Το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής τάραξε στην κυριολεξία τα πολιτικά νερά της χώρας

«Σταλινικοί συκοφάντες»

  • Το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής τάραξε στην κυριολεξία τα πολιτικά νερά της χώρας. Ηδη προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου δοκιμάζεται πραγματικά, για πρώτη ίσως φορά έπειτα από την περυσινή εκλογική ήττα.

ΒΗΜΑτοδότης

Το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής τάραξε στην κυριολεξία τα πολιτικά νερά της χώρας. Ηδη προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου δοκιμάζεται πραγματικά, για πρώτη ίσως φορά έπειτα από την περυσινή εκλογική ήττα.

  • Η ένταση που προκλήθηκε και οι βαρείς χαρακτηρισμοί που αντηλλάγησαν με τον Σταύρο Κοντονή – με κορυφαία την κατηγορία ότι είναι «σταλινικοί συκοφάντες» – δείχνουν το βάθος και την έκταση της κρίσης.

Είναι τόσο αποκαρδιωτική η ατμόσφαιρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οι «φρουροί» της ηγεσίας έφτασαν να κατηγορούν τον άλλοτε υπουργό Δικαιοσύνης ότι δήθεν έγινε υπάλληλος του Νίκου Μανιαδάκη της Νοvartis και κατ’ επέκταση της Νέας Δημοκρατίας, επειδή, άκουσον-άκουσον, μετά την εκλογική αποτυχία του βρήκε νομική επαγγελματική στέγη στο γραφείο του δικηγόρου Θόδωρου Μαντά, συνηγόρου του εμπλεκομένου στο σκάνδαλο της πολυεθνικής φαρμακευτικής. Αυτό εξηγεί και την αγανάκτηση Κοντονή, ο οποίος τους αποκάλεσε «σταλινικούς συκοφάντες».

  • Το τέλος του αντισυστημισμού

Κάποιος οξυδερκής φίλος της στήλης παρατήρησε σωστά και μας επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής τελειώνει, πέραν του ίδιου του νεοναζιστικού μορφώματος, και ο ευρύς κύκλος του αντισυστημισμού που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 2009.

  • Και όντως, αν δει κανείς την τύχη όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ανεδείχθησαν στη φάση των μνημονίων, της εχθροπάθειας, του φθόνου και του κοινωνικού μίσους, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έσβησαν από τον πολιτικό χάρτη και ο ίδιος περιέπεσε στα αζήτητα, η Χρυσή Αυγή, που έφτασε κάποια στιγμή να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, τέθηκε επίσης εκτός Κοινοβουλίου το καλοκαίρι του 2019, οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη δηλαδή, κατέγραψαν αστεία ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, το νεοσύστατο κόμμα του κ. Βαρουφάκη εισήλθε μεν στη Βουλή, αλλά έναν χρόνο μετά παλεύει για το 3% στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που απογειώθηκε στα χρόνια των μνημονίων και έφτασε να κυβερνήσει τη χώρα, βιώνει τώρα κρίση μοναδική, σε σημείο που να αμφισβητείται ακόμη και ο αρχηγός του.

Και αυτό γιατί απλούστατα στη διαδρομή των ετών της κρίσης παρασύρθηκαν ή, καλύτερα, καβάλησαν το λαϊκιστικό κύμα του αντισυστημισμού, έχασαν το αστικό δημοκρατικό μέτρο, έβρισαν, προπηλάκισαν, χρησιμοποίησαν μεθόδους ξένες προς τα πολιτικά ήθη του τόπου, για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια και σήμερα να μετρούν φθορές και μόνο.

  • «Είναι η πολιτική μυστήρια, τίποτε δεν είναι αδιάφορο γι’ αυτή, δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, αργά ή γρήγορα όλα αποτιμώνται» επέμεινε ο φίλος μας, για να προσθέσει ότι «είναι αυτό ένα μάθημα για όλους και ιδιαιτέρως για εκείνους που πολιτεύονται βραχυπροθεσμοπαθώς, με κυνισμό, χωρίς αρχές και σταθερές. Τώρα», συμπλήρωσε, «είναι σαν η αστική δημοκρατία να εκδικείται όσους τη λοιδόρησαν και της συμπεριφέρθηκαν απρεπώς, χωρίς τον δέοντα σεβασμό για όσα τους προσέφερε και συνεχίζει να τους προσφέρει…».

Δεν χωρεί πάντως καμία αμφιβολία ότι η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου και ο τρόπος που η πρόεδρος, κυρία Μαρία Λεπενιώτη, και οι άλλοι δύο δικαστές, η κυρία Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο κ. Ανδρέας Ντόκος, χειρίστηκαν τη δίκη δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβητήσεων. Αντιθέτως, ήταν σαν να έλαμψε η αλήθεια και όλοι να φωτίστηκαν πραγματικά.

  • Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι μεταξύ των επιφανών της μεγάλης δίκης ξεχωρίζει και ένας αφανής σεμνός στενογράφος –  πρακτικογράφος. Από τα χέρια του πέρασε όλη η δικογραφία. Βουνά καταθέσεων και αγορεύσεων έχουν γραφτεί στην κυριολεξία από αυτόν. Ολες οι αποφάσεις της δίκης στηρίζονται στα όσα εκείνος κατέγραψε αόκνως επί τόσα έτη. Το όνομά του Νικόλαος Τερζής.