Το Χόλυγουντ έρχεται Ελλάδα

Το Χόλυγουντ έρχεται Ελλάδα

  • Για να ξέρετε: Οι πόρτες της Ελλάδας για γυρίσματα ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών σε όλη την περιφέρεια έχουν ανοίξει προ πολλού – τώρα και τύποις.

Το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που αφορά τα γυρίσματα ξένων παραγωγών στην χώρα μας κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και σε αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς όλες τις διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρει η ελληνική Πολιτεία σε όσους επιθυμούν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας. Αυτό που κάποτε ακουγόταν αδιανόητο (και ήταν) σήμερα μπορεί να λυθεί με την ανταλλαγή μερικών e – mail.

  • Τα εύσημα πρέπει να πάνε κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ) που από εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί άψογα με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο νόμος τροποποιήθηκε και το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%. Τώρα αυξάνεται ξανά σε 40 %.

Είναι ίσως η μόνη χώρα στην περιοχή, όπως με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο. Η γειτονική Ιταλία έχει 35%, η Κροατία, το ίδιο, η Τυνησία επίσης 35%.

  • Διόλου τυχαία εξάλλου που αυτή την στιγμή, χάρη στο ΕΚΟΜΕ που παρεμπιπτόντως δεν διέκοψε την λειτουργία του κατά την διάρκεια του lockdown, δεκάδες οπτικοακουστικά projects είναι προγραμματισμένα για γυρίσματα στην χώρα μας, ανάμεσα στα οποία και η διεθνής συμπαραγωγή «Trochter» (Κόρες) μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Αμοργό.

Επίσης, την Πέμπτη που μας έρχεται διανέμεται στις αίθουσες το «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Μάικλ Γουίντερμποτομ (που γυρίστηκε χωρίς την συνδρομή του ΕΚΟΜΕ) και από την Πέμπτη 16 Ιουλίου, δύο ταινίες με την υπογραφή της εταιρείας Heretic:«Παρί» του Σιαμάκ Ετεμάντι και «Παράθυρο στη θάλασσα» του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεζ.

ΒΗΜΑτοδότης