νέοι επενδυτές δε μπορούν να ασχοληθούν με αυτά τα δύο βασικά στοιχεία μιας επενδυτικής απόφασης, καθώς χρειάζονται αρκετό προσωπικό χρόνο, θα πρέπει να αποταθούν σε πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Εάν τώρα δεν θέλουν καμία από τις παραπάνω επιλογές και αρχίζουν και πραγματοποιούν αγορές και πωλήσεις μόνο με την επιφοίτηση των άστρων και της τύχης, καλό είναι να ετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς στατιστικά μόλις το 3% καταφέρνει και βγάζει σώο και αβλαβές το κεφάλαιό του.
 • Σε αυτό το προφίλ επενδυτών αξιομνημόνευτη μου έχει μείνει η εισβολή ενός επαρχιώτη επενδυτή στη χρηματιστηριακή όπου εργαζόμουν κατά  την περίοδο του 1999 με ένα κουτί τούρτας ανά χείρας.
Ήταν Αύγουστος, ο Γενικός Δείκτης περνούσε από το κατώφλι των 5000 μονάδων και εγώ μόλις  είχα μεταφερθεί για λίγο στο χώρο υποδοχής και δίπλα από το γκισέ του  ταμείου καθώς λόγω ξαφνικής ευρωστίας η χρηματιστηριακή έκανε ανακαίνιση στον πίσω χώρο όπου βρισκόταν και το τμήμα ανάλυσης.
Ο κύριος Αριστείδης μπαίνοντας στη χρηματιστηριακή κατευθύνθηκε με πομπώδη ύφος προς το μέρος μου κάνοντάς με να υποψιαστώ, βλέποντας το κουτί της τούρτας, ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο… θαυμαστή. Φτάνοντας με γρήγορο βηματισμό μπροστά από το γκισέ μου εναποθέτει το κουτί της τούρτας λέγοντάς μου  με αποφασιστικό τρόπο: “Πάρτα και χώση μι στη βιομηχανία Γκάλη”. Κάγκελο ο Αποστόλης.
 • Το κουτί λοιπόν δεν είχε τούρτα αλλά δεσμίδες δεκαχίλιαρων, όπου ο κύριος Αριστείδης  άρτι αφιχθείς από την επαρχεία είχε μόλις εισπράξει από την πώληση αγροτεμαχίων και ήθελε να τα τοποθετήσει όλα στη μετοχή του Γκάλη. Μπροστά μου είχα την προσωποποίηση της επενδυτικής καταστροφής.
Προσπάθησα πάνω από μια ώρα να τον μεταπείσω  αναφέροντάς  του ότι αυτή τη στιγμή η μετοχή  έχει γίνει τόσο ακριβή που δε μπορεί να στηριχθεί από τα θεμελιώδη της, καθώς και όλα τα  ελληνόπουλα να πάνε στις κατασκηνώσεις της εταιρείας  πάλι ακριβή θα είναι και το κυριότερο δεν είναι βιομηχανία, όπως κάποιος τον διαφώτισε στο καφενείο του χωριού.
Όσο για τη τεχνική ανάλυση ούτε κουβέντα.  Και τι να του έλεγα άλλωστε, ότι οι ταλαντωτές ήταν έτοιμοι να τρυπήσουν το ταβάνι της ανώτερης διαβάθμισης στην υπεραγορασμένη ζώνη; Δυστυχώς η απάντηση του κυρίου Αριστείδη μετά από μια ώρα «τηγάνισμα» ήταν αποστομωτική: “ Δε με διαφέρει  τη μου τσαμπουνάς, η μετοχή θα πάει +8% αύριο. Γι αυτό σε λέω χώση μι τώρα πριν κλειδώκει”.
 • Ο τρόπος της επενδυτικής απόφασης ήταν τόσο λαθεμένος και διάτρητος, που μόνο ένας από μηχανής  θεός θα γλίτωνε το κεφάλαιό του. Και όμως, όταν η σύζυγός του η κυρία  Μαριώ πήγε να ποτίσει τα ζωντανά στο χωράφι με το μαγκανοπήγαδο και το βρήκε περιφραγμένο η εντολή της άμεσης ρευστοποίησης των μετοχών Γκάλη είχε πάρει το δια «ροπάλου» δρόμο της.
Πούλησε  όλες τις μετοχές σχεδόν 3 μέρες πριν τη κατάρρευση της μετοχής προσπορίζοντας ένα +60% μέσα σε λίγες μέρες!! Η τραγελαφική αυτή ιστορία είναι απολύτως αληθινή και αποτελεί μια από τις λίγες εξαιρέσεις κερδοφορίας εκείνης της εποχής. Είδες η Μαριώ!!
 • ** ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ από άρθρο του στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

****

Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμεθα όλοι με τα 15-20 γνωστά χαρτιά που απορροφούν το 95% της καθημερινής αξίας των συναλλαγών.

 • Ούτε να ειρωνευόμαστε ή να αμφισβητούμε την κάθε κίνηση που κάνουν οι μικρούλες εταιρείες. Στις τάξεις τους κάποτε – πριν μερικά χρόνια άλλωστε – εύρισκες τον Κέκροπα, την Profile, την Paperpack, την ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, την ΕΥΠΙΚ, τον ΠΕΤΡΟ, thn KARATZHS,  κλπ κλπ.

*******

ΛΟΓΙΣΜΟΣ: Οσοι μικροεπενδυτές αγόραζαν όταν έπρεπε κάτω και από τα 0,5000 ευρώ τώρα πάνε ταμείο με +100% και με κάθε άνεση… Οχι ότι κακόπεσε, σε όσους αγόραζαν στο εύρος 0,5500 – 0,6500 όσα κομμάτια ήθελαν… Και μιλάμε για περιόδους δύο και τρείς μήνες ενωρίτερα της παρούσης. Τα 2 χιλιαρικάκια έγιναν 4… Και εδώ που τα λέμε, από τους παλαιούς μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες πολλοί εξ αυτών έχουν παύσει προ πολλού να είναι μικροεπενδυτές… Με μία και μόνον προυπόθεση… Να μην έπαιζαν τα χαρτιά των χαρτογιακάδων παράλληλα.ΙΛΥΔΑ: Και εδώ ακόμα καλύτερα για τους μικροεπενδυτές που αγόραζαν όταν έπρεπε κάτω και από τα 0,2500 ευρώ αφού πήγαιναν και ακόμα πάνε ταμείο με 100%, +200%, +300% και +400% με κάθε άνεση… Οχι ότι κακόπεσε, σε όσους αγόραζαν πρόσφατα στο εύρος 0,6500 – 0,7500 όσα κομμάτια ήθελαν… Τα 2 χιλιαρικάκια μπορεί να έγιναν 4 και 5 και 6. Και εδώ που τα λέμε, από τους παλαιούς μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες πολλοί εξ αυτών έχουν παύσει προ πολλού να είναι μικροεπενδυτές… Με μία και μόνον προυπόθεση… Να μην έπαιζαν τα χαρτιά των χαρτογιακάδων παράλληλα.


ΔΡOMEAΣ: Ανεβάζει στροφές, έχει σημαντικά περιθώρια με την παρούσα τάση της αγοράς…ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.