27.2 C
Athens,Greece
Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

To απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17/12)

 • Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει εκλογές τον Μάρτιο;
 • Λ.Χ. tovima.gr
Το θέατρο με τις παλινωδίες του Πάνου Καμμένου μήπως είναι απλώς ένδειξη μιας συμφωνημένης απόφασης για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο;
Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει εκλογές τον Μάρτιο; | tovima.gr

Το όλο σκηνικό που στήθηκε με τον Πάνο Καμμένο να κάνει τρεις διαφορετικές δηλώσεις για το πώς ακριβώς βλέπει τη σχέση του με την κυβέρνηση και το πότε και πώς θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, ίσως δεν ήταν μόνο ένδειξη του πόσο στριμωγμένος αισθάνεται ο Πάνος Καμμένος, που εκτός όλων των άλλων βλέπει και το κόμμα του να αποσυντίθεται.

 • Δεν το λέω αυτό για να υποβαθμίσω την ικανότητα του Πάνου Καμμένου να κάνει δηλώσεις που γυρίζουν μπούμερανγκ, ιδίως σε στιγμές όπου αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πια πολιτικό μέλλον και ουσιαστικά η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα σημάνει και το πολιτικό τέλος της διαδρομής του, αφού θα χρεώνεται ότι αυτός δεν την εμπόδισε όταν μπορούσε.

Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι πληθαίνουν τα σημάδια ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται σοβαρά να κάνει εκλογές πρόωρες και μάλιστα τον Μάρτιο, παρά τις κατ’ επανάληψη διακηρύξεις του ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

 • Στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και στον Νίκο Παππά και τα άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κανείς να προσάψει πολλά.
 • Όμως, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε μια ιδιαίτερη αίσθηση της πολιτικής τακτικής και μια ικανότητα να ορίζουν αυτοί το πεδίο και τη στιγμή της αντιπαράθεσης, κόντρα στις προσδοκίες ή τις εκτιμήσεις των αντιπάλων τους.

Για ένα διάστημα όλοι πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαν να βγάλουν την τετραετία και θα κατέρρεαν ή θα δοκίμαζαν να «δραπετεύσουν» με την πρώτη ευκαιρία. Διέψευσαν αυτές τις εκτιμήσεις και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τώρα έχοντας εξασφαλίσει και το τυπικό «τέλος των μνημονίων».

 • Μετά κατάφεραν να διαμορφώσουν μια εικόνα μιας κυβέρνησης που θα εξαντλήσει την τετραετία, με σκοπό να εκμεταλλευτεί όλο το χρόνο για να μπορέσει να μειώσει τη διαφορά από την ΝΔ.

Άλλωστε, έχει γίνει πια σαφές ότι ανεξαρτήτως μιας υποχρεωτικής ρητορικής, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει ότι για το οποίο αγωνίζονται είναι για να ηττηθούν στις εκλογές με όσο το δυνατόν πιο μικρή διαφορά γιατί αυτό και την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καθιστά αδύναμη και θα πλασάρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ευνοϊκή θέση για την επόμενη μέρα και το στόχο η ΝΔ να αποτελέσει απλώς μια «δεξιά παρένθεση»πριν τις επόμενες εκλογές που είναι πολύ πιθανό να γίνουν με τον ψηφισμένη απλή αναλογική, καθώς είναι δύσκολο για τη ΝΔ να συγκεντρώσει την ενισχυμένη πλειοψηφία για να αλλάξει ξανά ο νόμος.

Εκπληξη με πρόωρες κάλπες;
Και τώρα που τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν να προσανατολίζονται σε εκλογές προς το τέλος της τετραετίας πληθαίνουν τα σημάδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την έκπληξη με πρόωρες εκλογές.

Αρκετές παράμετροι συγκλίνουν προς αυτό…

Καταρχάς με το κοινωνικό πακέτο, τα μέτρα μονιμοποιήσεων και τη μη μείωση των συντάξεων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει την προσπάθεια να δείξει «κοινωνικό πρόσωπο» και να πείσει ότι τελείωσαν τα Μνημόνια και η σκληρή λιτότητα είναι πίσω μας, την ώρα που έχει ακόμη επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα το ζήτημα του «τέλους των μνημονίων.

 • Δεν μένει παρά μόνο το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.
 • Οι διορισμοί, στους οποίους επίσης έχει επενδύσει γιατί αντιστρέφουν το κοινωνικό κόστος από μια ανεργία που παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν πρόκειται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Απλώς μπορούν να αποφασιστούν ότι θα γίνουν, με την πραγματοποίησή τους να μετατοπίζεται μετά τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και για την εξασφάλιση ότι δε θα πάμε σε μείωση του αφορολόγητου. Αυτά είναι μέτρα που θα αποφασιστούν επίσης μετά το όριο του Οκτωβρίου αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020. Τώρα, όμως, μπορεί να τους υποσχεθεί και με την ΝΔ να επιμένει στο «λιγότερο κράτος» ακόμη και να εκβιάσει μια μερίδα των ψηφοφόρων να τον προτιμήσουν έναντι της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή η Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και εάν κυρωθεί, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα κοινό της αριστεράς, αλλά συνεχίσει να τυγχάνει της αρνητικής γνώμης της πλειοψηφίας των πολιτών. Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει ιδιαίτερα από την τελική επικύρωση. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε ακόμη και να μετέφερε την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, ιδίως από τη στιγμή που γνωρίζει πόσο «εμφατική» θα είναι και η αμερικανική πίεση. Όσο για τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής» είναι προφανές ότι όπως έχουν πάει τα πράγματα ούτε «θα μπει κανείς φυλακή» το επόμενο διάστημα, ούτε καν δίκες θα ξεκινήσουν.

Τουλάχιστον, τώρα μπορούν να μιλάνε για το πώς «θα κάτσουν στο σκαμνί τα λαμόγια». Από την άλλη, το να περιμένει απλώς μέχρι το Σεπτέμβρη, έχοντας υποστεί τα αντιφατικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών και χωρίς να μπορεί να έχει περάσει πολλά πιο «φιλολαϊκά μέτρα», μπορεί να σημαίνει απλώς παραπάνω φθορά.

Την ίδια στιγμή οι πολλαπλές εκλογές τον Μάιο ίσως να κάνουν δύσκολη την σύμπτωσή τους και με εθνικές εκλογές μια που αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «διασπορά» της ψήφου με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι εξακολουθεί ακόμη, τουλάχιστον για το δικό του ακροατήριο, να έχει το πλεονέκτημα ότι ο Τσίπρας δείχνει να μπορεί να χειριστεί προεκλογική εκστρατεία και για αυτό από τώρα τον έχουν βγάλει στην πρώτη γραμμή.

Σε αυτό το φόντο, εκλογές τον Μάρτιο, με πρόσχημα τη διαφωνία των ΑΝΕΛ και του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου και πιθανώς ανοιχτή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί και να είναι η πιο βολική λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ και το σχεδιασμό του για δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από την κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από μία παράμετρο: το εάν και κατά πόσο ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια δεν έχουν αποφασίσει και αυτά να κάνουν τη δική τους έκπληξη και να τιμωρήσουν την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζει.


“Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν προσφέρει καμία απολύτως ενημέρωση για την άγρια ζωή. Σκεφτείτε να πηγαίνατε τα παιδιά σας σε φυλακή, για να τα διδάξετε για την ανθρώπινη συμπεριφορά.”

Από το Μάρτιο του 2014 το άρθρο

LIFO.GR

Tα αιχμάλωτα ζώα της Αθήνας


H δολοφονία της Jenny και του Spotty δεν είναι η μόνη που ξεσήκωσε αντιδράσεις, αφού το 2014 η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο πάγωσε όταν ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Marius, της μόλις δύο ετών καμηλοπάρδαλης ενός ζωολογικού κήπου της Δανίας. Το ίδιο συναίβει και δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2016, με τη δολοφόνια του 17χρονου γορίλα Harambe, σε ζωολογικό κήπο της Φιλαδέλφεια.

Να μη μιλήσουμε για τις “παράπλευρες απώλειες” των ζώων που δολοφονούνται από τις συνθήκες εγκλεισμού, όπως τα TOYΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ δελφίνια που έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια στο Αττικό πάρκο, ή όπως ο μαρτυρικός θάνατος του Tillikum και η ακόμα πιο μαρτυρική του ζωή που καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ Blackfish.

Μαθετε περισσότερα για τους ζωολογικούς κήπους και τα θαλλάσια πάρκα http://269lifegreece.gr/zoologikoi_kipoi_kai_thalassia_park

Δείτε το ντοκιμαντέρ Blackfish https://youtu.be/WqDbVUjakA4

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

H Jenny (δεξιά) και ο Spotty (αριστερά) **** δολοφονήθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Attica Zoological Park.

Ο ιδρυτής του ζωολογικο… Δείτε περισσότερα


Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε.
Δίκιο….

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Το 1991 ο Σαμαράς ως ΥΠΕΞ υπογράφει αναγνωρίζοντας πρώτος χωρίς επιφύλαξη τα Σκόπια ως νέτα σκέτα Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανοίγει τα σύνορα σε κάθε είδους κακοποιό και μη Αλβανικό στοιχείο, ρίχνει κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά μετά τα ξέχασε.

 • Αργότερα ως κυβέρνηση, στις ανεξελεγκτες μαζικές ροές 2012-14 μιλούσε απλώς για οικονομικούς μετανάστες, απομόνωνε τον κόσμο στις παρελάσεις, πήρε τα σκληρότερα μέτρα που γνώρισε ποτέ ο τόπος – εννοείται μετά τα Ζάππεια – μιλώντας για σουξεδάκια, τώρα δείχνει σε Μητσοτάκη Βου ποιός είναι το μπος στη ΝΔ, είναι μακεδονομάχος διότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική, αγαπάει ακροδεξιά που αγαπάει πατρίς-θρησκεία-οικογένεια κι εμείς πολύ συγκινηθήκαμε που είμαστε μια ωραία χρεοκοπημένη ατμόσφαιρα.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Γιάννης Σιάτρας: Το Γενάρη που έγινε το πρώτο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο Κυργιάκος, κινούνταν ακόμη στην πατροπαράδοτη (στην κυριολεξία πατροπαράδοτη) γραμμή του κόμματος που έλεγε “ναι” σε γεωγραφικό προσδιορισμό.

 • Μάλιστα, για να αποφύγει τα πολλά πολλά, εκείνη τη μέρα πήγε για να παίξει χιονοπόλεμο και να κάνει σκι στην ορεινή Κορινθία, όπου βγήκε και φωτό με τον τοπικό κομματάρχη του.
 • Όταν αργότερα είδε ότι στη Θεσσαλονίκη έγινε ένας χαμούλης, τότε κατάλαβε ότι η δουλειά έχει ψωμί.
 • Άλλωστε, όταν είσαι επαγγελματίας Μακεδονομάχος, επειδή το θέμα είναι πιασάρικο, κερδίζεις. Έτσι, από την επόμενη μέρα, άρχισε τον …αγώνα για να σώσει τη Μακεδονία.
 • Μπράβο Κυργιάκο. Σε αγαπάμε.

 Μόνο που την ατάκα την είχε γράψει πριν δύο χρόνια η ΧΑ!!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει


Αυτή είναι η επιβλητική βίλα του Μάνου Πετσίτη στην Βαρυμπόμπη

Ο «Μανόλο του Παππά» τα κατάφερε με τρόπο που ξεπερνά κάθε φαντασία: ξεκίνησε από χαμηλά και έφτασε να κυκλοφορεί με οδηγό και σωματοφύλακες, μέσα σε ένα θηριώδες αυτοκίνητο. Πέρα από τις διασυνδέσεις με επιχειρηματίες, έφτασε να εμφανίζεται ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο.

Η βίλα στη Βαρυμπόμπη. Πηγή φωτογραφίας: Πρώτο Θέμα

http://www.mononews.gr
Μετά τα χρόνια του σχολείου, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Παππά, ο Μάνος Πετσίτης άνοιξε στην Καισαριανή μία καφετέρια, το «Campeon Sports Cafe». Όμως, το μαγαζί δεν επιβίωσε και έκλεισε. Τότε ήταν που αναγκάστηκε να εργαστεί ως σερβιτόρος.

Μεσολαβούν οι πρώτες επαφές με την Κουμουνδούρου, η γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Νίκου Παππά και η ιστορία φτάνει μέχρι το χαρτί με τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2015. Ακολουθεί η μεγάλη ζωή, οι έξοδοι σε γνωστά και ακριβά μαγαζιά της Αθήνας, οι θεατρικές πρεμιέρες και οι φωτογραφίες με καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, καθώς και η σουίτα στον Αντώνη Ρέμο.

Το εντυπωσιακό χρονικό της ανέλιξης του Μ. Πετσίτη έχει ως εξής:

Τον Ιούλιο του 2015, το νομικό γραφείο του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου (ο οποίος είχε συνταξιδεύσει με τον Νίκο Παππά τον Αύγουστο του 2013 στο Καράκας της Βενεζουέλας) αναλαμβάνει τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Proton Bank. Οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αρτεμίου ιδρύει offshore με μοναδική δραστηριότητα, όπως αναφέρει το protagon.gr, ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Θ. Κιτσάκος (παλαιό στέλεχος της Νεοχημικής του Λαυρεντιάδη) αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και κινεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών της ELFE σε συνεννόηση με υπουργούς και το Μαξίμου.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Μ. Πετσίτης εμφανίζεται να έχει εισπράξει 72.693 ευρώ από εταιρείες του Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά τα εισοδήματά του ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ, με συμβάσεις τηλεοπτικών εταιρειών και επιχειρήσεων πρακτόρευσης αθλητικών γεγονότων. Σύμφωνα με τον Κιτσάκο, ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου. Επιπλέον, ο Πετσίτης είναι φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα νομικού εταίρου του γραφείου Αρτεμίου.
Τον Μάρτιο του 2017, η offshore που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Αρτεμίου με δραστηριότητα το συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για λιπάσματα, διαλύεται μία εβδομάδα μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τα χρέη της ELFE και τους χειρισμούς του Λαυρεντιάδη.

Ο Πετσίτης, στη διάρκεια του 2017, έχει εισπράξει 128.500 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα του ομίλου Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά στη χρονιά είχε εισοδήματα 176.000 ευρώ από συμβάσεις με εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πρακτόρευσης αθλητικών γεγονότων.


ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ: ‘Οπως είδα ο Χρήστος Χωμενίδης πήγε στο Συνέδριο της ΝΔ; Ενας αριστερός, που δεν κλείνει τα μάτια και δεν διστάζει να πει την γνώμη του δημοσίως, όταν η πραγματικότητα αναγκάζει τις πολιτικές πεποιθήσεις να υποχωρούν μπροστά στην δραματική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας.

Στην έκπτωση βασικών ηθικών αρχών, στον εκχυδαϊσμό του πολιτικού βίου, στην απίστευτη προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, στην άνοδο σε καίριες θέσεις της Εξουσίας από άτομα ανεπαρκή και επικίνδυνα, με μοναδικό τους προσόν την συνάφεια και την πολύπλοκη σχέση με τον Τσίπρα και τους στενούς και απάτριδες συνεργάτες του.

Για όσους δεν τον άκουσαν καταχωρώ εδώ την παρέμβασή του στην ενότητα «Ανοιχτό Κόμμα-Ανοικτό Βήμα», στην οποία συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ιδεολογική ή άλλη συγγένεια με τη ΝΔ.
«Σας έχω ένα νέο: δεν πρόκειται να με δείτε -αυτό είναι το ευχάριστο, για τον ομιλούντα, αν μη τι άλλο- να ζητώ ποτέ κανενός την ψήφο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο γνωστός συγγραφέας,αφήνοντας να εννοηθεί, σαφώς ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.Και συνέχισε:. “Άλλωστε εάν κάποιος γνώριζε το οικογενειακό μου παρελθόν, θα περίμενε μάλλον να με δει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ, ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ -ο επίγονος όχι της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά του Αυριανισμού – δεν θα ανεχόταν κάποιον σαν κι εμένα».

Ο κ. Χωμενίδης επανέλαβε πως δεν είναι ΝΔ και αναφέρθηκε στο οικογενειακό του παρελθόν: «ούτε ο πατέρας μου – γιος ενός εκ των τεσσάρων ιδρυτών του ΕΑΜ, ανιψιός του Δημήτρη Γληνού- ήταν ΝΔ. Ψήφισε εντούτοις με την καρδιά του τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το 1974 και το 1977. Το έκρινε ως εθνική αναγκαιότητα», είπε, καταχειροκροτούμενος από τους «γαλάζιους» συνέδρους. Και συνέχισε με σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα:

«Το κακό με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγκειται στο ότι είναι η “Πρώτη Φορά Αριστερά”. Αλλά στο ότι αποτελεί την πιο παρωχημένη, την πιο μισαλλόδοξη, την πιο ανέμπνευστη εκδοχή Αριστεράς που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος μας. Όπως ακριβώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κυρίου Πάνου Καμμένου είναι η καρικατούρα τής Δεξιάς. Το δυστύχημα είναι ότι το συνονθύλευμα που εδώ και τριάμιση χρόνια μάς κυβερνάει συγκεντρώνει τα χειρότερα χαρακτηριστικά και των δύο ιστορικών παρατάξεων.

 • Πώς φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αυτόν τον πρωθυπουργό – που κανείς μας εντούτοις δεν επιτρέπεται να υποτιμά, καθότι ο κύριος Τσίπρας είναι για τον εαυτό του διαόλου κάλτσα;
 • Να έχουμε αυτόν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, για τον οποίον κάθε μέρα είναι απόκριες; Αυτόν τον Καρανίκα; Αυτόν τον Πετσίτη», σχολίασε.

Στην συνέχεια δήλωσε ότι::
«Δεν διατηρώ αμφιβολία ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σαρώσει στις εκλογές. Σας βλέπω όλους το βράδυ της ανοιξιάτικης ή φθινοπωρινής Κυριακής να ευτυχείτε. Να αγάλλεσθε που το ψέμα ηττήθηκε, που ο λαϊκισμός αποδείχθηκε κοντοπόδαρος, που η πατρίδα επιτέλους γύρισε σελίδα. Θα είμαι από απόσταση -με την καρδιά μου όμως- μαζί σας. Θα σκέφτομαι ταυτόχρονα πως ούτε ψύλλος στον κόρφο σας! Το έχετε, ελπίζω, συνειδητοποιήσει όλοι ότι τα αληθινά δύσκολα, τα μεγάλα ζόρια, θα ξεκινήσουν με τη νίκη της ΝΔ». Δεν νομίζω ότι ένας νεοδημοκράτης θα τα έλεγε καλύτερα.


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΕορταστικό γεύμα υπό όρους

Βίδος Κοσμάς

Tηλεφώνησα σε κεντρικό εστιατόριο για να κλείσω τραπέζι για το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς -πέρασαν τα χρόνια που συγγενείς και φίλοι μαζευόμασταν σε φιλόξενα σπίτια. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι πως όταν ζήτησα ένα τραπέζι για επτά άτομα, μου είπαν πως είχαν μόνο για έξι και πως δεν χωρούσε με τίποτα καρέκλα για έβδομο. Από αυτό καταλάβαινες πόσο στριμωγμένα θα είχαν τα τραπέζια. Τόσο πολύ που η ιδέα να πάμε εκεί (και να κολλήσουμε ψείρες) είχε αρχίσει να χάνει τη γοητεία της πριν καν φυλλομετρήσω το μενού.

Ρώτησα όμως και για το μενού, από περιέργεια. Για να με ενημερώσουν πως θα έχουν πολλά και διαφορά αλλά και για να σπεύσουν να συμπληρώσουν πώς: Για να απολαύσουμε τα πολλά και διάφορα θα έπρεπε «να δώσετε μια τυπική προκαταβολή».

Ποια ήταν η τυπική προκαταβολή για τα έξι άτομα που δεν μπορούσαν να είναι επτά; Εκατόν είκοσι ευρώ! Ήθελαν δηλαδή ουσιαστικά να προπληρώσω το τραπέζι! Το καλύτερο; Η ελάχιστη κατανάλωση κατ΄ άτομο, ειδικά για εκείνο το εορταστικό μεσημέρι, ήταν υποχρεωτικά 25 ευρώ. Στο μεταξύ έπρεπε να καταθέσω την προκαταβολή στο λογαριασμό που θα μου έδιναν, και σε μία με δύο μέρες «θα σας ειδοποιήσουμε πως η κράτησή μας έχει εγκριθεί».

Εορταστικό γεύμα υπό όρους | tovima.gr

Λιγότερο αυστηροί θα ήταν για να επιτρέψουν την είσοδό μου στον Χορό των Ρόδων στο Μονακό! Γνωρίζω, βεβαίως, πως όταν δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα της ασυνέπειας, όπου μπορεί να κλείσουν τραπέζι και να στο ακυρώσουν πέντε λεπτά πριν ή να μην εμφανιστούν ποτέ, πρέπει να πάρεις κι εσύ τα μέτρα σου, να προφυλαχτείς με κάποιο τρόπο. Γι’ αυτό και η πληρωμή έναντι. Ομως, και τέτοιο στρίμωγμα και τόσο υψηλή προκαταβολή και υποχρεωτική κατανάλωση; Με τόσα «πρέπει» δεν προσκαλείς τον κόσμο, τον διώχνεις.

Βρήκα κι εγώ ένα εστιατόριο (δεν ήταν εύκολο – αρκετές φορές «έφαγα πόρτα», αν και κάλεσα 15 μέρες πριν) που το μόνο που ζήτησε ήταν ο αριθμός του κινητού μου, ούτε προκαταβολές ούτε τίποτα, και έκλεισα εκεί. Οχι για να τιμωρήσω τους άλλους που έτσι κι αλλιώς δεν με έχουν ανάγκη αφού είναι φίσκα (δικαίως, γιατί έχουν καλό φαγητό), αλλά για να νιώσω πιο ευπρόσδεκτος, μέρες που είναι.


ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ….
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και κείμενο

ΒΗΜΑτοδότης

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στο τέλος του ή στην καλύτερη περίπτωση σε αποσύνθεση. Εκείνο που απομένει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία λήξεως. Βασική αιτία βεβαίως είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και όχι μόνον. Μαθαίνω ότι όσο καλές κι αν θέλει κυρίως ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) να εμφανίζει τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), στην πραγματικότητα (και για τους γνωρίζοντες) δεν είναι έτσι. Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα είχε εκνευριστεί, όπως μου αποκάλυψαν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, όταν άκουγε τον Πρωθυπουργό (στην επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή) να ομιλεί συνεχώς για τη συμφωνία των Πρεσπών και να την υπερασπίζεται με πάθος (και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν από τα έδρανα) χωρίς καν να αναφέρει τις ενστάσεις που είχε ο υπουργός Αμυνας.

ΒΗΜΑτοδότης

Ο πάλαι ποτέ «αδελφός» του Πάνου

Αυτή ήταν η αιτία που ο κ. Καμμένος λίγες ημέρες αργότερα επανέλαβε τις απειλές του για παραίτηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και απόσυρσης των υπουργών του από την κυβέρνηση. Μάλιστα ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα (που κάποτε τον αποκαλούσε… «αδελφό» και ταξίδευαν μαζί με στρατιωτικά ελικόπτερα, φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, γευμάτιζαν μαζί στο σπίτι του κ. Καμμένου ή στη Λέσχη Αξιωματικών) μπερδεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τις δηλώσεις του, αφού από τη μία απειλεί να παραιτηθεί στις 15 Ιανουαρίου στην περίπτωση που περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την πΓΔΜ και από την άλλη τα μαζεύει και υποστηρίζει πως θα φύγει από την κυβέρνηση αν και όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

ΒΗΜΑτοδότης

Τώρα θυμήθηκαν να διαγράψουν τον Κουίκ

Υπάρχει όμως και ένα σημείο που δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Εδώ και μήνες ο Τέρενς Κουίκ (ίσως από τους πλέον πιστούς υπουργούς του κ. Καμμένου) είχε διαφοροποιηθεί από τις θέσεις των ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό και δεν αποφάσιζε κανείς από το κόμμα του να τον διαγράψει. Ούτε όταν προσχώρησε στις θέσεις του Νίκου Κοτζιά που, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, αποτελούσε κόκκινο πανί για τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κουίκ δεν μετείχε στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι πληροφορίες επέμεναν ότι ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να διώξει τον κ. Κουίκ από την κυβέρνηση (είναι για όσους δεν γνωρίζουν υφυπουργός Εξωτερικών), αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το Μαξίμου. Πώς ξαφνικά λοιπόν ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Κουίκ από τους ΑΝΕΛ και μάλιστα νύκτωρ και από τηλεοράσεως;

■■■

ΒΗΜΑτοδότης

Εγινε κυρίως ως προειδοποίηση (κάτι σαν παραδειγματική τιμωρία) ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες διαφοροποιήσεις, τώρα που πλησιάζει η ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Στην ουσία διέγραψε τον κ. Κουίκ για να προειδοποιήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο ή ακόμα και την κυρία Κουντουρά να μην τολμήσουν να διαφοροποιηθούν, αν και τώρα, με την αποσύνθεση που παρατηρείται στο κόμμα του, ελάχιστη σημασία έχει.

ΒΗΜΑτοδότης

Παραδίδει την έδρα του

Να προειδοποιήσει όμως ποιον; Τον κ. Παπαχριστόπουλο; Μου είπε ότι εμμένει στις θέσεις του, ότι δηλαδή θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, εν συνεχεία θα παραιτηθεί από βουλευτής και θα παραδώσει πάραυτα την έδρα του στο κόμμα. Εκτός εάν τον προλάβει ο κ. Καμμένος και τον διαγράψει; Αλλά τι θα κερδίσει εάν δεν παραδώσει την έδρα;

ΒΗΜΑτοδότης

Μέσα Ιανουαρίου η ψηφοφορία στη Βουλή

Τι περισσότερο άραγε γνωρίζει ο κ. Καμμένος για τη συμφωνία των Πρεσπών και σκληραίνει τελευταίως τη στάση του και έναντι του κ. Τσίπρα, αλλά και έναντι των επίδοξων ανταρτών στο κόμμα του; Οπως έμαθα, έχουν διαρρεύσει ορισμένες πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε στα μέσα είτε στο τέλος Ιανουαρίου. Ακόμα και αν υπάρξουν βουλευτές που θα την ψηφίσουν (αν και έως τώρα ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας), δηλαδή ακόμα και να υπερψηφιστεί, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το μέλλον αυτής της κυβέρνησης.

ΒΗΜΑτοδότης

Θα πάρετε μια καραμελίτσα;

Το να χαριεντίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ δεν αποτελεί τελευταίως είδηση. Ούτε το πόσο χαλαρός εμφανίζεται ότι συνομιλεί μαζί της. Τόσο χαλαρός που στη συνάντησή του με τη Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός. Μέχρι που την κέρασε και… καραμελίτσα με γεύση μέλι και λεμόνι για τον… πονόλαιμο. Αλλωστε τελευταία οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές. Πέρασαν οι εποχές που ήθελε να τη σκιάξει με τον τσαμπουκά του. Ή που ήθελε να τη διώξει από την Ελλάδα (ποιος ξεχνά το περίφημο «go back, madame Merkel»). Τώρα τη θέλει στην Ελλάδα και την προσκάλεσε να έρθει τους πρώτους μήνες του νέου έτους για να πραγματοποιήσει και μια μη μνημονιακή επίσκεψη.

ΒΗΜΑτοδότης

Ο Σαλβίνι στο «Καραϊσκάκης»

Ισως πολλοί να μην το είχαν προσέξει αλλά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και παρακολούθησε τον αποκλεισμό της ομάδας του Γκατούζο από τον Ολυμπιακό, τον οποίο (αποκλεισμό) χαρακτήρισε ντροπή. «Πάντα θα είμαι φίλαθλος της Μίλαν, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. ήταν ντροπή. Αφήστε με να μιλήσω ως υπουργός, γιατί αν μιλήσω ως φίλαθλος κάποιος θα παρεξηγηθεί. Ευχαριστώ πολύ τους οπαδούς της Μίλαν που ήταν στο γήπεδο, ήταν καταπληκτικοί. Να πω κάτι για τον Γκατούζο; Ουδέν σχόλιον» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι στο TeleLombardia.

ΒΗΜΑτοδότης

Ο Ταχυδακτυλουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πάντες γνωρίζουν το παιχνίδι που λέγεται… «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;». Παράνομο βεβαίως παιχνίδι, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία στο παιχνίδι αυτό είναι ότι ο λεγόμενος και «παπατζής» προσπαθεί με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις να κρύψει το επίμαχο χαρτί ώστε αυτός που ποντάρει να χάσει τα λεφτά του. Αυτό το παιχνίδι μοιάζει ότι αποφάσισαν να παίξουν στην κυβέρνηση, και το«χαρτί» είναι ο Μανώλης Πετσίτης ή Μανόλο για τους φίλους του. Ή και ο «Μανώλης του Παππά», όπως τον ξέρουν στα στέκια του Κολωνακίου (διάβαζε μπαράκι T-5 στην Τσακάλωφ) όπου σύχναζε.

■■■

ΒΗΜΑτοδότης

Μαθαίνω λοιπόν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή να παίξουν τον παπά και γι’ αυτό φόρτωσαν στον Νίκο Παππά τη δύσκολη αποστολή της αποκήρυξης του Μανώλη Πετσίτη. Στην αρχή ήθελαν να τον κρύψουν και γι’ αυτό ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι δεν τον ξέρει καθόλου και δεν ασχολείται με αυτά. Μετά τη βροχή όμως των αποκαλύψεων για τον ρόλο του «Μανόλο» και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Παππάς αποφάσισε να βγει μπροστά και να πάρει θέση. Μιλώντας στην ΕΡΤ (πού άλλού;) ο κ. Παππάς είπε ότι «δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον κ. Πετσίτη. Υπήρξε συνεργασία, σε εθελοντική βάση και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση», χωρίς όμως να τις κατονομάσει (αυτό έλειπε).