Το back-to-back και η αμπελοφιλοσοφία (του Απόστολου Μάνθου)

Καθήμενος πριν από λίγες μέρες για να “χαλαρώσω” και εγώ παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση της Formula 1 στο Σπα του Βελγίου  έπεσα  πάνω στην έναρξη των ειδήσεων γνωστού καναλιού. Ε λέω, μιας που έχω ακόμα χρόνο μέχρι να ξεκινήσει το Grand Prix ας χαζέψω λίγο την αρχή των ειδήσεων να περάσει και η ώρα.

  • Οι ειδήσεις ξεκίνησαν με τον παρουσιαστή να τονίζει με πολεμικό ύφος τις συνθήκες σύρραξης με τους γείτονες,
  • σειρά πήραν οι απειλητικές ιαχές Tούρκων αξιωματούχων,
  • ακολούθησαν τα νέα κρούσματα και οι λοιμωξιολόγοι,
  • όπου γρήγορα  πάσαραν στους σύμμαχους Γάλλους που κατεβάζουν τη ναυαρχίδα τους στην Ανατολική Μεσόγειο,
  • ενδιάμεσα γίνεται ένα “flashback” για να ανακοινώσουν τη δυστυχία των νέων θανάτων από το κορονοϊό
  • και τελικά  κυλάει η μπάλα στα πόδια του Ερντογάν που παραληρεί κάνοντας εμπρηστικές δηλώσεις με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας.

Αυτό ήταν, δεν άντεξα άλλο. Θα έπρεπε τώρα να δv 3 Grand Prix  back-to-back για να μπορέσω να χαλαρώσω.

  • Αμ το άλλο.
  • Φαντάσου μετά τον Ερντογάν να έβγαινε κάποιος οικονομικός αναλυτής και να μίλαγε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ε εκεί τι θα γινόταν…
  • Που είχα μείνει και μας διέκοψα…

Α ναι… η ΔΕΗ παρά την κατευθυνόμενη  αμπελοφιλοσοφία πτωτικού “ξεφορτώματος” στην πλάτη των Ελλήνων επενδυτών του ποσοστού του βρετανικού fund Silchester International Investors και της δήθεν φυγής του Stephen Butt, έχει “καβατζάρει” -που τη θυμήθηκα τη λέξη- τον διαγραμματικό κάβο των 4 ευρώ, αφήνοντας άλαλους τους “διακινητές”.

Εν αναμονή δε και των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η ΔΕΗ δείχνει έτοιμη να εγκαταλείψει την πλάγια συσσώρευση που έχει αποτυπώσει από τα μέσα Ιουλίου και να κινηθεί απειλητικά προς την πολύ σημαντική αντίσταση των 4,10 ευρώ.

Ο σχηματισμός πάντως με τα δύο διαδοχικά σκαλοπάτια έχει εξιτάρει τους τεχνικούς αναλυτές καθώς η κίνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει μορφή εκτίναξης και να πιάσει τους περισσότερους ενεργούς επενδυτές εν υπνώσει.  Εάν τώρα η μετοχή διασπάσει ανοδικά τα 4,10 ευρώ μπορεί να δώσει σήμα για να ανοίξουν τα φώτα στον διαγραμματικό όροφο των 4,40 με 4,50 ευρώ, αλλάζοντας όλη τη μέχρι τώρα εικόνα της μετοχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όγκος συναλλαγών των 2,8 εκατ. μετοχών  που έχει πραγματοποιήσει μέσα στο εύρος διακύμανσης της μέχρι πρότινος σθεναρής ζώνης αντίστασης  των 3,90 με 4,05 ευρώ.

pin

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου μια δυνατή  ανοδική πορεία, παρασύροντας στο πέρασμά της τις διαγραμματικές αντιστάσεις των 6,65 και 7 ευρώ. Για τη συνέχεια μένει να δούμε τον όγκο συναλλαγών και τις διαθέσεις της μετοχής στο να διαμορφώσει ένα σημαντικό “πάτημα” στην περιοχή των 7 ευρώ για να μπορέσει αργότερα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της πάνω στο επίπεδο αντίστασης του Ιουνίου μεταξύ των 7,45 με 7,54 ευρώ. Από εκεί και πάνω μια επιβεβαιωμένη τμήση θα σπρώξει την τιμή της μετοχής  στο γνωστό προπύργιο της σκληρής ζώνης των 7,80 με 8 ευρώ. Πιθανός χορηγός στο εν λόγω σενάριο η είσοδος της ΕΥΔΑΠ στον FTSE Global Small Cap, που θα λάβει χώρα  στη λήξη του “triple witching” του Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοστεί στις 21 του μήνα. Διατεθειμένοι να πάρουν μέρος σε μια ανοδική συνέχεια παρουσιάζονται και οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές.

pin

Επίσης η μετοχή της Motor Oil, που ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης έχει αποτυπώσει στο ημερήσιο chart τιμών ένα βραχυχρόνιο σχηματισμό Cup and Handle, με το χείλος να αναπτύσσεται πάνω στα 12,05 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση θα θέσει ως στόχο το βάθος της κούπας, δηλαδή τα 13,50 ευρώ. Από εκεί και πάνω η επόμενη σοβαρή αντίσταση εντοπίζεται  στα 15,80 ευρώ. Ανοδικές ενδείξεις για πρώτη φορά μετά από 50 συνεδριάσεις λαμβάνουμε και από κάποιους τεχνικούς ταλαντωτές, δίνοντας έτσι σημαντικούς πόντους στο πιθανό σενάριο δραπέτευσης από τα 12,05 ευρώ.

pin

Θετικά για τον κλάδο των ασφαλιστικών είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τη συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να αυξάνεται στα 19,08 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, έναντι 18,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου.

Αύξηση κατά 188 εκατ. ευρώ είχαν επίσης και οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών φτάνοντας τα 1,42  εκατ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου  τριμήνου του 2020. Υπό αυτό το πρίσμα θετικός θα είναι ο αντίκτυπος της ανάκαμψης και στην  Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η μετοχή της εταιρείας έχει να παρουσιάσει από τις αρχές του Αυγούστου ένα ποσοστό ανόδου της τάξεως του 7,7% με όγκο συναλλαγών στα 173 χιλ. τεμάχια, ενώ διαγραμματικά παρουσιάζεται έτοιμη για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 3,70 ευρώ. Πιθανή ανοδική τμήση με αύξηση στον ημερήσιο όγκο συναλλαγών θα απελευθερώσει τη τιμή της μετοχής μετά από σχεδόν 77 συνεδριάσεις βάζοντας τις βάσεις για μια ανοδική συνέχεια προς την επόμενη σκληρή αντίσταση των 4,20 ευρώ.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

ΠΗΓΗ: capital.gr