Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Πέμπτη 8.4.2021)

Νέα σκληρή επίθεση στο κόμμα του Α. Τσίπρα και προσωπικά στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «παράταξη της κωλοτούμπας» και «παράταξη-ζόμπι», ενώ με αφορμή τα όσα είχε πει πρόσφατα στη Βουλή -και επανέλαβε με ανάρτησή του- ο πρώην ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημειώνει:

  • «Εκεί στην Κουμουνδούρου, πριν πιάσετε στο στόμα σας τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη και κάθε απροσκύνητο ήρωα, που αγωνίστηκε υπερασπιζόμενος πατρίδα και Ελευθε- ρία, να το πλένετε πολύ καλά. Είναι η παρά- ταξη που εκθείαζε τον Τραμπ και έγινε το αγαπημένο κατοικίδιο των δανειστών.

Η παράταξη των σκανδάλων εξοπλισμών, που πούλησε όπλα ακόμα και στη Σαουδική Αραβία. Η παράταξη που δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ από τη Siemens, ούτε από τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις». Τους ρίχνει άγριο ξύλο η Ζωή!…

****

Ο  Κώστας Καραμανλής γίνεται εξαιρετικά επικριτικός σε ότι αφορά την πολιτική του Κώστα Σημίτη να τεθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο υπό την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: «Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα», τονίζει.

  • Αναφερόμενος στην περιβόητη «συμφωνία της Μαδρίτης» ο κ. Καραμανλής κάνει λόγο για ακόμα σοβαρότερο ολίσθημα: «… Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες», αναφέρει με ασυνήθιστα δριμύ ύφος ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ.

****

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο απαντά σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

****

Οι Γερμανοί βαρέθηκαν την ευρω – γραφειοκρατία που δημιούργησαν: Ξεκινούν συνομιλίες για το ρωσικό Sputnik

Διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να προμηθευτεί το εμβόλιο ξεκινά το Βερολίνο. Την είδηση μετέδωσε χθες σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, ενώ σήμερα την εξέλιξη επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο WDR ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν. Οπως μεταδίδει ο ιστότοπος Local De, η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει … Continue reading  • Η σκληρή αλήθεια που αποκάλυψε ο καθηλωμένος κολοσσός
Suez Canal Authority via AP

Ο κόσμος πρόσφατα έλαβε ακόμη μία προειδοποίηση για τους κινδύνους που έχει η εξάρτησή του από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Καθώς ένα και μόνο πλοίο κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ, παγώνοντας την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, το διεθνές εμπόριο αντιμετώπισε ακόμη μία μεγάλη πρόκληση με πιθανώς ζοφερές επιπώσεις.

Δεν ήταν ένα απλό φορτηγό πλοίο. Το Ever Given είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοντέινερ σιπ στον κόσμο με χωρητικότητα 20.000 μεταλλικών κοντέινερ, που μεταφέρουν αγαθά. Και η Διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μία τυχαία πλωτή οδός. Είναι μία ζωτικής σημασίας διώρυγα, που ενώνει τα εργοστάσια της Ασίας με τους πελάτες στην Ευρώπη καθώς και μία πολύ σημαντική διαδρομή για το πετρέλαιο. Το γεγονός ότι ένα μικρό στραβοπάτημα μπορούσε να προκαλέσει χάος από το Λος Άντζελες έως το Ρότερνταμ και τη Σαγκάη υπογραμμίζει το πόσο πολύ στηρίζεται το σύγχρονο εμπόριο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

  • Τις τελευταίες δεκαετίες συμβουλευτικές εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ της «just in time» μεταποίησης για να περιορίσουν τα κόστη και να τονώσουν τα κέρδη. Αντί να σπαταλούν χρήματα για να στοκάρουν αγαθά σε αποθήκες, οι εταιρείες μπορούν να στηριχθούν στη μαγία του ίντερνετ και της παγκόσμιας βιομηχανίας μεταφορών για να κατασκευάζουν ό,τι χρειάζονται όπως το χρειάζονται.

Η αποδοχή της ιδέας αυτής έχει φέρει μία επανάσταση σε μεγάλους κλάδους- στην αυτοκινητοβιομηχανία, τον ιατρικό εξοπλισμό, το λιανεμπόριο, τις φαρμακευτικές και άλλους. Έχει επίσης αποδώσει «μπόνους» σε εταιρικά στελέχη και μετόχους. Χρήματα που δεν δαπανούνται για να γεμίζουν αποθήκες με αχρείαστα πράγματα, είναι χρήματα που μπορούν να δοθούν στους μετόχους ως μερίσματα.

  • Παρόλα αυτά η εξάρτηση από την just in time μεταποίηση βοηθά να εξηγήσουμε το πώς το υγειονομικό προσωπικό βρέθηκε να φροντίζει ασθενείς με Covid19 χωρίς επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό. Τα συστήματα υγείας υπέθεσαν ότι μπορούσαν να στηριχθούν στις υπηρεσίες μεταφορών για να τους παραδοθούν τα όσα χρειάζονταν σε πραγματικό χρόνο. Απεδείχθηκε θανατηφόρος εσφαλμένος υπολογισμός.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν επί χρόνια ότι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των μετόχων έχουν υποσκελίσει την συνετή διαχείριση οδηγώντας τις εταιρείες στο να αποφεύγουν τη συγκέντρωσαν αποθεμάτων αγαθών. «Καθώς αυξάνεται η αλληλεξάρτησή μας, είμαστε ακόμη πιο ευάλωτοι στις αδυναμίες που προκύπτουν και οι οποίες είναι πάντα απρόβλεπτες» σημειώνει ο Ian Goldin, καθηγητής παγκοσμιοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένα πλοίο θα έφραζε τη διώρυγα, όπως κανείς δεν προέβλεψε από πού θα έρθει η πανδημά. Όπως δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη κυβερνοεπίθεση ή την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ξέρουμε ότι θα συμβεί».

Στην τελευταία καταστροφή, οι μηχανικοί εργάζονταν για έξι ημέρες για να ξεκολλήσουν ένα τεράστιο πλοίο από τη Διώρυγα του Σουέζ, το οποίο είχε αφήσει περισσότερα από 100 πλοία να περιμένουν για να περάσουν. Ορισμένα μετέφεραν πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του. Άλλες μετέφεραν ηλεκτρονικά αγαθά ή ρούχα. Όλα καθυστέρησαν σημαντικά. Κάθε ημέρα που η διώρυγα έμενε φραγμένη παρέμεναν μπλοκαρισμένα αγαθά αξίας 9,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Από την δεκαετία του 1950 τα κοντέινερ έχουν φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο. Έχουν μειώσει δραστικά τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταφέρουμε αγαθά από το ένα μέρος στο άλλο. Οι αυξήσεις στο πόσα κοντέινερ μπορεί να μεταφέρει ένα πλοίο έχουν «συρρικνώσει» την υφήλιο. Η δυνατότητα μεταφοράς έχει αυξηθεί 1500% τον τελευταίο μισό αιώνα, έχοντας διπλασιαστεί μόνο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Allianz Global Corporate and Specialty.

Η άνοδος των κοντέινερσιπ έχει επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των καταναλωτικών αγαθών και έχει μειώσει τις τιμές. Αλλά έχει δημιουργήσει και αδυναμίες και το επεισόδιο με τη Διώρυγα του Σουέζ- της οδού από την οποία περνάει περίπου το 1/10 του παγκόσμιου εμπορίου- ήρθε να εντείνει τις πιέσεις που είχε ήδη πυροδοτήσει η πανδημία.

Εν μέσω lockdown οι πολίτες έχουν παραγγείλει τεράστιες ποσότητες αγαθών από τα εργοστάσια της Ασίας. Η εκρηκτική αύξηση σε αυτές έχει εξαντλήσει τα κοντέινερ στα λιμάνια της Κίνας. Και στα λιμάνια από το Λος Άντζελες έως το Σιάτλ το ξεφόρτωμα των πλοίων έχει επιβραδυνθεί καθώς λιμενεργάτες και οδηγοί φορτηγών έχουν πληγεί από την Covid-19. Οι καθυστερήσεις στο ξεφόρτωμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει καθυστερήσεις στις επόμενες παραγγελίες.

Copyright:
2021 The New York Times


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Ο χρήστης Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras έλαβε μια απάντηση
Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras atsipras– Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις της στην Υγεία και στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πλαίσιο μέτρων για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας: Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ρευστότητα στις επιχειρήσεις, μόνιμο πτωχευτικό πλαίσιο.
*****

Μιλάς εσύ για ρευστότητα στις επιχειρήσεις; Που πήγες το ΦΠΑ στο 24%; Που έκοψες το 1ο χρόνο να μην αποδίδει ΦΠΑ κάθε νέα επιχείρηση; Που πήγες το φόρο από 26 σε 29% κ τη προκαταβολή από 50 σε 100%; Άντε παραπέρα βρε α@@@@@@@!


Εικόνα


  • To 1ο παιδί του Γκριεζμάν γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. Το 2ο παιδί του γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 2019. Το 3ο παιδί του γεννήθηκε… σήμερα! Πως φαίνεται ο άνθρωπος που έχει πρόγραμμα.
Εικόνα

Χτες το μενού του καθημερινού σαμποτάζ είχε το παραμύθι ότι το rapid δεν μπορεί να είναι self test. Σήμερα δεν αποκλείεται να διαδώσουν ότι τα self test είναι ραδιενεργά.


Ποια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση €20 εκατ. για rapid test

Ιδρύθηκε 29/9/2020 και πέρα από 3 συμβάσεις που δεν ξεπερνούν τα €29.000, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς. Περισσότερα στο 

@insidestory_gr

insidestory.gr/article/covid1

Εικόνα


To παιδί ενός ομογενή απο το Καζακστάν με μία εταιρεία 7 μηνών παίρνει αναθέσεις για ραπιντ τέστ αξίας 20 εκ ευρώ .Ο πατερας, που αυτοχαρακτηρίζεται “το αφεντικό”,εχει δηλώσει “πτωχός “ενω οι αλλες εταιρείες είναι στην λίστα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.


Ο κ. Λουράντος διαμαρτύρεται γιατί τα self-tests είναι σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και θα κουραστεί να τα χωρίζει. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Πιερρακάκης συγχωνεύει 25 πιστοποιητικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα (1) για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.


  • Αν κάτι με ενόχλησε και με αηδίασε δεν είναι η συμπεριφορά του εμετικού πρωτόζωου σουλτάνου, αλλά η ανοχή του Ευρωπαίου Μισέλ, που καθόταν σαν ηλίθιος χάνος !
    Όχι, δεν είναι αυτή η Ευρώπη των αρχών και αξιών! Βολεμένοι, ανίκανοι γραφειοκράτες των Βρυξελλώ
Εικόνα

Πολυχρονεμένε μου σουλτάνε, ο Θεός να μου κόβει μέρες και να σας δίνει χρόνια… Ρεντικολο άντρας ρε μλκα
**

Εικόνα

****

Κλαίγονται όλοι οι ειδικοί, οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό για την Ουρσουλα που κάθισε στον καναπέ. Έπεσαν από τα σύννεφα γιατί ας πούμε μέχρι χτες ο Ερντογαν ήταν ο Ουλοφ Πάλμε και ξαφνικά άλλαξε. Οι τεμενάδες στον Ερντογαν πληρώνονται.
****

Ο Βαξεβάνης βλέπει «διαρροή απόρρητης έκθεσης στην Τουρκία» ενός κειμένου που είναι δημόσια αναρτημένο εδώ και 11 χρόνια στον επίσημο ιστότοπο του

@eliamepgr

. Αναπόφευκτα, κι άλλο Πούλιτζερ στη συλλογή. #αντιπολίτευση_λουναπαρκ

Εικόνα

Εικόνα


Εικόνα


  • Κινεζικός κομμουνισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού: Το Πεκίνο έχει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Beijing now has more billionaires than any city

The city has overtaken New York as it bounced back quickly from the pandemic, according to Forbes. bbc.com


Εχω παρακολουθήσει διαλέξεις του

@Pierrakakis

από τους πρώτους μήνες κιόλας που ανέλαβε το υπουργείο. Ο άνθρωπος είναι πολύ μπροστά, έξυπνος, δραστήριος, κοινωνικός, φιλικός, καμία σχέση με τη κλασική φιγούρα υπουργού. Δεν μπορούν να τον αγγίξουν γιατί δεν τον φτάνουν.


Η Τουρκία μετακινείται προς ένα άλλο πολιτικό κ πολιτιστικό πρότυπο. Απέναντι κ εναντίον της Δύσης. Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη. Οφείλει να προετοιμάζεται. Με έμφαση στο εσωτερικό μέτωπο. Και συνείδηση ιστορίας. Άλλως θα συναντηθεί με τ κίνδυνο της ”ήττας” στον μακρύ χρόνο.


Σ.Μ: Γιώργο, προφανώς είναι πιο εύκολο να συγχωνεύσεις 25 πιστοποιητικά σε ένα, από το να διαχωρίσεις συσκευασίες 25 τεμαχίων. Οι δύο Ελλάδες που λέγαμε.
Παράθεση Tweet

Ο κ. Λουράντος διαμαρτύρεται γιατί τα self-tests είναι σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και θα κουραστεί να τα χωρίζει. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Πιερρακάκης συγχωνεύει 25 πιστοποιητικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα (1) για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.


Οι αριστερές διάνοιες θα τα κατάφερναν περίφημα με την πατέντα του εμβολίου. Με τη συσκευασία ίσως δυσκολεύονταν όπως καλή ώρα μ αυτή των selftests… Ένα είναι σίγουρο. Ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα. Τέλος.