Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020)

«Η Ε.Ε χρειάζεται να εισάγει συγκεκριμένους μηχανισμούς στήριξης για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή και ασφαλή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης» ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος χθες στη συζήτηση
με τον M. Sefcovic.
****
Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  • Είμαστε σοβαροί; Κοτζάμ επιγραφή για ένα παρτέρι με πανσέδες;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ

Η  καινοτομία την οποία εισάγει το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις είναι ότι, με τη θέσπιση του κατά τον νόμο «οργανωτή» της συνάθροισης, ανατίθεται, επιτέλους, η ευθύνη για τυχόν καταστροφές και βανδαλισμούς σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο. Παύει, δηλαδή, το καθεστώς της καθιερωμένης και, υποτίθεται, δημοκρατικής ανευθυνότητας για τις καταστροφές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία, που επί χρόνια αποτελούσε στοιχείο της περιλάλητης ελληνικής «ιδιαιτερότητας», όπως ονομάζουμε τη γραφικότητα όταν μας αφορά προσωπικά. Καινοτομία για εμάς, διότι στις πολιτισμένες χώρες του εξωτερικού κάτι τέτοιο ήταν απλώς ανήκουστο.

Πολύ φυσικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί με τη ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που εισάγει το νομοσχέδιο. Το αντίθετο θα ήταν το αφύσικο, αφού ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στις ταραχές από το 2008 μέχρι το 2015 ήταν αυτός του οργανωτή, η δε προστασία με την οποία περιέβαλλε τους αναρχικούς, κατά το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από αυτούς, περιβόητη. Αναμενόμενο, λοιπόν, οι Σκουρλέτης και Κατρούγκαλος να δηλώνουν προκλητικά ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοσθεί από αυτούς. Η ασυδοσία είναι το φυσικό περιβάλλον τους.

Ολα αυτά τα καταλαβαίνω, παρότι δεν συμπάσχω καθόλου με την πλευρά που τα εκφράζει. Εκεί που όμως μένω άναυδος να απορώ με την εξωπραγματική αισιοδοξία του είναι όταν ακούω τον Γεώργιο Κατρούγκαλο (που άφησε ξανά τις μπούκλες του να μεγαλώσουν και μαζί τους τη γοητεία του) να δηλώνει ότι «η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον νόμο». Αξιοθαύμαστο, ομολογουμένως, ότι ο Κατρούγκαλος μπορεί να φαντάζεται την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Δεν είναι;

Κοιτούσα την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, τα ευρήματα της οποίας είναι συντριπτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: το 56% κρίνει ότι η χώρα προχωρεί στη σωστή κατεύθυνση, θετικά κρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το έργο της κυβέρνησης στον πρώτο χρόνο της το 65% και το 62% των ερωτηθέντων. Στη δε καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος υπερτερεί του Αλέξη με 51,5% έναντι 19,2%.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η καταγραφή της κοινής γνώμης ως προς το σκάνδαλο της λεγόμενης δρακογενιάς ή, σωστότερα, της βλακογενιάς. (Διότι, αν έχεις γεννηθεί μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά έχεις τη νοοτροπία του ηττημένου μπολσεβίκου, δράκος δεν είσαι…) Το 60% πιστεύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αξιοποίησε το σκάνδαλο Novartis για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους· το 58% θεωρεί ότι υπήρχε παραδικαστικό, παρακρατικό κύκλωμα· το 57% κρίνει ότι ο Τσίπρας έχει την προσωπική πολιτική ευθύνη· και το 76% θεωρεί ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους με την απονομή αστικών, ποινικών ή πολιτικών ευθυνών.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακώνεται σε ένα ψεύδος που απευθύνεται μόνο σε αυτούς τους ίδιους. Καταγγέλλουν αφ’ υψηλού τον βούρκο και τη δυσωδία, όταν τα περιττώματα είναι τα δικά τους. Οι καταγγελίες κατά του Νίκου Παππά είναι «δυσφημιστική εκστρατεία» και «δολοφονία χαρακτήρα», ενώ οι καταγγέλλοντες είναι «μαφία». Εν ολίγοις, όλα αυτά προφανώς δεν έχουν σκοπό να πείσουν τους τρίτους, αλλά να συσπειρώσουν τη φυλλορροούσα βάση τους. Στην πραγματικότητα, πάντως, υποχωρούν κάνοντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν, για να σκεπάσουν τον πανικό τους. Είναι η κλασική συμπεριφορά απατεώνα, όταν αντιμετωπίζει μια κατηγορία που είναι αληθινή: εξεγείρεται κατά του κατηγόρου του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, λόγω των μειωμένων προσόδων από τον τουρισμό· δεν θα είναι όμως «Winter of Discontent», όπως στη Βρετανία το 1978-79. Επιπλέον, στο σενάριο της ταινίας υπάρχει και το ιππικό, που αργά ή γρήγορα έρχεται, δηλαδή οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Θέλω να πω με όλα αυτά ότι πρέπει να πιστεύει κάποιος στα θαύματα, με την κλασική έννοια που έχει ο όρος στα παραμύθια και στις θρησκείες, ώστε να μπορεί να μιλήσει από τώρα, με τις παρούσες συνθήκες κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, για την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτός ο άνθρωπος υπάρχει και είναι ο Κατρούγκαλος, ο οποίος δηλώνει κομμουνιστής, δηλαδή πιστεύει στα θαύματα. Του αρμόζει μια ωραία φράση που βρήκα στον Θουκυδίδη, ξαναδιαβάζοντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Είναι από τον διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους και την αποδίδει στους τελευταίους: «Μακαρίσαντες υμών το απειρόκακον ου ζηλούμεν το άφρον». Ομοίως και εγώ θαυμάζω την αφέλειά του, αλλ’ όχι την ανοησία του.

Πού χάθηκε;

Κάποτε ήταν πρώτη μούρη στα περισσότερα κανάλια. Ηταν ο αγαπημένος τους, καθώς ήταν σχεδόν ο μόνος και πάντα πρόθυμος να μιλήσει από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ηταν και ιδιαιτέρως φιλικός. Μετά την πρώτη συνέντευξη, θυμάμαι, περνούσε κατευθείαν στον ενικό, προσφωνούσε τους δημοσιογράφους με το μικρό τους όνομα κι εκείνοι κολακεύονταν.

Ο Δημήτρης Καμμένος, υφυπουργός των δύο ημερών, προεδρικός εξάδελφος, βουλευτής των ΑΝΕΛ αρχικά και μετέπειτα ανεξάρτητος, είχε μόνιμο στασίδι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τα λάτρευε και τον λάτρευαν.

Τώρα πού εξαφανίστηκε, όταν μάλιστα κατηγορείται –και τον κατονομάζει ευθέως ο εξάδελφος πρόεδρος– για σχέσεις με κυκλώματα της νύχτας; Πώς δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει, όταν αποκαλύπτεται η εμπλοκή του σε τέτοιες απεχθείς καταστάσεις; Περίεργο… 

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.


Η καλύτερη ομιλία της Φώφης. Έκανε τον Αλέξη με τα κρεμμυδάκια.

«Οκτώ από τις ντροπές του κ. Τσίπρα» – Απάντηση στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα στη Βουλή
https://twitter.com/i/status/1281215610660274180

bit.ly/2ZaOJ5R #κinima_allagis #nea_allagi #Βουλη

*****
Ποια είναι η Ραλλία να μιλάει για την Μαρφίν; Σηκώθηκες μια μέρα, είπες “κάντε με βουλευτίνα”, και εμείς επειδή δεν χαλάμε χατίρια, σε κάναμε, έτσι απλά. Μπράβο Έλληνες. Η Αγγελική σήμερα θα ήταν 42, το παιδί της 10 ετών. Ντρέπομαι.

Εικόνα

Εικόνα


Τεστ του πόσο αριστερός είσαι!!!! Τι βλέπεις πρώτα στην φωτογραφία; Αν βλέπεις πρώτα το πανό, τότε είσαι 100% σταλινικός.

  • Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

Εδώ βλέπουμε ειρηνικό φοιτητή να μεταφέρει το άγιο φως…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, κοντά ρούχα και υπαίθριες δραστηριότητες
  • Θες να κοινοποιήσεις, δηλαδή να διαδηλώσεις τις απόψεις σου; Έχεις χιλιάδες τρόπους. Μέσω διαδικτύου θα φτάσουν σε εκατομμύρια μάτια χωρίς να κάνεις ούτε ένα βήμα. Γιατί δεν το προτιμάς; Διότι ο σκοπός σου είναι να κάνεις επίδειξη επαναστατικού τσαμπουκά.
Διαδηλώνω κατά των διαδηλώσεων- Αν ρωτήσεις έναν Νεοέλληνα τι είναι “διαδήλωση”, θα σου πει “το να περπατάνε κάποιοι στον δρόμο φωνάζοντας συνθήματα”. Λάθος. Διαδήλωση είναι μια δήλωση που δημοσιοποιείται. Επειδή όμως κάποτε δεν…


*****
Η Φώφη Γεννηματά δεν προχώρησε τελικά στην διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ των κυρίων Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη παρά τις σχετικές εισηγήσεις που δέχτηκε, έστειλε όμως ύστατο μήνυμα: Τελευταία φορά!
  • Συγκεκριμένα η κυρία Γεννηματά, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την διαφοροποίηση των κυρίων Παπανδρέου και Καστανίδη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις, υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως η στάση των δύο βουλευτών θόλωσαν το στίγμα του κόμματος και “έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο”.

Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας. Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δείτε ολόκληρη την δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά:

  • «Η συγκυρία είναι κρίσιμη για τη χώρα και την παράταξη. Οι πολίτες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο. Για τη ζωή, για την υγεία, για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους. Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την ανασφάλεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά το θεσμικό της ρόλο. Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται με τις αποκαλύψεις. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά Κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική.

  • Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουμε, να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά και να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Με μαχητική αντιπολίτευση αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, δημιουργική. Με την αυτόνομη πορεία που είναι απόφαση Συνεδρίου μας. Στρατηγική που έχει προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ουσία. Ξέρω ότι αυτή η αυτόνομη πορεία ενοχλεί.

Τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο.

  • Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον. Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας.

Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Τα όργανα λειτουργούν δημοκρατικά μόνο μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας».

*****
«Μεγάλος Περίπατος»: Σε Εμπορικό Τρίγωνο και Πλάκα οι επόμενες παρεμβάσεις kathimerini.gr/1086954 #καθημερινη #kathimerini
«Μεγάλος Περίπατος»: Σε Εμπορικό Τρίγωνο και Πλάκα οι επόμενες παρεμβάσεις | Kathimerini- Από την Κυριακή 26 Ιουλίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και την Πλάκα, φέρνοντας σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων «ισορροπία» στις μετακινήσεις και τη λειτουργία…

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Είναι τρομερό το πόσο έντονα προσπαθούν οι Ζαίοι να ανεβάσουν την ένταση μέσα στη #Βουλή. Φωνάζουν για παραιτήσεις, προβοκάτσιες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν έχουν να πουλήσουν άλλη επανάσταση στο πόπολο. Παιδιά, κότερα, μάσες και Τσε δεν πάνε μαζί. Έχετε λήξει.

  • Η πραγματική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο Τσιπρας του συντονιστικού-απάτη στο Ματι, ο Παππας με τα “μαγαζια” και τα outsourcing, οι Πολακοβαξεβάνηδες και οι τυποι που προσπαθουν να καψουν αστυνομικους στις πορειες. Δήλαδή ο απόλυτος πατος της χώρας. Τα υπόλοιπα ειναι φτιασίδια.
Δεν έχετε καμία επαφή με την κοινωνία και κυρίως με τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο που καλοβλέπετε. Ήσασταν, είστε και θα είστε κόμμα του περιθωρίου, που ξαφνικά λόγω έκτακτων συνθηκών απέκτησε δύναμη. Το DNA σας όμως δεν αλλάζει. Εχτές η Φώφη σας τακτοποίησε δεόντως.
Παράθεση Tweet