Το βραδυνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου ( Δευτέρα του Πάσχα, 20 – 4 – 2020)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗ


Κοροναϊός – Σωτήρης Τσιόδρας: Ο κοροναϊός δεν προσβάλει παιδιά-«Χτυπάει» περισσότερο τους άνδρες
Κοροναϊός-Σωτήρης Τσιόδρας: Ο κοροναϊός δεν προσβάλει παιδιά-«Χτυπάει» περισσότερο τους άνδρες – Έρευνα η οποία επιβεβαιώνει ότι ο κοροναϊός δεν προσβάλει τα παιδιά ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας…
***
Η εξήγηση είναι ότι ο Μητσοτάκης έκανε το καθήκον του ενώ ο Τσίπρας έκανε το κορόιδο. Απλώς.
Παράθεση Tweet: Φανταστείτε τώρα να είχαν πεθάνει 110 άνθρωποι και στην θέση του Μητσοτάκη να έβγαζε τέτοια χαμογελαστή και ανέμελη φωτογραφία ο Τσίπρας…

Εικόνα

 • Crude plunges to $10 a barrel bloom.bg/3aq2XC6
Εικόνα
 • Όσο εμείς καθόμαστε στα γραφεία και στα σπίτια μας, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ παίζουν μουσική στο προαύλιο του Ευαγγελισμού.
 • Με μεγάφωνα για να ακούνε οι ασθενείς. Και στα μπαλκόνια οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Μπράβο!
Εικόνα
****
****
Του σηκώθηκε του server,τα πήρε και σας πέταξε μόνος του!
Δεν αντέχουν άλλες ιστορίες συνομωσίας ούτε οι server!
Παράθεση Tweet

Ο server που σηκώνει τα Euroleaks καθώς και τις ιστοσελίδες DiEM25, MeRA25 (+ την προσωπική μου) έπεσαν θύματα επίθεσης. Όσο ενοχλούμε δυνάμεις σκοτεινές, τόσο που να κάνουν τέτοια, είμαστε ευτυχείς. Σύντομα οι σελίδες μας θα ανεβούν ξανά.


****

https://twitter.com/i/status/1252263773114642432

Μαρινα Φλοισβου, 1.5 μιλι απο το Λιμανι του Πειραια ! Δεν ειναι θαυμα της Αναστασης..Ειναι το θαυμα της φυσης που επιστρεφει

Δελφίνι

Ας αφησουμε το περιβαλλον μας κ μετα τον Covid 19 οσο μπορουμε πιο πολυ στην ησυχια του


Εικόνα

 • Το ήθος και το μέτρο Τσιόδρα

Η υγειονομική κρίση δεν αφήνει καμία ζώνη ανεπηρέαστη. Δοκιμάζει την κοινωνία, κλονίζει την οικονομία, των ισχυρών επιχειρηματικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων, και μαζί επιδρά καταλυτικά στην πολιτική σκηνή μέσω κυρίως των νέων προτύπων διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνίας που ανέδειξε

ΒΗΜΑτοδότης

Η υγειονομική κρίση δεν αφήνει καμία ζώνη ανεπηρέαστη. Δοκιμάζει την κοινωνία, κλονίζει την οικονομία, των ισχυρών επιχειρηματικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων, και μαζί επιδρά καταλυτικά στην πολιτική σκηνή μέσω κυρίως των νέων προτύπων διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνίας που ανέδειξε. Ιδιαιτέρως ο κύκλος της πολιτικής και εν γένει της δημόσιας ζωής διακατέχεται εμφανώς πια από αγωνία δημοσιότητας, καθώς αντιλαμβάνεται έστω διαισθητικά τις επικρατούσες τάσεις υποχώρησης των παλαιών προτύπων και ανάδειξης νέων, πιο απαιτητικών και σε κάθε περίπτωση πολύ διαφορετικών από τα επικρατήσαντα τις προηγούμενες δεκαετίες.

 • Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις αντιδράσεις πολιτικών δυνάμεων και προσώπων γνωρίζουν καλά πόσο έχει επιδράσει στη δημόσια σφαίρα το «σχήμα Τσιόδρα» και ιδιαιτέρως ο τρόπος και η μέθοδος διαχείρισης της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης από τον ευρύ κύκλο γιατρών και επιστημόνων που εκλήθησαν να άρουν τον σταυρό του μαρτυρίου, ξεπερνώντας φόβους, αναστολές και κινδύνους πραγματικούς, ορατούς διά γυμνού οφθαλμού.

Κοινή είναι η πεποίθηση στους πολιτικούς κύκλους ότι η παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ανέβασε τον πήχη άσκησης δημόσιων πολιτικών.

Ο ίδιος συγκεντρώνει ιδιότητες ξεχωριστές. Γνωρίζει βαθιά το αντικείμενό του, είναι συνδεδεμένος με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά παρά ταύτα μένει σεμνός, ταπεινός και μειλίχιος, δεν οργίζεται ,δεν κομπορρημονεί, αντιθέτως είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση, να εξηγήσει απλά και πειστικά στον καθένα τι πραγματικά συμβαίνει και τι απαιτείται να πράξει προκειμένου να προστατευθεί.

 • Επιπλέον κατέπληξε με τις ευαισθησίες του, με τον τρόπο που αντιμετώπισε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από τους υπερήλικες και τους Ρομά, μέχρι τους άστεγους και τους περιθωριοποιημένους χρήστες ναρκωτικών, χωρίς να προσβάλλει και να ταπεινώνει, παρά να στέκεται δίπλα τους ξεπερνώντας τις συνήθεις προκαταλήψεις.
 • Το ενδιαφέρον δε είναι πως και οι λοιποί συνάδελφοί του που διευθύνουν μεγάλες δημόσιες μονάδες υγείας, από τον κ. Γώγο και τον κ. Σύψα μέχρι τις κυρίες Κοτανίδου και Κουτσούκου, διακρίνονται από αντίστοιχα προσόντα και ικανότητες.

*****

Από αυτούς και πολλούς άλλους άγνωστους στο ευρύ κοινό μαχόμενους γιατρούς και επιστήμονες ξεπήδησε το άλλο ήθος και βεβαίως το νέο μέτρο που ανεβάζει τον πήχη για το πλήθος των δημοσίων προσώπων. Η πίεση λοιπόν του νέου προτύπου είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Οι περισσότεροι της πολιτικής αντιλαμβανόμενοι τα ελλείμματά τους άγχονται πραγματικά, διακατέχονται από αγωνία δημοσιότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιδρούν και σωστά.

 • Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να πολυλογούν ακατάπαυστα εκτιθέμενοι ακόμη περισσότερο. Οπως και να έχει, τούτη η κρίση αλλάζει και το πολιτικό παιχνίδι. Η εποχή των εύκολων, ακατέργαστων, λαϊκιστικών και συνωμοσιολογικών λόγων τελειώνει από αυτό το κύμα γνώσης, ορθολογισμού και ευαισθησίας που επικράτησε σε τούτες τις δύσκολες μέρες του κορωνοϊού.

********

Αγωνία δημοσιότητας

 • Ηδη καταγράφονται άγονοι αγώνες δημοσιότητας και επικοινωνίας από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που προβαίνουν σε ανακοινώσεις μεγαλεπήβολων σχεδίων μη αναλογιζόμενοι ότι τα πάντα είναι επισφαλή σε τούτη την περίοδο της πανδημίας και της παρεπόμενης οικονομικής κρίσης.

Αντιστοίχως επηρεάζονται βεβαίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με πρώτο βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέδωσε την υποχώρησή του στον συνήθως ενοχοποιούμενο κύκλο των μέσων ενημέρωσης.

 • Οι εχθροπαθείς του κόμματος αρχικώς επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του, αλλά όταν διαπίστωσαν την αστοχία τους επέστρεψαν στον προσφιλή από την προηγούμενη οικονομική κρίση εχθρό τους. Και τώρα τους φταίνε τα μέσα ενημέρωσης, και πάλι εκείνα ευθύνονται για την αδυναμία ολοκληρωμένης παρέμβασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρέχουσα κρίση.

Μέχρι και σχετικό τηλεοπτικό σποτ κατασκεύασαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση επιρροής και παρέμβασης. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επιστρατεύτηκε προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση επικοινωνίας που αντιμετωπίζει το κόμμα του.

 • Σε συνέντευξή του σε περιθωριακό τηλεοπτικό σταθμό προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση στη ζώνη της οικονομίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως τις πρόνοιες που είχε αναλάβει η κυβέρνησή του για τη δημιουργία υψηλών ταμειακών αποθεμάτων, ικανών να αντιμετωπίσουν έκτακτες και εξωγενείς κρίσεις σαν και αυτή που ζούμε.

Η αλήθεια είναι ότι όντως η «προίκα» ΣΥΡΙΖΑ, το περιβόητο «μαξιλάρι» των 15,5 δισ. ευρώ, δίδει περισσότερες δυνατότητες διευκολύνοντας την τρέχουσα νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Ωστόσο ας μην ξεχνούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η δημιουργία του ήταν προϊόν της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο διαχείρισης της προηγούμενης κρίσης και επίσης ότι επικρίθηκε εντόνως από τις εχθροπαθείς δυνάμεις που συνεχίζουν να επιδρούν στον κύκλο του κ. Τσίπρα.

*********

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Και μια και το έφερε η συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δοκιμάζονται πραγματικά σε τούτες τις συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης και εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών. Η όλη κατάσταση έχει δυσχεράνει το έργο τους και μαζί έχει επηρεάσει αρνητικά τα έσοδά τους, είτε αυτά προέρχονται από την κυκλοφορία είτε από τη διαφήμιση.

 • Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα media shops μεταθέτουν τις υποχρεώσεις τους στο μέλλον. Παρά ταύτα συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της κρίσης, ενημερώνουν συστηματικά και αναλυτικά τους πολίτες, μεταφέρουν τα σήματα και μηνύματα των γιατρών και της επιστημονικής κοινότητας, δεν φείδονται κόπων και θυσιών προκειμένου να υπηρετήσουν το κρίσιμο για τις περιστάσεις αγαθό της ενημέρωσης.
 • Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καιρός για εχθροπάθειες και εύκολες κατηγορίες. Αντιθέτως επιβάλλεται να συμβάλουν όλες οι δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, στη διάσωση και ανόρθωση των μέσων ενημέρωσης. Ο ρόλος τους είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, σημαντικός στην αποτελεσματική διαχείριση και τούτης της κρίσης.

*********

Ξεχάστε τις εκλογές

Ορισμένοι επιμένουν ακόμη και σε τούτες τις συνθήκες να εγείρουν ζήτημα πρόωρων εκλογών. Πιάστηκαν από την αναφορά του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του για την ανάγκη λογοδοσίας, η οποία δεν αναιρείται εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών παρά αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας, την οποία ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει επ’ ουδενί.

 • Κάποιοι λοιπόν εκτίμησαν εσφαλμένα ότι η συγκεκριμένη δήλωση συνιστά προάγγελο εκλογών το προσεχές φθινόπωρο. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα το «τερμάτισε», λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δύναται και ετοιμάζεται να δραπετεύσει. Ωστόσο μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο πρόωρων εκλογών.

Γιατί απλούστατα, όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν υπάρχει επιχείρημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και, το κυριότερο, επειδή δεν γνωρίζουμε αν η χώρα θα είναι σε θέση να διενεργήσει εκλογές σε συνθήκες περιοριστικών μέτρων και σε περιβάλλον κινδύνων μετάδοσης και διασποράς της πανδημίας. Ακόμη και αν αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τον προσεχή Μάιο τα περιοριστικά μέτρα, τίποτε δεν αναιρεί τον κίνδυνο επανάκαμψης της νόσου στους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

 • Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, το πιθανότερο είναι να υποδεχθούμε νέο κύμα της πανδημίας τον Οκτώβριο, αν επικρατήσει ο κύκλος εποχικότητας που συνήθως συνοδεύει τους κορωνοϊούς. Και για αυτούς τους λόγους λοιπόν ξεχάστε τις εκλογές. Αλλα προέχουν και άλλα βασανίζουν τον Πρωθυπουργό σε τούτες τις αγωνιώδεις πασχαλινές μέρες.

Τρία πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος των διαβουλεύσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Το πρώτο είναι η Ελένη Σουρανή. Η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος που φοβόταν τη σκληρή δουλειά και αυτό αποδείχθηκε ξανά. Εχοντας επιπλέον το καπέλο του «sherpa», η έμπειρη διπλωμάτης συμμετέχει σε όλες τις συνομιλίες σε επίπεδο ΕΕ. Διαδραμάτισε δε κομβικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της κρίσης του Εβρου, όπου σίγουρα η προτέρα, έστω και σύντομη, θητεία της στη Διεύθυνση Α4 περί θεμάτων Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών της προσέφερε κρίσιμο πλεονέκτημα.

 • Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «αόρατο», αλλά ο ρόλος του Αλεξ Πατέλη στη διαμόρφωση της πολιτικής που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός στο οικονομικό πεδίο είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο ορισμένοι νομίζουν. Χαμηλών τόνων και ομαδικός παίκτης ο κ. Πατέλης έχει, ως επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σταθερής γραμμής.
 • Επιπλέον, διαθέτει το τεχνοκρατικό στυλ που αρέσει στον Πρωθυπουργό. Ουσιαστική είναι επίσης η συμμετοχή του κ. Πατέλη στις ευρωπαϊκές συζητήσεις της τρέχουσας περιόδου, όπου έχει αναδειχθεί για τις ικανότητές του ακόμη ένα πρόσωπο: ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group (EWG).

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

 • Και το φιλότιμο θέλει το σύστημά του

Την επόμενη φορά που θα πάτε να ψηφίσετε και να «σταυρώσετε» κάποιον για βουλευτή, καθίστε λίγο και σκεφθείτε: «Είμαι σίγουρος ότι τον θέλω αυτόν να διαχειρίζεται την τύχη τη δική μου και του τόπου σε μια μεγάλη κρίση;»· Η ευθύνη είναι δική σας, δική μας, όλων.

 • Αν διαλέγουμε τηλεμαϊντανούς, ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν έχουν νιώσει μια στιγμή τον κίνδυνο της απόλυσης, «ομορφονιούς και ομορφονιές», άτομα που έχουν μείνει κολλημένα στα πανεπιστημιακά τους αμφιθέατρα, κακό του κεφαλιού μας κάνουμε. Γιατί όταν έλθει η ώρα της κρίσης, βρίσκονται άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων σε θέσεις-κλειδιά να διαχειρίζονται τις τύχες μας.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι δυστυχώς κατώτερο των περιστάσεων, ανεξαρτήτως κόμματος. Και για να είμαι σαφής, δεν θεωρώ ότι η λύση είναι οι ούτως αποκαλούμενοι τεχνοκράτες. Οχι απαραίτητα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτοί είναι που μεταλλάσσονται με το που κάθονται σε υπουργική καρέκλα.

 • Ξεχνάνε την τέχνη ή την επιστήμη τους. Μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο από αυτό που ήξεραν όσοι τούς γνώριζαν· είναι σαν κάποιος να τους έχει κάνει μετάγγιση αίματος του Μαυρογιαλούρου. Λιώνουν με την πίεση, τρελαίνονται με τη δημοσιότητα, και αποτέλεσμα μηδέν.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σωστό μείγμα πολιτικών με τσαγανό και καταξιωμένων επαγγελματιών από διάφορους χώρους, που δεν θα μεταλλάσσονται. Εύκολο; Καθόλου. Εχουμε πει ότι το καμίνι της πολιτικής λίγοι το αντέχουν.

 • Είναι όμως δική μας υποχρέωση και ευθύνη να κάνουμε τις σωστές επιλογές, όχι με βάση το ποιος είναι πιο φωτογενής ή φωνάζει περισσότερο στα πρωινάδικα.

Και μετά, είναι κρίσιμο να υπάρξει μια έντιμη πολιτική συμφωνία ότι δεν παίζουμε με τον ζωτικό πυρήνα του κράτους. Το καταφέραμε με κόπο, και ύστερα από ζημιές, στις Ενοπλες Δυνάμεις. Και πριν και τώρα, για παράδειγμα, επελέγησαν οι πιο άξιοι για αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και των διαφόρων κλάδων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από κάποια μπρος-πίσω, παραδέχθηκε ότι ο Τσιόδρας θα ήταν και δική του επιλογή. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά για να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος με συνέχεια. Το ρουσφέτι το πληρώνεις ακριβά την ώρα της κρίσης. Αν έχεις διαλέξει κάποιον κομματικό ή απλά κολλητό για θέση ευθύνης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αφενός δεν ξέρει τη δουλειά, αφετέρου δεν έχει τον σεβασμό εκείνων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Ο,τι χειρότερο δηλαδή.

Σε αυτές τις τελευταίες κρίσεις μάθαμε ότι ο Ελληνας κάνει θαύματα, αρκεί: α) να τον εμπνέει κάποια ηγεσία, β) να υπάρχουν κανόνες καθαροί για όλους και γ) να φαίνεται ότι ηγούνται οι καλύτεροι σε κρίσιμους τομείς.

 • Φιλότιμο έχουμε, αλλά και αυτό θέλει το σύστημά του για να κάνει θαύματα. Και είναι θαύμα ότι η χώρα από παράδειγμα προς αποφυγήν έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Εικόνα