Το BTC κατευθύνεται προς τα 20.000 δολάρια (20.11.2020)

Το BTC κατευθύνεται προς τα 20.000 $

Αν και η εβδομάδα δεν έχει τελειώσει, ήταν μια ακόμη μεγάλη για το Bitcoin. Για πολλούς αναλυτές, η κίνηση άνω των 18.000 $ φάνηκε να σηματοδοτεί ότι ένας άλλος σημαντικός στόχος τιμών ήταν κοντά στα 20.000 $.

Το Bitcoin, φυσικά, έχει ξεπεράσει το όριο των 20.000 $ στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018 (μαζί με πολλά άλλα κρυπτονομίσματα) προτού μειωθούν πάλι οι τιμές.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν πει ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά.

Αυτή τη φορά, το ράλι τιμών του Bitcoin είναι πιο σταθερό και φαίνεται να οδηγείται από μεγαλύτερους παίκτες.

«Η τρέχουσα λειτουργία του Bitcoin ήταν πολύ λιγότερο ασταθής από τις προηγούμενες ακραίες κινήσεις τιμών, περίπου στο 50% ετησίως από το 100% προηγούμενων μεταβολών, έτσι δίνει περισσότερη σταθερότητα στο τρέχον ράλι κάνοντας την τρέχουσα δυναμική βιώσιμη», έγραψε η Clara Medalie, Αναλυτής Αγοράς στον πάροχο δεδομένων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Kaiko.

Clara Medalie - Business Development and Strategy - Kaiko | LinkedIn

Clara Medalie, αναλυτής αγοράς στον πάροχο δεδομένων ψηφιακών στοιχείων Kaiko.

Το αυξανόμενο θεσμικό ενδιαφέρον τροφοδοτεί το ράλι του Bitcoin

«Η τρέχουσα ταχεία κίνηση του Bitcoin, χωρίς αμφιβολία, ξεκίνησε από το αυξανόμενο θεσμικό ενδιαφέρον στα μέσα Οκτωβρίου», εξήγησε η Clara.

Και μάλιστα, υπήρξαν αρκετοί θεσμοί επενδύσεων υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες: «κάθε διαδοχική ανακοίνωση της εμπλοκής των θεσμικών οργάνων με το Bitcoin, όπως οι StoneRidge Asset Management, Square , MicroStrategy και Paypal , προκάλεσαν σχεδόν μια στιγμή αντίδρασης στην αγορά, προωθώντας τα υψηλότερα επίπεδα BTC έως το 2020, και αυτήν την εβδομάδα, υψηλά 3 ετών άνω των 18.000$», δήλωσε η Clara.

  • Αλλά γιατί κατακλύζουν τόσα πολλά θεσμικά χρήματα στο διάστημα;

«Το αυξημένο επίπεδο θεσμικού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να προέλθει από την επιθυμία διαφοροποίησης των επενδύσεων μετά από μια ασταθή χρονιά για το δολάριο: τις εκλογές των ΗΠΑ και την ασταθή οικονομική προοπτική, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα με την οικονομία των ΗΠΑ».

Πράγματι, ο Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων blockchain, Chainalysis, δήλωσε στην Finance Magnates νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η τάση που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου είναι ότι το Bitcoin θεωρείται ως ένα πλεονέκτημα για να διατηρηθεί σε έναν κόσμο μακροοικονομικής αβεβαιότητας».

  • Bitcoin του 2017: «Είδαμε μια ψηφιακή βιασύνη».

Όμως, η ανάπτυξη του Bitcoin δεν καθοδηγείται εντελώς από το θεσμικό ενδιαφέρον: «είναι ένα μείγμα και των δύο» λιανικής και θεσμικής επένδυσης, εξήγησε ο Garrick Hileman, επικεφαλής της έρευνας στο Blockchain.com, στο Finance Magnates. Για παράδειγμα, «Η PayPal που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν, να πωλούν και να κρατούν crypto ήταν μια μεγάλη νίκη για την υιοθέτηση λιανικής κρυπτογράφησης.»

Και μάλιστα, πέρα ​​από τον θεσμικό χώρο, οι αναλυτές παρατήρησαν επίσης ότι οι επενδυτές λιανικής αλληλεπιδρούν με το Bitcoin με διαφορετικούς τρόπους από ό, τι το 2017.

«Το 2017, είδαμε μία ψηφιακή βιασύνη», εξήγησε ο Garrick. «Το Bitcoin ήταν στις ειδήσεις, η τιμή ήταν στα ύψη, αλλά ένιωθες μια φούσκα έτοιμη να σκάσει και ήταν.»

«Αυτό μοιάζει διαφορετικό εν μέρει λόγω της πιο σιωπηλής συζήτησης και της απουσίας διαφημιστικής εκστρατείας σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις τιμών», δήλωσε ο Hileman.

  • Πράγματι, ενώ το Bitcoin μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο το επίκεντρο τώρα, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του BTC συνέβη σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο ορισμένων σημαντικών παγκόσμιων γεγονότων, δηλαδή των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην πραγματικότητα, όταν το Bitcoin ξεπέρασε τα 15 χιλιάδες δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επενδυτής «αντι-αυταρχική τεχνολογία», ο Νικ Κάρτερ αναφέρθηκε στην κίνηση BTC  ως το «πιο αθόρυβο bull που έχει γίνει ποτέ».

Ο Garrick Hileman επεσήμανε ότι «το βλέπουμε αυτό στα δεδομένα της Αναζήτησης Google σε σύγκριση με το 2017, όταν το “αγορά bitcoin” ήταν ένας πολύ πιο κοινός όρος αναζήτησης.» Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες επενδυτές που αγοράζουν Bitcoin είναι πιθανότατα άτομα που ήδη γνωρίζουν πώς να το αγοράσουν.

Η Clara Medalie είπε επίσης στην Finance Magnates ότι «αυτή η δυναμική είναι διαφορετική από την τρέχουσα περίοδο του 2017, επειδή καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από θεμελιώδη γεγονότα ειδήσεων, όπως το σχέδιο της PayPal να επιτρέψει αγορές κρυπτονομισμάτων για εκατομμύρια προμηθευτές παγκοσμίως, και όχι από καθαρά συναισθήματα αγοράς».

Πέρα από τους θεσμικούς επενδυτές και τους επενδυτές λιανικής, ο Garrick Hileman επεσήμανε επίσης ότι «η νέα άνεση της Big Finance με την κρυπτογράφηση λόγω της κανονιστικής σαφήνειας δεν πρέπει να παραβλέπεται.» Ούτε η «αυξανόμενη αναγνώριση του αναπόφευκτου των CBDC», η οποία πιστεύει ότι θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την προσέλκυση νέων χρηστών στο χώρο της κρυπτογράφησης.

  • Γιατί έχει σημασία το $ 20k για το Bitcoin;

Αλλά, γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε εάν το Bitcoin φτάνει τα 20.000 $ (ή όχι);

Ο Hileman εξήγησε ότι αυτός ο αριθμός είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο ευημερίας: «τελικά, το Bitcoin για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ως ένα ευρέως διαδεδομένο παγκόσμιο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, πρέπει σε κάποιο σημείο να παραμείνει πάνω από τα 20.000 $», είπε.

Σε τελική ανάλυση, ενώ το Bitcoin αναφέρεται όλο και περισσότερο ως περιουσιακό στοιχείο αποθήκευσης αξίας, έχει πολλά να κάνει: «σε τρέχουσες τιμές, η συνολική αγοραία αξία του Bitcoin είναι περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία (ενώ είναι σημαντικά) είναι πολύ κάτω από τα τρισεκατομμύρια αξίας αντίστοιχα που είναι αποθηκευμένα σε χρυσό, κρατικά ομόλογα και μεγάλα αποθεματικά νομίσματα».

  • Δρ. Garrick Hileman, Επικεφαλής Έρευνας στο Blockchain.com.

Garrick Hileman | Speakers | Blockchain Expo Global

Για να γίνει ένα πραγματικά παγκόσμιο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το Bitcoin πιθανότατα θα χρειαστεί να διατηρήσει αξιόπιστα μια αξία άνω των 50.000 $ ανά κέρμα, που ισοδυναμεί με μια συνολική αγοραία αξία άνω των 1 τρισεκατομμυρίων $.

Ένα μεγαλύτερο, πιο σταθερό Bitcoin θα μπορούσε επίσης να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα χρηματοοικονομικών ρόλων: «Το Bitcoin εξακολουθεί να είναι πολύ ευμετάβλητο για να είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα, αλλά η αστάθεια έχει μειωθεί με τα χρόνια και έχει δει κάποια χρήση ως νόμισμα».

«Ένα απόθεμα αξίας φαίνεται πιο πιθανό στο εγγύς μέλλον και δεν είναι απίθανο να δούμε το Bitcoin στον ισολογισμό των κεντρικών τραπεζών στο μέλλον. Η κατάσταση του κόσμου γύρω από το Bitcoin, από τη γενική υιοθέτηση έως τη γεωπολιτική, θα συνεχίσει να καθοδηγεί τον τρόπο προβολής και χρήσης του.»

Ο Garrick Hileman επεσήμανε επίσης ότι, παρά την πορεία του Bitcoin ως τα 20.000 $ το 2017, το BTC υποχώρησε πολλές φορές προτού φτάσει σε αυτό το υψηλό. «Οι αναδρομές πρέπει να αναμένονται και να είναι υγιείς.»

Και, στην πραγματικότητα, την Τρίτη το βράδυ είδαμε το Bitcoin να σπάει σχεδόν τα 18.500 $ και την ίδια νύχτα να πέφτει σχεδόν 1.000 $.