Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 3 Απριλίου 2020)

Προστατευτικά υλικά με νανοσωματίδια όπως σπρέι τα οποία μπορούν να αδρανοποιήσουν τον κορωνοϊό και εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο κατά του ιού ρίχνει στην αγορά τον επόμενο μήνα το ΑΠΘ.

Σαράντα ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών πριν διατεθούν τα νέα προϊόντα στα ράφια της αγοράς.

Αυτά θα μπορούν να ακινητοποιήσουν τον κορωνοϊό προσφέροντας μία εναλλακτική λύση και στην έλλειψη υλικών που παρατηρείται στην αγορά.

Η έλλειψη, εξάλλου, αναλώσιμων υλικών και βασικών μέσων προστασίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας έχει κινητοποιήσει ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες, που επιστρατεύουν την τεχνογνωσία τους στην μάχη κατά του ιού. «Έχουμε την τεχνογνωσία. Φτιάχνουμε νανοσωματίδια, όποτε, τώρα, τα προσαρμόζουμε έναντι της αντιμετώπισης του COVID-19

Στο πλαίσιο αυτό με τη βοήθεια του σπρέι θα μπορεί ο χρήστης μεταξύ άλλων να ψεκάσει μια επιφάνεια ή την στολή εργασίας που φορά (όπως ιατρικές ποδιές) οπότε ο ιός να μην προσκολλάται πάνω στα ρούχα ή πάνω στις μάσκες» δήλωσε στο ethnos.gr η Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Εκτός από τα νανοσωματίδια το εργαστήριο του ΑΠΘ αναμένεται να βγάλει στην αγορά και ειδικές μάσκες. Πρόκειται για εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο, Η μάσκα αποτελείται από δύο μέρη. Ένα εξωτερικό (λευκό) και ένα εσωτερικό (πράσινο). Στο εσωτερικό στέλεχος της μάσκας προσαρμόζεται φίλτρο τύπου N95 με ειδική επεξεργασία επίστρωσης νανοσωματιδίων. «Δεν αρκεί να κάνουμε μια τρισδιάστατη μάσκα. Η μάσκα θα πρέπει να έχει νανοφίλτρο για να μην περνάει ο κορονοϊός και μολύνει τον χρήστη» είπε στο ethnos,.gr η νανοϊατρός του ΑΠΘ.


 • ΒΗΜΑτοδότηςΟ Μητσοτάκης, οι 900 αναπνευστήρες και τα 500 κρεβάτια στη ΜΕΘ | tovima.gr

Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι σαφέστατα κοινός και αφορά τους πάντες. Η μάχη όμως που δίνεται καθημερινώς για την καταπολέμησή του είναι και αυτή κοινή; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) κατά την πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που διεξήχθη μεσούσης της μάχης για τον κορωνοϊό, σε μια άδεια Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, πέρα από πολιτικά συμπλέγματα, όπως είπε, αναρωτήθηκε: «μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό;». Και εξήγησε:

 • Ιδιώτες είναι αυτοί που χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών στις ΜΕΘ.
 • Ιδιώτες είναι αυτοί που έχουν προσφέρει 900 αναπνευστήρες, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, εκατομμύρια μάσκες, τόνους φαρμάκων.
 • Ο καθένας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του και ευχαρίστησε όλους τους φορείς και για τις πρωτοβουλίες τους.

***

Οταν… ψεκάζουν το Κοινοβούλιο

Ηταν η πρώτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων εν μέσω απειλής κορωνοϊού και το Κοινοβούλιο άλλαξε όψη, άλλαξε και συνήθειες, και έκανε τον αυστηρό κανονισμό πιο χαλαρό.

 • Πρώτα απ’ όλα, όσοι βουλευτές της ΝΔ προσήλθαν στη Βουλή για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό μόλις έγιναν αντιληπτοί, έλαβαν πάραυτα sms στα κινητά τους που τους καλούσαν να απομακρυνθούν, όχι μόνον από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Τους είπαν να πάνε και να μείνουν σπίτια τους και να παρακολουθήσουν τον Πρωθυπουργό από την… τηλεόραση!

Στην αίθουσα της Ολομέλειας θα έμεναν μόνον ο εισηγητής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μερικοί υπουργοί. Συνολικά μέσα στην αίθουσα, περιλαμβανομένων και των αρχηγών κομμάτων, ήταν μόνον 20 άτομα, με τον κ. Τασούλα να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση, λόγω κορωνοϊού, υποδειγματική.

 • Δεύτερον, με εντολή του Προέδρου Κώστα Τασούλα, κάθε φορά που ένας πολιτικός αρχηγός (περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού) χρησιμοποιούσε το βήμα της Βουλής, ερχόταν κάποιος και το… ψέκαζε με αντισηπτικό, ώστε ο επόμενος που θα το χρησιμοποιούσε να το έβρισκε… «ασφαλές», όπως το χαρακτήριζε ο κ. Τασούλας.
 • Ο Πρόεδρος της Βουλής όμως δεν φρόντιζε μόνον για την απολύμανση του βήματος της Βουλής, αλλά έπαιρνε και άλλα μέτρα (πρωτόγνωρα για τις κοινοβουλευτικές ομάδες).

***

Γιατί ζητήθηκε από τον Τσακαλώτο να… αραιώσει

Για παράδειγμα, μόλις εντόπισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάθεται κοντά στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, έκανε και στους δύο παρατήρηση. Τους είπε μάλιστα ότι υπάρχουν άδεια έδρανα στις θέσεις της ΝΔ και δεν είναι καθόλου ντροπή να πάνε να καθίσουν εκεί.

Κανείς δεν θα χαρακτήριζε τον κ. Καραθανασόπουλο νεοδημοκράτη επειδή θα καθόταν στα κενά έδρανα της ΝΔ ή τον κ. Τσακαλώτο. Και οι δύο βουλευτές πειθάρχησαν. Δηλαδή απομακρύνθηκε ο ένας από τον άλλον. Μειώθηκε και ο χρόνος ομιλίας των αρχηγών. Κάπου 20 λεπτά ο καθένας. Αλλοι το κράτησαν, άλλοι όμως όχι.

***

Η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι η είδηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός ότι η Βουλή των Ελλήνων έκανε δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Την ώρα που ανακοίνωνε αυτό το γεγονός ο Πρωθυπουργός, η κάμερα έκανε ζουμ στον Πρόεδρο της Βουλής που φάνηκε ικανοποιημένος. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η Βουλή, όπως ειπώθηκε στη Διάσκεψη Προέδρων, θα προχωρήσει στον εξοπλισμό και στην ανακατασκευή αυτών των ΜΕΘ. Θα τις παραδώσει δηλαδή στο Σύστημα Υγείας με το κλειδί στο χέρι.

***

Εξαλλος ο Τσίπρας, αλλά χωρίς διαγραφές

Εξαλλος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τη χυδαία ανάρτηση που έκανε ο Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής), κάνοντας σέλφι με τον Μανώλη Γλέζο στο ΝΙΜΙΤΣ, όπου νοσηλευόταν.

 • Ο πλέον στενός συνεργάτης τού πρώην Πρωθυπουργού με διαβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας είχε εξοργιστεί με την πράξη του Μπαλαούρα, όπως είχε εξοργιστεί και με τη δήλωση άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που είπε όταν θα επιστρέψουμε, θα σας συγυρίσουμε (δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά να μην πέσουμε στο επίπεδό του).

Και από το να είναι έξαλλος από θυμό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τι βγαίνει; Εκανε κάποια κίνηση; Κάποια διαγραφή ή κάποια παρατήρηση; Τίποτα απολύτως. Ούτε βεβαίως είναι δικαιολογία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ σπανίως διαγράφονται στελέχη του.

***

Η γκάφα ολκής Βελόπουλου

Η επιπολαιότητα, η αλαζονεία, το άγχος της ατάκας έκαναν τον Κυριάκο Βελόπουλο να υποπέσει σε σοβαρή λεκτική γκάφα (τεραστίων διαστάσεων). Και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή. Με το γνωστό του ύφος (που δεν σηκώνει αντιρρήσεις ή μύγα στο σπαθί του), πιάστηκε αυτή τη φορά αδιάβαστος και πέθανε τον Ζακ Ντελόρ. Οταν του υπέδειξαν το λάθος, είπε απλώς «να ζήσει εκατό χρόνια ο άνθρωπος».

***

Ευχαριστίες Χατζηνικολάου

Εξιτήριο από το Αττικόν Νοσοκομείο έλαβε, αφού ανάρρωσε πλήρως από τον ιό Covid-19, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου. Ευχαριστεί τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου οι οποίοι, όπως τονίζει, «εργαζόμενοι νυχθημερόν, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερβαίνουν εαυτούς για τη φροντίδα των ασθενών». Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εύχεται σε όσους έχουν πληγεί από τον αόρατο αυτό εχθρό ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

***

Το αβγό και το αρνί

Οι Κεφαλλονίτες λένε το περίφημο «από το αβγό στην όρνιθα κι από το αρνί στο βόδι». Την επτανησιακή αυτή ρήση μού τη θύμισε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με την οποία η κυβέρνηση συνέστησε «παρατηρητήριο» για την παρακολούθηση των αποθεμάτων κρεάτων και αβγών.

 • Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε η υποχρέωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αβγών στην ελληνική επικράτεια να υποβάλλουν ανά τρεις ημέρες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ενημέρωση για τα αποθέματά τους σε κρέας αιγοπροβάτων και αβγά.

Προφανώς η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει σχετική προετοιμασία και επαρκείς προμήθειες εν όψει του Πάσχα. Διότι μπορεί να μην πάμε στην Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και αρνί θα φάμε και αβγά θα τσουγκρίσουμε. Το πρώτο το αντέχουμε (να μην εκκλησιαστούμε), το δεύτερο όχι. Και επειδή τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης είναι κοντά στον λαό, προνοούν για να μην υπάρξουν παρατράγουδα…

ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΘΑ ΠΟΥΝ!! 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δεν προτίθεται να εγκρίνει τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

 • «Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα λύσεις», αναφέρεται σε προπαρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη, όπως γράφει το περιοδικό Spiegel στη νέα του έκδοση.

Αυτό δεν σημαίνει ευρωομόλογα, αφού θα χρειάζονταν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους με όλες τις νομικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται. «Τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) προσφέρονται για την παρούσα κρίση», συνεχίζει το έγγραφο. Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Ο ΕΜΣ δεν χρειάζεται νέα εργαλεία».

 • «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ΕΜΣ, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση», αναφέρει επίσης το «Spiegel», επικαλούμενο άλλες, δικές του πληροφορίες.
 • «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια. Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ΕΜΣ. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ΕΜΣ και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ». ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευμα με θετικές αναφορές για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικού προορισμού φιλοξενεί σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Ο συντάκτης του άρθρου ενημερώνει ότι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτεί όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού θα είναι η Ελλάδα και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και που μπορεί κανείς να πάει από τη Βρετανία σε λίγες μόνο ώρες με το αεροπλάνο.

Επίσης αναπολεί την παρθένα ζωή των νησιών, το απλό φαγητό και τη διαμονή, τις ήσυχες παραλίες, τις βόλτες στη φύση, την ορεινή ενδοχώρα και την απόλυτη απομάκρυνση από τα άγχη της σύγχρονης ζωής. «Εάν κάτι έχω μάθει από τα ταξίδιά μου εδώ και 35 χρόνια είναι μία χώρα προσφέρει τόσες πολλές επιλογές και αυτή είναι η Ελλάδα», τονίζει ο δημοσιογράφος. Όπως αναφέρει, έχει επισκεφθεί οκτώ νησιά της Ελλάδας (Σκιάθο, Παξούς, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σκόπελο, Μύκονο και Τήνο) κι έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Κορωνοϊός: : «Νοσοκομείο» το πλοίο Ελ. Βενιζέλος – Τι θα γίνει με τους θετικούς στον ιό

 • Μετά τα 119 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ των 383 επιβαινόντων του πλοίου, αποφασίσθηκε να «δέσει» σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά
Κορωνοϊός: : «Νοσοκομείο» το πλοίο Ελ. Βενιζέλος – Τι θα γίνει με τους θετικούς στον ιό | tovima.gr

Μετά τα 119 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ των 383 επιβαινόντων του πλοίου, αποφασίσθηκε να «δέσει» σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε όλους του επιβαίνοντες του πλοίου έχει ήδη πραγματοποιηθεί ιατρικός έλεγχος και σύμφωνα με το Παστέρ τα 119 ήταν θετικά, τα 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα που θα επανελεγχθούν τις επόμενες ώρες.

Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί κατά την εξέταση για COVID-19, θα επαναπατριστούν, αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά στις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στην COVID – 19, θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών.

Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στη 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.

Το πλοίο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Οσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Δειγματοληψίες

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κοροναϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

 • Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο
 • Ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.

«Εχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Ο έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.


Κοροναϊός : Κλείσιμο διοδίων, χρονικό όριο μετακινήσεων και πλαφόν στα sms

 • Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός, ζητά την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί και προσανατολίζεται στη λήψη νέας δέσμης μέτρων.

Κοροναϊός : Κλείσιμο διοδίων, χρονικό όριο μετακινήσεων και πλαφόν στα sms | tanea.gr

 • Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της μάχης κατά του κοροναϊού, εισέρχεται η Ελλάδα ενόψει και του Πάσχα, την ώρα που μετράμε 53 νεκρούς και 1.544 κρούσματα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός, ζητά την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί και προσανατολίζεται στη λήψη νέας δέσμης μέτρων.

 • Η χώρα μας  βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος  επεκτείνεται μεν αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται, ωστόσο η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας και των ΗΠΑ, επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό και βλέποντας -παρότι οι περισσότεροι πολίτες είναι πιο προσεκτικοί- ότι κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα, προ των πυλών βρίσκεται νέα δέσμη μέτρων, ύστερα και από τις συστάσεις και εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.

 • Δεύτερο κύμα με 10 νέα μέτρα

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, όπως το ζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έρχεται νέο κύμα μέτρων που περιλαμβάνουν:

 1. Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία
 2. Νέο όριο συναθροίσεων (κάτω των 10 ατόμων)
 3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων
 4. Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους
 5. Πλαφόν εώς 2 sms ημερησίως
 6. Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων
 7. Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων
 8. Κλείσιμο των διοδίων
 9. Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας
 10. Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων
 • Μητσοτάκης : Απαιτείται πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε σενάρια καταστροφής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφαση για νέα μέτρα έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».

 • Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας

«Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας για τη διασπορά του νέου κοροναϊού, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος.


Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ο πατριωτισμός δεν είναι υποχρεωτικός

Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι για όλους τους ανθρώπους ο ίδιος. Ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουν, όμως, ποικίλλει ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου. Η Ινδία, π.χ., έκανε μεμιάς το άλμα από την προστασία με διυλισμένα ούρα τοπικών (ιερών) αγελάδων και αγνό σαπούνι από αγελαδινή κοπριά στον εξευτελισμό της σωματικής τιμωρίας. Τα βαθιά καθίσματα είναι η ποινή που επιβάλλει η αστυνομία της Ινδίας σε όσους παραβαίνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος παραβατών, τους ραβδίζουν αλύπητα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Οσο το ζω, μέρα με τη μέρα, και όσο το σκέπτομαι, τόσο περισσότερο αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε μοιάζει με «ολοκληρωτικό πόλεμο», κατά την τεχνική ορολογία που εισήγαγαν (ποιοι άλλοι;) οι Γερμανοί και, συγκεκριμένα, ο Λούντεντορφ. Μοιάζει, δηλαδή, με πόλεμο στον οποίο στρατεύεται ολόκληρη η κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας σταδιακά και βάσει σχεδίου τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες με τους σκοπούς του διεξαγόμενου πολέμου. Αν μάλιστα επαληθευθούν τα δυσμενέστερα σενάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θέλει τα θύματα να κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 εκατομμυρίων παγκοσμίως, τότε ίσως να ξεπεράσει σε ανθρώπινες απώλειες και αυτόν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια τέτοια ζοφερή διαπίστωση δεν είναι εύκολο για τον καθένα μας να τη δεχθεί και να τη χωνέψει, πόσο μάλλον όταν ο εχθρός είναι αόρατος και η ανθρώπινη βλακεία αβυσσαλέα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι, σε κυβερνητικό επίπεδο τουλάχιστον, αργά ή γρήγορα όλοι το συνειδητοποιούν και προσαρμόζονται στις ανάγκες της περίστασης. Ακόμη και ο Τραμπ αναγκάστηκε τελικά να συμμορφωθεί με τις επιταγές των ειδικών, ενώ από τις μεγάλες χώρες, μόνον η Βραζιλία του Μπολσονάρο εξακολουθεί να αγνοεί τον κίνδυνο, μολονότι στις φαβέλες την τήρηση των μέτρων έχει αναλάβει το οργανωμένο έγκλημα.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο καθένας που συνειδητοποιεί την πραγματικότητα και τους κινδύνους της στρατεύεται με τον τρόπο του, έστω και συμβολικά, για να δείξει στους άλλους ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια. Αυτό είναι το νόημα των διαφόρων χρηματικών δωρεών, που μπορεί μεν να είναι ασήμαντες συγκριτικά με το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος, αλλά δηλώνουν τη διάθεση της συμβολής. Αυτό είναι το νόημα, φέρ’ ειπείν, της προσφοράς 50.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή ακόμη και των 10.000 ευρώ που προορίζονταν για εκδηλώσεις και τα οποία ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ) κατέθεσε στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Καμία από αυτές τις χειρονομίες δεν αρκεί από μόνη της, όλες μαζί όμως στέλνουν το μήνυμα μιας κοινωνίας που κινητοποιείται προς τον κοινό σκοπό.απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, για τη συμμετοχή στον κοινό αγώνα

Μπορεί να διαφωνείς με πολλά και διάφορα, να έχεις τις αντιρρήσεις σου και να επιδιώκεις αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να καταλαβαίνεις ότι η διατήρηση του κοινωνικού συστήματος, δηλαδή της κοινωνικής ομαλότητας, προέχει και προηγείται οιασδήποτε άλλης επιδίωξης. Ετσι γίνεται πάντα στον πόλεμο. Και μην αμφιβάλλετε ότι πρόκειται για πόλεμο, αφού ακόμη και αυτοί οι Γερμανοί σπάζουν το ιστορικό ταμπού και συγκρίνουν τις σημερινές προκλήσεις με εκείνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεται έτσι ο καθένας· δεν επιβάλλεται διά νόμου ο πατριωτισμός ούτε και η λογική. Για ορισμένους, η πανδημία μπορεί να φαντάζει σαν ευκαιρία για τη μεγάλη κοινωνική ανατροπή, επειδή δεν τους απασχολεί η πραγματική κοινωνία, με τους πραγματικούς ανθρώπους που την απαρτίζουν και έχουν ο καθένας τους αυτή τη μία και μοναδική ζωή για να ζήσουν. Εκείνους τους απασχολεί ο άνθρωπος ως αφηρημένη έννοια, μέσα στο πλαίσιο της ιδανικής κοινωνίας κατά τις προδιαγραφές της πίστης τους, ιδεολογικής ή θρησκευτικής – μικρή η διαφορά ανάμεσα στα δύο.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η Λιάνα (Γαρυφαλλιά) Κανέλλη, που επανήλθε χθες για να απαντήσει στους επικριτές της: «Δεν χρηματοδοτώ», γράφει, «με ψευδοφιλανθρωπία την πολιτική που σώζει τις μάζες, για να τις χειραγωγήσει μια και καλή και χωρίς αντίσταση. Δεν πλειοδοτώ στο μυαλομάζωμα, το μισθομάζωμα κι άλλα τέτοια τερτίπια, δίνοντας το καλό παράδειγμα της υποταγής στη συγκυρία».

Με γεια της και χαρά της, αφού έτσι το θέλει. Ούτως ή άλλως, ο μισθός της δεν κινδυνεύει, διότι οι βουλευτές του ΚΚΕ στην πραγματικότητα διορίζονται, δεν εκλέγονται. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι η προσβλητική και επιθετική στάση της θα εκτιμηθεί από το ευρύτερο κοινό, ίσως ούτε από τους ομοϊδεάτες της, διότι το μόνο που πέτυχε ήταν να κερδίσει ξανά τη θέση του αντιπαθέστερου προσώπου της Αριστεράς, εκτοπίζοντας τον Πολάκη, οποίος τον τελευταίο καιρό πελαγοδρομεί.

Πάντως, ανάμεσα στα άλλα η βουλευτίνα του ΚΚΕ αφήνει κάτι υπαινιγμούς για μάσκες και αντισηπτικά, τα οποία προσφέρει, αλλά από σεμνότητα δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες. Οπότε, όσοι μένετε εκεί στην Κηφισιά και συνηθίζετε να βγαίνετε μια βόλτα το βράδυ, όταν δεν έχει κόσμο, αν δείτε έναν μπόγο να κινείται ύποπτα μέσα στο σκοτάδι, μην τρομάξετε. Είναι η κ. Κανέλλη που αφήνει μάσκες και αντισηπτικά έξω από τα σπίτια των φτωχών… Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


gkat_13_0204_page_1_image_0003