19/12/2020- Το χρηματιστηριακό σαββατοκυριακάτικο σημειωματάριο του μ/μ – (1)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Η κάθε μετοχή έχει τη δική της προσωπικότητα.

 • Και αυτή εξαρτάται από τη φύση και την προσωπικότητα των επενδυτών ή των επιχειρηματιών που την κατέχουν.

Γενικά, τον “τόνο” στον τρόπο που θα κινηθεί μια μετοχή, τον δίνει ο επιχειρηματίας. Αν ο επιχειρηματίας είναι σοβαρός, συγκρατημένος, συντηρητικός, τον ίδιο χαρακτήρα θα πάρει και η μετοχή.

 • Αν ο επιχειρηματίας είναι παίκτης, ψεύτης και ανώριμος, η μετοχή καταλήγει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και την ανάλογη συμπεριφορά στην αγορά. Θυμηθείτε τις κατασκευαστικές της δεκαετίας του 1990. Ή ακόμη και πολλές από τις εταιρίες που διαγκωνίζονταν για να εισαχθούν στην Παράλληλη Αγορά, στην περίοδο 1998 – 2000. Μετά, θυμηθείτε και τους μετόχους των εταιριών αυτών.

Κάποιος θα υποστηρίξει ότι δεν είναι πάντα έτσι. Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως, ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, τον τόνο στην κίνηση μιας μετοχής, τον δίνει ο επιχειρηματίας.

 • Ένας άλλος κανόνας στο Χρηματιστήριο είναι ότι, η μετοχή δεν αλλάζει χαρακτηριστικά και συμπεριφορά μέσα στο χρόνο. Και αυτό επειδή, αφ’ ενός μεν, ο επιχειρηματίας παραμένει πάντα ο ίδιος (οι μετοχές -έστω και δύσκολα- αλλάζουν συμπεριφορά όταν αλλάζει η διοίκηση), αλλά και οι επενδυτές της συγκεκριμένης μετοχής, έχουν πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ακόμη και όταν υπάρχει η “βιολογική” ανανέωση του επενδυτικού σώματος, στην ουσία οι διαχρονικές αλλαγές στη συμπεριφορά είναι πολύ μικρές, αφού οι νεότεροι που έρχονται για να αντικαταστήσουν τους παλαιότερους, έχουν και αυτοί τα ίδια επενδυτικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

 • Το ότι μία μετοχή, δεν αλλάζει -ή αλλάζει πάρα πολύ αργά και δύσκολα- συμπεριφορά μέσα στο χρόνο, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και ο επενδυτής, θα πρέπει να έχει αντίληψη της συμπεριφοράς της κάθε μετοχής.

Οι μετοχές που συνθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο, προσδιορίζουν και το “χαρακτήρα” του χαρτοφυλακίου: εάν είναι επιθετικό ή αμυντικό, εάν στοχεύει σε υψηλή μερισματική απόδοση, εάν στοχεύει στην “αξία” που παράγουν μέσα στο χρόνο μερικές καλές εταιρίες.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α θα χάσει (;) τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα θα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.

 • ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο):

Για τον ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 805, 824 – 828, 836 – 846 και 880 – 900 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 759 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 746 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 726 μονάδες.

 • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 1925 και η αμέσως επόμενη στις 1959 – 1968 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1814 μονάδες και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 1750 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ (+4,39%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε της συνεδρίαση σε νέα υψηλά 74 μηνών, εν μέσω προσδοκιών για την επικείμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ  (διαχειρίζεται το Δίκτυο διανομής μήκους 240 χιλ. χιλιομέτρων, το οποίο εξυπηρετεί 7,6 εκατ. Καταναλωτές ρεύματος). Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνει μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021.

 • Η μετοχή της ΔΕΗ πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 7,00 – 7,18, αν και υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,385 ευρώ (+6,41%) και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 8,00 – 8,30 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι αμέσως επόμενες στα 6,60 και 6,30 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (+2,33%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 2,73 – 2,78 και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 2,51 – 2,49 ευρώ.


 • ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο)

Εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+19,38%), επιστροφή αγοραστών με αύξηση των συναλλαγών για CPI (+8,78%) και Πλ. Θράκης (+3,56%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+4,07%, αλλά και ευδιάκριτη υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,335 ευρώ +8,54%)

 • Πέντε οι ανοδικές και για την Εβροφάρμα (+8,66%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+3,12%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Κορδέλλου (-4,63%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά 8μηνου για την Space (+7,37%), αύξησε συναλλαγές η Frigoglass (+5,45%)

ΕΝΩ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Profile (+2,21%), Epsilon Net (+1,56%) και Performance (+6,13%).


ENTERSOFT+ PROFILE + ΕPSILON NET + PERFORMANCE: ΟΣΟΙ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους!

 • ΕNTERSOFT: Εκανε την εμφάνιση της στον μ/μ πριν καλά καλά μάθουν ότι διαπραγματεύεται στο Χ.Α. (μαζί με τον Ηλία Ζαχαράκη)
 • PROFILE: Η darling μετοχή του μ/μ επί μία ολόκληρη 6ετία… Και από τα 0,2000 ευρώ εικοσιδύο φορές υψηλότερα.
 • EPSILON NET: Εκανε την εμφάνιση της στον μ/μ πριν καλά καλά μάθουν ότι διαπραγματεύεται στο Χ.Α.
 • PERFORMANCE: Εκανε την εμφάνιση της στον μ/μ πριν καλά καλά μάθουν ότι διαπραγματεύεται στο Χ.Α.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ και οι νεότεροι των αναγνωστών μας…


Eurobank Equities: Προχώρησε σε σημαντική αύξηση στις τιμές-στόχους για τις συστημικές.Σύσταση ΑΓΟΡΑ για τις ΕΤΕ  με τιμή-στόχο 2,7300 ευρώ, και Alpha Bank με τιμή στόχο 1,2500. Σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ για Πειραιώς με τιμή-στόχο 1,2400 ευρώ.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2,9 προς 1, με την μετοχή της ΔΕΗ να σημειώνει ενδοσυνεδριακά υψηλό 52 εβδομάδων στα 7,3850 ευρώ, της ΚΡΙ ΚΡΙ ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στα 6,68 ευρώ, της Profile νέο ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά στα 4,7450 ευρώ

 • Η BYTE ενδοσυνεδριακά νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 1,3500 ευρώ, της EpsilonNet νέο ιστορικό υψηλό στα 3,9000 ευρώ, της ΙΝΤΕΑΛ νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 1,9000 ευρώ, της ΒΙΟΤΕΡ νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 0,3080 ευρώ, της Performance ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στα 8,7000 ευρώ, και της ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑΣ (Π) ενδοσυνεδριακά νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στα 0,2000 ευρώ.

ΙΝΤΕΑΛ: Μαζί της από το ένα ευρώ, δεν θα σταματήσει να χαρίζει αποδόσεις. Προσφέρεται προς εκμετάλλευση για όσους την παρακολουθούν και μπορούν να πιάνουν τις αυξομειώσεις της στο ταμπλό…


ΒΙΟΤΕΡ: Και +262% σε διάστημα μόλις 9 συνεδριάσεων, οι πραγματικές ευκαιρίες κρύβονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Μια δικαστική – πολύ ευνοική – απόφαση και ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι αγοραστές πλέον μαζεύουν όλη την προσφορά και στο τέλος κλειδώνουν το χαρτί.

 • Οι αγορές στην ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ γίνονται μόνον τους μετρητοίς, ενώ οι μετοχές της δεν μπαίνουν σε Margin A/c. Oι φίλοι μικροεπενδυτές του μ/μ που τοποθετήθηκαν (ελάχιστοι φυσικά, λόγω ρίσκου και περιορισμού trading λόγω επιτήρησης) θα πρέπει ήδη να έχουν κατοχυρώσει τα κέρδη τους, αν μη τι άλλο το 75% αυτών.


BITCOIN: Το  πρώην περιθωριακό και «επικίνδυνο»  νόμισμα έχει αρχίσει όλο περισσότερο  και προφέρεται σε κάθε οίκο αναλυτών. Μιλάμε για το βασιλιά των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin όπου μόλις πρόσφατα πήρε κάτω από τις ερπύστριές του το επίπεδο των 20000 δολ.

 • Έκπληξη για πολλούς αλλά το εκρηκτικό μίγμα των εξελίξεων που προδιαγράφεται στο σύμπαν των ψηφιακών νομισμάτων δεν αφήνει και πολύ χώρο για φοβικές σκέψεις. Αρκετοί διαχειριστές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν για πρώτη φορά σκύψει πάνω από το Bitcoin και το «θαυμάσιο» κόσμο του μέλλοντος και των κρυπτονομισμάτων ανοίγοντας σταδιακά θέσεις υπέρ του.

Οι εξειδικευμένοι και συνάμα φανατικοί του παγκόσμιου αυτού νέου είδους διατείνονται ότι η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin θα μπορούσε άνετα να πλησιάσει το 10% της αξίας του χρυσού αγγίζοντας το  ένα τρισ. δολάρια που αποκρυπτογραφεί τιμή πλησίον των 50000 δολ. Αυτή τη στιγμή η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων χτυπάει νέα ιστορικά υψηλά στα 647,2 δισ. δολ με το Bitcoin να έχει κεφαλαιοποίηση 484 δισ. δολ.
 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.