Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 5.4.2021)

 • «Ταξίδεψα από τη Βόννη για να εμβολιαστώ στην Αθήνα»: Βιωματική εμπειρία εμβολιασμού στην Ελλάδα μέσα από γερμανική ματιά

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Καταρχήν σε επίπεδο διαδικασίας. Αρνητικό τεστ PCR όχι παλαιότερο από 72 ώρες, επιλογή ημέρας που να πετά η αεροπορική εταιρεία και μετακίνηση με δύο τραίνα στο αεροδρόμιο, επειδή κατ΄ εξαίρεση την ημέρα της πτήσης οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έκαναν εργασίες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.

 • Αλλά υπήρχαν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής: Η αεροπορική εταιρεία ελλείψει επιβατών συγχώνευσε δύο πτήσεις σε μία με αποτέλεσμα να αλλάξει η ημερομηνία της πτήσης και να γίνει μέσω άλλης πόλης. Άρα, αλλαγή δύο αεροπλάνων.

Στις δυσκολίες προστέθηκε και το ότι η αιωρούμενη γόνδολα που μεταφέρει επιβάτες από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο αεροδρόμιο είχε χαλάσει και η μεταφορά γίνονταν με λεωφορείο. Με αεροπλάνα και (σχεδόν) βαπόρια, τραγούδησε ο Σαββόπουλος…

 • Απλά, χωρίς γραφειοκρατία

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη και από πλευράς ουσίας. Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ενοχοποιηθεί για θρομβώσεις κυρίως στον εγκέφαλο με περιστατικά, ελάχιστα μεν, αλλά υπαρκτά, σε όλες τις χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε. Όμως εάν περίμενα τις δύσκαμπτες, αργόσυρτες και γραφειοκρατικές διαδικασίες εμβολιασμού στη Γερμανία, ίσως και να περνούσαν ακόμη μήνες μέχρι να έρθει η σειρά μου, και ίσως να έπρεπε να κάνω το ίδιο εμβόλιο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση διαμορφώνονταν διαφορετικά.

 • Η ηλικιακή μου ομάδα είχε ανοίξει, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ διέθετα. Συγγενής μου μπήκε στην διεύθυνση emvolio.gr (γιατί από το εξωτερικό δεν επιτρέπει το σύστημα) και η ημερομηνία με «περίμενε». Την άλλαξα για να συμπέσει με το καθολικό Πάσχα της άδειάς μου και το σύστημα «αντέδρασε».

Είχα ακόμη και τη δυνατότητα να επιλέξω το εμβολιαστικό κέντρο με διαθεσιμότητα για ραντεβού. Τόσο απλά. Αμέσως μου ήρθε μήνυμα στο μέιλ μου και στο κινητό μου προς επιβεβαίωση του εμβολιαστικού κέντρου, της ώρας και της ημέρας. Όχι μόνο του πρώτου αλλά και του δεύτερου εμβολιασμού μετά από 12 εβδομάδες.

 • Τόσο απλά, χωρίς κόπο, χωρίς τηλεφωνήματα, γραφειοκρατία και ξεχωριστές διατυπώσεις, με σεβασμό στον πολίτη. Μια διαδικασία που αναζητούσα και περίμενα να συναντήσω στην οργανωμένη Γερμανία, αλλά την βρήκα στην «ανοργάνωτη» Ελλάδα με το σημαντικό φορτίο χώρας του ευρωπαϊκού νότου, όπως καθιερώθηκε την τελευταία δεκαετία της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

Για κάποιον που ζει στη Γερμανία, αυτό ισοδυναμεί σε κάθε περίπτωση με ανέλπιστη έκπληξη. Ίσως στο υποσυνείδητο να προκαλεί και ψήγματα περηφάνειας, δεν μπορώ να το ελέγξω.

 • Οι εκπλήξεις με συνόδευσαν και τις πρώτες ημέρες διαμονής στην Αθήνα. Το emvolio.gr με βομβάρδιζε καθημερινά με sms και μέιλ υπενθύμισης του ραντεβού. Μου έσπασε τα νεύρα. Οι ειδήσεις από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Η αρθρογραφία για τα θρομβωτικά επεισόδια με νεκρούς πολλαπλασιάζονταν. Χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς…

Στον δρόμο της ανοσίας
Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) της Γερμανίας συνέστησε μάλιστα η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Η εμπιστοσύνη μου κλονίστηκε. Μέχρι την τελευταία στιγμή αμφιταλαντευόμουν. Το δίλημμα τεράστιο. Τί θα έπρεπε να κάνω; Μήπως να ακυρώσω το ραντεβού; Απευθύνθηκα σε συναδέλφους και φίλους που έκαναν το εμβόλιο, σε γνωστούς και άγνωστους γιατρούς για να εκφράσω τους φόβους μου.

 • Όλοι με διαβεβαίωσαν ότι οι παρενέργειες είναι αριθμητικά ελάχιστες μπροστά στα οφέλη από την αναχαίτιση του ίδιου του κορωναϊού. Το σπέρμα αμφιβολίας με ακολούθησε ακόμη και όταν ανέβαινα διστακτικά τη σκάλα του εμβολιαστικού κέντρου στην καρδιά της Αθήνας. Το περιβάλλον από πλευράς επίπλωσης και συντήρησης του χώρου δεν ήταν αυτό που βλέπω στη Γερμανία. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις σημασία έχει το έμψυχο δυναμικό.

Και εδώ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πόσο καταρχήν άνθρωποι είναι οι ‘Έλληνες γιατροί. Ο συγκεκριμένος γιατρός του κέντρου με καθησύχασε και πάλι και μου έδωσε οδηγίες για τις επόμενες ημέρες. Η νοσηλεύτρια που μου έκανε το εμβόλιο με παρακολουθούσε όλο το ημίωρο που κάθισα μετά τον εμβολιασμό.

 • Τρέφω τεράστιο σεβασμό στους έλληνες και τις ελληνίδες γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί δεν είναι μόνο καλοί γιατροί, αλλά και πολύ ανθρώπινοι. Αυτό, χωρίς καμιά διάθεση γενικεύσεων, διαφέρει αρκετά σε σχέση με τους γερμανούς γιατρούς, που λόγω ψυχοσύνθεσης και νοοτροπίας έχουν μια διαφορετική προσέγγιση των ασθενών.

Τώρα βρίσκομαι σε μετεμβολιαστική φάση, αφού πέρασα τα γνωστά συμπτώματα. Το βασικότερο είναι ότι ξεκίνησε η διαδικασία ανάπτυξης ανοσίας για να ανακτήσω μερική ελευθερία μετακινήσεων που έχω ανάγκη λόγω εργασίας. Και επιστρέφοντας στη Γερμανία με το καλό, έχω πολλά να διηγηθώ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Αθήνα

Πηγή: dw.com


ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ – Euro2day: ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ: Όχι μία ούτε δύο, αλλά…πέντε φορές (!) μέσα σε διάστημα περίπου 12 μηνών, εξετάστηκε αρμοδίως και εγκρίθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η φρούρηση του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, βαίνουσα μάλιστα προοδευτικώς… αυξανόμενη, από έγκριση σε επανέγκριση, ώσπου έγινε ο χαμός στα ΜΜΕ και ανακλήθηκε μέσα σε μια νύχτα «με παρέμβαση Χρυσοχοΐδη».

Μόνο που τώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους δικηγόρους του Μένιου, προκύπτει το εξής, όχι αστείο, θέμα. Αφού οι αποφάσεις είχαν ληφθεί by the book με συγκεκριμένα κριτήρια και αιτιολογία (η δημοσιοποιημένη επιστολή τους καταγράφει ορισμένα περιστατικά κατά του πελάτη τους) και η τελευταία απόφαση -ενισχυμένης μάλιστα- προστασίας ελήφθη στις 19 Μαρτίου, τότε με ποια κριτήρια και διαδικασία ανακλήθηκε την… 31η Μαρτίου;

 • Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο πάει γίνεται και… καλύτερο.

Τόσο καλό που είδαμε και τον πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης, τον κ. Βρούτση, να δίνει συνέντευξη στο… «Ντοκουμέντο» του κ. Βαξεβάνη (ναι, έγινε κι αυτό!) για να καταγγείλει τον Φουρθιώτη, σε σχέση με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Τι σου είναι αυτός ο Μένιος, σκέτος κυκλώνας. Μέχρι και τα τείχη μεταξύ «Ντοκουμέντο» και κυβέρνησης έριξε! Μια απορία ωστόσο την έχουμε. Μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα να δώσει βήμα στον κ. Βρούτση δεν υπήρχε;


Οικόπεδο η ΠΥΡΚΑΛ. Με το καλό και η ΛΑΡΚΟ…Του Γιώργου Κράλογλου

Τέλος και με τις κρατικοποιήσεις Μποδοσάκη. Τις πλήρωσαν οι ιθαγενείς 40 χρόνια, ως βαριά κρατική βιομηχανία και “κέρδισαν” από τα οικόπεδά τους!! Ποιο είναι, τελικά, το καθαρό κέρδος, των ιθαγενών φορολογούμενων, από τις ανοησίες των σοσιαλιστικών σχεδιασμών, να φορτωθούν και την κρατικοποίηση Μποδοσάκη;

 • Οι φόροι για τα νοίκια υπουργείων που θα στεγαστούν στα οικόπεδα της ΠΥΡΚΑΛ!! Κάτι είναι κι αυτό… Έτσι κι αλλιώς δεν γυρίζουν πίσω οι μισθοί που πληρώσαμε (γενικά και διαχρονικά) σε 70.000 κομματικούς και στις ιδιωτικές βιομηχανίες που κρατικοποιήθηκαν.

Ιδιωτικές βιομηχανίες που θα ήταν οικόπεδα (από τότε), αν δεν τις είχε παραδώσει ο σοσιαλισμός στους εργατοπατέρες και στα κομματόσκυλα (όλων των κομμάτων της Βουλής) να παριστάνουν τους κρατικούς βιομήχανους (μέλη και του ΣΕΒ…) των αμυντικών συστημάτων της ΠΥΡΚΑΛ, του νικελίου της ΛΑΡΚΟ, ή των λιπασμάτων Δραπετσώνας, του Μποδοσάκη.

 • Και ας μην ξεχνάμε πως, μια 5ετία, πριν κρατικοποιήσουμε τα λιπάσματα Μποδοσάκη (το 1993 μέσω Εθνικής), το 1988, είχαμε “εισπράξει”, ως κοινωνία, τη δολοφονία του επικεφαλής των λιπασμάτων, ανιψιού του Μποδοσάκη, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, από τους επαγγελματίες δολοφόνους της 17 Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη ΛΑΡΚΟ ακόμη πληρώνουμε. Τα προ μηνός 30.000.000 ευρώ φαγώθηκαν και πάμε γι’ άλλα, μέχρι να δούμε τι θα αποκάνουμε… Γιατί να μην πούμε μπράβο στην κυβέρνηση, έστω και για την οικοπεδοποίηση του 40χρονου κομματικού στρατοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ.

 • Μπράβο της και για τις ελπίδες που μας δίνει ότι τα κουφάρια της κρατικοποίησης, της 10ετίας 1983-1993, θα γίνουν τουλάχιστον οικόπεδα να στεγάσουν κρατικές υπηρεσίες, για τις οποίες οι ιθαγενείς χρεώνονται τα νοίκια τους.

Η οικοπεδοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ (την οποία και επικροτούμε) μας δίνει την ευκαιρία να επαναφέρουμε (σημείωμα της στήλης, 30 Ιουλίου 2020 με τίτλο “Με την ΕΒΟ και την ΕΛΒΟ θα πάμε στον πόλεμο, μπαμπά;”) το “σοσιαλιστικό όραμα” κρατικής βαριάς βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων!!

 • Από το 1977 ψαχνόμαστε, αν μας πάνε τούτα ή εκείνα τα αμυντικά συστήματα. Να διαλέξουμε τώρα ή να αφήσουμε άλλα 20-30 χρόνια να πιάσουμε και την παραπέρα τεχνολογία…;

Ξεκαθαρίζουμε ως στήλη και ως Capital. gr ότι το θέμα μας δεν είναι ούτε η ΕΒΟ ούτε η ΕΛΒΟ ούτε ΠΥΡΚΑΛ ή ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να περνάνε των παθών τους τον τάραχο… Απλά “φωτογραφίζουμε” άλλη μια εικόνα του πολιτικού κενού, για την προκοπή της Ελλάδας, από τις πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης.

 • Τι δεν ακούστηκε, λοιπόν, από τα μπαλκόνια της διανομής σανού, μετά το 1982 που το κράτος αποζημίωσε (πάντα με λεφτά των φορολογούμενων), τους Μποδοσάκηδες, για να χτίσει τη δική του “αυτοκρατορία” στα όπλα.

Είπανε και τι δεν είπανε, για ΠΥΡΚΑΛ και τα μύρια όσα σχέδια θα έστρωναν και θα άπλωναν στα τραπέζια, οι κρατικοί βιομήχανοι της σοσιαλιστικής αμυντικής βιομηχανίας. Σαν σκουλήκια βλέπανε κάτι μεσαίους και μικρομεσαίους της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο από “κρατική ψυχική μεγαλοσύνη” τους έριχναν πού και πού καμιά δουλίτσα, οι κρατικοί βιομήχανοι.

 • Το 1986 νέα όνειρα. Νέες κρατικές ορέξεις. Οι αυστριακοί και η Στάγιερ τώρα στο σκόπευτρο του κρατικού ντουφεκιού. Τι είχαν να χάσουν οι Αυστριακοί. Μας πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Μετά από 34 χρόνια πουλάμε τις εγκαταστάσεις για τα κρατικά οχήματα, γιατί δεν πάει άλλο η βαλίτσα της ΕΛΒΟ. Που να πάει; Την εκκαθαρίζουμε 7 χρόνια τώρα… Από τον Φεβρουάριο του 2014!!

Το 1992 άλλες χαρές και πανηγύρια, στα “παντρέματα” της κρατικής ΠΥΡΚΑΛ με την ΕΒΟ των κρατικών όπλων. Εκεί να δεις κομματικό και πολιτικό παρασκήνιο. Εκεί να δεις εργατοπατερισμό. Πάλι σε βάρος και των κρατικών υπαλλήλων της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ που άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν.

 • Και επιστρέφουμε στο σήμερα. Η αυλαία στην κωμωδία του σοσιαλιστικού ονείρου του 1977 πέφτει, μετά από 44 χρόνια(!!), με πώληση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στους λόγους της (πολύ σωστής κατά τη γνώμη μας) οικοπεδοποίησης της ΠΥΡΚΑΛ, εξηγώντας ότι το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση υπουργείων(!!), που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Το δε ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα, των υπουργείων που θα μετακινηθούν στην ΠΥΡΚΑΛ, υπερβαίνει τα 33 000 000(!!) Με το καλό και η ΛΑΡΚΟ…

george.kraloglou@capital.gr


 • Τ.Τ – ΜΗΝΥΜΑ: Πόσο οχετός μπορεί να είναι αυτή η παράταξη!
Εικόνα

ΛΙ.Λ: Κύριε Βρουτση, μέγα ατόπημα ότι δώσατε συνέντευξη στην φυλλάδα τη γνωστή. Τι σας ώθησε δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι στο χέρι του κάθε πολιτικού είναι η επιλογή του τέλους της καριέρας του. ΚΡΙΜΑ γιατί σας τιμήσαμε.

***

Εικόνα


Ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις, τουλάχιστον έως ότι ξεκινήσει το μονοδοσικό της J&J) στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα στην 4η θέση (ανά εκατ. κατοίκους) και στην 9η σε απόλυτο αριθμό εμβολιασθέντων.

Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα


ΜΗΝΥΜΑ: Βαζω Πορτοσαλτε, αρχιζει και λεει για ενα τεραστιο σκανδαλο, λεω, αντε επιτελους ο Πορτοσαλτε θα πει για την υποθεση Βρουτση-Φουρθιωτη, αλλα τελικα κατι για εναν συμβουλο του Τσιπρα που τα χε με μια Τουρκαλα διπλωματη το 2016 ελεγε.


ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ: Ένας γνωστός έμπορος αυτοκινήτων της Κηφισιάς και ένας γιατρός γυναικολόγος είναι ανάμεσα στα 6 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνται ότι διέπρατταν απάτες με πολυτελή οχήματα για να εισπράξουν αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε βάρος τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, ψευδή καταγγελία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

 • Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Φεβρουάριο προσήλθε στο Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών ημεδαπός και κατήγγειλε ότι του αφαίρεσαν, από το χώρο στάθμευσης του Αερολιμένα, πολυτελές αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, που είχε σταθμεύσει προκειμένου να πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό.

Το ανωτέρω όχημα, από το οποίο όμως είχαν αφαιρέσει τον κινητήρα, τις πόρτες, το καπό και άλλα εξαρτήματα, βρέθηκε την επομένη της καταγγελίας, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Στη συνέχεια της έρευνας διαπιστώθηκε, ότι ο καταγγέλλων κατ’ εντολή συλληφθέντα ημεδαπού, εμπλεκόμενου με την εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων, στάθμευσε το αυτοκίνητο στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο κατόπιν παρέλαβε μέλος της σπείρας, το οδήγησε σε αποθήκη, όπου άλλα μέλη της σπείρας ανέλαβαν την αποσυναρμολόγησή του.

 • Μετά την αποσυναρμολόγηση, άλλα μέλη της σπείρας μετέφεραν το σασί και άλλα μηχανικά μέρη του οχήματος στη Μεταμόρφωση, προκειμένου μετά τη δήλωση κλοπής να αιτηθεί ο κάτοχός του, αποζημίωση από την Ασφαλιστική Εταιρεία. Στη συνέχεια τα μέλη της σπείρας θα μοιράζονταν μεταξύ τους το μεγάλο ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Μετά από έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, στην αποθήκη και στην προαναφερόμενη εταιρεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-122- οχήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα πολυτελή -4- δίκυκλα- τρέιλερ μεταφοράς οχημάτων – ηλεκτρονικός υπολογιστής – πλήθος εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας – κυνηγετική καραμπίνα – πλήθος κινητών τηλεφώνων – Γι όλα τα κατασχεμένα οχήματα, εξετάζεται η νομιμότητα κατοχής και προέλευσής τους.


Παντως ο Σημίτης και τον πόλεμο με την Τουρκία απέφυγε και την Κύπρο μέλος στην ΕΕ έκανε και την χώρα του στο ευρώ οδήγησε με μια εύρωστη οικονομία ! Και για τους πολεμοχαρείς την αγορά του αιώνα που θωρακίζει μέχρι σήμερα την άμυνα της χώρας πάλι Σημιτης την έκανε! Ξιδάκι !