Το χαμηλό βλέμμα των υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το χαμηλό βλέμμα των υπουργών του Μητσοτάκη

  • Ηταν μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου που έτσι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια
ΒΗΜΑτοδότης

Hταν μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου που έτσι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Παρότι πανηγυρική, οι τόνοι ήταν χαμηλοί, ο Πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση και έδωσε και την πρώτη οδηγία (ή συμβουλή, εάν θέλετε) προς τους υπουργούς του: «Να έχετε ψηλούς στόχους αλλά χαμηλό βλέμμα».

  • Τώρα θα πείτε ότι στις πρώτες συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων πολλά… ταπεινά ακούγονται.
  • Και ποιος δεν θυμάται το «σεμνά και ταπεινά» του Κώστα Καραμανλή ή το «πρώτα ο πολίτης» του Γ. Παπανδρέου.
  • Το θέμα είναι εάν αυτά που λέγονται τηρούνται.
  • Γιατί έως τώρα από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς τίποτα δεν τηρήθηκε, ούτε το σεμνά, ούτε τα ταπεινά, ούτε το να μη χρησιμοποιούν οι υπουργοί και οι βουλευτές τα κρατικά αυτοκίνητα.

***

Αυτή η φορά όμως είχε κάτι το διαφορετικό. Οτι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςέβαλε πρώτα τον εαυτό του στους κρινόμενους. Αυτός, όπως είπε, πρώτος θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και για το έργο και για τις υποσχέσεις του.

Οσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Θα σας περιγράψω τώρα όσα δεν έδειξε η κάμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν ούτε κάμερες ούτε φωτογραφίες στις μελλοντικές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων. Και τούτο γιατί, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός: «Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις».

Οι μπλε φάκελοι

Πρώτα απ’ όλα εμφανίστηκαν δύο κύριοι που κρατούσαν 18 μπλε φακέλους. Είναι οι φάκελοι με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι υπουργοί πήραν φακέλους, οι υφυπουργοί όμως όχι.

***

Ξέρετε τι σημαίνουν οι μπλε φάκελοι; Οτι σε κάθε υπουργείο θα υπάρχει ένα είδος «μεγάλου αδελφού». Θα παρακολουθείται δηλαδή το έργο του υπουργού. Και αυτός που θα το παρακολουθεί και θα το συντονίζει δεν είναι άλλος από τον κ. Σκέρτσο. Και τούτο γιατί το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο. Ολοι οι υπουργοί στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα.