Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (01.9.2020)

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟ

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει προσχωρήσει για τα καλά στην άποψη «πες πες, κάτι θα μείνει».

Ο στόχος αποκλειστικά ένας: να τονώσει το φρόνημα στο εσωτερικό της χώρας του. Με «τσαμπουκάδες» και εθνικιστικά «μεγαλεία». Και για να το πετύχει, επιχειρεί να μειώσει όποιους θεωρεί αντιπάλους του. Τελευταίο παράδειγμα το σημερινό, με αφορμή ομιλία του ενώπιον δικαστών της Τουρκίας επ ευκαιρία της έναρξης της νέας δικαστικής χρονιάς.

Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία ο Ερντογάν για να κατηγορήσει την Ελλάδα ως «ανίκανη», να την εμφανίσει ως «μαριονέτα» στα χέρια της Γαλλίας, την οποία απέφυγε και πάλι να κατονομάσει, ενώ με… Οργουελικό τρόπο προσπάθησε να διαστρέψει ακόμη μία φορά την πραγματικότητα, εμφανίζοντας τον εαυτό του και την Τουρκία ως «εκφραστές» της Δικαιοσύνης στην περιοχή.

«Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ απαξίωσε την Ελλάδα: «Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που είναι ανίκανη και δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της, να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα».

Φωτογραφίζοντας την Γαλλία ο Ερντογάν είπε ότι η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».


κρούσμα

Αμέσως άρχισε η ιχνηλάτηση, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό τηρούνται κατά γράμμα οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε περιστατικό που εντοπίζεται.

Οι ίδιες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν πως ο εντοπισμός του κρούσματος δεν εμπνέει καμία ανησυχία για την υγεία του πληρώματος και την επιχειρησιακή διάθεση του στόλου.Βρείτε μου ένα ανάλογο άρθρο διευθυντή σύνταξης όταν το #documento η

η

στοχοποιούν ανθρώπους κ οικογένειες όπως

, δολοφονούν χαρακτήρες όπως τον κ.

βρυχώνται και λασπολογούν.. Μπράβο

κ

Εικόνα


 • Για να μην εχετε την παραμικρη αμφιβολια ποιος υποκινεί τις τρομοκρατικες επιθέσεις στις αμερικανικες πόλεις.
Εικόνα
 • ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Προς συριζαίους: Το 2016 προσπαθήσατε να στήσετε μιντιακό καθεστώς. Καμία μέριμνα για πολυφωνία. Όνειρό σας να κλείσουν ΣΚΑΙ, ANT1 κλπ. Αποτύχατε λόγω καθαρής βλακείας. Τα ΜΜΕ τα ελέγχει τώρα η ΝΔ. Πολύ πιο έξυπνα, νόμιμα και αποτελεσματικά. Αφήστε τις κλάψες. Παίξατε και χάσατε!

Εικόνα

 • ΒΑΣ.ΒΙΛ: Ασφαλώς δεν είναι επιτυχία να πληρώνεις 10 δις € για την προστασία και να την ονομάζεις φιλία – ειδικά όταν σε περίπτωση πραγματικού πολέμου θα είσαι μόνος σου!

Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, είναι ψυχασθένεια!

 • Η στοίχιση της Ελλάδας με τους Συμμάχους συνετέλεσε στο να της δοθούν τα κατεχόμενα από την Ιταλία, αλλά κατοικούμενα από Έλληνες Δωδεκάνησα, το 1947, με τη λήξη του Πολέμου.” Κύριοι, τα νησιά αυτά τα έχουμε κερδίσει στα βουνά της Αλβανίας όταν εσείς προσκυνούσατε τους Άριους.
Εξαλλος ο Πολάκης για την άρση ασυλίας του: «Εκλεγμένος με 15.500 σταυρούς, δηλαδή 15.500 μαχαιριές σε εσάς» 
Εξαλλος ο Πολάκης για την άρση ασυλίας του: «Εκλεγμένος με 15.500 σταυρούς, δηλαδή 15.500 μαχαιριές… Εν εξάλλω ο Παύλος Πολάκης μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για άρση της ασυλίας του.

 • Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος!!! Άτσαλο χτύπημα της Ρωσίας στην Τουρκία! Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τους Κούρδους της Ροζάβα – Infognomon Politics
Άτσαλο χτύπημα της Ρωσίας στην Τουρκία! Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τους Κούρδους της Ροζάβα – Infogn…
Ένα ισχυρό χτύπημα δέχτηκε η Τουρκία από τη Ρωσία και μάλιστα τη στιγμή που έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην Αν. Μεσόγειο, για να πετύχει τους στόχους της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας,…

infognomonpolitics.gr


 • Κανένα πρόβλημα, λίγο μαύρο. Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού
Εικόνα

Εβρος, ο φράκτης και οι «Τυφώνες» – Πώς θωρακίζεται ο Εβρος

 • ΒΗΜΑτοδότης

Εβρος, ο φράκτης και οι «Τυφώνες» | tovima.gr
 • Οι περισσότεροι (370) κατάγονται από τον Εβρο, ενώ- και εδώ είναι η πρωτοτυπία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – οι 15 είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, που έχουν προσληφθεί με ειδικά κριτήρια. Μέσος όρος ηλικίας και των 400 συνοροφυλάκων τα 28 έτη.

***
Δεύτερον, έργο θωράκισης των συνόρων μας είναι ο φράκτης, μήκους 27 χιλιομέτρων και άλλα δέκα χιλιόμετρα φράκτης που υπήρχε, ο οποίος και ενισχύεται.

***
Η ενίσχυση των περιπόλων με οκτώ… «Τυφώνες» (Typhoon). Πρόκειται για λαστιχοφόρα αυτοκίνητα βαριάς θωράκισης, δηλαδή οχήματα μάχης, με την κωδική ονομασία «Τυφώνες», πλήρως οπλισμένα για να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε και με ικανότητα να μεταφέρουν έως και οκτώ άτομα.

***
Δημιουργία ειδικής μονάδας ΕΚΑΜ, υψηλών προδιαγραφών στην Ορεστιάδα. Δηλαδή εάν συμβεί κάτι δεν θα μεταφέρονται ΕΚΑΜίτες από άλλες περιοχές στα σύνορα. Αυτή η Ομάδα ΕΚΑΜ θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη για φρούρηση των συνόρων.

***
Ηλεκτρονικά μάτια, θερμικές κάμερες, drones, συστήματα ήχου για να μπορούν να λαμβάνουν και να αποθηκεύουν τα πάντα σε μεγάλη απόσταση εντός και εκτός των συνόρων.

***

Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Αντικρούοντας τις τουρκικές θέσεις ότι η Ελλάδα αποβίβασε (!) στρατό στον Καστελόριζο και γενικότερα τις τουρκικές αιτιάσεις για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου:

 • «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται. Η Ελλάδα δεν προκαλεί δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια», είχε πει ο υπουργός. Αλλά για ποια «αποβίβαση» ελληνικών στρατευμάτων εννοούν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο;

Την αλλαγή φρουράς, με πλοίο της γραμμής με τους στρατιώτες να κατεβαίνουν από το πλοίο μαζί με τουρίστες και με τουρίστριες; Ετσι γίνονται οι στρατιωτικές αποβιβάσεις; Με μάσκα κορωνοϊού; Και γιατί οι Τούρκοι δεν αναφέρουν και για τον ισάριθμο αριθμό στρατιωτών που επιβιβάστηκε του πλοίου και επέστρεψε από το Καστελόριζο;

***
Πάντως πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μου επισήμαναν περαιτέρω ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφόμενης κατά οιουδήποτε μέρους της επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Η συγκεκριμένη πρόνοια, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές, νομιμοποιεί την χώρα μας να προβαίνει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (προληπτικών και αμυντικών) προκειμένου να προστατεύει την ελληνική επικράτεια.

***
Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και η εναέρια μάχη

Μεσούσης της κρίσης με το Oruc Reis, τις απειλές και τις προκλήσεις των τούρκων, την ώρα που τα ελληνικά μαχητικά επέστρεφαν επιτυχώς από την Κύπρο και άλλα στο Αιγαίο αναχαίτιζαν τους εναέριους εισβολείς, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης βρισκόταν στην 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Αράξου

 • όχι μόνον για να συνομιλήσει με τους πιλότους, τους μηχανικούς και γενικά το προσωπικό της Μοίρας, αλλά και για να συμμετάσχει σε πτήση σχηματισμού δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced, σε αποστολή, σύμφωνα με το ΓΕΑ, εναέριας μάχης. Να σημειώσω ότι ο Α/ΓΕΑ έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες ώρες πτήσης, τις περισσότερες στο Αιγαίο.

***

Μια θάλασσα γεμάτη ασκήσεις

 • Από το Καστελόριζο έως την Κύπρο, ολόκληρη δηλαδή την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου διεξάγονται αυτό το διάστημα ασκήσεις. Ποτέ Αύγουστο μήνα στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε τόσος μεγάλος συνωστισμός πολεμικών πλοίων.

Δεν είναι μόνον οι ασκήσεις που έγιναν ή εξακολουθούν να γίνονται με τα αμερικανικά πλοία του 6ου Στόλου, ούτε με το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, Σαρλ Ντε Γκωλ (που έρχεται πάλι με εντολή του Προέδρου Μακρόν στη Μεσόγειο) ή το ελικοπτεροφόρο και τη φρεγάτα, είναι και οι αεροπορικές ασκήσεις με τα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και οι ασκήσεις με Ιταλική φρεγάτα. Λίαν συντόμως ακολουθούν ασκήσεις και με άλλες χώρες.

 • Στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, μια τουρκική φρεγάτα πέρασε προκλητικά κοντά στην ακτή και έβγαλε το πλήρωμά της στο κατάστρωμα για να… χαιρετήσει την πόλη φάντασμα.

***
Η βουλευτής που… μετάνιωσε

Σας έχω νέα για την πιο αστεία ανεξαρτητοποίηση βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Λύσης Αναστασίας- Αικατερίνης Αλεξοπούλου. Είναι κτηματομεσίτρια και από το κόμμα της μου λένε ότι έμαθαν ότι ανεξαρτητοποιήθηκε όταν πληροφορήθηκαν πως ήθελε να ξαναγυρίσει στο κόμμα.

 • Μου λένε ακόμα ότι βγήκε βουλευτής λόγω ονόματος. Με τα τρία Α ήταν πρώτη στο ψηφοδέλτιο και στα μικρά κόμματα πάντοτε τα πρώτα ονόματα έχουν… προτεραιότητα στις ψήφους.

Η κυρία Αλεξοπούλου όταν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και δήλωνε ανεξαρτητοποίηση είχε επικαλεστεί προσωπικούς λόγους. Οταν μετά από 20 λεπτά ζήτησε να ακυρωθεί η ανεξαρτητοποίησή της επικαλέστηκε…λανθασμένη κίνηση.

***
ΚΚΕ και κορωνοϊός

«Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το ΚΚΕ την επόμενη Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη στο άλσος Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω και στην οποία θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη εκδήλωση που έχουν κληθεί σωματεία και φορείς, ο Γραμματέας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνο για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία αλλά και για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς. Θυμίζω ότι το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας είχε μιλήσει για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και για τη λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τάξη. Να ξέρετε ότι ο Γραμματέας του ΚΚΕ έχει κάνει όλα τα τέστ για τον κορονοϊό στη Βουλή. Προχθές μάλιστα έκανε και το μοριακό τεστ.

***
Τα γηροκομεία στην εποχή της πανδημίας

Σειρά επαφών μέσω τηλεδιασκέψεων είχε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου με τους πρέσβεις της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επλήγησαν περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σκοπός των συζητήσεων της υφυπουργού με τους πρέσβεις μας σε Σουηδία, Ισπανία Ιταλία και Γαλλία ήταν η ενημέρωσή της για τα μέτρα που έλαβαν αυτές οι χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ακραίες συνθήκες κινδύνων για τους ηλικιωμένους.

 • Μπορεί η Γαλλία, η Ισπανία η Ιταλία να θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς στα γηροκομεία τους κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα μέτρα ωστόσο που πήραν έκτοτε, όπως ειπώθηκε, είναι μάλλον πιο χαλαρά από αυτά που έχει ήδη πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διαπίστωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου συζητώντας μέσω τηλεδιασκέψεων με τους εκεί πρέσβεις μας αλλά και με την πρεσβευτή μας στη Σουηδία που επίσης είχε πολλές απώλειες ηλικιωμένων.

***
Κίνηση στο Μαξίμου

 • Επανήλθε από τις σύντομες διακοπές του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Τη Δευτέρα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό. Στην ενημέρωση των 6 μ.μ. της προσεχούς Τρίτης θα δούμε μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Τσιόδρα.

 • Στο Μέγαρο Μαξίμου πήγε και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ηταν μαζί μ΄έναν κύριο. Οταν τον ρώτησα ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής του στον Πρωθυπουργό, μου απάντησε ότι με τον Πρωθυπουργό συνεργάζεται τακτικότατα. Τον ρώτησα όμως και για τον κύριο που συνόδευε και μου είπε ότι πρόκειται για Εβραίο, εκατομμυριούχο, μεγαλοεπενδυτή σε ακίνητα και τουρισμό. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν πρόλαβα να μάθω γιατί φαινόταν βιαστικός.

***
Τα pets των Λοιμωξιολόγων

Στο Σαββατοκύριακο που πέρασε απέκτησαν λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας και τα κατοικίδια των Λοιμωξιολόγων. Πρώτα η γάτα του Νίκου Σύψα, που πέρασε μπροστά από την κάμερα σε απευθείας σύνδεση. Ακολούθησαν τα τρία λυκόσκυλα του παθολόγου Λοιμωξιολόγου Χάρη Γώγου, τα οποία ανέφερε σε μια τηλεοπτική του σύνδεση από την Πάτρα. Αλλά αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η γάτα του κ. Σύψα. Και τούτο γιατί δεν είναι μόνον το πέρασμα που έκανε μπροστά από την κάμερα με υψωμένη την ουρά της, αλλά… νιαούρισε κιόλας. Έμαθα ότι τη γάτα του ο κ. Σύψας δεν την φωνάζει «Ψιψίνα» ή κάτι παρόμοιο, αλλά… «Παιδί», επειδή όμως μου είπε την έχουν στην οικογένεια σαν παιδί τους. Είναι τριών ετών και καλομαθημένη…