Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (03-04/10)

ΣKIΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ στην ΚΑΘΗ 

****

ΜΗΝΥΜΑ (Μαίρη Αποστ.): Πάει πολύ το κόμμα του 5% να μιλάει για πλειοψηφίες. Επί τη ευκαιρία, ο Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός του 40%.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

****

ΜΑΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ – ανάρτηση στο fb:

Ο κύριος Γιάννης σήμερα είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ. Αντιμνημονιακός που θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή, επειδή οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας στερήσουν τον πλούτο μας και οι πολιτικοί μας είναι άχρηστοι που έχουν φάει με χρυσά κουτάλια.

Mairi Apostolides https://www.google.com/…/348251_san-ti-dei-den-ehei%3famp
Σαν τη ΔΕΗ δεν έχει
ATHENSVOICE.GR

Σαν τη ΔΕΗ δεν έχει

Ο ίδιος όσο εργαζόταν στη ΔΕΗ δούλευε οκτάωρο. Δεν ήταν απ’ αυτά τα κοροΐδα που δούλευαν βάρδια ή υπερωρίες, – το θεωρούσε υποτιμητικό απ’ την στιγμή που υπήρχαν άλλοι τρόποι. Ο ίδιος είχε υπό την επίβλεψή του μια σειρά εργασιών και επομένως πρόσβαση σε αποθήκες και εργαλεία. Έτσι, όταν τελείωνε απ’ την δουλειά, – πολλές φορές δεν χρειαζόταν καν να τελειώσει, καθώς απλώς έφευγε για λίγες ώρες αφού δεν τον έλεγχε κανείς, – είχε αναπτύξει μια επιπλέον δραστηριότητα, εκτελούνται μεταφοραί. Πρακτικά, έπαιρνε το φορτηγάκι της υπηρεσίας και το διέθετε με το αζημίωτο για διάφορες μεταφορές. Τον πρώτο καιρό αφαιρούσε το αυτοκόλλητο που έγραφε ΔΕΗ και τοποθετούσε ξανά όταν το επέστρεφε. Με τα χρόνια όμως όλοι ήξεραν τι έκανε, κι απ’ την στιγμή που κανείς δεν τον ενοχλούσε άφηνε το αυτοκόλλητο επειδή ήταν μεγάλος μπελάς το βάλε βγάλε.

Μερικές από τις δουλειές που έχει κάνει με μέγα χορηγό τη ΔΕΗ

1. Μεταφορά καλωδίων σε εταιρείες και καταστήματα από όπου έπαιρνε ποσοστό μετά την πώληση. Τα καλώδια, όπως καταλαβαίνετε, τα προμηθευόταν από το υλικό που ξέμενε στις αποθήκες της ΔΕΗ. Μην πάνε χαμένα.

2. Μεταφορά κουτιών από γάλα σε ψιλικατζίδικο. Όλοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΔΕΗ έπαιρναν ένα κουτί γάλα ως “αντιστάθμισμα” για την τέφρα, το οποίο οι ίδιοι τις περισσότερες φορές δεν έπιναν. Βέβαια, αν είχαν δυο παιδιά ζητούσαν δυο κουτιά για να μην το αγοράζουν. Εκατοντάδες παιδιά μεγάλωσαν για δεκαετίες πίνοντας γάλα από το κόκκινο κουτί της Αγνό. Ο κύριος Γιάννης φρόντιζε όμως τα γάλατα που έμεναν από τους συναδέλφους που δεν καταδέχονταν το γάλα της ΔΕΗ, να το δίνει προς πώληση στο ψιλικατζίδικο χωρίς παραστατικά και βέβαια με το αζημίωτο.

3. Για το χτίσιμο του σπιτιού όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, μπογιές, ηλεκτρολογικά, είδη ξυλουργικής ήταν απο τη ΔΕΗ

Ο κ. Γιάννης σπούδασε δύο κόρες σε ιατρικές σχολές, στις οποίες άνοιξε και ιατρείο. Τα λεφτά του τα έβγαλε στην Αγγλία το 2012, όταν η κόρη του έκανε μεταπτυχιακό εκεί. Όλα αυτά που ακούει για το τι μπορούμε να πάθουμε αν βγει η χώρα απ’ το Ευρώ, τα ακούει βερεσέ. Το ΠΑΣΟΚ τον πρόδωσε, – κι ας ήταν αυτό που τον έβαλε στη δουλειά το ’85, όταν ο πατέρας του έψαχνε τρόπο να βολέψει το γιο του που δεν σκάμπαζε ούτε αριθμητική.

 • Ο κ. Χρήστος είναι επίσης συνταξιούχος της ΔΕΗ. Ειδικότητα ηλεκτρολόγος. Ο κ. Χρήστος έκανε βάρδιες. Μάλιστα, προτιμούσε τις βραδινές για να μπορεί τα πρωινά να συμπληρώνει εισόδημα. Ιδιαίτερα εργατικός, το έλεγε άλλωστε όλη η γειτονιά, ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει με κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Φυσικά, με πιο φθηνά εργατικά. Ήταν καλός τεχνίτης και η φήμη του μεγάλωσε. Έτσι, ο μεγάλος του γιος τελείωσε σχολή ψυκτικού και ηλεκτρολόγου, άνοιξε μαγαζί και μαζί αναλάμβαναν ολόκληρες εγκαταστάσεις, μέχρι που έφτασαν να αναλαμβάνουν ολόκληρες οικοδομές. Μιας κι ήταν όλα μαύρα, οι εργολάβοι τον προτιμούσαν επειδή το κόστος έπεφτε. Η δουλειά στη ΔΕΗ, εκτός του ότι του εξασφάλιζε πελατεία, συχνά του έδινε πρόσβαση σε εργαλεία αλλά και υλικά που, αν τα αγόραζε απ’ έξω, θα του κόστιζαν μια περιουσία. Εξάλλου, δεν θα έκανε και κανείς έλεγχο. Κι ακόμα κι αν έκανε, θα αντικαθιστούσαν τις απώλειες.

Ο κ. Χρήστος στα 30 περίπου χρόνια που εργάστηκε στη ΔΕΗ κατάφερε να μεγαλώσει τρία παιδιά και να τα προικίσει με ένα σπίτι κι ένα μαγαζί το καθένα, για να παίρνουν το νοίκι αν έρθουν δύσκολες στιγμές. Δεν τον απασχολούν όσα λένε στις ειδήσεις γιατί η χώρα τα βγάζει μια χαρά πέρα. Το πολύ πολύ, αν όλα πάνε στραβά θα πάει στο χωριό του στα Γρεβενά, τώρα που έχει και δικό του σπίτι. Το 1995, με το σεισμό, ο πατέρας του είχε δηλώσει την αποθήκη που γκρεμίστηκε ως βοηθητικό χώρο εκτός σπιτιού και πήραν άτοκο δάνειο για να φτιάξουν και δεύτερο σπίτι. Τώρα πια που το ανακαίνισε κιόλας, αν πέσει φτώχεια, θα πάει να βάλει ντομάτες και πιπεριές στον κήπο και θα ταΐζει, αν χρειαστεί, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

 • Ο κ. Θανάσης παίρνει κάθε μέρα το αμάξι του ΔΕΔΗΕ και κατεβαίνει για να πάρει ψωμί από το φούρνο στην 3ης Σεπτεμβρίου γιατί έχει το καλύτερο ψωμί. Όλοι αναρωτιούνται πού ακριβώς δουλεύει, σε ποιο γραφείο και τι ώρες, μιας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας κάνει τις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού και τις υπόλοιπες περνάει μια βόλτα απ’ την πλατεία να δει τι γίνεται. Βρίζει τους ρεμπεσκέδες τους συνδικαλιστές επειδή χτυπάνε κάρτα αλλά δεν πάνε να δουλέψουν, αλλά πιο πολύ τους πολιτικούς που φταίνε για τη κατάντια της χώρας. Αναγκάζεται να παίρνει το αυτοκίνητο της δουλειάς, επειδή το δικό του το έχει ο γιος, ο οποίος δεν βρίσκει δουλειά. Όπου έχει πάει του δίνουν €700. Πού ακούστηκε αυτό; Μπορεί να μην τον σπούδασε, αλλά δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος, 35 χρονών, να δουλεύει για €700. Τόσα δεν είναι όσα του δίνει τόσα χρόνια για χαρτζιλίκι. Γι’ αυτό και βρίζει εκείνον τον αλήτη πολιτικό που τον ψήφισε, αλλά δεν βόλεψε το γιο του στη ΔΕΗ ή τα ΕΛΤΑ, παρά τόλμησε κι έλεγε κάτι αλητείες για το ότι πρέπει η ΔΕΗ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

Όλες οι παραπάνω ιστορίες είναι αληθινές. Και οι τρεις συμπολίτες μας μπήκαν στη ΔΕΗ τη δεκαετία του 1980. Αν τους ρωτήσεις, δεν θεωρούν ότι έπρατταν κάτι κακό. Το κακό είναι ότι ούτε ο περίγυρός τους θεωρεί ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι μέρος της ρίζας του κακού, που απαξίωνε μια Δημόσια Επιχείρηση και απομυζούσε τη δημόσια περιουσία. Και οι τρεις πιστεύουν ότι η ΔΕΗ τούς ανήκει. Και θεωρούν δεδομένο και αυτονόητο ότι, επειδή δούλεψαν τόσα χρόνια στη ΔΕΗ, πρέπει όλοι οι υπόλοιποι πολίτες να χρηματοδοτούμε τη σύνταξή τους, καθώς παίρνουν σύνταξη από ταμείο που χρηματοδοτείται με συγκεκριμένο τρόπο και δεν υπέστησαν τις ίδιες μειώσεις με αυτές όλων των υπόλοιπων Ελλήνων.

 • Θα μου πείτε, αυτά δεν τα ξέρουν οι παραπάνω κλίμακες της ΔΕΗ; Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ είναι μια αχανής επιχείρηση, με πολυσχιδή δραστηριότητα. Δεν είναι όλα τα στελέχη της έτσι, μικροαπατεώνες και μικροαπατεωνίσκοι. Αντίθετα, πολλά απ’ τα μεσαία και ανώτερα στελέχη μπορούν να ανταγωνιστούν ισάξια τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό άλλωστε η ΔΕΗ πολλές φορές κατάφερνε επιχειρηματικά να παρουσιάζει ιδιαίτερα καλά οικονομικά αποτελέσματα. Μόνο που συμπεριφορές και νοοτροπίες όπως οι παραπάνω καταφέρνουν και υπερνικούν στην επιχείρηση, απαξιώνοντάς την.

Σε μια ιδιωτική επιχείρηση, οι παραπάνω δεν θα επιβίωναν, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο γι’ αυτούς να μείνει κρατική η επιχείρηση. Όπως και για όλους τους δορυφόρους τους, που βγάζουν χρήματα από αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές.

****

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, λουλούδι, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (MAIΡH AΠΟΣΤΟΛΙΔΗ από το fb): Φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τότε που η Κίνα βυθίστηκε στην πιο χαοτική και τραυματική δεκαετία της πρόσφατης ιστορίας της, – την Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση. Αφού ειπώθηκαν όλες οι τραγικές συνέπειές της από τους φίλους μου, ιδού μια ιστοριούλα διαφορετικού ύφους, – για να ευθυμήσουμε λίγο. 😃

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Πολιτιστοκής Επανάστασης, η Κίνα ταυτόχρονα είχε κυριευθεί από μια περίεργη όσο και αστεία υστερία, – την θρησκευτική της λατρεία για το μάνγκο.

Να πιάσουμε το νήμα άπ’ την αρχή. Το 1966 ο Μάο διέταξε τους φοιτητές της Κόκκινης Φρουράς, – μια παραμιλιταριστική φοιτητική οργάνωση, να εξεγερθούν εναντίον των “αντιδραστικών» αρχών.” Στόχος του ήταν η ολική αναμόρφωση της κοινωνίας με την εκκαθάριση των αστών αλλά και του παραδοσιακού τρόπου σκέψης της αστικής τάξης.

Το σχέδιο δεν πήγε και τόσο καλά, μιάς και οι φατριές της Ερυθράς Φρουράς δεν άργησαν ν’ αρχίσουν ν’ ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα ασκεί περισσότερη επιρροή στην παραμιλιταριστική φοιτητική οργάνωση.

Ο Μάο βέβαια, δεν στάθηκε άπραγος. Αντίθετα, με τον κυνισμό που τον διέκρινε αποφάσισε να εξουδετερώσει τις δυνάμεις που ο ίδιος είχε ξυπνήσει, μ’ έναν απλό τρόπο. Έστειλε 30.000 εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο, οπλισμένους σας πληροφορώ με το ισχυρότερο των όπλων, το πολύτιμο φυλακτό τους, το Μικρό Κόκκινο Βιβλίο.

 • Οι φοιτητές φυσικά βλέποντάς τους άσφαιρους, επιτέθηκαν με θειικό οξύ, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας πάνω από 700 άτομα, πριν τελικά παραδοθούν. Ο Μάο θέλοντας να ευχαριστήσει τους εργάτες που δέχθηκαν να θυσιαστούν ή με απλά λόγια να πάνε σαν πρόβατα στην σφαγή, τους προσέφερε ως δώρο σαράντα μάνγκο που την προηγούμενη μέρα του προσέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Αυτά τα μάνγκο είχαν τεράστιο αντίκτυπο.

Οι παραλήπτες εργάτες μη γνωρίζοντας τι είναι το μάνγκο παρέμειναν όλη την νύχτα ξύπνιοι από το δέος τους κοιτάζοντας, μυρίζοντας, ακόμη και χαιδεύοντας τον “μαγικό καρπό.”

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μάο έδωσε στους εργάτες μια “υψηλή οδηγία” λέγοντας ότι “η εργατική τάξη πρέπει να ασκήσει ηγεσία παντού” πράγμα που θεώρησαν πάρα πολύ συγκλονιστικό, μα πάρα πολύ συγκλονιστικό.

Αυτή η μετατόπιση της ηγεσίας από τους ζηλωτές φοιτητές προς τους εργάτες και τους αγρότες ήταν μία κάποια λύση στην αναρχία που είχε προκαλέσει η Προλεταρική Πολιτισμική Επανάσταση, με τα μάνγκο να συμβολίζουν το τέλος της.

Η λατρεία για το μάνγκο εξαπλώνεται σ’ όλους τους χώρους, – εργοστάσια, σπίτια, χώρους εργασίας.

Μάλιστα, κυκλοφορεί ένα πραγματικό “ανέκδοτο” πως όταν ο μαγικός καρπός έφτασε για πρώτη φορά σ’ ένα εργοστάσιο, οι εργάτες αναρωτήθηκαν τι να κάνουν μ’ αυτό, να το τεμαχίσουν και να το μοιραστούν ή να το συντηρήσουν;

Αρχικά αποφάσισαν να το συντηρήσουν και στην συνέχεια να φτιάξουν πολλά κέρινα μάνγκο και να τα διανείμουν σε κάθε Επαναστάτη Εργάτη του εργοστασίου.

Οι εργάτες που λάμβαναν το κέρινο μάνγκο υποχρεούνταν να το κρατούν στα χέρια τους ευλαβικά. Σε περίπτωση που δεν υπάκουαν φυσικά εκτελούνταν.

Το πραγματικό μάνγκο που συντηρήθηκε περιφερόταν με πομπή στους δρόμους από το εργοστάσιο μέχρι το αεροδρόμιο. Οι εργάτες μάλιστα, ναύλωσαν ακόμη κι ένα αεροπλάνο για να μεταφερθεί ένα και μόνο μάνγκο στην Σανγκάι.

Μάνγκο όμως ήταν αυτό, όσο και να το συντηρήσεις, κάποια στιγμή θα σαπίσει, – και σάπισε. Οι εργάτες το ξεφλούδισαν ευλαβικά, βράζοντας την φλούδα σε μια κατσαρόλα νερό, που μ’ αυτό τον τρόπο καθαγιάστηκε. Κάθε εργαζόμενος ήπιε μια γουλιά από τον “αγιασμό” παίρνοντας την ευλογία του καρπού. Λέγεται ότι όταν ο Μάο έμαθε για τις ιεροτελεστίες των εργατών πάνω στο μάνγκο ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Γι’ αυτούς όμως το μάνγκο δεν ήταν απλά ένα δώρο του Προέδρου, ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Μάο.

Τα μάνγκο άρχισαν να περιοδεύουν σ’ όλο το μήκος και πλάτος της Κίνας, – με όλες τις τυμπανοκρουσίες.

Ο Μάο καταστρέψε ναούς και ιερά, αλλά δεν σκέφτηκε πως είναι εύκολο να γκρεμίζεις κτήρια, δύσκολο όμως να ξεριζώσεις την θρησκευτική συμπεριφορά. Στην Κίνα τα θεία απλώς αντικαταστάθηκαν από τα μάνγκο. Οι τελετουργίες αντλούσαν στοιχεία από τον βουδισμό και τον ταοισμό. Τα μάνγκο τοποθετούνταν πάνω σ’ ένα βωμό άπ’ όπου περνούσε ο κάθε εργάτης για να τα προσκυνήσει.

Η αλήθεια είναι πως η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία συμβολικών συσχετίσεων με τρόφιμα, γεγονός που μπορεί και να ενθάρρυνε τις υπερβολικές ερμηνείες του δώρου του Μάο. Η αλήθεια είναι όμως πως ότι κι αν υπέθεταν, ο Μάο έσπαγε απλά πλάκα.

Όσοι λίγοι εξέφρασαν κάποιες αμφιβολίες για την ιερότητα του φρούτου, εκτελέστηκαν δημοσίως. Ένας άπ’ αυτούς τιμωρήθηκε με την μεγαλύτερη των ποινών επειδή επισήμανε πως το μάνγκο μοιάζει με την πατάτα.

Το τελευταίο κεφάλαιο του cult του μάνγκο παίχτηκε με το τέλος του εμπνευστή του. Μετά τον θάνατο του Μάο οι πιο μετριοπαθείς ηγεσίες που τον διαδέχθηκαν δεν φάνηκαν διατεθειμένες ν’ ακολουθήσουν τις πρακτικές του Μεγάλου Ηγέτη.

Γρήγορα η λατρεία για το μάνγκο ξεφούσκωσε και παρέδωσε την θέση της σε διάφορα λογοπαίγνια και ανέκδοτα, – δεν παύει όμως να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του χαρίσματος του Μάο να δημιουργήσει από το τίποτε ένα πολιτιστικό γεγονός που διαπέρασε την εθνική συνείδηση της χώρας σχεδόν θρησκευτικά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
****
ΜΗΝΥΜΑ – Αδωνις: “Στην θάλασσα δεν εύκολη η φύλαξη παραδέχθηκε σήμερα στο ΣΚΑΙ εξηγώντας ότι το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει τα push backs.”Αλλο ένα τέως αντιπολιτευτικό αφήγημα κατέρρευσε & η μαγιονέζα έκοψε, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο του Μακεδονικού.Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε. Πάμε γι’άλλα…

****

ΜΑΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ (FB): Για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας χωρίς να προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε ενώ γνωρίζουμε ανάγνωση. Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τα εγκλήματα του ναζισμού και του κομμουνισμού δεν εξισώνει τις ιδεολογίες, δεν λέει πουθενά ότι είναι ίδιες, δεν είναι ακαδημαικό κείμενο. Καταδικάζει όμως τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο όνομά τους. Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι τα εγκλήματα του κομμουνισμού ήταν απόρροια καλών προθέσεων, ο Πόππερ τους απαντά πως ο δρόμος πρός την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις και πως το έγκλημα είναι έγκλημα είναι έγκλημα, δεν είναι πολιτικό.

****

Χαμένα τα ’χει ο «Ρασπούτιν» που σε καθημερινή βάση «επεξηγεί» και απειλεί. Ερωτηματικά για τη «συνδιαλλαγή» Τουλουπάκη και ΝΔ

IAPOPSI.GR
****

Γ.Σ.: Καλημέρα! Καλημέρα!
2 μέρες για την Παρασκευή και 83 για τα Χριστούγεννα! 😂🥳🎄

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και κείμενο
*****

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ Θ.Θ: Ανοησίες!!! Η εταιρια Ιντραλότ είναι πτωχευμένη.  Οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι κοτσάνες και παραπληροφόρηση. Η τιμή στόχος είναι το μηδέν. Χρειάζεται σχέδιο εξυγίανσης και φυσικά να μπουν στην εταιρία λεφτά, πολλά λεφτά. ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ.

MONONEWS.GR  Τι συμβαίνει με τη χρηματιστηριακή επίθεση στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη | mononews
****
ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ Φ.Κ-
Καθημερινο αγώνα επιβίωσης δίνουμε με τα Τσιπροτσακαλώτεια μέτρα και η τα υπερπλεονασματα. Συντάξεις μπορεί να μην κόψατε οι φόροι όμως αντιστοιχούν σε 3,4 συντάξεις… ρωτήστε τους συνταξιούχους! Για τους ζαιους πέρα βρέχει… Γλυτώσαμε…
****

ΒΗΜΑτοδότης

Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ντράγκι

 • Στις λίγες μέρες που του απομένουν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο «Σούπερ Μάριο» θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος στην ελληνική οικονομία. Εως δηλαδή την τελευταία στιγμή ο κ. Ντράγκι θα προσπαθήσει για την ελληνική οικονομία

ΒΗΜΑτοδότης

Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ντράγκι | tovima.gr

***
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε, όπως έμαθα, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, ο σύμβουλός του επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δ. Μητρόπουλος και ο κ. Σκέρτσος. Τώρα θα πείτε πώς ο κ. Ντράγκι στο πάρα πέντε της θητείας έδωσε μια τέτοια διαβεβαίωση…

***
Μαθαίνω λοιπόν ότι κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έθεσε με καλό τρόπο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ύψος τους είναι αναντίστοιχα μεγάλο με την προσπάθεια της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να έδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε να βοηθήσει όσο μπορεί στον χρόνο που του απομένει στην ΕΚΤ, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

***
Πάντως ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης θα πρέπει να έφυγε πλήρως ικανοποιημένος από την χώρα μας. Και η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε και τον αναγόρευσε σε Ξένο Εταίρο και δείπνο του παρέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Πρωθυπουργού, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, περίπου 16 ακαδημαϊκών, ξένων διπλωματών, τραπεζιτών και βεβαίως του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που είχε και την πρωτοβουλία να τον καλέσει στην Ελλάδα. Ηταν ένα δείπνο με πολλές εκπλήξεις. Και εξηγούμαι…

***
Δεν θα σταθώ τα δώρα που πρόσφερε στον κ. Ντράγκι ο κ. Στουρνάρας, που ήταν και πολλά, (όπως ένα βιβλίο με Ελληνες ζωγράφους και αρχαία αντίγραφα από το Μουσείο Μπενάκη) αλλά και… παιδικά. Παιδικά; Θα πείτε. Ναι, επειδή ανακάλυψε ένα παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι με την ονομασία… QE (στη γλώσσα των οικονομολόγων και των τραπεζιτών σημαίνει «ποσοτική χαλάρωση») και του το πρόσφερε με χειροκροτήματα και γέλια. Ούτε βεβαίως στο πλούσιο μενού που περιελάμβανε ροφό, σαλάτα και ένα παράξενο γλυκό σε σχήμα δένδρου με σοκολάτα και με… μαλλί της γριάς. Θα πείτε προσφέραμε στον κ. Ντράγκι μαλλί της γριάς; Αγνωσται αι βουλαί του σεφ της Τραπέζης της Ελλάδος. Αλλά θα σταθώ στα πηγαδάκια.

***
Για πολλή ώρα ο Πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον κ. Ντράγκι και προσπαθούσε να του εξηγήσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις και για τις επενδύσεις. Ενδιαφέρον είχε η συνομιλία που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Ντράγκι, αλλά και με τον κ. Ζαββό.

 • Να σημειώσω εδώ και τούτα:

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν στο τραπέζι εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν κλήθηκε όμως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αν και ήθελε) αλλά ένας εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ετσι για άλλη μια φορά με την ιδιότητα αυτή τη φορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος πέρασε την πύλη της Τράπεζας της Ελλάδος. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα τις μεταρρυθμίσεις και το θέμα των κόκκινων δανείων. Αλλά σε κάποια στιγμή βρέθηκε να συζητεί στα όρθια και με τη… σύζυγό του Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον οποία κατέχει υψηλόβαθμη θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι διευθύντρια του τμήματος Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης.

***
Το αγωνιστικό φρόνιμα των Συριζαίων στις διαδηλώσεις

ΒΗΜΑτοδότης

Γρήγορα όπως φάνηκε κάμφθηκε το αγωνιστικό φρόνημα των κορυφαίων ΣΥΡΙΖΑίων και ενώ στις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, αρκετοί είχαν σπεύσει να κρατήσουν τα λάβαρα της πάλης (ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος με το κόκκινο σακίδιο του), χθες στους δρόμους πρόσεξα μόνον την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Μάκη Μπαλαούρα. Οσο κι αν έψαξα δεν βρήκα άλλους. Αλλά γιατί τέτοια αποχή; Ειπώθηκαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις διάφορα, ωστόσο από μόνη της η πρόσφατη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» τους που τους εμφανίζει να εισπράττουν όσο όλοι μαζί οι διαδηλωτές, είναι για πολλούς η πιο πειστική απάντηση. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ΚΙΝΑΛ εκπροσωπήθηκε από τους Π. Χρηστίδη και Μ. Χριστοδουλάκη, ενώ το ΜΕΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη, από τον βουλευτή και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρ. Αρσένη.

****
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία το 2015 έβλεπε τους μετανάστες να λιάζονται στην Ομόνοια, δεν αρνήθηκε να δώσει απάντηση όταν τη ρώτησαν γιατί επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πώς δημιουργήθηκε ο όγκος των 75.000 εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης ασύλου. «Γιατί όλοι έσπευδαν να τις υποβάλλουν προκειμένου να κερδίσουν χρόνο…» είπε. Ακόμη και αυτοί που γνώριζαν ότι δεν δικαιούνται οποιαδήποτε νομική χρεία ή διαθέτουν «φορτωμένο» ποινικό μητρώο. Θυμίζω ότι ο νόμος για τη συγκρότηση των επιτροπών ασύλου είχε αλλάξει δύο φορές, το 2016, και σε αυτές συμμετέχουν μόνον διοικητικοί δικαστές (πλειοψηφία) και στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (μειοψηφία), με συνέπεια ο έλεγχος των εγγράφων να καθυστερεί σημαντικά.

****

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Τα προβλήματα δεν λύνονται από οπαδούς της αδράνειας

Τι θαύμαζε το εγχώριο και ξένο κατεστημένο στον τρόπο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολα και αντιδημοφιλή πράγματα χωρίς να ανοίγει μύτη. Ή ότι, ακόμη καλύτερα, είχε την ικανότητα να τακτοποιεί ευαίσθητα ζητήματα «κάτω από το ραντάρ». Κανείς δεν καταλάβαινε πώς ακριβώς το έκανε, αλλά οι άνθρωποι κοιτούν τα συμφέροντά τους και στο τέλος της ημέρας κρίνουν από το τι ήταν «παραδοτέο» και τι όχι.

Τώρα συμβαίνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα. Κάποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν τολμούν να αγγίξουν καν καυτά ζητήματα. Επικαλούνται το πολιτικό κόστος, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι φοβούνται τον ίσκιο τους. Αναβάλλουν τις δύσκολες αποφάσεις για… αργότερα ή για να τις χειρισθεί κάποιος άλλος. Και βεβαίως, δεν πρόκειται ποτέ να υπερασπισθούν κάποια τολμηρή απόφαση.

 • Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει βέρτιγκο και επιστρέφει στις φωνές και τις διαμαρτυρίες του 3%. Κατακρίνει πράγματα που ψήφισε και υιοθετεί τον άκριτο ακτιβισμό ως υποκατάστατο της πολιτικής.
 • Είναι νωρίς ακόμη για να κρίνουμε αν αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει εντέλει ο κ. Τσίπρας, γιατί άλλα του λέει το μυαλό του και άλλα η βιωματική του υπόσταση. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσει πως κυβέρνησε, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Θα ήταν απόδειξη ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος εάν η μεν Ν.Δ. κατάφερνε να χειριστεί δύσκολα θέματα πείθοντας τους πολίτες για την αναγκαιότητα τολμηρών αποφάσεων. Στα φανερά δηλαδή, χωρίς να κρύβεται. Και σίγουρα θα πηγαίναμε σε άλλο επίπεδο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνιόταν τον κυβερνητικό του εαυτό και δεν έκανε… παιδική αντιπολίτευση.

Τίποτε από τα δύο δεν θα είναι εύκολο.

Ο πρωθυπουργός και μια κρίσιμη μάζα υπουργών θέλουν να «σπάσουν αυγά», έστω και αν το κόμμα και το κράτος σπρώχνουν από την άλλη. Οι άτολμοι οπαδοί της αδράνειας, όμως, είναι εξαιρετικοί στο σαμποτάζ.

 • Μουρμουρίζουν συνεχώς εκείνο το καταραμένο «πρόεδρε, αυτό δεν γίνεται», επικαλούμενοι μια βαθύτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.
 • Με αυτούς και με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δρόμους με επιλεκτική αμνησία, σίγουρα δεν θα λυθεί κανένα καυτό πρόβλημα. Αυτή η μάχη έχει ξαναδοθεί πολλές φορές από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μετά. Τώρα όμως δεν πρέπει να χαθεί.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
..
skmakris
Στέφανος ΚασιμάτηςΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

gkat_02_0210_page_1_image_0002

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ  ttps://www.kathimerini.gr/1045317/opinion/epikairothta/politikh/pernaei-sthn-istoria

  Ο πρόεδρος Βαρουφάκης (δίπλα στον υπνωτισμένο νέο με τα μακριά μαλλιά) πάντα σκέπτεται πρώτα τον εαυτό του. Τώρα, λ.χ., ζητεί με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό να κλείσει αμέσως η Μόρια. Τον καταλαβαίνω. Εκείνος έχει πολλά ακίνητα και μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο. Εμείς που δεν έχουμε;

Περνάει στην Ιστορία

 • Ο Δημήτριος Λουδοβίκος Ραϋμόνδος Ουμβέρτος Ερνέστος Αβραμόπουλοςεπισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως εξήγησε, η επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο «ενός γύρου αποχαιρετισμού των όπλων». Δεν εννοούσε, προς Θεού, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι οπλικό σύστημα ή πύραυλος εδάφους-αέρος, μολονότι ο τρόπος που το έθεσε δεν θα απέκλειε την ερμηνεία αυτή. Νομίζω ότι, απλώς, ήθελε να δείξει ότι φεύγει, ώστε να ξέρουν εκείνοι που πρέπει να ξέρουν ότι έχει φύγει, μήπως και τον χρειαστούν, όταν έλθει η ώρα της εκλογής νέου Προέδρου. Το μόνο που μπορώ να πω ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να έχει φιλοδοξίες.

  Ομως, έχει πραγματική ανάγκη ο Δ.Λ.Ρ.Ο.Ε. από αξιώματα; Αυτός, αποχωρώντας τώρα, ανοίγει μια πόρτα, μέσα από την οποία βγαίνει εκτυφλωτικό φως που μας εμποδίζει να δούμε τι είναι μέσα. Εκείνος όμως, ευθυτενής, αγέρωχος, πραγματικός λόρδος, όπως θα έλεγαν και στο Μουλάτσι, περνάει το κατώφλι της χωρίς να τυφλώνεται, λουσμένος στο φως. Κλείνει η πόρτα πίσω του και έχει περάσει πια στην Ιστορία! Εχει ανάγκη από οφίκια; Και βέβαια όχι – είναι προφανές. Αλλά μπορεί να τον έχει ανάγκη το έθνος…

  • Τρεις λαλούν…

  «Ηταν ανάγκη να χάσετε;» ρωτούν τον μεγάλο Φλωμπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οι φίλοι του στον δρόμο. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι είναι όπως ακριβώς το λέει ο ίδιος· διότι ποιοι άλλοι, αν όχι οι πολιτικοί φίλοι του, θα μπορούσαν να στενοχωριούνται για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία; (Εκτός, βέβαια, αν υπάρχει μια εκτεταμένη συνωμοσία, στην οποία αναγκαστικά πρέπει να μετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι, για να αποτρελάνουν τον μπάρμπ’ Αλέκο. Λέτε;)

  Το αστείο με τον μπάρμπ’ Αλέκο Φλωμπέρ είναι ότι δεν καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα του παράπονου που του εκφράζουν οι φίλοι του. Το αφηγείται σαν αστειάκι σε μια συνέντευξη, για να γίνει ευχάριστος στο κοινό. Δεν συνειδητοποιεί, όμως, ότι το βαθύτερο νόημα της φράσης είναι «γιατί και πώς τα καταφέρατε να χάσετε». Αν το καταλάβαινε, τότε δεν θα έλεγε παρακάτω στην ίδια συνέντευξη ότι δεν θέλει να ανοίξει η συζήτηση για τους λόγους της ήττας. Τουλάχιστον, δεν θα το έλεγε τόσο ευθέως, θα το μπουρδούκλωνε με περικοκλάδες. Αλλά δεν καταλαβαίνει…

  Στον αντίποδα του Φλωμπέρ, ο Μάρκος ο Μπόλαρης, ο πασοκογενής, τάσσεται υπέρ της αυτοκριτικής με έναν παιάνα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να ονομάσω το σχετικό κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook. Σύντομες φράσεις σαν συνθήματα, πάντα με θαυμαστικό στο τέλος, κάπως ασύνδετες, λόγω της ποιητικής ελλειπτικότητας στην έκφραση και τυπωμένες με μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στους στίχους. Φαντάζεσαι τη φάλαγγα να προχωρεί συντεταγμένα προς τον εχθρό, οι οπλίτες να κραυγάζουν ρυθμικά τους στίχους του Μπόλαρη και, ενδιαμέσως, να παρεμβάλλονται πλαγίαυλοι, σουραύλια, γκάιντες και κλαρίνα…

  Φοβάται μόλυνση

  Αν αυτό δεν είναι καρφί για τον Τσίπρα, τότε είναι ένα άλμα πίστης. Ο Γιούκλιντ είπε στην Κ.Ε. του κόμματος ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός για τον αριστερό. Ο αριστερός, συνέχισε, κάνει αυτά που πιστεύει και θεωρεί σωστά. Ετσι, κατέληξε, η εξουσία έρχεται ως δικαίωση αυτής της ανωτερότητας. Οπως η Βασιλεία των Ουρανών, προσθέτω εγώ. Οπλισμένος λοιπόν με τις παρωπίδες της πίστης, ο Γιούκλιντ δηλώνει τώρα ότι δεν φοβάται την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Δεν το εννοεί, όμως, ο καημενούλης. (Καημενούλης, επειδή όσο κακό κι αν έχει κάνει, δεν μπορείς να τον πάρεις τελείως σοβαρά. Εγώ ακόμη δυσκολεύομαι…) Ετσι το λέει, για να φοβίσει τον Τσίπρα. Ειδάλλως, προς τι τα καρφιά; Εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι «ανιστόρητος» ούτε «αφελής». Το αποδεικνύει το γεγονός ότι, στο ωραίο Ελσίνκι, όπου βρισκόταν στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής, ο Γιούκλιντ απέφευγε να συμφύρεται με τους άλλους βουλευτές της αποστολής. Προτιμούσε να διατηρεί ζηλότυπα τη μοναξιά του Βυρωνικού ήρωα. Φοβάται τις μολύνσεις. Ελπίζω ότι η μαμά του, η nanny του, η κυρία του, ο μπάτλερ του εν πάση περιπτώσει, όποιος και αν είναι, να είχε την πρόνοια να βάλει στο βαλιτσάκι του απολυμαντική λοσιόν για τα χέρια και ένα σπρέι Ντετόλ για επιφάνειες…

  • Η απονία

  Ζήτησα από φίλο, ο οποίος γνωρίζει εκ της αρμοδιότητός του τα πάντα για την υπόθεση με τα γιαούρτια στην Ιαπωνία, τον πρεσβευτή μας και τους εμπορικούς ακολούθους της πρεσβείας μας, να μου εξηγήσει τι τελικά συμβαίνει εκεί πέρα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Μου τα εξιστόρησε όλα, με το νι, με το σίγμα και με τις απαραίτητες παύσεις στην αφήγηση, για να ξαναβρίσκουμε την αναπνοή μας από τα γέλια.

  Δεν μπορώ να μεταφέρω εδώ τα όσα άκουσα – δεν έχω διάθεση να χάνω χρόνο σε δικαστήρια. Να το πω, λοιπόν, με τον τρόπο μου. Κοιτάξτε, το πρόβλημα με την Ιαπωνία, τα γιαούρτια και την πρεσβεία είναι ότι η Ιαπωνία βρίσκεται πάρα πολύ μακριά. Τόσο μακριά, ώστε ούτε η τεχνολογία μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά την απόσταση. Ενα καλό, όμως, που προσφέρει η τεράστια απόσταση είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιείς την Ιαπωνία σαν αποθήκη.

  • Σου βρίσκεται, π.χ., ένας τρελός, ένας ιδιόρρυθμος, ένας ανισόρροπος, ένας που δεν έχεις τι να τον κάνεις και δεν τον θέλεις στα πόδια σου;
  • Τον στέλνεις στην Ιαπωνία!
  • Επειτα, αν θέλεις, τον ξεχνάς εκεί…
  • Το πρόβλημα δημιουργείται όταν έχεις ξεπεράσει τα όρια της αποθήκης, με αποτέλεσμα να βρεθούν ξαφνικά μαζί τρεις ή τέσσερις τρελοί, υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν.
  • Αυτό που ακολουθεί δεν συμμαζεύεται.
  • Εθνικός διασυρμός…

  *****

  ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟ 

  Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό….

 • Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Costiera Amalfitana!
Το 1997 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς“.
……
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες