Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα του Πάσχα 3.5.2021)

 • Όντως αρκετά ενθαρρυντική η τάση του επαναπατρισμού με αφορμή την πανδημία και το remote working. Ευκαιρία να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και συστημικές αλλαγές για να ευδοκιμήσει και να μακροημερεύσει.
Παράθεση Tweet
@GreekAnalyst
Εδώ και ένα χρόνο ακούω συνεχώς ιστορίες φίλων και γνωστών — από startuppers μέχρι C-Suiters — που γυρίζουν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια ζωής έξω. Κάποιοι το σκέφτονταν καιρό, άλλοι το αποφάσισαν μετά από δοκιμαστική περίοδο remote work. Έχουμε μία πραγματική ευκαιρία εδώ.

*****

 • Θεανώ Β: Δε θα κάνει AstraZeneca ο Λάμπης από τα Άνω Γαμήδια γιατί, λέει, φέρνει θρόμβωση κι έχει ξεκοκκαλίσει ένα κοπάδι απ’το πρωί, πίνει ένα στρέμμα αμπέλια, καπνίζει σαν τσιμινιέρα και μετράει πόσα δάχτυλα του έμειναν απ’τα βεγγαλικά που έριξε χθες.
 • Σε λίγο όπως το πηγαίνουν οι Συριζαίοι, θα αρθρογραφεί ο Τσίπρας με ψευδώνυμο στην Libération και μετά θα βγάζουν ανακοίνωση και θα λένε ”ρεεε σας πήραν χαμπάρι και στο εξωτερικό, παραιτηθείτε, δεν βλέπετε την κατακραυγή;”
 • Cafes, restaurants reopen in Greece for outdoor service
  Cafes, restaurants reopen in Greece for outdoor service
  Cafes and restaurants have reopened in Greece for sit-down service for the first time in nearly six months, as the country began easing coronavirus-related restrictions with a view to opening to the…
  independent.co.uk

Άμεση ανίχνευση του κορωνοϊού με το κινητό σε τρία λεπτά

Πρωτοποριακή εφαρμογή με βιοαισθητήρα που ανέπτυξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανιχνεύει τον κορωνοϊό μόλις σε τρία λεπτά με αποτελεσματικότητα 93%

Άμεση ανίχνευση του κορωνοϊού με το κινητό σε τρία λεπτά | tovima.gr

Με το κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ και μόλις σε τρία λεπτά θα μπορούν οι πολίτες να δουν εάν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Το σημαντικό είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη μόλυνση. Τη δυνατότητα δίνουν επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν βιοαισθητήρα, που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα και προσφέρει αστραπιαία ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του κορονοϊού SARS-CoV-2, του πιο σημαντικού δείκτη του ιού, ακόμα και την πρώτη ημέρα της πιθανής μόλυνσης, ακόμα και εάν δεν υφίσταται κανένα σύμπτωμα.

 • Με απλά λόγια ο χρήστης θα έχει ένα «κιτ», το οποίο περιέχει μια ειδική μπατονέτα για να παίρνει το δείγμα από τη μύτη ή το στόμα, ένα διάλυμα και ένα αναλώσιμο τροποποιημένο ηλεκτρόδιο (όπως αυτό που χρησιμοποιείται για μέτρηση του σακχάρου), το οποίο θα συνδέεται με μια μικρή ειδική συσκευή με το κινητό ή το ταμπλέτ και ως προς τη χρήση θα είναι απλό, απλούστερο και από τα self test. Ο ελληνικός βιοαισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ταχεία και μαζική αξιολόγηση φαρμάκων τα οποία μπλοκάρουν την είσοδο του ιού ή και την αλληλεπίδραση του με τα κύτταρα του ξενιστή (δηλαδή των ανθρώπων).

Οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ετοιμάζουν την επιστημονική δημοσίευση των νέων δεδομένων των επιτυχημένων πρόσφατων κλινικών δοκιμών σε δείγματα από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα αλλά και σάλιο σε συνεργασία με μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς για τη βελτιστοποίηση περισσότερων παραμέτρων του αισθητήρα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτές οι βελτιώσεις αποτελούν εφαλτήριο για την προώθηση της χρήσης του τεστ σε εκτεταμένους μαζικούς ελέγχους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης του SARS-CoV-2, που παρουσιάστηκε αρχικά πριν λίγους μήνες στο περιοδικό «Sensors» (Αισθητήρες), επιτρέπει δυνητικά τον εντοπισμό του κορονοϊού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ταυτοποίησης ασυμπτωματικών φορέων στα αρχικά στάδια της μετάδοσης του ιού.

Η μέθοδος αυτή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, εφαρμόστηκε ήδη σε μια κλινική μελέτη, που διεξήχθη από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Virological Methods επικυρώνοντας την αποτελεσματικότητα του καινοτόμου κυτταρικού βιοαισθητήρα, που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ.

Συγκρινόμενη με τις παραδοσιακές μοριακές μεθόδους η τεχνολογία του κυτταρικού βιοαισθητήρα παρουσίασε ευαισθησία της τάξης του 93 (95%CI: 86.2-96.8) και 97.8%. ακρίβεια στη διάγνωση του COVID-19. Ο βιοαισθητήρας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών τα οποία φέρουν ένα ανθρώπινο αντίσωμα κατά του αντιγόνου της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του ιού. Η πρωτεΐνη S1 προσκολλάται στα αντισώματα του βιοαισθητήρα μεταβάλλοντας τις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης.

Όπως τονίζει ο πρύτανης του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθήνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, κ. Σπύρος Κίντζιος «τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μας δείχνουν ότι η μέθοδος παρουσιάζει μεγάλη αξιοπιστία και στο άμεσο μέλλον θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν το τεστ οι ίδιοι στο σπίτι τους ακόμη και με δείγματα σάλιου. Το πανεπιστήμιο μας σε συνεργασία με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορεί με τη δημιουργία κυτταρικών βιοαισθητήρων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας όχι μόνους για κοινούς ιούς όπως της γρίπης αλλά και για πολλές άλλες επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους».

Για τις κλινικές δοκιμές συνεργάστηκαν οι:

* Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σπυρίδων Κίντζιος, Διευθυντης Εργαστηρίου, Πρύτανης ΓΠΑ
Σοφία Μαυρίκου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Βασίλειος Τσεκούρας, Υποψήφιος Διδάκτωρ
* Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης Και Αντιμετώπισης Γενετικών Και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας

Χρούσος Γεώργιος, Διευθυντής του Ερευνητικoύ Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μελέτης Και Αντιμετώπισης Γενετικών Και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής
Μίχος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χατζηαγαπίου Κυριακή, Παιδίατρος, MSc (Μοl. Biol.), PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
* Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος « Η Σωτηρία»

Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής
Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική.
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική.
* Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Iατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας


 • Πες μου ότι είσαι Έλληνας χωρίς να μου πεις ότι είσαι Έλληνας:
Εικόνα

 • Σχεδιασμοί υπέρ των νέων

Σειρά υπουργείων, από το Απασχόλησης και το Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι το Παιδείας, το Πολιτισμού και εκείνο της Ανάπτυξης, επεξεργάζονται μέτρα και συνδυασμένες πολιτικές υπέρ των νέων, με σκοπό να συγκροτηθεί ένα ουσιαστικό και ευπαρουσίαστο πακέτο.

ΒΗΜΑτοδότης
Σχεδιασμοί υπέρ των νέων | tovima.gr

Το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου έδειχνε να ανησυχεί από ορισμένα δημοσκοπικά ευρήματα κυρίως στην ηλικιακή ζώνη των νέων, μεταξύ 18 και 34 ετών.

Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι το νεανικότερο ηλικιακό γκρουπ έχει πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση και γι’ αυτό αμφισβητεί περισσότερο, εκδηλώνοντας τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση. Κατόπιν αυτών αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι σειρά υπουργείων, από το Απασχόλησης και το Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι το Παιδείας, το Πολιτισμού και εκείνο της Ανάπτυξης, επεξεργάζονται μέτρα και συνδυασμένες πολιτικές υπέρ των νέων, με σκοπό να συγκροτηθεί ένα ουσιαστικό και ευπαρουσίαστο πακέτο.

Για τον σκοπό αυτόν αξιολογούνται αντίστοιχες πολιτικές που ήδη εφαρμόζει ο Μανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, όπου προσφέρονται δωρεάν ή με εκπτώσεις στους νέους από βιβλία και εισιτήρια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μέχρι ειδικά προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας ή δημιουργίας επιχειρηματικών σχημάτων.

Στο τραπέζι πέφτουν συνεχώς προς επεξεργασία διάφορες ευφάνταστες προτάσεις, χωρίς ωστόσο να είμαστε μπροστά σε αποφάσεις. Κατά τα φαινόμενα, θα αργήσουν. Προς το φθινόπωρο μας λένε οι κυβερνητικοί ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν κάτι αξιοπρόσεκτο.

 • Το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης, η Ουρσουλα και οι «άπιστοι Θωμάδες»

Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι το ελληνικό σχέδιο αντιμετωπίζεται στις Βρυξέλλες ως πρότυπο σχέδιο, κάτι σαν οδηγός για τις άλλες χώρες.

ΒΗΜΑτοδότης

Το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης, η Ουρσουλα και οι «άπιστοι Θωμάδες» | tovima.gr

 • Η βαθιά πληγωμένη στην Αγκυρα, από τη ρατσιστική και μισογυνική στάση του τούρκου προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποδέχθηκε, μετά φανών και λαμπάδων, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Σε μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έγραψε ενθουσιασμένη: «Λάβαμε το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

 • Για να συμπληρώσει ότι «μετά την αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει 30,5 δισ. ευρώ». Το μήνυμά της δεν είναι τυπικό. Φανερώνει βεβαιότητες και θάβει τις όποιες αμφισβητήσεις έχουν εγερθεί από διάφορους «άπιστους Θωμάδες».

Και επιπλέον μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι το ελληνικό σχέδιο αντιμετωπίζεται στις Βρυξέλλες ως πρότυπο σχέδιο, κάτι σαν οδηγός για τις άλλες χώρες.

Μάλιστα έχουν γίνει και αντιπαραβολές με εκείνο της Ιταλίας. Kατά κοινή παραδοχή μάλιστα το ελληνικό απέχει παρασάγγας.

Οπως λένε οι κακές γλώσσες, ο Μάριο Ντράγκι δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του και έσπευσε να το καταθέσει στα γρήγορα στηριζόμενος κυρίως στην προσωπική του επιρροή στην Κομισιόν.

Αντιθέτως, το ελληνικό σχέδιο θεωρείται λεπτομερές, με βαθιές επεξεργασίες, πλήρη κοστολόγηση και επαρκή αιτιολόγηση των επενδύσεων που προβλέπει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός απονέμει τα εύσημα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για «την ολοκληρωμένη δουλειά» που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

*****

 • Θ.ΤΖ: Μετά από 47 χρόνια σοβιετίας, διαπιστώνω πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος πως ύψος μισθών και θέσεις εργασίας ΔΕΝ διασφαλίζονται με νόμους. Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για υψηλούς μισθούς και κάθετη μείωση της ανεργίας είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς από το κρατικό νταβατζηλίκι.
 • Απεργία να κάνετε…

  Εικόνα


Ξανακερδισμένος χρόνος

Εχουμε χάσει ήδη όλοι αρκετό χρόνο. Αντιληφθήκαμε, γιατί είμαστε έξυπνοι, ότι χάνεται ευκολότερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Τώρα, όμως, δεν έχω χρόνο να σκεφτώ. Περιορίζομαι στο να κάνω βόλτες σε μια ζωντανή πόλη και μου μοιάζει σύντομη η μέρα. Μπορείς να περπατήσεις παντού εάν δεν σε νοιάζει τι ώρα θα φτάσεις. Οι ώρες γλιστρούν ανώδυνα εκτός σπιτιού. Το μόνο που μοιάζει περίεργο είναι ότι φοράω παπούτσια. Τα βγάζω όταν μπαίνω σπίτι και τα τετραγωνικά μού ανήκουν. Βάζω μουσική και δεν με ρωτάει κανείς «τι θα φάμε;» ή «πού είναι ο νυχοκόπτης;». Τέρμα αυτά.

 • Το Λονδίνο έχει ξαναποκτήσει ρυθμό. Ο καλός καιρός βοηθάει και ο κόσμος δεν κρατιέται. Ολοι βρίσκονται στους δρόμους ψωνίζοντας και πίνοντας με παράλογη ενεργητικότητα. Σαν να μην έχουν ξαναψωνίσει ή πιει ποτέ στη ζωή τους παρόλο που καταλάβαμε ότι και στο σπίτι μπορείς να πιεις, πολύ. Στήθηκαν τραπέζια και καρέκλες στα πεζοδρόμια και δίνουν στην πόλη μια αίσθηση μεσογειακή. Εχουν ατονήσει όλα τα προβλήματα.

Ισως το μοναδικό θέμα των Αγγλων αυτή την περίοδο είναι η έλλειψη του αλείμματος Marmite από τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι κλειστές ζυθοποιίες δεν προμήθευαν το βασικό υλικό, τη μαγιά μπίρας. Ο Μπόρις λέει ότι τα εμβόλια βοηθούν αλλά οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης έχει αναρτημένο ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Το 91% του πληθυσμού αντιλαμβάνεται ότι η χαλαρότητα των μέτρων προϋποθέτει προσοχή αλλά μόλις το 33% έχει εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Ποιος θα υπακούσει;. Ολοι θυμόμαστε το ντιλ που μας συμφέρει, την ανοσία της αγέλης.

 • Τα σχολεία άνοιξαν και ποτέ δεν έχω δει τόσο εκστασιασμένα πρόσωπα γονιών. Σπρώχνουν τα παιδιά στα σχολικά και στις εισόδους των τάξεων. Οι δάσκαλοι τα υποδέχονται διά ζώσης και μοιάζουν έντρομοι, ενώ οι γονείς είναι χαμογελαστοί και βιαστικοί. Η δασκάλα Ιστορίας αντικαταστάθηκε.

Η προηγούμενη απολύθηκε εν μέσω τηλεκπαίδευσης, νόμιζε ότι είχε κλείσει τον ήχο αλλά δεν υπολόγισε σωστά και άκουσαν όλοι την άποψή της «δεν πληρώνομαι αρκετά για αυτή την γ*****λειά που κάνω». Συμφωνώ απολύτως, ένιωσα τον πόνο της. Ο δάσκαλος των αθλητικών την πρώτη μέρα τους στοίχισε και τους είπε: «Αγόρια, αν μου επιτρεπόταν, θα σας χαστούκιζα έναν έναν». Από εμένα, πάντως, έχει την άδεια.

 • Ο εγκλεισμός και η συνύπαρξη μετέτρεψαν νορμάλ γυναίκες σε σκληροπυρηνικές φεμινίστριες, τις μετριοπαθείς σε σουφραζέτες. Το να αγαπάς την οικογένειά σου δεν σημαίνει ότι πλεονεκτικά θέλεις όλο τους τον χρόνο. Το να γράφεις λίστες με ψώνια για τα γεύματα και την οργάνωση του σπιτιού δεν είναι το ίδιο με το να μαγειρεύεις τα γεύματα και να οργανώνεις όλη τη μέρα το σπίτι και το πρόγραμμα των παιδιών. Η νηφαλιότητα θα επιστρέψει με την ελπιδοφόρα διαπίστωση ότι μεμιάς πολλά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας ακυρώνονται. Μια κατάσταση τα περιέγραφε, λεγόταν πλήξη του εγκλεισμού στο σπίτι με την οικογένεια.
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαδραστικότητα· τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα της ανθρώπινης επαφής. Το μυαλό δουλεύει καλύτερα με τη διέγερση που προκαλούν το διαφορετικό και το φρέσκο. Ο εγκλεισμός συρρίκνωσε και οριοθέτησε τη σκέψη, πόσο παραπάνω τη δημιουργική σκέψη. Εδώ και ένα χρόνο η τεχνολογία κάνει κουμάντο. Τα πρόσωπα όσων έβλεπα τόσους μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν διαφορετικά, απογοητευτικά χωρίς τα φίλτρα. Η γυμναστική μπροστά από έναν υπολογιστή κατέστησε σαφές ότι εκτός από επιρρεπής στην κολακεία είμαι και βραδύνους. «Εξαιρετικά!» είπε η γυμνάστρια και το πήρα προσωπικά μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι το μάθημα είναι μαγνητοφωνημένο.
 • Οι αλγόριθμοι, βασισμένοι στις προκαταλήψεις προηγούμενων προτιμήσεων με την επωδό «εάν σου αρέσει αυτό θα σου αρέσει κι εκείνο», αναστέλλουν τις ενστικτώδεις επιθυμίες, τις πρωτοβουλίες, τη σύμπτωση. Το απροσδόκητο το οποίο μπορεί να μεταφράζεται σε μια ευτυχή συγκυρία μόνο «εκεί έξω» μπορεί να βρεθεί. Χτυπάει το ξυπνητήρι και παράλληλα μια φωνή μού λέει: «Σήκω…, σειρά σου να πάρεις το τσάιλντ στο σχολείο». «Και χθες η δική μου σειρά ήταν», λέω νυσταγμένη. «Το ντιλ είναι ντιλ». «Δεν θυμάμαι πότε έγινε αυτό το ντιλ». «Είναι επειδή δεν ξέρεις να κάνεις ντιλ». Είναι επειδή εδώ και έναν χρόνο έχω παύσει να ακούω. Αλλά τώρα: «Διαφωνώ!». Μου ήρθε στο μυαλό η τέως σύζυγος του κληρονόμου Gucci. Η Patrizia Reggiani είχε πληρώσει το 1995 τον ιδιοκτήτη μιας πιτσαρίας για τη δολοφονία του. Αποφυλακισμένη πλέον διεκδικεί ό,τι είχε συμφωνηθεί στους όρους του διαζύγιου. Διατείνεται –οτιδήποτε κι αν μεσολάβησε– ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία». Το βρίσκετε σωστό αυτό;

Ολη αυτή η περίπλοκη σκέψη στις 7 η ώρα το πρωί σημαίνει ότι χρειάζομαι αλλαγή παραστάσεων. Ολη η οργάνωση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, κλείσιμο εισιτηρίων, τεστ, συμπλήρωση εγγράφων, βαλίτσες, έλεγχοι, καθυστέρηση απογείωσης, παρατεταγμένη ουρά στα διαβατήρια, παραλαβή αποσκευών, εκνευρισμός, άφιξη στις 2 π.μ. Δίψα, κούραση, γκρίνια και παιδικά κλάματα στο αυτοκίνητο. Ολα αυτά ναι, αξίζουν!

* Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.


 • Κ.Σ: Τελικά, αντί να ξεβλαχέψουμε εμείς, βλάχεψε το Κολωνάκι.
Εικόνα

 • Πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης

Επιμέλεια: Ελένη Καραθάνου

Πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης και οι καφετέριες γέμισαν με κόσμο από νωρίς το πρωί, με τους πελάτες να απολαμβάνουν τον πρώτο τους καφέ καθήμενοι σε εξωτερικό χώρο, έξι μήνες μετά από την επιβολή του αυστηρού lockdown. Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε εικόνες από τις καφετέριες στον πεζόδρομο στο Θησείο και την Αγία Ειρήνη.

 • Οι πρώτες εικόνες είναι ενθαρρυντικές για την οικονομία και τη λειτουργία των καφετεριών, ενώ και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων ευελπιστούν με τη σειρά τους να έχουν μεγάλη προσέλευση. Ήδη οι τηλεφωνικές κρατήσεις είναι πολλές καθώς πολλοί σπεύδουν να κλείσουν ένα τραπέζι για να μην περιμένουν στην ουρά έξω από το μαγαζί της αρεσκείας τους. Δεδομένου ότι σήμερα και αύριο είναι αργία, αρκετοί θα βγουν έξω για φαγητό ή ποτό.

Πάντως, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς και η ψυχολογία του κόσμου τους τελευταίους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα καλή λόγω της καραντίνας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε εικόνες με κοσμοσυρροή να κάνουν το γύρο του διαδικτύου καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που σύχναζαν σε πλατείες και σε υπαίθριους χώρους, μαζί με φίλους και γνωστούς προκειμένου να ξεσκάσουν από τον συνεχόμενο εγκλεισμό. Η κανονικότητα επανέρχεται σιγά σιγά ώστόσο χρειάζεται προσοχή, επισημαίνουν οι ειδικοί, «αφού ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ».

 • Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους. Επίσης πρέπει να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Σε όλα τα τραπέζια οφείλουν να έχουν τοποθετήσει αντισηπτικό χεριών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο». Ο υπουργός υπενθύμιζε ότι πρέπει να κάθονται έως 6 άτομα στα τραπέζια, να έχουν στείλει προηγουμένως μήνυμα με τον κωδικό 6 και η αναχώρηση να γίνεται το αργότερο στις 22:45, προσθέτοντας ακόμη ότι «με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο, πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε ο ίδιος

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες των καφέ, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να μετρούν με τη μεζούρα την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών έτσι ώστε να λειτουργήσουν σωστά την επιχείρησή τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας που οι καταστηματάρχες σήκωσαν ρολά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός για την τήρηση των μέτρων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021, 13:44

Ιταλία: Από το 2023 το Κολοσσαίο αποκτά και πάλι την αρένα του

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στις 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση του νέου σχεδίου ανοικοδόμησης της αρένας του Κολοσσαίου της Ρώμης, παρουσία ολίγων δεκάδων δημοσιογράφων – μεταξύ αυτών, και του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή.

Η προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 με προθεσμία λήξης την 1η Φεβρουαρίου 2021, ολοκληρώθηκε με την επιλογή του σχεδίου της εταιρείας Milan Ingegneria και που παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ντάριο Φραντσεσκίνι και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου κα. Αλφονσίνα Ρούσσο.

Ο ίδιος ο Υπ. Πολιτισμού σχολίασε την ανάθεση του σχεδιασμού και της κατασκευής του νέου δαπέδου της αρένας του Αμφιθεάτρου των Φλαβίων:

“Ένα ακόμη βήμα προς την ανοικοδόμηση της αρένας, ένα φιλόδοξο έργο που θα βοηθήσει στη διατήρηση και προστασία των αρχαιολογικών κατασκευών με την ανάκτηση της αρχικής εικόνας του Κολοσσαίου και την αποκατάσταση της φύσης του ως ένας πολύπλοκος σκηνικός μηχανισμός”.

Το έργο ξεκίνησε εικονικά στις 2 Νοεμβρίου 2014, όταν ο Υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι επαναπροώθησε εκ νέου την ιδέα του αρχαιολόγου Ντανιέλε Μανακόρντα ώστε να επιστρέψει η αρένα στο Κολοσσαίο. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, η αρένα του Κολοσσαίου περιλαμβάνεται στα Έργα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χρηματοδότηση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2015 έως το 2020, πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες και έρευνες για τον καθορισμό των μεθόδων διεξαγωγής της παρέμβασης, οι οποίες οδήγησαν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η νέα αρένα του Αμφιθεάτρου των Φλαβίων θα είναι ένα έργο ελαφρύ, αναστρέψιμο και βιώσιμο. Πρόκειται για μία επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων η οποία, με καινοτόμες τεχνικές κατασκευής, την χρήση κατάλληλων υλικών και εξευγενισμένων μεθοδολογιών ανάλυσης, θα επιτρέψει την εγγύηση της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και της οικοδομικής οικονομίας. Το έργο, εκτός από την αποκατάσταση της αρχικής εικόνας του μνημείου και της λειτουργίας του ως σύνθετου σκηνικού μηχανισμού, επιτρέπει επίσης την ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης του Κολοσσαίου, ιδίως των υπόγειων κατασκευών.

Η ανώτερη επιφάνεια της αρένας θα είναι από ξύλο Accoya, αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης επεξεργασίας που αυξάνει την αντοχή του. Επίσης, η επιλογή αυτού του ξύλου είναι βιώσιμη, εφόσον αποφεύγει την χρήση πολύτιμων ειδών ξυλείας, ενώ εσωτερικά τα εν λόγω πάνελ θα περιέχουν ίνες άνθρακα.

Ορισμένα τμήματα του δαπέδου θα κατασκευαστούν με κινητά πάνελ τα οποία, χάρη σε περιστροφικές και μεταφραστικές κινήσεις, θα εξασφαλίσουν ευελιξία στην δομή, επιτρέποντας το άνοιγμα των υπόγειων κατασκευών στον φυσικό φωτισμό. Παράλληλα, 24 μονάδες μηχανικού αερισμού τοποθετημένες κατά μήκος της περιμέτρου θα ελέγχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των υπόγειων δωματίων: έτσι, σε μόλις 30 λεπτά θα διασφαλίζεται η πλήρης ανταλλαγή ολόκληρου του αέρινου όγκου. Το σχέδιο θα προστατεύσει τις υπόγειες κατασκευές από ατμοσφαιρικούς παράγοντες, μειώνοντας το φορτίο νερού με ένα σύστημα περισυλλογής και ανάκτησης υδάτων που θα τροφοδοτεί τις δημόσιες τουαλέτες του μνημείου.

Το εν λόγω έργο, το οποίο αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη ανάγνωση του μνημείου από το κοινό, το οποίο και θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει πλήρως τη χρήση και τη λειτουργία αυτής της εικόνας του αρχαίου κόσμου.

Το Κολοσσαίο, σύμβολο της Ιταλίας ανά την Υφήλιο, θα αναδειχθεί και μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων ανωτάτου επιπέδου, όπως το Πολιτιστικό G20 το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρώμη στις 29 Ιουλίου του 2021.

*****


Θ.ΤΖ: Στοιχεία Απριλίου. 1667 άτομα παίρνουν σύνταξη πάνω από 4000 ευρώ τον μήνα. 31 παίρνουν πάνω από 5500! Από ποιο ταμείο; Πόσες εισφορές έχουν πληρώσει; Τίποτε δεν μάθαμε από την κρίση

Εικόνα

 • Πότε ανοίγουν ξανά τα σχολεία-Πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε μία εβδομάδα. Την επόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Εκτός από τα λύκεια που είχαν ανοίξει πριν από τις γιορτές θα ανοίξουν ξανά τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ειδικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
 • Τα γυμνάσια ανοίγουν μετά από πολλούς μήνες που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλο αυτό το διάστημα τα μαθήματα γινόντουσαν με τηλεκπαίδευση. Η παράταση του σχολικού έτους και οι Πανελλαδικές Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει την παράταση του σχολικού έτους. Βάσει τη συγκεκριμένης απόφασης το έτος παρατείνεται: • Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά • Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια
Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν στην τελική ευθεία. Για τους μαθητές από τα Γενικά Λύκεια οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου, ενώ μια ημέρα αργότερα τοποθετήθηκε η πρώτη μέρα εξέτασης για τους υποψήφιους από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι ήδη σχεδιάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία υποψηφίων και επιτηρητών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ακόμα, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για το άνοιγμά τους. Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πώς θα γίνουν πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές και κατατακτήριες εξετάσεις.

*****

Τραγικό ναυάγιο με θύματα μετανάστες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Σκάφος μήκους 12 μέτρων που μετέφερε παράτυπους μετανάστες έπεσε σε ύφαλο κοντά στην ακτή του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, αναγκάζοντας τους επιβαίνοντες να πέσουν στην θάλασσα για να σωθούν. Μέχρι στιγμής έχουν βρέθεί τρεις σοροί ενώ σε 27 ανέρχονται οι επιζώντες.

“Ήταν ένα σκάφος διακινητών”, οι οποίοι προσπαθούσαν όπως φαίνεται να φέρουν παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέφρι Στίβενσον, προσθέτοντας ότι ο καπετάνιος του πλοίου ανακρίνεται.

Ο εξοπλισμός ασφάλειας ήταν ανεπαρκής και προφανώς το σκάφος ήταν υπερβολικά φορτωμένο, πρόσθεσε.


Γερμανία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορονογραφίας με 400.000 μέλη

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την εξάρθρωση δικτύου παιδικής πορνογραφίας με 400.000 μέλη, το οποίο παρουσιαζόταν ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η πλατφόρμα Boystown υπήρχε από το 2019 με διεθνή εμβέλεια στην ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού με ανήλικους μεταξύ των μελών της, κυρίως φωτογραφίες ή βίντεο με σεξουαλική κακοποίηση αγοριών.

Για εικόνες σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης σε πολύ μικρά παιδιά, έκανε λόγο η βρετανική αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Τρεις Γερμανοί συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα μηνών ειδικής μονάδας της αστυνομίας της Γερμανίας υπό τον συντονισμό της Europol και με τη συνεργασία των αστυνομιών της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Για έναν τέταρτο Γερμανό εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης  βάσει του οποίου θα πρέπει να παραδοθεί στις γερμανικές αρχές, από την Παραγουάη όπου βρίσκεται.

Για τους τρεις από τους τέσσερις, ηλικίας αντίστοιχα 40, 49 και 58 ετών, υπάρχουν υποψίες ότι ήταν οι διαχειριστές της πλατφόρμας παιδικής πορνογραφίας. Πέραν της διαχείρισης του δικτύου, ήταν επίσης αρμόδιοι παρακολούθησης πελατών, διευκρινίζει η αστυνομία.

Ο τέταρτος, ένας άνδρας ηλικίας 64 ετών από το Αμβούργο, είχε αναρτήσει περισσότερα από 3.500 μηνύματα και θεωρείται από τους πιο ενεργούς χρήστες της πλατφόρμας.


Ο πολύτιμος μαγνήτης

Στην εποχή μας είναι εύκολο να πιστέψεις ότι στη χώρα κυριαρχούν οι ακραίοι, οι εμμονικοί και ενίοτε οι παλαβοί. Σίγουρα κάνουν περισσότερη φασαρία από όλους τους υπόλοιπους και ενίοτε αρπάζουν πράγματι την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το προνομιακό τους πεδίο και το μεγάλο τους όπλο. Πουλάνε πολύ πιο «σέξι» εμπόρευμα από οιονδήποτε άλλον. Η συστηματική αποδόμηση συλλήβδην των μέσων ενημέρωσης έχει παίξει τον δικό της καταστροφικό ρόλο, γιατί δεν υπάρχουν αναχώματα πληροφόρησης ή κοινής λογικής. Το «το διάβασα στο Ιντερνετ» έχει γίνει κάτι σαν το «το τσέκαρα στην εγκυκλοπαίδεια Britannica» που έλεγαν οι παλιοί.

 • Στην πραγματικότητα όμως οι Ελληνες μοιάζουν να σκέπτονται και να λειτουργούν λογικά. Ηταν εύκολο, για παράδειγμα, να συμπεράνει κανείς ότι οι αρνητές του εμβολίου θα ήταν μια σημαντική, ισχυρή μειοψηφία. Δεν είναι. Και αυτοί που διστάζουν ή αρνούνται να το κάνουν είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένοι από τον θόρυβο γύρω από ορισμένα εμβόλια και την ασταμάτητη όσο και επικίνδυνη φλυαρία ορισμένων τηλε-επιδημιολόγων.

Ο Ελληνας παθιάζεται, γοητεύεται από παράδοξες θεωρίες και μεγάλα λόγια, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πρακτικός και έχει ισχυρό ένστικτο επιβίωσης. Σε όλα τα μεγάλα θέματα θα κάνει πρώτα μια συναισθηματική ή ρηξικέλευθη τοποθέτηση, θα το χαρεί που ξέσπασε, και μετά θα σκεφθεί πιο ψυχρά και λογικά. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να γίνει και καμιά ζημιά, αλλά επειδή αυτό συμβαίνει δεκαετίες τώρα, έχουμε δει ότι η χώρα κάπως καταφέρνει και επιβιώνει και πάει μπροστά στο τέλος. Είμαστε επιρρεπείς στο «μεθύσι», ξέρουμε όμως και τα μυστικά για να το ξεπερνάμε εύκολα.

 • Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει ακόμη ο περίφημος «μεσαίος χώρος». Αν δηλαδή επιβιώνει το είδος του ψαγμένου ψηφοφόρου που δεν παθιάζεται με κόμματα, απεχθάνεται τις ιδεοληψίες και κρίνει τους πάντες με αυστηρότητα. Σίγουρα δεν ακούγεται μέσα στο χαώδες, εκρηκτικό σημερινό σκηνικό. Εχει πάντως εκπαιδευθεί στο νέο σύστημα ενημέρωσης και μαθαίνει πού μπορεί να βρει τι και να αποφύγει τις κακοτοπιές. Δίνει ιδιαίτερη σημασία σε κοινωνικά ζητήματα και διατηρεί ανοικτό μυαλό. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον κοινωνικό του περίγυρο γιατί βρίσκεται συνήθως «μπροστά».

Στο τέλος της ημέρας, είναι ο πολύτιμος μαγνήτης που διασφαλίζει ότι τα κόμματα εξουσίας δεν θα πάνε πολύ δεξιά ή πολύ αριστερά, εκτός αν έχουν πάρει απόφαση να αυτοκτονήσουν. • Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Υποχωρεί η σκόνη, έρχονται οι βροχές και η πτώση θερμοκρασίας

Χτες, σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ για 1ο δεκαήμερο Μαΐου, με τη θερμοκρασία στην Κρήτη μάλιστα να φτάνει τοπικά και τους 38.1 βαθμούς, ενώ η απόκλιση που είχαν οι θερμοκρασίες την Κυριακή του Πάσχα, σε σχέση με τις μέσες τιμές για 1ο δεκαήμερα Μαΐου την τελευταία 10ετία (2010-2019) σε αρκετά σημεία ξεπέρασε τους 7-9 βαθμούς και στην Κρήτη οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν έως 13,5 βαθμούς υψηλότερες από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα…!

ΣΗΜΕΡΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Συνεχίζεται η αραιή συννεφιά, που από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά θα πυκνώσει και το βράδυ στα βόρεια θα έχουμε τοπικές βροχές. Η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά και νότια και σταδιακά θα υποχωρήσει, καθώς θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Πέφτει λίγο και η θερμοκρασία στα βορειοδυτικά, στην υπόλοιπη χώρα όμως παραμένει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΥΡΙΟ
Συννεφιά με βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες το πρωί στην Κεντρική και Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ. Αιγαίο, με γρήγορη όμως βελτίωση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επιμείνει η αραιή συννεφιά, κυρίως το πρωί. Οι βοριάδες, ενισχυμένοι, θα φτάνουν τα 4-6 και στα πελάγη τοπικά τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ
Λίγες βροχές στα βόρεια και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ
Βελτιωμένος καιρός, με λίγη συννεφιά στα νότια, επάνοδος θερμοκρασίας αλλά και αφρικανική σκόνη…!

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου- Μετεωρολόγος ΕΡΤ-B.Sc Φυσικός- Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ- M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ- Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ


 • – Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά. – Τι λες ρε σύντροφε!

Εικόνα
 • o Κλουζώ είχε τον κινέζο Κάτο Φονγκ για να τον κρατάει πάντα στην τσίτα, ο Τσίπρας έχει τον παρακάτω…
Εικόνα
 • Γεννιέται ο Χριστός, σφάζουμε γουρούνια, κότες, γαλοπουλες. Πεθαίνει ο Χριστός, σφάζουμε αρνιά, κατσίκια. Τι μέσον έχουν τα κουνελια ρε φίλε;
 • Θα λεγα τώρα κάτι αλλά τέλος πάντων μέρα που είναι… Θ αρκεστώ στο γνωστό Χ@ΣΤΗΚΑΜΕ!!!

  Εικόνα


  Χρόνια πολλά στη μισή Ελλάδα που γιορτάζει σήμερα.. Στην Γεωργία και τον “όπου Γιώργος και μάλαμα”!!!