Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (25/2/2020)

***
Οι ευθύνες είναι όλες δικές σας που χαϊδεύετε αυτούς τους αληταράδες που δέρνουν όποιον γουστάρουν. Ο αστυνομικός έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να σώσει την ζωή του. Εσείς τι θα κάνατε στην θέση του; θα τους αφήνατε να σας σακατέψουν;
Παράθεση Tweet
Costas Zachariadis@CZachariadis
Κυκλοφορεί βίντεο και καταγγελίες στην ΑΣΟΕΕ για αστυνομικό που έβγαλε όπλο και απείλησε φοιτητές. Έτσι επιβάλλει την «κανονικότητα» ο κ.Μητσοτάκης; Η κ.Κεραμέως και ο κ.Χρυσοχοΐδης έχουν σοβαρές ευθύνες. Με όπλα και αστυνομοκρατία θα θρηνήσουμε θύματα.
 
***
Ο Παπαχριστόπουλος για το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, λέει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί επειδή τελευταία έχουν δώσει δικαιώματα. Καταλάβαμε…
https://twitter.com/i/status/1232235983338459138
****
Αν και η νέα κλειστή δομή στην Χίο, κατασκευάζεται στην μέση του πουθενά και θα αποσυμφορησει ουσιαστικά την πόλη, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Άλλοι είναι οι λόγοι προφανώς.
Μεταναστευτικό: Μπήκαν οι μπουλντόζες στη Χίο -Η κλειστή δομή μακριά από κατοίκους και τοπικές… Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στη Χίο με την κατασκευή κλειστής δομής.
****
Να ακούτε τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους λοιμωξιολόγους και όχι όσους διασπείρουν fake news για #κορονοϊό.
****
Ε, να τον ντύσεις τώρα στις απόκριες Παράθεση Tweet
Centralnews.gr @CentralnewsG
Δανάη Στράτου: «Θέλω να δω τον Γιάνη πρωθυπουργό της χώρας» –

Εικόνα

**

Ο Χρυσοχοϊδης αντί να διατάξει ΕΔΕ, οφείλει να επισκεφτεί τον τραυματισμένο αστυνομικό και να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

**
Με αφορμή τον κορωνοϊό, ξεκίνησαν τα πρώτα ρατσιστικά παραληρήματα στον χώρο εργασίας μου λόγω της καταγωγής εμού και των συναδέλφων μου. Πιο συγκεριμένα, μας είπαν να σταματήσουμε τα μαθήματα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα διότι αποτελούμε κίνδυνο για τους υπόλοιπους (Έλληνες).
***
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπουρνούς διαμαρτύρεται στη Λέσβο ενάντια στα κλειστά κέντρα. Λογικά θέλει ανοικτά κέντρα και μεταφορά στην ενδοχώρα για να μην μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.
***
Ο αστυνομικός που δέχτηκε επίθεση από τους αντιεξουσιαστές στην ΑΣΟΕΕ και έβγαλε το όπλο του για να αμυνθεί, έπραξε ΑΡΙΣΤΑ. Σε κάθε σοβαρή χώρα αυτοί που θα είχαν διανοηθεί να προπηλακίσουν και να ξυλοφορτώσουν ειδικό αστυνομικό φρουρό θα είχαν γαζωθεί ήδη χωρίς να ανοίξει μύτη.
****
Με μόνες τις μαρτυρίες τριών αγνώστων και χωρίς άλλο στοιχείο, μια Εισαγγελέας παρέπεμψε 2 ΠΘ και 9 Υπουργούς. Τώρα αποδείχτηκε ότι δεν είχε ούτε μαρτυρίες. Ο

@atsipras πριν καν υπάρξει δίκη, «χλεύαζε τους ενόχους» από το Μαξίμου. Θα ζητήσει συγνώμη που ξεφτίλισε τη δημοκρατία;
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
***
Δυο οι κύριοι λόγοι που η Γερμανία περιόρισε στο ελάχιστο την εξάπλωση του κορωνοιου:
1. Εντόπισε άμεσα τον λεγόμενο ασθενή μηδέν
2. Εκτος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απομόνωσε για 2 εβδ. κ όλα τα ύποπτα περιστατικά δλδ εκείνους που ήρθαν πιθανότατα σε επαφή μαζί τους

***

Επιθέσεις απέναντι σε διαιτητές έχουν γίνει πολλές και με πολλούς τρόπους ιστορικά, αλλά αυτό που έκανε ένας… φίλαθλος στη Νότια Αφρική δεν έχει προηγούμενο. Έχοντας φτάσει προφανώς στο… αμήν μα τις αποφάσεις του διαιτητή, σε ματς τρίτης κατηγορίας, ο εν λόγω οπαδός μπήκε στο αμάξι του και μπήκε με… τέρμα τα γκάζια στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τον διαιτητή για να τον χτυπήσει.

 • Ευτυχώς ο οπαδός μπορεί να μην ήταν ψύχραιμος, αλλά όπως θα δείτε στο video ήταν αρκετά επιδέξιος κάνοντας τις κατάλληλες μανούβρες για να αποφύγει παίκτες και τεχνικά τιμ, ενώ ευτυχώς δεν πέτυχε τον διαιτητή.

So this irate fan reportedly tried to run over the referee in a third division league game in South Africa.We really need to calm down.

Ενσωματωμένο βίντεο
 • Kινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους 4 στους 5 ιδιοκτήτες στην Αθήνα
Μαρία Λιλιοπούλου

Μαρία Λιλιοπούλου ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 • Μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προανάρτησης στο δήμο Αθηναίων. Τι αλλάζει στη διαδικασία ενστάσεων.

Στον αέρα βρίσκεται η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάρτησης των κτηματολογικών διαγραμμάτων για τον δήμο Αθηναίων, καθώς ήδη το σήμα εκκίνησης έχει μετατεθεί στα …προσεχώς αρκετές φορές έως τώρα, έχοντας πλέον φτάσει στα μέσα Απριλίου παρά το γεγονός ότι η πρώτη ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ήταν η 10η Φεβρουαρίου και χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν και το νέο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Κι αυτό γιατί ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θα λειτουργήσει ως περιοχή – «πιλότος» για τη νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι λεπτομέρειες της αλλαγής της διαδικασίας, την οποία φέρνει η κατάργηση των ενστάσεων και η αντικατάστασή τους με τη διεκπεραίωση των απλούστερων εξ αυτών από τα γραφεία κτηματογράφησης, δηλαδή τους αναδόχους, οι οποίοι έχουν αναλάβει κάθε περιοχή.

Η πλήρης διαδικασία αναμένεται να περιγράφεται με σαφήνεια στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κτηματολογίου, η οποία θα δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά έως τώρα δεν έχει βγει.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προανάρτησης για την Αθήνα, η οποία αφορά περίπου 800.000 ακίνητα και έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, η συμμετοχή των ιδιοκτητών ήταν μάλλον περιορισμένη. Σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Κτηματολογίου, μόλις ο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες μπήκε στο σύστημα για να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά του.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να φέρει προ δυσάρεστων εκπλήξεων τους ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, η οποία θα ακολουθήσει και θα αποκαλύψει τυχόν λανθασμένες εγγραφές. Γι’ αυτό το λόγο ο φορέας έχει ήδη αποφασίσει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους τόσο πριν τη διαδικασία της ανάρτησης όσο και κατά τη διάρκειά της μέσω μίας νέας φόρμας, για την οποία θα ειδοποιηθούν.

 • Πλέον, με τη νέα μέθοδο που θα ξεκινήσει από την ανάρτηση της Αθήνας και θα εφαρμοστεί στις πόλεις της Λαμίας και της Λιβαδειάς, αλλά και στο σύνολο των περιοχών που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μεγάλο κύμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει περίπου 16.500.000 δικαιώματα, (δηλαδή το 43% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας), ο όρος «ένσταση» απαλείφεται και την εξέταση για πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν τα γραφεία κτηματογράφησης, δηλαδή οι ανάδοχοι προκειμένου να κερδηθεί η άνιση μάχη με το χρόνο.

Πρακτικά οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν έναν ρόλο «διαμεσολαβητή», τον οποίο ωστόσο οι ίδιοι δεν αποδέχονται απολύτως καθώς η διαδικάσία δεν περιλαμβάνει στην ουσία καμία διαμεσολάβηση αλλά μόνο ανταλλαγή εγγράφων και ανάρτηση της έκθεσης αποδοχής ή απόρριψης του αναδόχου για την υπόθεση εντός προθεσμίας τριάντα ημερών στον ιστότοπο του Κτηματολογίου. Μετά την υποβολή της αίτησης και την πληρωμή παραβόλου ύψους 5 ευρώ από τον ενιστάμενο υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

 • Η αίτηση να γίνει αποδεκτή με την έκθεση του αναδόχου και να υπάρχει συναίνεση τόσο του ενιστάμενου όσο και του θιγόμενου. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία της ανάρτησης θα αλλάζουν χωρίς να παραπέμπεται η υπόθεση σε επιτροπή εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης. οι οποίες ωστόσο πλέον ορίζεται ότι θα συστήνονται μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όχι σε όλη την Ελλάδα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
 • Η αίτηση να γίνει αποδεκτή αλλά να μην υπάρχει συναίνεση στην έκθεση από τα εμπλεκόμενα μέρη ή τα σφάλματα να είναι εκτεταμένα. Στην περίπτωση αυτή ο ανάδοχος θα παραπέμπει την υπόθεση σε Επιτροπή, η οποία για την Αθήνα θα έχει έδρα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα.
 • Η αίτηση του ενδιαφερομενου να μη γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της ή εν μέρει από τον ανάδοχο/γραφείο κτηματογράφησης. Αυτές οι περιπτώσεις δεν προβλέπεται πλέον να οδηγούνται σε επιτροπές και επί της ουσίας οι εγγραφές θα παραμένουν ως έχουν και δε θα αλλάζουν. Μοναδική αλλά ακριβότερη και πιο χρονοβόρα εναλλακτική λύση που θα απομένει πλέον στον ενιστάμενο θα είναι η δικαστική οδός.
 • Στόχος είναι ο προεκτιμώμενος αριθμός του ενός εκατομμυρίου ενστάσεων να μειωθεί στο μισό.

Πρακτικά, βάσει της νέας διαδικασίας, όσοι ιδιοκτήτες εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, δηλαδή γεωμετρικές αποκλίσεις, λάθη σε τίλους, κλπ θα καταθέτουν μία αίτηση διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης. Το γραφείο θα συντάσσει έκθεση αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών taxis net. Όλα αυτά προβλέπονται σε σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί πέρυσι αλλά έως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί.

Ζήτημα δημιουργείται, πάντως, και από το γεγονός ότι οι συμβάσεις των αναδόχων είχαν υπογραφεί πολύ πριν την ψήφιση του νόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός ως προς το αν γεννωνται πλέον νέες υποχρεώσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε νέες συμπληρωματικές συμβάσεις, όπως επισημαίνουν. Πηγές του φορέα τονίζουν, πάντως, ότι στη διαδικασία της ανάρτησης δεν αλλάζει κάτι, καθώς οι τροποποιήσεις αφορούν μεταγενέστερη φάση, αυτή των ενστάσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα κτηματολογικά διαγράμματα θα αποσταλούν στους δικαιούχους ταχυδρομικά. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 400.000 ιδιοκτήτες και διπλάσιες ιδιοκτησίες.

****
MHNYMATA
Το εμετικό ανορθόγραφο κομματοσκυλο δεν βλέπει την απόβαση λαθρομεταναστων με βάρκες, αλλά χαρακτηρίζει “απόβαση” τις διμοιρίες των ΜΑΤ στη Χιο. Οταν πετούσαν χημικα στα παιδιά, ήταν καλά τα ΜΑΤ. 

Εικόνα

Λέσβος: Εγκλώβισαν ΜΑΤ και μηχανήματα σε χωματόδρομο – Ζητήθηκε η επέμβαση του Στρατού

Εικόνα

 • -και γιατι τα σπατε τ αυτοκινητα? -εε αφου εχουν αθηναικες πινακιδες
 • -και γιατι τον βαρατε? -εε αφου ειναι μπατσος.
Παιδιά ένας “χτυπημένος και δαρμενος επί δέκα λεπτα” #ΑΣΟΕΕ

Εικόνα

 • Αυτό που ακουγόταν σαν αστείο αρχικά, βλέποντας πίσω από τις λέξεις, τίτλους , πρωτοσέλιδα τελικά δεν είναι τόσο αστείο. Αν καταφέρει ο περίγυρος του paobc να απαξιώσει τον Πιτίνο κ να τον διώξει θα μιλάμε για αυτόματη ανακήρυξη της ομάδας σε τσίρκο.Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΒΗΜΑτοδότης

 • Ο κορωνοϊός «χτύπησε» κυβέρνηση και χρηματιστήριο | tovima.gr

Το απόγευμα της Κυριακής, όσοι πρόσεξαν τον Βασίλη Κικίλια στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είδαν έναν υπουργό σε αναστάτωση, βρισκόταν συνεχώς επί ποδός, δεχόταν συνεχώς τηλεφωνήματα για τις εξελίξεις του κορωνοϊού, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε τη Δευτέρα την ομιλία του σε ημερίδα για τον νεανικό διαβήτη για να πραγματοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το φάσμα των μέτρων προφύλαξης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού (Covid-19) με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών.

****

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και το Χρηματιστήριο Αθηνών (όπως και άλλα χρηματιστήρια σε πολλές χώρες), με κάθετη πτώση του γενικού δείκτη. Επικρατούσε εικόνα διάλυσης, καθώς ο δείκτης στις 13.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (24/2) έκανε βουτιά 7,74% στις 823,5 μονάδες.

 • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία των συναλλαγών έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ με μαζικές εντολές πώλησης. Οι τράπεζες δέχθηκαν ανηλεές σφυροκόπημα. Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

***
Η Λούκα και τα κόκκινα δάνεια

Ενώ η Λούκα Κατσέλη φαινόταν έως τώρα να υπερασπίζεται ευάλωτους δανειολήπτες (έστω αν και το 30% από αυτούς θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές) – και μάλιστα εξέδωσε και βιβλίο για να δείξει προφανώς πόσο ενδιαφέρεται για τους φτωχούς δανειολήπτες –, από την άλλη πλευρά μετέχει ως μέλος σε ΔΣ πολυεθνικής εταιρείας, της Pepper Hellas, που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια. Μιας εταιρείας δηλαδή της οποίας κύριο μέλημα είναι η είσπραξη των ανείσπρακτων κόκκινων οφειλών. Η ίδια πάντως λέει ότι ο ρόλος της ως ανεξάρτητου μέλους στο ΔΣ της Pepper Hellas «δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το να διαχειρίζεται τα χρέη για το καλό της εταιρείας διαχείρισης, όπως και του ίδιου του οφειλέτη».

***
Ο Τσόρτσιλ, ο Μητσοτάκης και η ΓΣΕΕ

Στο Καβούρι επρόκειτο να ξενυχτήσουν, όπως έλεγαν ορισμένοι, περιμένοντας την έναρξη του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Ο λόγος του προαναγγελθέντος ξενυχτιού ήταν επειδή το Συνέδριο αρχίζει, έστω με τα διαδικαστικά, στις 8 το πρωί της Τρίτης. Επίσης υπήρχε η αγωνία πολλών εάν θα παραστεί ή όχι σε αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έως τώρα είθισται στα συνέδρια της ΓΣΕΕ να παρίστανται οι πρωθυπουργοί. Ολοι οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη πήγαν, πλην ενός, του Αλέξη Τσίπρα. Και αν υπάρξουν επεισόδια, παρόντος του Πρωθυπουργού; Ρώτησα κάποιον εργατοπατέρα (από τους διοργανωτές). Η απάντησή του ήταν η αναμενόμενη: «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας» μου είπε. Και τότε θυμήθηκα τον Γουίνστον Τσόρτσιλ.

***
Μεσούντων των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τις γερμανικές ιπτάμενες βόμβες V-1, ο Τσόρτσιλ πήγε στον κουρέα του να κουρευτεί. Και ξαφνικά, ενώ ο κουρέας του πήρε τα ψαλίδια και άρχισε να τον κουρεύει, χτύπησαν οι σειρήνες του βομβαρδισμού. Μια βόμβα μάλιστα έσκασε κοντά στο κουρείο. Τότε ο μπαρμπέρης του λέει: «Μήπως, κύριε πρωθυπουργέ, θα πρέπει να σταματήσουμε το κούρεμα και να πάτε σε κάποιο καταφύγιο;». Και ο Τσόρτσιλ, τέρας ψυχραιμίας, απάντησε: «Συνέχισε να κουρεύεις, αυτοί τη δουλειά τους και εσύ τη δική σου».

***
Ερως γάμο εξ αγχιστείας δεν κοιτά

Θυμάστε που σας έγραφα προάλλες ότι στο Οικογενειακό Δίκαιο υπάρχει ένα άρθρο το οποίο σου απαγορεύει να νυμφευτείς την… κουνιάδα σου; Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος, όταν χωρίζει από τη γυναίκα του να νυμφευθεί την αδελφή της συζύγου του. Ηταν ένα άρθρο ξεχασμένο και πολλοί γάμοι στο μεταξύ είχαν γίνει και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι εάν γινόταν κι άλλος ένας, εάν η σύζυγος κάποιου δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή τη χώρισε ο άνδρας της και νυμφεύτηκε την αδελφή της.

 • Ανακάλυψαν (πρώην σύζυγος και δικηγόρος) αυτό το απηρχαιωμένο άρθρο του Οικογενειακού Δικαίου, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται ο γάμος με… κουνιάδες (συγγενείς εξ αγχιστείας) και προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο ζητώντας να ακυρώσει τον γάμο. Ο Αρειος Πάγος τους δικαίωσε. Ο γάμος αυτός δικαστικώς θεωρήθηκε άκυρος.

***
Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο σύζυγος προσέφυγε και αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όχι μόνον τον δικαίωσε, αλλά επέβαλε και πρόστιμο στη χώρα μας που έχει ένα τέτοιο αναχρονιστικό (όπως το χαρακτήρισε) άρθρο και την καλεί να το καταργήσει. Μαθαίνω λοιπόν ότι βαίνει προς κατάργηση η παράγραφος 2 του σχετικού άρθρου και μου λένε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο γάμος μέσα στην ευρύτερη οικογένεια.

***
Οταν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Σας έχω φρέσκα (πιο φρέσκα δεν γίνεται) στοιχεία για τις επιπτώσεις που είχε η μείωση του ΕΝΦΙΑ (έστω, αυτή η μείωση που έγινε) στα… κληρονομικά. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι σύμφωνα με στοιχεία (ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2020) από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας (αποποιήσεις ειρηνοδικείων έργου ΟΣΔΔΔΥ) μειώθηκαν (σε ορισμένες περιοχές μάλιστα εντυπωσιακά) οι αποποιήσεις κληρονομιάς. Ενώ το 2017 με τον ΕΝΦΙΑ σε πλήρη εξέλιξη οι αποποιήσεις κληρονομιάς είχαν αυξηθεί (στην Αθήνα έφθασαν τις 1.493), το πρώτο δίμηνο του 2019 ήταν 45.276. Τι σημαίνει αυτό; Εψαξα, ρώτησα και έμαθα: Πρώτον, όπως μου είπαν οι ειδικοί, η μείωση των αποποιήσεων κληρονομιάς οφείλεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεύτερον στις εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας.

***

Με σκονάκια στην TV

Ολα τα μέλη της κυβέρνησης και ορισμένοι βουλευτές έλαβαν στο WhatsApp το μεσημέρι της Δευτέρας το παρακάτω μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου: «Παρακαλείστε να δηλώσετε τον τηλεοπτικό σταθμό και την εκπομπή που έχετε κληθεί να συμμετάσχετε ώστε να σας δοθεί ενημερωτικό σημείωμα». Μου λένε ότι πρώτη φορά εστάλη τέτοιο μήνυμα. Ωστόσο ορισμένοι απόρησαν. Οχι επειδή θα τους δινόταν «σκονάκι», αλλά επειδή δεν είχαν προσκληθεί στα κανάλια και ήθελαν και αυτοί να ενημερωθούν. Τελικά, με πληροφόρησαν ότι θα πάρουν και αυτοί ενημερωτικό σημείωμα. Ετσι, φαντάζομαι ότι το βράδυ της Δευτέρας θα πέσει πολύ διάβασμα από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές. Σε τι θέμα άραγε; Σε δύο, όπως έμαθα: Το Μεταναστευτικό (και τα κλειστά κέντρα) και το Ασφαλιστικό.

***
Ο πρώτος ωστόσο που παρουσίασε δημοσίως (και από τηλεοράσεως) σκονάκι ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σε τηλεοπτική εκπομπή έβγαλε από την τσέπη του δύο σκονάκια: Το ένα έλεγε «Δεν έχει εκλογές» και το άλλο «Δεν έχει ανασχηματισμό».

***

Είναι ο προορισμός της γυναίκας μόνον η οικογένεια;

H Χριστίνα Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου (μαζί και το Εβερεστ). Αυτήν θέλησε να συναντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος όμως της έδωσε μια εντελώς συντηρητική και αναχρονιστική συμβουλή αφήνοντάς την αμήχανη. Ποια είναι αυτή; «Να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια!». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

***

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχασε την ευκαιρία να την καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο και να φωτογραφηθεί μαζί της, όταν έγινε γνωστό ότι η 31χρονη Χριστίνα Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να πατήσει τις 7 υψηλότερες κορυφές σε όλες τις ηπείρους και να πατήσει και στο Εβερεστ.

 • Η 31χρονη ιδιωτική υπάλληλος δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο μια ελληνική σημαία και ένα καραμπίνερ (ορειβατικός γάντζος ασφαλείας) που είχε πάνω δύο ημερομηνίες από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της, την ημέρα που πάτησε στο Εβερεστ (20 Μαΐου 2019) και την ημέρα που πάτησε στην πιο υψηλή κορυφή της Ανταρκτικής (16 Ιανουαρίου 2020).

Η νεαρή Χριστίνα εξομολογήθηκε τι ο Προκόπης Παυλόπουλος της μίλησε όπως στις κόρες του, με στοργικότητα, λέγοντάς της ότι «ο προορισμός της κάθε γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια». «Μου θύμισε τα λόγια του μπαμπά» είπε η Χριστίνα Φλαμπούρη. Σχολίασε μάλιστα την εν λόγω συμβουλή κάνοντας λόγο για στερεότυπα:

 • «Υπάρχει στο πλάνο μου η δημιουργία οικογένειας, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να έρθουν και μόνα τους. Αλλωστε ένας από τους λόγους που έκανα όλη αυτή την προσπάθεια είναι για να δώσω το μήνυμα πως δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στα στερεότυπα που υπάρχουν. Πρέπει να εκπληρώνουμε τα “θέλω” μας και όχι τα “πρέπει”. Οταν είναι να έρθει κάτι θα έρθει» είπε.

***
Ελεγχος σε βαθμό καψονιού

Ξημερώματα Δευτέρας προσγειώνεται στο «Ελ. Βενιζέλος» προερχόμενος από τη Μεγάλη Βρετανία ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Προφανώς θα μάθατε πως ο κ. Βαρουφάκης πήγε στη Μεγάλη Βρετανία για να επισκεφθεί στο κελί του στη φυλακή Belmarsh τον Τζούλιαν Ασάνζ. Εκείνο που πιθανόν να μη μάθατε είναι ότι ο Γιάνης μέσα στη φυλακή υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο σε βαθμό… καψονιού: «Σαπίζει ο Ασάνζ στη φυλακή» τόνισε, για να συμπληρώσει ότι βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, πλην μίας ώρας την ημέρα. Πάντως και τη Δευτέρα μέλη του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη βρετανική πρεσβεία.

***