Το χρηματιστηριακό μαγκαζίνο του μικρομέτοχου – 21-22-23.01.2023

 • Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της Πέμπτης έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο.

Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

 • Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών εταιριών και αναμένεται να «κριθεί» στο κοντινό τεστ με την πραγματικότητα που ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης.

Ήδη ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και εμποροβιομηχανικές εταιρίες με ειδικές παρουσιάσεις προς την επενδυτική κοινότητα.


 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,12 +1,95
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,03 +0,87
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,16 +0,99
ΙΤΑΛΙΑ 3,98 +1,81IN

 1. ΕΛΛΑΚΤΩΡ
 2. ΓKMEZZ
 3. ΣΑΝΜΕΖΖ
 4. AEGEAN AIRLINES
 5. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 6. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 8. ΙΝΤΡΑΚΑΤ
 9. ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
 10. ΣΑΡΑΝΤΗΣ
 11. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 12. ΕΘΝΙΚΗ
 13. ΑΛΦΑ
 14. ΕΥΡΩΒ
 15. ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
 16. ΦΟΥΡΛΗΣ
 17. CENER
 18. ΜΙΓ

OUT

ΑΛΛΕΣ λίγο κι άλλες πολύ… Η Αγορά περιμένει πολλά περισσότερα από αυτές και εξακολουθεί να αναμένει…

 1. OTE
 2. EEE
 3. ΔEH
 4. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
 5. PERFORMANCE
 6. REVOIL
 7. MOTOΔYNAMIKH
 8. ΓΕΒΚΑ
 9. ΕΚΤΕΡ
 10. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 11. ΙΛΥΔΑ
 12. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ
 13. ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ
 14. ΕΥΔΑΠ
 15. ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ
 16. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
 17. ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ 50αριά ακόμη…

Γεμάτη η εβδομάδα από γεγονότα και αποτελέσματα τα οποία θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός των τειχών. Κυρίαρχο γεγονός στο εξωτερικό είναι οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον κλάδο τεχνολογίας.

 • Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί κυρίως στις ανακοινώσεις των 3Μ, General Electric, Johnson & Johnson, Verizon, Microsoft την Τρίτη (24/1), AT&T, Boeing, IBM, Tesla την Τετάρτη (25/1), Blackstone, Mastercard, Intel, Visa την Πέμπτη (26/1) και Chevron, American Express την Παρασκευή (28/1).

Στο εσωτερικό η εβδομάδα «φορτώνει» με γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους πηγαίνοντας προς την Παρασκευή: Την Δευτέρα η διοίκηση της Παπουτσάνης θα παρουσιάσει τις προοπτικές της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

 • Την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Intrakat. Την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει εξάμηνα έντοκα.

Την Πέμπτη η Μυτιληναίος ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

 • Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ / ΑΒΑΞ : Το 1/5 έγινε 1/6… Αυτά συμβαίνουν όταν οι Μεν είναι κατηγορίας Champions League, ενώ οι Δε τρίτης ερασιτεχνικής.
ΑΤΤΙΚΗΣ: Είχαν φλομώσει τον κοσμάκη ότι θα εξαϋλωνόταν στο ταμπλό, αλλά μία γυναίκα (και τι γυναίκα…) ντουμπλάρισε την τιμή της… Παίζει πολλή παραπληροφόρηση βρε παιδιά, κάποιθοι τα κονομάνε χοντρά εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα! Δυστυχώς
ΜΠΑΚΟ-ΚΑΥΜΕΝΑΚΗΔΕΣ: Και γι αυτούς τι δεν γράφονταν και τι δεν λέγονταν. Τι μπατίρηδες, τι μπήξε και δείξε… Τους έδειξαν όμως αυτοί, τι εστί… βερύκοκο.

***

 • ΣΙΔMA: 
 1. Με πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ, με ev/ebitda κάτω του 4 και φοβούνται τον… ΜΠΗΤΡΟ!!!!  Υποτίθεται…
 2. ΤΑ ΚΕΡΔΗ που θα δώσει η συγκεκριμένη είναι υπεράνω κάθε υποψίας… Μοιράζουν χρήματα, αλλά υπάρχει απροθυμία. Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία… Οσο και να ψάχνω στο ταμπλό δεν βρίσκω όμοια της με όρους “ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ”…

***

FTSE 25: Σημαντικό σημείο αναφοράς για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του θα παίξει η περιοχή που απλώνεται από τις 2.300 έως τις 2.265 μονάδες.

 • Όσο λοιπόν η εν λόγω περιοχή παραμένει αδιαπέραστη από τις ορδές των πωλητών τότε η επόμενη κίνηση θα βγάλει με δύναμη πάνω από τις 2.385 μονάδες ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τον πύργο των 2.700 μονάδων.

Και όμως, ναι, μετά τις 2.385 δεν υπάρχει απολύτως τίποτα έως τις 2.700 μονάδες που τις είχε γράψει το Φλεβάρη του 2015. Μιλάμε για ένα διαγραμματικό περιθώριο ανόδου της τάξεως του +15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

 • Το φαινόμενο αυτό του μεγάλου ανοδικού κενού “αέρος” το συναντάμε σε όλους τους δείκτες καθώς μπαίνουν  σε επίπεδα διακύμανσης της διετίας 2015 με 2014 όπου το volatility είχε χτυπήσει κόκκινο. (ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ)

***

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ – απάντηση

 1. Στο -37% στην τριετία, μία πολύ απογοητευτική επίδοση.
 2. Στα 1,3000 με 1,3500 τέτοια ακριβώς περίοδο εν έτει 2020 και… 0,7500 με 0,8000 τώρα με την κ/φση της στα 11 εκατ. ευρώ (Αν την είχαν σε… Επιτήρηση, πιθανόν να έγραφε τα διπλά)
 3. Αναφορικά με την κερδοφορία της και τι ακριβώς να περιμένουμε, απλά να σας τονίσουμε ότι όλα τα παράγωγα του κύριου προϊόντος που παράγει έχουν δει τις τιμές τους στο +100% (!!) σε χρόνο κυριολεκτικά Dt.
 4. Στη περίπτωση της πάντα παίζει και η προοπτική εξαγοράς της από μεγαλύτερη μονάδα, όπερ και το πιθανότερο να συμβεί.
 5. Οπότε κάντε υπομονή. Θα έρθει κάποια στιγμή και η δική της σειρά…
 6. Fair Value: Τουλάχιστον 1,2000 ευρώ με την πραγματική της αξία αρκετά μεγαλύτερη
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
 • ΠΛΟΥΣΙΑ η γκάμα προϊόντων της.
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ πλέον δική της μονάδα παραγωγής Βιοαερίου από την επεξεργασία κοπριάς και τυρόγαλου. Η εταιρεία κατατάσσεται στις πλέον πράσινες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν κυκλική οικονομία στην πράξη.
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ 9ΜΗΝΟΥ: 33 εκατ. ευρώ
 • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ υπάρχουν εξελίξεις ή για να ακριβολογούμε γίνονται διάφορες (συ)σκέψεις αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για δεοντολογικούς λόγους.

****

 1. ΕΛΧΑ (τι να σχολιάσει κανείς, χάθηκαν οι λέξεις, τα λόγια εδώ)
 2. ΡΕΒΟΙΛ (μυστήρια πράγματα, πολύ… Η μας δουλεύουν (αδύνατον) ή έχουν βρει δεξαμενή και την αδειάζουν για να την… φουλάρουν μετά.
 3. ΕΛΠΕ (οταν υπάρχει η σύγκριση με την ΜΟΗ…)
 4. ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Καλά εδώ τα… αγάπησαν όλα)
 5. ΙΝΤΕΤ (Πρεπει να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς πρώτα…)
 6. ΜΟΝΤΑ (Η επιτομή της φθήνειας, αλλά στου κουφού κλπ κλπ)
 7. ΟΛΠ (Από τα 14 ανέβηκε στα 17 και… γελάμε λιγότερο)
 8. ΟΛΘ (Πληρώνει τους Αμερικάνους)
 9. ΕΧΑΕ (Απίστευτες παραστάσεις)
 10. ΛΑΜΔΑ (Το Ελληνικό θα γίνει, αναμονή)
 11. ΤΙΤC (Οταν οι μεγαλομέτοχοι αγρόν αγοράζουν…)
 12. LOULIS (Με τέτοιο μεγαλομέτοχο δεν έχει τύχη, αλλά πως να το κάνουμε… είναι βαθιά υποτιμημένος)
***
EKTEΡ: Παίζουν τα σαπάκια κι αυτή που έπρεπε να πετάει, κάθεται καθηλωμένη γιατί έτσι είναι η επενδυτική νοοτροπία.
 • Αν χρωστάς της Μιχαλούς, αν είσαι υπερδανεισμένος, αν χρωστάς σε όποιον μιλάει ελληνικά αλλά και ξένες γλώσσες τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Θα ανταμειφθείς γερά…
ΠΑΝΤΑ ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ από τα ΜΙΚΡΑ του Χ.Α
***
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Το μόνον που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το κλείνουν το κατάστημα οι Τζιρακιανάκηδες… Αλλιώς πως να το εξηγήσεις το φαινόμενο της αποτίμησης στα… 5,4 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο 50% της book Value?? Στα σοβαρά τώρα, το πιθανότερον είναι να εντόπισαν στο μετοχολόγιο τους πρόθυμο πωλητή στα τρέχοντα επίπεδα και να τον αφήνουν να ρίχνει την πραμάτεια του, μαζεύοντας τα κομμάτια του…
***
ΑΝΤΕ να τα ξαναγράφουμε…
Ο ΟΤΕ έχει πάψει να είναι leader στο ταμπλό. Η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΓΔ έχει περιοριστεί στο 4,6%…
 • Δέκα και πλέον τίτλοι επηρεάζουν περισσότερο την ψυχολογία της Αγοράς, μίας παρανοϊκής αγοράς που η κύρια ενασχόληση της είναι η διάσπαση ή μη των 1000 μονάδων.
Κι ας αντιστοιχούν οι 3.000 και οι 5.000 για αρκετές δεκάδες μετοχών της, ενώ έχει χαθεί το μέτρημα σε ποιές μονάδες αντιστοιχούν οι τιμές που καταγράφουν οι ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ και μερικές ακόμη που δεν μας έρχονται πρόχειρα στο νου…
***
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΓΟΡΕΣ 
 1. ΣΙΔΜΑ: Μέχρι τα 2,3000 ευρώ μάξιμουμ
 2. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Μέχρι τα 1,8500 ευρώ μάξιμουμ
 3. ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Μέχρι τα 0,8000 ευρώ μάξιμουμ


 


ΑΓΟΡΑ: Πέντε οραματιστές να βρεθούν και το Χρηματιστήριο μπορεί να απογειωθεί! Βλέπετε τι κάνουν οι Ολλανδοί, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης και ο Βαρδινογιάννης. Ζωγραφίζουν στο ταμπλό! Το ζητούμενο είναι να μείνει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων και να δούμε επιτέλους και τους φόρους να μειώνονται. Βλέπουμε φως στο τούνελ των τραπεζών, που αφήνουν πίσω τους τις μαύρες εποχές και πλέον αναπτύσσονται και δίνουν και δάνεια.

Φανταστείτε να μην υπήρχαν και τόσες αβεβαιότητες. Να μην είχαμε περάσει πανδημία, να μην είχε γίνει ο πόλεμος, να μην υπήρχε ο τόσος υψηλός πληθωρισμός και τόσα άλλα που περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Πάνε χαρτιά σε ιστορικά υψηλά ή και πολυετή και πολλοί (μαζί και η στήλη) ψάχνουμε το λόγο. Ο λόγος είναι το όραμα. Άμα υπάρχει, πάει πάνω η μετοχή και μετά βρίσκονται και οι ειδήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

 • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.