Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (2 Απριλίου 2020)

 • Το Πάσχα των Ελλήνων με κορωνοϊό
ΒΗΜΑτοδότης

Αν και η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (και των συνεργατών του) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Απόστολο Τζιτζικώστα (πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών) και τον Δ. Παπαστεργίου (πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων) έγινε Πρωταπριλιά και θέμα ήταν πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η Βοήθεια στο Σπίτι και η Σίτιση, ωστόσο τέθηκε θέμα…

 • Πάσχα. Θα ψήσουμε ή όχι εφέτος αρνί, με τον κορωνοϊό; Αυτό το ερώτημα ετέθη στον κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και είπε στον υπουργό, στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο:

«Εφέτος ψήνουμε στη βεράντα ή στον κήπο μπάρμπεκιου ή βάζουμε αρνί στον φούρνο»…

 • Μαξίμου: Δεν εφησυχάζουμε

Πάντως στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν. Ανησυχούν και μάλιστα πολύ και δεν το κρύβουν, μήπως και εξαπλωθεί ο ιός. Ανησυχούν συγκεκριμένα ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός, «τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες».

 • Προβληματίζονται επίσης για πιθανό εφησυχασμό ή κόπωση των πολιτών που θα έχει ως συνέπεια τη διασπορά του ιού. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει μάλιστα ότι «θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ακρίβεια».

 • Αρνάκι και μπάρμπεκιου

Με δυο λόγια, ο Πρωθυπουργός έδωσε «οδηγίες» (τρόπος του λέγειν) για το πώς πρέπει να εορταστεί εφέτος το Πάσχα των Ελλήνων εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Πώς; Με… μπάρμπεκιου (παϊδάκια προφανώς), αρνί ή κατσικάκι στον φούρνο. Αυτό όμως τι ακριβώς σημαίνει;

 • Οπως μου εξήγησε μέλος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα περί εορτασμού του Πάσχα εφέτος δεν πρόκειται να ισχύσουν.
 • Δηλαδή ούτε έξοδος προς την περιφέρεια, ούτε γλέντια, ούτε οβελίες σε στρατόπεδα, ούτε ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου, ούτε το κάψιμο του Ιούδα (στη Θράκη), ούτε ο «Λάζαρος» που τραγουδούν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι στη Ρόδο, ούτε αερόστατα στο Λεωνίδιο, ούτε οι αβγομαχίες στις Σέρρες, ούτε βεβαίως ο περιβόητος «σαϊτοπόλεμος»  της Καλαμάτας, και ο υπουργός που μου τα έλεγε όλα αυτά δεν ήταν βέβαιος εάν εφέτος επιτραπεί το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να αυστηροποιηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απαγόρευση για τη… μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα αβγών (στο σπίτι), το αρνί στον φούρνο. Ολα αυτά με την προϋπόθεση ότι «μένουμε σπίτι».

 • Οι προβολείς του κορωνοϊού

Υπάρχουν φορείς που ελέω κορωνοϊού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων. Θα σταθώ σε μία και μόνο περίπτωση. Οι Διονύσιος Γιαλούρης και Δημήτρης Πανταζήςδεν είναι γνωστοί στο πανελλήνιο. Πρόκειται για τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας.

 • Ο ΙΦΕΤ είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πλην όμως κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι κ.κ. Γιαλούρης και Πανταζής, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον ΙΦΕΤ και η θητεία τους λήγει στα μέσα Ιουνίου, δέχθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας ένα ξεχωριστό «δώρο». Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε τον ΙΦΕΤ ως τον φορέα που θα δέχεται τα χρήματα από τις δωρεές για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 • Ετσι, ο τραπεζικός λογαριασμός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας στην Τράπεζα Πειραιώς (GR 5 4017 2009 0005 0090 9932 1674) άρχισε να δέχεται χρήματα από βουλευτές, δικαστικούς, επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών και ΔΕΚΟ, αλλά και από απλούς πολίτες. Απλά να σας αναφέρω πως πριν την κρίση του κορωνοϊού τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΦΕΤ ήταν κοντά στα 7 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό έχει εκτοξευθεί.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση όρισε επιτροπή διαχειριστικού ελέγχου για να παρακολουθεί το πώς και πού πηγαίνουν τα χρήματα από τις δωρεές. Στην επιτροπή αυτή μετέχει και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Από 5.000 ευρώ θα καταθέσουν οι βουλευτές

Πλήθος υπουργών (για παράδειγμα Αδωνις Γεωργιάδης) και βουλευτών (για παράδειγμα Κώστας Κυρανάκης) κατέθεσαν ήδη χρήματα, δηλαδή το 50% της μηνιαίας αποζημίωσής τους, στον ειδικό λογαριασμό στη μάχη που δίνεται για τον κορωνοϊό. Και ανάρτησαν, έτσι για να δώσουν το παράδειγμα σε άλλους, και την… απόδειξη στα σόσιαλ μίντια. Οι βουλευτές της ΝΔ θα καταθέσουν συνολικά για δύο μήνες από 5.000 ευρώ ο καθένας.

 • Ο μισός μισθός των περιφερειαρχών

Το ήμισυ του μηνιαίου μισθού τους κατέθεσαν ήδη (ή θα καταθέσουν στις αμέσως επόμενες ημέρες) και οι περισσότεροι περιφερειάρχες. Λέω οι περισσότεροι αφού ο κ. Αρναουτάκης δεν εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά δεσμεύτηκε να καταθέσει (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) τον μισό μισθό του στο ειδικό ταμείο. Ειδικά οι περιφερειάρχες θα καταθέσουν συνολικά για δύο μήνες 2.200 ευρώ ο καθένας. Επίσης θα καταθέσουν τον μισό μισθό τους (κάπου 1.800 ευρώ για δύο μήνες) και οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

 • Ο πρόεδρος και ο CEO της Πειραιώς

Στον ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση της μάχης κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν συμβολικά το 50% του μισθού τους (Απρίλιος και Μάιος) τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος  Χρήστος Μεγάλου.

 • Αντί μισθού το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις

Αυτό που δεν ξέρω να σας πω με ακρίβεια είναι πόσα τελικά χρήματα θα συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία από αυτές τις εθελοντικές προσφορές. Επειδή ορισμένοι μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει τις προσθέσεις, το ΚΚΕ ενημερώνει ότι το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση υιοθετούσε και η Βουλή νομοθετούσε την πρόταση που έχει καταθέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα για δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων. Βέβαια το ΚΚΕ μπορεί να το λέει αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του η βουλευτική αποζημίωση κατατίθεται εξ ολοκλήρου στο κομματικό ταμείο.

****

Κορωνοϊός – Σουηδία: «Στοίχημα» η «χαλαρή» στάση της απέναντι στην πανδημία

 • Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες (σχεδόν όλες) η Σουηδία φαίνεται να ακολουθεί εντελώς άλλους ρυθμούς ως προς το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πράγμα για το οποίο δέχθηκε έντονη κριτική από αρκετούς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες της
ΤοΒΗΜΑ Team
Κορωνοϊός – Σουηδία: «Στοίχημα» η «χαλαρή» στάση της απέναντι στην πανδημία | tovima.gr
Η Σουηδία, με 10 εκατομμύρια κατοίκους, είχε 4.028 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και 146 θανάτους τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η Αυστρία, μια ευρωπαϊκή χώρα με παρόμοια μεγέθη, με περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα, είχε 9.200 περιπτώσεις και 108 θανάτους.
 • Δηλώσεις εμπειρογνωμόνων
Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολογίας της Σουηδίας και αρχιτέκτονας της συγκεκριμένης πολιτικής λέει ότι η προσέγγιση, όπως και η αρχική βρετανική, είναι να αφεθεί ο ιός να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν βραδύτερα, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους μέχρις ότου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία ή να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο.
 • Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα καθορίσουν εάν η προσέγγιση της Σουηδίας μπορεί να επιτύχει ή αν οι αρχές στρέψουν την πραγματικότητα προς την έξαρση νέων περιπτώσεων, δήλωσε η Δρ Cecilia Söderberg-Nauclér, ιατρός και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska.
Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει επειδή ο ιός ήταν εκτός ελέγχου εξαιτίας της απουσίας περιορισμών και δοκιμών. Οι ασιατικές χώρες που κατόρθωσαν να αποφύγουν την απομόνωση βασίστηκαν σε μαζικές δοκιμές για να απομονώσουν τις θετικές περιπτώσεις και να σταματήσουν τη μετάδοση, ανέφερε.
 • Προσέγγιση
Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση να ευνοεί τις εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές – οι οποίες καλούν τους ηλικιωμένους να απομονωθούν και οι νέοι να μειώσουν την κοινωνική κινητικότητα – σε αντίθεση με την επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Ο Δρ Tegnell είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη συμμόρφωση.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μείνουν στο σπίτι εάν έχουν συμπτώματα», είπε. «Θέλουμε να επιβραδύνουμε την επιδημία μέχρις ότου η Σουηδία έρθει σε φάση κορύφωσης και αν η κορυφή δεν είναι πολύ δραματική, μπορούμε να συνεχίσουμε».
 • Μια δημοσκόπηση της Novus την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι 80% των ανθρώπων ενέκριναν μια ομιλία του πρωθυπουργού Στέφαν Λόβεν, στην οποία απευθύνθηκε έκκληση στην προσωπική ευθύνη κάθε ενήλικου πολίτη για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
 • Ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη φάνηκε να διαθέτει αρκετό χώρο για ασθενείς τη Δευτέρα. Στη Στοκχόλμη αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι άνθρωποι φαινόταν να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και οι ταξιδιώτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάθονταν απομακρυσμένα.
Κάποιοι κάτοικοι της Στοκχόλμης μένουν σπίτι και πολλοί σκιέρ έχουν διακόψει τα ταξίδια τους σε δημοφιλή θέρετρα όπως το Åre. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν υπόγεια και τρένα της Στοκχόλμης μειώθηκε κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Storstockholms Lokaltrafik, την εταιρεία δημοσίων μεταφορών. Ορισμένοι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι, όπως ο Ansgar Lohse, εξέχων Γερμανός γιατρός, και ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, επαίνεσαν την προσέγγιση.
 • Προετοιμασία για οικονομική ύφεση
Ο Stephen Roach, πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και ο σημερινός ανώτερος συνεργάτης του Πανεπιστημίου Yale, συζητά πώς οι επενδύσεις μπορούν να σταθεροποιηθούν σε περίπτωση ύφεσης.
Επιπλέον, ο Jeffrey Weiner, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marcum LLP, αναλύει τα θέματα που αντιμετωπίζει ένα πλήθος επικεφαλών στελεχών στο σημερινό κλίμα.
 • Στη σουηδική κουλτούρα, σημειώνουν, οι γενιές δεν αλληλεπιδρούν όσο στην Ιταλία. Περισσότερο από τα μισά σουηδικά νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει μικρότερο κίνδυνο νεότερων ανθρώπων να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερούς τους.

Μπορεί επίσης αυτό να εξηγεί γιατί ένας δυσανάλογος αριθμός θανάτων λόγω του Covid-19 της Σουηδίας σημειώθηκε στην κοινότητα της Σομαλίας της χώρας, τα μέλη της οποίας τείνουν να ζουν μαζί σε φτωχότερες γειτονιές, με περισσότερη ανάμειξη μεταξύ γενεών και λιγότερη πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες.

 • Ορισμένοι Σουηδοί οικονομολόγοι έχουν επίσης επικρίνει την στρατηγική της κυβέρνησης ως κοντόφθαλμη, προειδοποιώντας ότι το κόστος μιας επιδημίας εκτός ελέγχου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα οφέλη της αποφυγής κλεισίματος βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι κυριότερες εκφράσεις ανησυχιών προέρχονται από επιστήμονες και γιατρούς. Μερικοί ανησυχούν ότι οι περιπτώσεις θα αυξηθούν σύντομα και γρήγορα.
 • Η κλινική του Huddinge στη Στοκχόλμη έχει οργανώσει κοντέινερς με ψυγεία για να αποθηκεύει τα σώματα αν ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όπως έχει αυξηθεί και σε άλλες χώρες. Οι εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σταματήσει και οι τοπικές αρχές χτίζουν μια αυτοσχέδια κλινική Covid-19 στη Στοκχόλμη.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο και επικίνδυνο πείραμα με ολόκληρο τον πληθυσμό που θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Joacim Rocklöv, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιου Umeå και ένας από ορισμένους επιστήμονες που αγωνίστηκαν για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης.
 • «Είναι επικίνδυνο να αφήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν χωρίς περιορισμούς. Όπως φαίνεται από άλλες χώρες, αυτή είναι μια σοβαρή ασθένεια και η Σουηδία δεν διαφέρει από άλλες χώρες ».
Η έρευνα του Dr. Rocklöv δείχνει ότι η επιδίωξη της ανοσίας της αγέλης χωρίς την καταστολή της εξάπλωσης του ιού θα κατέστρεφε το σύστημα υγείας και θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων.
Είναι σκεπτικός ως προς το ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά. Ο Fredrik Elgh, καθηγητής της ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umea, δήλωσε ότι η σημερινή πολιτική ήταν τρομακτική και ζήτησε να τεθεί σε απομόνωση η Στοκχόλμη. «Θα κατακλυζόμαστε από τις περιπτώσεις που ακολουθούν την επιδημική καμπύλη», δήλωσε ο Δρ. Elgh.
 • Αλλαγή στάσης Σουηδίας
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι κάθε άτομο στη Σουηδία πρέπει να «απομακρυνθεί» από τους άλλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπως καταστήματα, γραφεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες αναμονής.
Αυτές οι συστάσεις ισχύουν επίσης για τις δημόσιες μεταφορές και ο οργανισμός ενημερώνει ότι τα άτομα θα έπρεπε να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ώρα αιχμής και να αποφεύγουν όλα τα μη ουσιώδη ταξίδια. Επίσης, συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα όπως «αποφυγή συμμετοχής σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως πάρτι, κηδείες, βαπτίσεις και γάμους».
 • Τι σημαίνει «κρατήστε απόσταση»;
Αυτό δεν αναφέρεται ρητά στις νέες κατευθυντήριες γραμμές και η απόσταση που μπορεί να διατηρηθεί από άλλα άτομα εξαρτάται λίγο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους και δύο μέτρα, αν είναι δυνατόν. Πρόκειται για το πλάτος ενός μέσου αυτοκινήτου. Γενικά, πρέπει να προσπαθούν να είναι συνειδητοποιημένοι ότι δεν πλησιάζουν περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο άλλους ανθρώπους.
 • Σε ποιους απευθύνονται οι δεσμευτικές συστάσεις;
Οι κανόνες ισχύουν για όλους στη Σουηδία, που σημαίνει ότι κάθε φορά που βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους, θα πρέπει να αποφεύγουν να συναντιούνται σε μεγάλες ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατάνε απόσταση από τους άλλους.
Ο διευθυντής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Johan Carlson, δήλωσε την Τρίτη: «Όλοι έχουν την υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, δεν είναι προαιρετικό».
Προηγούμενες οδηγίες ότι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών ή που ανήκουν σε μια ομάδα κινδύνου για τον κοροναϊό θα πρέπει να απομονωθούν, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμη βήμα για να περιορίσουν πλήρως τις κοινωνικές επαφές, με άλλα λόγια να αποφύγουν να συναντήσουν άλλους ανθρώπους και να κάνουν δραστηριότητες όπως ψώνια, παρόλο που είναι ακόμα εντάξει να βγούνε έξω όσο διατηρούν μια καλή απόσταση από άλλους .

Τι θα συμβεί σε όσους δεν ακολουθούν τα μέτρα;

Οι κατευθυντήριες γραμμές δε θεωρούνται προαιρετικές, αντίθετα όμως σε πολλές άλλες χώρες δε θα υπάρξει επίσημη τιμωρία ή κύρωση για τα άτομα που δεν τα ακολουθούν.
Είναι μέρος του νόμου της Σουηδίας για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, η οποία υποχρεώνει τον καθένα να σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης.
Πηγή: wsj.com, thelocal.se

 

***

Ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter εικονίζει δημοτικά οχήματα στο Alibeköy της Κωνσταντινούπολης να μεταφέρουν νεκρούς λόγω του κορονοϊού.

Ωστόσο η κυβέρνηση του φασίστα Ερντογάν αρνείται πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και δεν καταδέχεται καν να απαντήσει. Μόνο φυλακίζει!!

Nikos Michailidis@NikosMichailid4
 • This is Istanbul, Alibeköy. These are standard funeral service municipality vehicles, presumably preparing to go carry dead bodies due to coronavirus. No government reports on these…
Embedded video
Botin Kurdistani@kurdistannews24
 • #Leaked:
  Authorities in Turkey ‘hiding’ #COVIDー19 deaths
 • According to eyewitnesses & secretly documented video , right now 30 people dying per hour from #coronavirus in #Turkey#Erdogan’s government arrested over 1000 social media users to hide all these documents #video
.
Embedded video
Botin Kurdistani@kurdistannews24
 • WATCH: #Turkey secretly building burial pits for #coronavirus victims.since February,people are dying from #corona #virus in Turkey,
  but #Turkish Authorities hiding #COVIDー19 deaths,
 • because of #Erdogan‘s Concern about Turkish Airlines & Tourism industry. #video #BREAKING
Embedded video

****

Θετικά στον κορονοϊό είναι πάνω από 120 δείγματα που ελήφθησαν από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα την Τετάρτη και από τους 383 επιβαίνοντες του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου, μετά τα 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν αρχικά.

 • Κορονοϊός - Συναγερμός στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Περισσότερα από 120 άτομα θετικά στον ιό

Στο πλοίο επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες. Η στρατηγική που θα εφαρμοστεί για τη διαχείριση των περιστατικών, αναμένεται να αποφασιστεί από τις Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

 • Τα δείγματα των 383 επιβαινόντων λήφθηκαν την Τετάρτη από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μετά τον εντοπισμό αρχικά 20 κρουσμάτων. Στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και οι άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και τους δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

 • 2.352 οι νεκροί στη Βρετανία – 563 μέσα σε ένα 24ωρο – Ο Τύπος επιτίθεται στον Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί «μαζικά» η ιχνηλάτηση του νέου κορονοϊού καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με όλο και πιο έντονες επικρίσεις για τη στρατηγική του απέναντι στην πανδημία.

 • «Θα αυξήσουμε μαζικά τα τεστ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter από το διαμέρισμά του στην Ντάουνινγκ Στριτ όπου βρίσκεται σε καραντίνα αφότου διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19 την περασμένη εβδομάδα.

«Με αυτό τον τρόπο θα λύσουμε τον γρίφο του κορονοϊού (…) και θα τον νικήσουμε στο τέλος», είπε ο Συντηρητικός ηγέτης.

Η δήλωση αυτή έγινε έπειτα από μια «θλιβερή μέρα» χθες, Τετάρτη, παραδέχθηκε ο Τζόνσον, με την ανακοίνωση άλλων 563 θανάτων που συνδέονταν με την COVID-19, ενός αριθμού ρεκόρ. Συνολικά, οι υγειονομικές Αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους στα νοσοκομεία.

 • Επίθεση στην κυβέρνηση Τζόνσον από τον βρετανικό Τύπο

Σήμερα Πέμπτη ο Τύπος επιτίθεται ομαδικά εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της ιχνηλάτησης, από την αριστερή ταμπλόιντ The Mirror, που καταγγέλλει μια «καταστροφή», μέχρι τη συντηρητική The Telegraph, που γενικά είναι πολύ ευνοϊκή απέναντι στον πρωθυπουργό, αλλά γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της για «ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις».

2.352 οι νεκροί στη Βρετανία – 563 μέσα σε ένα 24ωρο 

 • Η Daily Mail χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι μόνο 2.000 υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), έχουν υποβληθεί σε τεστ. Ο αριθμός αυτός είναι «μακράν εκείνου που πρέπει να αναμένεται αλλά είναι μια καλή αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολ Κοσφόρ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας Public Health England, στο BBC.
 • Συνολικά μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί περίπου 153.000 τεστ και σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Οι βρετανικές Αρχές είχαν επιλέξει αρχικά να κρατήσουν τα τεστ μόνο για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, αλλά αναθεώρησαν τη στρατηγική τους και υπολογίζουν να περάσουν από τα 8.000 τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά στα 15.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν θα αυξηθούν ωστόσο στον επιθυμητό βαθμό λόγω δυσκολιών στον εφοδιασμό, με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε όλο τον κόσμο και επειδή τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν τα τεστ, κάτι που μπορεί να αλλάξει. Ο σκοπός είναι κυρίως να επιστρέψει στη δουλειά, σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, ένα μέρος του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται τώρα σε καραντίνα και εκτιμάται στο ένα τέταρτο του ενεργού δυναμικού.

 • Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν μπόρεσαν να υποβληθούν σε τεστ, επειδή δεν είχαν κλείσει ραντεβού, ανέφερε η The Sun. Η Τζοάνα Πασιέκα, μια 39χρονη βοηθός νοσηλεύτρια, πήγε σε ένα κέντρο ιχνηλάτησης που έχει δημιουργηθεί στο Γουέμπλεϊ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, για συμβουλές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Μου είπαν να έρθω εδώ, αλλά δεν ήθελαν να μου κάνουν το τεστ εδώ χωρίς ιμέιλ» Ούτε ξέρω αν πρέπει να επικοινωνήσω για να κλείσω ραντεβού», δήλωσε στην εφημερίδα.Εκτός από τον μικρό αριθμό των διαγνωστικών τεστ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν επίσης για την έλλειψη μασκών και ιατρικών στολών.

 • Ο αριθμός των μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης είναι επίσης ανεπαρκής, κάτι που θα αναγκάσει τους γιατρούς να λάβουν «σοβαρές αποφάσεις» και να καθορίσουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν, προειδοποίησε η British Medical Association, που εκπροσωπεί γιατρούς και φοιτητές ιατρικής. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ένα μεγάλο λονδρέζικο νοσοκομείο παραλίγο να μην έχει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τη συρροή ασθενών που προσβλήθηκαν από την COVID-19 και χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη.